login |

Law & Order: SVU: kezdett a 22. évad

2020. 12. 09. 21:30 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika,

És már vége is ért az “első etap”, mondhatnánk, hiszen a csütörtöki résszel az ünnepek idejére le is pihent a sorozat, mint a legtöbb NBC-széria. De még mindig inkább a 3 őszi részre szavazok, mintsem arra, hogy 2021-ben induljon el egy szezon. (Mondjuk én párhuzamosan az Amazon Prime-on is nézem a sorozatot, a 8×08 minap ritka kemény volt Viola Davis-szel, Margo Martindale-lel és a gyerek Elle Fanning-gel.)

Szóval visszatért minden idők legtöbb évadját megérő élőszereplős főműsoridős sorozata (és hol van még a vége!), aminek a tavalyi ívét és az idei terveit is eléggé megborította a vírus – IRL és a sorozatbéli sztorik kapcsán. IRL azért, mert egyrészt nem tudták végigvinni az S21-es terveket, többek között a Stabler-vonal visszahozását (valamint most a Sir Toby-szál folytatását), a sztorik kapcsán pedig, mint minden krimisorozat esetében, az írók nem kerülhették ki az aktualitások kapcsán kínálkozó lehetőségeket.

Két jó epizóddal nyitott az évad (a karanténes című harmadik még előttem van), bár egyik sem volt kiemelkedő, és a megszokott gyomorba markolást sem feltétlenül az szállította, ami szokta, hanem inkább a valóság még a szokottnál is kézzel foghatóbb közelsége. A tovább mögött folytatom.

Átívelések nem nagyon voltak jelen (csak Finn egyik korábbi esetét idézték meg), így max az epizodikus történetekről lehet bővebben beszélni. Azokról pedig nyilván órákat, hiszen maguk a behozott témák, mint az előítéletesség vagy a rendszerbe kódolt rasszizmus elég gazdagok ahhoz, hogy bőven lehessen lamentálni róluk – aki tájékozódni akar, az rengeteg forrást talál a neten a nézőpontok megismerésére. Ami… szerintem javallott, mert azért látni, hogy vannak, akik hajlamosak sarkos álláspontot foglalni minden infó nélkül, csak saját nemtapasztalataik és gondolkodásmódjuk alapján, holott pont az a lényeg, hogy mind a rendőrök viselkedése, mind a feketékkel való bánásmód olyan, amiről egy átlagembernek nincs semmilyen tapasztalata – sem pro, sem kontra. Nekem legalábbis biztosan nincs, így marad a “hallomás”, hogy némi jogi színezetet használva fogalmazzak.

A 22×01 pont egy olyan esetet hozott kiindulási pontjának, amit egy netet körbejárt videó inspirált, ebbe plántáltak bele egy bűncselekményt, ami kapcsán nem is feltétlenül az ügy kimenetele volt az érdekes, és az, hogy ki tette (és nem is a Karen-jelenség), hanem az első pillantásra talán nem is egyértelmű, tudat alatti elfogultságra világított rá, amivel kezelte az ügyet a rendőrség – többek között Tutuola és Benson.

A téma nyilván kényes, de akkor sem mismásolható el, ha a nézőket megosztja érzékenységi foktól függetlenül (ld. ki mit vesz a lelkére – én, ha sorozatról van szó, általában vastag arcbőrű vagyok), de ha már a készítők be merték vállalni, akkor nagyjából így volt érdemes prezentálni. Úgy kizárt lett volna, hogy mindenki elégedett legyen, ennyi játékidő alatt (a többi szál mellett) mélyebben sem nagyon lehetett, de amolyan tévés módon teljesítették a feladatot, több látásmódot prezentálva, olykor talán didaktikusan, de mindenképp elégségesen. A végén Benson-on csattant minden, ami jelzi azt is, hogy még a legfeddhetetlenebbnek tűnők is elgondolkozhatnak ezen-azon.

Érdekes módon ebben az epizódban, és a Riki Lindhome vendégszereplésével készített (mindig szeretem, amikor komikusokat rántanak be valami komoly témára) 22×02-ben is a nyomozók (és Carisi) egymás közötti jelenetei tetszettek legjobban, amellett, hogy annak is örültem a kezdés után, hogy egy (téma és ív kapcsán) klasszikus sztorival folytatták a szezont, ami ismét csak adott bőven merengeni valót.

Alapból nyilván fel sem merült volna bennem, hogy a változatlan gárdával készülő 22. szezonban valami nagy irányváltás következne be, vagy minőségi esés, azonban így, hogy a rendőrség eléggé a fókuszban került Amerikában az elmúlt fél évben, kicsit borotvaélen egyensúlyozhatnak az írók, hiszen, ha valami megosztó, akkor nem egyszerű egyszerre minden néző “kedvében járni”. Meglátjuk, hogy sikerül nekik – a LO: SVU-nak akadtak botlásai korábban is, szóval Dick Wolf-él sem tévedhetetlenek.

ui: Ha már kaptunk szokás szerint csoportképet és a fotózásáról volt videó, kiraknám, lehet, hogy visszamenőleg előkeresem őket, mert a Law & Order: SVU talán minden szezon elején készít, amiért jár a pacsi nekik.

1 hozzászólás Ne habozz!

Skate - 2020. 12. 10. 14:35

Az egyetlen procedural, amit mai napig nézek és országos sorozatok közül sincs más, amit hetiben követnék. És a legelső rész óta (az összeset láttam eddig) volt sokszor hullámzás, mégis még mai napig képes felrázni az állóvizet. Nyomozók közül legjobban Katriona Tamin lóg ki. Előző évadba sokszor megvitatták Bensonék, úgy kezeli a szexuális bűncselekményeket, mint bármilyen más ügyeket. Próbálták valamennyire őt is közelebb hozni valami traumához. A jelenlegi járványhelyzet a háttérbe szorította ezt a szálat. Az aktuális rendőri túlkapások előtérbe hozatalán van még hova kibontani, mivel vajmi keveset kaptunk ebből a történetből, egyáltalán üssön.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz