login |

Shameless: kezdett a 11. évad

2020. 12. 08. 21:30 - Írta: Necridus

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Visszatért az évtized egyik legmeghatározóbb dark comedy sorozata, a Shameless amerikai változata a képernyőkre, de sajnos utoljára, ugyanis kaszát kapott januárban – ha valaki még a mostaniakon kívül kíváncsi Frank, Fiona és a többiek további kalandjaira, annak az angol eredetit ajánlom, aminek az első hat évadja még fent van a magyar Netflixen, de hónap végén lekerül. Nagyon más, úgyhogy érdemes darálni!

A Showtime sorozata az első 3-4 évad utáni minőségcsökkenés után ismét magára talált tavaly, és egyelőre úgy látszik, megtartja ezt a szintet az utolsó évadra is. A premierben nem csak nosztalgiáztunk egy kicsit, de alaposan felforgatták Gallagherék életét, ugyanis megérkezett a koronavírus a Szégyentelenek világába is. Mintha nem lenne elég bajuk így is, nem?

Na, folytassuk a tovább mögött spoileresen! 

From the four corners of the Earth, people come to the city on the lake to work and help create a true metropolis. Yep, from all four corners of the Earth, all right. Polacks and krauts and dagos and the lowest of the low, the Irish. Starving sud famine refugees, like us Gallaghers.

A nagy járvány közepén egy tisztességes fiatal srác filmet forgat Franknek, aki kiélvezi, hogy a rivaldafény közepébe került, és önmagához hűen meséli családja történetét – tehát egy szava se igaz. A járvány mellett több örökzöld, de mostanság ismét figyelmet kapó témát is igyekezett behozni a sorozat, például a laposföld elméletet, amit úgy tűnik, a legidősebb Gallagher is magáévá tett.

Valószínűnek tartom, hogy a napi kiakadások közé bekerül majd a sorozat az érintett témái miatt, de egy sötét komédiától számítani lehet azért ilyenekre – persze a sorozat az emberiesség keretein belül maradt, nem gúnyolódik elhunytakon és betegeken. De látjuk, hogy szereplőink nem éppen követik a szabályokat, a városban lévő üzleteket pedig sorban be kell zárni.

Ebben a helyzetben sok rendőri pozíció felszabadult, így Carlnak is van lehetősége végre rendfenntartónak állni. De előtte hazudnia kellett eskü alatt a bíróságon – a színész ismét megmutatta, hogy megérte fontosabb szerepet adni neki néhány évad szinte statisztáskodás után -, aminek minden bizonnyal lesznek következményei. Ian és Mickey házasságának is, akik még nem nagyon tudnak hozzászokni a helyzethez, ami a monogámiát és a közös kasszát illeti, de nyilván összefognak majd, amikor Milkovich-ék támadást szerveznek Gallagherék ellen.

Carl szála egyelőre nem ígér sok izgalmat, Ianék pedig továbbra is csak kínlódnak, viszont a többiek már szórakoztatóbb szálakat kaptak. Mármint nem Frank, mert ő még csak teng-leng és szónokol a kocsmában, cserébe azt nagyon jól csinálja.

Debbie háziőrizetben van Julie-val való együttléte után, ami miatt nem igazán megy a vállalkozása, cserébe Milkovich barátnője gyorsan feltalálja magát és regisztrál Instagramra DebbieHotLesbianConvict néven, amivel rögtön nagy sikert arat. Sandie-t egyébként még nem igazán tudom hova tenni, elég feleslegesnek érződik a jelenléte, de talán később nagyobb szerepet is kap.

Két párosunk vitte a hátán az évadnyitót. Az egyik Tami és Lip, a másik Veronica és Kev. Lip ismét a hétköznapi problémákkal küzdő srácként szerepelt, aki nem találja a kávéfőzőt és spórol, hogy kifesthesse az új, egyelőre elég lepukkant házuk gyerekszobáját. A házba ugye elég nagy vita után költözött be Tami (akinek alakítója most is kellemes csalódás volt), ami miatt Lip tartozik is neki, ezért is ugrál szinte minden szava után.

Mégis spórolnia kell valahogy, úgyhogy kávéspoharak tetejét vágja zsebre és a kisboltból veszi az olcsó kávét Taminek, amikkel mind a régi, zsivány Lipre emlékeztetett, akiként bemutatkozott. Mi imádjuk, mert szégyentelenül viselkedik, de lesz itt még kapcsolati dráma, ha minderre Tami rájön. Csak nem tudom, kell-e az még nekünk.

A Ball “házaspár” szinte kirekesztve érezhetik magát, hiszen ők lépnek a legkevesebbet kapcsolatba a Gallagher családdal – főleg, mióta Fiona elment -, mégis a legerősebb pillanatokat okozzák vad ötleteikkel. Most például füvet árulnak. Kev termeszti, V sütit készít belőle, az ikerlányaik pedig tekerik a füves cigit az étkezőben.

Az évadnyitót Frank zárta, ahogy kellemesen beszélt kicsit családtagjairól, miközben azok Lipéknél gyűltek össze (itt jelent meg egyedül Liam, ő még nem kapott saját szálat), amivel a pilotra utaltak vissza. Emlékszünk, ahogy a tűz körül bulizott a család, mint a hajléktalanok? Mennyi minden változott! A végén pedig a peronon ült, ahol Fiona távozott.

Nem robbantott nagyot a nyitány, nem is ez lesz a sorozat legjobb epizódja, de hozta a szintet, jó volt ismét Gallagheréket látni. A COVID bevonása pedig nem indokolt, de nem érződik feleslegesnek és erőltetettnek, mert Lip, Ian, Kevinék, Carl és Frank szálait is képesek ezzel mozgatni. Nyilván enélkül is lett volna alapanyag az évadhoz, de eddig nem zavaró, hogy a mai világunk egyik legfelkavaróbb és legkényesebb eseményét képernyőre vitték.

Ígérnek még az évadra Milkovich-Gallagher háborút, Franket (nagy)apaszerepben, Ianék vad pénzszerzési módszereit, Veronica és Debbie pedig egymásnak fognak esni, hogy melyikük gyereke legyen Little Miss South Side. Reméljük, mind pozitívan fogunk ezen szálakra visszagondolni a sorozatzárós posztnál!

9 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2020. 12. 08. 22:07

6-7. évad nekem nagyon tetszett, és nem a színvonal csökkent, csak fokozatosan tolódott egy más irányba, kevesebb extrém tragédiába. Tanulni kezdtek saját hibákból, illetve – maguk szintjén fejlődtek a karakterek.
Határozottan lassult a tempó, ami nem tett jót, de én még nézném, sokáig. Ahogy Debbie elvitte suliba a lányát, a társaság:D A Julie-dolog, meg a fotó:D:D
Carl, a kedvencem. még sok vidám percet hozhat, mint tavaly, kiképzés a kocsmában.
Alibi hatalmas, és covid ide-covid oda, pénzt kell keresni.
Ian tök felesleges, talán Milkovich-ék miatt okés lehet. Frank, meg Frank, ugye.

tyler - 2020. 12. 08. 22:22

pont elkezdtem nézni elölről mert mostanában nem köt le semmi, most kezdem a 3-ik évadot, érdekes lesz páhuzamosan befejezni is, duplán, tiszta elb*aszott olyan gallagheres :)

angolt elkezdtem de magyar felirat hiányában feladtam:(

hianyozni fog, nagyon

nálam igazi kultsorozat lett

William H Macy meg egy zseni

Divide - 2020. 12. 09. 08:24

Rá kellett jönnöm, hogy ez az egyetlen sorozat, ami minden epizódjával képes megnevettetni (nem vagyok könnyű eset). A zárókép zseniális volt. :D
Az a tippem, búcsúzóul ki lesz maxolva az abszurditás (lásd pl. a kocsma új szerelmespárja :)). Ha menni kell, távozzunk emlékezetesen.

Esztus - 2020. 12. 13. 11:20

Már most hiányzik. Személy szerint nagyon örültem hogy feldolgozták a covid témát. Ez az a sorozat ami mindig is a kedvencem lesz és bármikor újra nézem, ha motivációra lenne szükségem az életben maradáshoz.

F*ck 2020 :)

miki - 2020. 12. 22. 19:52

Én sajnos nem tudtam, hogy elérhető volt a magyar netflixen az angol eredeti, sajnos mostmár csak emlékeztetőt lehet kérni, hogy ha esetleg újtra elérhető lesz. Hol lehet elérni magyar felirattal? Nagyon régóta vadászom, hiába.

winnie - 2020. 12. 22. 20:27

most is elérhető az angol eredeti (még dec 30-ig), csak a magyar felületen nem látható, mert nem feliratos.

sherlock20 - 2021. 01. 11. 15:14

ez még mindig zseniális, ha így folytatják az évadot szép zárása lesz.

Frank aki félek nemigen fog happy endet kapni ezzel a kezdődő mentális hanyatlással…

Nikolka - 2021. 01. 12. 01:12

Nagyon elmaradtam a részekkel.. Még csak most néztem meg a 2. Részt. De ez valami zseniálisan tökéletes rész volt. Nagyon fog hiányozni ez a család. Ennyi év után.
Nekem is tetszik, ahogy a covid témához nyúltak, ide valahogy teljesen passzol és nem zavar, mint más sorozatban.
Liam is végre kapott kis saját szálat.
A kocsmás tagok, Frank V és Kev szintén mind nagyon jók. Kev és V annyira fontos tagjai voltak a sorozatnak. Mindig feldobták. Franknek pedig csak ebnen a részben a fűvel kapcsolatban volt vagy 3 hét idézete szövege.
Láttuk felnőni őket. Mellettünk nőttek fel. És most látjuk Lipet apaként. Új problémákkal, egy egészen máshonnan jött feleség oldalán. Nagyon tetszik ez a vonal is. Tamit is megszerettem.
Igazából bármeddig lehetne folytatni ezt a sorozatot. Mert mindig lenne egy új generáció, új problémák.

Frany hogy lett 5 éves?! Ezen meglepődtem mondjuk. Néha az idő múlását nehéz követni velük.
Carl társa is fura volt, mert kb. 36 kellett legyen, de a színész volt vagy 50.. És szívrohamot is kapott.

Ja és láttátok a rész végén Patsy pitézője zárva volt.

Nikolka - 2021. 01. 12. 23:58

11×3

Ez is szuper rész volt. Frank és Franny. Frank tanításai.
Az Alibis jelenetek.
És ebben az évadban bár rövidek, de végre újra vannak közös nagy családi jelenetek a konyhában. Az előző részben is jó volt. Ezek hiányoztak az előző évadból.
Azt hittem para lesz Lip és a tulaj között mikor rész elején felhozták. De végre valami pozitív dolog. Bradnek is örültem. Szerettem őt mindig.

Frank szál viszont szomorú lesz, az már most látható :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz