login |

Pilot: 30 Coins – írta Diapolo

2020. 12. 15. 15:50 - Írta: vendegblogger

20 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Az HBO Europe ezúttal egy spanyol horrort rakott le az asztalra a 30 ezüsttel, amelyet szerintem sok oldalról lehet támadni és védeni is, összességében mégis egy elfogadható és korrekt kezdést produkált.

A történet egy ördögűző papról szól, akit az egyház egy távoli spanyol városba száműz. Ez a korábbi fegyencnek kapóra jön, mert el tud menekülni, azonban hamar kiderül, hogy a világvégi spanyol város sem nyújt örök menedéket, és gyorsan rátalálnak üldözői.

Az egyelőre homályos, hogy Júdás 30 ezüst érméje hogyan kapcsolódik a történethez, de a flashback-ek majd többet mondanak idővel biztosan.

A 30 ezüst pilotja láttán két jelző jutott egyből eszembe: olcsó és pörgős. Olcsó, mert tényleg látszik, hogy nem amerikai léptékű büdzsével dolgoznak, és kidolgozatlan a történet több aspektusa is. De egyben rendkívül gyors is a tempó, mert egy percig nem hagyják unatkozni a nézőt, valami mindig történik.

Bár az első 10 perc nem annyira tetszett, de utána mégis valahogy megtalált a sorozat, annak ellenére, hogy kezdtem csóválni a fejem az olcsóbbnak ható látvány miatt. Abban viszont biztos vagyok, hogy egy horror sorozathoz nem kell teli kassza, egy sokkal szerényebb költségvetés is csodákra képes, vagy ahogy a jelenlegi ábra is mutatja, egy átlagos és mindenképp elfogadható nyitányra jó.

Az evolúció csodája lenne, ahogy egy emberi lényt egy tehén megszül, majd a rész végére egy pókszerű lénnyé változik, nem? Ez az, ami miatt biztosan folytatom, mert tényleg érdekel, hogy ezt hogy képzelték, van-e mögötte fantázia és tudatos terv, vagy csak egy összecsapott, logikátlan magyarázatra futja majd ennek kapcsán.

Azt hiszem, annak ellenére, hogy a pilot milyen sebességgel építkezett, mégsem kaptunk túl sok konkrét információt. Ez pedig valahol jó, valahol pedig ijesztő, hogy esetleg megbicsaklik idővel a történetmesélés. 

Szereplőfronton szerintem nem lehet belekötni a 30 ezüstbe, mert nincsenek kiemelkedő alakítások, de nem is lóg ki lefele senki az alakításával. Ráadásul Carmen kellően freaky volt, Don Manuel pedig Dr. Gődény szakasztott mása külsőre, tényleg felmerült bennem, hogy esetleg ő a dublőre. 

Viccet félretéve, csupán a látvány volt valamennyire illúzióromboló eleme ennek a kezdésnek, de kár azon filózni, hogy milyen lehetett volna, ha… Van ugyanis a kisebb sorozatoknak is egy olyan szelete, amelynél bosszantó, ha látni az elnagyoltságot a képek és a díszletek frontján egyaránt. A nagyon gyors történetmesélés ezt szerencsére valamennyire feledteti, de egyes logikátlannak ható húzások miatt veszített az élvezeti faktorból a nyitány.

Összegzésül azért egy 7/10-et még így is kiosztanék a startra, mert hiányosságok ide vagy oda, kellően rejtélyes és izgalmas egyelőre a sztori. A 30 Monedas tipikusan az a sorozat, amit csak 2-3 rész után lehet igazából megítélni szerintem, mert addigra áll össze kicsit jobban a kép.

20 hozzászólás Ne habozz!

perelli - 2020. 11. 29. 20:35

Megnéztem HBO GO-n reggel. Mindig nosztalgikus hangulatom lesz a spanyol soriktól, különösen, ha Megan Montanerről van szó. Remek casting, érdekes karakterek, és nagyon pörgős. Fel sem tűnt, milyen hosszú. Viszont nekem nagyon-nagyon sok, és alapból sem szeretem a horrort. Vannak bugyuta jelenetek is szépen. A sztori érdekelne, hova fut ki, szerintem végig fogom nézni.
Egyébként van szinkron is, bár én spanyolul néztem.

Python - 2020. 11. 30. 13:17

A CGI az gagyi, nem volt akkora költségvetési keret, de egyébként egy elég pörgős és jóféle ördögűzős, démonos, stb. horrornak néz ki a pilot alapján.

Alex - 2020. 12. 01. 17:08

Ez nagyon mellé ment nálam.
Rég csalódtam már ennyire valamiben. gyenge színészi játék, bugyutaságok, nálam azonnali kasza.

Don Fanucci - 2020. 12. 03. 13:57

Hát, az biztos, hogy különösen a cselekményvezetés és -panelek tekintetében nem a világ legigényesebb sorozata, de, hogy az atmoszféra, az izgalom- és a horrorfaktor hibátlanul működnek.

A blogunkon egyébként erről (is) írtunk:

https://borostaszerint.blog.hu/2020/12/02/a_spanyol_horror_aranykora_es_a_30_ezust_2020_1x01#more16306924

Florabell - 2020. 12. 15. 16:38

Nagyon vegyes hullámvasút volt.Engem az ezüstérmék sztorija kicsit jobban érdekelt volna a tehénnél, de egyébként nem volt rossz. Későbbi részekben lehet több magyarázatot kapunk.Az 1 órán is túl nyúló játékidő azért kicsit sok volt a pörgéssel együtt is.

turosz - 2020. 12. 15. 16:54

Nincs ilyen pozitív véleményem. Mintha nem tudták volna eldönteni a készítők, hogy milyen sorit akarnak, dráma, vígjáték, szappan?
A stílus a nem jó értelemben vett – nem mintha nálam lenne olyan :) – latin szappanra hajaz, a kivitel Asylum, a történet hol Ördögűző komolyságú drámába, hol meg teljesen komolytalan Ash vs-be csap át. A valóban jó képességű színészek ennek köszönhetően hol hiteles és komoly alakítást, hol meg paródiára hajazó túljátszott-gyenge játékot nyújtanak.
A második rész azért valamivel egységesebb és komolyabb képet mutatott, így a 3. fog dönteni nálam a maradásról.

Diapolo - 2020. 12. 15. 16:57

A 2-3. rész sokkal lassabb lett szerintem, és úgy látom, a pörgést hiába akarják fenntartani, nem tudják. A horrorfaktor sem olyan erős, mint az első részben, és az, hogy a polgármester még mindig él… tuti valójában macska, és 9 élete van :)

Florabell - 2020. 12. 15. 18:00

Na jó a 2.rész még annyit se hozott, mint az első. Ijesztő se volt és semmi újat nem tudtunk meg. Ennek a sztorinak így semmi értelme.

Zsuzsy93 - 2020. 12. 15. 19:29

Mennyire ijesztő? Nem bírom a horrort, de ebben van 2 szereplő, akikért nézném.

Anita - 2020. 12. 15. 21:01

Nagyon nagy rajongója vagyok Álex de la Iglesia-nak és szerintem, akik hozzám hasonlóan – kronológikusan látták minden munkáját, azoknak ez a sorozat katarzis. 😇😇😇🤘

kis_zsú - 2020. 12. 15. 23:25

Álex de la Iglesia csinálta az egyik kesdvenc spanyol horrorfilmem, az Egy őrült szerelem balladáját, amit még szeretek tőle, az a Bűbáj és kéjelgés. Neki van egyfajta speciális stílusa, amit én nagyon szeretek, hihetetlenül groteszk jeleneteket képes belevinni az alkotásaiba. Éppen azért, mert ismerem már a stílusát, nekem nagyon bejön a 30 ezüst is, nem tartom csöppet sem gagyinak. A főcím baromi hatásos lett. 2 rész után (sajnos a 3.-at nem sikerült még megnéznem), úgy látom kicsit antológikusak a részek, a horror több műfaját érintik. Első rész az óriás babával, majd az óriás szörnnyé válásával nekem jobban bejött, mint a 2. rész (rajongok a kaijukért). :D

Zsuzsy93! Szerintem nézz bele, viszont ha nem bírod a horrort, sanszos, hogy ezt sem fogod.

gumimaci - 2020. 12. 16. 08:49

Ez a sorozat nem olcsó, csak európai, legfőképpen pedig nagyon spanyol. :) Horrornak kicsit gyenge, de misztikus vallásalapú thrillernek nem rossz (vatikáni papok kavarnak a háttérben a’sszem), habár elég idegesítő tud lenni a főszereplő pap konoksága. 2 rész után majdnem kasza lett, de érdekel, hogy hová fut ki a történet, tudva azt, hogy a spanyolok nagyon-nagyon katolikusok!
Ja és nekem a pilot eleje tetszett a legjobban.

zoli1863 - 2020. 12. 16. 21:46

Nekem nagyon bejött! Az atmoszférája, a hangulata beszippantott. Látom a gyengeségeit is,de túl tudok rajtuk lépni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hova fut ki az érmék körüli mizéria, bár 3 rész után sem vagyunk sokkal okosabbak, csak egy picit. Szeretem a horrort, úgyhogy nálam 8/10!

Thunder - 2020. 12. 17. 01:27

igen, ez inkabb misztikus thriller, nem horror. A rendezes engem sokszor emlekeztet szappanoperara, a zene, a vagasok, kisse amatornek hatnak. Szinten erre hajaz a polgarmester szepfiu, tokeletesen kisportolt izomzattal, csunya kiskacsa feleseggel, szep allatrovos novel kiegeszulve – annak meg a marki fia csapja a szelet.

Nem baj, ha nyakon van ontve a sztori nemi romanitkaval, de mikor feszultseget kellene kelteni – es ha mar horrornak van hivatalosan beharangozva – akkor a fenti felellassal kicsit sulytalanul mukodik a dolog.

.. es azzal is egyet tudok erteni, hogy az elso ket reszben az orias baba, majd pokszorny, inkabb 15 evvel ezelotti supernatural reszekbe illik, nem annyira 2020-ba :)

En meg adok neki eselyt, vegul is elszorakoztat ebben a szep napsuteses, vidam karantenos decemberi idoben :)

Sulo - 2020. 12. 17. 10:46

A 3. résszel végleg megvettek. Kezdtem azt hinni, hogy maradunk egy sima ördögűzős/kísértetes vonalon és nagyon unalmas önismétlésbe csap át de tudott újat mutatni. Kicsit a 2012-es The River-re emlékeztet csak ezúttal mediterrán környezetben. Ott is tetszett, hogy kikacsintott pl. a vudu irányába.

Blobov - 2020. 12. 17. 13:27

Valami elképesztő mód imádom: olyan nagyon spanyolos, néha szinte komikusan almodovaros a helyi kisvárosias jellegével, oszt közben nyomul benne a jól fokozott feszültség. A három főszereplő ütős (talán a doktornő a leggyengébb).

Pogacsa - 2020. 12. 20. 12:34

Zseniális, hiánypótló, és nagyon spanyol: a gesztikulációk, a kifejezetten szép főszereplők (-pap), néha szappan, néha horror, nagyon frankó!

EU horrorban a netflixről a francia Marianne-t tudom ajánlani amíg új részre vártok.

perelli - 2020. 12. 20. 20:37

A 3., de főleg a 4. rész sokkal jobban bejött. Elengedték a horrorvonalat, és kevesebb a bugyuta jelenet is. Végre a színészek is játszhatnak, a sztori is alakul. Maradok.

Pogacsa - 2021. 01. 17. 12:28

Na hát a végére átment Resident Evil-be, de így volt jó!

Thunder - 2021. 01. 19. 02:32

igen, az utolsó részek bekeményedtek, végre …. a szappanopera feeling az elején/közepén nekem elég zavaró volt, kicsit vígjátékos ízt adott a dolognak.

Lehet tudni vmit 2. évadról?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz