login |

The Walking Dead: World Beyond: vége az 1. évadnak

2020. 12. 07. 15:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Elég jól indult a viszonyunk a The Walking Dead második spinoffjával (itthon az Amazon Prime-on nézhető hetiben), nem csak a pilot jött be, de még 3 rész után is pozitívan nyilatkoztam a sorozatról, hogy aztán az 1×05 után meg is suhintsam a kaszát, annyira unalmas volt a következő két rész. Miután ezt kommentbe le is írtam, elolvastam egy készítői interjút, ami belebegtette, hogy pont az 1×06-ban TÖRTÉNIK VALAMI ami beindítja a folyamatokat, és minden, amit korábban felvezettek, használatba kerül.

Nem voltam rászorulva a folytatásra, de miután láttam, hogy az IMDb-n is az a rész kapta a legjobb értékeléseket (bár a sorozatos összértékelés, a metódus miatt, nem sokat ér az oldalon, az epizódok pontszáma azért beszédes valamilyen szinten) azt mondtam, hogy “egy életem, egy halálom!”. És kivételesen ezúttal jó döntést hoztam. Mert valóban az 6. részben változtattak a sorozat dinamikáján. Elég jelentőset.

Ahogy írtam a fent linkelt kritikákban is, a vándorlás vagy a belebegtetett és röhejesen hanyagolt mitológia egy cseppet sem izgatott, inkább az “ártatlan fiatalok a vadonban”-aspektus volt érdekes számomra. A gond az volt, hogy pár rész után ennek az újszerűsége oda lett. Mert nem hiszem, hogy a 4-5. rész annyira más lett volna, mint az első 3, egyszerűen csak a megkövült status quo zsibbasztott el. Az 1×06-ban viszont feltűnt VÉGRE egy új karakter. Ennyi kellett csak a sorozatnak. A behozott új dinamikák és témák rögtön érdekessé tették azt, ami korábban unalmat keltett bennem.

Sajnálom, hogy előtte a készítők totális delíriumban voltak, amikor azt hitték, hogy egy “itt egy iskola, derítsük fel!” meg “itt egy folyó, építsünk egy tutajt!”-epizodikus történet elég lehet az üdvösséghez 45 percre, ha ezeket feldobják egy-egy karakter előtörténetével. Azonban nem elég, hogy a minimális történést (és akciót) tartalmazó jelenbeli történéseket eléggé szedáltak voltak, még a flashback-ek is inkább önismétlőre sikeredtek, nulla csúcsponttal, olykor befejezetlenül hagyva.

Igen, én vagyok az, akit ezeknek a tiniknek az érzései és viselkedése komolyan érdekelt, és nagyon sajnáltam, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítottak a mesterséges drámának, amit az első részben vezettek fel, miszerint az egyik karakter (pilotspoiler) sok éve kisgyerekként lelőtte a másik anyját. Amiről egyikük sem tud, csak mi nézők. Aztán, amikor az egyikük megtudta, rögtön fogtam is a fejem, hogy arra megy ki a játék, hogy idővel meg kell tudnia a másiknak is, mert az a dráma.

Utána belegondoltam, és eszembe jutott, hogy igazából ez az erőltetett szál nem is olyan rossz, ha nem az a céljuk a készítőknek, hogy napvilágra kerüljön az igazság, hanem az, hogy a lány fejében mindig ott legyen maga a tény afféle gátnak vagy katalizátornak. Akkor valóban lett volna értelme, az egy érdekes érzelmi szálat jelentett volna. Lehet tippelni, hogy végül melyik megoldást választották…

Ami a “legviccesebb” volt a szezonban, az a híres háromkörösök szála, a Civic Republic, aminek az első kritikában 8*5 percnyi sztorit jósoltam. Nos, kicsit nagyvonalú voltam, mert konkrétan 3 jelenetet kaptunk onnan. HÁRMAT. Nem mintha bánkódtam volna emiatt, de az 1×02 lezárása még beszédes volt (és az is kiderült, hogy pár százezer lakosuk van), addig a következőket már stáblisták mögé dugták. Az 1×04 utolsó percét az érdeklődő kaszálóknak ajánlom, mert nem kell hozzá kontextus. Ezt csak azért írom, hogy aki miattuk kezdené nézni a sorozatot, az a pilot mellett ezeket elég, ha megnézi – meg majd persze talán a 2. évadot.

A 6. részes fellángolás után simán kitartott a dinamika és a lendület a dupla fináléig, és azon keresztül is, a szezon második fele összességében hozott egy korrekt szintet. DE – és ez egy elég nagy “de”. A vége felé bedobott csavarral nem volt gondom, azonban az egész történet mögött rejlő indítékokkal és motivációkkal annál inkább, sosem hittem volna, hogy ennyire…, nem is tudom, “ezoterikus” irányt vesz fel a sorozat. WTF.

Most nem akarok spoilerekkel a tovább mögé menni, de aki nézte, az tudja, hogy az asset jelentőségének mibenlétére gondolok (és annak a “csavarára” a legvégén a flashbackes számítógéppel…, pff), és arra, hogy miért nem voltak képesek megtenni azt, amit meg akarnak tenni, miért volt szükség arra, amiről kvázi szól a sorozat, a marharépaság “világlátásra”. Lehet, hogy túl materialista vagyok, de ez annyira hebehurgyának tűnt számomra, hogy nem is vagyok hajlandó foglalkozni vele.

Jobb zárás ide vagy oda, a finálét iszonyatosan visszavetette a fenti dolog, valamint az, hogy az érdekes(ebbnek mondható) eseményeket kukába való flashback-ekkel szakították meg. És még csak azt sem mondhatom, hogy a befejezés nagyon felvillanyozott volna, azt nem nevezném cliffhangernek sem.

Tudom, hogy a fellángolások, izgalmasabb részek nem jelentenek semmire sem biztosítékot, nem úgy működnek a sorozatok, hogy “akkor mostantól minden jó lesz”, de azért vissza fogok térni a 2. évad kezdésére, bár nehezen tudom elképzelni, hogy most, hogy a karakterek egy része célba ért, a másik része pedig szervezkedhet pár kvázi vadidegen emberrel, annyira érdekeljenek a további fejlemények. Viszont, akiket a mitológia érdekel, és az, hogy mi van a TWD világában, talán végre kapnak is valamit, nem csak pár percet.

8 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2020. 12. 07. 16:12

2 rész után félreraktam, de most kíváncsivá tettél, szerintem felhozom magam, hátha ezúttal meg tud győzni.

walaki - 2020. 12. 07. 17:25

Nagyon jó és korrekt írás! Tényleg!

Az olvasása közben nekem is megfordult a fejemben, hogy adok a sorozatnak mégegy esélyt, de aztán a leírás végére meggondoltam magam. Mondom is, miért:

Azt írod az elején, hogy
“azt mondtam, hogy “egy életem, egy halálom!”. És kivételesen ezúttal jó döntést hoztam.”

Majd pedig olyanokkal folytatod, hogy
“Azonban nem elég, hogy a minimális történést (és akciót) tartalmazó jelenbeli történéseket eléggé szedáltak voltak, még a flashback-ek is inkább önismétlőre sikeredtek, nulla csúcsponttal, olykor befejezetlenül hagyva.”

meg
“Lehet tippelni, hogy végül melyik megoldást választották…”

valamint
“Nos, kicsit nagyvonalú voltam, mert konkrétan 3 jelenetet kaptunk onnan. HÁRMAT.”

és még
“hozott egy korrekt szintet. DE – és ez egy elég nagy “de”.”

meg ez is
“ez annyira hebehurgyának tűnt számomra”

végül
“Jobb zárás ide vagy oda, a finálét iszonyatosan visszavetette a fenti dolog, valamint az, hogy az érdekes(ebbnek mondható) eseményeket kukába való flashback-ekkel szakították meg. És még csak azt sem mondhatom, hogy a befejezés nagyon felvillanyozott volna, azt nem nevezném cliffhangernek sem.”

Magyarán akárhogy kerestem a leírásban azt, ami miatt úgy gondolod, hogy megérte végignézni, de valahogy sehogy sem találom. (Megjegyzem, mindennel egyetértek, amiket írtál, pont ugyanezeket gondolom a sorozatról, annyival megspékelve, hogy nálam sikerült elérniük, hogy annyira unszimpatikusak legyenek a karakterek, hogy a mielőbbi, és minnél brutálisabb haláluknak drukkoljak… De tényleg, nem viccelek)

irgum76 - 2020. 12. 07. 18:44

“hogy miért nem voltak képesek megtenni azt, amit meg akarnak tenni, miért volt szükség arra, amiről kvázi szól a sorozat, a marharépaság “világlátásra”. Lehet, hogy túl materialista vagyok, de ez annyira hebehurgyának tűnt számomra, hogy nem is vagyok hajlandó foglalkozni vele”

nos igen engem viszont kifejezetten felidegesített
gyakorlatilag nullázták az egész sorozat értelmét

Maate - 2020. 12. 08. 07:27

Hát szerintem siralmas volt a kezdés, a fekete lány új dimenziókba helyezte az irritáló rossz színészkedést. Utána javul, bár az utolsó két rész nekem még kimaradt.

danonino1984 - 2020. 12. 19. 23:49

Még csak az 5. résznél tartok, de nekem a hajóépítés kifejezetten izgi volt, és a kisfiú Elton flashbackek alatt is izgultam. Lekötött.

Ronaldo - 2020. 12. 22. 11:52

E10 SPOILER !!!

Na jó, én már tényleg elvesztettem a fonalat. Most mi a franc volt ez az egész? Miért kellett útra kelni? Miért nem tudta, már az elején az első részben elvinni a helikopteres nyanya Hope-ot? Mi volt ez a nagy világmegmentős duma? Értem én, hogy Hope (és Iris) tehetséges, de miben is…? Mondjuk nagyon okos, rendben, de ettől még csak megkérdezném, hogy oké, de miről van szó mi, mit is kell csinálnom? És amikor Iris és Felix megtalálta Hope-ékat, akkor már miért nem vallottak színt, mint ahogy korábban Huck Hope-nek? Mi volt ez a fárasztó mellébeszélés, hogy hagyjatok, mennetek kell? És még tudnám sorolni, de annyira felidegesített a sok életszerűtlen megoldás.

winnie - 2020. 12. 22. 15:16

ronaldo: errol irok fent, kitertek ra, hogy miert. hogy… vilagot lasson. pff.

Enzo - 2021. 02. 07. 21:01

1×09 (pótlás)

Na jó, ez egy egész jó rész volt, ahogy szép lassan kiderült, hogy minden turpisság mögött Huck áll, Tony halálától és Silas besározásától kezdve a kamu autóbaleset utáni lopakodó zombikkal való harcban Felix sebesüléséig – de nem csak a nézők, hanem a szereplők számára is, Iris például nagyon szépen ráérzett, Hope meg a CRM-es térkép megfejtése után kvázi ezzel tesztelte Huckot: ha tényleg hajlandó otthagyni a többieket, akkor Iris megérzése igaz volt. De legalább fegyvert is vitt, hogy szembesítse…

Darabkák:
– Azt amúgy nemtom hogy gondolta a Civic Republic, hogy elszakítanák a tesókat egymástól, nem lenne egyszerűbb csomagban megkérni őket?
– Néha azt hittem, hogy Elton úgy nagy általánosságban magát Percyt is haluzza, de aztán mindig kiderült, hogy csak a vele való beszélgetést.
– Apropó Elton, akár húzhatta is volna Percyt valamin, csak van nála egy pokrócféleség… na de végül leharcolta a zombikat így is.

1×10 (pótlás)

1. Apuci ezek szerint nemhogy él, de még újra be is csajozott… ja hogy még az ő “segítségkérő” üzijeit is valójában Huck küldte, lol :D
2. Ügyes volt a Huck által “””megnézett””” szobával leleplezni a csajt Felix előtt…
3. Iris vezetni tanul, éles szituban :D elég szórakoztató volt :)
4. Az égő házas harc jól sikerült, szépen nézett ki, csak néhol hülyén vágták meg.
5. Silas feladja magát a CRM-nek, ebből a szálból is tuti lesz még valami.
6. Az kreatív húzás volt, hogy Hope a pisztolyt a saját fejéhez tartva kvázi egyszerre fenyegetett mindenkit.
7. Amúgy ha már a Civic Rep. ekkora agyelszívást csinál, tényleg lehetne Iris is “asset” – ahogy Hope is mondta, ők ketten együtt azok.
8. Side note: még mindig nem tudjuk, miért kellett megtámadni Campus Colony-t…
9. Persze, Iris meg Felix a végén pont belefutnak Willbe meg egy rakat másik emberbe, milyen kicsi a világ…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz