login |

Attack on Titan: kezdett a 4. évad – írta Scat

2020. 12. 14. 20:00 - Írta: vendegblogger

47 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Kicsit tovább kellett várnunk rá, mint eredetileg tervezték, de végre kezdetét vette az Attack on Titan utolsó, negyedik szezonja. Ami úgy tűnik, hogy tizenhat részből fog állni, és érdekes kérdés, hogyan sikerül majd mindebbe belesűríteni több, mint negyven fejezetnyi mangát úgy, hogy az első, huszonöt részes évadba is csak harcmincötöt sikerült. Tehát kevesebb részben kellene többet bemutatni. Vélhetőleg ez azzal jár majd, hogy pörögni fognak az események, ezzel elkerülve a sorozatban már megszokottá vált „hullámvasutat”.

Ugye a korábbi kibeszélőkben szóba került már lehetőségként, most pedig meg is történt a stúdiócsere. Az eddigi szezonokat készítő Wit átadta a stafétát a MAPPÁ-nak, ez pedig ugye azzal is jár, hogy kissé megváltozik a rajzstílus.

Bevallom én nagyon aggódtam emiatt, és az első rész alapján pár jól megszokott szereplőről még mindig nem tudni, hogyan is fest majd. Ebben csak az előzetes adhat támpontot. Viszont a kezdés alapján azt kell mondjam, hogy bár látható, hogy változtak dolgok (gondolok például a páncélos óriásra), de összességében jó az eredmény. Szép volt, nem éreztem azt, hogy a váltás az egyben spórolással is járt volna.

Mindemellett zeneszerzőt is cserélt a sorozat, aminek hatását már hallhattuk is a csata alatt. Az Attack on Titan zenéjéért én odáig vagyok meg vissza. Óriásinak tartom, egyszerűen rápakol egy lapáttal a jelenetekre, nagyon jó hangulatfokozó. Szintén tartottam attól, hogy ez változni fog. Ugyanakkor bár hallhatóan más lett, nem „rosszul más”. Egy rész alapján nekem eddig tetszik, amit hallok.

Nem kívánok tartalomleírásba bocsátkozni, inkább néhány meglátást írok csak le  tovább mögött. Nem olvastam a mangát, ezért a következtetéseimet csak a sorozatból tudom levonni. Szokás szerint kérem a többiek érdekében, hogy ne azokból ne spoilerezzünk semmit kommentben.

Ami a legjobban bosszantott, hogy nem egyértelmű, hogy az első rész eseményei a jövőben, tehát Erenék óceánhoz jutása után, vagy előtte játszódik-e. Semmiféle támpontot nem kaptunk ehhez, csak annyit, hogy Reiner és Zeke is jelen van. Ez pusztán annyit jelent, hogy nem évtizedes különbségekről van szó, mást nem.

Illetőleg felbukkant egy új óriás, az állkapcsos, akit ugye eddig nem láttunk. Mondanám, hogy ő a kilencedik, akit eddig nem mutatott meg a sorozat, de lehet, hogy ő az, akit Ymir anno megevett. Mondjuk ez csak azért sántít, mert mikor a lány változott át, neki nem volt csontmaszk az arcán. Bár ő korábban már volt óriás, lehet, hogy ilyenkor nem öröklődik át a kinézet. Fene tudja, csak találgatok. (És ez csak azért stimmelne, mert az előzetesben szerepelt egy fehér színű is, és akkor vele együtt meglenne a kilenc darab. Meglátjuk.)

Maga a miliő egyébként nagyon tetszett. Érdekel a huszadik századi hadtörténelem, főleg a világháborúk, emiatt nekem duplán jó volt látni, hogy mi lenne, ha mondjuk anno, az isonzói frontnál, valamelyik félnek óriásai is lettek volna. A tarackok, tüzérségi ágyúk hatásosak lettek volna ellenük? Nos, itt erre megkaptam a választ.

Szintúgy tetszett, hogyha zavarosan is, de mélyítették a világnak a felépítését. Így már tudható, hogy a kontinensen nem egy ország létezik, a Marley Birodalom, meg az eldiánok a szigeten, hanem több nemzet is. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az óriás képességeket csak eldiánok használhatják. Legalábbis az első rész alapján őket képzik ki a marley-k erre. És egy olyan soviniszta birodalom, mint az övék, miért adna egy ekkora fegyvert a sovinizmusuk tárgyának kezébe, ha nem kényszerből?

Hozzáteszem, kicsit Code Geass-utánérzésem volt azzal, hogy az eldiánok közül néhányuknak az volt a célja, hogy belülről változtassa meg a birodalmat. Nyilván ez a tizenhat részes évad okán nem lesz úgy kibontva, mint a másik animében, de az elképzelésről az ugrott be.

Emellett még arra is választ kaptam, hogy a shingashinai csatában, hogyan tudott a fenevad óriás maga köré idézni egy csomó „simát”. Bár így is vannak még kérdéseim Zeke erejéről, de elismerem, hogy egy „óriás légibombázásra” sosem számítottam volna.

Az évad tehát robog tovább az elkerülhetetlen összecsapás, háború felé a szigeti eldiánok és a marley-k között. Ha hozni fogja az előző szezon színvonalát, ahol egy lehengerlő küzdelem és tragédiák után rengeteg választ is kaptunk, akkor én már végtelenül elégedett leszek. Ha esetleg szokásához híven a sorozat még áll-leejtős csavarokat is biztosít, akkor meg kitörölhetetlen helyet kap az örök kedvenc animéim a Code Geass és a Steins Gate mellett.

47 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2020. 12. 14. 20:22

Utólag vettem észre, hogy pár szónál elszúrtam az egybe- és különírást, köszi a javítást :)

Hozzáteszem, hogy arra nem gondoltam, hogy lehet ez az utolsó évad is két részre lesz bontva, ahogy a harmadik. Bár erről semmi hivatalosat nem olvastam, de így beleférne a manga összes fejezete.

Shyllard - 2020. 12. 14. 22:56

Scat: Jó írás volt, nekem is ezzel az évaddal fog eldőlni mennyire kerül be a kedvencek közé. Amúgy én meg vannak helyek, ahonnan 2×16-ot hallok, de még hivatalos megerősítés nincsen. Reménykedjünk… Még a manga ismerete nélkül sem érzem, hogy olyan gyorsan lerendezhető lenne ez a sztori most. Hacsak nem csapnak át filmek készítésébe, de az valahogy nekem sosem működött.

Gegory - 2020. 12. 14. 23:12

Én az második évadnál elvéreztem és amikor most becsatlakoztam; hát nagyban vakarom a fejemet, hogy most mi is a helyzet…
Az első két évad nekem nagyon nyögve nyelős volt mert megszoktam, hogy a japánok képesen olyan kerek történetet kanyarítani ami 26 rész alatt alig hagy kérdéseket megválaszolatlanul. De szerintem ha ez az évad lemegy végig nézem az elejétől.

Terwu - 2020. 12. 14. 23:43

Kicsit sok a tárgyi tévedés a cikkben, amiket nem ártana leellenőrizni :D

Terwu - 2020. 12. 14. 23:46

Elsősorban itt arra gondolok, hogy “nem volt egyértelmű, hogy a jelenben vagy a múltban játszódik a rész”. De, az volt :D Kerek perec kimondták, hogy hol tartunk az idővonalon, hány év telt el a szigeti támadásuk óta :D
Emellett azt sem jelöltem volna félkövérrel h 16 részes az évad, révén ez egyáltalán nem confirmed, így a kijelentése nem kicsit félrevezető a laikusok számára :D
De ezek mellett is van javítani való.
Nem kötekedni szeretnék, és nem is kioktatni, csak gondoltam segítőkésznek számít megosztani a véleményem :D

Scat - 2020. 12. 15. 02:13

Tewru:

Hol mondták ki pontosan, az első részben? Mert a cikk az alapján íródott, ne tévesszen meg, hogy tegnap került ki.
Nem vagyok tévedhetetlen, de nekem nem rémlik ilyesmi. El tudod árulni, mikor vagy miképp említik ezt?

És de, tizenhat rész biztosan lesz, hivatalosan. Azt nem tudjuk, hogy ezzel vége is vagy lesz-e “part 2” a harmadik évadhoz hasonlóan.
Várom a további, nem kötekedő észrevételeket.

Kowimen - 2020. 12. 15. 02:49

Minden bizonnyal ketté fogják szedni az évadot, főleg ezzel a pacingel ahogy a második rész is lement. Leadják a 16 részt ( mangaolvasóként van is ötletem, hol fogják elvágni a sztorit ), lesz egy vagy két negyedév szünet, aztán leadják a befejező részeket mint Final Season Part 2. Az utóbbi években úgy is ez volt a trend animék terén.

Hanadix - 2020. 12. 15. 13:28

Scat:

Többször is egyértelműen utalnak arra, hogy a jövőben vagyunk:
– Az elején említik, hogy ez a háború 4 éve tart, majd Zeke miközben ejtőernyőzik le mondja, hogy az ő kudarcuk miatt van ez a háború.
– Reiner miközben ejtőernyőzik, mutatják, hogy visszaemlékszik a szigeten lévő falakra, és utána mondja hogy elege van a falakból.
– De leginkább az, hogy Reiner egyértelműen idősebb. Azt tudjuk a korábbi évadokból, hogy amikor először megtámadták a falat, akkor 12 évesek voltak kb, és akkor épültek be a többiek közé, szóval ha egy az előtti dologról lenne szó, akkor egy gyereket kéne látnunk, ehelyett egy láthatóan a már eddiginél is idősebb, felnőtt Reinert látunk. Ennek nem sok értelme lenne ha a múltban járnánk.

Scat - 2020. 12. 15. 16:18

– Bármikor kezdődhetett az a négy év.
– Pedig erre a megjegyzésére emlékszem is. Elismerem, ez valóban azt sugallja.
– Annak tűnik, de a stúdiócsere miatt nem volt világos, hogy tényleg idősebb-e vagy csak a rajzstílus lett más.

bob - 2020. 12. 15. 20:12

Örülök, hogy van post Attack on Titanról, köszi!
Remélem lesz több is az évad folyamán és alakul valami fasa kibeszélő – annak mégjobban, ha ‘nemmangaolvasó’-barát.
Én nem tudtam, hogy már stúdió fogja rajzolni és fel sem tűnt volna, ha nem hívod fel rá a figyelmet, persze kicsit más a stílus, de én azt annak tudtam be hogy ugye eltelt pár év a szoriban, meg most teljesen máshol vagyunk.

Mikor megláttam mennyire más az Armored Titan arca, gondoltam idősödött, mégis fura volt, hogy a Titan test is változik.

Spoiler!

Zeke Titaán esője tényleg epic volt.

Az megvan, hogy a nyitójelenetben a szőke armored titan aspiráns srác egy olyan múltról álmodik, amivel ő sosem érintkezett személyesen? Konkrétan 3-d gearekről álmodott.
Az egész sorozat is őgy indul, hogy Eren egy álomból riad.

Hanadix - 2020. 12. 16. 02:47

“– Annak tűnik, de a stúdiócsere miatt nem volt világos, hogy tényleg idősebb-e vagy csak a rajzstílus lett más.”

Igen, de ahogy írtam a múlt csak akkor lehetett volna ha a legelső támadásuk előtt van. Annyira azért nem más a rajzstílus, hogy ne tudjuk hogy nem egy 12 éves gyereket látunk :D

Scat - 2020. 12. 16. 06:51

Hanadix:

Oké, ebben van valami, de számomra ezzel együtt sem volt közel sem olyan egyértelmű, mint neked.
Plusz nekem a négy éves infó nem adott támpontot, mert a kudarc alatt bármit érthettek, úgyhogy nem kerestem tizenkét éveseket.
De jogos, inkább idősebbnek tűnik, nem fiatalabbnak :)

Hououin Kyouma - 2020. 12. 16. 13:52

16 részes lesz a Final Season, ez meg lett erősítve az anime hivatalos oldalán is. Viszont a készítők elmondták, hogy addig fog adaptálni, ameddig az előzetes is mutatta, szóval biztos, hogy ez a 16 rész nem fogja a manga hátralévő részét feldolgozni. Valószínűleg olyan 30-32 fejezetet fognak feldolgozni az előzetes alapján. Aztán, hogy a 16 rész után mi lesz, arról semmit nem tudni, valószínűleg lesz egy 10-12 részes Part 2 valamikor a maradék 16-18 fejezetre.

A cikkben van még egy pontatlanság: a zeneszerző nem lett cserélve, csak Hiroyuki Sawano mellé betársult Kohta Yamamoto is, bár az igaz, hogy a fő-zeneszerző ezúttal már nem Sawano lesz, hanem az új arc, Sawano max csak rearrange-elni fogja a régebbi zenéit. Ez nem is baj, mert a korábbi évadok zenéi azért eléggé önismétlőek voltak.

Magáról az epizódokról:

1. rész: Nem volt rossz, hűen adaptált 2 fejezetet. Amit én kifogásolok, az a cgi. Mondjuk nem lepett meg, a stúdió elég komoly időhiánnyal küszködött (csak januárban kezdték el csinálni a produkciót), szóval számítani lehetett az animációban visszaesésre, de azért azt nem gondoltam volna, hogy minden titán cgi lesz. Nem volt amúgy rossz cgi, de azért eléggé kiszúrta a szemem :D ez inkább baljós előjel amúgy, mert általában egy animének mindig a legelső részei néznek ki a legjobban, szóval ha itt ez volt a minőség csúcsa, akkor itt még komoly gondok lehetnek a későbbi részekben. És ennél csak intenzívebb akciójelenetek lesznek a későbbiekben.

Szerintem is elég egyértelműen belőtték, hogy mikor játszódik az első rész. De ha nem, akkor a második rész már tuti, hogy egyértelműsítette a dolgokat

2. rész: Jó volt a hangulata az epizódnak, szerintem az ilyen nyugisabb epizódok ez alapján lényegesen jobbak lesznek, mint a korábbi évadok esetén. Rendezőcsere jót tett a sorozatnak ezen a téren. További pluszt adott a részhez a zseniális “kameramozgás”, sokszor már olyan érzésem volt, hogy live-actiont nézek :D ami elég ritka, ilyesmit csak a Steins;Gate és a Neon Genesis Evangelion esetén tapasztaltam. Mondjuk azt olvastam, hogy ez csak az epizódrendező stílusa volt, aki már nem fog több epizódot rendezni, úgyhogy sajnos ebből csak ennyi volt.
Ami nem tetszett, az a karakterek mozgása volt, olyan darabosnak hatott. Mintha kispórolták volna néhány képkocka megrajzolását… Ez eléggé B kategóriás animáció volt… A másik ami aggodalomra ad okot, az az, hogy egy kicsit megváltoztatták az események sorrendjét. Itt lett volna pár Reineres visszaemlékezés, de a rész végi PV alapján ez csak következő epizódba kerül majd bele. Remélem jól megoldják, ezek a visszaemlékezések elég fontosak lennének Reiner karaktere szempontjából, aki a kedvencem, szóval ha elrontják, akkor eléggé mérges leszek.

Amiben fejlődött a sorozat a stúdióváltással:
– rendezés
– karakterdesign
– zene (számomra üdítő a változatosság, nem csak a soundtrack-ben, de szerintem az opening is remek lett, a kedvenc Shingeki-s openingem lett egyből)

Amiben tagadhatatlan visszalépés történt:
– animáció

Hellhound - 2020. 12. 17. 17:27

Én úgy gondolom, hogy több részre fogják bontani az évadot. A manga még nincs befejezve, tehát a stúdió sem tudja mi a történet vége (sőt tovább megyek, valószínűleg Isayama sem talált még ki mindent pontosan) és hogy hogy néznek ki majd a jelenetek. Erre az animére szerintem nem jellemző az, hogy teljesen átírja a mangát, vagy félbehagyja a dolgokat. Már csak azért sem, mert nagyon népszerű. Pont most olvastam pl, hogy leálltak a szolgáltatók, akkora érdeklődés volt az első részre.
Amúgy szerintem tök jól néztek ki a jelenetek. Az előző évadokban a hattér sokszor nagyon fura, mű volt számomra. Ezt eddig itt nem éreztem. Szerintem ez nagyon szubjektív ha nem szakértő valaki. Az opening viszont nem nyerte el a tetszésemet. Nem rossz, csak nekem nem tetszik a ritmusa, túl egyenletlen.

Scat: az előző évad végén találtak információt a titán shifterek élethosszára vonatkozóan a pincében. Az első részben pedig arra várnak a gyerekek, hogy örököljék a titánokat. Tehát ez is segít elhelyezni az időben. De például én sem olvastam (még teljesen) el mangát, de ebbe az időugrásba belefutottam neten, mert sok helyen alapvető információként kezelik, megemlítik az összefoglalókban stb.

Scat - 2020. 12. 17. 18:14

Tehát jogilag nem cserélték le a zeneszerzőt, de gyakorlatilag igen. Oké.

A második részből egyébként már egyértelmű, mikor is játszódik a történet, homályos célozgatások helyett konkrétumokat kaptam.

Egyébként nekem egyáltalán nem volt látványos sem a cgi, sem az animáció csapnivaló minősége. Olvasgattam erről AA-n is, ahol többen is úgy adják ezt elő, mint az OPM második évadát, ahol még én, “kocaanimés” is láttam, hogy romlott a minőség.
Itt az AoT-ban egyáltalán nem látom ilyen rossznak a helyzetet. Sőt, észre sem vettem, hogy rosszabb lenne, csak másabb a dizájn.

De, hogy a történetről is legyen szó, nagyon tetszik, hogy Reinert amolyan “A sötétség mélyén” irányba építik. Hogy semmi sem az, aminek hitte és már nem tudja, mi az igazság. Nagyon bírom az ilyen karaktertörténeteket, ráadásul ennek ugye még az anime korábbi évadai is megágyaztak (gondolom a mangában ez részletesebb).

“az előző évad végén találtak információt a titán shifterek élethosszára vonatkozóan a pincében”

Tudom, tizenhárom év, de azt nem mondták az első részben, hogy ez mikor jár le. Azt sem tudtam, hogy mikortól készítik fel erre a gyerekeket. Egyből? Vagy mikor már csak nyolc éve van hátra az óriásnak? Hiányoztak az információk, így pedig találgatnom kellett.

Hououin Kyouma - 2020. 12. 17. 19:33

“A manga még nincs befejezve, tehát a stúdió sem tudja mi a történet vége (sőt tovább megyek, valószínűleg Isayama sem talált még ki mindent pontosan)”

Elég biztos vagyok benne, hogy már kitalálta, mivel 138. fejezet lesz az utolsó (a következő meg a 136. lesz). Sőt, vázlatosan meg is rajzolta már a végét úgy 1-2 éve, ezt ő mondta.

Hellhound - 2020. 12. 18. 10:18

Hououin Kyouma:

Persze, de biztos hogy nincs még minden a legapróbb részletekig kidolgozva. És az sem biztos, hogy meg akarja másokkal osztani az információt idő előtt.

Scat:
Ha összeszámolod, hogy mennyit volt Reiner a falak mögött, plusz a 4 évet amit a kölykök említettek, akkor azért nem sok marad a 13-ból. Nekem a minőség ugyanolyannak tűnik, vagy még jobbnak mint eddig.

Hououin Kyouma - 2020. 12. 19. 17:30

Hellhound:

Azért szerintem amikor már csak 3 fejezet van hátra valamiből, az író szerintem már pontosan tisztában van azzal, hogy mit akar. Ha meg nem, akkor baj van.

Scat - 2020. 12. 28. 00:41

Annyira piszok jól kivitelezett ez a Reiner-szál és az “ismerjük meg az ellenséget” rész, hogy ha a mai rész ezt nem szúrja el, lehet egy külön cikkben is megemlékezem erről.

Eddig lenyűgöz a cselekmény.

Hououin Kyouma - 2020. 12. 29. 12:05

A mangában azért ez sokkal jobban volt kivitelezve. Ez a 2chapter/ep tempó eléggé gyors, ki is vágtak sok mindent.

Nagyon el akarnak jutni addig a bizonyos twistig a Part 1 végére

Scat - 2020. 12. 29. 14:21

Persze, gondolom, hogy így van, de én azt nem ismerem :)

Pár hónapja elkezdtem olvasni pont a kihagyott részletek miatt. A 19. fejezetig jutottam, de addig szinte tök ugyanaz volt, mint az anime, úgyhogy félretettem egy darabig.

Hououin Kyouma - 2020. 12. 29. 17:07

A harmadik évadtól kezdtek el gyorsítani, ott kezdték el megvagdosni az alapanyagot. Annak főleg az első fele szenvedte ezt meg.

Hououin Kyouma - 2021. 01. 10. 23:28

Reiner seiyuu-ja ma óriásit alakított

Scat - 2021. 01. 13. 23:57

Óriási volt!
Tetszett, hogy végül mindketten arra a következtetésre jutottak, hogy olyanok, mint a másik. De míg ez Reinert halálosan megrémítette, Erent nem. A fatalista hozzáállásval megbékélve tudja, mit kell tennie. Menni tovább előre.

A zenék egyébként nagyon jók. Azt kell mondjam, jót tett a váltás.

Hououin Kyouma - 2021. 01. 14. 15:43

Azért valahogy nekem ezzel a régebbi zenével jobban üt: https://www.youtube.com/watch?v=LjJeYKnaU6E

Meg így a párhuzam is jobban kijön a második évad 6. részével.

Jack - 2021. 01. 18. 09:11

és voilá zúzás

Hououin Kyouma - 2021. 01. 19. 10:51

Hát nehéz nem észrevenni a látvány minőségbeli visszaesését (még az ODM gear-es harcok is cgi…). A zene is valami elképesztően generic volt a legújabb részben, mindenhol a trailer zenét kell nyomatni? Az Attack Titan hangjával mit csináltak?

Scat - 2021. 01. 19. 19:36

Nekem tetszik. Egyáltalán nem látom rossznak a harcokat, a látvány is rendben van, akárcsak a zene.

Ami nem tetszik, hogy Mikasát durcás fiúnak rajzolták át. Ez sajnálatos. A többiek új megjelenése azt mondom okés, mégha nem is vagyok minddel elégedett. De Mikasán nem fogok tudni túllépni.

Hououin Kyouma - 2021. 01. 19. 20:38

Most mindenki egy az egyben úgy néz ki, mint a mangában, csak az a baj, hogy a mangának valami ritka csúnya rajzolása van…

Scat - 2021. 01. 20. 17:30

Igen, sejtettem, hogy ilyesmi lehet az ok. De így is csalódott vagyok, nem kellett volna szolgalelkűen átvenni a stílusát. A Wit képes volt ezt elkerülni.

Egyébként újranézve a részt, el kell ismernem, hogy így, hogy már nem nyűgözött le, ami történik, valóban látványosabb a cgi használata. Elsősorban akkor, mikor csak a fejüket mozgatják az óriások.
De ennek ellenére sem mondanám rossznak.

Ben - 2021. 01. 20. 23:33

Eddig nagyon istenes, komolyan mondom. Ha marad ez a pacing nagyon jol jarunk… mivel olvasom a mangat tudom hogy ez semmi ahhoz kepest ami jon, ezt nem fogjak 16 resz alatt lezavarni, ez fix. :) Egy 16 reszes cour meg siman be fog nezni sztem, aztan esetleg egy film vagy OVA majd utana a zarasra.

Ben - 2021. 01. 20. 23:36

Egyebkent en nagyon feltem a studio es stilusvaltastol, de eddig nagyon bejon. A CGI se zavaro… inkabb legyen normalisan adaptalva a sztori minthogy ramenjenek a latvanyra, de nyilvan azzal sincs gond eddig reszemrol.

Ami nagy para volt hogy a Kakeguri iroja viszi, de nem gaz eddig, sot… nyilvan az OST olyan amilyen, nekem se tetszett a zene a Declarationnel de ez van.

optimus_prime - 2021. 01. 27. 21:46

Ez mindig is egy erős anime volt.De ez az utolsó évad olyan zseniális eddig a 7 ig részig hogy azt tanitani kellene… Ahogy a visszaemlékezésekkel nagyjából megmagyarázzak a sorozatot az egyszerűen fantasztikus. A Jujutsu Kaisen mellett a 2021 téli szezon legerősebbje számomra!

Scat - 2021. 02. 21. 23:59

Az új rész alapján már nem csak egy Gabi-Eren párhuzamot látok, hanem mintha kibontakozóban lenne egy Falco-Armin változat is.

Mindegyikük megkérdőjelezi, hogy helyes-e, amit tesznek, nem lehet-e valami más megoldás? Feltételezem lesz, ahogyan azt is, hogy ezt csak a vége felé tudjuk meg.

Hououin Kyouma - 2021. 02. 23. 18:53

Hát elég meh helyen fog véget érni a Part 1 a hátralévő epizódcímeket böngészve. Mondjuk a stúdió részéről érthető a döntés, így lesz idejük a folytatásban foglalkozni a látvánnyal kicsit. Így viszont lesz egy pár dolog, ami az előzetesből már nem fog a Part 1-be belekerülni.

Scat - 2021. 03. 16. 11:10

A 14. rész sugárzása közben földrengés volt Japánban, emiatt szakították meg a vége előtt az adást.

Ha minden igaz, most vasárnap adják le újra, rögtön utána pedig a 15-ket is.

Hououin Kyouma - 2021. 03. 28. 18:18

Bejelentétték a 16. rész végén, hogy télen fog folytatódni az évad.

winnie - 2021. 03. 29. 09:27

2022 telet írnak. az január-február vagy csak év vége vajon?

Hououin Kyouma - 2021. 03. 29. 11:14

A “2022 tél” animeszezon esetén 2022. január-március időszakot jelenti.

walaki - 2021. 03. 29. 20:45

Jobb híjján elkezdtem nézni, de ez sajnos nem jó. Még nem végeztem az első évaddal, de máris értem, miért emlegettetek “hullámvasút”-at…

Igazából jó az alapötlet, a rajzok kicsit furák, de egyáltalán nem rosszak. Ami teljesen hazavágja, az a történetvezetés (illetve annak komplett hiánya).

SPOILER
Ami a nagyon nagy bajom vele, hogy túl kevés történik, az epizódok több részen át nyúlnak, mint a rétestészta. Egyszerűen nem csepegtetnek elég infót az óriásokról ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődést a sok dögunalmas rész alatt (mert egy idő után már nem hat meg, hogy eszeveszetten vágtatnak folyton meg repkednek a madzagokon, de hiába, végül úgyis felfalják a főhősöket). Túl monoton, csak belefásul az ember, hogy nem is lehet igazán aggódni a karakterekért, mert úgyis tudod, előbb-utóbb mindenki óriások gyomrában végzi.

Amikor meg végre valahára történne valami, ami előrébb mozdítja a dolgokat, na akkor meg folyton félbeszakítják valami visszaemlékezéssel. Alapvetően nem lenne baj, hogy vannak visszaemlékezéses részek, de egyszerűen annyira pocsék és csapnivaló az időzítésük, és annyira oda nem illőek, hogy az már minden kritikán aluli. Rettenetes, meg merem kockáztatni kifejezetten idegesítő, hogy folyton megszakad miattuk a fő történetszál.

Ígéretesnek tűnt az elején, de ez így kuka. Nagy kár érte. Jó lett volna tudni, mit hoznak ki belőle, de nekem egyszerűen nem éri meg végigszevedni, nem annyira érdekes az óriások rejtélye, hogy megérje (úgy meg pláne, hogy mint írjátok, nem is biztos, hogy bármi is kiderül a végére).

Scat - 2021. 03. 30. 17:22

Naaa, azért mostanra rengeteg minden kiderült már.

Tény, az első két évadban nem igazán lesznek válaszok, illetve a második évad közepén van egy, ami sokak szerint a sorozat egyik legemlékezetesebb jelenete (szerintem is).

Az első viszont valóban rejtélyes, ráadásul az is a leghosszabb. Én például Eren vitáját a helyőrséggel baromira untam anno, és ha jól rémlik az is két-három részig tart.

Ha ezen nem tudsz túllendülni, akkor nem is érdemes folytatnod, viszont a második évados csavar új megvilágításba helyezi az első szezont (sőt, az első végén is lesz már ilyen infó).

Konkrét válaszokat (kik az óriások, miért léteznek, van-e a falon túl más élő ember) a harmadik évadtól kezd adni az anime.

walaki - 2021. 03. 30. 19:43

Scat: hát nem tudom. Így tippre az óriások átváltozott emberek. Faj nem lehet, mivel nem tudnak szaporodni, és erősen humanoidok, szóval… Meg Eren is át tud változni, innentől meg tutibiztos, hogy a többi óriás is átváltozott ember, csak épp olyanok, akik nem tudnak visszaváltozni. Ebből adja magát, hogy igazából 4 fal van, az óriássá vált embereket bezárták ide anno, akik közül aztán páran visszaalakultak emberré és megépítették a három falat, és az ő leszármazottaik az itt élők. Amit külvilágnak hisznek, az csak igazából a 4. és 3. fal közötti rész, azon kívül meg vígan él az emberiség, és szó sincs arról, hogy kihalna. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy a királyt úgy mutatják majd be, mint valami jóságos uralkodót, de aztán nem, kiderül, igazából egy gonosz varázsló/tudós és ő vagy a felmenői a felelősek azért, hogy óriásokká változtak az emberek. Beletrafáltam?

Az a baj, hogy ez a történetvezetés nem rejtélyes, hanem unalmas. Sajnos, mert mint említettem volt, jó lenne az alapötlet, és ígéretesnek indult.

Hououin Kyouma - 2021. 03. 30. 19:58

“Beletrafáltam?”

Nem köntörfalazok: jópár dologba igen, de azért a részletek nem stimmelnek ;)

Scat - 2021. 03. 31. 07:39

Van amit eltaláltál. Viszont úgy látom, kissé mintha belefásultál volna, ezért nem is akarlak meggyőzni az anime értékeiről.
Engedd el.

walaki - 2021. 04. 01. 13:21

Hououin: hát ez az, a részleteket nem találom annyira érdekesnek, hogy megérje (nekem, szigorúan magánvélemény). Szvsz egy kicsit többet kellett volna csepegtetni az infókból, úgy más lenne a leányzó fekvése.

Scat: rendben :-) Egyébként jól látod, tényleg bele is fásultam, nem tudtam izgulni a szereplőkért, mikor úgyis hullanak, mint a legyek. Ezt egy kicsit túltolták azt hiszem.

Egyébként a másik, ami hasonló csalódás volt, az a Love, Chunibyo & Other Delusions volt. Nem tudom, azt ismeritek-e. Eszméletlenül vicces alapsztori, ami a poénok végtelen tárházát kínálja (de tényleg, az első két rész fergeteges is, és jól mutatja, mi lehetett volna). Ehhez egy olyan grafikai megvalósítás, ami valami elképesztő. Még a legprofibb rajzfilmeknél is előfordul, hogy probléma van a perspektívával (mivel a hátteret és a karaktereket más gárda készíti). Ennél nincs ilyen. Minden klappol, változatos és érdekes minden kompozíció, ráadásul nagyon szépek a színek (nem túl fakó, nem is túl rikító, de ahol kell, kellően élénk stb.), a mozdulatok tökéletesek, a női karakterek nagyon nőiesek stb. Nem tudom, kik csinálták, de egyszerűen ez az animátor stúdió egészen más szinten van, mint az összes többi. És akkor az egész sorozatot agyoncsapják az ötlettelenséggel, hogy képtelenek kiaknázni a lehetőségeket. Na ennél éreztem még úgy, hogy rettenetesen nagy kár érte, egy hatalmas kihagyott ziccer. Kicsit hasonló érzéseim vannak AoT-nál.

De sebaj, ezt elengedem, van más helyette. Mind a Promised Neverland, mind a Jobless Reincarnation tökéletesre sikerült szvsz., azoknál nem volt gond a sztorivezetéssel (és micsoda sztorik! Főleg a Neverlandé!) :-D

Hououin Kyouma - 2021. 04. 02. 13:34

A Chuunibyou demo koi ga shitai???? Pont annyit nyújtott amennyit ígért, se többet, se kevesebbet. Egy átlagos SoL

walaki - 2021. 04. 02. 17:05

Hououin: Hát látod, nekem nem. Az első két rész alapján nekem tök mást ígért, egy könnyed, vicces valamit, tele poénokkal. Az, hogy poénok elég gyorsan elmaradoztak, hagyján, de arra semmiképp sem számítottam, hogy az évad végére még egy drámát is megpróbálnak beleerőszakolni. Az nagyon nem illett hozzá szvsz. Aztán a második évad meg nem egy folytatás, hanem lehúzták pontosan ugyanazt a bőrt mégegyszer, az első évad sztroija pepitában. Pedig ezzel az alapötlettel és pláne ilyen minpségű kivitelezéssel simán lehetett volna több, mint átlagos.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz