login |

Shameless: kezdett a 11. évad

2020. 12. 08. 21:30 - Írta: Necridus

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Visszatért az évtized egyik legmeghatározóbb dark comedy sorozata, a Shameless amerikai változata a képernyőkre, de sajnos utoljára, ugyanis kaszát kapott januárban – ha valaki még a mostaniakon kívül kíváncsi Frank, Fiona és a többiek további kalandjaira, annak az angol eredetit ajánlom, aminek az első hat évadja még fent van a magyar Netflixen, de hónap végén lekerül. Nagyon más, úgyhogy érdemes darálni!

A Showtime sorozata az első 3-4 évad utáni minőségcsökkenés után ismét magára talált tavaly, és egyelőre úgy látszik, megtartja ezt a szintet az utolsó évadra is. A premierben nem csak nosztalgiáztunk egy kicsit, de alaposan felforgatták Gallagherék életét, ugyanis megérkezett a koronavírus a Szégyentelenek világába is. Mintha nem lenne elég bajuk így is, nem?

Na, folytassuk a tovább mögött spoileresen! 

From the four corners of the Earth, people come to the city on the lake to work and help create a true metropolis. Yep, from all four corners of the Earth, all right. Polacks and krauts and dagos and the lowest of the low, the Irish. Starving sud famine refugees, like us Gallaghers.

A nagy járvány közepén egy tisztességes fiatal srác filmet forgat Franknek, aki kiélvezi, hogy a rivaldafény közepébe került, és önmagához hűen meséli családja történetét – tehát egy szava se igaz. A járvány mellett több örökzöld, de mostanság ismét figyelmet kapó témát is igyekezett behozni a sorozat, például a laposföld elméletet, amit úgy tűnik, a legidősebb Gallagher is magáévá tett.

Valószínűnek tartom, hogy a napi kiakadások közé bekerül majd a sorozat az érintett témái miatt, de egy sötét komédiától számítani lehet azért ilyenekre – persze a sorozat az emberiesség keretein belül maradt, nem gúnyolódik elhunytakon és betegeken. De látjuk, hogy szereplőink nem éppen követik a szabályokat, a városban lévő üzleteket pedig sorban be kell zárni.

Ebben a helyzetben sok rendőri pozíció felszabadult, így Carlnak is van lehetősége végre rendfenntartónak állni. De előtte hazudnia kellett eskü alatt a bíróságon – a színész ismét megmutatta, hogy megérte fontosabb szerepet adni neki néhány évad szinte statisztáskodás után -, aminek minden bizonnyal lesznek következményei. Ian és Mickey házasságának is, akik még nem nagyon tudnak hozzászokni a helyzethez, ami a monogámiát és a közös kasszát illeti, de nyilván összefognak majd, amikor Milkovich-ék támadást szerveznek Gallagherék ellen.

Carl szála egyelőre nem ígér sok izgalmat, Ianék pedig továbbra is csak kínlódnak, viszont a többiek már szórakoztatóbb szálakat kaptak. Mármint nem Frank, mert ő még csak teng-leng és szónokol a kocsmában, cserébe azt nagyon jól csinálja.

Debbie háziőrizetben van Julie-val való együttléte után, ami miatt nem igazán megy a vállalkozása, cserébe Milkovich barátnője gyorsan feltalálja magát és regisztrál Instagramra DebbieHotLesbianConvict néven, amivel rögtön nagy sikert arat. Sandie-t egyébként még nem igazán tudom hova tenni, elég feleslegesnek érződik a jelenléte, de talán később nagyobb szerepet is kap.

Két párosunk vitte a hátán az évadnyitót. Az egyik Tami és Lip, a másik Veronica és Kev. Lip ismét a hétköznapi problémákkal küzdő srácként szerepelt, aki nem találja a kávéfőzőt és spórol, hogy kifesthesse az új, egyelőre elég lepukkant házuk gyerekszobáját. A házba ugye elég nagy vita után költözött be Tami (akinek alakítója most is kellemes csalódás volt), ami miatt Lip tartozik is neki, ezért is ugrál szinte minden szava után.

Mégis spórolnia kell valahogy, úgyhogy kávéspoharak tetejét vágja zsebre és a kisboltból veszi az olcsó kávét Taminek, amikkel mind a régi, zsivány Lipre emlékeztetett, akiként bemutatkozott. Mi imádjuk, mert szégyentelenül viselkedik, de lesz itt még kapcsolati dráma, ha minderre Tami rájön. Csak nem tudom, kell-e az még nekünk.

A Ball “házaspár” szinte kirekesztve érezhetik magát, hiszen ők lépnek a legkevesebbet kapcsolatba a Gallagher családdal – főleg, mióta Fiona elment -, mégis a legerősebb pillanatokat okozzák vad ötleteikkel. Most például füvet árulnak. Kev termeszti, V sütit készít belőle, az ikerlányaik pedig tekerik a füves cigit az étkezőben.

Az évadnyitót Frank zárta, ahogy kellemesen beszélt kicsit családtagjairól, miközben azok Lipéknél gyűltek össze (itt jelent meg egyedül Liam, ő még nem kapott saját szálat), amivel a pilotra utaltak vissza. Emlékszünk, ahogy a tűz körül bulizott a család, mint a hajléktalanok? Mennyi minden változott! A végén pedig a peronon ült, ahol Fiona távozott.

Nem robbantott nagyot a nyitány, nem is ez lesz a sorozat legjobb epizódja, de hozta a szintet, jó volt ismét Gallagheréket látni. A COVID bevonása pedig nem indokolt, de nem érződik feleslegesnek és erőltetettnek, mert Lip, Ian, Kevinék, Carl és Frank szálait is képesek ezzel mozgatni. Nyilván enélkül is lett volna alapanyag az évadhoz, de eddig nem zavaró, hogy a mai világunk egyik legfelkavaróbb és legkényesebb eseményét képernyőre vitték.

Ígérnek még az évadra Milkovich-Gallagher háborút, Franket (nagy)apaszerepben, Ianék vad pénzszerzési módszereit, Veronica és Debbie pedig egymásnak fognak esni, hogy melyikük gyereke legyen Little Miss South Side. Reméljük, mind pozitívan fogunk ezen szálakra visszagondolni a sorozatzárós posztnál!

22 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2020. 12. 08. 22:07

6-7. évad nekem nagyon tetszett, és nem a színvonal csökkent, csak fokozatosan tolódott egy más irányba, kevesebb extrém tragédiába. Tanulni kezdtek saját hibákból, illetve – maguk szintjén fejlődtek a karakterek.
Határozottan lassult a tempó, ami nem tett jót, de én még nézném, sokáig. Ahogy Debbie elvitte suliba a lányát, a társaság:D A Julie-dolog, meg a fotó:D:D
Carl, a kedvencem. még sok vidám percet hozhat, mint tavaly, kiképzés a kocsmában.
Alibi hatalmas, és covid ide-covid oda, pénzt kell keresni.
Ian tök felesleges, talán Milkovich-ék miatt okés lehet. Frank, meg Frank, ugye.

tyler - 2020. 12. 08. 22:22

pont elkezdtem nézni elölről mert mostanában nem köt le semmi, most kezdem a 3-ik évadot, érdekes lesz páhuzamosan befejezni is, duplán, tiszta elb*aszott olyan gallagheres :)

angolt elkezdtem de magyar felirat hiányában feladtam:(

hianyozni fog, nagyon

nálam igazi kultsorozat lett

William H Macy meg egy zseni

Divide - 2020. 12. 09. 08:24

Rá kellett jönnöm, hogy ez az egyetlen sorozat, ami minden epizódjával képes megnevettetni (nem vagyok könnyű eset). A zárókép zseniális volt. :D
Az a tippem, búcsúzóul ki lesz maxolva az abszurditás (lásd pl. a kocsma új szerelmespárja :)). Ha menni kell, távozzunk emlékezetesen.

Esztus - 2020. 12. 13. 11:20

Már most hiányzik. Személy szerint nagyon örültem hogy feldolgozták a covid témát. Ez az a sorozat ami mindig is a kedvencem lesz és bármikor újra nézem, ha motivációra lenne szükségem az életben maradáshoz.

F*ck 2020 :)

miki - 2020. 12. 22. 19:52

Én sajnos nem tudtam, hogy elérhető volt a magyar netflixen az angol eredeti, sajnos mostmár csak emlékeztetőt lehet kérni, hogy ha esetleg újtra elérhető lesz. Hol lehet elérni magyar felirattal? Nagyon régóta vadászom, hiába.

winnie - 2020. 12. 22. 20:27

most is elérhető az angol eredeti (még dec 30-ig), csak a magyar felületen nem látható, mert nem feliratos.

sherlock20 - 2021. 01. 11. 15:14

ez még mindig zseniális, ha így folytatják az évadot szép zárása lesz.

Frank aki félek nemigen fog happy endet kapni ezzel a kezdődő mentális hanyatlással…

Nikolka - 2021. 01. 12. 01:12

Nagyon elmaradtam a részekkel.. Még csak most néztem meg a 2. Részt. De ez valami zseniálisan tökéletes rész volt. Nagyon fog hiányozni ez a család. Ennyi év után.
Nekem is tetszik, ahogy a covid témához nyúltak, ide valahogy teljesen passzol és nem zavar, mint más sorozatban.
Liam is végre kapott kis saját szálat.
A kocsmás tagok, Frank V és Kev szintén mind nagyon jók. Kev és V annyira fontos tagjai voltak a sorozatnak. Mindig feldobták. Franknek pedig csak ebnen a részben a fűvel kapcsolatban volt vagy 3 hét idézete szövege.
Láttuk felnőni őket. Mellettünk nőttek fel. És most látjuk Lipet apaként. Új problémákkal, egy egészen máshonnan jött feleség oldalán. Nagyon tetszik ez a vonal is. Tamit is megszerettem.
Igazából bármeddig lehetne folytatni ezt a sorozatot. Mert mindig lenne egy új generáció, új problémák.

Frany hogy lett 5 éves?! Ezen meglepődtem mondjuk. Néha az idő múlását nehéz követni velük.
Carl társa is fura volt, mert kb. 36 kellett legyen, de a színész volt vagy 50.. És szívrohamot is kapott.

Ja és láttátok a rész végén Patsy pitézője zárva volt.

Nikolka - 2021. 01. 12. 23:58

11×3

Ez is szuper rész volt. Frank és Franny. Frank tanításai.
Az Alibis jelenetek.
És ebben az évadban bár rövidek, de végre újra vannak közös nagy családi jelenetek a konyhában. Az előző részben is jó volt. Ezek hiányoztak az előző évadból.
Azt hittem para lesz Lip és a tulaj között mikor rész elején felhozták. De végre valami pozitív dolog. Bradnek is örültem. Szerettem őt mindig.

Frank szál viszont szomorú lesz, az már most látható :(

Nikolka - 2021. 03. 12. 02:34

Hol van mindenki? Hogy tetszik?

Így 7 rész után nekem nagyon, továbbra is. Borzasztó lesz elengedni ennyi év után. Debbie és Carl a szemünk láttára nőttek fel.. A Kevint alakító színész ma posztolt egy képet, hogy végleg bezárt az Alibi :( Annyira szomorú.

Na de az évad eddig. Jót tett neki, hogy az írók utolsó évadként írhatták meg.
Az Ian és Mickey szál átment teljes fanservicebe. A táncuk a 7.rész végén csúcs volt.
Amúgy bedobták a témát amit én már évadokkal ezelőtt megemlítettem. Hogy konkrétan egyiküknek sincsenek barátai.
Frankkal az érzelmes oldalba rúgnak még egy utolsót. Bár kicsit gyorsnak érzem a leépülést. (Mármint a részek között. Nyilván a való életben már rég itt tartana)

De ezt a ház dolgot csak én nem értem?! Eladnak egy házat és abból öten tudnak venni másikat?! Liamre senki nem gondol? Aki még kiskorú. Lipnek eszébe sem jutott.
Amúgy Lip most nagyon furcsa. Csapong összevissza. Taminak igaza van a dolgokkal. Nem értem mi baja Tami családjával, kis időre meghúzni magukat ott. De valami borzasztóan félrement a casting. A 2 szereplő között továbbra is 0 kémia. Nekik tényleg elhiszem, hogy becsúszott a gyerek és kényszerből vannak együtt. Olyanok, mint 2 idegen. Lip volt a legjobban felépített karaktere a sorozatnak. (Én még évekig elnézném, hogyan alakul a sorsa) Nagyon remélem, hogy legalább neki happy end lesz!

Carl a gyógyszertárban hatalmas volt. Még mindig vele hozzák a legviccesebb jeleneteket. Bár Kev is nagyon jó volt a motorral.
Debbie meg kiskorában is az volt aki a legjobban ki volt éhezve a szeretetre. Sokáig nem jött elő ez a szülő téma vele kapcsolatban, de most a végére újra.

Ja és végül. Nagyon reméltem pedig, hogy nem isszák meg a söröket. :(

Necridus - 2021. 03. 12. 17:33

Nikolka:

Jelen!:)
Feltűnt nekem is, hogy a kibeszélő most elég visszhangos, bár a Shameless sosem volt az, aminél több száz komment gyűlt össze.

Na de. Csatlakozom, szerintem is remek az évad, hozza a szintet, sőt, az említett Frank szállal visszahozták a komolyabb drámát is, ami nálam csak egy plusz. Sőt, annyira bejön, hogy azt tervezem, hogy újrakezdem, mert elnézve a Hall of Shame epizódokat, baromi sok minden történt, amire már nem is emlékszem annyira, de amikor ismerős képkockák villantak be, akkor is rengeeget nevettem.

A Rain on Me zárójelenet egyszerűen fantasztikus volt, azóta is felnevetek, amikor eszembe jut.

Én a háznál inkább azt nem értem, hogy egy ilyen régi és lepukkant házat hogy fognak tudni annyi pénzért eladni, hogy mindegyikük vehessen belőle sajátot. Irreálisan hangzik. Bár én az öt külön házat nem is értem. Lip, Ian, Debbie, Carl … és Liam? A gyerek Liam kap egy saját házat? Nekem itt nem annyira tiszta, mit akarnak. Az tuti, hogy nem Frank az ötödik, akihez majd csatlakozik Liam.

Lippel konkrétan húztak egy Fionát. Pont ugyanez volt vele is. Egész jól alakult az élete, harcolt azért, hogy ne nyomorban éljen, erre elvesztett mindent és kikelt magából. Azért csapong, mert magatehetetlen, nem tud gondolkodni és lenyugodni. Tamit, mint karaktert, bármennyire is utálni akartam, azért sokszor ő az, aki érettebben gondolkodik, és a szememben nagyot nő minden egyes pillanatban, amikor nem hisztis libaként akarja Lipet elhagyni, hanem ott van vele, összetartanak.
A veszekedős jeleneteik viszont kifejezetten jók, mind a két színész remekül teljesít ezen alkalmakkal (is).

Amit én észrevettem, hogy most talán több eseményt akarnak hozni a karakterek életébe, mint eddig. Rengeteg ötletük van, amiket inkább sok kis szálba ültetnek, mint évadokon átívelőkbe. Ezzel semmi baj, sőt, örülök, hogy pörög, csak azért néha kapkodni kell a fejünket, mert tényleg folyamatosan váltják egymást a szálak. De nem bánom, az előző évad szintjén is bírtam volna még sok évig nézni, hát még így. Sajnálom, hogy vége lesz. De még öt epizód hátra van!:)

Luther - 2021. 03. 13. 03:25

Nagyon jó nézni hogy végül is nagyon szeretik egymást a sok-sok baj meg pénztelenség ellenére. Sajnálom hogy az utolsó tökéletes kikapcsolódás fáradt nap után. Csoda kicsit hogy felnőttek…
Franket játszó szinész zseniális

heidfeld - 2021. 03. 14. 09:44

Lényegében azon csodálkozom, hogy nem jött hamarabb ház eladásának ötlete. Nagyon sokan élnek egymás “nyakán”és elég különbözőek.. Oké, relatíve csóróság sok mindenre rá tudja venni az embert.
Fix melóval, csak Carl rendelkezik, így fokozottan nehéz.
Végre nem idegesített, Mickey és Ian felesleges drámázása. Ez a barátkozós téma..Remélem, nem fognak tiltakozni a melegek jogi szervezeti! Mondjuk, itt már mindegy.
Kicsit bánom, hogy Carl-t ennyire lebutítják de, amit a csajával lerendezett, illetve az elsősökkel a jelenet.. Gurultam a nevetéstől! Rengeteg beteg dolgot láttam már. Kicsit közelítette a Pedofil-csaj megfenyegetését. Szerintem az volt a csúcs.
Rengeteg szálat hoznak be, viszont hamar ki is merülnek, sajnos. “Dögös leszbi elítélt.” – Ennyit hoztak ki az ötletből?? No, az tényleg pazarlás.. Igaz, vendégszereplőket néha egy-két részre tudják hozni. pl. gazdag leszbi-csaj, akivel Carl háborúzott. Óriási volt!
Csak a mellékszereplőkkel lehetne 2 spinoff, így nagyon reménykedem benne, hogy nem kell véglegesen búcsúznunk, például az Alibitől. Debbie-Carl, Liam további kalandjait nagyon szívesen nézném még, hosszú-hosszú évekig! Többiek annyira nem érdekelnének, de bármikor jöhetnének vendégszereplőknek!

sherlock20 - 2021. 03. 14. 21:20

Minden egyes rész fantasztikus az évadban továbbra is

Feri - 2021. 03. 25. 16:34

Sziasztok!
Én új vagyok itt, hol tudom megnézni az epizódokat?

Necridus - 2021. 03. 25. 21:31

Feri:

Szia! Magyarországon sajnos nem elérhető egyik streaming szolgáltatón se, a magyar szinkront pedig már pár éve nem folytatják, úgyhogy nincs legális útja az epizódok megtekintéséhez.

Nikolka - 2021. 04. 07. 02:40

10.rész után.

Nagyon erős ez az évad. Imádom minden percét. Olyan jó, hogy tudták ez az utolsó, és ez ennek fényében készült el.

Szóval akkor az volt a terv, hogy eladják a házat, és abból mindannyian albérletbe mennek. Ez a még jobban elszegényedéshez szuper lépés azért.. Továbbra sem értem..
Debbiet sem. Örülne, hogy nyugalom lesz. Neki meg ez fog hiányozni? Meg pont ő fél az egyedül éléstől mikor itt is egy ideje ő vitte a hátán a dolgokat? Hirtelen azt hittem összeköltözik a hajléktalan nőcivel :D.
A Frankes jelenetek viccesek. De azért szomorúak is. Szerencsére kapunk monológokat tőle továbbra is. Például megtudtuk, hogy a kemény munka felesleges :D
Kev és V költözésének örülök. Szuper helynek tűnik.
Carl rendőr dolog kicsit más irányba ment viszont, mint amit én ettől vártam.

Nem tudom, hogy fogom elengedni őket 2 rész múlva. Nem is akarom megnézni az utolsó 2 részt inkább :( Annyira nézném én is tovább. Még annyi minden érdekel velük kapcsolatban. És rengeteg minden lett is volna még a sztoriban. Nagyon fognak hiányozni.

norbi - 2021. 04. 10. 17:07

Nekem is nagyon fog hiányozni..Régóta nézem és régóta várom hogy jöjjön az új évad. Van még bőven kakaó ebben a sorozatban. Az idei évad amúgy visszatért a gyökerekhez. Néhol vicces, néhol pedig teljesen melankolikus/depresszív. A ne élesszenek újra tetkó is a végén igazán heartbreaking. Hasonló mikor Frank alkeszként elokádta magán jégkorcsojázás közben mert elítta a máját…vagy a beszéde istenhez mikor carl kivitte.

Nagyon durva ez az elmúlásos történetszál..mert ha mással nem is tudunk azonosulni a sorozatból…de a halál minket is elfog érni.

sherlock20 - 2021. 04. 11. 23:10

hát a csúcson hagyták abba, szép volt a finálé nagyon, egyedül fiona hiánya hagyott pici keserűséget h nem hozták vissza.

coligny - 2021. 04. 12. 14:56

Terápáis és vallomásos jelleggel ki kell írjam magamból, hogy vévigbőgtem az utolsó 20 percet. Nagyon fog hiányozni, de ez így egy jó lezárás volt. Esetleg korábbi fontos szereplők (Fiona, Jimmy, Svetlana) is benézhettek volna flashbacken kívül is.
That’s the way we get by.

sepulveda - 2021. 04. 13. 20:01

Fionával kapcsolatos infók:

You rewrote the first half of the season after covid hit. Knowing you were always going to give Frank alcoholic dementia. Ultimately COVID-19 knocked him out. Was there anything about the end of the series that had to change because of the pandemic?

It was pretty much the same with the exception: We were trying to get Emmy — and Emmy wanted to come back. We caught it at the wrong moment. We wanted her to return and had some storylines about her coming back and she wanted to do it. Based on what was going on with the pandemic, when we were planning it — there have been so many surges, I can’t remember which one it was — but the quarantines went back into effect between New York [where Rossum resides] and Los Angeles [where Shameless films] and it was impossible to figure out how to get her back. That was biggest disappointment: not being able to make that work out because we all wanted it to happen. A very minor but sad result of everything that’s happened in the pandemic.

What would Fiona’s storyline have been?

We had about 20 of them! We never fleshed it all out. The idea was with Frank’s dementia being discovered, there’s a call and she comes back to help everyone figure it out and that she would come back and be involved at the end with what to do with the house and all that. The travel was such a mess that we never got to the point of my actual writing it. We put it up on the writers’ room board and then took it down a few times.

Would any of Fiona’s storylines filled in what the character is doing now? I mean, what is she doing now?

They all would have! I think she’s down in Florida. We joked in the room that she ended up getting a job at Disney World, probably in Epcot Center because she would never get a job on the better side. We had a lot of jokes for her but we never actually nailed it down. But she would have a life and be pursuing her own things. That’s how people move on with their lives.

Does she wind up with anyone romantically? In my mind, she winds up back with Jimmy-Steve (Justin Chatwin).

[Laughing] You and many other people! But no, we never worked it out

https://www.hollywoodreporter.com/live-feed/shameless-boss-explains-the-surprising-and-open-ended-series-finale

Így most még jobban fáj, hogy nem sikerült visszahozni…

Necridus - 2021. 04. 13. 20:56

sepulveda:

Kb fél óra, és kint a kritika a zárásról, abban én is linkeltem az interjút. Sajnálatos (nálam nagy kedvenc volt).
Egyébként mókás (és kissé kísérteties is), hogy mennyire összejött most az a néhány komment ezalatt meg a “finálé előtt” poszt alatt és az én kritikám, nagyon sok mindent említetek, amit én is megfogalmaztam:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz