login |

SWAT: kezdett a 4. évad

2020. 12. 08. 20:00 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Egy dupla résszel indított a SWAT új szezonja, ami elnézve a nézettségi adatait, szerintem egyben az utolsó is lesz. Amiért kár lenne, mert továbbra is hoz egy olyan, kifejezetten stabil szintet, amiért az is szeretheti, aki a rendőrségi akciók iránt érdeklődik, és az is, akit érdekelnek a karakterpillanatok, vagy éppen a társadalmi problémák, amikkel a rendőrök (és jelek szerint a kommandósok is) gyakran szembesülnek.

Az évadnyitóban a 90-es évek eleji Los Angeles-i lázongásokat idézték meg, amit ugye az évfordulóra terveztek megcsinálni még az előző szezon végén. A rész annyiban kicsit csalódás volt, hogy teljes epizódot vártam a fiatal Hondo-val, nem tudom, hogy mindig “csak” ennyi volt a terv, vagy a vírus tett-e keresztbe az eredeti elképzeléseknek, de akármi is történt, az biztos, hogy elég “érdekesen” jött ki a rész annak köszönhetően, hogy nyáron megint forrongott Amerika, és az évadnyitó akár erre is reflektálhatott volna.

A folytatás már egy klasszikusabb epizód volt, amiben jó volt látni, hogy az akciózás a készítők szótárában továbbra sem csak a közel- és tűzharcot fedi. Most például a csecsen tartózkodási helyének felderítése és Deac tetőn való rohangálása is jól sikerült. Mondjuk Street szokásos renitenskedésén már azt hittem, túlléptünk, de a jelek szerint ezt a kártyát továbbra is bármikor elő lehet rántani.

Nyilván minden, a pozitív végkicsengésre hajtó (tehát nem Law & Order: SVU), “elkapjuk a rosszakat”-rendőrös sorozat hangvétele igen hasonló, de a SWAT-nál az is sokat tesz az összképhez, hogy (mint gondolom, a SEAL Team-ben is) folyton hangsúlyozzák a bajtársiasságot a karakterek között, ami közel sem annyira megsüvegelt dolog a nézők körében, de az ilyen összetartó bagázs feladatait valahogy élvezetesebb nézni, mint a szimpla kollégákét.

9 hozzászólás Ne habozz!

Energiavampir - 2020. 12. 09. 00:43

Pedig kezd tényleg összeállni a sorozat, a szereplők kialakultak, van történetük, mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, A macsót, a 4 gyerekes hívő de kemény kommandóst, a nőt aki eléggé szabadelvű (mindenben) a balhés szépfiút, és a mindenki haverját stb
Történetek ugyan hetisek, de néha enyhe átívelés is látható, meg próbálnak korrektek maradni, és az oktatófilm jelleg csak néha esik túlzóba.
Kár lenne érte..

human - 2020. 12. 09. 03:32

wow, 3 év építkezés után már végre túl vannak a bevezetésen? :D csak viccelek, mert olyan magas labda volt.

winnie - 2020. 12. 09. 05:39

egy epizodikus cuccnál nem hiszem, hogy nagyon kéne építkezni:)

SJ - 2020. 12. 09. 10:07

Lehet, hogy sutának tűnik a kérdésem, de ha felmerülne a kasza, akkor nem lenne logikus bármilyen rossz nézettségnél berendelni egy rövidített 13 részes évadot, hogy meglegyen a 100, vagy ahhoz közeli epizód szám? A csonka évadot pedig lelehetne adni nyáron, vagy egy kevésbé nézett napon. Így jobban eladható lenne nem? Vagy 88 körüli rész esetén is mehet szindikátusi sugárzásra?

winnie - 2020. 12. 09. 12:43

igen, jogos.

régen mindenképp ez lett volna a helyzet. attól eltekintve, hogy most is lehet, hogy rövid lesz a szezon a vírus miatt (bár ők voltak a legfürgébbek, simán lehet, hogy teljessé teszik), már közel sem akkor faktor a szindikátusi komponens. de mivel mindenképpen akarni fogja a stúdió a 100 részt (plusz/mínusz), ezért teljesen igaz, hogy mindent meg fognak tenni (ld. áron alul való kínálás) annak érdekében, hogy a cbs minimum egy rövid 5. szezont berendeljen, ha kaszát fontolgatna. (lehet, hogy egyébként ezért is kezdték el ennyivel a többi sorozat előtt a szezon forgatását, mert nekik fontos, hogy minél több részt megcsináljanak a 4. évad végéig.)

Energiavampir - 2020. 12. 09. 12:45

Pedig nekiálltak :) Komolyan mostanra kezdték el, eddig minimális info és felületes érintkezések voltak, néha egy egy mélyebb belemerüléssel, de azok is sután félbemaradtak..
Lehet hogy epizodikus, de pont ez miatt fura ez a karakterezés, mert mintha két sorozat lenne egyszerre.
Drámázunk, meg családi szálakat bontanak, és erre csipogó, és menet hentelni :) Sokszor a kettő eléggé elüt egymástól, nincs átvezetés, és ez kicsit zavaró. Gyanítom, ezért a rossz nézettség, akciósnak nem elég kemény (pl mint a Shield) Drámás “tankos romantikusnak” meg nem elég mély, és kissé felületes, lásd a lánykollega fiatalkori traumáját érintették, de nem volt kibontva, és a csoportban se téma.

Gábor84 - 2021. 05. 07. 20:27

Borzalmasan primitív és olcsó politikai agymosás lett a sorozatból. Soha nem volt egy minőségi sorozat, de ez már nevetségesen gagyi.

nagyhegy - 2021. 06. 07. 12:47

Nekem ez az a sorozat , amit nézek mert rendőrös, de a családi szálak kb 80 %-át pörgetem, mert egyszerűen ez a “hallgass a szívedre” ,” tedd amit tenned kell” vonal engem teljesen hidegen hagy. A Rookie-t vagy a Chicago-t soha nem tekerem, de ezt egyszerűen muszály.

Tyberius - 2021. 10. 18. 03:49

Így közel egy év késéssel haladok az évaddal, de már sokadjára azt veszem észre, hogy baromi gyanús párhuzamok vannak a 9-1-1 és a S.W.A.T között történetileg. Mintha ugyanabból a “könyvből” dolgoznának. És ebben az évadban is vannak olyan részek, ahol ez legalábbis számomra tetten érhető.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz