login |

For Life: kezdett a 2. évad

2020. 12. 11. 16:03 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika,

A For Life nálam a tavalyi évad legjobb országos drámája volt, az évadkritikámban is aggódtam amiatt, hogy ezt a szintet miképp sikerült fenntartani a folytatásban. Mármint nem arra gondolok (csak), hogy magasra rakták a lécet, hanem, hogy ez egyszerűen már egy másik sorozattá vált. És sajnos az előzetes félelmeim igazolódni látszanak.

Míg az első szezon arról szólt, hogy miképp boldoguk ügyvédként egy elítélt férfi a börtönben, miközben magát akarja felmentetni, s véd másokat is, a második szezonban már szabad emberként láthatjuk őt, így az S1 (számomra) legjobb része, a börtönélet és -politika, oda lett, ráadásul a 2×01-ből az is kiderült, hogy a második legjobb részről, a “külvilági konspirálásról” és a korrupt tisztségviselőkkel szembeni leszámolásról is le kell mondanunk. De akkor mi maradt?

Hát…, egy korrekt jogi sorozat és némi érzelmes komponens? Valahol felületesnek tűnik amiatt húznom a számat, hogy a készítők egy emberi drámát akarnak továbbra is letenni az asztalra az általunk megkedvelt főhőssel, de míg az első szezon tényleg tele volt érdekes történetszálakkal, addig mostanra csak a társadalomba (és családi közegbe) való visszailleszkedés kihívásai maradtak – meg a heti ügyek?

Az jó hír, hogy a jogi szálon a jelek szerint állandó szereplőnek, és Aaron Wallace társának tették meg Timothy Busfield-et, illetve karakterét, Henry Roswell-t, kettejüket szívesen elnézem egy ügyvédes sztoriban, sőt, a melléjük berakott teperő lány is nagyon rendben volt (oké, most nézem, hogy ő Alexandra Socha a Red Oaks-ból az egyik favoritom, ennyire nem lehetek béna, hogy nem ismertem fel), de bármennyire is érdekesek lesznek a sztorik, még a részek felét sem fogják kitölteni a sok magánélet és egyéb komponens (PTSD, naná!) mellett.

Igen, átívelésnek megmaradtak a Jamal felmentésére tett próbálkozások, és lehet, hogy a felügyelő tiszt kapcsán is lesz valami, de az első 3 rész alapján nem éreztem azt, hogy a For Life most egy tisztességesen megírt és eljátszott sorozatnál több lenne. Nem mondom, hogy ez a középszer definíciója, mert annál azért jóval több, de nekem is jóval több kellene ennél, hogy nézős maradjon. Szóval a 2×04 még megkapja az esélyt, de utána már nem hiszem, hogy marasztalni fogom.

Ja, csak a képek kapcsán ugrott be, hogy az évadnyitóról nem is írtam. Arról az évadnyitóról, ami inkább ment volna el évadzárónak. Akkor nem lett volna ugyan cliffhanger-ünk, de a 2×01 az első évados vonalat varrta el bőséges nézői elégedettségre számot tartó dologgal. Na, ebben a részben volt börtönpolitika, taktika és konspiráció, minden, amiért bejött “tavaly” a For Life, csak azt sajnáltam, hogy a végső következmény nem váltott ki belőlem akkora katarzist, mint amilyenre számítottam.

Persze jó volt látni, hogy kik buknak el, és kik segítenek, minden egyes momentum az S1-et idézte fel, de az, hogy Aaron kiszabadult, azt is jelentette egybe, hogy rengeteg korábbi karakter mehet a levesbe – kíváncsi leszek, hogy Indira Varma börtönparancsnoka vagy az ügyész vissza fog-e még térni egy-egy epizódtól eltekintve. Mondjuk bármennyire is sajnáltam ezt a váltást, azért jár a kalapemelés a készítők előtt, hogy meg merték lépni. Ugyanis sok sorozatot éppen azért szapulunk, mert annyira ragaszkodik az induló karakterekhez.

2 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2020. 12. 23. 09:31

Kicsit hezitáltam azon, hogy mennyire kell nekem ebből a sorozatból még egy évad. Aztán szerencsére nem volt időm elkezdeni és félre tettem, hogy majd egyben felhozzam magam, ha úgy látom, hogy ez nekem kell.

Reggel kezdtem neki, de már az első 3 részt ledaráltam, és bár én is tartottam attól, hogy mi lesz, ha a börtönélet kikerül a képből, de így két rész a börtön utáni életből egyelőre bizakodóvá tett. Eddig határozottan tetszik a második évad is.

A harmadik részben lévő “heti ügy” például tök érdekes volt számomra a pro és kontra érvekkel együtt. Aztán a végén Henry is rámutatott, hogy Aaron egy egészen más perspektívát tud adni az ügyfeleiknek, hiszen ő pontosan tudja, minek mi a következménye. Nekem pedig ez elég egyedivé teszi még akkor is, ha átcsúszunk a heti ügyes felállásba. Az átívelő szál, meg a nagyobb igazság olyan sokat számomra nem tesz már hozzá, de még nem is zavar különösebben.

Ha sikerül kikerülni a kliséket, akkor ki fogok tartani mellette. De ha nagyon erőltetik a szokásos ‘nem megyek terápiára, hiába egyértelmű, hogy kéne, helyette hajtogatom, hogy minden rendben, ami amúgy felér egy segélykiáltással’ meg ‘folyton ott lebeg a fejünk felett, hogy próbaidőn van és bármikor visszakerülhet a börtönbe, ezért hozzuk nehéz helyzetekbe, ahol ezt kockáztathatja’, akkor szép emlékekkel fogom elengedni.

Mom - 2021. 03. 01. 19:20

Mivel végignéztem az évadot, gondoltam írok ide pár sort a véletlenül erre tévedő kíváncsiskodóknak.

A félelmeimet szerencsére nem váltotta be az évad, a második felére szépen kinavigáltak a messziről is egyértelműen látható klisék földjéről. Ezzel együtt egy átívelő ügyes jogi sorozattá alakult azzal a csavarral, hogy a főszereplő egyúttal a másik oldalon is volt már. Ami amúgy szerintem nem állt rosszul a sorozatnak, csak ez egy klasszikus értelemben vett drámasorozat, itt nem lesz lazítás a nyomasztó események és sorsok között. Még a nyertes ügyeknél sem igazán lehet fellélegezni.

Foglalkoztak a BLM-mel, a Coviddal, az ex-rabok nehézségeivel, szóval szépen kipipálgatták a checkboxokat, de nem éreztem úgy, hogy ezt annyira nyilvánvalóan tették volna, hogy az már zavarjon.

Mindezekkel együtt sem hiszem, hogy folytatni fogom (nem is igazán látszik reális esély egy következő évadra egyébként). Összességében nem bántam meg még a második évad megnézését sem, de valahogy telítődtem vele. Egyébként a következő évadra pont egy olyan rabos szálat lengettek be a legeslegvégén, ami egyáltalán nem is érdekelne (nincs cliffhanger, mintha számítottak volna egy esetleges kaszára és inkább csak a látszat kedvéért vázoltak fel egy lehetséges főszálat a folytatáshoz).

Az első évadot önmagában is ajánlom, mert nagyrészt lezárt történet, de a második évad sem rombolja le. Ugyan változik a díszlet, de nem fordít hátat a sorozat a saját elveinek és nem fordul át tanmesébe sem. Csalódást nem fog okozni, maximum szép csendben elsikkad menet közben az érdeklődés iránta.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz