login |

Pilot: Hilda

2020. 12. 13. 19:50 - Írta: Necridus

8 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Most, hogy a Hilda második évadja pár óra múlva debütál a Netflixen, igyekszem behozni a lemaradásom, mert már több, mint két éve felkaptam a fejem a plakátra, csak hát… na jó, kénytelen vagyok megint a #PeakTV-re fogni. Viszont végre sikerült megnézni a pilotot, ami annyira bejött, hogy egyből lecsúszott még öt epizód.

A Hilda egy fiatal lányról szól, aki a várostól távol él édesanyjával egy mesebeli völgyben, ahol óriások, törpék és más varázslatos élőlények figyelhetőek meg. Egy baleset miatt az anya-lánya páros kénytelen a városba költözni, amivel Hilda nagyon nehezen akar megbékélni, mert a város zajos és unalmas a varázslatos barátai nélkül. Az édesanyja amúgy is költözésre vágyott, hogy a mesebeli lényekkel ne kelljen napi szinten konfliktusba kerülnie.

Oké, elismerem, nem a sztori a legnagyobb erénye a sorozatnak. Nem szívbemarkoló, nem akarják a kislány mély érzéseit ábrázolni, inkább csak búslakodik. Sokkal könnyedebb (gyerek?)sorozatról van szó. Nem a drámával fog mindenkit elbűvölni, inkább a látvánnyal, ami rendkívül egyszerű, mégis meseszép.

Ahogy a fenti képen is látszik, nagyon szűk palettából keverik ki a képernyőre a színeket, sőt, sokszor inkább csak egy-egy szín különböző árnyalatait használják (általában piros vagy kék), amivel általában remekül megalapoznak a hangulatnak amellett, hogy egyszerűen élvezet nézni, milyen szép. A képi világ mellé folyamatosan lágy dallamokat kapcsoltak, amik együttesével abszolút beránt.

A lények megadják a kreativitás táptalaját, tényleg rengeteget ki lehet belőlük hozni, és a kormányzó törpékkel és a rejtélyes óriásokkal ezt meg is tették, a városba költözéssel azonban félő, hogy háttérbe fognak szorulni, hogy inkább Hilda beilleszkedésére és ismerkedésére kerüljön a hangsúly. Meglátjuk.

Azért a pilotban volt egy pillanat, amikor igen meglepődtem. Legalábbis a vad nyuszi-invázióra azért nem számítottam, amikor a lágy zene nyugtató hatása után egy szinte gyerek-akciójelenetbe kerülünk. De legyen ennyi probléma a későbbiekben is a Hildával.

Vannak azok az animációs sorozatok, amiket az ember simán csak hallgatva is élvezhet (ilyen például nálam a Family Guy … első néhány évadja, amíg humoros volt), de a Hildát egyértelműen nézni is “kell”, hogy teljes élményt adjon. A “kell” szó természetesen idézőjeles, mert inkább a néző szegezi rá minden tekintetét a kíváncsisága miatt, minthogy ez egy kényszer legyen.

Ennek az aranyos, mégis kissé a Gravity Falls-ra hajazó animáció pilotjának simán megadnék 8/10-et a maga műfajában. Csak így tovább!

8 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2020. 12. 13. 20:12

Hatalmas kedvenc a sorozat, nagyon kellemes és szép animációs, már nagyon vártam a második évadot :)

Road Lee - 2020. 12. 14. 07:29

A “Gravity Falls” nekem olyan hívószó, hogy muszáj lesz belenéznem. :-)

Jence4 - 2020. 12. 14. 08:39

Valamiért a Netflix keresője nem találja, nem értem miért, torrenten fenn van ugyan, de ha már van Netflix megnézném úgy , felirat van hozzá?

Necridus - 2020. 12. 14. 09:20

Jence4:

Nincs hozzá magyar felirat, így a magyarra állított Netflix nem is adja ki. Tippre ezért nem találod.

winnie - 2020. 12. 14. 10:16

mivel 2018-as a sorozat, ezért az nem kapott még fixen magyar feliratot. sajnos a 2. évad sem, bár lehet, hogy csak azért nem élesítették, mert az S1-nek sincs?

sunny - 2020. 12. 14. 12:06

Nálam a gravity falls nagyon magasra tette a lécet imádtam, a legjobb volt. Nem vagyok nagy animációs néző de azt nézném nagyon!! Nagyon sajnáltam, hogy kasza lett belőle. Ez ránézésre nem izgat de ha már meg lett említve vele a gravity lehet bele nézek.

BoKK - 2020. 12. 14. 13:02

Jence4: ha átállítod a netflix kezelőfelületét angolra, akkor kidobja. A magyar felületen én se találom.

Nagyon tetszik a képek majdnem monokróm stílusa, biztosan bele fogok nézni :)

Jence4 - 2020. 12. 15. 09:16

Köszönöm :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz