login |

Pilot: The Mess You Leave Behind / El desorden que dejas

2020. 12. 12. 15:19 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Lassan kezdjük majd az európai sorozatkészítők neveit is megjegyezni? Az Amit magad mögött hagysz attól a Carlos Montero-tól érkezett, akinek részben az Elite-et köszönhetjük, és tiniket még mindig jól tud írni. Felnőtteket már kevésbé?

A történet egy tanárnőről szól, akinek döcög a házassága, az anyját elvesztette, és ha jól veszem ki, akkor 2 év után végre újra teljes állást vállal egy kisváros iskolájában. Hogy mi a fordulat, amitől rejtélyes, erotikus thriller lesz az egész? Az általa felvett irodalomórát olyan tanárnőtől veszi át, aki öngyilkos lett.

Az “ügy” tényleg ez, hogy egyáltalán öngyilkos lett-e a tanárnő? Esetleg ebbe csak belehajszolták? Vagy valójában megölte valaki? Az első két rész alatt mindegyik kérdés felmerülhet, avagy nem köteleződik el egyértelműen semelyik irányba a The Mess You Leave Behind.

A megvalósítás pedig olyan, hogy egyrészt követjük az új tanárnő szálát, aki megérkezik az osztályba, ott egyre többet tud meg, közben a családi drámáját is bontogatja a sorozat. Eleinte kicsit naivan viselkedik, de aztán megtalálja a “tökeit”. Kiderül, hogy otthon mik a problémái, amellett, hogy új munkahelyen kezd és azzal néz szembe.

Mindeközben pedig másik idősíkon mutatják azt is, hogy az előző tanárnő miképp bánt a diákokkal. Kicsit olyan, mintha összejött volna az egyikkel, meg hasonlók, szóval ott is sorakoznak majd a titkok. Például a férje mintha verte volna, meglepő módon épp Sylvia Plath-ot tanít a fiataloknak, és egyáltalán nem fednek fel mindent 2 rész alatt, hogy utána csak várjuk a végkifejletet.

Ennek ellenére számomra valahogy mégsem működik az egész. Vagyis egy dolgon akadtam ki eléggé: az új tanárnő kollégái úgy kezelik a nőt, mintha egyértelmű lenne, hogy a fiatalok öngyilkosságba akarnák kergetni, és ezt a sorsát valahogy el kell kerülnie. Mármint ahogy ez természetesen elhangzik beszélgetésekben.

Nem tudom, hogy jól adtam-e át, de vagy plot könnyítés, nézőknek szóló egyszerűsítés ez, vagy szürreális mozzanat, ami nem illik az egészbe. Pedig magát a rejtélyt egész lassan, jól adagolva az információkat bontják ki. Kellően sejtelmes, és konkrétan ha valakit a fenti sztori érdekelt, akkor minőségi limonádét fog kapni, és egyáltalán nem negatívan értem a szót.

Rendezés és alakítások szempontjából rendben van az egész, konkrétan filmesebb hatású képileg, mint az emlegetett Elite. Írásilag tényleg csak bólintani tudtam arra, amit a fiatalok részéről kaptunk, annyira idegesítően igazinak érződtek.

Ellenben az új tanárnő magánélete valahogy nem működött, kidolgozásra még abba tudnék belekötni. Biztos céljuk van vele, szóval inkább csak arra gondolok, hogy ott nem az alakítással adják át az érzelmeket, hanem az írás sulykolja, hogy bajban a házasság, és hát a 2. rész végén érdekes fordulatot kap ez is.

Mondom, korrekt a kidolgozás, csak a rejtélyhez való viszonyulás repítheti előre a nézőt. Nem mondom, hogy ott leszek a végén, de nem untam ezt a két részt egy percre sem. Ettől még egyelőre “csak” 6/10 részemről, remélem többet nyomnak a latban a szavak, mint a számérték.

6 hozzászólás Ne habozz!

o-konol - 2020. 12. 11. 16:51

Igaz, hogy a spanyol sorozatokat/filmeket pozitívan diszkriminálom, de nekem első rész alapján tetszik. A hangulata egyből berántott, meg Arón Pipert megkedveltem az Elite-ben. És az első részben volt “magyar jelenlét” :)

Cristally - 2020. 12. 11. 20:48

Nekem hangulatában a The Prier-t adta vissza (az első 4 rész alapján), két hangsúlyos női főszereplő, gyönyörű helyszínek, rejtély, szenvedély és még van egy közös pont is, Roberto Enríquez. :) Viszont nem annyira hangsúlyos a középsulis közeg, mint pl az Élite-ben.

FP Jones - 2020. 12. 12. 16:52

Eddig csak a pilot volt meg, tetszik

kiwagyok - 2020. 12. 12. 20:00

Még soha nem néztem spanyol sorozatot. Kifejezetten érdekesnek látszik. (Bár még csak egy részt láttam).

Rókalány - 2020. 12. 14. 09:46

Lehet én vagyok maradi, de azért durva lenne, ha a diákok így viselkedhetnének a tanárokkal a valóságban. Legalábbis Európában. Egy amerikai suliban talán el tudom képzelni, de nekem akkor is túlzás. Az első rész után olyan fura volt időben, hogy mi mikor történik, de adok neki esélyt:)

Nikolka - 2021. 01. 23. 14:00

Maga az alapfelvetéstől eltekintve (hogy miért tette azt a halott tanárnő amit.. Számomra ez elképzelhetetlen valakitől akinek ilyen jó férje van és szereti) jó kis sorozat volt. Semmi extra, de valamiért mégis nagyon megfogott, tetszett. Hamar elrepültek a részek.
Az új tanárnő férje borzasztóan idegesített. Mind a színész, mind a karakter.

De az tényleg durva volt ahogy az iskolában a diákok beszéltek a tanárral. Viszont hallottam rémhíreket, hogy vannak (voltak) iskolák itthon is ahol így viselkedtek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz