login |

Filthy Rich: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2020. 12. 11. 17:30 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Meglepően hamar magyar premiert kapott a Piszkosul gazdagok, szóval lehet, hogy van, aki a szinkronos verzió ismeretében hümmögött a pilotkritikánkat (meg az én 2 részes véleményemet) olvasva, azonban az első (és egyetlen…) évad végén továbbra is fenntartom a véleményemet, miszerint a hajmeresztő dolgokat (is) produkáló főműsoridős szappanos drámák közül a Dynasty-t biztosan hamarabb választanám – cserébe ott nem érdekel az eredeti, itt meg legalább kíváncsi lettem az eredeti, új-zélandi változatra.

Nem mondom azt, hogy a Filthy Rich nem szállított meglepetéseket évad közben, ez a kiszámíthatatlanság mindenképp a sorozat egyik erénye volt, a végére is jutott egy nagy és szemét WTF, amit pedig lehetett tudni a zárásról (ld. a pilot kezdése), arról teljesen el is feledkeztem, így pláne érdekes volt látni a lecsengetést, bár nagyobb meglepetés ennek kapcsán már nem ért.

Az írók nem fogták vissza magukat, de mivel túl sok karaktert kellett mozgatniuk, így páran óhatatlanul is a háttérbe szorultak, főleg akkor, amikor a szezon közepén újabb nagyon fontos szereplőket hoztak be. Nagyot akartak markolni, és érdekes módon ezt nem a mellékszálak bánták (például a visszaemlékezés (amire végképp nem gondoltam volna) kifejezetten erős volt), hanem inkább a fő vonal. Leginkább az lepett meg, hogy sikerült működőképessé tenni a Eugene-szálat.

Az öröklős, gyerekes szál a vártnál kevesebb érdekes történést tartogatott, illetve oda száműzték a hardcore szappan húzásokat, bár némelyik gyógyszer-elgurulás azért tetszetős volt. Az már viszont kevésbé, hogy az ide is csakazértis behozott gyilkosságos vonalat kívülállók révén oldották meg, és a végére ezen a szálon bedobott csavar kapcsán sem tudom, hogyan vélekedjek – ez az, amit a 2. évadban lehetett volna komolyabban értékelni, de arra ugye már sosem fog sor kerülni.

A vallásos, képmutatós szál sajnálatomra háttérbe szorult némiképp (persze a részek eleji emlékeztető/összefoglaló továbbra is isteni volt – még akkor is, amikor nem ő beszélt az Úrral), azt viszont nehezen tudtam megemészteni, amikor konkrét deus ex machinához nyúltak és teljesen valószerűtlen “véletlenül pont így alakult, törődj bele”-húzások után az isteni beavatkozásra mutogattak.

A Filthy Rich nem volt nem-szórakoztató (helyenként), azonban a harsányságát túlzottan tompította pár szürkébb karakter, így nem tudom azt mondani, hogy ne lett volna megérdemelt a kaszája. Ettől még a műfaj kedvelőit lekötheti pár órára a szezon, főleg, amíg nem tér vissza a Dinasztiák.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz