login |

The Mandalorian: vége a 2. évadnak

2020. 12. 18. 21:29 - Írta: human

166 hozzászólás | kategória: kritika,

Ezt egyszerűen nem tudom, hogy oldják majd meg. Ennyit tudok spoilerek nélkül mondani a fináléról? Na jó, nem, a múlt heti remek felvezetés után ismét egy akcióra kihegyezett darabot kaptunk, ami le is zárta az évadot rendesen. A hercegnő ebben a kastélyban volt, szemben a Chapter 13-mal.

Írásilag idén sem repdesett a sorozat, viszont mivel a nagyobb játszma előkerült a részek során, így talán jobban feltűnhetett, míg az első évadban az erősebb western hangulatban jobban működtek a forgatókönyv-vázlatoknak érződő alapok. Talán mert akkoriban új helyekre ment a sorozat sokszor, vagy nem is fizikailag újra, de más nézőpontba, mint a rohanós mozifilmek.

Mostanra mindez megváltozott, és bele is vágok a tovább mögött a spoilerekbe.

Nem mehetett máshova az évad, mint hogy Mando összecsapjon Moff “exposition” Gideonnal! Az idézőjelet azért teszem oda, mert miután életben hagyta, az olyan hitvány magyarázkodás volt, amin szinte a Disney “most már rendesen építsétek az univerzumot!” kezét lehetett érezni. Igazi Iron Man 2-hangulat a jó öreg Jon Favreau-tól.

Persze lehetett sejteni, mivel Starbucks, izé, Bo-Katan valamiért nagyon ragaszkodik a jó öreg Moff személyes elkapásához, így ennek nagy jelentősége van. Aztán ott álltak az írók, hogy miképp adjuk át a tudást a nézőnek. Hát, arra jutottak, hogy majd a Moff elmondja. A sötét szablya csak erővel vehető el, a legenda is kell ahhoz, hogy uralkodóvá tegye forgatóját. Így a Baby Yodát megmentő Mando akaratlanul is belekeveredett a bolygós hatalmi játszmás témába, ami valószínűleg a 3. évadot jellemzi majd. Főleg…

Főleg, hogy a korábbi részben történt “Jedi telefonálás” bipbopjait tényleg hallotta egy Jedi az űrben, aki eljött végül Groguért. És itt vagyunk annál a pillanatnál, ami szétválaszthatja a rajongókat? Hiszen Luke jött el a kis zöld kedvencünkért. Ami egyrészt badass volt, mert hatalmasat aprított, másrészt rohadt szomorú, mert Mando és Grogu búcsúzott egymástól.

Harmadrészt viszont teljesen odatette a nagy filmekhez a sorozatot. Elvett a “bármi történhet” dolgokból, hiszen ha Grogu, aki nincs az új trilógiában, elmegy Luke-kal, akkor jobban behatárolódik a sorsa. Talán Mando bajba kerül, és jön megmenteni? Vagy ott égett amikor Kylo pusztított? Vagy valami más. Mindenképp kötöttebb lett a története. Másrészről pedig ha nincs Grogu egy évadon át, akkor a hiányával üresebb lesz a sorozat.

Amit viszont mindenképp pozitívumként kiemelnék, azok a Dark Trooperek. Basszus, még a mozgásuk is a horroros Terminator első részt idézte – csak a dubstep zenéjük nem tetszett egyedül. És végre olyan erő érkezett, akik ellen ha jó is Mando páncélja, viszont egyszerre egynél többet nem tud legyakni belőlük. Egy konkrét osztag pedig hatalmas ellenfél több mandalorinak is.

Igazság szerint nem tudom, hogy várom-e a következő évadot ezek után, pedig elvileg engem, a régi fant szolgáltak ki a most látottakkal. Sőt, a Twitter buborékot elnézve nagyon sokan örültek Luke feltűnésének, annak, hogy láthattuk teljes jedi erejében. Nekem teljesen a Rogue One ugrott be, a végén Vader, amit szintén sokan éltetnek, és mégsem kedvelek annyira.

166 hozzászólás Ne habozz!

Anak - 2020. 12. 18. 10:49

Az évadzáróban húztak egy Zsivány Egyes féle Leia/Tarkin-t. Nem kifejezettem örültem, de logikus lépés volt.

Spoiler nélkül: A Darksaber körüli herce-hurca viszont nem tetszett. Meg is mondom miért, mert a Rebels sorozatban ezt simán megoldották. Most akkor egyszer így, egyszer úgy?

UI: Tessék maradni a stáblista után is.

Hououin Kyouma - 2020. 12. 18. 11:06

Oké, ez bef*sós volt :D

Llew - 2020. 12. 18. 12:29

Hát ez pont olyan volt mint az évad. Némileg szórakoztató, de inkább csalódást keltő.

JediGhost - 2020. 12. 18. 14:28

Uraim, THIS IS STAR WARS !!!!

I have spoken.

katyvaszlipp - 2020. 12. 18. 15:31

jó volt, de most baromira idegesít ez a darksaber körüli pothole.
ha ez az elv, hogy a darksabert el kell párbajban nyerni, akkor jelenleg még mindig Maul tulajdonát képezné, mert utoljára ő nyerte el azt párbajban.
vagy ha csak le kell győzni a tulajdonost, akkor meg Kanan győzte le Mault, tehát Kanan a tulajdonosa. Persze ő is halott.

Szóval itt ez eléggé meg lett most kavarva, Sabine is csak simán párbaj nélkül szerezte meg, majd adta át Bo Katan-nak.

most meg kitalálták, hogy az nem lehetséges? wtf

Ayrons - 2020. 12. 18. 17:00

Essünk már túl a gyereken címmel, jó gyorsan lezavarták az egészet. A vége el volt vágva, konkrétan 10 perc hiányzik onnan. Minden volt ez csak évadzáró nem.

yagami01 - 2020. 12. 18. 17:00

Nagyon jó rész/évad volt szerintem. :) Volt pár másodperc amiután azt éreztem, hogy lehetett volna ez jobb is, mármint az adott jelenet, de alapvetően tetszett a rész és sok jó jelenet volt benne és kamera állás/ötlet (pl. a legelején Boba hajójának felemelkedése, nagyon jól átadta a méreteit).

Őt megcsinálhattál volna jobban is, de így se volt rossz. Sokan tippeltünk erre, hogy az lesz a vége, hogy megmenti őket valaki, akkor azt gondoltam szívesebben látnék mást, “új” karaktert, de így sem volt rossz. Picit viszont sótlan volt az emberünk, mint egy robot:D

Kíváncsi vagyok így mi lesz a következő évadban.

k-10 - 2020. 12. 18. 17:04

“Boba nagyon brutális volt.”
Egy pillanatra azt hittem, ide is megérkezett Morgan! ;-D

Élvezetes volt, de szokás szerint csak mesének.

Jót röhögtem, mikor a Black Cylonok kaptak egy “welliver”-t!
Azon meg még nagyobbat, mikor a kilőtt shuttle lelassult, mint egy rossz zsiguli. Már csak az hiányzott, hogy elkezdjen zötyögni a ‘padkán’! :Đ

Python - 2020. 12. 18. 17:48

Tetszett a finálé, nagyon is! Számítottam erre, és igen; ez a vérbeli SW! :)

dexike3 - 2020. 12. 18. 18:00

@katyvaszlip:
köhömm hát igen. ha minden igaz az animált sorozatban (lsd. Thrawn, Ashoka, stb.) akkor miért kell Moff Gideon-nak igazat adni a Darksabernél?
hiába ILM, nekem leugrott, sötétebbre kellett volna venni a környezetet, vagy valami, hogy elhiggyem.
ja és akkor a Boba Fett spinoff, miért is így kell felvezetni Fett Hutt-ot?

Pofafet - 2020. 12. 18. 18:14

Uncanny Valley köszönti újabb lakóját.

_Peter - 2020. 12. 18. 18:39

A Rogue One óta nem volt ilyen jó SW élményem. :)

walaki - 2020. 12. 18. 18:43

Egy az egyben erre a fináléra számítottam (kivéve, hogy Mandó végül nem idézett :-)
Kicsit kliséhegy volt, de szerintem remekül ült. Egyet kell értsek azokkal, akik szerint ez az igazi Star Wars!

Az mondjuk igaz, hogy bedobtak egy-két új csontot a végére, ami miatt úgy tűnhet, 10 perc hiányzik a végéről, de hát ez akart lenni a cliffhanger. Ez nem sült el jól, de legalább tudjuk, mivel fog kezdődni az S3.

Más: már a korábbi SW filmekben is játszottak halott színészek, de azért ifjú Luke kapcsán tényleg “bámulatos, hol tart már a tudomány!”

CrashBoostZoom - 2020. 12. 18. 19:29

“Ne gecizz a Jedi mesterrel fiam!”

DarkEagle - 2020. 12. 18. 19:38

Nem semmi finálé volt az tuti. Elsőre annyira beleéltem magam hogy le sem esett hogy ott az X-szárnyú. Aztán elfelejtettem hogy nem színes a monitor amin nézték az eseményeket és egy pillanatra elhittem hogy Ahsoka az pedig csak egy kardja volt. Aztán leesett a zöld kardnál már hogy mi van. :D Kicsit ciki de ez is azt jelzi hogy végre olyan részt láttunk aminél elfelejtettem minden mást. Nem kezdtem elemezni.

Nagyon durva harc volt Gideon és Mando közt és a terminátorok közt is. Brutális volt a feszültség. A zene az fenomenális.

Ami a Dark Sabert illeti. Ne feledjük, hogy mindig is ez volt az alap hogy csak az vezetheti a Mandokat aki csatában nyeri el. Ezért hagyták el anno Bo-Katant is mert Sabine adta oda neki és nem elnyerte. Szóval nincs itt akkora plothole azért. Max annyi lesz hogy Gideon megolt ellopja valahogy vagy pedig Mando lesz a vezér.

Ami Luke-ot illeti, kicsit meg is lepett és de mégsem mert más nem nagyon volt akit elővehettek volna. Nekem csak az a magas hogy miért kellett megint a CGI fej. Annyira epic volt az egész felvezetés. A Zsivány Egyes óta nem volt ilyen epic jelenet SW cuccban. Ráadásul nem mondhatják hogy nem tudták volna jobban megoldani hiszen Hamill él még és ha Sebastian Stan nem is ért rá a Marvel sorozata miatt akkor is megoldhatták volna simán Hamill-el lévén Sam L. Jacksont is megfiatalították elég menőn a Marvel Kapitányban. Fiatalítottak rajta vagy 40 évet és az baromira nem volt zavaró, sőt! Szóval tényleg nem értem.

Tudom sokak szerint nem hasonlít Hamill-re de még maga Hamill is azt mondja hogy ő lenne a tökéletes. Ráadásul ha nem fanartokon nézitek meg őket mint Bosslogic rajzai akkor látszik igazán a hasonlóság. Csak némi smink és hajváltás kell és kész is. Az fix hogy idővel castingolni fogják vagy őt vagy akkor ezt a srácot aki most alakította mert örökké nem jelenhet majd mindig CGI fejjel és nyilván nem azért hozták most be hogy egyszer lássuk csak. Akkor alapból nem hozták volna be szóval tuti terveznek vele valami komolyabbat is. Nagyon sok Luke sztorit nem adaptáltak még és ismerve a Disney-t úgyis előveszik majd.

Azt viszont egyelőre nem értem hogy akkor a következő évadtól Mando nem lesz és Fett veszi át a helyét vagy csak bejelentettek egy újabb spinoffot. Mert a Fett sorozat a Mando helyén debütál szóval franc se tudja. Tippre ennyi volt Mando és jövőre majd látjuk főszerepben a Rangers spinoffban Bo-Katanékkal.

levadasz - 2020. 12. 18. 19:49

Megmondtam vagy megmondtam? :D
Ha nem lenne Bobba Fett a zaroakkord ellopta volna az egesz sorozatot, de tenyleg, rem egyszeru tortenetek, bugyuta megvalositas aztan bedobjak ezt a 2 csavot es behugyozunk :D
Innentol mar nem is erdekel tovabb :)
Ennel a kardos mizerianal en is forgattam a szemem…tenyleg kellett ezt bonyolitani?
Amugy ilyeszto mit tud a technika, lassan ezt is szabalyozni kell hogy etikailag hol van a hatar, lasd Tarkin vagy Leila, de gondolom megkerdeztek errol az Uriembert

DJackson - 2020. 12. 18. 19:52

Úristen, ez volt a legjobb audio-vizuális élményem évek óta!
Végig úgy éreztem magam mintha csak az eredeti trilógiát nézném! A Star Wars újra él, ez a sorozat pedig tényleg csak ad, ad és ad. Favreau és Filoni keze alá a filmeket is!
:
Reménykedtem benne, de álmomban sem mertem volna gondolni, hogy meg merik húzni a Luke-os fordulatot, erre úgy eltalálták a karekterét, mintha csak a Jedi visszatérből lépett volna át! Ráadásul még 4K ban sem tűnt fel a CG.
Kíváncsi leszek, hogy visszahozzák e Grogu-t? Nem kis részben neki köszönhető a sorozat sikere, és hatalmas merchandise potenciált is képvisel. Nagyon tökös döntés lenne végleg kiírni. Viszont csak Luke az egyetlen, akivel el tudná fogadni a távozását a fandom.

Fakocka - 2020. 12. 18. 21:16

Felment a vérnyomásom mikor megláttam Luke-ot…Csak annyit motyogtam magamban, hogy “eztnemhiszemeleztnemhiszemel”…Legbelül újra az a gyerek voltam, aki VHS-en látta A Trilógiát anno!
Aztán eszembe jutott az új trilógia és a depressziós Luke…Mi a retekért kellett ezt tenni vele… :(

Alain Prosztó - 2020. 12. 18. 21:46

Ja, a Dark Trooperek nagyon parásak. Végre sikerült a nevetséges rohamosztagosok mellé igazán vészjósló, ijesztő ellenséget kreálni.

Amúgy egy jedi megjelenésére én számítottam már akkor, mikor a visszatekintésben ki lett hangsúlyozva, hogy Grogu majd kapcsolatba lép velük. Akkor meg pláne, mikor bent ragadt a kis kompánia a light cruiser parancsnoki hídján.

A másik pozitívum, hogy nekem eddig – legyen bármilyen zseniális is a fickó – G. Esposito nem jött be SW-gonoszként, de most azért mutatott valamit. Messze van még a tökéletestől, de legalább ennyi.

motch - 2020. 12. 18. 21:48

Hát ha a következő évad a mandalorról fog szólni akkor engem elvesztettek, meg amúgyis ebben az évadban már csak Grogu miatt maradtam mert tényleg elég lapos volt, kb minden érdekes jelenetre jutott két filler epizód.

Gordon - 2020. 12. 18. 21:48

Akárki akármit mondjon…Az utolsó rész iszonyatosan jó volt. Kimondottan borzongtam Luke belépőjén, még akkor is ha néha ölég kaki volt a csinált feje.. De akkor is… Ütött na…. Amúgy nekem mindkét évad nagyon tetszett. Bár én bármit befogadok ami a Star Wars világához tartozik. A végén a Book of Boba Fett az külön sorozat az lesz?

Delfi - 2020. 12. 18. 21:51

Nekem csalódás volt ez az utolsó rész. Nem is igazán Luke miatt, hanem úgy általában zavart az egész.
Már az előző rész végén is néztem, hogy a teátrális oldalát leszámítva, miért is hívom fel a főgonoszt holofónon, hogy bejelentsem, a csatacsirkálón lévő 2000 katona készüljön arra, hogy hárman be fogunk lopózni. Ki csinál ilyet?

Aztán ez a nyűglődés a robotokkal, miközben részeken át győzködtek minket arról, hogy a mandalorian faj mennyire profi robot irtásban. És persze hogy is van az, hogy a jedik és a mandók évszázadok óta ellenségek, ha egy jedi simán kinyír 40 olyan robotot amit a főszereplő csak nagy nehézségek árán old meg. Akkor gondolom a jedi ennyivel erősebb.
A szablyás nyavajgás unalmas volt. Kell a harc a birtoklásához –> Mando: nyertél, vedd el. Meg volt oldva.
A Luke vonal meg tényleg olyan, mintha a Disney összeszedte volna a rajongók által legjobban kedvelt könyveket és onnan húzgálná be a szereplőket. Ugye Luke már képzett jediként sokféle dolgot meg tud oldani, de Yoda tanítványaként nekem kicsit erőltetett, hogy most tanítványának fogad egy bébi Yodát.

Érdekes volt itt olvasni, hogy mindenki a rajzfilmekből ismeri Thrawn admirális, pedig Timothy Zahn könyvtrilógiája nagyon rendben van.

Jah, és persze akkor most mi lett a fekete karddal, bedobták a zaciba?

Alain Prosztó - 2020. 12. 18. 21:51

Még valami: mikor elkezdték aktiválni a Dark Troopereket, nekem teljesen bevillantak azok a jelenetek a Phantom Menace-ből, mikor Qui-Gon és Obi-Wan aprítják a droidokat.

yagami01 - 2020. 12. 18. 21:52

A végére amikor Luke-ék után elsötétül a kép most éreztem azt, hogy egy SW “ending” zene jobban illett volna oda. :D Persze ez nem film, így nem kell, csak valahogy teljesen olyan érzésem volt.

Llew - 2020. 12. 18. 22:02

Számomra csalódást keltő volt. Persze az egész évad sem tette magasra a lécet, de ez a biztonsági játék elég szomorú. Nem tudunk elszakadni Luke Skywalkertől, nincs új jedi, nincs univerzum bővítés, csak a régi dolgok újrahúzása.
Persze Luke az utolsó pillanatban érkezik, hogy badass legyen, de droidokat aprítani sosem volt nagy kihívás egy jedinek. Ha szólnak Bobának lazán leszedte volna őket mielőtt visszajutnak a hajóra.
A Birodalom maradékának meg az a gigantikus fejlesztése, hogy 30 évvel a klónháborúk után összehoznak egy csapat droidot, akinek az a legnagyobb képessége, hogy nem lehet őket egy lövéssel lelőni? Ne már. Talán nem kellett volna a rohamosztagosokat papírbábúnak ábrázolni és akkor nem lenne szükség ilyesmire.

Liverbird - 2020. 12. 18. 22:15

Behozhattak volna egy kis BSG fanservice-t is azzal, hogy Starbuck-ot összeeresztik az egyik cylonnal :)

human - 2020. 12. 18. 22:24

“Amúgy egy jedi megjelenésére én számítottam már akkor, mikor a visszatekintésben ki lett hangsúlyozva, hogy Grogu majd kapcsolatba lép velük.”

nyilván mindenki számított, az volt a meglepetés, hogy ki jött

gafz - 2020. 12. 18. 22:31

A fanservice a legagyobb erősége, egyébként szinte minden mozzanatáról eszébe jut az embernek valami korábbi sorozat/film. A csúnya fekete piros szemű dropidok meg egy vicc. Semmi inteligencia, cooperatio és még egy mandalori legyőzéséhez is több darab kell, úgy hogy teljesen ismeretlenek előtte.

Necridus - 2020. 12. 18. 22:36

Tudom, imádni kellett volna, de szinte az ellenkezőjét érzem most. Terminátor-Mando kapott végre terminátor ellenfeleket, ez tök nagy pozitívum volt (habár kicsit túl para ábrázolást kaptak), meg… hát ennyi tetszett.
Viszont ez a “rohanunk előre a trikónkban sisak nélkül, és hat méterre van az összes ellenség, de egyik se talál el minket, de mi mind elsőre lelőjjük őket”, na ettől kivagyok.. Kb. 1 percen múlott, hogy le ne állítsam, olyan ideges lettem. Nagyon nem szeretem ezt a SW betegséget.

A Darksaber kicsit részletesebb ismertetése nekem bejön, még jó is kisülhet ebből a legendából. Esposito meg lehet, hogy jó színész, de a hanglejtésétől kimenekülök a világból.

A zárójelenet egyébként ütött Bobával, bár még nem látom, hogy az ilyen stílus menne-e nekik. De remélem igen, mert nagyon hatásos volt.

A megjelenő jedi meg… Badass, ahogy az összes droidot eltakarítja az útból, az ilyet imádom, de bárcsak ne lett volna az első perctől kezdve nyilvánvaló, hogy Luke érkezett meg. Öt percig azt néztük, hogy ez Luke, de közben meg nem mutatják, mert “mekkora sokk” lesz majd. Reméltem, hogy egy kék kardot látunk, ami azért több Jedihez is társul, majd az izgalmas és valóban rejtélyes jelenet végén felfedi magát Cameron Monaghan, mint Cal Kestis a Jedi Fallen Order-ből. De nyilván nem akkora név, mint Luke…

Azt meg nem bánnám, ha Grogu nem térne vissza, mert végre lehetne fontosabb dolgokra is építeni, mint a cukiságra. Volt itt már egy-két jó sztorival megáldott rész, lehetne folytatni így nélküle.

Várom-e a folytatást? Mire jövő ilyenkor jön a 3. évad, remélem megnyugszom.

Spaceghost - 2020. 12. 18. 22:48

Az nem lehet véletlenül, hogy a disney úgy dönt kukázza az egész 7, 8, 9. rész eseményeit és inkább sorozatokkal oldja meg? Mert én úgy látom, hogy azt eddig jobban összerakták mint a 3 filmet. Azért ez így elég nehéz helyzet, mert hiába jó a sorozat, ha a 3 film árnyéka rávetül.

Ayrons - 2020. 12. 18. 23:03

Egyértelmű, hogy a Mando, Ahsoka, Rangers, és a Fett sorozatoknak az a célja, hogy valami normális magyarázatot és normális történetet adjanak a Snoke-Sidiuos vonalnak. Plusz elmeséljék mi történt a 30 évben a két trilógia között. Hogyan került hatalomra az Első Rend stb.

DarkEagle - 2020. 12. 18. 23:04

“Másrészről pedig ha nincs Grogu egy évadon át, akkor a hiányával üresebb lesz a sorozat.”

A kritikával egyetértek kivéve ezzel. Láthattuk hogy milyen erős részt gyártottak mikor egyáltalán nem volt Grogu. Szóval nélküle is működne ez a sorozat. Minden az íráson múlik. Persze aranyos, meg ma csúcsosodott ki hogy milyen jó apa-fia kapcsolat van köztük de eddig nem is nagyon kezdtek vele semmit mert végig csak cuki volt és kész. Szerintem most jó ideig nem látjuk majd.

Mondjuk Luke leaprította az összes robotot szóval ha csak meg nem menekül valahogy Gideon nem hiszem hogy gyártani fognak újakat mostanában. Nem is rémlik hogy a birodalomnak lett-e volna ennyire erős serege eddig. Talán túl OP-k is voltak ezért lettek leaprítva.

yagami01 - 2020. 12. 18. 23:06

Spaceghost:
Volt ilyesmiről szó, hogy kukázzák, ha jól tudom. Remélem fogják is, Kennedy pedig eltűnik. De ne sorozatozzanak helyette, inkább mellette és készítsenek egy sokkal jobb új trilógiát, ezt pedig felejtsük el. :)

Shanuss - 2020. 12. 18. 23:07

Remek évadzáró volt, de egyben csalódást keltő is. Csak a vége. Luke Skywalker??. Komolyan?? Nincs egy k*** kreatív író? A Disney hogy lehet ennyire f***?

Kezdtem reménykedni, hogy Ezra vagy Cal lesz az. Mernek egy merész dolgot húzni, de nyilván nem, inkább marad a lerágott csont.

Az epizód első fele 10/9. Onnantól, hogy bezúzták a droidokat 10/4.

Annatar - 2020. 12. 18. 23:10

Én kicsit csalódtam, hogy Luke jelent meg, Ezra érdekesebb megoldás lett volna. De azért így is működött.

zolij - 2020. 12. 18. 23:14

Én örültem Lukenak, végre láthattuk azt, akinek az új filmekben is kellett volna lennie. Ezra maradjon csak meg az Ahsoka sorozatra, Cal meg elég légbőlkapott lett volna most.

HeadHunter86 - 2020. 12. 18. 23:45

Luke nekem is csalódás volt. Jobban örülnék ha több karaktert rángatnának elő mondjuk a Clone Wars-ból, ahogy eddig is.
7-9-el nekem Luke annyira jelentéktelen lett, nem akarom többet látni.
Bár gondolom túl sokat nem fogjuk, vagy most majd akkorát ugrunk az időben? Mert Mark Hamill már azért nem olyan fürge, hogy itt Jedizzen nekünk.

Jako - 2020. 12. 18. 23:57

Olyan sok variáció nem lehetett a Jedi személyét illetően.

Baromság lett volna Ahsoka feltűnése, akkor inkább maradt volna eleve Groguval, ráadásul nem azért küldte őket a Thytonra, hogy majd ő maga reagáljon a “hívásra”.

Ezra megint kiesik, miután Ahsoka elkottyantotta Thrawn nevét, nyilvánvaló volt, hogy Ezra is ott van, és meg kell őket találnia.

Cal Kestis maradt volna az egyetlen, aki nem Luke, de ők max a kocka hardcore fanok ismerték volna, meg talán azok, akiket annyira beszippantott a sorozat, hogy tucatjával nézik youtubeon az elemző/találgató videókat.
Szóval ők kevesen vannak, na.

Mace Windu pedig nyilván halott, hiába nem mutatták. Ha az ilyen karaktereket elkezdik visszahozni, semmi súlya nem marad annak, ha valaki meghal. (Loki)

Így aztán csak Luke maradt. Az X-wing felbukkanásakor egyértelmű is volt, hogy ő jön.

Bármennyire is “fantáziátlan”, semmi más nem erőltetett megoldás nem volt.

heidfeld - 2020. 12. 19. 00:03

Filmek SW-szerűségek voltak, ez meg igazi SW lett.Túl sok a fan service?? Ezek szerint élünk még pár millióan, akik a Lucas-féle SW-n nőttünk fel, és az a érzés jön vissza, ahogy néztem a két évadot.
Ez is lenne a lényeg!
Nem azért csinálnak 9, vagy még több SW-sorozatot, mert Kennedy néni 19-re lapot kénytelen húzni.. Látják a számokat, és izzítják a gépeket, learatni az első terméseket.
Megmondom őszintén, nekem az animációs SW-k kimaradtak, de a karakterek tetszenek. Luke, nem gondoltam volna, hogy bedobják.. És rengeteg karakterkalandjait, akár önálló sorozatban is követném.
Nem én súgok, Kennedy néninek, de örülök, hogy lehetnek még így páran a bolygónkon, mert így lehet, ilyen sok SW.
Persze, lehet fanyalogni. Mondjuk, ez a 3 méterről eltalálják, nem hal meg.. Hát igen, ezért drága Nandók-páncélja, rohamosztagosoké, meg akciós szokott lenni, nagy multik polcain:D Oké, tényleg túlzásba viszik, lehetne nagyobb a tét, kockázat!
Lehet, nem a legacélosabb forgatókönyveket hozza a széria, ám ilyenkor jönnek a rendezők. És nem véletlenül, remek munkát végeznek.
Annyi a negatívum, hogy ezek a félelmetes droidok, nekem nagyon nem tettszettek. Már Csillagkapu sorozatban sem voltam értük oda. Túl lehetetlenné teszik a küzdelmet, csökkentik a drámák súlyát.
Említettem már, hogy igazán egy birodalmiakról, az ő szemszögükből ábrázolt széria rettenetesen hiányzik!
Bízom benne, hogy nem is annyira távoli időkben, egy ilyen is érkezhet! Azért is bízom ebben, mert a Sötét oldal, nyilván korhatárosabb jellege, egy szélesebb kört bevonzana, és Kennedy néniék, sok-sok dollártól, csak a még több dollárt szeretik jobban.
Igazi Star Wars érzés fogott el, ahogy néztem.
Köszönet, és hála!

Skate - 2020. 12. 19. 00:27

Ennél kényelmesebb finálét ritkán látok. Számomra a Mandalorian rosszabb eddig, mint a Clone Wars vagy a Rebels. Azok is közepesek voltak átlagban, mégis tudtak valami kiemelkedővel olykor szolgálni. Egyetlen pozitívuma az évadnak, szerepelt az egyik részben Ahsoka és már tudjuk, lesz saját sorozata. Az valahogy jobban érdekel jelenleg. Egyedül azért nem kaszálom a Mandalorian-t, egy 3. évadbeli reboot-ra számítok, ami talán valami kreativitással is fog bírni. Történetet kell megtanulni írni, nem random megoldásokat dobálni, mint a fináléban történt. Olyan egyszerű, szorult helyzetbe kerülünk, dobjunk be egy Jedi-t megoldás. Script lehetett fél oldalas, mivel kábé ennyiben leírható a rész. Rodrigez 17 oldalból dolgozott, mégis értékelhetőbb végeredményt tudott nyújtani a 2×06-nál.

human - 2020. 12. 19. 00:27

Jako : vagy, és ez lehet most out of the box jön, lehetett volna egy új Jedi, valaki akit senki sem ismer egyelőre. vagy lehetett volna egy hasonló erőérző, aki még nincs kiképezve, de csak ő hallotta a hívást. mittomén, nem csak a kiosztott lapok vannak az írók előtt többnyire.

human - 2020. 12. 19. 00:28

“Volt ilyesmiről szó, hogy kukázzák, ha jól tudom.”

nem akarok paraszt lenni, de hol volt erről szó? szerintem oda ne látogass a jövőben, mert egyelőre tuti nem kukázzák amit összehordtak a Disney alatt.

tommy - 2020. 12. 19. 00:29

engem az zavart, hogy Mando annyit se kérdez, hogy “ki vagy honnan jöttél” és azonnal átadja Grogut Luke-nak?!

human - 2020. 12. 19. 00:32

tommy: mit kérdezzen? jött a jedi a hívásra, épp megmentette őket egy csapat robottól, akikkel nem bírtak volna. mármint komolyan. a küldetés az volt h juttassa el jedikhez, ez láthatóan meglett.

zoliszekely - 2020. 12. 19. 00:56

Hát ez a rész megért mindent, egyszerűen fantasztikusra sikerült, nem nagyon találok szavakat. Csak így tovább és kíváncsi vagyok, hogy a 3. évad lesz-e Boba Fett sztorija vagy az egy különálló sorozat lesz (remélem az utóbbi).
Erre az évadra 10/9.

zoliszekely - 2020. 12. 19. 00:59

Egyébként én nem értem a sok értetlenkedőt, akik Ezrára vártak volna meg ilyenek. Én személy szerint nagyon örültem, hogy Luke jelent meg és nem Ezra, mert őt nem ismerem, nem néztem meg a Clone Wars animációs sorozatot. Szerintem ezért is választották azt az opciót, hogy Luke legyen a megmentő és szerintem volt is hatása. Ez a Star Wars!

Enzo - 2020. 12. 19. 01:47

2×08

Na ez egy rohadt jó rész volt! Teljesen feldobott, mondom magamban biztos majd röpködni fognak a 10/10-ek a kommentekben meg simán elviszi a hét epizódja díjat, erre mindenki fanyalog… mi van?? :O

Végtelenül menő volt az utolsó 10-15 perc, ahogy visszatértek a Dark Trooperek, hát őszintén szólva elképzelni se tudtam, hogy ebből hogy keverednek ki Mandoék (ha már eggyel is meggyűlt a baja)… erre jön egy Jedi – aki nyilván nem lehet Ahsoka (logikusan végiggondolva), azt meg nem hittem volna, hogy Luke-ot beledeepfakelik a sorozatba :O De egész jól sikerült, mondjuk ha már itt tartunk, Sebastian Stan ugye simán eljátszhatta volna, és akkor kevesebbet kell költeni CGI-ra. ;) (Igen, Cal Kestis is lehetett volna Luke helyett, akkor egy nagyságrenddel kisebb mennyiségű fan van kiszolgálva, de nekik talán nagyobbat ütött volna a csavar.)
Szóval ja, a Jedi belépője (tényleg mint a Rogue One vége, és az is tökéletes jelenet BTW), és a Mando-Grogu közti búcsúzás is kellően hatásos lett. Tetszett, hogy Mando hagyta a francba a szabályt, és ha már múltkor is muszáj volt megszegnie, akkor “úgyis mindegy” alapon azért levette a sisakot :)
A sötétkard Gideon által tálalt hagyományán jót röhögtem, hogy Mando belekeveredett az egészbe és így Bo-Katannak csatában kell elnyernie tőle…vajon erre sor kerülhet a következő évadban?

Ami esetleg kicsit talán negatívum:
– Hogy találták meg Pershinget az űrkomppal, ha csak a cirkálóhoz voltak koordinátáik?
– Ne már, hogy Mando hátat fordít Gideonnak a cellában, ennyire nem lehet amatőr…
– Rohamosztagosok veszélyessége, ismét, sokadszor… (és hát a Dark Trooperek se nagyon igyekeztek lelőni Luke-ot, bár ez megbocsáthatóbb)
– Gideon csór magának egy fegyvert. A szobában tartózkodik 5 személy, ebből kettőn nincs páncél, na kire lő rá? Nyilván arra, akin van… Ennyire kifejezetten Bo-Katant akarta megölni?

Darabkák:
– Az egyik pilóta baromi ismerős volt a kezdőjelenetben, de nem tudtam, hogy honnan, aztán IMDb-ről meglestem, hogy Thomas E. Sullivan, Nate Malick a SHIELD-ből.
– A BoKatan-Koska-Dune-Fennec csajnégyes elég badass, főleg a 2 hátirakétással, meg amúgy a rész elején a szájkarate Bobával is adta :D
– Jé, most nem volt rajzos stáblista.
– Az after credits jelenet is rohadtul vagány, ahogy Fennec kiszabadítja a twi’lek rabszolga csajt, Boba meg lelövi Bib Fortunát (hah, emlékeztem a nevére) és beül a helyére. The Book of Boba Fett, na ez vajon mi lesz?? (Remélem, inkább egy 3.évados szál, mint ez is külön sorozat.)

Szóval na, piszok jó kis évadzáró volt, és valóban nagyon érdekes, hogy innentől hogy megy tovább a történet, miközben megpróbál az új trilógiának nem ellentmondani. “Baby Yoda” ugyan hiányozni fog (haha, majd biztos most láttuk utoljára…), de tudjátok, milyen pozitívuma lehet a távozásának? Ki fog derülni, hogy a The Mandalorian meg tud-e állni a saját lábán, az eddig a sorozatot a hátán vivő cukiságfaktor nélkül. Nem lesz könnyű feladat, de van miből építkezni, és azért van egy jelentős rajongóbázis is a projekt mögött.
Találkozunk a harmadik évadnál, ez tetszett!

Freelancer - 2020. 12. 19. 02:40

Bocsi, ha bárkit sért a véleményem, lehet picit erős lesz:
Ez valami amatőr youtube fanboy sorozat, sok beleölt munkával, vagy az első élőszereplős SW sorozat? Mert az elsőnek érződik, annak jó is, mégis úgy kezeli az emberek nagy része, mintha most szarták volna ki minden idők egyik legjobb alkotását.
Teljes középszer, többnyire Sliders szintű plotokkal, karakterekkel, forgatókönyvvel. Fel nem tudom fogni, hogy a Favrou ezt tényleg jónak látja, vagy csak rátenyerelt egy gombra, és szerncséjére nem self destruction lett a vége, hanem rajongói nyálcsorgatás, meg csörgő kassza. Újabb csodás Disney marketing kampány és fanservice win. Ezen kívül a tartalom nagyjából 0.
Nem tudom, én elviselhetetlennek tartom a TLJ-t, mert nagyon buta dolgok vannak benne, de legalább próbálkoztak.
De ez… Egy-két epizód és pillanat kivételével egy nagy nulla.

Hououin Kyouma - 2020. 12. 19. 02:49

human: Mike Zeroh találta ki ezt, hogy kukázzák, aki a világ legnagyobb kamugyárosa :D

Egyébként teljesen világos ebből az évadból, hogy nem kukázzák, hanem mankónak szánják a sequel alá ezt a sorozatot.

punyapapa - 2020. 12. 19. 02:54

Heidfeld
Volt tavasszal egy pletyka, hogy Kennedyt nem választják meg újra, helyére Filoni, meg Faevreu lesz a két fejes.
A pletyka másik része, hogy a trilógiát a Legendák közé teszik. A fő SW univerzumban Palpatine, mikor Vader ledobja, akkor a maradék erejével utat nyit egy másik univerzumba. Aztán az új trilógia ebben, az alternatív univerzumban játszódik.
De ez csak pletyka, és sosem kapott megerősítést.

Sebulban - 2020. 12. 19. 03:56

A sorozat szuper volt, szép ívet írt le a végére. Utolsó részen, aki tényleg SW ősrajongó, az úgy sírt, mint egy nő, akinek váratlanul megkérték a kezét.
Akinek már az Ahsoka résznél nem voltak hasonló reakciói, az minek foglalkozik egyáltalán a SW filmekkel? Van annyi más dolog!

Acheron - 2020. 12. 19. 08:19

Negatív: Olyan tág az SW univerzuma, annyi mindent lehetne csinálni, annyi új, érdekes karaktert, sztorit belehetne hozni. De nem…nem lehet elszakadni. Idegesítő, és unalmas már ez a hozzáállás!

Pozitív: Ashoka-s, és a Bill Burr-ös részt emelném ki.
A látvány pedig moziszint sokszor.

Összességében: Túl vagyunk rajta, folytatni fogom, de kb a nullát közelíti a várakozásom a következő évadot illetően.

Scared - 2020. 12. 19. 08:21

@winnie

Szerintem nem nagyon számítanak rá, hogy rengetegen ismerik a Rebelst. Esetleg youtube-n látták a Vader-Ahsoka, meg a Kenobi-Maul találkozót és annyi. :D
Nehezen tudom elképzelni, hogy tömeges rajongótábora van a Rebelsnek, aki most puffogni fog. De lehet, hogy tévedek, én sose tudtam rávenni magam, hogy leüljek és elkezdjem végignézni azt az animációs sorozatot.

Acheron - 2020. 12. 19. 08:24

Még annyit, hogy: “In 2020, Star Wars total value was estimated at US$70 billion, and it is currently the fifth-highest-grossing media franchise of all time.”

Ha lenne ennyi pénzem felvásárolnám az egészet, és olyan tisztogatásokat csinálnék, a vezetőségben, hogy a 66-os parancs kiskutyagumi volna ahhoz képest. xD

Scared - 2020. 12. 19. 08:25

Most én vagy full másnapos vagyok vagy nem tudom. Mintha winnie írt volna egy véleményt 8:15-kor, amire reagáltam, de már nincs is itt. Mindegy. :DD

Elnar - 2020. 12. 19. 08:36

Én azt mondom, ha nem folytatják (vagy ha a Boba Fett Krónikái lesz a 3. évadtól) akkor is remek lezárás. Nekem tetszett. A SW-t sosem a logikája meg a realizmusa, hanem a realisztikussága(!) miatt szerettem. (Első ránézésre hihető, de amúgy meg vicc, mondjuk egy Expanse-hez képest). A Star Wars nekem mindig egy hangulat volt, amit ez a sorozat remekül adott végig. Még a filler részek is.
Tetszettek a filmes visszautalások, nem csak karakterekben, hanem jelenetekben is (Luke, mint Vader megy előre a DT-k közt…, de a falkarcolós fénykardot os láttam, talán a VII-ben)

Nekem nem volt bajom Luke-kal.
Bo-Katan, Ahsoka meg a darksaber már elég univerzum tágítás volt az egyszeri SW rajongónak (mint pl.: én). Ne felejtsük el, hogy sokaknak a SW az csak a mozi, esetleg élőszereplős sorozat – de semmiképp nem néznének animációt. Így érthető, hogy évadzárónak nem egy eddig sosem látott jedit fognak behozni, hanem egy kulcsfigurát. Az első évad fináléja után órákon át bújtam a netet hogy megértsem, mi a franc az a fekete kard – kevésbé komolya rajongóknak meg most mondták el.

Ayrons - 2020. 12. 19. 09:27

Hagyjuk már ezt a tág az univerzum dumát. Így is tágítják bőven, emellett a széria a drága Skywalker Saga idején játszódik.
De most komolyan, a kölyök lead egy jelzést, teljesen logikus az, hogy a galaxis legerősebb és legjobb Jedi lovagja válaszol rá. Már így is kínos volt, hogy kvázi senki se említette eddig Luke-t aki legyőzte az Uralkodót és Vadert, meg felrobbantotta az első Halálcsillagot. Még Cara sem, aki lázadó volt.
Ha már a Skywalker Saga idején vagyunk, és keresünk egy Jedit, akkor legyen már Luke az, ne valami noname valaki.

Necridus - 2020. 12. 19. 09:45

Ayrons:

Nekem személy szerint nem Luke személyével van bajom (habár én sosem tudtam megkedvelni és tényleg a hatalmas Jediként tekinteni rá, amikor 2/3 részen keresztül nem látunk a jediségéből szinte semmit). DE:

1. oké, legyen Luke, csak akkor rejtegessék egy kicsit jobban, ne azt nézem öt percig, hogy itt van egy sötét ruhás alak, aki tudom, hogy Luke, de a karakterek nem tudják, úgyhogy ők ott izgulnak, én meg csak bámulok unalmamban. Meg lehetett volna ezt oldani úgy, hogy a néző is meglepődjön. De az X-Wing-nél már felsóhajtottam, hogy ez bizony Luke, lőttek bármi izgalomnak.

2. Luke jött, Luke kaszabolt és Luke távozott. Vele ennyi történt, nagy valószínűséggel semmit nem fognak kezdeni ezután az ő jelenlétével. Mert tudjuk, hogy nem fogják folyamatosan odadeepfake-elni. Cserébe egy Cal Kestist egyszerűbb lenne behozni és használni, vele még lehetne a történetet tovább vinni. Ugyanez Ezra (akit hozzáteszem, nem ismerek, mert még nem láttam a Rebels-t), de egy teljesen ismeretlen Jedinek is örültem volna, mert vele is lehetett volna még vinni a sztorit.

Tatala - 2020. 12. 19. 10:02

Vegyes érzéseim vannak az évaddal kapcsolatban:
Egyrészt a fan szervíz nagyon működött, szerettem nézni minden részét.
Másrészt nekem a díszletekkel nagy problémám volt: pl. az utolsó részben a kantin annyira steril volt, látszott, hogy 10 perce lett kész és porszívóztak egyet előtte…. de mondhatom az Ashokás részt is, az a műváros….

Nekem az utolsó rész Jedi kardjából azért nem volt 100%, hogy Luke fog jönni, mert pl. Grievous tábornok is egy kék és zöld karddal harcol a Klónok háborúja anime-ban.

Apropó Luke Jedi mester: ez a dolog, hogy ő tanítja Bébi Yodát, még rosszul is elsülhet, hisz ő tanította Kylo Rent is, és mi lett belőle….

Anak - 2020. 12. 19. 10:15

Jahogy itt kell folytatni, ide lettek átemelve a kommentek az évadzáróról.

Szóval, Bo-Katan mellől hova tűnt a férfi mandalori? Asszem Axe Woves volt a neve.

zolij - 2020. 12. 19. 10:21

Necridus: ne magadból indulsz ki. Persze, egy Star Warst alaposan ismerő ember már az X-Wingnél elkezd gyanakodni, a zöld fénykardnál és a robotkéznél pedig már biztos benne, hogy ez biztos Luke. De egy átlagnéző ezeket a szimbolúmokat utoljára A Jedi visszatér idején látta x évvel ezelőtt (a 9. rész training visszaemlékezés jelenetét inkább hagyjuk), ez a felépítés nekik szólt.

Cal Kestis kicsit necces lett volna, mert egyrészt a videójáték rétegtermék (oké hogy az Operation: Cinder is részben onnan van, de az képregényben is előjött, plusz csak egy félmondat volt a sorozatban, nem komplett plot), másrészt meg jön a Fallen Order 2, ami időben a Mandalorian előtt játszódik valószínűleg.

Ezra abszolút kizárt, Ahsoka pont miatta keresi Thrawnt, elég fura lenne ha az Ahsoka sorozat előtt itt felbukkanna.

Annak meg főleg örülök, hogy nem hoztak be egy teljesen új Jedit aki aztán szerves része lesz a sztorinak. Amellett hogy ennek a sorozatnak Mandalorian a címe, nem Jedi, egy képzett jedi tartós behozatala eléggé felborítaná az itteni erőegyensúlyt, lásd Ahsoka, de főleg Luke esetét.

Wittgen - 2020. 12. 19. 10:33

Előttem már mindenki leírt mindent, amit én is gondolok, csak annyit tennék hozzá:

Ming-Na Wen ennyi idősen oltári jól mozog akció szerepben, ezt nem gondoltam volna. Jól áll neki a kemény szerep.

Amúgy szerintem a Boba-féle sorozat lesz a 3. évad, Mando meg megy a csajokkal visszaszerezni a Mandalort egy külön sorozatban. (esetleg még annak van értelme itt, hogy ugye Pedro mintha ki akarna szállni a soriból).

tomi7979 - 2020. 12. 19. 11:02

Engem az a vastag karú nő irritált nagyon. Főleg az a jelenet a 7. részben, amikor a 2 sisakos katonát könyökkel kiütötte. Mivel túlélte a szezont, sajnos biztos hogy a következő évadban is benne lesz. :(

Ayrons - 2020. 12. 19. 11:03

Necridus:

1. Mivel nem szerted annyira Luke-t, így nem volt élmény számodra az, hogy kaszabol. A többségnek meg bejött.

2. Nem akartak új Jedi-t, mivel nem akarnak vele foglalkozni. Ez az egész arról szólt, hogy a gyerek sztorija lezárul és kész. Ehhez pedig Luke tökéletes, mert őt mindenki ismeri, nem kell hátteret írni számára, nem kell bemutatni. A későbbiekben nem kell vele foglalkozni.

szk - 2020. 12. 19. 11:19

Öt évvel a Jedi visszatér után ugyan ki más jönne el a Baby Yodáért mint Luke Skywalker? Mármint olyan aki taníthatná is? Egy ismeretlen játékkarakter? Tudom hogy a Disney kidobta az Expanded Universe-t, de akkor is. Neki van egyedül akkora tudása hogy ezt megtegye.

A trilógia befuccsolása (joggal) után nyilván nem fognak kockáztatni egy ideig. Egy egy szórakoztató sorozat, nem több. Az Ashokás rész, meg talán a finálé ami kiemelkedett egy kicsit.

Marko92 - 2020. 12. 19. 11:24

Ez az évad nagyon rendben volt.
A finálénál mikor feltűnik a cameo szereplő- hát kár hogy nem moziba láttam:D
Jó látni, hogy a Disney rámegy arra, hogy moziélmény minőség legyen a sorozat.

Elnar - 2020. 12. 19. 11:27

@Ayrons
Én az X-Wingnél még nem gyanakodtam, csak amikor már beparkolt. Ugye láthattuk, hogy az X-Wing a New Republic standard járőrhajója, először azt hittem, csak egy felderítő. Fekete köpenyben, fekete kesztyűvel, zöld karddal mindennek venném Luke megjelenését, csak evidensnek nem. Én szurkoltam, hogy ő legyen, de bárki más is lehetett volna.
Gyanús, hogy Ezra és/vagy Cal Kestis (ezekről sose hallottam csak filmeket követve) később megjelenik, de évadzáróban még egy új karaktert bedobni nem lett volna jó ötlet. Mivel a szűk SW univerzumban ő az utolsó jedi, akiről tudunk, így evidens volt a megjelenése HA bárki fogta Grogu jelét.

@Tatala
Ez megmagyarázná, miért fordult be a VII-re. Igaz, hoyg a jediknek az érzelem tabu, de nem hinném hogy el tudott volna vonatkoztatni Yodától, és ha mondjuk az ő tanítása valamiért bebukik, akkor tuti megtörik a személyisége.

Quantumleap - 2020. 12. 19. 11:35

Nem néztem utána, de kapásból levágom, hogy amíg a csuklya rajta volt, nem Hamill játszotta Luke-ot. Önkiszivárogtató kulisszatitok. :)
Mandót illetően innentől tényleg semmi értelme nem lenne a sisakot folyton fenthagyós epizódoknak. Grogu pedig nyugodtan hiányozhat, nélküle is símán múködik a sorozat, ez szerintem eddig sem volt kérdés. Summa summarum, szerintem a harmadik évadtól valamiféle aforizmaváltás jön a sztori felépítésében.

Tatala - 2020. 12. 19. 11:38

@Wittgen: azért Ming-Na sokat akciózott mostanában Marvels Agents of Shieldben is ;)

@Elnar: Igen, megmagyarázná. Pláne, hogy Ashoka is elejtett egy olyan megjegyzést, hogy ő sem merné Bébi Yodát tanítani, mert nálánál jobb jedi mester(ek) is megbuk(ott)tak már az oktatásánál…

Quantumleap - 2020. 12. 19. 11:55

Amúgy Luke-kal nyilván az lesz, hogy ha később is szerepel, esetleg hosszabban, akkor már az a Sebastian Stan fogja játszani. Végülis kevésbé költségesebb. :)

Ayrons - 2020. 12. 19. 12:06

Luke egyetlen egy Jedivel vallott kudarcot az pedig Kylo volt, mert Snoke és Palpi bekavartak A többi Jedi-t jól kiképezte.

m minnifield - 2020. 12. 19. 12:13

Mekkora fless volt már a fekete-fehér, lekerekített sarkú monitor, mint valami 80-as évekbeli olcsó sci-fi, nagyon bejött. Amúgy nem tudom, nekem egyből Luke ugrott be, mint Groguért eljövő Jedi, eszembe se jutott más. Szerintem logikátlan lett volna egy bújkáló, túlélő, mint MESTER, aki eljön egy idegenért és elviszi tanítani. Mi lett volna abban nagy szám, hogy jön XY és elviszi, nincs katarzis. Ezra meg nem mester ha jól tudom. Kestisről fingom nincs, 6 éves gyerek meg munka mellett 40+ évesen a kutyának sincs ideje játszani.

Abraka dabra - 2020. 12. 19. 12:20

Engem odaszegezett a képernyőre :)

DarkEagle - 2020. 12. 19. 12:23

Nekem az nem világos, hogy az emberek hogy várhatták Ezrát. Akik látták a Rebelst (ugye csak abban szerepelt) azok tudják hogy ő nem tudna megjelenni hiszen eltűnt. Az Ahsoka sorozat nyilvánvalóan erről fog szólni hisz ő és Sabine (Ezra társa) őt keresik már évek óta. Cal Kastis-nek én is örültem volna DE megint csak az van hogy őt alig ismerik páran. A Disney nem szokott soha kockáztatni és mindig a legegyértelműbb opciót választják. Ezért hozták be Fettet, ezért kezdtek alapból egy Yoda fajú lénnyel, ezért hozták a Rebelsből és TCW-ből ismert és kedvelt szereplőket. Nem beszélve Luke-ról. Ő az egyetlen Jedi mester jelenleg. Ő az aki iskolát alapít jelenleg. Az hogy ezt hogy oldották meg az már más kérdés.

Azt erősen kétlem hogy Luuke-ot most láttuk utoljára mert a Disney nem hülye, tudják, hogy lázadás lenne ha többé nem vennék őt elő. Az se lepne meg ha saját sorozatot kapna idővel. De erre kvázi semmi esély amíg Sebastian Stan nem ér rá. Márpedig más nem fogja átvenni Hamill helyét. Ezért is csinálták meg inkább deepfake-el a fejét most mint hogy mást castingoljanak. Mondjuk az nekem is magas hogy miért használták jobb megoldást hiszen ott van a cégüknél egy amit a Marvel Kapitányban is használtak már fiatalításhoz. Egyszerűen nem érdekelte őket mert tudták hogy a legtöbb SW fan már azzal is beéri hogy ott van Luke.

Luke - 2020. 12. 19. 12:31

Ez az ‘igazi’ Luke nem akit az új filmekben próháltak kifigurázni. Azokat kár volt megcsinálni – így utólag.

Úgy tűnik sorikban sokkal jobban vissza tudják hozni az SW-t és még hozzá is tudnak adni. Maradjon is így.

Hououin Kyouma - 2020. 12. 19. 12:43

Luke: én ugyanezt a Luke-ot láttam a Utolsó Jedik végén. Olyan katarzist, amit most éreztem az epizód nézése közben, utoljára a TLJ-végi Luke jelenetben éreztem.

szk - 2020. 12. 19. 13:15

A gond az, hogy van az a Luke Skywalker akit felépítettek az eredeti trilógiában és az Expanded Universe könyveiben és a másik amit a Disney köhögött ki magából. Kettőnek köze sincs egymáshoz.

RexLaller - 2020. 12. 19. 13:33

Én valaki mást tettem volna be Luke helyett, akivel szerintem sokkal jobb vége lenne. Mara Jade-et. Vele még színesebb és izgalmasabb lenne az univerzum.

CrashBoostZoom - 2020. 12. 19. 13:33

@szk

És mindenki eldöntheti magának, hogy melyik tetszik neki jobban. Az Expended Universe-nek könyveinek amúgy is vajmi kevés köze van ahhoz amit Lucas tervezett volna Luke-nak egy esetleges 7-8-9. rész esetén az Ő felügyelete alatt. Ha utánaolvasol akkor meglátod, hogy Ő is a TLJ-ben látott vonalra ment volna rá mert az a következő része a mítikus hős sztorijában. Az Expanded Universe dolgai pedig tőle független írok agymenései és egy sajnos nagyon látszik is rajtuk. Egy álombeli, megidealizált Luke Skywalker történetei.

szk - 2020. 12. 19. 13:43

Azok a könyvek Lucas felügyelete alatt jöttek ki, hanem tetszett volna neki meg se jelenhettek volna. Másrészt hogy most mit mond teljesen érdektelen, mivel az eladási szerződésben biztos ki lett kötve hogy nyilatkozhat a mostani filmekről és könyvekről. Dollármilliárdokról van szó, Disney és PR hegyek.

szk - 2020. 12. 19. 13:51

RexLaller:

Jedi visszatér után öt évvel Mara Jade még nincs igazán az Erő birtokában, kesőbb meg sorsa összekapcsolódik Luke-al, de persze ez meg már nem passzolna a Disney vonalhoz.

Hououin Kyouma - 2020. 12. 19. 14:00

“Azok a könyvek Lucas felügyelete alatt jöttek ki, hanem tetszett volna neki meg se jelenhettek volna.”

Lerágott csont ez a téma már, de klasszikus tévhit amit írsz. Lucas több alkalommal is elmondta, hogy van a saját Star Wars-a (a filmek és a TCW), meg van a többieké, ami nem az övé, és azt sem tudja, hogy mi történik bennük, mert nem olvasta őket. Lucast gyakorlatilag az érdekelte, hogy mennyit vastagodik tőle a pénztárcája.

Ha ő folytatta volna a Star Warst a 6. rész után, hidd el, hogy magasról letojta volna a Timothy Zahn könyveit. Ugyanúgy, ahogy magasról letojta Karen Traviss klónháborús könyveit is a TCW készítése közben, emiatt az írónő be sem fejezte a könyvsorozatot

dexike3 - 2020. 12. 19. 14:23

nem nagyon akarom senki kedvét szegni, de gondolom mindenki látta a TLJ-t . szóval ez remélem nem SPOILER. Grogut Ben Solo lemészárolta és így ért véget ez élete…

Hououin Kyouma - 2020. 12. 19. 14:26

dexike: Ez 100%, hogy nem így történt.

A The Rise of Kylo Ren képregényből egyértelműen kiderül, hogy Luke első tanítványa az Akadémián Ben Solo volt. Amikor a Mando játszódik, Luke-nak még nincs semmilyen Akadémiája, szóval az ő és Grogu útjai még azelőtt elválnak, hogy Ben Solo-t elkezdené tanítani.

Scared - 2020. 12. 19. 15:19

@dexike3

Mikor a Clone Wars animációs sorozat indult, akkor is voltak elméletek, hogy Ahsoka hogyan halt meg a 66-os parancs alatt (mert az original trilógiában nyilván nem szerepelt), aztán mégis megoldották, hogy túlélte Palpa hatalomátvételét és már saját sorozatot is kap. Ha nagyon akarják, ugyanígy megírják azt is, hogy Grogu túlélte valahogy Kylo mészárlását. Ahogy Ahsoka is átaludta a 4-5-6. epizód történéseit és teljesen máshol bóklászott, amíg Luke színre lépett.

m minnifield - 2020. 12. 19. 15:23

Nem tudom, hogy a kánon szerint Ben most mennyi idős, tippre úgy ovis lehet, ha már megszületett egyáltalán. Amikor a mészárlás volt, valami 16-20 közt volt, nem? Addig még eltelik pár é, a Jedi Akadémia onthatja magából a fiatal tehetségeket, megaztán Grogu is csatlakozhat az alapkiképzès után egy tapasztaltabb májszterhez, mint anno Ahsoka, szóval ne vegyünk rá mérget, hogy kedvecünk kinyiffant.

Richie - 2020. 12. 19. 15:59

Engem csak az zavart, hogy az utolsó epizodnak kb. ugyanaz lett volna a vége ha nem csinálnak benne semmit. Luke ugyanúgy megjelenik, mindenkit legyak és elviszi Grogut..

dexike3 - 2020. 12. 19. 15:59

nem hiszem, hogy túlélte ezt:
https://starwars.fandom.com/wiki/Destruction_of_Luke_Skywalker%27s_Jedi_academy

ez egy bizonyíték, hogy azt tette amit a nagyapja.
ha valakinek van KONKRÉT bizonyítéka, hogy Grogu nem volt ott, vagy túlélte az legyen szíves posztolja ide!

Hououin Kyouma - 2020. 12. 19. 16:13

dexike: Én leírtam bizonyítékot. Grogu egyértelműen nincs már Luke-kal, amikor Ben Solo-t magához veszi.

m minnifield - 2020. 12. 19. 16:17

dexike:
Na mègegyszer: a Jedi visszatèr után 6 èvvel járunk, ha feltesszük, hogy Leia ès Han a győzelem mámorában egyből egymásnak estek az Endoron, akkor is csak 6 èves lesz Ben. A visszaemlèkezèses jelenetben Ben valahol 16 ès 20 éves közt lehet, de fiatal felnőtt az biztos. Szóval ha Luke most elvitte Grogut, akkor van 10+ ève, hogy foglalkozzon vele. Ennyi idő alatt sok minden történhet, akár ki is bukhat 😄

Scared - 2020. 12. 19. 16:28

@dexike3

Ez oké, de ahogy Ahsoka nem volt már Jedi és megúszta a kivégzőosztagot, úgy simán lehet, hogy Grogu épp a Jawákkal guberált a szeméttelepen Beskar után kutatva, hogy meglepje Mandot karácsonyra, épp akkor, mikor Kylo a pusztítást végezte… Azt írnak a sztorihoz, amit csak akarnak, ez teljesen nyitott.

dexike3 - 2020. 12. 19. 16:53

szerintem ezek csak feltevések (nyílván az enyém is), amíg nincs konkrét cáfolat. de ahogy a szokásos eljárás lenni szokott, így Ő egy LEJEGYZETT, KONKRÉT esemény folyamnak a részese. jelenkori ellenpélda lehet pl. Toma András, aki meghalt a II. világháborúban, de mégis túlélte.
nekem ez csak fejtegetés semmi bizonyíték nincs arra, hogy ott volt vagy túlélte, de mivel a történetet ismerjük, így egyértelmű a végkifejlet. MÉGEGYSZER a CÁFOLAT nem fejtegetés érdekelne Grogu sorsával kapcsolatban! olyan bejegyzére, gondolok, amit el lehet olvasni, ez származhat a készítőktől is vagy egyéb forrásból. hiszem, ha látom alapon…

Hououin Kyouma - 2020. 12. 19. 16:59

Olvasd el akkor a Rise of Kylo Ren képregényt.

dexike3 - 2020. 12. 19. 17:16

@Kyouma: végre valami konkrétum!
végig pörgettem mind a 4 részt, oké hogy “csak” gyújtogatás volt, meg elengedte a tinó padawanokat, de ez szembe megy TLJ történetével. ott egyértelműen kijelentette Luke, hogy lemészárolta a tanítványait Ben. szóval ha bármely FILMES (SOROZATOS) utalás van Grogu halálát iletően azt szívesebben venném, mivel én a filmek és a sorozat(ok) alapján alkottam meg a véleményemet, nem holmi kierjesztett univerzumból “szoptam ki” a tudást.
tényleg nem bántás, csak valami KONKRÉTUM LEGYEN, ami cáfolja a nyílvánvaló halálát Grogunak!!!

lacus - 2020. 12. 19. 18:03

jovolt a évad záró nagyon d e remélem a sorozat más idövonalat vesz fel és nem követi a filmekét hanem teljes fügétlen lesz a trilogiátol úgyis ideje lenne már az eltörölni és új vonalat kezdeni

Jacques - 2020. 12. 19. 18:19

Shanuss: Merészet húzni? Mi bajod Luke-kal? Majd pont egy olyan senki jedit fognak behozni, akit maximum, ismétlem MAXIMUM a játékos társadalom ismer Cal személyében, annak a játékos társadalomnak a fele le se sz*rja ezt a karaktert, mert olyan rossz volt a játék. Vagy előszedik azt a Luke-ot, akit a fél világ ismer.

Teljesen kiszámítható volt, hogy Luke jön, de még így is epic volt. Ha Cal jön, egy újabb képregényt kellene kiadni csak, hogy elmagyarázzák a bamba nézőknek, hogy ki is ez valójában. Úgy, ahogy a záró trilógia marhaságait akarják megmagyarázni a képregényekben.

Faustus - 2020. 12. 19. 18:35

Komolyan, mégis ki a franc akarná Ezrát látni? :D Egy rakás Clone Wars meg Rebels utalást és szereplőt adtak így is, valamit a régi fanoknak is adni kellett, és az Luke.
Ez a jelenet nem lett volna kicsit sem hatásos ha a nyomi Ezra csinálja, aki mellesleg tutira nem is bánt volna el a Dark trooperekkel ilyen könnyedén. Könnyen lehet, hogy inkább semmi esélye nem is lett volna.
Következtetést levonni abból meg, hogy Mando épp csak elbírt eggyel, Luke meg lazán miszlikbe aprította az összeset, és akkor így miféle nagy ellenségeskedés lehetett a mandaloriak és a Jedik között, egyenesen baromság. Nem minden Jedi olyan nagy hatalmú mint Luke. Sőt, alig páran vannak olyanok. Még a hűde nagy kedvenc Ahsoka sem ér fel a köpenye sarkáig sem :D

Hououin Kyouma - 2020. 12. 19. 18:51

dexike: Nincs itt semmiféle ellentmondás.

Luke teljesen jogosan hiszi azt, hogy Kylo megölte a tanítványait, elvégre eszméletlenül feküdt az összedőlt kunyhóban, mialatt történtek az események.

A képregényből viszont egyértelműen kiderül, hogy Kylo volt Luke első tanítványa az akadémián, tehát értelemszerűen Grogu már nem lehet vele akkor, amikor magához veszi Bent.

A képregény pedig kánon. Nincs olyan, hogy “filmes és sorozatos univerzum”, egy univerzum van, amiben nincs alá fölé rendeltség a művek között. Akkor se, ha te nem ismered/nem veszed figyelembe a többit. Az írók szerencsére figyelembe veszik :)

Én úgy gondolom, hogy ez elég bizonyíték arra, hogy Grogu-t nem ölte meg Kylo Ren. Ha továbbra is kötöd az ebet a karóhoz, azzal én nem tudok mit kezdeni

CrashBoostZoom - 2020. 12. 19. 19:16

@szk

Nem kell mondania semmit. Kis kereséssel te is megtalálod a vázlatokat, jegyzetetek és interjúkat vele amik a A Sithek Bosszúja és a Disney felvásárlás között jöttek ki. Ha ez megtörtént akkor te is láthatod a párhuzamokat azzal ami TLJ-ben történt.

Ahogyan Hououin Kyouma is említette neki nagyon kevés köze volt az egész Expanded Universe-hez. Néha megkeresték, hogy rábólintson egy-két dologra de tulajdonképpen nem nagyon érdekelte. Sajnos a dolog végül odáig fajult, hogy a TCW idejére egy hivatalos sorrended kellett kiadnia a LucasArts-nak, hogy egymásnak ellentmondó történetek (mert mint említettem sok volt az írói agymenés de kevés gondolkodás) esetén melyik úgymond kánon. És ennek a legtetején voltak a filmek és a TCW, azaz semmi más nem számított csak amit Ő mondott. Nem volt ott semmi felügyelet.

Nem csoda, hogy a Disney felvásárlás után kukázva lett az egész. Hatalmas, értelem és után gondolás nélküli katyvasz volt. Örülök, hogy így döntöttek.

A TLJ pedig az egyik legjobb Star Wars film. Ez pedig egy jó Mandalorian évad volt. :)

Ayrons - 2020. 12. 19. 20:02

Hououin Kyouma

Sajnos a Kylo volt az első az tanítványa Luke-nak meg kell, hogy cáfoljalak. Vagyis a kilencedik rész cáfolja meg. Leia volt az első tanítványa :)

Hououin Kyouma - 2020. 12. 19. 20:15

Ayrons:

Én arról beszélek, hogy az AKADÉMIÁN kit tanított először. Az pedig Kylo volt. Grogu sehol nincs már, amikor Kylo-t magához veszi.

Nimand - 2020. 12. 19. 20:17

Nekem tetszett az egész.

Valóban, néhol az egész budgetnek tűnik, néhol teljesen belemerül az ember, de azokkal kell egyetértenem, akik szerint az SW-érzés tapintható volt. A finálé meg kiváló volt Luke-kal, érzésekkel, könnyekkel.

Kyle Katarn még hiányzik, no de majd talán egyszer :)

szk - 2020. 12. 19. 20:19

“A TLJ pedig az egyik legjobb Star Wars film.”

Erre mondaná Hofi: No kommün!

“Hatalmas, értelem és után gondolás nélküli katyvasz volt.”

EP 8,9 szerintem.

yagami01 - 2020. 12. 19. 21:32

” annak a játékos társadalomnak a fele le se sz*rja ezt a karaktert, mert olyan rossz volt a játék. ”

Hogy lett volna rossz. A Fallen Order egy jó játék és hosszú évek óta a legjobb SW játék. Teljesen jó fogadtatása volt a játéknak, nem tudom most ezt a gondolatot mire vélni. :D Az, hogy Neked nem tetszett az más, de ettől még a játék nem volt rossz.
Metán 81 a PC-s verzió a kritikák átlagából, a játékosok szerint is majdhogynem 8-as (7,9)
Steam-en:
Legutóbbi értékelések:
Nagyon pozitív (2,606 értékelés)
Összesített értékelés:
Nagyon pozitív (54,389 értékelés)

A Jedi: Fallen Order szerencsére egy jó játék.

tommy - 2020. 12. 19. 22:18

egy kérdés: van ami hatásos a Beskar páncél ellen? mert így elég Superman módban nyomja a főhős, nem tudnak ártani neki.

Hououin Kyouma - 2020. 12. 19. 22:39

Jó helyen kell eltalálni. Nyaknál, ízületnél nem védi őket semmi. Jango el is vesztette a fejét :D

Flanker - 2020. 12. 20. 01:12

A Dark Trooperek visszatérését kitaláltam, azt sajnálom hogy Luke lett az érkező jedi (a badass zúzás ellenére). De az évad még így 8,5 nálam: nagyon élveztem, vitt a lendület, a zene, a karakterek, a képi világ, a világbővítés (Luke-ig bezárólag).

karit - 2020. 12. 20. 02:20

Hát, ez nagyon karaj zárás volt: bár végtelenül leegyszerűsített sztori, de valódi mozis SW érzés, le a kalappal, no meg a sisakkal. Ha most Mando (P. P.) elegánsan lelép, szerintem nem omlik össze a galaxis, se ez, se az, és Bobával a cím se sérülne túlzottan, legalábbis fejvadászatilag.

Tetszik a full circle: Yoda kitanítja Luke-ot, Luke a ‘kisjodát’. (Csak nehogy írógép közelébe engedjék Jar Jar Abramst, mert még fullosabbra kanyarítja a kört, amikor egy véletlen jedibalesetben Grogu visszaugrik 800 évet az időben, és…)

Alig várom, hogy kétezerakárhány legyen végre, és vigyorogva fulladjunk bele a tonnányi Star Wars kontentbe.

Adam - 2020. 12. 20. 03:09

Jó újra Star Warsért lelkesedni. Abszolút zseniális volt itt a vége. Csak tartsák a színvonalat.

És ez első fórum ahol akármi panaszt is látok… Srácok szálljunk már le a magas lóról, igen nagy junkieként is hatalmas élmény volt az évad és Mando fejlődése. Ebben a túl bonyolult világban.

Amikor levette a sisakját Groguért és mondta don’t be afraid könnyes szemekkel… Könnyem folyt.

Fanservice de kiérdemelt, erőltetés nélkül.

10/10. This is the way.

Flanker - 2020. 12. 20. 03:33

@Adam: olvasd el mondjuk a Geekz évadkritikáját és ott a hozzászólásokat.

És, anélkül hogy magamra vettem volna: az mennyire magas ló vajon, hogy beszólsz itt másoknak hogy szálljanak le a magas lóról? ;)

gafz - 2020. 12. 20. 11:32

Van egy olyan érzésem, hogy a Lucas elkezdte Disney tökélyre vitte a Star Wars-t szerető emberek megosztását. Úgyhogy bármi jön, késhegyre menő vitákat szül.

Beskar - 2020. 12. 20. 12:10

Tehát, összefoglalva:
– az egyik embernek tetszett a sorozat, a másiknak nem;
– az egyiknek tetszett az évadzáró, a másiknak nem;
– az egyik sírt, amikor Luke felemelte a csuklyát, a másik dühös és csalódott volt;
– az egyiknek felállt a szőr a hátán a Dark Trooper-ektől, a másik röhögött rajtuk;
– az egyik elalélt a fekete szablyától, a másik bealudt rajta.
És ez így van jól.

Hououin Kyouma - 2020. 12. 20. 13:33

“Van egy olyan érzésem, hogy a Lucas elkezdte Disney tökélyre vitte a Star Wars-t szerető emberek megosztását. Úgyhogy bármi jön, késhegyre menő vitákat szül.”

Baromság. Annak idején az előzménytrilógián is ölre mentek az emberek. Szóval ha valaki megosztotta a rajongókat, az Lucas volt :D Sőt, valaki szerint a Birodalom visszavág óta csak sz*r Star Wars készült, mert a Jedi visszatér is sz*r az ewokok miatt :D

gafz - 2020. 12. 20. 14:49

Maszek vélemény: Lucas megosztó módon csinálta meg az előzménytrilógiát, a Disney meg folytatás helyett remake-et csinált, és azt is megosztó módon.

gafz - 2020. 12. 20. 14:50

Ez minden hibája ellenére legalább nem remake.

klau - 2020. 12. 20. 16:08

Na ez az ucsó rész engem is ledöbbentett rendesen. Az már a 2. évad első részeinél látszott ez az évad simán veri az elsőt! De ez a befejezés ez durva volt. Pláne mert én azt hittem,valamiért úgy rémlik hogy ez a sorozat a birodalom de még az első rend utánra tehető időben vagyis akkor mit keres itt a fiatal Luke!!???
De valamit félre érthettem és akkor ez a birodalom utáni időszak csupán ezek szerint.
Amikor megláttam az X szárnyút a zöld fénykardot és a mű jobb kezet, mondom magamban ” csak nem Luke?” és pedig de.
Távolabbi képeken még összetéveszthetetlen is volt de a közelebbi felvételeken már nagyon látszott hogy nem Mark Hamill. Gondoltam is kit találtak aki esetleg hasonlíthat rá,de itt olvasom ez igazából ő volt, persze valami film trükkel,de akkor is visszanéztem közelebbről, megálítottam ez bizony nem is hasonlít a fiatal Mark Hamillra.
Na de mindegy nem is ez a lényeg hanem hogy nagyon ütős volt és váratlan.
Várom a 3. évadot bár ezután kitudja miről fog szólni ha már nincs Grogu,de azért remélem visszatér még néha a kis cukiság! :)))

sil - 2020. 12. 20. 16:46

valaki elmondaná hogyan került képbe a fiatal Luke? arról beszélgettek pár résszel ezelőtt amikor kiderült a bébi neve, hogy régen élt egy Yoda nevü jedi és abból a fajból való. akkor most mely időben is játszódik az egész? vagy mi van?

DJackson - 2020. 12. 20. 16:48

A kommenteket olvasva szerintem is csak Bobáról fog szólni a következő évad:

– The Book of Boba Fett (Boba Fett könyve) a címe, ami arra utal, hogy a mostani chapterek (fejezetek) véget értek Din Djarin könyvében és most egy újat kezdünk.

– A sorozat címe: A Mandalorian. Nincs személyhez kötve, aki a sisakor viseli az egyé válik a mandalóraiakkal, ezért is hívják Mando-nak. Teknikailag a cím nem sérülne, ha főszereplőt cserélnének, plána ha egy olyan ismert és jól fogadott másik mandalorian jönne a helyére mint Boba. Mando sisak levétele Grogo-nak is erre a cserére, valamint a hagyományokkal való szakítására utalt.

– Nem jelentettek be ilyen sorozatot a múltkori sorozat özönnel.

Gondolom Din Djarin átmegy Cara Dune-el és Bo-Katan ékkal a Rangers of The New Republic-ba, jó pár Mandalorian cameóval azért.

Ha ez a helyzet, nekem nagyonn hiányozni fog innen! Még egy sisak mögött is hatalams arc volt, az igazi szűkszavú badass. Viszont el kell ismerni, hogy Grogu hazatalálsával véget ért ez a történet. Ők ketten adták a sorozat sava borsát (valószínűleg ezért is adtak Fennec-el egy companiont Bobának). Ha a 3. évadban csak epizodikusan fejvadászkodna, nem lenne túl érdekes és sok fan is hiányolná baby yoda-t. Az abszolút csúcson fejezték be, ami mindenképp tiszteletre méltó!

Hououin Kyouma - 2020. 12. 20. 17:18

DJackson: Téged sem értelek. Az összes komolyabb híroldal külön sztoriként kezeli a 3. évadot és a Bobás cuccot.

De ha ez nem elég neked, a Lucasfilm logókészítője is megerősítette Twitteren, hogy ez egy külön sorozat lesz.

Majd holnap meglátjátok, amikor hivatalosan is bejelentik.

CrashBoostZoom - 2020. 12. 20. 17:19

Van egy számomra nagyon kedves meme az interneten a Star Wars fan-okról. A Klónok Támadása Geonosis-i csatáját hasonlítja ahhoz ahogyan a Star Wars rajongók folytatnak diskurzust egymást között bármelyik Star Wars anyagról.

Mindig a szemem előtt van amikor belépek én is egy ilyen diskurzusba és hát eddig nem csalódtam a meme-ben. :D Az itteni kommenteket és a geekz-en olvasottakat is beleértve. :D

DJackson - 2020. 12. 20. 17:43

@Hououin Kyouma: Nem mondom biztosra, csak sanszosnak vélem a körülmények ismeretében. Más oldalakon nem olvastam utána, a spoiler mentesség miatti megszokásból sem szoktam. Csak annyit tudok, hogy hivatalosan még nem erősítettek meg vagy cáfoltak semmit. Lehet addig csak a vizet tesztelik és lemérik a rajongók reakcióját a folytatás irányát illetően.

szk - 2020. 12. 20. 17:54

klau:
sil:

A sorozat öt évvel a Jedi visszatér után játszódik, tehát egyértelmű hogy Luke Skywalker az egyetlen Jedi aki megkezdheti Grogu tanítását.

sil - 2020. 12. 20. 18:27

szk: köszi

Hououin Kyouma - 2020. 12. 20. 18:28

“Lehet addig csak a vizet tesztelik és lemérik a rajongók reakcióját a folytatás irányát illetően.”

Biztos, hogy nem, mert a harmadik évad forgatását ebben a hónapban kezdik (erről már egy hónapja volt hír), szóval már rég meg van írva annak a sztorija.

Sawyer - 2020. 12. 20. 20:20

@ Adam

“És ez első fórum ahol akármi panaszt is látok… Srácok szálljunk már le a magas lóról, igen nagy junkieként is hatalmas élmény volt az évad és Mando fejlődése.”

Hadd döntsem már el én magam, hogy tetszett-e az évad vagy nem. Nem magas lóról beszélek, nagyon nincsenek elvárásaim ezekkel a star warsokkal, de mindig sikerül valamennyit csalódnom. 8 részt patentül ki lehetett volna dolgozni, ha az írók teszik a dolgukat, ennek hiányában volt az egész évadban 20% tartalom. Akinek tetszett, áldásom rá, nekem ez sorozatnak gyenge, önismétlő, esztelenül akciócentrikus, az is a logikátlan fajtából. Küldhetnek ezek ellen 80 millió droidikát pajzsostul, a birodalom egész flottáját, azokat is vígan szétszedik. Boba Fettet nosztalgiából jó volt látni, de ez nem kompenzálja azt a tényt, hogy lényegében egy videojáték színvonalán mozognak a dialógusok és a történet. Luke feltűnése szerintem gáz volt, a CGI sem volt egy nagy durranás, sem az a pár mondat, ami elhagyta a száját, a kardozgatása a plot armorával főleg nevetségesen nézett ki.
Az évadzáróból egy jó részt tudok kiemelni, azt a mittudoménmilyen robotot, aki átjutott az ajtón és kicsit jobban nekiment Mandónak. Ott éreztem valamit, hogy a fizika még működik és van tétje egy ekkora gépezet beindulásának. De nem is értem, hogyan lehet még a VII. részben új rend, ha itt van ez a néhány pazar harcos :)

Endymion - 2020. 12. 20. 22:24

@DJackson

A sorozat címe The mandalorian, vagyis A mandalóri, nem pedig A mandalorian (Egy mandalóri), nagyon nem mindegy, így aztán meg is bukik az a koncepció, amit írtál.

BigaC - 2020. 12. 20. 23:01

Én amondó vagyok, jobb egy alsóközépről induló sori, ami végül sok téren felnő a feladathoz, mint egy romló, a végén nagyon zuhanó (GoT pl). Nagy kedvencem volt a BSG anno (most meg Kate Sackhoff vészlandol egy Lambdával, khmm :) ), de az is kicsit fapadosan, amatőr módon indult, aztán mekkora királyság lett belőle (még ha a legvégén sokan fanyalognak is).
Szóval összességében szerintem jól jártunk a sequelek okozta sokk után. A Mandalorian nem sok vizet zavart volna egy kitűnő sequel után, de így tényleg olyan volt, mint friss víz régóta tartó szomjúság után.
Érdekes, nekem pont a darktrooperek nem tetszettek annyira, állandóan az ős BSG kenyérpirítói ugrottak be… Luke pedig a körülményekhez képest a legjobb megoldás volt. Ahsoka az előzmények miatt nem jöhetett, de nem is ütött volna akkorát az évadzáró vele. (De gondolom látjuk még.)
Megkockáztatom, többségünkben mégis van egy rossz érzés. Oké, meglepően jó lett a Mandalorian, de tényleg nincs más, mint hogy bekösssék a sequelbe? Ha ez elkerülhetetlen, legalább kíméletesen tegyék, utalás szinten. Jó volt egy kicsit elfeledkezni róla…

DJackson - 2020. 12. 20. 23:31

@Endymion: Ok, valóban nem ez volt a legjobb módja a Magyar és az Angol egyszerre használatának. Azért írtam így, hogy nyometékosítsam a csak magyarul tudóknak is, hogy “A” mandalóriai-ról szól a sorozat, aztán a “mandalorian”-t meg reflexből angolul írtam…

Ettől függetlenül továbbra is áll amit mondtam: nem nevezi meg név szerint a főszereplőt, csak azt jelzi, hogy egy azonos, közös identitást felvelő nép egyik tagjáról szól.

Balazss - 2020. 12. 20. 23:39

Nem igazán értek egyet a kritikákkal. Nem vagyok egy vérfan, de teljesen belelkesültem ettől a résztől, és kedvet kaptam SW könyveket is olvasni meg minden. Én pont mindig azt hiányoltam az SW-ből, hogy mindig fukarkodtak a Jedik erejével. Szinte a hideg futkosott a hátamon, látni A Luke-ot, aki az egyik valaha volt legerősebb Jedit teljes erejében. Hidegrázós, és alig várom a következő évadot. A Grogu Mandó elválás nekem nagyon ütött. A Dark szablyás sztoriról meg egyeltalán nem tudtam semmit,(ahogy szerintem az átlagos starwars néző sem aki csak az alapfilmeket látta) úgyhogy ittem azokat a szavakat.

Hououin Kyouma - 2020. 12. 20. 23:45

DJackson: Boba nem is tartja magát mandalorinak, mint ahogy az elhangzott az epizódban, már csak ezért is bukik a dolog.

DJackson - 2020. 12. 21. 00:19

@Hououin Kyouma: Ez viszont jogos!

KGBigT - 2020. 12. 21. 01:19

Emberek!!! Ez volt vegre az igaz SW!! Szinte minden reszben ,uj bolygo uj kultura uj stilus iranyzatok!!! Vegre nem csak sivatagos bolygo …Tele minden fele szornyel ,lenyel!! Vegre “lathattuk” a vrellteket is amikrol eddig csak olvashatunk a konyvekben..oke csak a nagy piros szemuket lattuk…de OTT voltak baszod!!!! A jegpokos resz egeszen horrorisztikusra sikerult..nagyon eltalaltak a sceneket!!! Es Vegre latthatuk nem csak jatekban a Krayt sarkanyt!!!! Megkora badass resz volt mar az is!!! Inkabb orulne annak mindenki h az SW vegre jo iranyt vett!! Es nem hulladek szintu filmeket akarnak lenyomni az emberek idegrendszeren keresztul…lehet h meg odebbb van a varva vart elszakadas ettol az idosiktol…de hamarosan ez is befog kovetketni..mert mar jo kezekben vannak a dolgok ott. Béke !!

Hououin Kyouma - 2020. 12. 21. 14:37

https://twitter.com/themandalorian/status/1341013863110762496

Itt van a hivatalos megerősítés + a The Book of Boba Fett sorozat logója :)

katyvaszlipp - 2020. 12. 21. 14:59

Na végre, hivatalos, akkor mostmár talán nem kell mindenhol a “Mando 3. évada lesz a Book of Boba Fett” féle elméleteket kerülgetni…nem is értettem, hogy ezt hogy találták ki, tökéletes túlértelmezése a dolgoknak.

Én megnyugodtam, mert a The Mandalorian az Djarin sorozata, és baromira nem lett lezárva a sorsa, hiába került el tőle Grogu.

Ami nagyon érdekel a továbbiakban, hogy ezek a karakterek, Boba, Djarin, Cara, Koska, Bo Katan, Ahsoka, Ezra, stb hogyan végzik be, miért nincsenek említve se az új trilógiában, stb.
Illetve mivel létrejön az Első Rend majd, így kódolva van, hogy ezek a karakterek bukásra vannak ítélve valamilyen formában.

Hououin Kyouma - 2020. 12. 21. 15:22

Nem feltétlen vannak bukásra ítélve. Annyiszor mondták Ahsokára is, hogy meg sincs említve a Sithek bosszújában, biztos meghalt, aztán mégse.

Python - 2020. 12. 21. 16:11

Beteszem ide is…:

Kiderült, miféle projekt lesz a The Book of Boba Fett
https://ziro.hu/sorozatok/eloszereplos-sorozatok/hivatalos-kiderult-mifele-projekt-lesz-a-the-book-of-boba-fett/

katyvaszlipp - 2020. 12. 21. 17:12

@hououin kyouma: a bukás alatt nem feltétlen halált értek.
hanem az Első Rend létrejöttének megakadályozását.
mondjuk most nem tűnik úgy, hogy ez a cél, de ugye utalások már voltak rá, akár kimondva is, hogy a birodalom rebuildjén fáradoznak a birodalmi maradékok, Rendként hivatkozva rá.
Tehát az Első Rend formálódik éppen.

Élhetnek még az új trilógia idején, csak jó magyarázat kell, hogy miért bujkálnak, miért nem említik meg őket egyáltalán.

yagami01 - 2020. 12. 21. 17:12

Én is örülök neki, hogy külön sorozat lesz. Így ez lesz a negyedik, ha jól számolom, ami Favreau/Filoni. Jöjjenek csak:D

Melkon - 2020. 12. 21. 20:05

katyvaszlipp

“a bukás alatt nem feltétlen halált értek.
hanem az Első Rend létrejöttének megakadályozását.”

Ahsokának nem is ez a célja, Thrawnt keresi. Erre lehetne azt is mondani, hogy de hát az új trilógiában nincs Thrawn, tehát sikerrel járt.

Na, ez pont ugyanannyira van alátámasztva, mint az összes többi nonsense elmélet, amiket itt lehet olvasni. :)

Várjuk meg, hogy mi fog történni, ha csak nem te vagy az írógárda vezetője úgysem fogod kitalálni.

Zach - 2020. 12. 21. 20:38

Ütős befejezés volt, de cliffhangeres is. Nem tudjuk meg mi lett a főszereplőkkel, Gideonnal stb.
Kissé váratlan volt, hogy Mando két évadon át mindenhova magával hurcolja Grogut, aztán amikor újra rátalál, megható búcsút vesz tőle. Azt én sem értettem, hogy ha Sabine Wren a Lázadókban csak úgy simán átadja Bo-Katannak a Darksabert, akkor itt miért harcban kell kiérdemelni?
Nem tudjuk meg, hogy Mando továbbra is az Őrség Útját fogja-e követni vagy Bo-Katanhoz csatlakozik, esetleg valami mást csinál majd.
Luke Skywalker megjelenése váratlan volt ugyan (főleg az alapján, amit Az utolsó jedikből tudtunk), de ki más jöhetett volna Groguért?
Azt sem értettem, miért nem a szokásos, erőteljesebb zene ment a stáblistánál. Persze, érzékeny volt a búcsúzás, nyilván ezt akarták üzenni a lágyabb muzsikával, de a szokásos dallam hatásosabb lett volna. Az egyben azt is jelezte volna, hogy még nincs vége a történetnek.
Az meg kifejezetten fura volt, hogy dr. Pershing milyen készségesen segít elrablóinak. Ahhoz képest pedig, hogy főgonosz volt az első két évadban, Moff Gideon viszonylag keveset szerepelt és hamar legyőzik.
Most már tudjuk, hogy The Mandalorian folytatása mellett lesz három spin-off széria, plusz a Cassian Andor-sorozat.
A kérdés, hogy a mennyiség nem megy-e a minőség rovására. Hiszen például Ahsoka népszerű karakter, de nem biztos, hogy egy egész sorozatot el tud vinni a vállán. Azt sem értem, miért kell két mandaloriról sorozatot csinálni. Inkább filmet kellene készíteni Boba Fettről, hogy a két sztori nagyobb távolságra legyen egymástól (bár ez a két karakter között megvan).
Szóval egy újabb évet kell várnunk, hogy megtudjuk mi történt hőseinkkel a messzi-messzi galaxisban…

gafz - 2020. 12. 21. 20:54

Lehet, a Boba Fett sorozat lesz az, aminek eredetileg a Mandalorian-t szánták: peremvidéki-alvilági “western” távol a fősodortól.

katyvaszlipp - 2020. 12. 21. 22:48

@Melkon

Persze nem az a célja pl Ahsokának, se Djarinnak.
De mégis a sorozat több ponton utal a birodalom feltámasztására, az Első Rendre, az Új köztársaságra, de még Palpatinra is a klónozással. (Persze ez teória, de valamit akarnak Grogu vérével)

Szóval valamikor amikor abbahagyják lesz erre reflektálása a soroztnak szerintem, a kérdés, hogy miképpen.

Azt akartam sugallni, hogy majd jó lenne tudni a sorsukat ezeknek a számomra igen kedves karaktereknek. (Ahsoka és Bo Katan nekem nagy kedvenceim, de Djarin is odatette magát a top szereplőim közé alltime sw szinten is)

sledge - 2020. 12. 22. 21:05

Lehet, hogy volt róla szó, nem olvastam végig mindent és utólag felmerült bennem egy nagy kérdőjel.

Boba Fett számára nem volt ismeretlen Luke, mert van közös múltjuk és vszeg nem is volt vele puszipajtás, tehát emiatt van egy kis hiányérzetem. Nyilván Grogu és Mando a főszereplő, de akkor is.

e-batta - 2020. 12. 22. 21:43

sledge
Boba Fett nem volt ott, mert le kellett lépnie, hiszen ő volt a csali, vagyis nem találkozhatott Luke-kal, pedig én is megnéztem volna a reakcióját, mert valamennyire Luke-nak is köszönhette, hogy kikötött a Sarlacc gyomrában.

yagami01 - 2020. 12. 23. 00:45

A kardnál egyébként az a helyzet valszeg, hogy az eredeti ősi mandalore törvények szerint mindent harcban kell kiérdemelni és most ezt játszották be. Az, hogy ott hogy adták át és miért nem tudom, de elvileg ez így van. (ismerősök világosítottak fel engem is, akik jobban vágják a világot)

Isaac - 2020. 12. 23. 14:12

A Star Wars végre megint szép lesz
Méltó régi nagy híréhez
Ahogy jöttek ki az évadok
Lemosták a gyalázatot ;)

I have spoken … This is the Way!

CrashBoostZoom - 2020. 12. 23. 17:36

@yagami01

Sabine egyszerűen odaadta Bo-Katan kezébe mert neki nem kellett. Nem volt semmi harc érte.

Gondolom cikinek érzi, hogy mindig mások segítették ki, fene se tudja.

sledge - 2020. 12. 23. 20:17

e-batta

Jogos, erre nem emlékeztem, hogy ő akkor éppen nem volt ott. Mindenesetre priceless lett volna. :D

Hououin Kyouma - 2020. 12. 23. 20:28

Bo-Katan a Rebelsben tevékenyen részt vett azért a Mandalore felszabadításában, gyakorlatilag ő volt a vezér, és a klánok is felesküdtek rá, szóval bőven kiérdemelte a kardot.

Azonban elveszítette azt Gideonnal szemben, így most érthető okokból bizonyítania kéne a népének, hogy megérdemli-e.

gyerecske - 2020. 12. 24. 15:42

This is the Way!

Endymion - 2020. 12. 24. 18:28

Az első évadot gyorsan daráltam, sőt szinte mindegyik részt többször is megnéztem olyan hangulatosak voltak és baby yoda-tól is totál elolvadtam. Ehhez képest viszont a második évad állati nehezen, nyikorgósan ment le. Számomra fárasztóvá vált a kiszámíthatósága és egyre kevésbé érdekelt, hogy mi lesz.

Olvasgatva az itteni reakciókat, ahogy a fanboyok lefossák a bokájukat a taglalt fanservice-től, a fickó tökéletesen átlátja a helyzetet, legalább is én osztom az ő meglátásait. Érdemes írás:

https://www.puliwood.hu/ismertetok/velemeny-mandalorian-es-a-rajongas-sotet-oldala-288389.html

“Luke az utolsó pillanatban felbukkan (ami részek óta törvényszerű volt az Ahsokával való beszélgetés után és a tudat, hogy ekkortájt Luke az utolsó Jedi, egyértelművé tette, hogy ő lesz az, aki Groguért jön), majd egy vagány fénykardcsörte képében lezavarja a Dark Troopereket, amelyek – az addig a rohamosztagosokat és Moff Gideont (Giancarlo Espositonak kisujjgyakorlat a szerep) vásári céllövölde módjára elintéző – főhősökhöz képest túlerőben vannak, de megmentve Mandoékat tőlük, majd fogja Grogut és elviszi. The End. Hogy szórakoztató és vagány?! Naná! Pont úgy, mint Vader aprítása a Zsivány Egyesben. A rendező Peyton Reed (Hangya-filmek) még ügyesen párhuzamba is állítja a két jelenetet, ahogy a füstből kirajzolódik a sötét sziluett és a zöld/piros fénykard jelzi is, hogy egyazon vérvonalról van szó. Csak ahhoz hasonlóan éppen annyira üres felvágás, puszta látványshow, fanservice, semmi más. Luke/Vader ezekben a jelenetekben egy lélek nélküli báb – már csak vendégszerepükből adódóan is – egy csillagközi celeb, aki azt teszi, amit a rajongók ilyen helyzetben elvárnak tőle, amire számítanak és amitől ugrálhatnak örömükben. Csakhogy ezek a figurák pont azzal váltak a popkultúra ikonjaivá, hogy nem azt adták a rajongóknak, amit elvártak, hanem a saját útjukat járták, egy alkotói ars poeticát képviseltek. Itt nincs saját út, csak alkotói kényszer, amit a rajongóknak való megfelelés hajt, valamint hogy egy mese minden szeglete magyarázatot nyerjen számukra, minden mindennel összekapcsolódjon.”

m minnifield - 2020. 12. 26. 18:11

“Csakhogy ezek a figurák pont azzal váltak a popkultúra ikonjaivá, hogy nem azt adták a rajongóknak, amit elvártak, hanem a saját útjukat járták”

Ez micsoda baromság…Luke a parasztfiú, aki megmenti a királylányt és legyőzi a sárkányt…tényleg tök váratlan. Vader, aki 3 rész gonoszsága után a legvégén megváltást nyer…tök váratlan. Ezeknek a filmeknek pont az az ereje, hogy a százszor látott és hallott meséket meséli el újra, ugyanazokat a paneleket mondja mint a népmesék, csak korszerűsítve. A gyerekek is azokat a meséket szeretik, és akarják, hogy olvasd el nekik újra és újra, amik történetvezetésben egyszerűek, lineárisak és kiszámíthatóak. a jó nyer, a rossz elbukik. Pontosan azt adták a rajongóknak, amit elvártak – a saját útjukat járva.

CrashBoostZoom - 2020. 12. 27. 14:56

Talán majd egyszer az embereket érdekelni fogja a mitikus hős útjának az a része is amit általában nem filmesítenek meg.

Ezért is imádom a TLJ-t rendíthetetlenül. Minden úgy van benne ahogyan az a nagy könyvben (a Joseph Campbell félére gondolok) meg van írva. Lucas is ebbe az irányba gondolkodott de sajnos látszik, hogy a fanbase még nem érett meg erre a fázisára a történetnek vagy csak egyszerűen nem érdekli őket és jobb nekik ha szajkózhatják, hogy “tönkretette a gyerekkoromat!” :D

Hurvinek - 2020. 12. 27. 17:55

CrashBoostZoom:
Te megkaptad a TLJ-t, mi földhöz ragadt éretlenek a Mandaloriant. Te is örülsz, mi is örülünk. Ennyi…

Kahlest - 2020. 12. 27. 19:54

Hát baszki, a rogue one óta nem volt ekkor SW érzésem, komolyan meghatódtam a végén. Epikus volt az egész, ez hiányzott már a Jedi Visszatér óta….a zsivány egy egy kicsit feloldotta az elmúlt 40 év szerencsétlenkedését de a Mando egyértelműen mérhető a kalsszikus trilógiához uraim…

CrashBoostZoom - 2020. 12. 27. 21:28

@Hurvinek

Az, hogy ki mennyire érzi magát éretlennek azt mindenki döntse el maga. Én csak pusztán a sajnálatomat fejeztem ki, hogy ennyi év után is csak ennyire van igény. Annyi lehetőség van egy olyan univerzumban ahol gond nélkül megfér egymás mellett egy magányos pisztolyhős és egy űrvarázsló is.

Ha pedig visszaolvasol akkor láthatod, nekem bejött a Mandalorian is. Nem egy védtem már meg részejet és a cselekményt már az első évad óta.

katyvaszlipp - 2020. 12. 28. 20:23

@crashboostzoom

Szerintem a TLJ-vel nem önmagával van baj, hanem a trilógiát nézve.
egyszerűen kilógnak a sorból a részek, nem tudom megfogalmazni jól, de nekem az új trilógia nem állt össze egy nagy egésszé.
És főleg a TLJ miatt, mert annak hangvétele egész más mint a TFA vagy a záró epizódnak.
Így nekem az kilóg, vagy az 1-3 lóg ki, valami nem volt kerek ebben az új trilógiában.
Számomra is a TLJ volt a legeredetibb a három közül, talán azt a vonalat kellett volna elkezdeni már a TFA-ban is, de legalábbis továbbvinni az utolsó részre.

CrashBoostZoom - 2020. 12. 29. 10:07

@katyvaszlipp

Ezt nem is vitatom. Sajnos átívelő céltalanság jellemzi sequel trilógiát. A TFA-ból TLJ-be való átmenetet még elfogadnám de az utolsó film már számomra olyan, hogy “oké zárjuk ezt le gyorsan aztán felejtsük el inkább”

Na mindegy. Egyelőre jegelem a Star Wars univerzumot. Túl sokat foglalkoztam vele idén. Majd ha jön az új Mandalorian évad akkor majd visszatérek rá.

cyrus - 2020. 12. 29. 14:06

Ez királyi volt, jól szórakoztam! Mekkora felüdülés volt a gyenge mozi filmek után (kivéve Rogue One)

Nem elemezgettem, nem tippelgettem, élveztem a sorozatot. csak így tovább. Bár előre lehetett látni minden csavart, de jól volt elmesélve.

Megértem a hardcore fanok csalódottságát és nekik nem lesz jó a következő időszak (sem), de ha tartják ezt a színvonalat, mi többiek jól fogunk szórakozni :)

Zach - 2020. 12. 31. 19:42

Endymion: Ebben a sorozatban nem Luke a főszereplő, ahogy a Zsivány Egyesben nem Vader. Persze, hogy ez a jelenet fanservice, a lezárás miatti megoldás. Emiatt nincs nagy alakítása a jedinek ebben az epizódban (bár a későbbiekben még lehet).

Wine - 2021. 01. 02. 00:35

Nem is tudtam hogy a címszereplő Varga Ferenc József.

Wine - 2021. 01. 02. 00:48

A digitális Lukács elég gagyi volt,

100 Szemű Bagoly - 2021. 01. 03. 23:36

Ami rettenetesen idegesített, hogy a szuperrobotok (Dark Troopers)sem tudnak lőni. Amig Luke hadonászik a fénykarddal, egy csomó lövést lőnek rá, teljesen hatástalanul. Ráadásul nem tér ki a lövések elől, a jedik a kardjukkal szokták visszaütni a kibocsájtó felé, és a lövésálló DT-k saját lövésüktől hullanak el.
Elismerem kell a rajongóknak az aprítás élménye, de azzal, hogy az elit egységeket, valami elhagyott bábfiguraként nagyjából 0 ellenállás mellett felaprítja, számomra az óvodás szint felé lökte, az amúgy egész tetszetősen megalkotott művet. (kettesével támadnak lol)

Wine - 2021. 01. 03. 23:44

Az még szerintem belefért. Pont hogy a saját lövedéküket verte vissza rájuk, a jedi az jedi ugye. Mondjuk hogy a lézerkardja simán felszeletelte a konzervdobozokat, Mando eszközét meg egész jól bírták pedig az is extra cucc..hát ez ilyen, Jedi kard visz mindent..:-)

alma321 - 2021. 01. 06. 17:29

Hogy ez mennyire iszonyatosan unalmas volt. 10% fanservice nyakonöntve 90% semmivel.

Sulo - 2021. 01. 28. 19:42

Egy kicsit feljavított Luke:
https://www.youtube.com/watch?v=861gfPVmgdc

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz