login |

The Flight Attendant: vége az 1. évadnak

2020. 12. 17. 21:35 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika,

– Wow. We are so fucked.
– What?

A Love Life és a Raised By Wolves után az HBO Max harmadik élőszereplős sorozata is jól sült el nálam (az animációsat most hanyagoljuk – akinek van Netflix-e, csekkolhatja). A légikísérő már a pilotjával berántott, nagyon bejött ez hektikus és komikus thriller, amit lektűrként jellemeztem, és a folytatás sem hagyott cserben, remek szórakozást nyújtott, és még némi mélység is szorult bele. És még akkor is pozitív az összkép, ha a finálé kifejezetten gyenge lett. 

Ugye a sorozat arról szólt, hogy egy átlagember (esetünkben egy légiutas-kísérő) belekeveredik egy gyilkossági ügyben külföldön, és mivel attól tart, hogy rá fognak gyanakodni, ezért megpróbálja valahogy megúszni a dolgot. Persze nagy igyekezetében rengeteg butaságot csinál, amivel nem csak magára tereli még jobban az FBI gyanúját, de még a rosszfiúk is elkezdenek vadászni rá.

A The Flight Attendant egyik fő szála tehát az, ahogy Kaley Cuoco karaktere a folyamatos alkoholizálás okozta bódultsági állapotban megpróbálja kideríteni a rejtélyt, hogy mégis mi történt az egyéjszakás kalandjával, hogy ki volt ő valójában, miért és ki ölte meg – mondhatni az FBI helyett nyomoz.

Az alaphelyzet klasszikus thrilleres, azonban a tévében hihetetlenül alul van reprezentálva ennek a popcorn változata (a The Stranger volt talán hasonló idén), amit ez a sorozat képvisel, ezért már alapból friss fuvallat lett volna A légikísérő, de erre rátettek még egy (vagy több lapáttal) azzal, hogy rámentek az egyedi vizuális megjelenítésre (nem csak az osztott képernyőkre gondolok, valamint a főhős fejében játszódó jelenetekre), másrészt hogy egy nagyon (tényleg nagyon) fun zenével és remek alakításokkal öntötték nyakon az egészet. Meg, mint írtam, sok humorral.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel. (Ugyan könyvadaptációról van szó, de azt érdemes leírni, hogy a sorozat eléggé eltér az írott sztoritól, még a befejezés tekintetében is.)

Igen, remek alakításokkal. Nem egy ilyen kommersz sorozatból fognak díjakra jelölni színészeket, és biztos lesz, aki számára Cuoco sok volt, de engem a végletekig elszórakoztatott azzal az odaadó játékkal, amit produkált, abszolút látni lehetett, hogy miért szeretett bele ebbe a könyvbe, illetve a karakterbe, mert látta, hogy mennyi lehetőséget nyújt számára. Élvezte is piszkosul, amit csinált.

De nem ez volt a legjobb a The Flight Attendant-ben, mert alapvetően Cassie eléggé “egypoénos” lett volna magában. Az igazi plusz akkor jött be, amikor másokkal volt közös jelenete. Alex-szel végig jól elvolt, kettejük jelenetei a sorozat fő motorját jelentették, de számomra az Annie-val való dinamikája (de jó volt ilyen “normális” szerepben látni Zosia Mamet-et!) mindent vitt, és Miranda-val is zseniálisan kiegészítették (vagy elnyomták) egymást.

You’re the worst.

Cuoco-n látszott a többkamerás komédiás múlt (én az 8 Simple Rules-ban láttam, mások a The Big Bang Theory-ben), remekül tud időzíteni, és a stílusához tényleg szuper partnereket kapott – ellenpólusként T.R. Knight is remek volt, főleg miután a bátyó karaktere kiteljesedhetett a visszaemlékezéseknek hála.

You didn’t just invent a narrative about me, you’re doing it to yourself as well.

A flashbackek ugye a komolyabb, mélyebb vonalat képviselték, és ezek is működtek nálam, főleg, ahogy összekapcsolták a Cassie fejében zajló dolgokkal. Mely utóbbiakat egyébként annak ellenére tartottam a sorozat legjobb ötletének, hogy a hallucinálós jelenetekért nagyon nem vagyok oda, de ezek maradéktalanul működtek (főleg, mert nem igazi haluzások voltak), ráadásául szórakoztató módon tudták átadni a főhős fejében zajló gondolatokat – ezerszer érdekesebben, mint mondjuk egy szimpla narráció.

Tippre a sorozat végső megítélésében az fog sokaknál nagy szerepet játszani, hogy a mellékszálak miképp működtek. A romantikus kapcsolatok rendben voltak nálam, de beállok a sorba, a Megan-féle kémkedés nálam is teljesen random és toldott-foldott volt, túlságosan Cassie sztorijával párhuzamosan zajlott, és lehet, hogy az Annie-féle munkavonalra is rá lehet mondani, hogy erőltetett, de az legalább adott a karakteréhez és a sztorira is hatással volt. Az FBI-ügynököket elég jól tették lélegzővé, egy pillanatig nem voltak szürkék, cserébe az őket követő ügynök megint teljesen random utánérzésnek tűnt.

És amellett sem akarok elmenni, mint negatívum, hogy igazán a légiutas-kísérőség szinte teljesen a háttérbe szorult, és nem csak azért, mert nem utazgattak sokat. A kollégák kezdeti erős jelenléte is nagyon elhalványult egészen a római útig. Persze ki érdekel, a lényeg a központi karakter személyisége volt, és nem a foglalkozása, márpedig az, hogy ő szó szerint olyan volt, aki rohant a légiszerencsétlenség irányába, mert izgatott, mindenképp “jó tévé” volt.

Bár olvastam véleményeket, amik szerint a kezdeti lendület nagyon hamar kifulladt, nálam szerencsére nem volt ilyesmiről szó, mindvégig lekötött az első hét epizód. A nyolcadik viszont…, ehh. A lecsengetés sajnos valahogy szürkére sikeredett. Nem azért, mert fény derült a gyilkos személyére (az sem jelentett gondot, hogy kizárásos alapon csak két illető jöhetett szóba, ha ismert karakterről volt szó, hiszen sokáig nem is tudhattuk, hogy van rejtélyes gyilkos), hanem mert valahogy teljesen leültek a történések.

Oké, Cassie is kijózanodott, de valahogy minden másból hiányzott az a kreatív csavar, ami a korábbi epizódokban jelen volt, én többre számítottam a nagy összefogástól Miranda-val. Eljutottak Rómába, megvolt a nagy egymással szembe kerülés, még Miranda is harcolhatott egyet, és a végére is bedobtak egy fordulatot megoldásnak (így máris egy fokkal elfogadhatóbb lett Megan szála), de valahogy a csúcspont, a katarzis elmaradt. Nálam.

Ettől még persze az ősz egyik legkellemesebb újonc meglepetése volt nálam a The Flight Attendant, többek között azért, mert ellenállhatatlanul szeretem ezt a (tévében hiány)műfajt és a popcornt, amit magasabb körökben divat lenézni.

És hogy lesz-e folytatás? A gyilkos ugye életben maradt, s mint kiderült, Miranda sem halt meg, Megan is kint van a nagyvilágban – az egy évados tervezés, valamint elégedettséget hozó lezártság ellenére a készítők sem zárják ki egy 2. szezon lehetőségét, szóval bármi előfordulhat, de nem biztos, hogy érdemes számítani rá. Viszont, ha lesz S2, akkor biztosan ott leszek, már csak azért is, mert kíváncsi vagyok, hogy új sztori lesz-e (remélhetőleg nem ugyanazokkal a körökkel), vagy viszik tovább ezt valami vargabetűt követően.

UPDATE: Berendelésre került a 2. évad.

12 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2020. 12. 17. 21:55

Baromi szórakoztató volt ez a 8 rész, tényleg igazi popcorn sorozat, ráadásul a maga nemében mindenképp kiemelkedő.
Sose hittem volna, hogy ezt leírom, de Kaley Cuoco remek volt, minden pillanatán érződött, hogy nagyon élvezi ezt a szerepet alakítani és jól is állt neki. Michelle Gomez is szuper volt, egy kicsivel több közös akciót Cassie-vel az utolsó részben én is vártam volna.
A többi karaktert is bírtam, csak hát Megan-szála annyira a levegőben lógott, hogy az azért időnként zavart, vagyis totál hidegen hagyott. Persze poénnak jó volt a végén, mikor kiderült, hogy miért volt a fő sztori szempontjából fontos az ő szála, de azért még így is indokolotlannak tűnt a rá szánt idő.

Nagyon bírtam a sorozat humorát, a látványvilágát, a kreatív vizuális megoldásokat, a pörgős zenét, na szóval tényleg tetszett, amit láttam.

Nálam végig kitartott a lendület, az utolsó részt sem éreztem kapkodósnak, jól lezárták a szálakat. Nem érzem szükségét egy második évadnak, de ha lenne, biztos bepróbálnám. Így évvégére jutott nekem így még egy 9/10-es sorozat.

Florabell - 2020. 12. 17. 22:48

Nagyon jó volt. Már rég láttam ennyire ékettel teli, üde sorozatot. A poénok jól működtek, Kaley Cuoco csakúgy lubickolt a szerepben. Miranda szála volt a kedvencem, kár, hogy végül nem lett semmi a közös tervből. A hallucinációs jelenetekért jár a plusz pont, nagyon kreatív ötlet volt. És a művészien kidolgozott főcím, az még külön emelt az egészen, olyannyira, hogy legszívesebben animációsan is megnézném.

Goku90 - 2020. 12. 18. 08:57

Sajnos nálam a szezon második felét lehúzta Cassie karaktere és már inkább idegesített. Örültem amikor végre letette a piát és nekem az utolsó rész is jobban tetszett, mint Winnie-nek.
A főcím viszont borzalmas volt, párommal az első 2 rész után egyből tekertük át mert rettentő idegesítő volt a zene alatta.
Az évad összességében 7/10.

Snoopyzit30 - 2020. 12. 18. 16:48

A pilot után sajnos nem tudta tartani a színvonalat. A közepére teljesen elfogyott és totális gagyiba fordult. Hogy ezek után miért néztem végig, az nagy kérdés. A sorozat összességében hatalmas csalódás. Bánom, hogy megnéztem.

5/10

Caligvla - 2020. 12. 18. 19:58

Bejelentették a második évadot. Mondjuk Cassie józanul nem tudom mennyire lesz mókás. Nekem az első évad egyébként bejött. A vége is.

Tomitos - 2020. 12. 30. 14:01

Isteni volt. Lehet hogy a második évad pont Megan sztorijára épül majd, és itt csak megágyaztak neki?

Réta - 2021. 01. 01. 10:37

Nagyon jó kis sorozat ez. Örülök, hogy az Agymenők után Kaley Couco talált egy ilyen jó projektet. A régi sorozatból neki volt a legtöbb esélye, hogy sztár maradjon, hiszen szép is, tehetséges is és jó kapcsolatai vannak a szakmában. Nekem nagyon tetszett a főcím és a párhuzamosan zajló jelenetek, ezek olyan régimódi feelinget adtak a sorozatnak, tényleg egy hiányzó műfaj ez a vicces akciósorozat mostanában. Ugyanakkor szépen kibontották Cassie karakterét is, jó volt látni, hogy mi vezetett az alkoholizmusához és végül elhatározta, hogy kijózanodik. Remélem, a második évadban ezen az úton marad. Nekem nagyon tetszettek a hallucinációi is, hiszen tulajdonképpen kibontakozott előttünk egy lehetetlen szerelmi történet, ami jobb volt, mint amilyen a valóságban lehetett volna. A rejtély is érdekes volt, és nagyon tetszett, hogy tényleg bejárták a világot a szereplők. Remélem, hogy a jövőben kicsit többet látunk majd a légikísérő életből is. Nekem a mellékszál sem volt unalmas, őszintén szólva elég sok középkorú asszonyt ismerek, aki egy kis izgalomra vágyik és kicsit irigykedve figyeli a munkatársát, akinek ez látszólag megvan, miközben nem értékeli azt, amije van. Nagyon várom az új évadot, de addig is el fogom olvasni a könyvet, ami alapján készült, hátha találok egy új kedvenc írót is.

Zsu dédi - 2021. 01. 07. 16:16

Odavagyok a jellemfejlődés-sztorikért, ez itt – briliáns, a szemünk előtt bontakozik ki Cassie múltja, a karakterének kialakulása, megértjük az okokat és a következményeket. A párbeszédek szellemesek, néha mellbevágó pontossággal megfogalmazva bonyolult helyzeteket és ezeknek a tanulságát is – igazi idézet-aranybánya. Az alkoholizmus kérdésével kevés film – regény foglalkozik ennyi empátiával – és profizmussal, és úgy villantja fel a kivezető utat, hogy egyetlen pillanatig sem válik moralizálóvá vagy szájbarágóvá. Kaley Couco minden másodperce hiteles, mélyen átélt, magával ragadó. Azt mondják, egy regény szereplői annyira lehetnek okosak, amennyire az író az. A forgatókönyv és a párbeszédek írói okosak, szellemesek, mélyérzésűek. Régen vágytam már egy olyan párbeszédre, ahol a pasi a Bűn és bűnődést említi, mire a csaj rávágja – ő inkább “olyan Doktor Zsivago-kedvelő típus”. A színészi játék, a ruhák, a színhelyek, a zene – ó, és az osztott képernyő – minden a helyén van. Lehet, hogy ez egy hibátlan alkotás?

heidfeld - 2021. 01. 19. 08:19

Első 3 rész szórakoztató, 4. mélypont volt.
Egész egyszerűen vékony volt a történet.
Jobban érdekelt mellékszereplők története, de legalább nem kellett megsajnálni, Couco karakterét.
Színészi játék, ruhák, színhelyek, zene rendben. Forgatókönyv, még a fele előtt eltévedt, Viszont ez az osztott képernyős megoldás.. Hulk-filmben találkoztam vele először, és már akkor sem tetszett.
Fő száll megoldása – Komolyan, tényleg??,
5/10

karli - 2021. 01. 19. 16:47

Remekül szórakoztam végig, na jó, a vége picit sutára sikeredett, de még így is. Kaley-t imádtam, de igazából az összes szereplőt. Viszont szerintem ez ennyi volt, nem tudom milyen lenne a 2. évad, meglátjuk!

politoxikomám - 2021. 02. 11. 21:07

Mint gyakorló alkoholista, pár megjegyzés:
– jó tudni, hogy lehet szimpatikus egy olyan karakter, aki napi szinten filmszaladásig issza magát, és összefekszik bárkivel aki szembejön, a saját tapasztalatom nem ez: ilyen életforma mellett képtelenség akár egyetlen baráti kapcsolatot is ápolni
– a “filmszakadás” alatti történések és párbeszédek a büdös életben többé nem jönnek elő – Cassie-nek folyton előmásznak emlékei, ami persze dramaturgialilag tök jó, csak teljesen irreális
– reálisabb (és didaktikailag is jobb) lett volna, ha vannak józan periódusai, és a revelációi azok alatt jönnek – részegen az egyszeregy is Nobel-díj érdemes teljesítmény

Szóval szórakoztató és érdekes volt, de szeretnék egyzer látni egy filmet/sorozatot a “jól funkcionáló alkoholisták”ról , az ő (mi)napi rutinjuk nagyjából így fest: reggel 2-3 óra kijózanodás, ezalatt lehetőleg senki ne lásson, aztán x óra hatékony meló és szociiális kapcsolatok, majd lassan vagy gyorsan jöhet a kényelmes és kellemes butulás a “megérdemelt” szesszel.

dori - 2021. 03. 20. 22:43

Anno nagyon vártam ezt a sorozatot, aztán teljesen megfeletkeztem róla, és most daráltam le 2 nap alatt. Nekem kellett kb 2 rész, hogy megszokjam ezt a műfaji katyvaszt, de utána rettenetesen szórakoztató volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz