login |

The Expanse: kezdett az 5. évad

2020. 12. 21. 16:20 - Írta: Desmond Wallace

181 hozzászólás | kategória: kritika,

(A könyves kibeszélő a szokott helyen.) Ki voltunk már éhezve a folytatásra? Azt hiszem, hogy erre a kérdésre a legtöbb néző igennel tud válaszolni. Majd’ egy éve nem láthattunk új részt a The Expanse-ből, szóval nem ártott az a kis emlékeztető az 5×01 elején. Bevallom, én a 4. évadtól több izgalmat vártam volna, de talán a mostani felvonás eseménydúsabb lesz majd.

Nos, egy rész alapján (a másik kettőt még nem láttam, de nyugodtan emlegethetőek kommentben) lassacskán bontakozik ki az új cselekmény. Nem mondom, hogy rossz lett volna a kezdés, mert ugyanazt a hangulatot árasztotta, mint az elmúlt években, de az adrenalinszintemet nem emelte meg. Egyelőre csak röviden reflektálnék az 5×01, aztán majd kivesézitek az eseményeket. Spoileresen folytatom.

Holdenék visszatértek a Naprendszerbe, de a csapat szétszéledt. Amíg a Roci a Tycho Állomáson vesztegel, mindenki igyekszik a magánéletével foglalkozni. Amos a Földre, míg Alex a Marsra tart. Naomi a fiával szeretne találkozni, de úgy vélem, hogy ez nem lesz egy igazi családi összejövetel. Filip kezéhez több ember vére is tapad, a kezdős képsorokkal már bizonyította, hogy hűségesen szolgálja az apja érdekeit.

Igazából majdnem minden fontos szereplőt láthattunk ebben a bevezető epizódban, és voltak is jó párbeszédek, a karakterek most sem hazudtolták meg önmagukat, de nekem picit lassú volt ez a kezdés. Könnyen lehet persze, hogy a következő két részben már felpörögtek az események. Apropó, Amos bunyója jó lett volna, ha nem vagdossák szét az egészet.

Az 5×01-et 6,5/10-re tudom értékelni. Marco Inaros most már tényleg célba vette a Földet egy nagyobb szikladarabbal, ami komoly problémákat okozhat. Kivéve, ha mégis kiszúrják a földlakók, és akkor hoppon marad Naomi expasija. Közben a Marson is komoly változások történnek, Holden pedig még mindig nem tud megszabadulni a protomolekula árnyékától. Fred Johnson gondoskodik róla.

181 hozzászólás Ne habozz!

Llew - 2020. 12. 21. 16:44

Én egyben néztem az első három részt és most eszem a kefét amíg a z új részt várom. Hozza azt amit eddig. Illetve a tavalyi évadnél sokkal jobbnak ígérkezik. Naprendszer összeesküvés fenyegetettség. Csak majd a csapatnak kell összerázódnia. Mondjuk Inaros célját nem értem. Eddig se szerették, de az alapján amire az évadzáró óta készül

SPOILER

és ami a 3. rész végén be is követezik, azzal nem a kitűzött vérdíjat emeli meg hanem totális háborút hirdet és célkeresztet rajzol magára. Akármennyire is megerősödtek, egy valódi háborúban nem győzhetnek. És a tette a Beltereket is megosztja.

CrashBoostZoom - 2020. 12. 21. 17:28

@Llew

Mivel olvastam a könyveket nem spoilerezek de szeretném felhívni a figyelmed Sauveterre prezentációrája. Még hasznos lehet az elkövezendő részekben :)

Ghostika - 2020. 12. 21. 19:46

Veeegre, kedvenc konyvem volt. A 4. konyv(evad) utan azt hittem valaki mas irta oket, annyival jobb es izgalmasabb volt.

Van egy after show beszelgetes minden reszrol az Amazon Prime youtube oldalan es ott elmondtak, hogy a verekedos jelenet hosszabb lett volna, fel is vettek majd kidobtak es csak igy snitteket raktak be belole. Szerintem igy is atadta a hatast, hogy elrendezte oket.

Amos and Avasarala monolog a het idezete :) “You could be both”

Enzo - 2020. 12. 21. 20:49

5×01 (pótlás szerdáról)

Arr, de hiányzott ez az egész, átpörgettem előtte a 4.évadot, hogy rendesen képben legyek és még mindig imádom! (És mennyire jó, hogy nagyjából hetiben jön és végre rendesen ki lehet beszélni!)(Köszi a posztot Desmond!)

Korrekt kezdés volt, leginkább még csak megalapozták a legtöbb szálat, felvázolták a status quo-t. Furcsa, hogy úgy indítunk, hogy Amos meg Alex már lelépett a saját ügyeit intézni, és csak Naomi elválását mutatják onscreen. Így, hogy a könyv miatt nem nagyon érnek meglepetések, valahogy kevesebb dolgot is tudtam felírni, természetesen igyekszem nem spoilerezni onnan, gyertek inkább a könyves kibeszélőbe :) -> https://www.sorozatjunkie.hu/2016/01/22/the-expanse-konyves-kibeszelo/
Volt rengeteg dolog, amire örülök hogy odafigyeltek (például whiskytöltős jelenet a Holdon – olvastam egy tweetben, hogy a VFX csapat mindig a helyszínhez illően animálja a folyadékokat, jelen esetben 1/6G-hez), és egyéb apróságok, visszautalások, stb.:
– a főcím változása
– amikor Alex landolni készül a Marson a Razorback-kel, a diszpécser a régi, marsi nevén, Tachi-ként említi a Rocinantét
– Bobbie-tól de rendes, hogy Esai Martin halála után befizette a családját egy kolonizáló költözésre
– az egyik marsi kocsmában “Firehawk Whiskey” felirat a falon, mekkora utalás a fandom nevére (Screaming Firehawks), jófejség :)
– a rész végén egy hologramos Augustin Gamarra-megemlékezést mutattak (ez volt ugye az a hajó, amit még anno Naomi segítségével Marco elpusztított)

Még pár gondolat:
– A legeslegelső jelenetet nem értettem, mit keresett az elhajított szikla a Napnál, ha egyszer egy hajszálpontosan beprogramozott pályája volt a Föld felé?
– Jé, a Tycho-n most behozták Bikát szereplőnek, akkor ezek szerint mégse olvasztották be Drummerbe a karakterét.
– Hatalmas, hogy Amos fenyíti a rosszarcokat a tranzithajón :D és figyeltétek, hogy lenyúlta Murtry RCE-s táskáját, átírva rajta a nevet? :D (habár valóban nekem is furcsa volt, ahogy megvágták az egészet)
– Marco forradalmi beszéde a végén is sztem hátborzongatóan jól sikerül, az ízes övbéli akcentussal.

#hétidézetei:
“Message the old lady.” :D (Bobbie hívja Avasaralát :D)

ezt meg ugyan egyik előre kiadott jelenet ellőtte, de azért zseniális:
“-You and I have very different life experiences, Chrissie.
-Don’t call me that. I’m a member of Parliament, not your favorite stripper.
-You could be both.” :DD
meg úgy Amos minden második mondata jöhetne ebbe a rovatba egyébként :D
azt sajnálom csak, hogy Avasaralától a könyves “Burton! Mi a retkes p*csát keres még a bolygómon?” mondat nem került bele, azon vonyítottam olvasáskor :D

5×02 (pótlás csütörtökről)

Szálakból lesz elég, az tuti, a 4 főszereplőnkön kívül még Avasarala és Drummer is intézi a saját ügyeit. Így mondjuk vagy néha ki kell hagyni egyiket-másikat, vagy ha mindegyikkel haladunk, akkor összességében kevés előrelépés történik. Pl. ennek se volt cliffhanger a vége, pedig leérhetnének már azok a sziklák. Amos Baltimore-i szála nem egy nagy szám azon kívül, hogy a nevének az eredetéről megtudtunk dolgokat + megint badass volt, ahogy kivette a fegyvert az őt fenyegető csávó övéből :DD
Asszem nem véletlen, hogy az első 3 rész egyben jött ki, érzésre a következő rész végére kezdünk csak belecsapni a lecsóba több szálon is… :)

Darabkák:
– Juhú, újabb olyan szereplő jön be külön, akiről eddig azt lehetett hinni, hogy Drummerbe van “olvasztva”: Michio Pa (mondjuk csak a beégetett feliratokból lehetett kilesni) és vele együtt a kis poliamor övbéli csapat :)
– Bobbie mennyi feketepiacos cuccot összeszedett már :O Fontos lesz ez a szál és az Alexszel közös nyomozása.
– Apropó Mars, Sauveterre előadása nagyon tetszett a Ring Space stratégiai fontosságáról. (Alexet meg hogy behálózta a csajon keresztül, cseles.)
– Megint egy kis apróság, amire odafigyeltek: direkt mutatták a normál gravitációs italkitöltést a földi szálon, és azt is, ahogy Amos elővigyázatosan megvárta, amíg Erich iszik a whiskyből.

#hétidézetei:
“I am Camina Drummer. You respect my claim, or you die and become a story I tell the next captain.” (Drummer BADASS)

“-You know what your problem is?
-Oh, my dick’s too big?” :D /Bika/

“-You know what your problem is?
-Tell me.
-You think that if someone’s an underdog, that means they’re the good guy.” /Bika/ (jó mondás)

“-What’d you do?
-There was a button. I pushed it.
-Jesus Christ. That’s really how you go through life, isn’t it?” :DD /Fred Holdennek/

5×03 (pótlás vasárnapról)

1. Hé, nem tudtuk meg, mi az elején Delgado által elkezdett vicc vége :'(
2. Woohoo, eyecandy fronton remek volt a rész: Drummer és a kis #PolyAmBelterFam szolgáltatta a látnivalót :P
3. Látszott, hogy Drummer saját magát okolja, amiért egyrészt életben hagyta a szavazásnál Marcot, másrészt nem fogadta el Ashford felkérését, ezért indult el most Marcot levadászni – habár aztán a végén mégis meggondolta magát. Tetszett, hogy visszautaltak Ashford whisky-jére. (BTW minden második jelenetben isznak valamit, komolyan :D)
4. Alex meg Naomi is beletenyerelt a sz@rba rendesen. Alex meg nyugtatót kapott, nem “igazságszérumot”, ez okozhat ilyet, hogy lazán elszólja magát és még Bobbie-t is feladja? (Amúgy más téma, de Babbage mennyivel szexibb kibontott hajjal :D)
5. Minden szál elég lassan alakulgat, de a végén csak eljutottunk a becsapódáshoz végre, brutálisan lett megcsinálva az utolsó jelenet.

Hádész - 2020. 12. 21. 22:28

Ghostika: A negyedik könyv után ez tényleg sokkal jobb, az egyik legjobb a sorozatban (8. kötetet holnap kezdem). Bár a sorozatos megvalósításban nem tetszik, hogy előre elspoilerezték Marco akcióját, így kevésbé üt.

Ghostika - 2020. 12. 22. 10:17

Ha mar a VFX, az elso jelenet, mikor felrobban az allomas, na ott merges voltam. Amugy annyira figyelnek az ilyen dolgokra, de tudom, kellett a filmes hatas, de nem hiszem hogy valoban igy ott alltak volna nyitott ajtoval. Tudom tudom, szorszalhasogatas, de annyira magasan van a sajat maguk altal felallitott lec, hogy nem tudtam elmenni mellette :)

Hadesz, Marcot fel akartak epiteni, jo otlet volt a behozatala a 4. evadban, de jogos, kb 10 seccel hamarabb kellett volna vagni, eleg lett volna az utalas ra, hogy tervez valamit, de nem permier planban mutatni a foldet.

Annatar - 2020. 12. 22. 13:42

Enzo:

Hogy mit keresett az az aszteroida a Napnál? Mivel nagyjából ugyan beirányozták az álcázott aszteroidákat, de nem számíthattak ki minden gravitációs hatást, aminek az útjuk során ki vannak téve, egy eltévedt, és széttört a Nap mellett elhaladtában. Nem fejtették ki nagyon a pályájukat, de úgy tűnt, hogy a Nap gravitációját használták a sziklák felgyorsítására (parittya-hatás egyrészt, az érzékelők megtésvesztése a zavaró napsugárzással másrészt), csak ez túl közel került a Naphoz. Ezt látszik alátámasztani, hogy amikor a 3. rész végén megérkezik az első szikla, nagyjából a Nap irányából jön, nem a Naprendszer külső része felől.

Enzo - 2020. 12. 22. 15:49

@Annatar: ja, a parittyahatás kimaradt, azt hittem egyenesen a Földet célozták, és nem értettem hogy kerül a Naphoz az egyik… de ez így logikus magyarázatnak hangzik, köszi!

gafz - 2020. 12. 22. 17:35

Parittyahatás a napnál szerintem nincs csak a bolygóknál,mivel a naprendszer referenciájában azok mozognak a nap meg nem. Különben már rég elszálltunk volna a Földdel valahova messzire.

gafz - 2020. 12. 22. 17:36

Ár-apály hatás van.

walaki - 2020. 12. 22. 23:37

Bezony, ez de hiányzott! Le is csúszott az első három rész egyből :-) Még mindig bitang jó sorozat, nekem kifejezetten bejön, hogy visszatértünk az első évadnál megszokott, kicsit nyomozós, de mindenképp naprendszeren belüli vonalra.

@Enzo: elhangzik a 3. részben is, hogy a Földről a Mars irányában figyelik az aszteoridákat, ezért kellett a Nap irányából hátulról küldeni (és ugyanezért ezért haladt ela Vénusz mellett). Delgado próbálta is elérni, hogy fordítsák a Nap felé a kukkert, de nem jött össze neki.

@gafz: már hogyne lenne, a parittyahatást a gravitáció okozza, ami egyenesen arányos a tömeggel, abból meg a Napnak van a legtöbb :-) És igen, már rég elszálltunk volna, ha a Nap gravitációja nem vonzaná a bolygókat (is). Az ár-apányt meg a Hold gravitációs mezeje okozza, nem a Nap (gondolj csak bele, ha a Nap okozná, akkor mindig délben lenne ár, éjfélkor meg apály, de ez nem így van).

Annatar - 2020. 12. 23. 00:23

gafz:

Mellesleg a Nap is mozog, nem is kis sebességgel…

gafz - 2020. 12. 23. 13:07

A parittyahatás az,hogy a mozgó test (pl. bolygó) gravitációja gyorsítja a testet a bolygó keringésének irányába. A nap a naprendszerben áll, nem mozog. (A galaxisban meg a vilgegyetemben persze mozog, de itt a naprendszer a viszonyítási pont).
Az ár-apály hatás meg az, hogy a test gravitációs középponttól távoli meg közeli részeire külöböző gravitációs erők hatnak, így szétszakadhat, eldeformálódhat. Így hat a Hold is a Földre, csak kicsit, hogy csak a folyadékokat képes láthatóan (de a Föld méretéhez képest igen minimálisan) “eldeformálni”. A nap közelében ez a hatás sokkal nagyobb, egy kisebb sziklát is szétszedhet. Na és van ott némi meleg is, az is segít dezintegrálni.

walaki - 2020. 12. 23. 15:20

“a bolygó keringésének irányába”
A keringési iránynak ehhez semmi köze. A tömeg által kialakított gravitációs vonzás erejének az irányvektorra vetített része adódik hozzá az elhaladó tárgy sebességéhez. Ha az eredeti sebességet meghaladja a vonzás, akkor a Napba zuhan, ha pont kiegyenlítik egymást, akkor körpályára áll, ha pedig kissebb, akkor jön létre a parittyahatás, és a tárgy tovaszáguld.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_assist

“A nap a naprendszerben áll”
Forog az, nem is kis sebességgel. De mint mondtam, ennek semmi köze a parittyahatáshoz.

“Az ár-apály hatás meg az, hogy a test gravitációs középponttól távoli meg közeli részeire külöböző gravitációs erők hatnak”
Csöppet sem. Egyáltalán nincsenek “különböző gravitációs erők”, pl a Hold és a Föld között is konstans (nem változik meg hirtelen sem a tömegük sem a távolságuk), tehát az semmiképp sem okozhatja. Az ár-apály azért jelentkezik, mert a forgás miatt ugyanaz a gravitációs erő mindig máshol fejti ki hatását a forgó objektumon. Egy forgás nélküli, kötött keringésű objektumon nincs ár-apály. A Holdon például nincs, és nem is lehet, mivel mindig ugyanazt a felét mutatja a Föld felé. Ezzel szemben a Földön, ami a Holdhoz képest forog, van.

Elismerem, akadnak azért itt-ott apróbb hibák az Expanse-ban, de alapvetően tudományosan nagyon is korrekt, amit bemutatnak. Talán a legkorrektebb az Űrodüsszeia óta.

Vitya - 2020. 12. 23. 19:10

Ütött rendesen ez a negyedik rész.
Abszolut neznem már a kovetkezot jellegű volt.
Nem tudom de Avasarala meg a hangja annyira a mass effecttel kapcsolja ossze ezt a sorozatot eleg sok a hasonlat de ez persze nem baj sőt

Llew - 2020. 12. 23. 22:38

Hát ez elég kemény volt. Avasarala elég jól feltalálta magát szerencsére és jó eséllyel megint ő kerül a vezető székbe.
Viszont továbbra is tartom a korábbi meglátásom, hogy bármekkora győzelmeket is aratott Marco és még ha ez folytatódik is egy darabig, hosszú távon akkor is csak egy olyan háborút kezdett, amit nem nyerhet meg. Ahhoz túl sok ellenséget szerzett, akik összefognak ellene. Mondjuk az elég jól mutatja, hogy gebasz van, hogy Fred csapatában elég sokan ellene játszottak.
Már most látom hogy nagyon rövid lesz ez az évad. Remēlem a csapat összeverődik azért és nem külön pályán lesznek végig.

Ghostika - 2020. 12. 23. 22:43

Szamomra a sorozat eddigi legjobb epizodja volt. Meg ugy is, hogy olvastam a konyveket izgultam vegig.
Es pontosan, nagyon rovid lesz ez az evad. Ez mar a 4. resz volt :O

walaki - 2020. 12. 24. 01:23

Hú, nem volt semmi rész!

SPOILER
Igazatok van, tényleg nincs sok teteje, hogy háborút indít Marco. Annak még lett volna értelme, hogy hagyja, a marsi stealth-tech miatt azt higgyék, a Mars támadott, a marsiak meg a parlamentjük felrobbantása és a válaszcsapás miatt azt, hogy a földiek, és így egymásnak ugrasztja őket. Aztán amikor már mindkettő legyengült a háborúban, akkor a belterseké maradna az egyetlen ütőképes űrhajóflotta, amivel elfoglalja a gyűrűt.
De így, hogy bejelenti, ő volt, tutira el fog bukni, mert a Föld és a Mars nem fog egymásnak ugrani, helyette inkább egyesítik a haderejüket a Belt ellen. Pláne, mivel a protomolekula nem biztosíték, sokkal inkább halálos ítélet (ezt mondjuk nem tudom, hogy mennyire tudhatja, mert Fred sem volt tisztában vele, hogy a többiek tudják, az idegenek a protomolekulára vadásznak, amiatt irtották ki a kapuépítőket is.) De a protomolekulától függetlenül is stratégiai öntökönszúrás volt nem megvárni, hogy egymást csépeljék a többiek.

Egyetlen kis hiba zavart csak, egy akkora luk a szoba falán egyből, azonnal, insztant kiszippantott volna mindenkit a világűrbe. Nemhogy a szoba közepén csigalassúsággal elindul egy ajtó lefelé, csak hogy legyen idő kényelmesen kimenteni a főhőst… Persze, értem én, plot armour :-)

Mindenesetre nagyon várom a fejleményeket!

Ghostika - 2020. 12. 24. 12:51

Walaki, a vakum dolog. Volt a masodik evad elejen/kozepen egy resz, mikor a doki, Prax egy hajon utazik egy masik novel, aki “atszallt” egy masik hajora hogy az elviszi oket a foldre, de valojaban csak kinyitottak a legzsilipet. Ha emlekszel ra, ott szinte meg sem mozdultak a testek csak nagyon lassan. Utana lattam egy videot ahol az expanse tudomanyos megoldasait vitatjak es emlitettek hogy az egyik legrealisabb volt.
Vagy ott van Ashford kivegzese is. Ott sem szippantotta ki Ashfordot a nagy vakum, hanem szepen lassan elindult a hajo es igy kerult ki a zsilipbol.

FjFox - 2020. 12. 24. 13:34

Walaki,

Marco fanatikus, belefér hogy vannak tettei aminek nincsen logikus magyarázata. Másik, hogy a Föld és a Mars nem igazán van olyan helyzetben most, hogy bármilyen válaszcsapáson gondolkozzon. Földön most halt meg néhány 10 (100?) milló ember, idő kell míg egyáltalán talpraállank. Marsról meg szépen lassan szivárognak el az emberek, ami még okoz meglepetést a jövöben.

Remélem azt észrevetted, hogy Marco nem egy kis Marsi hadihajóval rendelkezzik, nem véletlen :)

walaki - 2020. 12. 24. 17:08

@Ghostika: “szinte meg sem mozdultak a testek”
Pedig kéne nekik. Ha egy nyomás alatti kabint hirtelen nagy felületen összenyitsz a vákuumal, akkor benne lévő levegő a nagy nyomáskülönbség miatt szinte ki fog robbanni “szélvihar” formájában, ami pedig mindent, ami nincs szorosan rögzítve, magával kell sodorjon ki az űrbe. Kb. úgy, mint ahogy az az Űrodusszeiában lett ábrázolva
https://www.youtube.com/watch?v=gpwvJzcfL1w

@FjFox: igen, fanatikus, nem is vitás. Az is oké, hogy kell idő, míg talpra állnak, de azért szerintem maradt bőven hadihajója mind a Földnek, mind a Marsnak, amik bolygókörüli pályán készenlétben várakoznak és azonnal bevethetők (nem hiszem, hogy a komplett haderő a felszínen állomásozna). Inkább az a para, kinek kellene kiadnia a parancsot :-) A köv. részben úgyis kiderül! Nagyon izgalmas, az biztos!

walaki - 2020. 12. 24. 17:30

@Ghostika: ja, és ha kicsi a lyuk, lassabb a kiáramlás és emiatt nincs is robbanásszerű szélvihar, akkor is a fulladás előtt ott van még a nyomáseséstől fellépő keszon, amiről mindig megfeledkeznek a filmkészítők (meg most én is :-D). Ettől a hirtelen felforrt vér az ember fülén, szemén, orrán meg úgy kb. minden kapilláris erén át egyszerre távozik. Lásd Sojuz 11, megtörtént eset, amikor kicsi lyukon keresztül fél percig is tartott, hogy kiszökjön a kabinból a levegő, ez mégis elég volt ahhoz, hogy fellépjen a keszon. Ha ennél gyorsabban csökken le a nyomás, akkor csak még rosszabb. Ezt mondjuk megértem, hogy nem akarják filmeken ábrázolni, biztos nem lehet szép látvány…
https://hu.wikipedia.org/wiki/Keszonbetegs%C3%A9g

gafz - 2020. 12. 24. 19:20

Keszon: N2 a vérbe csak nagy nyomáson oldódik jelentős mértékben. Az O2 és CO2 a hemoglobinhoz kütött. Miből lesz a “keszon”? Telített vízgőz? Az erek képesek 300 Hgmm nyomásnak ellenállni, mely a légkötri nyomás 4x-ese. Ahol gáz van, az a tüdő meg az emésztőrendszer. Az se robban fel 1 bar nyomáskülönbségtől. Szóval marad a fulladás.

a_n_d_r_e_w - 2020. 12. 25. 03:38

Minden elismeresem a keszitoknek. Gyakorlatilag a konyvsorozat leggyengebb darabjait (igen, a jelenlevok tobbsegevel ellentetben szerintem konyvben a Marco Inaros szeria mar-mar az olvashatatlansag hatarat surolja) is ilyen remekul meg tudtak oldani. Gyanus volt, hogy az elozetesekkel egy altalam kevesbe vart 5. evadra is fel tudtak hypeolni de eddig nem okoztak csalodast. Megegyszer gratula nekik!

a_n_d_r_e_w - 2020. 12. 25. 03:41

@walaki: a szivo hatas negyzetesen (vagy kobosen?) csokken a tavolsaggal. Azaz a res kozvetlen kozeleben rendkivul eros, par meterrel beljebb meg kb a nyari szello ereje (tulzas, de kb). Mint ahogy egy porszivonal is, probald ki, hogy a kezed 1, 10 es 50 cm-re van tole.

wondorog - 2020. 12. 25. 10:27

a_n_d_r_e_w

Hasonló a véleményem, én is Inarost tartom a sorozat leggyengébb villain-ének (még ha elég hatásos dolgokat csinált is), viszont a színész annyira karizmatikus lett, hogy szinte kezd érdekelni.

walaki - 2020. 12. 25. 13:35

@gafz: te most komolyan kétségbevonod a keszon létezését??? Mondhatsz bármit, empirikusan bizonyított mi történik az űrhajóssal. A bonctani jelentés szerint a Sojuz 11 legénysége nem megfulladt, hanem azonnal szörnyethalt.

@a_n_d_r_e_w: persze, de elég nagy likat hagyott az a robot ahhoz, hogy a nyomáskiegyenlítés szinte azonnali legyen. Lásd https://en.wikipedia.org/wiki/Uncontrolled_decompression#Explosive_decompression Mind1, nyári szellő vagy sem, plot armour nélkül nem élhették volna túl, az biztos :-) Nem gondoltam volna, hogy a könyvben Marco olvashatatlan, mert a sorozatban tényleg elég jó főgonoszt faragtak belőle! Ha eltekintünk a színésztől, akkor is érdekes és az indítékai is a helyén vannak. Kíváncsi leszek, hogy áll össze megint a Roci legénysége, mivel Naominak nem lesz könnyű elszabadulnia tőle, segítség nélkül nem is fog menni.

gafz - 2020. 12. 25. 23:15

Becslések szerint a 0 nyomás kb. 1 percig túlélhető.

Keszon: magas nyomású környezet pL. alagútépítás (vízbetörés ellen), búvárkodás, egyebek. A magas nyomás miatt sok N2 oldódik a vérbe és okozhat nagy nyomások akár nitrogénnarkózist (“mélységi mámor”), mivel úgy működik, mint az altatógázok. Keszonbetegség: a felszíni nyomáson a magyas nyomáson vérbe oldódott N2 felszabadul mikrobuborékok formájában és okoz elsősorba a kapillárisok szintjén keringési zavart, így a szövetekben oxigénhiányt. Semmi hirtelen halál.
Felszíni “normál” nyomáson egész minimális N2 oldódik a vérbe, így felszabadulva is csak egészen csekély mennyiségű buborék tud.
A szojuz 11 legénységének halálának sebességét meg nem a boncolás mondja meg, hanem az életfunkciók telemetriája. Ráadásul a nyomáscsökkenés sem pillanat alatt történt, csak egy korán nyitott kiegyenlítőszelep eresztette el fokozatosan a kabin légkörét.

Ghostika - 2020. 12. 26. 11:57

@walaki, ez volt a video elemzes amirol beszeltem:

https://www.youtube.com/watch?v=KyooE7bazT0&t=308s

korxi - 2020. 12. 26. 14:07

Kialakultak a szezonbeli történetszálak. Az hogy Inaros milyen galibákat csinál és majd hogyan kapcsolják le, az nyilván központi elem lesz, habár túl sok hangsúlyt fektetnek a különféle szélsőséges belter irányzatok intifádáira.
Sajnos szintén hangsúlyos szálnak tűnik Naomi családi élete is, pedig az engem egyáltalán nem érdekel. Filip, a fia, és Naoimnak a vele való kapcsolata úgyszintén semmilyen szinten nem érdekel.
Bobby és Alex marsi ténykedése érdekesnek tűnik (bár utóbbinak sem érdekel a családi élete:)), valamint az is, hogy mindenki kedvence, Amos mit csinál majd a XXIV. századi Baltiomre-ban.
Kíváncsian várom hogy mit hoznak ki a Tycho állomásos szálból, Holden hogyan fogja befolyásolni Fred Johnson protomolekulás törekvéseit, azon kívül hogy jókat fognak még vitatkozni.

Llew - 2020. 12. 26. 18:29

Spoiler
Fred már nem nagyon fog vitatkozni.

Furaha - 2020. 12. 26. 21:27

Az azért megvan Llew, hogy egy hét szavas kommentet az ember egyetlen pillantással átlát, és egy szimpla spoiler szót beírni ilyen esetben annyit ér, mint halottnak a csók… A kommentedet minél előbb törölni kellene!

Llew - 2020. 12. 27. 01:21

Ez a kibeszélő az aktuális részekről, itt igazából nincs spoiler. Aki ide jön, az vállalja, hogy a legrissebb részekről is tud.

Furaha - 2020. 12. 27. 11:27

Ha amire utalsz a 4. részben történik, akkor elnézést kérek. Éppen a spoiler szó miatt úgy gondoltam, hogy jövőbeni, egy-két rész múlva esedékes történésről beszélsz. Abban természetesen igazad van, hogy a 4. részig bezárólag bármiről lehet beszélni spoiler kiírása nélkül is.

Enzo - 2020. 12. 27. 13:13

5×04 avagy a “minden sz@rrámegy” epizód :D

Hú, ez a rész tényleg még könyvolvasóként is brutális volt… ahogy sorra csapódnak be az aszteroidák, és a Naprendszer különböző helyszínein is a szereplők megtudják a híreket, közben pedig Sakai árulása kiderül, viszik a protomolekulát és RIP Fred :'(
Az Alex-Bobbie kémkedős szálat jól elvágták rögtön az elején, és Amos (meg a rég látott Kisbarack) börtönös szálát is jótékonyan a becsapódás cliffhangerének homályába borították, így belefért Drummer-éken kívül mindenki.
Tetszett, hogy Nancy Gao most végre minden ellenérzését félretéve egy ilyen veszélyhelyzetben hajlandó volt Avasaralára hallgatni, és ezzel utolsó pillanatban sikerült megmenteni egy csomó életet, aztán jött a hidegzuhany és a UN One is lezuhant :( Összességében akkor 3 aszteroida betalált (Dakar, Philly és Dél-Ázsia), 3 szétlőve a Watchtower rendszer segítségével (amiket eddig ugye azért nem tudtak használni, mert a Marsra voltak ráállítva), 3 pedig mellément.

Darabkák:
– Azt én se értettem, hogy miért nem szökött ki az összes levegő hirtelen ott Fred irodájánál, de mivel a részről eddig érkezett kommenteknek úgy a 80%-a erről szól, én meg annyira nem értek a témához, nem akartam belefolyni. :D
– Kíváncsi lettem volna, hogy Monicát miért akarták elvinni a szakadárok, illetve hogy a szemkamerájáva felvett-e bármi érdekeset Sakai commjának képernyőjéről.
– Érdemes a háttérben a képernyőket figyelni néha, most például kiírták, hogy New York-ot elöntötte az árhullám.
– A múltkori whiskey-s utalás után most egy sokkal konkrétabbat is kaptunk: a Razorback mostantól Screaming Firehawk néven fut, figyeltétek? (A fanbázis tiszteletére)
– Marco egy rohadék terrorista, de azért kiváló forradalmi beszédeket tartani, azt tud, el kell ismerni.
– Már múltkor is volt ilyen a Tycho-n, de a mágnesbakancsban fejjel lefelé sétáló emberek nagyon jók a folyosón :D

#hétidézete:
“-Ma’am, this is Chef Casey on UN One.
-I know who I f*cking called! You fattened me up for years with macaroons.” :DD /Avasarala/

Pilgrim - 2020. 12. 30. 18:02

S5E05 – Hungaria rocks!

walaki - 2020. 12. 30. 22:56

@gafz: nem kívánom tovább folytatni. Remélem nem sértődsz meg, ha a mindenféle bizonyítékot nélkülöző benyögéseiddel szemben a Roszkozmosz és a NASA tudományos alaposságú, ellenőrzött jelentéseit tekintem mérvadónak.

@Ghostika: köszönöm szépen a linket, de inkább hiszek az Amerikai Nemzeti Repülési Bizottság (US FAA) tapasztalatában, akik szerint ha fél másodpercnél hamarabb következik be a nyomáscsökkentés, akkor “The risk of lung trauma is very high, as is the danger from any unsecured objects that can become projectiles because of the explosive force, which may be likened to a bomb detonation.” (azaz a tüdőembólia esélye igen nagy, akárcsak annak az esélye, hogy minden nem rögzített tárgy lövedékké változik a robbanásszerű erő hatására, ami egy bomba detonációjához hasonlatos)

@Enzo: Monicát azért akarták, mert tudott a protomulekuláról (legalábbis nekem ez jött le). És egyetértek, Avasarala beszólásai még mindig viszik a prímet :-)

gafz - 2020. 12. 31. 11:59

Valóban kár ezzel foglalkozni, mert nem tudod, hogy működik egy ember. Azt elmagyarázni meg bonyolult. De: sem a PTX sem a tüdőembolia nem jelent hirtelen halált ill. csak nagyon ritkán. Vannak azért extremitások (11x légköri nyomásról (tartós 100 m merülés) 1 pillanat alatt 1x légköri nyomás azzért eléggé extremitás, de 1x légköri nyomásról 0 nyomásra már nem annyira, az Apolló küldetések 0.2x légköri nyomásánál meg pláne) meg szerencsétlen esetek.

Yooha - 2020. 12. 31. 13:51

A 4. évadot kb. a felénél elkaszáltam, a noname bolygón lévő adok-kapok nem érdekelt. Az 5.-nek félve kezdtem neki, de eddig nagyon bejön. Reméltem hogy a Föld fele kipusztul, az biztos megbillentette volna a status-quot de sebaj. Biztos lesz még valami.

Megjegyzés: Angolul nézem, a Belter hogy hangzik magyarul? Övbéli? Övlakó?

Enzo - 2020. 12. 31. 16:27

@Yooha: “övbéli” a hivatalos fordítás, könyvben és sorozatban is :)

@walaki: hmm, lehet, de akkor Holdent is kellett volna vinniük :D (a mondat másik felére meg választ kaptam az 5×05-ben)

Amúgy tényleg, a Hungaria Group aszteroidák vajon megérnek egy “magyar jelenlét” posztot? :D
(Side note – létező dologról van szó:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hungaria_asteroid )

walaki - 2020. 12. 31. 22:42

BUÉK minden kedves junkienak! :-) Remélem a jövő év is annyira jó lesz sorozatokban, mint az idei!

@Enzo: igazad van, de lehet úgy gondolták, Holdent elkapni macerásabb, mivel híresség meg hős meg minden, túl feltűnő lenne a hiánya és sokan erednének azonnal a nyomukba miatta. De persze csak gondolom én. Az jut róla eszembe, amikor a lagzimon a gyerekkori haverjaim el akarták volna rabolni a menyasszonyt, de ez nem kis fejtörést okozott nekik, lévén épp a színpadon hegedült az esküvői ruhájában :-)

Annatar - 2021. 01. 01. 01:06

Monicát leginkább elhallgattatni akarták, mert túl sokat tudott meg az aszteroidás összeesküvésről, és el kellett távolítaniuk, hogy nehogy riadót fújjon és meghiúsítsa a támadást. Utána pedig Marco megpróbálhatta volna felhasználni a propagandájához.

Enzo - 2021. 01. 02. 00:28

5×05 (pótlás szerdáról)

1. Érdekes, hogy a marsi utóhatásokról nem tudunk szinte semmit – persze, Bobbie meg Alex ugye már pont nem volt ott, amikor becsapódott az ottani aszteroida, de azért remélem, majd kitekintünk oda is, hogy mi lett.
2. Nem teljesen látom át, hogy Drummer miért fogadta el Marco invitálását… hát még épphogy csak megtalálták a Marco által megölt Ashford hajóját, most meg nem küldik el egyből a francba?
3. Haha, és Monica tényleg felvette a szemkamerájával Sakai commjáról a Zmeya útvonalát, király :D egyből kisebb arca lett a csajnak, amikor ezt megtudta!
4. Amos-ék szálán nagyon tetszett a börtönből kijutós csapat dinamikája (2 fogoly, 3 biztiőr, 1 civil), Konecheck hatalmas forma :D Amos meg ahogy ilyen pankrációs dobással belevágta a végén a liftaknába, csak pislogtam… (mondjuk így Clarissa fölöslegesen aktiválta a modját – vagy még mindig hatott a blokkoló? mert azért órákba telt kijutni lentről…)
5. Naomi kicsit sem nézett ki gyanúsan, ahogy odalopakodott Marco-hoz :DD De Filipnek komolyan nincs annyi esze, hogy elvegye tőle a kést? Vagy az is lehet, hogy nem látta, de akkor meg csak úgy random megakadályozta, nem is tudván, hogy mire készül? Csak mert amikor Cyn-t fejbevágja Naomi a csavarkulccsal, akkor egy villanásnyira látszik, ahogy kiesik a kés a ruhaujjából a padlóra…
6. Apropó, az továbbra is felróható a sorozatnak, hogy a szereplők egyszerűen nem nevezik egymást a nevükön… ha a néző mondjuk nem olvasta a könyveket és nem olyan felirattal nézi, akkor fogalma sincs egy csomó ember nevéről, mert vagy max 1x hangzik el, vagy egyszer se. (Jó, ez lehet hogy csak engem zavar, de na. :D) Szóval így ki se derülne, hogy a mackószerű öreg, amelyik viszonylag kedves Naomival, az Cyn, a fekete csajszi aki meg nem, ő Karal, de például Oksana, Michio Pa, vagy épp Sakai neve se hangzott el sokszor.
7. Huh, egy jó kis Roci szabotázs, Naomi nemtom honnan érezte meg, de sikerült az utolsó pillanatban szólnia… és cliffhangert azért így is kaptunk a végére, hogy vajon elég volt-e a reaktormag kivetése Alextől, hogy megmentse a Razorbacket…

Kár, hogy nem vagyunk többen a kibeszélőkben (többes szám = a könyves + ez) :/ legszívesebben minden jelenetet megdumálnék valakivel :D

Neoprimitiv - 2021. 01. 02. 12:16

Enzo:
– Naomi kése: A történet alapján Filip egyértelműen nem látta. Viszont a snittekből ez valóban nagyon hülyén jött le, nekem is az volt az érzésem, hogy látnia kellett volna. Gondolom akartak vele adni még egy csavart a “Naomi meg akarja menteni Filip lelkét” szálnak.
– Roci szabotázs: Először Karal célzott rá, hogy majd “felfrissítik az emlékeit” a korábbi merényletről. Közvetlen utána, amikor Marcot le akarja szúrni, akkor az egyik nagy képernyőn a Roci látszik (nem én szúrtam ki, olvastam). Nem azt mondom, hogy nyílegyenes logikai levezetés, de a közvetlen érintettsége miatt nálam belefért.
– Clarissa szerintem még a blokkoló hatása alatt volt, csak próbálkozott az aktiválással.

Llew - 2021. 01. 02. 15:25

Eddig nem tűnt fel ilyesmi – lehet nem is volt -, de tök jópofa, hogy a főcímben is benne volt a meteortámadás.

Ami viszont szerintem nem teljesen van összhangban a korábbiakkal az meteorbecsapódások áldozatainak száma. Az elhangzottak alapján 1-2 millió. Én simán 10 milliókra számítottam. Az előző részben a híradásban 200-300 megatonnásra becsülték az első becsapódás erejét. A 3. évadban az amazonas medencében becsapódó a marsi atomrakétának volt 1-2 millió áldozata. A meteorbecsapódások sokkal nagyobbak voltak még ha azok sem a legsűrűbben lakott régiókban csapódtak be.

Alex húzása a reaktormag kilökésével nekem kicsit olcsó Star Trekes húzásnak tűnt, de majd meglátjuk mi lesz. Az viszont tetszett, hogy hiába a marsi haditechnika, ha az üldözésben komoly szerepet játszott az, hogy az övbeliek fizikailag kevésbé bírják a “hard burn”-t.

@Enzo:
1. A Marson nem meteortámadás volt, hanem “csak” egy robbantás a parlamentben.

2. Drummer nem azért bólintott rá Marco “meghívására” mert egyetért vele.
Ahogy mutatták is már nem csak Ashford, hanem Fred és pár millió földi halála miatt is magát okolja. Ugyanakkor Marco forradalmi beszéde után jelenleg nincs sok választása. Ahogy Oksana megjegyezte, Marco tetteiért minden övbélinek felelni kell. A föld szemében most mind egyenlőek, ugyanakkor még a kis csapat sem egységes. Viszont olyan övbeli frakció jelenleg nincs, aki egyértelműen elhatárolódhat Marcótól és nem kell tartania a megtorlástól. Semmit nem tudnak a Free Navyról. Drummer részéről a legjobb amit tehet, hogy sodródik az árral és közben kivár, hogy több információja legyen és letisztuljon a kép a rendszerben is, meg a csapatában is.

4. Clarissánál biztos ment még a blokkoló. Max pár óra volt amíg felfelé mentek, még nem tisztult ki a blokkolóktól.

7. Roci szabotázs:
nekem sem volt egyértelmű, de egy összefoglalót/másik kibeszélőt olvasva Naomi a csajjal az ebédlőben folytatott beszélgetést kötötte össze Filip megjegyzésével, hogy örüljön, hogy elhozta, mert azzal megmentette. Elsőre úgy tűnhet Filip a késes merényletről beszél, de a Rocira gondol és a kés fel sem tűnt neki.

Enzo - 2021. 01. 02. 16:30

@Neoprimitív:
#Naomikése: ahogy Filip viselkedik Naomival, tuti hogy elvette volna tőle, ha tud a késről… így viszont tényleg hülyén jött ki az egész :D
#szabotázs: hm, igen, így visszaolvasva értelmet nyer a “I thought we would be refreshing your memory.” mondat Karaltól :)

@Llew:
Igen, a főcímet is frissítgetik folyamatosan :) amikor az 1.(?) évadban kilőtték a Deimost, a főcím is azonnal átváltott, és a Mars körül már nem két hold, hanem 1 hold és némi törmelék keringett :) +rengeteg ilyen apróság van, most is asszem az álcázott aszteroida ahogy haladt a Föld felé, úgy szerepelt más és más helyszíneken a főcímben – Redditen lehet ilyen finomságokat találni :)
Az áldozatok száma valóban fura, lehet még hiányosak a jelentések.

1. Ja az csak robbantás volt, valamiért már azt is összekapcsoltam az aszteroidákkal, kösz :D
2. Oké, ezt így el tudom fogadni végül is magyarázatnak, sőt közben eszembe jutott még egy lehetséges indok is, de azt nem írom le inkább még :)
7. Hm, ja hogy még Filip mondata is ide kapcsolódhat – az is jogos.

Llew - 2021. 01. 02. 17:01

Nem olvastam a könyveket, de most spoilereztem magamnak kicsit. Nem írok konkrétat.

A meteorbecsapódás hatásaira kíváncsi leszek, mert az alapján, amit most olvastam a sorozatban egyelőre elég alulbecsülve szerepel, a könyvben szereplő adatokat viszont elég túlzásnak érzem.

Neoprimitiv - 2021. 01. 02. 17:28

Llew: a könyveket nem ismerem, de ha sűrűn lakott területeken lesz hirtelen 1-2 millió halott + összedőlt infrastruktúra (az konkrétan elhangzott, hogy a tengervíz sótlanító rendszerek nem működnek), akkor ott napok-hetek kérdése a tömeges járvány és fertőzés. Annak a hatása akár a sokszorosa is lehet a becsapódásnak. Hosszabb távon egy kis jégkorszak is befigyel, hiszen a légkörbe került hatalmas mennyiségű portól csökken a napsugárzás. Attól függően, hogy a mezőgazdaság mennyire “hagyományos” növénytermesztéssel működik, itt még egy pöpec éhinség is benne van a pakliban.

Llew - 2021. 01. 02. 19:24

Neoprimitiv:
Persze, nyilván a másodlagos hatások (cunami, infrastruktúra bedőlése) sokkal több áldozatot követelnek, mint közvetlenül a becsapódás.

Kicsit utána olvasva a 200-300 kilotonna (korábban rosszul megatonnásnak írtam) egy tök “átlagos”, mai atomfegyver kategória. Aminek a robbanási hatóköre 10 km alatt van. A cunami átérne az atlanti óceánon, de NY-ban már csak sima árvizet okoz ahogy a hírekben is volt.
Az áldozatokat (1-2 M) megegyezőnek mondják a 3. évados marsi rakéta becsapódással. Ez alapján akkor a 3 meteorbecsapódás közvetve 6-10 M áldozattal, közvetetten meg mondjuk bőven számolva a 10x-ével járhat.

Ez rendkívül súlyos csapás a Földnek, de a bolygó szempontjából nézve azért bőven túlélhető szerintem a sorozat technológiai szintjén.

A wiki szerint a Föld lakossága 30 milliárd, a Marsé 9. Az övben meg 100 millióan laknak.

Már közvetlen a becsapódások áldozatainak száma is irgalmatlanul nagy egy megelőzőcsapáshoz/terrortámadáshoz. Ha a másodlagos áldozatokkal is számolunk akkor az azt jelenti, hogy Marco az összes övbéli lakosság arányához mérhető számú áldozattal számolt csupán az elsődleges támadásnál.

Ez már szerintem így is túl sok ahhoz, hogy épelméjű emberek támogassák, még ha csak a szűkebb köre is ismeri a részleteket.

Ez egyszerűen nem indokolható semmivel.

És ez még irreálisabb, ha a könyv adatait nézzük

KÖNYV

SPOILER

ami szerint 15 milliárd, vagyis a Föld lakosságának a fele lesz a támadás áldozata.

Enzo - 2021. 01. 03. 17:31

Funfact 1: létezik Expanse társasjáték :O
https://www.metagames.hu/product/strategiai-tarsasjatek/the-expanse/2672

Funfact 2: Cara Gee (Drummer) babát vár, ezek szerint a forgatás alatt ügyesen megoldották, hogy ne látsszon :) (bár akkor azért még kisebb pocakja volt)

(Funfact 3: Elkezdtem övbéliül tanulni :P)

Hádész - 2021. 01. 03. 23:22

Enzo: A Hungaria kisbolygókon miért kell meglepődni? A könyvben is benne volt, és mint ahogy minden sorozatban/regényben megnevezett naprendszerbeli égitest, ez is valós.

Enzo - 2021. 01. 04. 14:38

@Hádész: jólvanna, én nem ismertem (azért annyira nem közismert, mint maga az aszteroidaöv, vagy a Pallas/Ceres/stb.), a könyvet meg ezek szerint elég régen olvastam ahhoz, hogy kimenjen a fejemből :D

Hádész - 2021. 01. 04. 20:42

Enzo: Ezért szeretem az alapanyagot, mert elég alapos tudományos tekintetben. Viszont a sorozat mintha egyre kevésbé figyelne az apróbb dolgokra. A legutóbbi részben mi a fene volt az a konyha a mikrókkal meg a szabadon kirakott evőeszközökkel? Súlytalanságban, meg aztán égetés kezdetekor elég veszélyes utóbbi, de ez már egyszer be is lett mutatva egy korábbi részben, hogy mi a gond szabadon repkedő szerszámokkal.

Neoprimitiv - 2021. 01. 06. 15:23

5×06:
– talán szerencsésebb lett volna, ha Alex-Bobby, illetve Holdenék cliffhangerét elteszik a következő részre, így kicsit legyünk túl rajta érzésem volt. (Bár Bobbyéké elég feszült volt, de igazából nem vagyunk vele érdemben előrébb.)

– Avasarlánál kicsit meglepődtem, hogy végül egyáltalán nem próbálkozott a hívással. Az ő szempontjából érthető, a bizonytalanságban még van remény. A másik fél szemszögéből viszont (ha él) ez vagy úgy néz ki, hogy nem is érdekli, mi van vele, vagy úgy, hogy nem tartja fontosnak tudatni, ő életben van.

– Drummerék: egy a tábor, egy a zászló, eszik nem eszik. Marcoról eddig is lehetett tudni, hogy egy ordas nagy disznó, most sem cáfolt rá, bár ahhoz nem vagyok eléggé képben, hogy tudjam, a végén melyik űrhajóval játszott. Kíváncsi leszek, Drummer mikor és hogyan fog kitörni? (Nagyon remélem, nem írják át egy sodródó passzív támogatóvá.)

– Amos: az örök lovag, aki nem csak óvja a hölgyeket (ha jól számolom, akkor Naomi és Anna után Clarissa már a harmadik védenc), hanem még az erkölcsi terhet is igyekszik levenni a vállukról azzal, hogy ‘I’m that guy’.

Annatar - 2021. 01. 06. 17:14

Nekem nagyon tetszett az, ahogy Amos szembesült azzal, hogy rosszat tett, és hogy szüksége van Holdenre, mint külső lelkiismeretére.

Neoprimitiv - 2021. 01. 06. 17:47

Az előbb elfelejtettem írni, hogy Filip és Naomi első beszélgetése alapján most már abszolút nem tudom eldönteni, hogy Filip látta-e a kést is korábban? Vagy csak Naomi mozgásából következtetett arra, hogy meg akarja támadni Marcot? Még mindig azt érzem egyedül logikusnak, hogy nem vette észre a kést, akkor viszont lvl100 badassnak kéne tartania az anyját, hogy puszta kézzel is nekiment volna Marconak.

Llew - 2021. 01. 06. 22:13

Az elején volt egy kis BSG feeling a oktatási miniszter helyett a közlekedési elnöki székbe kerülésével. Legalább a faszi értelmes és belátja a korlátait.

Naomi szituja elég fura. Marco kimondja, hogy az életére tört, de Holdenék figyelmeztetését előbbre veszi. Ha Filip egyértelmű látta volna és támadási kísérletnek vette volna az előző részben a késes akciót, akkor nem csak kikíséri a folyosóról, és ott hagyja. Bár lehet a Cyn megtámadása során elhagyott késből rakták össze visszafelé a dolgot.
Jó, hogy elkezdték árnyalni a helyzetet, illetve embereket Marco környezetében, de ettől sajnos még továbbra is tömeggyilkosok maradnak. Ez nem olyan helyzet, mint Amos, hogy megbocsájtható.

Marcóról meg csak alátámasztásra került, hogy mekkora egy szar alak. “do it yourself” “I have more important thing’s to do”.
A tárgyalásnál a szópárbajban Drummer jól össze is foglalta amit beszéltünk korábban, hogy nem egy háború végén vannak, hanem az elején. És megválaszolták a múltkor felmerült kérdést, hogy igen is továbbra is a Föld az emberiség éléstára, erre ez a hülye hazavágja egy majd 10 év múlva tervre.

Alex és Bobby menekülés szerintem kellett ide. Jobb, mint ha csak simán a mag kidobással megúszták volna. Közvetlen mögöttük volt az üldöző hajó, a többi szál görgetésével időben nem fért volna bele, hogy a következő részig kimaradnak. Mondjuk Bobby várhatott volna amíg kicsit beljebb jutnak a hajóba, hogy Alexnek több ideje legyen. Benne úgy sem tehettek volna kárt és űrhajóra tervezett pisztolyokkal a Razorbackben sem tehettek volna kárt még ha bent is harcolnak.

Drummeréknél várható volt, hogy ez lesz. Jól mondta a srác, tényleg nincs választásuk. Max ha nem indulnak el a találkozóra, de láttuk, hogy a csapat fele már a múltkor is hajlott Marco felé. Viszont a végén a “túsz” cserénél azt éreztem, hogy nem véletlenül Karal kerül hozzájuk. Remélem nem iktatják ki Drummert a sorozatból. Mert a “csaldában” is eléggé aláásták.

Amosék posztapokaliptikus szála jó volt. Elég jól kimondta a helyzetet a törzsi hasonlatos leírással. A normalitás megszűnésével szétesik a világ.
Ahogy Clarissánál a blokkoló hatása múlt el úgy Amosnál Holdenék erkölcsi hatása kezd. Viszont Clarissa támadása elég gagyin nézett ki. Nem emlékszem a 3. évadban a tuning működését, hogyan szemléltették.

Neo:
Marco a végén Filip Naomitól kapott hajójának a képét nézte, de passz, hogy miért.

Neoprimitiv - 2021. 01. 07. 08:40

Llew: köszi, én nem ismertem fel.

Alex és Bobby menekülésénél nekem nem azzal volt gondom, amit láttunk. Úgy éreztem, talán jobb lett volna felvállalni, hogy ebben a részben az ő szálukkal nem foglalkoznak és majd a következőben kapjuk meg ezt a jelenetet, akkor már a folytatásával együtt.

Az élelmezésnél Marco szövegéről nekem is a “tíz év múlva lehagyjuk Ausztriát” rizsa ugrott be. Vártam, hogy Drummer megkérdezi, hogy ha tíz év alatt önellátók lehetnek és nem függnek a Földtől, akkor miért kell egyáltalán háborúzni?

Karalnál én is attól tartok, hogy Drummer kiiktatása a feladata, ha a legapróbb megingást is látja, de remélem visszafelé fog elsülni a dolog.

Hádész - 2021. 01. 07. 09:35

Már nem azért, de ha Alexék kidobták a magot, akkor hogyan tudták utána beindítani az Epstein hajtóművet?

Llew - 2021. 01. 07. 10:39

Mondják is, hogy az valami vészhelyzeti hajtás volt. A következő részben biztos nem fognak vele visszajutni a Marsra. Majd Holdenék rájuk akadnak.

Hádész - 2021. 01. 07. 10:54

Llew: Ez valahogy nálam kimaradt, hogy mondták ezt. A többit nem kommentálom, mert olvastam a könyvet. :D

Enzo - 2021. 01. 07. 13:43

5×06

Hű, mindenkinek a szála szerepelt, nem semmi. Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy a “mindenkiből egy kicsit” a jobb elosztás, vagy ha valakire különösen fókuszálunk, most a kettő közé sikerült érkezni. Mindenesetre a rész azért tetszett.

-Ava-
Ez a Paster nevű új ideiglenes SG jóindulatú embernek tűnik. Avasaralát meg furcsa látni ennyire törékenynek, de abszolút érthető, hogy aggódik Arjunért (aki sztem vagy meghalt, vagy csak vmiért nem tudja elérni őt), és most annyira nem hatotta meg a tény, hogy a sors fintora folytán megint visszakerült a hatalomba, egyelőre kabinet-tagként. Shohreh Aghdashloo nagyot játszott, na.

-Bobbie+Alex-
A csaj hogy legyakta a rosszfiúkat a motoros páncélban, így kellett feloldani ezt a “jaj mi lett velük” cliffhangert! Utána meg ahogy tartotta a dokkolófolyosót, tiszta Pókember utánérzésem volt :D

-Amos és Kisbarack-
Nem teljesen értem, mi volt Amos terve a doomsday prepper fickóval, de végülis Clarissa megoldotta a dolgot :D Ahogy megvágták a fickó elintézését, az marha furára sikerült, nem nézett ki jól. A zárás viszont bejött: Amos érzi, hogy nincs ott a csapat (Holden, sőt szerintem Naomi is), hogy kordában tartsa…
Side note: megnéztem volna, hogyha van velük egy nem Földről származó szereplő, az hogy boldogul majd a biciklikkel, amiket (gondolom) kinéztek továbbhaladásra :D
(jó persze, marsi és övbéli konditermekben is lehet szobabicikli, az segít)

-Drummerék, Marco, Naomi, Filip, stb.-
Na töredezik azért Marco csapata picit: Cyn hogy beleállt már, amikor Naomi kirepítéséről volt szó :O persze amikor neki kellett volna megtennie, akkor mindjárt elsunnyogta… illetve amin nagyon röhögtem, az Filip elszólása volt – Marco ugye direkt úgy fogalmazott, mintha Drummer előbb találkozna Naomival és átadhatna neki üzenetet, erre Filip meg elkezdi mondani, hogy meg tudja ő maga is kérdezni, hát itt van a hajón :DD (és ugye a Behemoth-os sztori is érdekli a srácot, az már haladás hogy beült Naomihoz sztorizni – Marco meg eszi a kefét, hogy nem jó irányba megy a dolog :D)
Drummer factionben nemcsak azért örültem, hogy Oksana+Josep beszélgetését mutatták, mert volt némi eyecandy faktor, hanem mert végre a poliamor család többi szereplője is kap teret (nem csak Drummerhez kapcsolódva, hanem “saját jogon”) + felmerült a lehetősége, hogy Drummer ellen fordulnak, ha úgy adódik.
Marco és Drummer szócsatája zseniális volt, ez a túszcsere (Serge Karal-ért) meg furcsa, sőt egyébként azt sem tudjuk, hogy most mi a feladatuk Drummeréknak, hova mennek.

#hétidézetei:
“-I don’t want to go back to prison.
-Well, there’s no prison to go back to. They’ll probably just shoot you.
-I don’t want that either.” :D /Clarissa/

“-I don’t think he’s dead…but after I went into prison, I didn’t hear from him at all. […] Schrodinger’s parent.
-Who?
-A parent you never hear from, exists in a quantum state, both dead and alive, until you check up on them and the act of observing makes one of the two states true.” :DD /Clarissa/

Enzo - 2021. 01. 07. 13:56

Nna, meg reagálok is.

@Neoprimitiv @Llew: igen, Marco a végén a Chetzemokával játszadozott a hologramképernyőn szerintem is, és mintha a Rocinante útjával keresztezte volna, ha jól láttam.

@Llew: az tényleg lehet, hogy a támadás után látták a kést, de ez továbbra is elég furán kezelt szitu, annyi szent :D

Jaj tényleg, ezt kihagytam az idézetekből:
“-No throne?
-This is a war room.
-For a war you started.
-For a war I won.
-Is it over? I must have missed the Inners’ offer of surrender.” :D (zseniii)
Drummer tuti hogy valami hosszútávú céllal játszik, még ha most látszólag a srác mondta, hogy nincs választásuk (asszem ő a Bertold nevű). Karal távozásával meg igazából Naomi járhat jobban egy picit.

Ez a jelentés, hogy az Öv mezőgazdasága túlszárnyalhatja a Földét, egyelőre elég légből kapottnak tűnik. Mondjuk a 3 aszteroidával a Föld termelése lett csökkentve, úgy könnyebb :D (az új gyarmatbolygók meg gondolom nincsenek beleszámolva)

Amos törzsi hasonlata is király volt, +1

@Hádész:
a core dump valójában nem a reaktormagot dobja ki, ha jól értem, hanem a reakció “eredményének” számító plazmát, és utána újraindítható a mag, de itt van egy jó leírás róla:
https://expanse.fandom.com/wiki/Dumping_core

Neoprimitiv - 2021. 01. 07. 13:57

Enzo: Ha a script szerint lett volna velük egy nem-földi, akkor ugyanez a script gondolom quadot vagy hómobilt rakott volna a házba. :) A két bringa első kerekén egyébként akkora tányéragyak voltak, hogy azok így is garantáltan valami ebike-szerű jószágok.

Neoprimitiv - 2021. 01. 07. 14:01

Enzo: kösz a linket, ez érdekes és sok mindent megmagyaráz. Mivel Alexék hajóján a plazma magot műszaki hiba nélkül, maguktól dobták ki, így némi türelmi idő után minden további nélkül újra teljes értékűen tudják használni a hajtóművet, ha jól értem.

Hádész - 2021. 01. 07. 14:07

Enzo: kösz az infót, én valamiért azt gondoltam, hogy ilyenkor a tartállyal együtt dobják ki a magot, de így érthető.

Enzo - 2021. 01. 07. 14:16

@Neo: Azért egy megmosolyogtató jelenet lett volna mondjuk Bobbie-t látni, ahogy biciklizni próbálkozik és folyton eldől :D

@Neo&Hádész:
Nincs mit, én is most kerestem rá a core dump-ra, mert már félig valahol olvastam, hogy ez miért nem baki, csak mondom akkor már edukált választ adok :D Gondolom a rakétacsalinak használás nincs benn a rendeltetésszerű használatok között (:D), azért a meghibásodáskori verzióra fókuszál a cikk. (És igen, a neve valóban megtévesztő. :))

Llew - 2021. 01. 07. 19:55

A Star Treknél “szokták” ténylegesen a reaktort kidobni, az elnevezés kapcsán itt is arra gondolta. Viszont ez így egész más. Így Alexék most már elvileg simán újraindíthatják a reakciót és mehetnek Avasaralát értesíteni.

walaki - 2021. 01. 09. 17:39

Remek rész volt! A hajtómű tényleg furcsa volt, de a leírásotok alapján már érthető. A “dump core” tényleg nem egyértelmű kifejezés, jelenthette a plazma kivetését is (aminek értelme is van, mivel forró, jól eltéríthette a hőkövető rakétát).

Negatívum
Csak egy volt, amikor Bobbie szenvedett az űrhajók összetartásával. Az kész röhej volt, mivel súlytalanságban a kisujja is elég lett volna hozzá :-) Lévén egyik űrhajó hajtóműve sem ment, nem volt, ami széthúzhatta volna őket.

Pozitívum
Minden más! Lehet, hogy csak én játszottam túl sok szerepjátékot anno, de engem csöppet sem zavart, hogy minden történetszálból kaptunk egy keveset. Avasarala szépen helyezkedik, és még mindig az egyik legjobb karakter. A színésznő tökéletes választás volt, nagyon illik rá a szerep! Amosék szála is jó volt, nagyon tetszett, ahogy kiszúrta a jégcsapot a puska csövén :-) Az is jó volt, hogy kaptunk infót Inaros inditékaiból, így már sokkal-sokkal érthetőbb, mit miért tesz. Az igazán remek húzás volt, ahogy kiszedte Drummerből, tud-e Naomi elrablásáról. Mondjuk az agrárnagyhatalom duma eléggé necces volt, mivel humusz nélkül úgysem fog menni, és ez ráadásul még el is hangzott előtte. Monica “tökössége” is rettenetesen ült, igazi badass:
– Have you ever been in high-G maneuvers before?
– Mm-hmmm. On this ship… when we were the first people to go through the Ring and survive.

Határozottan az az érzésem, hogy a kicsit gyengébb (de még így is elég jó) előző évadhoz képest nagyon magára talált a sorozat, most pont olyan, mint ami miatt megszerettem!

Enzo - 2021. 01. 09. 18:45

@walaki:
– Én Bobbie összetartós jelenetét úgy értelmeztem, hogy a dokkolóhidat behúzták a másik űrhajóról, tehát ő nem az űrhajó mozgásának, hanem a hidat behúzó motornak tartott ellent, az meg 0G-ben is ér, nem?
– Ja hogy Amos kiszúrta a jégcsapot? Ez nekem le se esett :D (de akkor ebből tudta, hogy ott valójában nincs is gyerek)
– Marco meg mire kiszedte ezt Drummerből, addigra már közben mindegy volt, mert Filip elkotyogta :D
– Monica vs Bull csörtére +1 :D

Más téma:
Kap szinkront a sorozat, nemtom olvastátok-e.
Hát baromi kíváncsi leszek rá – főleg arra, hogy az övbéli szavakkal és kifejezésekkel mit kezdenek:
1. Lefordítják azokat is (plz no)
2. Kiejti a szinkronhang is (necces)
3. Meghagyják az eredetit (mivel mondat közepén is előfordul, ezért tuti nem)

Annatar - 2021. 01. 09. 20:16

Az űrben csak súlytalanság van, azért tömege és tehetetlensége van a tárgyaknak, nem olyan, mint lufit pöckölni ;)

Én úgy vettem észre, hogy valamelyest a könyvekben is “fordították” az övbeli szavakat, kifejezéseket, a magyarok számára ismerős nyelvekből vett szavakat használtak inkább. Azt tudom, hogy számomra angolul olvasva érthetőbbek voltak ezek a szövegek, mint a magyarban, ahol a fordító szűrőjén már átmentek ezek a kifejezések, és nem biztos, hogy érthetően sikerült “magyarítania”. Azért remélhetőleg a szinkronhoz készülő fordításhoz fel fogják kérni a könyvek fordítóját (-it?), hogy egységes legyen a megfeleltetés.

Enzo - 2021. 01. 09. 23:54

@Annatar: A könyvekben egy tök másféle övbélit használnak, mint a sorozatban, Daniel Abraham és Ty Franck igazából csak összedobáltak jól hangzó szavakat mindenféle nyelvekből (nagyrészt spanyol meg német alapúnak tűnik így belelapozva a magyar könyvbe – az angol eredetihez képest mondjuk nemtom mennyire változtattak, ha igen, tudtommal abban még asszem magyar szavak is voltak), de igazából a karakterek rendes angol beszédébe kerültek csak bele ezek a jövevényszavak. Aztán jött Nick Farmer, és megalkotta a rendes LangBeltát, nyelvtannal, ortográfiával, fonológiával, stb., és ezt használja a sorozat már az első évad óta.
Daniel Abraham nyilatkozta is, hogy aki tanulni akar övbéliül, az válassza a sorozatos változatot, illetve hogy akkor most már nem terveznek menet közben váltani, tehát a könyvekben marad ez a furcsa nyelv. :)
Forrás:
https://www.reddit.com/r/TheExpanse/comments/5tlhx2/sasa_ke_belter_creole/ddnlq7e/

Hogy a szinkronhoz hogy állnak hozzá, az jó kérdés – én a helyükben a #TVBelta-angol fordításgyűjteményeket használnám a magyarhoz a könyves helyett, valahogy szólni kéne nekik erről. :)

walaki - 2021. 01. 09. 23:55

@Enzo: mivel nincs fixpont, szabadon lebeg mindkét tárgy az űrben, ezért nincs mihez képest ellentartani. Tényleg apróság, a dramaturg szempontjából kellett a feszültség.

Végül is nem egyértelmű, hogy Filip elkotyogta-e, de az biztos szerintem is, hogy Drummer gyanút foghatott. Nem emlékszem konkrétan, de úgy rémlik, mintha tudná, hogy nem szoktak telefonon csevegni, szóval sejtheti, hogy valami van a háttérben, mikor Filip azt mondta, “majd elmondom neki én”. Szeretem, hogy ilyen jól van megírva, bizonytalanságban tartják a nézőt, hadd találgasson, rájött-e a karakter :-)

Az előző évadoknál volt szinkron nem? (Nem tudom, én eredetiben nézem.) A szavak még hagyján, ha jó a szinkron úgyis a könyvek fordítását veszik alapul, ahogy Annatar mondja. Én sokkal inkább a tájszólást szoktam hiányolni. A Dragon Prince-ben is Reila skót akcentusa rengeteget adott a hangulathoz, akárcsak az End of the f***ing World autentikus brit angolja, ami aztán mindkettőből kiveszett sajnos a szinkronnal. Itt is az övbeli akcentus egyszerűen szenzációs, fontos hangulati elem, igazán kár lenne érte.

Enzo - 2021. 01. 10. 00:11

@walaki: ezt értem, de ha van egy motor, ami behúzza a dokkolóhidat, akkor annak a húzóerőnek ellen tudott tartani Bobbie, nem? akkor is, ha egyébként mindkét űrhajó lebeg – vagy akkor a másik űrhajó közeledett volna hozzá?

Drummer szerintem tuti hogy rájött. Gondold végig az ő szempontjából: Marco látszólag úgy ad át neki üzenetet, hogy “én nem tudom, merre jár Naomi, te úgyis előbb beszélsz vele, add át”, ezután Drummer kérdésére jön Filip és azt mondja, hogy ő maga is meg tudja neki mondani, Marco ezt a mondatot idegesen félbeszakítja -> ennyiből Drummer egészen biztosan levágja, hogy akkor bizony Marco fel akarta őt ültetni a témában.

Szinkron: szerintem eddig nem volt, én a hírekből úgy értelmeztem, hogy most kezdik el az egészet szinkronizálni.
A tájszólás hiányozna, az tuti, sőt mondjuk hogy Shohreh Aghdashloo magyar hangjának hogy tudnak akár csak közelítőleg megfelelőt találni, az egy szép kihívás lehet. :D

walaki - 2021. 01. 10. 17:12

@Enzo: legalább annyira közeledne az is hozzá. A Holdon pl (ahol elég kicsi a gravitáció és nincs légellenállás) pontosan ugyanakkora erő kell egy tollpihe és egy kalapács megmozdításához. Az egyik Apollo küldetés alatt videót is készítettek róla. Szóval Bobbienak csak annyi lenne a dolga, hogy tartsa őket, a két tárgy közelebbhúzását a motor végezné, és mivel a Razorblade is szabadon lebeg, nem fejtene ki különösebb ellenállást. https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/lunar/apollo_15_feather_drop.html

Abban nem vagyok biztos, hogy Drummer rájött, Naomi fogoly, de hogy sejt valamit, az tuti. Ahhoz szerintem elég lesz a gyanúja, hogy felkeresse Holdent és rákérdezzen. Szvsz. Hú, de kíváncsi vagyok, mi lesz itt! Alig várom kivárni a köv. részt!

Látom írtál a szinkronról, megkövetlek. Igazad van, ha a könyvtől eltér a sorozat nyelve, akkor inkább az utóbbi. A sorozaté tényleg nagyon jó!
Ahh, na igen, Shohreh Aghdashloo hangja is egészen biztosan pótolhatatlan. Piszkosul illik az a szétcigizett hang Avához, nem is tudom elképzelni nélküle!

Llew - 2021. 01. 10. 19:33

Enzo: annyinak “kellett” volna történnie, hogy Bobbie fogja a folyosót és a Razort, és a folyosó behúzása miatt a két hajó közeledett volna.

Amivel szerintem magyarázható a helyzet, hogy míg a folyosó egy nagyobb keret felületen csatlakozott a Razorhoz, addig Bobbienak egy tenyérrel meg egy mágneses csizmatalppal kellett tartania a hajót ami azért nem ad akkora stabilitást.

Enzo - 2021. 01. 11. 11:07

@walaki, @Llew: köszi, igen, ezt a lehetőséget próbáltam megfogalmazni az utolsó félmondatomban :D hát jó, akkor ez tényleg lehet, hogy egy kis baki :)

Lehet hogyha találnak egy viszonylag megfelelő női hangot Avának, akkor kötelezik a színésznőt, hogy napi 1 dobozzal tessék elszívni felkészülésképpen :DD

Kobor - 2021. 01. 11. 16:27

Bar nem fejtettek ki, de kellene legyen 1-2 kisebb manoverezo hajtomu a hajon, igy szerintem nem csak a folyoso behuzo motornak kelett ellentartanni hanem a manoverezonek is. Nagyon ugy tunt hogy a masik pozicioba akart kerulni hogy a taton/orron/barhol levo agyuval vegig sorozza a Razort.

gafz - 2021. 01. 11. 19:16

“A Holdon pl (ahol elég kicsi a gravitáció és nincs légellenállás) pontosan ugyanakkora erő kell egy tollpihe és egy kalapács megmozdításához.”
Mély levegő és alaposan átgondolni. Nem légellenállásról van szó. 10x tömeget pont 10x erővel lehet megmozdítani “súlytalanságban” is mert az nem “tömegtelenség”.

Llew - 2021. 01. 11. 19:22

Kobor:
Az már csak utána volt, hogy eltávolodott a két hajó és a Alex még a gázra is lépett. Előtte “lerobbantnak” vélhették a hajót.

Neoprimtiv - 2021. 01. 11. 21:23

walaki: @gafz-nál van a pont, félreértetted a kísérletet.
A tollpihés kísérlet azt mutatta meg, hogy légellenállás nélkül, azonos erő (ott a Hold gravitációja) esetén azonos sebességgel fognak mozogni a tárgyak, a tömegüktől függetlenül. Az, hogy a Hold gravitációja csak a hatoda a Földének csak a talajt érés sebességét befolyásolta. Nem azt, hogy mekkora erő kell a megmozdításukhoz.
A Razorback esetében viszont egy mozdulatlan tárgyat kellett mozgásba hozni és az ahhoz szükséges erő bizony a tömegével arányos.

walaki - 2021. 01. 12. 02:04

@Neoprimitiv: nem kell Bobbienak mozgásba hozni, csak tartani, a mozgatásról a motor gondoskodik, ellenállás meg nincs. Pont, ahogy írtad “azonos erő esetén azonos sebességgel fognak mozogni a tárgyak, a tömegüktől függetlenül”. Az erőt a motor biztosítja, a tömeg meg nem számít :-) Ne dőlj be gafz-nak, tényleg nem akarom bántani, de kijelentette, hogy nem hisz a hivatalos űrügynökségek jegyzőkönyveinek sem, szóval… Na de most már tényleg túltoltuk ezt a témát szvsz :-)

@Kobor: nem hiszem, hogy bekapcsolták volna a manőverező rakétákat a plató behúzásához, de ha mégis, akkor tök jogos!

@Enzo: haha, ott a pont! Esetleg van tipped, hogy ki lehetne a legjobb Ava magyarhang?

Enzo - 2021. 01. 12. 11:50

@walaki: hú, magyar szinkron témában abszolúte nem vagyok otthon, úgyhogy lövésem sincs, szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hogy egyáltalán hány olyan szinkronhang van, akit felismerek :D

gafz - 2021. 01. 13. 14:46

Mekkora erő hat 1g gravitáció esetén 1t-ás tárgyra “lefelé”? És 1 g-osra?
981 kN ill. 9.8 N tök egyforma, nem?
Az azonos gravitációs gyorsulás az nem azonos erő.

Azt meg senki sem állította, ha valakit 0 barnak teszünk ki, az túlél akkor, ha 30 másodperv múlva visszaállítjuk a nyomást. Nem, károsodni fog, akár végzetesen. De ha valakit derékban elévág a vonat, az sem feltétlenül hal meg 1 másodperc alatt, de nem is marad életben.

gafz - 2021. 01. 13. 14:48

Jóvan na, elszámoltam néhány nagyságrendet 9810 ill. 0.00981 N

Llew - 2021. 01. 13. 21:06

Nagyon jó rész volt. Egyáltalán nem baj, hogy szinte az egészet Naomira szánták.
Értem én, hogy Filipnek sanyarú gyerekkora volt, de nem tudom sajnálni, hiába van manipulálva.

A rövid csata meg szokás szerint kurva jól nézett ki. Viszont a hajópörgését nem teljesen értettem. Igazából pályán maradtak, csak a tengelyük körül forogtak. Na most ha a hajó is mozog meg a torpedók is, akkor a PDCV-knek nem nehezebb dolga volt, mintha csak simán “stabil” pontból követik a torpedókat? Mondjuk ha mind a ~20 torpedó egyszerre megy rájuk, akkor azért szarban lettek volna.
Nem hiszem, hogy a protomolekuláról ilyen könnyen lemondtak volna. Más hajóval nem léptek kapcsolatba, de egy csak Marcoék által fogható jelzéssel kidobhatták útközben.

Azt hiszem elkezdődött a végjáték. Legalábbis nagyon remélem, hogy nem egy gigantikus cliffhangerrel lesz vége a szezonnak.

Annatar - 2021. 01. 13. 23:56

Llew:

Azért pörögtek, mert kör alakzatban jöttek a rakéták, így tudták a leghatékonyabban kiirtani őket. Nem kellett célzással bajlódni ;)

norby - 2021. 01. 14. 10:35

Ez a két utolsó rész nagyon jó volt, még azt is elviselem, hogy nem voltak Amos-ék ebben.

Marco-t meg nem tudom komolyan venni, mióta rájöttem, hogy ő volt az Army of Lovers énekese :)

Skirm - 2021. 01. 14. 17:07

@norby

A színész aki Marcot játssza az Keon Alexander, az army of loveres csávó meg Alexander Bard volt nem ? :D

Poór István - 2021. 01. 14. 20:05

norby: Igazad van.. Egy évtized választja el az említett személyt…:)

walaki - 2021. 01. 14. 21:43

Azta, nem semmi rész volt! Igen, a Roci-s csata tényleg nagyon ott volt! Elvileg nem csak pörgött, hanem spirálban mozgott (a kilőtt lövedékek legalábbis erre engednek következtetni). Egyébként piszkosul jól nézett ki a jelentet, azt meg kell hagyni! Nagyon hiányzott már egy ilyen űrcsata!

Sajnos a legvégén ismét feláldozták a hitelességet a parasztvakítás oltárán. Most hagyjuk a fizikát meg a biológiát, mindketten ugyanakkor lettek kitéve a világűrnek, mégis az öreg már régesrég halott volt, mire Naomi beadta az injekciót magának… Ő hogyhogy nem fagyott meg azonnal? No mind1. Úgy látszik, az űrrel kapcsolatban is ki van adva az amcsi íróknak, hogy tele kell lennie hülyeségekkel (mint pl. eret is csak merőlegesen vághatnak filmeken, mert úgy nem lehet öngyilkosnak lenni).

Na de ettől függetlenül, tényleg nagyszerű rész volt! Filipet valóban nem lehet sajnálni. Szemét dolog volt a részéről, hogy elárulta az anyját, pláne azután, hogy megtudta, hazudott neki az apja arról, hogy Naomi el akarta hagyni. Tetszett, ahogy rácsodálkoztak, hogy gyors az üzenet, meg az egyforma reakció “Mi a francot keresnek ezek itt kint?” :-) Bobbie töltényes mutatványán hangosan felröhögtem, annyira badass volt! Mintha csak egy pattanást kapargatott volna :-) Szóval mindent egybevetve, soha rosszabb részt!

Neoprimtiv - 2021. 01. 14. 22:42

Llew: Ha ez nem egy sorozat nem-utolsó évadának nem-utolsó része lenne, akkor talán elhinném, hogy megsemmisült, így biztosra veszem, hogy megmaradt. Olvastam valamit, aztán le is ellenőriztem – a kilőtt torpedósorozat utolsó darabjának jól láthatóan más volt a színe mint az összes többié, kék, nem sárga. Alkalmasint az nem torpedó volt és nem a Roci volt a célja. Holdenék aligha kezdték el számolgatni a csatazajban, hogy minden kezdeti célpontot lelőttek-e, szó szerint örültek, hogy élnek.

Enzo - 2021. 01. 14. 22:59

5×07 (pótlás)

Na, kezdenek összeérni a szálak (Alexék üzenete Holdennek), kaptunk egy kiváló látványos űrcsatát torpedókkal, PDC-kkel (pontvédelmi ágyúk) és sínágyúval, ez nagyon király volt, és egyébként több szál mellőzésével most Naomira fókuszált az epizód, minimális flashback-felvillantásokkal. A színészi játék tetszett a részben, főleg Filip (Jasai Chase-Owens) hozta nagyon jól a gyereket, aki kötődne is az anyjához, de az apját is büszkévé akarja tenni, és e kettő között vívódik – volt egy olyan érzésem, hogy Naomi sikeresen puhított valamennyit a srácon, és a végén a “kiutálás” csak színjáték, bár mondjuk a pofon miatt ez minimum megkérdőjelezhető… na nem tudom, de Naomi megoldotta a hajóról távozást, ironikusan pontosan úgy, ahogy Karal a múltkor megjósolta neki :) Meg tudom érteni, hogyha a rész végén szereplő ugrás a kevés felvezetés és magyarázat miatt valakinek furcsa lehet – nagyvonalakban ugye egyrészt a hiperoxigenizált vér beinjektálása, másrészt a zsilipnyitáskor a levegő kifújása volt a kulcs a mutatvány túléléséhez. Láthattuk a Chetzemoka zsilipajtaját bezáródni Naomi mögött, úgyhogy ő megúszta, ellentétben Cynnel, akinek ráadásul még a keze is belógott az ajtó útjába, hogy tutira ne tudjon becsukódni -> RIP.

Darabkák:
– Azért az zavart, hogy Bobbi a ruhájában fennakadt golyót csak úgy elhajította, hát tudjuk hogy milyen károkat tudnak okozni a szabadon lebegő tárgyak… meg amúgy (ez utóbbit nem magamtól vettem észre) Holden és Monica is elöl hagyták a kávéscsészéket a Rocin, habár azoknak lehet hogy mágneses az alja(?)
– Apropó Monica, a csaj kimondott egy összefüggést, ami még fontos lehet: Marco a protomolekulával és Cortazarral “fizethetett” a marsi hajókért?
– Apropó protomolekula: a Zmeya felrobbanásán meglepődtem, de hát nyilván nem ilyen egyszerű a dolog hogy akkor “bye-bye kék dzsuva”, és valóban ha visszanézitek, amikor a Zmeya kilövi a torpedóit (piros csóvák), akkor ott utolsónak elindul egy kék csóva is az ellenkező irányba, ami nagy valószínűséggel a protomolekula leszállítása ;)

@Annatar: ígyígy, pontosan ezért volt a pörgés :) + a végére ugye az 1-es PDC beragadt, úgyhogy valamelyik másikkal irányba kellett fordulni.

Neoprimitiv - 2021. 01. 14. 23:07

Valamiért elnyelte az előző kommentemet, de majd megkerül, van még egy kérdés:
A két hajó még közel volt egymáshoz, a légzsilipek egy vonalban. Filip bentről látta Cyd halálát és nyitva maradt a külső ajtó – vajon látta Naomi dokkolását is?

Danzig - 2021. 01. 15. 00:14

Norby szerintem a Marcot játszó színész haját alapul véve a másik tagra gondolt :D akit izé… kikerestem Jean-Pierre Barda-nak hívnak, és persze hogy nincs közük egymához de jót vigyorogtam , mert már részek óta nem tudtam hova tenni hogy olyan iamerős a csóka, és tényleg ugyanaz khm férfiasság süt róla :)

Amokh - 2021. 01. 15. 09:48

Senkinek nem szúrja a szemét, hogy Naomi csak úgy “átsétál” az ürben az egyik hajórol a másikra, kigombolt ingben, -273 Celsius fokban? Ez annyira gagyi volt, hogy kínomban röhögtem. Az egész rész egyik leggyengébb volt a sorozatból . :(

Danzig - 2021. 01. 15. 11:40

Jah dobott egy Leiát, csak ő vmi védőoltást használt erő helyett… :)
Pedig már meglepődtem hogy ‘kicsit’ átírják a könyvet

Enzo - 2021. 01. 15. 11:41

@Neo: Na látom te is írtad a kék torpedót, csak a te kommentedet is benyelte egy darabig a rendszer :D
Hogy Filip láthatta-e Naomi dokkolását – hát nemtom, ahhoz nagyon egyvonalban kellett lennie a Cyn által blokkolt ajtónak (amin kb 1 méter széles rés maradt) és a Chetzemoka ajtajának is, de nem kizárt.

@Amokh: Lehet, csak mások tájékozódnak kommentelés előtt, és nem csinálnak úgy, mintha csak ők fedeztek volna fel egy hatalmas bakit egy, a fizikai törvények betartására egyébként az átlagnál jobban odafigyelő sorozatban ;) A hőveszteség messze nem olyan gyorsan történik az űrben, hogy pillanatok alatt halálra fagyna az illető – nincs körülötte levegő, ahova átadódna a hő (lásd még: miért nincsenek melegítő rendszerek az űrruhákban). Előbb halt volna meg az oxigénhiánytól vagy a nyomáskiegyenlítődéstől, de előbbit megoldotta a hiperoxigenizált vér, utóbbit meg hogy kifújta az összes levegőt kiugrás előtt a tüdejéből (és egyébként láttuk, ahogy elkezd bevérezni a szeme, meg az arca).
Rövid összefoglaló a témában:
https://index.hu/tudomany/til/2017/12/21/mennyi_idot_kepes_tulelni_az_ember_a_vilagurben_urruha_nelkul/

gunslinger - 2021. 01. 15. 11:50

Tegnap olvastam végig az egész kibeszélőt, így régi dolgokra is reagálok. A könyveket nem olvastam.

Íme:
– A kedvenc vákuum témánk: A Szojuz-11 áldozatai A HIVATALOS JELENTÉSEK SZERINT nem haltak meg azonnal. A kozmonautákon lévő vérnyomásmérő a műszerek alapján a lyuk keletkezése után kb. 50 másodperccel beállt a hipoxia, és 110 mp után megállt a szívük.
A hiba elhárítására az első 13 mp-ben volt erejük, ez volt a “hasznos” idejük, és kb. 50-60 mp-ig lehettek tudatuknál. És ez csak a levegőhiány.
http://www.spacesafetymagazine.com/space-disasters/soyuz-11/crew-home-misfortunes-soyuz-11/
Naomi ehhez képest az S05E07-ben jól ellébecolt az űrben, persze mindig ott a lehetőség, hogy jövő, fejlettség, ki tudja, mit vett be, valami szuper cuccot, mint a “high-G burn juice”. Ebben ringatom magam.
– A könyv híján felismerhetetlen karakterek azonosítására én a stáblistában figyelem a kiírást, ott vannak a mellékszereplők karakternevei és a színészek párosítva, onnan szoktam mazsolázni.
– Avasarala szinkronhangjának tuti azt a színésznőt teszik meg, aki a Hátrahagyottakban Ann Dowd (Patti Levin karakter) magyar hangja, ő kellőképpen fanyar és brutális hangú. Persze az is utánozhatatlan, ahogy Aghdashloo asszonyság :-)időnként már akkor is hörög, amikor levegőt vesz.
– Amúgy szerintem a belterek viselkedésének dinamikája abszolút érthető:
— A “túszcsere” tipikus, évezredek óta jelenlévő gyakorlat, olyan mint a királyságok közötti politikai házasságok, vagy amikor más udvarban nevelkednek fiatal nemesek (mint pl. a sorozatok világában Theon Greyjoy a Game of Thrones-ban). Ez egyfajta zálog az együttműködésre.
— Felmerült, hogy micsoda irreális dolog támogatni egy milliókat/milliárdokat kivégző banditát. A szabadságharcok sosem azok a tündérmesék, mint amivé évszázadok alatt szelídülnek. Egy elnyomott, a társadalom perifériáján élő népcsoport ha le akarja rázni a láncait, az sosem szép. Az egész életen át tapasztalt igazságtalanságra (inbobo Beltalowda) adott dühödt válasz igazságosnak tűnhet. Hogy is foghatná fel egy aszteroidákon/állomásokon élő ember, milyenek a több tízmilliós földi agglomerációk. A tanyasi lakosok vagy törzsi bennszülöttek számára elképzelhetetlen a nagyváros forgataga. A nagy számok felfoghatatlanok, és élettelen adatok, csak a kiharcolt igazság számít.
— A szabadságharcok vonzzák a bűnözőket, a békétlen és agresszív embereket. Nem véletlen, hogy a tüntetések résztvevői sokszor futballhuligánok. És ne legyenek illúzióink, a dicső nemzeti forradalmainkat sem csak makulátlan hősök harcolták meg. 1848-ban Rózsa Sándor és betyárkülönítménye is amnesztiát kapott, meg fegyvereket a Honvédelmi Bizottmánytól és harcolt a császáriak ellen. Ebből esetenként gond is volt, mert amikor nem az ellenséget támadták, akkor a magyar parasztokat is fosztogatták. Ugyanígy az ’56-os, Corvin-közi hősök között is akadnak többszörösen börtönviselt, balhés alakok is. Akik normál civilizált életre képtelenek, de adott történelmi helyzetben, amikor az agressziójuk “legális” hősökké válhatnak.
— Filipet sajnálni/nem sajnálni: Filip egy éretlen tinédzser, aki nem találja a helyét, befolyásolható, egy bántalmazó és nárcisztikus apa alatt nőtt fel. Hiába kezdi az anyja jó irányba vinni, egy jól irányzott, leuraló apai manipuláció és a csordaszellem visszarántja a jól kitaposott ösvényre, holott a kétségei végül újra feltörnek. Ez persze nem menti fel a tetteit, de nem fekete-fehér a karaktere. Amúgy Filip még tök fiatal, csak dög magas, mert Belter.
– Ha már Belter magasság. Sajnos, míg az első évadokban sokat adtak a Belterek természetellenesen nyurga megjelenése és a földiek zömökebb testalkata közti szemmel látható kontrasztra, ez mostanra eseti jellegűvé vált. (Gondoljunk csak az első évadban Avasarala által vallatott Belter terroristára vagy Havelock prosti barátnőjére.) Vannak üdítő kivételek, Filip is az. De sajnos az idei évadot tekintve pl. Marco és Sakai nagyon törpicur. Ha ők az Övben nőttek fel, akkor pigmeusok is lehettek a felmenőik között. :-) Persze ezért kárpótol a színészi játék, ahogyan az idióta Diogo Harrarit is nagyon csíptem (Oy, Pampa!)
– Amúgy tök jó, hogy próbálnak végig építeni a logikusan kidolgozott környezetre, de néha ez is megbicsaklik. Például tetszik, hogy a globális felmelegedés következtében New York szépen körbe van gátolva, hogy ne mossa el az óceán. Viszont a kezdőképsorok esetében van sok űrfelvétel, ami nem tükrözi az elöntött területeket. Az egyik legszembetűnőbb az első aszteroidabecsapódás helye, Dakar kikötővárosa. Azt egy az egyben elborította volna már az óceán, vagy ha gátak lennének akkor máshogy nézne ki kicsit a sziluettje, nem úgy, mintha a google maps-ről copy-zták volna be. De nagy vonalakban lehetnének a földgömb nézetnél is vízzel elborított síkságok, nagyobb területek.

Amúgy összességében még mindig nagyon tetszik a sorozat. Rossz, hogy elkaszálták. Sajnos az Amazonhoz pont a lagymatagabb 4. évaddal került át, és biztos kisebb volt a nézettség + a COVID is betett, és drága a sorozat.

Neoprimitiv - 2021. 01. 15. 17:25

Lehet, hogy én nem figyeltem eléggé, és van valami konkrét oka is, de Marco miért akarja ennyire kinyírni a Rocit? Már azon kívül, hogy egy rohadt szemétláda. Az ember azt gondolná, hogy amikor éppen felküzdötte magát két nagyhatalom mellé egyenrangú tárgyalófélnek (fenyegetésnek), akkor ennél fontosabb dolga is lenne a belterek Szeretett Vezetőjének.

walaki - 2021. 01. 15. 18:19

@Amokh: nekem szúrta a szemem, olvasd csak el a posztomat. Viszont ha leszámítjuk az utolsó 5 percet, akkor nagyon nagyon jó rész volt!

@Neoprimitív: az apja unszolta, hogy majd úgy fognak emlékezni Filipre, mint aki elpusztította a Roci-t, a srác meg be akar vágódni az apjánál.

@Enzo: “A hőveszteség messze nem olyan gyorsan történik az űrben, hogy pillanatok alatt halálra fagyna az illető”
Ez oké, de akkor ugyanannyi idő alatt Cyd miért fagyott meg, miközben Naomi meg nem? Pedig az öregnek még “biopulcsija” is volt rendesen, míg a csaj eléggé sovánka.

gunslinger - 2021. 01. 15. 18:59

@Neo
A Roci ikonikus hajó, egy elszánt és karizmatikus kapitánnyal. Nemzeti hatalmak felett álló szabadúszó. Aki ráadásul családilag is érintett.
A Roci csapata kavarta meg a kakát, és azon kevesek közé tartoznak, akiknek van lövésük az egész protomolekula témában.
Vagyis Marco szemében egy időzített bomba, zavaró tényező. Amit ki akart iktatni.

Annatar - 2021. 01. 15. 20:05

Plusz az eredeti terv szerint a Roci a Tychohoz kapcsolódva, vagy legalábbis hozzá nagyon közel robbant volna, két legyet ütve egy csapással.

Enzo - 2021. 01. 15. 20:17

@walaki:
Cyn se “megfagyott”, csak gondolom nem fújta ki a levegőt a tüdejéből, és az kitágult, ami nem esett neki jól. :D
Amúgy a két hajó közti távolság inkább zavaró – a könyvben asszem 50 méter volt, itt meg jóval több, egy ponton például egyszerre tűnt marha távolinak a Pella és a Chetzemoka is.

@gunslinger – 2021. 01. 15. 11:50: hű, szép hosszú komment :)
#naomi “ki tudja, mit vett be”: lásd a fenti kommentem
#túszcsere: érdekes infók :) én inkább magából a sorozatból hiányoltam, nekem olyan újszerű dolognak hatott
A szabadságharcos részt jól leírtad.
#magasság: eh, igen, tök látványos lenne extrém nyúlánknak és magasnak ábrázolni minden övbélit, csak nyilván korlátozott számú megfelelő színész van, ha meg minden jelenetében CGI segítségével magasítanának Naomi-n/Marco-n/stb., az végtelen munka és pénz :D ettől függetlenül az jogos, hogy konzekvensen castolhatnának kicsit magasabb embereket is (pl.Sakai), de szerintem a megvalósíthatatlanság miatt ezt a részét kb elengedték. (Diogo meg tényleg jó arc volt!)
#Föld: ebben van valami, amit írsz.
“ha gátak lennének akkor máshogy nézne ki kicsit a sziluettje” -> miért? sztem nem feltétlenül, hát ha kb a tengerparthoz felhúznak egy falat, az nem hiszem, hogy az egész sziluettet annyira átrajzolná, pláne ilyen “kizoomolt” állapotban látható módon, ahogy a főcímben van :) de egyébként érdemes nézni a főcímet, milliárdnyi rejtett utalás van benn, és állandóan változik a történtek hatására :)

plusz funfact: az 5×07 címe “Oyedeng”, ami övbéliül a “goodbye”, a történtek fényében érthető, hogy miért :)

Llew - 2021. 01. 15. 21:30

Jól összejöttünk itt kibeszélni.

Visszanéztem tényleg látszik a kék fényű torpedo.

@Enzo:
Bobbie+eldobott golyó: az gizmodo kibeszélőjében egy kommentelő konkrétan levezeti matematikailag, hogy az a Razor nem tud olyan gyorsulást produkálni, hogy a beltér méreteit nézve a pár grammos golyó a kellemetlenségen túl komoly problémát okozhatna.
Anno Rocin több kilós szerszámok röpködtek, az más kategória.

@Neo:
Filip tuti látta, hogy Naomi átért. Az lesz a kérdés szól-e, hogy a Pelle időben reagáljon. Bár sok lehetőségük nincs, ha kilövik Naomit, akkor nincs csapda a Rocinak.

Ami a Rocit illeti, Marco első körben nyilván a most látott helyzet miatt akarta kiiktatni. Valódi hadihajó a belter járgányokhoz képest, Fred Jhonson oldalán és a tervei hatókörében. A Marsi hajók ellen már kevésbé esélyes, de azokat ő még nem akarta felfedni.

Másrészt (én is csak olvastam) a cél elsősorban nem a Roci, hanem Holden, az ok pedig a jó öreg féltékenység. Az eddig látott megnyilvánulásai bármilyen téren azt mutatják, hogy Marco egojába egyszerűen nem fér bele, hogy ne ő legyen a nyerő. A rész elején Naomi a manipulálási kísérletnél az arcába is vágja, mikor Marco felhozza Holdent, hogy “ő (Holden) mindaz, aminek te (Marco) tetteted magad”.

Ami az űrsétát illeti nekem elég a már itt is többféle képen előkerült magyarázat, hogy elvileg – ha nem is ilyen részletekkel – lehetséges, de legalábbis egyáltalán nem légből kapott fantázia.
Cyn halála azért más, mert Naomi készült, míg őt tök váratlanul érte az egész. Plusz hiába látta meg a fecskendőt, a múlt miatti bűntudat felülírta a józan észt és csak az öngyilkosságra készülő Naomit látta és ösztönösen utána kapott, hogy megmentse.

Neoprimitiv - 2021. 01. 15. 22:43

walaki: nem Filipet, Marcot kérdeztem. Filipnél egyértelmű volt a megfelelési vágy.

gunslinger, Annatar: Jó, akkor nem mulasztottam el semmit, azért kergeti a Rocit, mert egy szemétláda és világforradalom ide vagy oda, ő a magán frusztrációját akarja törleszteni.

gunslinger - 2021. 01. 16. 12:58

Cyn már idősebb, elhízott, feltehetően szív- és érrendszeri betegségei is vannak. Az ő szervezete nem olyan erős, mint a Naomié, aki még nemrég normal G-n nyomult az Iluson. Ezt se felejtsük el.

gunslinger - 2021. 01. 16. 13:02

@Enzo
Végigolvasni is hosszú volt a sok kommentet. :-D

Enzo - 2021. 01. 16. 14:25

@Llew: oh, na ezt nem olvastam, de jó tudni :) pedig már nagyon szép konteokat lehetett találni erről, hogy majd így oldják meg azt “a bizonyos” színészcserét :D
(szabad itt erről beszélni? szerintem igen, mert egy reggeli hírblokkban is volt róla szó + való életbeli botrányok okozták, szóval amúgy is kb nyílt titok)

A Roci kiiktatása a Chetzemoka segítségével még Naomi “megbüntetésére” is hasznos lehetne Marconak.

gunslinger – 2021. 01. 16. 12:58 -> ez is tök jogos, Cyn kevésbé bírta azt a fizikai megterhelést

walaki – 2021. 01. 14. 21:43 -> ezt a kommentet meg csak most látom, jól benyelhette a blogmotor :O viszont már kb minden témát kibeszéltünk belőle

gunslinger - 2021. 01. 16. 14:45

@Enzo
A színészcsere/kiiktatás elég szomorú, mert kedvenc karakterem volt. (Bár Arjuunt is simán lecserélték, mondjuk ő mellékes figura eddig.)

Ennek a sorozatnak az a legnagyobb érdeme a jó sztori, kidolgozott világ és a szép látvány mellett, hogy igen kiváló színészi munka.
Szinte látszik, ahogy a színészek élvezik az egészet. Beleélik magukat a szerepbe.

Ezért lehetnek igazán hihetőek és élvezetesek a bizarr minor karakterek is, mint “Maneó Jung-Espino…”, Cohen vagy épp Cortazar.

walaki - 2021. 01. 17. 08:58

@Neo: akkor félreértettelek bocs. Marco esetében szerintem is az, amit gunslinger írt.

@Enzo: plusz egy a távolságra, jogos! Erre mondtam, hogy parasztvakítás, mert meg kellett alaposan mutatni, ahogy Naomi tovalebeg a távoli Nappal a háttérben :-) Egyébként Cydet sajnálom, mert szimpatikus volt a karaktere.

Stanlee - 2021. 01. 17. 13:54

Tegnap felhoztam magam.

Ami nem tetszik benne, hogy egy kezemen alig tudom megszamolni azon szalaknak a szamat, amin megy a sorozat. Ez a kb. 5 fo szal azt is jelenti, szamomra, hogy reszenkent nagyon keves ido jut egy-egy helyszin vagy szereplo kibontasara.

Pl. Magyarazza mar el valaki, hogy Clarissa Mao-val mi dolga van Amos-nak? Meg mitol ilyen szuperleny Clarissa?

A Holden-t alakito szinesz meg mindig nagyon gatya, 5 ev alatt nem tudott javulni a tehetsege.

Naomi meg Bobbie is egyszeruen “irrital”, Avalasara (vagy minek hivjak) az egyetlen amelyiket jonak tartom, de mar Naomi fiatol ha csak latom a kepernyon mar kiver a hideg, annyira rossz a szineszi jateka.

Az 1-2 evad meg jo volt, de mar csak megszokasbol nezem lassan.

Llew - 2021. 01. 17. 16:01

Amos és Clarissa a 3. évad végén az út alatt, amíg hazavitték a Földre a tárgyalására és a börtönbüntetését letölteni, elég jóban lettek. Azóta is kapcsolatban vannak, a 4. évad elején videóhívásban beszéltek.
És mivel Amos amúgy is a Földön volt, plusz elhangzik, hogy nem tervezi többet visszatérni a bolygóra, ezért meglátogatta/el akart búcsúzni tőle.

A csaj meg attól szuperlény, hogy már a 3. évadban is az volt. Mert mielőtt belevágott a Holden ellenes bosszúhadjáratába, beültetett valami tuningot magának.

Nem megmondás, csak érdeklődés, de ha öt évad után nem tudod a szereplők nevét, a nagyrészük idegesít, ahogy a sztori is, akkor minek nézed?

Annatar - 2021. 01. 17. 17:37

Stanlee:
Amos együttérez Clarissával. Attól “szuperlény”, hogy a bosszúja miatt berakatott magának implantátumokat, amelyek (főleg kémiailag) felturbózzák rövid időre. Persze ennek ára van, mint látszott. A harmadik könyvben (Abaddon kapuja) övé volt az egyik szemszög, amiből a történetet elmesélték, úgy jobban meg lehetett ismerni, mint amennyire a sorozatban sikerült bemutatni.

gunslinger - 2021. 01. 17. 20:43

@Stanlee
Érdemes nem csak megszokásból nézni. :-)
Nem bántásként, de a 3. évad fele arról szólt, hogy Melba/Clarissa azon mesterkedik, és hogy Holdent kicsinálja, és közben egy párszor aktivizálja az adrenalin boostoló implantját, nekem kapásból három alkalom is eszembe jut.
Amosszal való összebarátkozása a 4. évad első részében részletesen ki van fejtve. Miközben vitték haza, mint letartóztatott bűnözőt a Földre, azalatt barátkoztak össze.
“Amos and Alex are repairing the Roci, when Amos receives a video call from Clarissa, who is serving life in prison. She thanks him for the time they spent together while heading back to Earth. She asks him about one time that he left her to work alone in an unsecured airlock, during which she could have easily spaced herself, and he offers that he’d like to have the option if he was facing a life sentence. Clarissa thanks him again, but remarks that Anna was right and that she doesn’t deserve the easy way out after what she has done. Amos interrupts her, telling her to stop, and gives her some advice: “You beathe in, you breathe out, eat, shit, sleep, you take what they give you and you give nothing in return”. Clarissa looks thoughtfully at Amos and nods, before she has to end the call and go to therapy. She asks Amos if she can call again, to which he replies “Sure thing, Peaches”.”
Egyébként amikor Amos meglátogatja az 5. évadban a cellában és kérdezi a mindennapjairól, pont őt idézi vissza Clarissa: “That sucks. I get by.Blockers every morning. Food through a slot in the door. Half-hour walk around the yard. Therapy once a week. These four walls.Breathe in. Breathe out. Eat. Shit. Sleep. Take what they give. Give nothing in return.”

Szóval nem csak a könyvben van ez megalapozva. Én az új vadok előtt szeretem visszaolvasni az előző évad részeinek összefoglalóit a wiki-n, az is sok mindent felelevenít.

Bobbie szerintem klassz csaj, nekem kifejezetten tetszik az új-zélandi akcentusa is. Filip meg akkor jó, ha idegesít, mert egy taknyos zöldfülű. :-)

Enzo - 2021. 01. 17. 20:43

@Stanlee: harmadik évadot nézd meg jobban, ha kimaradtak dolgok Clarissával kapcsolatban
Filip tekintetében meg baromira nem értünk egyet, Jasai Chase-Owens remekül játssza a szerepet.
(Amúgy 6 szál van, de ahhoz képest még alapvetően egész jól zsonglőrködnek vele a készítők, máshol sokkal rosszabbul kezeltek ugyanennyi szálat. Ja és ez az egyetlen könyv, amikor így szétszéledt a csapat, nem véletlenül nem volt eddig se ennyi szál.)

walaki - 2021. 01. 20. 21:36

@Stanlee: ha kiver a hideg Filiptől, akkor az azt jelenti, hogy a színész jól adta át a karaktert :-D :-D :-D

8. rész
Alig történt valami, mégis végig odaszögezett, annyira érdekfeszítő volt. Minden szál nagyon jól sikerült, és szerintem is elfogadhatóan zsonglőrködnek a sok szállal. Persze lehetne jobb, de igazán nincs ok panaszra.

SPOILER
Ahhoz képest, hogy az új secretary-general nem is akarta a posztot, igazi politikusként viselkedik, és olyan beszédet nyom le, amit még Orbán is megirigyelne. Nem gondoltam volna, hogy ilyen érdekes karakterré válik, így már nem olyan egyértelmű, hogy leváltsa-e Ava. Az ülés is nagyon ott volt, és bár logikus, hogy egy admirális a Pallas felrobbantását javasolja (stratégiai pont megsemmisítése, plusz üzenet, hogy bármikor képesek visszavágni), mégis jól kidolgozták a morális részét.

Alex és Clarissa: keveset kaptunk belőlük, de legalább látszik, hogy a köv. részben előrébb fognak mozdulni a dolgaik.

Marco egyetlen megmozdulása, amikor agymosni akarta Filipet elég gyatrára sikerült. Mégis, hogy lehetne már Cyn haláláért Filip a felelős? Nincs az a józan eszű ember, aki ezt besz*pná. Lehet, Filip is Marco ellen fog fordulni? Az ő szemszögéből mindenkije halott, és mindnek Marco az oka.

Naomi hősies küzdelme a Chetzemokával eszméletlenül jól sikerült. Mind a színészi alakítás, a díszletek, maga a szitu rettenesen jó. Végre nem az van, hogy elsőre minden összejön a főszereplőnek, hanem meg kell küzdenie érte, akárcsak a való életben. Amilyen kreativitást felmutat Naomi a helyzet kezelésében, az meg szenzációs.

A hét idézete, minden kétséget kizáróan
“Tell James Holden I am in… …control” /Naomi/

Llew - 2021. 01. 20. 22:21

Oké, nálam az év sorozat jelenete Amosé és Clarissáé, így két perc után.

Enzo - 2021. 01. 21. 00:47

5×08

Amos-ék Baltimore-ban:
– Jé, tényleg nem sima bicajjal mennek, hanem ilyen elektromos hajtásúval – akkor valóban egy marsi/övbéli is elboldogulna. :)
– A közösen pisilős jelenet WTF mááár :D (@Llew: ígyígy :D)
– “I can taste again. I can smell again.” – Kisbarack koronavírusos volt, vagy mi? :D
– Örülök, hogy figyelnek az apróságokra, például hogy amikor Erich Timmynek hívja Amost, Kisbarack furcsállva ránéz, mert nem érti, hogy miért.

AvasaraL(UN)a:
Ez a Paster nevű fazon eddig teljesen jó arc, remélem nem rontják el, nem lesz piszkos kis titka, satöbbi. Mondjuk kezdésképp ha nem hallgatna Delgado “bombázzuk szét a Pallast” ötletére, az jó lenne – Avasarala jól mondja, hogy egy ilyen lépés csak radikalizálná az összes övbélit.

Drummer & PolyAmBelterFam:
– Elég zavaró volt közvetlenül a “Holdenék a Zmeya roncsainál” jelenet után bevágva, hogy ők is valami roncsok között kutatnak… (Matar Kubileya nevű frakció egyik hajója)
– Van némi összezördülés a csapat tagjai között, de a kilebegett víz szürcsölős jelenet – amolyan feszültségoldásként – nagyon aranyos és vidám lett :)
– Na, nem csak a Razorback, hanem ők is befogták Naomi kamu jelét, és náluk ugye annyiban bonyolódik a helyzet, hogy a túszcsere miatt ott levő Karal tud a tervről és el is árulta nekik, hogy nem kéne odamenni + ezek szerint ő rendszeresen kommunikál Marcoval, mert tudott Naomi “öngyilkosságáról” is. Szegény Drummer hogy kiborult a hír hallatán :( (és hogy fog örülni, ha megtudja, hogy nem igaz!)
(Apropó Marco: megkaptuk a választ, ezek szerint nem látta Filip, hogy Naomi átért, cserébe Marco őt hibáztatja Cyn haláláért, gratulálok…)

Naomi:
Hát szenvedett eleget szegény (fel van dagadva a keze a spacewalk utóhatásaként!), de most kicsit mi, nézők is kaptunk a jóból – az ismétlődő üzenet kííínzóan sokáig ment az epizódban, ami egyfelől nyilván idegesítő, viszont olyan értelemben ügyes húzás, hogy a néző jobban beleélje magát a karakter helyzetébe :D Először nem is tudtam, hogy mi a célja Naominak a memorizálással, azt hittem, hogy valahogy időt akar mérni vele, amíg kimegy a külső meg a belső borítás közé(?) a szén-dioxidba fulladozni, aztán amikor a végén Oksana és Karal hallgatták a szakadozott üzenetet, akkor esett le, hogy zseniálisan megvágta a szöveget! Széééép. *taps*

Még egy észrevétel: a főcím végén, közvetlenül a “The Expanse” felirat előtt jól látom, hogy a Földet elhagyó hajó van odaanimálva, amit Kisbarack is látott?

Neoprimitiv - 2021. 01. 21. 11:10

Nekem Naomi szenvedéspornója egy kicsit sok volt, az egyik snittet én kihagytam volna, főleg úgy, hogy a strigulázással jelezték, hogy nem kapásból oldja meg a dolgot. Naomi memoriterének nem értettem a lényegét, miért kellett pont azt elismételnie, ami a felvételen volt?

Amos és Clarissa továbbra is a kedvenceim, az ő száluk volt a legjobb a részben.

Avasarláék: igen, az új főtitkár elég gyorsan belenőtt az előző részben még igen nagynak kinéző cipőbe. A válaszcsapásnál mintha az írók egy picit elfeledkeztek volna arról, hogy Marcoék a protomolekulával fenyegetőznek.

Amennyire nekem lejött, a Föld-Mars együttes flottája még az ellopott marsi hajók dacára is képes lenne rommá lőni Marcoékat, egyedül a protomolekula miatt nem teszik meg. Akkor viszont egy belter bázis elleni all-in támadás, amiben ártatlanok ezrei is meghalnak, még sokkal komolyabb provokáció, mint ha kilőnének párat a flottájából. Ha esetleg azt hiszik, hogy Holdenék megsemmisítették, akkor ugyanez a gond, csak fordítva – miért mészároljanak le ártatlanokat, ha direktben szét tudják rúgni a tettesek hátsóját?

norby - 2021. 01. 21. 15:22

Azért mondta magában, hogy a megfelelő ponton meg tudja szakítani.

Az Amos/Clarissa szál még úgy is a legjobb rész, hogy semmit se csináltak lényegében.

walaki - 2021. 01. 21. 16:35

@Neo: kellett az, nem jó, ha a főhősnek minden elsőre összejön! Ez így sokkal hitelesebb és érdekfeszítőbb volt.

“Naomi memoriterének nem értettem a lényegét, miért kellett pont azt elismételnie, ami a felvételen volt?”
Azért mert:
“Tell James Holden I’m in distress, I have no nav control”
-> “mondjátok meg James Holdennek, hogy bajban vagyok, nem tudok navigálni”
“Tell James Holden I’m in… …control”
-> “mondjátok meg James Holdennek, átvettem az irányítást” :-)
Arra azért kíváncsi leszek, hogy boldogulnak ezzel a csavarral a szinronosok.

Amosékkal nem történt sok, én inkább arra vagyok kiváncsi, azután mi fog :-)

“miért mészároljanak le ártatlanokat, ha direktben szét tudják rúgni a tettesek hátsóját?”
Biztos kimaradt, de elhangzott, hogy nem tudják szétrúgni, mert gőzük sincs, hogy hol van Marcos. Viszont valamit meg villantani kell a földi népek felé, ezért jött az állomás felrobbantásának ötlete.

@Enzo: plusz egy Clarissa arcára a “Tommy” hallatán :-) Ennek még tuti lesz folytatása kettejük között

Neoprimitiv - 2021. 01. 21. 17:43

walaki:
– a FN egyes csoportjainak a pozícióját tudják, hiszen Alexék éppen őket követték. Ha csak PR győzelemnek kell, akkor az is elég. De ez még mindig nem válasz arra, hogy bármilyen földi akcióra miért nem az lenne Marco reakciója, hogy nesztek, itt egy kis ajándék?

– ha jól számoltam, akkor három blokkot kaptunk Naomi küszködésével. Az elsőben hangsúlyosan mutatták, ahogy huzigálja a strigulákat. lehet, hogy az én absztrakciós képességem átlag feletti, de én felfogtam volna magamtól is, ha a következőben négyszer annyit látok, hogy ez nem elsőre jött össze…

– az üzenetnél még mindig nem világos, hogy ettől miért lett jobb Holdenéknek (vagy bárkinek, aki megközelíti a hajót)? Főleg, hogy nem tudott átvenni semmilyen irányítást, tehát ha valaki aktív közreműködésre számít tőle, az megszívja. Az egyetlen kézzelfogható hatása az, hogy Marcoék most már sejthetik, hogy mégis életben van. Szerintem ez az utolsó, amire most szüksége van, lévén, hogy ők az egyetlenek, akik tudják a hajó pályáját és így szét is lőhetik, még mielőtt a lovasság odaérne. Szóval látványos, meg minden, de mi értelme?

Llew - 2021. 01. 21. 21:26

Nekem is kicsit sok volt Naomi szála most, hiába játszott remekül . A játékidő túl nagy része ment rá, most azt használhatták volna talán jobban is.

Az üzenet módosítás célját egyelőre én sem értem. Én először azt hittem morzézni fog, vagy az automata szöveg jobb darabolásával rak össze valami figyelmeztető szöveget.

Drummerékre kíváncsi vagyok. Nem teljesen értem náluk a helyzetet. Eleve fura, hogy Drummer tűnik a legnagyobb kívülállónak a családban, mégis ő a kapitány, bár ez magyarázható a rutinjával. Karal szépen próbál ellene hangolni, bár nincs nehéz dolga. Amit viszont nem értek, hogy Karal hogy kommunikál Drummert és a hajót megkerülve Marcoval? Most ő nem a legénység “tagja” lett, hanem egy felettes Drummernek?

SPOILER?

Ami előreláthatóan egy váratlan húzással lesz megoldva az Alex távozása. Kár érte jó karater volt.
Nem igazán követtem az ügy részleteit, hogy mennyire van tartalom is a vádak mögött.

Neoprimitiv - 2021. 01. 21. 23:28

Tényleg, Drummeréket kihagytam! A buborékos jelenet nagyon jó volt, kiváló rendezői munka, ahogy a robbanásközeli feszültségből viccelődés lett, majd a végén mindenki rájött, hogy ez csak egy kegyelmi pillanat volt, minden ellentét maradt a régiben.

Drummer párja (bocs, nem tudom a nevét) nem egy empátiabajnok. Annyira már ismerhetné Drummert, hogy ő egy öntörvényű vezető. Nem okvetlenül akar első ember lenni, de ő dönti el, ki mögé áll be másodiknak, és az csak olyan lehet, akit tisztel, méltányol, ne adj isten kedvel is. Egy ilyen embert azzal nyugtatgatni, hogy úgyse tudsz semmit csinálni, nem tehetsz semmiről, fogadd el, ami van a másik énképének a maximális rombolása.

Ráadásul Drummer közvetlenül felelősnek érzi magát három olyan ember haláláért, akik fontosak voltak neki (Johnson, Ashford és Naomi), plusz most beszállt segédnek egy tömeggyilkos mellé, akiben ráadásul a legkevésbé sem bízik. Hát ez nem az a szituáció, amit ne foglalkozz vele szövegekkel javítani lehet.

Viszont ha már család: szokás szerint lemaradtam valamiről, vagy csak beleképzelem, hogy Karal nem csak az Eszme elárulása miatt utálja annyira Naomit, hanem ő is Marco párja volt abban az időben? Nem tudja megemészteni, hogy Marco nem vele csinált utódot? Annyiszor emlegette a családot, hogy úgy éreztem, ez már nem a “mi belterek egy család vagyunk” lózung, hanem közvetlenebb jelentése van.

Taz - 2021. 01. 21. 23:33

@Llew Az üzenet módosítását először én sem értettem, de ugye a módosítás után így hangzik “This is Naomi Nagata,tell James Holden I’m in control” Vagyis mondjátok meg neki, hogy ura vagyok a helyzetnek.

Amúgy én egészen idáig nem nagyon bírtam Dominique Tipper alakítását, de ebben az évadban nagyon jól játszott, le a kalappal előtte.

Llew - 2021. 01. 21. 23:58

Azt értem, hogy mire módosította az üzenetet, de ahogy Neo is kérdezte, mi értelme?
A hajót nem tudja irányítani. A bombát nem tudja hatástalanítani. Normálisan kifelé kommunikálni nem tud és tudja, hogy Holden vagy Alexék már úton vannak felé, akiket egy ilyen fura jól vagyok üzenet nem fog eltéríteni. Plusz Marcoék felé is jelzi, hogy él.

walaki - 2021. 01. 22. 00:52

@Neo: most direkt visszanéztem, az ülésteremben elhangzik, hogy csak néhány hajó hollétét ismerik, amik meg szétszóródtak a Naprendszerben, és konkrétan mondják is, hogy “but we have no information about Marco Inaros’ location” (azaz még azt sem tudják, melyik hajón lehet, már ha az általuk ismert hajók egyikén van egyáltalán). Egy senki akárki hajójának a kilövése meg aligha csitítja le a kedélyeket, több millió halott után, ehhez valami nagyon kell durrantani.

“De ez még mindig nem válasz arra, hogy bármilyen földi akcióra miért nem az lenne Marco reakciója, hogy nesztek, itt egy kis ajándék?”
Hát látod, ez jó kérdés. Talán mert most már számítanának rá, ezért nem tudná kivitelezni? Nemtom, jogos.

“Az elsőben hangsúlyosan mutatták, ahogy huzigálja a strigulákat.”
Azt hittem az az utoló blokk :-) Az első a szerszám megszerzése, a második amikor a rádiót akarja megtákolni, de nem jön össze. Lehet, hogy csak én vagyok kitartóbb az átlagnál, de nekem nem volt sok, pont hogy kellett a hangulat fokozásához szvsz.

“Szóval látványos, meg minden, de mi értelme?”
Ez megint jogos. Végül is piszok nagy mázlija van, hogy Drummerék hallották, akinél így megvan mindkét infó (hogy átverés a segélykérés, és hogy valaki él a hajón).

@Llew: plusz egy a morzéra, én is azt hittem. Ez a módosított üzenet nem mond semmit a veszélyről, csak jelzi a módosítás, hogy valami nagyon nem klappol a hajón (egy valós segélykérést nem akarná tudatosan megszakítgatni senki).

Az nekem is feltűnt, hogy túl könnyen hangolja Karal a legénységet Drummer ellen (aki a kapitányuk, bajtársuk, ágyasuk, családjuk meg mittommégmilyük is, ugye). Nem felettese, csak Marco spiclije, ezért tartanak tőle. Elég egy rossz jelentés róluk és nekik befellegzett.

Annatar - 2021. 01. 22. 01:35

walaki:

“Arra azért kíváncsi leszek, hogy boldogulnak ezzel a csavarral a szinronosok.”

Mivel a könyvben szóról-szóra ugyanez az üzenet van, annak a fordítója ezt már megoldotta, a sorozat fordítójának csak a könyvet kell levennie a polcról ;)

Neoprimitiv - 2021. 01. 22. 10:53

walaki:
– Karal és a legénység: szerintem ez annyira nem meglepő. A Drummerrel való korábbi kapcsolatuk egy közös alapon nyugodott, ez most eltűnt. Ráadásul ezek az emberek nem katonák, akik háborúzni akarnak. Soha ne dugd ki senkiért a fejed! – Bazi Joe alapvető életbölcsessége a muszájból tűzvonalba kerültekre itt is érvényes. Ehhez jön még, hogy Marco – most úgy tűnik nekik – megvalósította azt, amire minden belter vágyott, amire Drummer is vágyott. Visszacsinálni nem tudják, a sok millió halott csak egy szám, Marco ügyes, miért nem képes ezt Drummer belátni? Drummerrel ellentétben nekik nincs személyes veszteségük és főleg nem ők voltak azok, akik Marco életét megkímélve lehetővé tették ezt az egészet.

– földi visszavágás: ez a rész elkerülte a figyelmemet, szóval akkor innentől nem veled, hanem a forgatókönyv írókkal vitatkozom. Először is mindig viszketni kezdek, amikor magas rangú katonai vezetőket egy sokcsillagos HMCS szintjén ábrázolnak, akiktől csak annyi telik, hogy csapjunk oda.
Ráadásul ide még különösebb fantázia sem kell a következő lépésekhez, mert Marco a II. világháborús japán stratégiát másolta, és Japán ezzel a stratégiával vereséget szenvedett.

Élelmiszerben az Öv még mindig a Földre szorul. Nem lőni kell, hanem megvédeni a legjobban ellátható/védhető állomásokat. Aki nem akar átmenetileg közvetlen katonai kormányzás alatt élni, annak pá, a földi helyzet miatt szerintem lenne munkaerő utánpótlás. Más meg oldja meg az ellátását, ahogy akarja. Nem árt persze mellé némi olajágat is nyújtani, hogy az FN után milyen életet ajánlanak a beltereknek. (Pl. előkereshetik Lincoln gettysburgi beszédét kiindulásnak.) Utána szépen az island hoppingot másolva visszaszorítani az FN-t úgy, hogy már csak lőni kelljen.

Mindez persze feltételezi, hogy a protomolekulás fenyegetéstől nem kell tartani, de ahogy abban megegyeztünk, azzal meg bármilyen válaszcsapás értelmetlen lenne.

Enzo - 2021. 01. 22. 12:18

@Neo: “az üzenetnél még mindig nem világos, hogy ettől miért lett jobb Holdenéknek (vagy bárkinek, aki megközelíti a hajót)?”
-> hát a bomba által okozott necces helyzetet ez se oldja fel, de ez volt egyelőre a legtöbb, amit Naomi tehetett – ha valaki hallotta az eredeti üzenetet, és ahhoz képest a vágottat, akkor talán átjön neki, hogy Naomi már nem szorul megmentésre (kivéve ha ez Holden :D)
Hogy Marcoék mit csinálnak, ha meghallják, az egy jó kérdés – “szerencsére” a Chetzemoka a Rocival van pályára állítva, tehát a Pellától távolodik. (a proximity triggeres bomba miatt persze ez szívás, remélhetőleg Naomi szét tudja szedni valahogy)

@Llew: szerintem Karal valami olyan státuszban van, hogy nem a szó szoros értelmében túsz, tehát engedik neki a kommunikációt, de azért ha mondjuk valami történne Serge-dzsel a másik hajón, akkor beáldoznák vagy ilyesmi.

@Neo: “Drummer párja (bocs, nem tudom a nevét)” haha, melyik az ötből? :D viccelek, amúgy valszeg Oksanára gondolsz (a magas csaj) :) a következő bekezdésed viszont pontos :)

Neoprimitiv - 2021. 01. 22. 12:34

Enzo: a Pellától ugyan távolodik, de az FN valamelyik másik hajóját azért ráuszíthatják, pont az előbb volt szó róla, hogy nem egy bolyban van az összes. Bár jobban belegondolva, végül is minek? Ha Holdenék fogják a módosított üzenetet, akkor még nagyobb valószínűséggel vágtatnak segíteni, Naomi meg Marco szerint megérdemli. Az egyetlen gáz (megint csak forgatókönyvi), hogy mi van, ha a saját flottájukból fogja valaki? Nincs mindenhol beavatott a fedélzeten.

Egyébként igen, Oksanara gondoltam :)

Enzo - 2021. 01. 22. 12:42

@Neo: igen, erre én is gondoltam, hogy még simán hagyhatják is találkozni őket, mert a Roci lépre csalása így is sikerülne, csak extra áldozattal – kérdés, hogy nem aggódnának-e esetleg amiatt, hogy Naomi valahogy hatástalanítja a bombákat.
A saját flottájuk többi hajója lehet hogy ugyan beavatva nincs, viszont annyiból függnek Marcotól, hogy minimum szólnának neki, hogyha meghallanának egy számukra ismeretlen vészjelzést és elindulnának segíteni neki (hogy Drummerék is így tennének-e, az egy más kérdés :D)

Llew - 2021. 01. 22. 12:57

Drummerékkel nekem az a bajom, hogy Drummeren kívül a többiek egymással egységesebbek. Ő egy kicsit kívülálló.

Oksanát nem tudom hova rakni, bár nem is igazán ismertük meg őket. Elvileg közel áll Drummerhez, de már Karal nélkül is arról beszélt az egyik férjével, hogy Drummert féken kell tartani. Most meg egy minimum kívülálló, de inkább ellenség előtt sem áll ki mellette egyértelműen.

Ami az élelem ellátás kérdést illeti kicsit szélsőségesek a megnyilvánulások.
Marco két résszel ezelőtt pár éven belüli önellátásról beszélt, ami egy túlzottan optimista képnek tűnik.
Most meg Karal mondja, hogy kell a kaja a roncsról, mert etetni kell az Övbélieket. Ez meg kb. úgy hangzik mint Matt Damon krumpli beosztása a Marson.

Neoprimitiv - 2021. 01. 22. 15:00

Llew:
– élelem: amikor Marco arról beszélt, hogy tíz éven belül önellátóak lesznek élelmiszerből, akkor az ugrott be, hogy mi már harminc éve tíz év múlva érjük utól Ausztriát… Az Öv lakossága ugyan jóval kisebb (a wikia 100 milliót ír), de azért ez így is egy elég túlzó elképzelésnek tűnik, sokkal inkább PR optimizmusnak

– Drummerék: már maga az alapfelállás elég fura nekem. Nem véletlenül tiltja gyakorlatilag minden létező szolgálati szabályzat a főnök-beosztott közti privát viszonyt.
A másik fele a dolognak, hogy maga ez a család is nekem inkább egy laza friends with benefits közösségnek tűnik, amolyan addig, amíg jó nekünk szinten.
A harmadik oldala a dolognak, hogy Marconak köszönhetően most látszólag végre eljött a belterek aranykora, ő vívta ki nekik. A többieknek se személyes felelősség, se személyes veszteség nem kapcsolódik ennek a módjához. Ők könnyebben lépnek túl ezen és amennyiben jól érzékelem a közöttük lévő kapcsolat mélységét, akkor nem is fogékonyak az ő “lelkizésére”. Talán egyedül a másik csaj a kivétel, de ő sem Drummert érti meg jobban, hanem magától nem fogadja el a cél szentesíti az eszközt gondolkodást.

gunslinger - 2021. 01. 22. 15:30

@walaki:
Simán jogos a felvetés, hogy Filip az oka Cyn halálának. Ha jobban belegondolunk, ő hozta oda Naomit. Ha Naomi nincs ott, Cyn még élne. Persze Naomit Marco hajszolta ebbe bele, de egy éretlen tinédzsernek, mint Filip, ez nem biztos, hogy leesik. Tipikus féligazsággal zsarolás, bűntudatkeltés, klasszikus bántalmazó viselkedés.

@Enzo
Nem értek egyet azzal, hogy a buherált üzenet azt sugalmazza, hogy Naomi nem szorul megmentésre. Nekem totál az jön le belőle, hogy baromi nagy gázban van, de észen kell lennie aki érte jön, mert a szitu nem az aminek látszik.
A Naomi féle fuldokolva buherálás szerintem így volt jó, én végig bele tudtam élni magam, izgalmas volt, hogy ott táncol a halál szélén, és nagyon jó volt, hogy lassan alakult ki, mit is akar, ha egyáltalán maga is tudta előre. Akinek ez unalmas, az tartsa vissza mindig a levegőt, amikor Naomi szerel, hátha az felviszi a pulzust. :-D

Egyébként miért mondja mindenki, hogy Karal túsz? Abszolút nem az, sokkal inkább olyan mint egy római helytartó, aki felügyeli és irányítja a „Drummer faction”-t. Vele tartja Marco kézi vezérlés alatt a problémás indián lányt (gyk. Drummer).
A buborékos sztori viszont keserédes, mert egyfelől jót nevetnek, de a végén mindenki érzi, hogy semmi sem a régi, csak egy pillanatra tűnt úgy.

@Llew:
Én úgy látom, Oksana a legjózanabb a csapatban. Végig azon küzd, hogy össze(életben)tartsa őket, még ha ehhez az is kell, hogy időnként helyezkedjen. Drummer labilis, és elég egy rossz szitu, és Marco kivégzi az egész csapatot. Oksana most gyakorlatilag Drummer helyett Drummer.

Llew jól mondja, az eddigiek alapján Marco célja, hogy addig patt helyzetben maradjanak, amíg függetlenedni tudnak a Földtől, erre a gyűrűvilágok is eszközök lehetnek. És miután megerősödtek, önellátóak lettek, szerintem simán ledobná a molekulát a Földre.
Az ENSZ főtitkár meg amolyan amerikai hőbörgést nyom, de a beszéd után még látszik, hogy továbbra is tök bizonytalan, ki is fejezi Avasaraláéknak. Attól félek, hogy jó szándékú, de az erős emberek által könnyen befolyásolható figura lesz. Viszont nem hiszem, hogy átadja a székét Avasaralának.

Összességében jó kis rész volt, de az azért túlzás, hogy az egy hugyozós jelenet miatt rögtön Timmyéknek adjuk az Oscart. Az epizód többi szála érdekesebb volt.

Ja, és ha Naomi nem tudja hatástalanítani a bombát, akkor az hatalmas ziccer. Az első évadban amikor a Donnageren vallatják őket, pont ez az egyik érvük a marsiaknak, hogy Naomi gyakorlatilag okleveles bombaszakértő, akinek a kisujjában van minden robbanóeszköz. Ezzel próbálják a többieknek beadni, hogy OPA bérenc.

Neoprimitiv - 2021. 01. 22. 15:49

gunslinger: formailag Karal túsz, ahogy Drummerék tagja is az a Pellán. Garancia arra, hogy a másik ne csináljon valami disznóságot. Gyakorlatilag viszont Marco képviselője, aki El Jefe utasításait közvetíti és a betartásukat ellenőrzi. Mivel nem egyenrangú, hanem alá-fölé rendelt erőkről van szó, nem is igyekszik tompítani a stílusán.

gunslinger - 2021. 01. 22. 16:03

@Neo
Te is leírod, hogy alá-fölérendeltségről van szó. Ez kizárja, hogy túsz legyen. Ennyi erővel formailag a római proconsulok, praetorok is túszai voltak a leigázott germánoknak, galloknak, trákoknak, zsidóknak, stb. ?
Karal a vezető szócsöve, nem túsz. Akit Drummerék adtak, az sem túsz, bár közelebb áll hozzá, sokkal inkább biztosíték, akiből akár lojális embert is lehet faragni. A túsz funkciója pusztán a fenyegetés, itt a kölcsönemberek funkciója az egyes frakciók közötti szálak szorosabbra húzása.
Nem csak a kivégzése a lehetőség, hanem szükség esetén információt, a régi csapata gyenge pontjait, taktikai húzásait ki lehet belőle szedni.

walaki - 2021. 01. 22. 16:49

@Annatar: “Mivel a könyvben szóról-szóra ugyanez az üzenet van, annak a fordítója ezt már megoldotta, a sorozat fordítójának csak a könyvet kell levennie a polcról ;)”
A probléma abban gyökeredzik, hogy sok szinkronfordító még erre az egyszerű mozdulatra sem képes! A könyvben egyébként hogy oldották meg?

@Neo: azért ez egy kicsit sántít. Marcotól tartanak, az biztos, ez nem is kérdés. Viszont nehéz felnézni valakire, aki az életeddel fenyeget, plusz Drummer mégiscsak a családjuk/szeretőjük. Oké, hogy más állásponton vannak (ami nem is annyira biztos, mivel a célban egyetértenek, csak a módszerekben nem), de szvsz ez még édeskevés egy összeszokott lyuksógor legénységnél, akik nap mint nap az életüket bízzák a másikra az űrben, hogy fellázadjanak a kapitány ellen. De szvsz.

Ahogy @Llew is írta: “Most meg egy minimum kívülálló, de inkább ellenség előtt sem áll ki mellette egyértelműen.”
Na, pont ezzel van bajom nekem is. Különbség van akközött, hogy próbálnak lavírozni és elkerülni Marco haragját, és aközött hogy a 180 fokban a kapitányuk ellen fordulnak.

“Először is mindig viszketni kezdek, amikor magas rangú katonai vezetőket egy sokcsillagos HMCS szintjén ábrázolnak, akiktől csak annyi telik, hogy csapjunk oda.”
Együttérzek, de sajnos a valóságban is ilyenek ezek az emberek. Nehogy azt hidd, hogy a jó képességű emberekből lesznek katonai vezetők, a való életben sokkal többet számít, hogy ki fia borja, meg hogy mennyire tud bevágódni (erre mondta anno a töritanárom, hogy biciklis fagyiárusok: alul tapos, felül nyal). Az, hogy jó stratéga-e, teljesen lényegtelen, huszadrangú kérdés.

@gunslinger: jól mondod, “Tipikus féligazsággal zsarolás, bűntudatkeltés, klasszikus bántalmazó viselkedés.” Rólam simán lepattanna, de én már éltem meg egysmást, egy tapasztalatlan tinédszer lehet elhiszi, ebben igazad van.

“Drummer labilis, és elég egy rossz szitu, és Marco kivégzi az egész csapatot.”
Én nem így látom, szerintem a probléma forrása pont az, hogy egyáltalán nem labilis, nagyon is kitart a saját értékrendje mellett, nem hajlik meg holmi nyikhaj Macro féléknek. A következtetéseddel viszont egyetértek.

Neoprimitiv - 2021. 01. 22. 18:19

gunslinger: szerintem elég egyértelműen fogalmaztam: formailag túsz. Ugyanúgy, ahogy formailag Drummerék és az összes többi frakció is önkéntes szövetséges, nem behódolt vazallus. Marco az egész belter nép Szeretett Vezetője, szabadság, egyenlőség, testvériség, stb., ebbe formailag nem fér bele, hogy ő valami mindenki felett álló uralkodóként dirigáljon.

walaki: “Nehogy azt hidd, hogy a jó képességű emberekből lesznek katonai vezetők” – ez olyan szintű alaptalan általánosítás, hogy vitatkozni sem érdemes vele. Az, hogy Magyarországon a katonai pályának nullához közelít a társadalmi és anyagi megbecsülése, a mi helyi problémánk. Nem minden tábornok stratégiai lángész, de ugyanígy az informatikusok vagy orvosok többsége is csak tévén nézi a Nobel-díjat.

Annatar - 2021. 01. 22. 22:50

walaki:

Eredeti:
“Itt Naomi Nagata beszél a Rocinante legénységéből. Ha veszik az üzenetemet, kérem, továbbítsák! Közöljék James Holdennel, hogy bajba kerültem! A kommrendszer nem reagál. Nem tudom irányítani a hajót. Kérem, továbbítsák!”

Vágott:
“Itt Naomi Nagata beszél a Rocinante legénységéből. Ha veszik az üzenetemet, kérem, továbbítsák. Közöljék James Holdennel, hogy… – Vágás, szünet. – …tudom irányítani a hajót. Kérem továbbítsák!”

Annyi a különbség a sorozatban, hogy ott pluszban kivágta Naomi a Rocinantét is.

gunslinger - 2021. 01. 22. 22:58

@Neo
Nem a kötözködés miatt, de ez nem igaz. Formailag sem túsz.

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint:
túsz:
1. A (megszálló) hatalom által őrizetbe vett, rendszerint magasabb rangú, jelentékeny személy, akivel szemben a (megszálló) hatalom ellenrendszabályokat alkalmaz, ha a lakosság viselkedése a (nemzetközi) jogba ütközik, ill. ha általában a lakosság ellenségesen viselkedik; kezes.
2. (Törvényen kívüli állapot esetén v. nagyarányú bűncselekménnyel kapcsolatban) vmely erőszakos csoport által, többnyire zsarolás végett fogva tartott személy.

A túsz lényege, hogy ő van kiszolgáltatott állapotban, konkrétan elnyomás és leuralás alatt, nem pedig ő van a dirigáló pozícióban.

Tipikus diktatúráról beszélünk, ahogy mondtad is, szeretett vezérrel, satöbbivel. Igen, Drummerék formailag lojálisak, és Marco formailag szeretett vezér, természetesen mindegyik fél tudja, hogy nem így van. Egy diktátornak kifejezetten imponáló érzés, amikor kényszer alatt behódolnak neki, miközben kifelé az alázatot mutatják. Lásd Safranek esetét (ld. Macskafogó).

KARAL VISZONT FORMAILAG SEM TÚSZ. Karal akkor lenne formailag túsz, ha Drummerék dirigálnának neki, csicskáztatnák, fenyegetnék vagy sakkban tartanák. Ez a frakciók által Marcohoz delegált emberekre fennáll. Ott ők szolgák. Karalnál viszont még formailag sem áll fenn. Ő irányít.

44:30 -> Karal számon kéri a guberálás eredményét, és kiosztja a feladatokat, hogy amint kész van, irány a Ceres. Azt is megtiltja, hogy Naomi keresésére menjenek. És elmondja, hogy az egész egy olyan terv része, ami nem tartozik rájuk.

Karal, 49:30:
Drummer is captain but only as long as she follows
Marco’s orders. She need to understand that.

Karal nem túsz. Magyar nyelven semmiképpen. De többet erről nem érdemes beszélni. Ezek szerint más nyelvjárást beszélünk.

Neoprimitiv - 2021. 01. 23. 00:08

Gunslinger: tényleg más nyelvjárást beszélünk, mert én a sorozatról beszélek, nem az értelmező szótárról.

Karal azért lehet Drummeréknél, mert bár nagyon gondosan kerülték ezt a kifejezést, de formailag (a szavak és gesztusok szintjén) túszcsere történt. Különben Drummernek esze ágában sem lett volna bevenni, marco viszont így tudta rákényszeríteni – anélkül, hogy direktben megparancsolta volna neki, hogy vegye fel. Ezzel Marco a felszínen hagyta, hogy Drummer “megőrizze az arcát”, fenntartva a szövetségesi státusz látszatát.

Nagyon köszönöm, hogy részletesen leírod, Karal mit csinált, de én is nézem a sorozatot, láttam. Ezért írtam már az első kommentben is, hogy a formai státuszával ellentétben “gyakorlatilag viszont Marco képviselője, aki El Jefe utasításait közvetíti és a betartásukat ellenőrzi.” Attól, hogy mindhárman tisztában voltak vele, hogy ez egy színjáték, és Karal ennek megfelelően is viselkedik, hivatalosan ő még mindig “személyi biztosítéknak” van a hajón.

Tovább megyek: ha Drummer legénysége kőkeményen lojális lenne a parancsnokhoz, akkor Karal is kénytelen lenne túszként viselkedni, mivel formailag semmi joga beledumálni a hajó működésébe. Vagy kénytelen lenne nyíltan kenyértörésre vinni a dolgot – amit Marco egyelőre Drummer tekintélye miatt valószínűleg nagyon nem szeretne.

gunslinger - 2021. 01. 23. 00:44

@Neo
“Karal azért lehet Drummeréknél, mert bár nagyon gondosan kerülték ezt a kifejezést, de formailag (a szavak és gesztusok szintjén) túszcsere történt. Különben Drummernek esze ágában sem lett volna bevenni, marco viszont így tudta rákényszeríteni – anélkül, hogy direktben megparancsolta volna neki, hogy vegye fel. Ezzel Marco a felszínen hagyta, hogy Drummer “megőrizze az arcát”, fenntartva a szövetségesi státusz látszatát.”

Már bocsánat, de te is szövetségesi státuszról írsz. Sem formailag, sem a szavak de sem a gesztusok szintjén nincsen túszokról szó a sorozatban. A szavak és a gesztusok szintjén szövetségkötésről és bajtárscseréről van szó. Ezzel szemben Drummerék effektíve túszt adnak, és helytartót kapnak.

Ha Drummer legénysége kőkeményen lojális lenne, akkor maximum fellázadhatna Karal ellen, és túszként fogva tarthatná. Na, akkor tényleg túsz lenne.

Karalnak jelenleg is joga van irányítani, hiszen Marco a vezére az övbéli szövetségnek, és minden frakción rajta tartja az irányítását. És ezt mindenki tudja. Van aki ezt önként teszi, van aki kényszerből.
Drummernek semmi tekintélye nincs, alattvaló. Marcot totál nem érdekli, hogy a legénysége előtt meg legyen őrizve a tekintélye. Behódol, és megtarthatja a kis szemétdombját, vagy megy a levesbe. Ha Oksana nem fogja vissza, akkor Marco kivégezné őket, mint a Matar Kubileyát. Ezt mindenki tudja a hajón. Valószínűleg nem véletlen, hogy pont Drummerékkel fosztatják ki a roncsaikat. Mintegy figyelmeztetésként.

De felőlem hívd túsznak, ha akarod, nem ér annyit ez, hogy többet beszéljünk róla.

Llew - 2021. 01. 23. 12:40

Angolban tributenek hívják őket, aminek a jelentésében benne van a tisztelet is meg a hűbér, ill adó is.

Túszok, lefedik az értelmező szótárból beidézett részeket:
1. A (megszálló) hatalom által őrizetbe vett, rendszerint magasabb rangú, jelentékeny személy, akivel szemben a (megszálló) hatalom ellenrendszabályokat alkalmaz, ha a lakosság viselkedése a (nemzetközi) jogba ütközik, ill. ha általában a lakosság ellenségesen viselkedik; kezes.
2. (Törvényen kívüli állapot esetén v. nagyarányú bűncselekménnyel kapcsolatban) vmely erőszakos csoport által, többnyire zsarolás végett fogva tartott személy.

Ez mindenképpen túszcsere, még ha a túszok segítőként vagy szabad emberként is lehetnek a hajón. Viszont amint a frakciók nem tartják magukat az irányhoz Marco azonnal min a fogdába vágná őket.
Ez egy önkéntesen behódoló frakciónál nyilván csak formaság meg elméleti lehetőség. Oda Marco is nyilván egy kevésbé fontos embert küld. A belső köre eleve nem lehet túl nagy.

Pont ezért írta Neo, hogy

marco viszont így tudta rákényszeríteni – anélkül, hogy direktben megparancsolta volna neki, hogy vegye fel. Ezzel Marco a felszínen hagyta, hogy Drummer “megőrizze az arcát”, fenntartva a szövetségesi státusz látszatát.”

A többi frakció felé fenntartja a “Kedves Vezető” látszatot is és nem tudják meg egyértelműen, hogy van aki húzodozik a “szövetségtől”.

gunslinger azt írod neo is “szövetségi státuszról” ír, miközben átsiklasz a “látszat”-on, pedig azon van a hangsúly.

Karalnak jelenleg is joga van irányítani, hiszen Marco a vezére az övbéli szövetségnek, és minden frakción rajta tartja az irányítását. És ezt mindenki tudja.

Semmi joga nincs irányítani, hiszen elvileg és kifelé mutatva egyenrangú szövetségesek, mégha 1:1 felállásban Marco frakciója erősebb is. Viszont ha minden más frakció ellene lenne, akkor sehol nem lenne. Szövetségesként viszont Marconak elég lenne Drummerrel mint frakcióvezetővel egyeztetni, nem kéne egy informális felettes Drummernek, de mindketten tudják, hogy ez csak “látszat”.

Neo írását Drummer tekintélyéről szerintem félre érted. Az nem a saját frakcióján belüli tekintélyre vonatkozik (ami a látottak alapján tényleg nem túl erős), hanem az övbéliek közöttire. Drummernek hírneve és tekintélye van, mint a Fred és Ashford szövetségese, a Behemot kapitányaként elért övbéli sikerek letéteményese és nem mellesleg Marco elengedésénél jelenlevő vezető.
Ha nem lenne tekintélye, Marconak sem lenne fontos, hogy csatlakozzon és főként önként az ügyéhez egy kis létszámú 3 hajós frakció.

Ha Drummer legénysége kőkeményen lojális lenne, akkor már a csatlakozásról sem feltétlen lett volna vita, de ha ugyan így csatlakoztak volna, akkor is most egész más lenne a hangulat.

walaki - 2021. 01. 23. 19:32

@Annatar: köszönöm! Tényleg ügyes volt a könyv fordítója! Nice!

@Neo: “ez olyan szintű alaptalan általánosítás, hogy vitatkozni sem érdemes vele”
Egyrészről nem alaptalan általánosítás, másrészről tényekről tényleg nem érdemes vitatkozni. Nemcsak Mo-n, lapozd csak végig a törikönyvet, nézd meg mekkora hülyeségeket csináltak katonai vezetők meg katonai diktátorok a múltban szerte a világban. A vezetőség mindig is belterjes volt, ahol a hozzáértésnél fontosabb a származás.

“Nem minden tábornok stratégiai lángész, de ugyanígy az informatikusok vagy orvosok többsége is csak tévén nézi a Nobel-díjat.”
Kis szerencsével ők viszont nem is fognak űrállomások elpusztításáról dönteni, és nem is vezető beosztásúak! ;-) Egyébként jogos, az informatikusok többsége tök hülye a szakmájához (a boltokban nem kérnek diplomát a gépek összeszereléséhez, a programozók meg, nos, nézd meg a súlyos sebezhetőségek számát a szoftverekben), az orvosok meg sajnos hírből sem hallottak a Hippokráteszi esküről, csak a gyógyeripari jutalékról. Ez van! Pont a katonaság mitől lenne kivétel?

Egyébként a vezetőség egy külön téma, nagyon ritka ám az olyan, mint Linus vagy Musk, amikor a vezető ért is a szakmához! Ezek a legtöbbször olyan menedzserek, akiknek fingjuk sincs arról, hogy kell elvégezni azt a munkát, amiről az beosztottjaik beszélnek.

Yooha - 2021. 01. 23. 21:03

Naomi miért “mondja” hogy ő irányít? A bombát nem tudta aktiválni.

Az új elnök remélem olyan lesz mint Logan elnök a 24-ben, és kiderül hogy egy nagy manipulátor, és csak játsza a kis naívat.

gunslinger - 2021. 01. 23. 21:35

@Llew
A túsz témát máshogy látjuk. Azt elengedtem. :-)

Abban viszont látok rációt, amit mondasz, hogy Drummer, mint ismertebb Belter figura értékesebb lehet Marconak. Bár azt is igaz, hogy az eltántoríthatatlan Ashfordot vagy Fred Johnsont minden szívbaj nélkül kivégezte.

Arra lennék már kíváncsi, hogy Anderson Dawes mikor bújik elő végre a homályból. Ő eléggé vezéregyéniség volt a Ceresen.

Neoprimitiv - 2021. 01. 23. 21:43

Llew: Köszi!

Annatar - 2021. 01. 24. 00:15

Yooha:

Olyan szempontból ura a helyzetnek, hogy jelezte, hogy dolgozik az ügyön, és leállította a további automata “szirénhangot”. Nyilván ez csak az első lépés, remek mérnök, majdcsak kitalál valamit ;)

elmebaj - 2021. 01. 24. 05:32

> Arra lennék már kíváncsi, hogy Anderson Dawes mikor
> bújik elő végre a homályból. Ő eléggé vezéregyéniség
> volt a Ceresen.

A karakter nekem is hiányzik, mint az OPA egyik vezetojet, legalabb valami hatterbeszelgetesben kepbe helyezhettek volna. Azzal, hogy meg ez sem tortent meg, szerintem ot lenyegeben elengedték erre az evadra.

A Michio Pa-t is felvezeto policsaláddal, Marco frakciójával, Bull meglepetes szereplesevel, ill. Amos haverjaval gyakorlatilag minden lenyeges karakter korul bedobtak ujakat.

Szerintem Dawes tortenetszalat minden tovabbi nelkul bele lehet gyurni mar meglevo szereplokebe, vagy akar ki is lehet hagyni, attol fuggoen, hogy merre viszik el az utolso evados “aramvonalasitast” (foleg, hogy azert ez az evad sem kapkod…), igy ebben az etapban mar nem fogunk talalkozni vele.

Llew - 2021. 01. 24. 11:45

Nem olvastam a könyveket, de amennyi háttérinfóm van az alapján Dawesnak a 6. könyvben/évadban van szerepe. Remélem Jared Harris vissza tud térni a szerepre. Bár régóta nem szerepel, de folyamtosan emlegetve van, illetve az OPA egyik jelentős frakciójának vezetője, ez alapján remélem a készítők számoltak a színésszel is. Bár Harris az utóbbi években elég elfoglalt.

Neoprimitiv - 2021. 01. 24. 14:02

elmebaj: “Bull meglepetés szereplésével” – először arra gondoltam, hogy talán Cas Anvar miatt hozták be, de aztán rájöttem, hogy a színészt már jóval korábban le kellett szerződtetni, mint ahogy Anvar ügye kipattant.

elmebaj - 2021. 01. 25. 05:51

@Llew:
a sorozat es a konyvek idovonala mar az elso evad ota elter, a sorozat tobbnyire (IMO) eleg ugyesen ‘tomoriti’ a torteneseket (es a karaktereket). Ebbol kovetkezoen viszont pl. a sorozatban mar elerte a csucspontjat az az esemenyszal, ami Dawes aktivabb jelenletet triggerelte a konyvben.

Bar engem kicsit megijesztett, hogy a 8. epizod vegen meg csak itt tartunk, ez alapjan nagyon sok sztorivonalat el kell majd felejteni az utolso evad kapcsan. Felek, hogy GoT utolso evadahoz hasonlo fejetlenseg lesz a vege.

@Neoprimitiv:
igen, ugy emlekszem azt nyilatkoztak, hogy mire kivizsgaltak az ugyet, ezt az evadot nagyjabol le is forgattak, ugyhogy velhetoen nem ebben fogjak kezelni a problemat (legalabbis nem remlik hirkent, hogy alakitottak volna utolag barmit). Az is lehet, hogy majd Michioek konyves szalainak egyes reszeit adjak at Bullnak (ahogy Bull eredeti szalat meg korabban atadtak Drummernek…). Ilyen szempontbol nem feltem oket, eddig a legtobb ilyen buveszkedes jol jott ki (pl. pont Ashford es Drummer kapcsan is).

Neoprimitiv - 2021. 01. 25. 10:26

elmebaj: a könyveket nem olvastam, csak a kommentekből tudom, hogy elég sok helyen átvariálták a szereplőket. Nem tudom, Drummer könyves alteregója (alteregói?) hogyan alakultak, de örülök a döntésnek, mert számomra Cara Gee karaktere, történetszála és játéka is az egyik fő vonzereje a sorozatnak.

Llew - 2021. 01. 25. 10:52

elmebaj:
Spoiler nélkül nyilván ne menjünk bele, de pont azért mert azért sok mindenben eltér a sorozat, nem tartom kizártnak, hogy Dawes még megjelenjen.
Mondjuk nem követtem, hogy elkezdődött-e már a 6. évad forgatása, vagy volt-e bármilyen hír Harris kapcsán.

Tudjuk hány részes lesz a 6. évad? Szerintem eddig elég jól hozták a sorozatban a dolgokat, az amazonra sem lehet panasz. Ezek alapján szerintem korai pesszimistának lenni.

Én a 4. könyvig olvastam, és bár már sok részletre nem emlékszem, nekem a könyves szereplők sztorik a karater összevonásokkal jobban tetszenek.
Ashford és Drummer kapcsán pedig valóban a legjobban sült el a dolog. Érdekes, hogy amíg a főszereplők általánosságban nem nevezhetőek erősnek színészileg, addig a mellékszerepekben rendre tapasztaltabb és jobb színészek jelennek meg.

Gertio - 2021. 01. 25. 10:52

Csendben kimúlt ez az évad, elgyengült, lekókadt és megfeküdt. Megszokásból nyomják, rendes történet nélkül. Az előző évad egyetlen része tartalmazott annyi mondanivalót, mint ez az évad fog összességében. A Star Trek Discovery szánalmas mélységeit biztosan nem fogja elérni – a színészek itt még hitelesek, de fellelhető az érték és történetvesztés okozta unalom. (Fanatikus hitálmodóknak persze nem…)

Sajnálattal láttam a bőgő főszereplő toposzát egyre többször feltűnni, ami általában a történethiányos filmekben az időhúzás egyik módja.

Enzo - 2021. 01. 25. 12:50

@gunslinger 2021. 01. 22. 15:30:
Naomi módosított üzeneténél arra gondoltam, hogy ami az üzenetben van (hogy nincs comms meg nav control) azt megcáfolja a vágással, a bombáról meg se így, se úgy nincs szó, szóval azt sehogy nem tudja közvetíteni – összességében kb az jön le, hogy “valami nem stimmel” (ha hallotta az ember az eredeti üzit, ha nem), és ez persze teljesen érthetően Holdent (meg akár Drummert) is arra sarkallná, hogy odamenjen (amíg Naomi nem tudja a “ne közelítsetek” üzenetet kommunikálni, addig ez mindenképp szívás)
A Filip-es meg a bombahatástalanítós bekezdésed tök jogos, egyetértek :)

Fú, mennyit írtatok erről a “Karal túsz-e” témáról… én úgy látom, hogy formailag tényleg nem az (mert hát szabadon jár-kel, sőt kommunikál Marcoékkal), inkább “biztosíték”nak hívnám őt meg Serge-et. Ez a “tribute” is egy találó fogalom erre.
@gunslinger – 2021. 01. 23. 00:44: “Ezzel szemben Drummerék effektíve túszt adnak, és helytartót kapnak.” picit sarkos, de van benn valami, bár Serge-ből kevesebbet láttunk a Pellán – szabadon mozoghat, de akkora befolyása tuti nincs, mint amennyi Karalnak.

@Yooha: ne már, én annyira szeretném elhinni, hogy Paster tényleg ilyen, annyira klisés lenne, ha róla is kiderülnének mindenféle turpisságok…

Dawes nekem is hiányzik, Jared Harris akcentusával együtt – sztem köv.évadban kaphat szerepet + tény hogy elfoglalt a színész.

@elmebaj meg aki olvasta a könyveket:
van ám könyves kibeszélőnk, oda lehet jönni szabadabban témázni ;)
“Michioek konyves szalainak egyes reszeit adjak at Bullnak” -> ebben én nem látnék sok logikát, pláne így, hogy most be is lett hozva Michi, Oksana, meg a többiek. (Alex helyére viszont elnézném a fickót.)

Llew - 2021. 01. 25. 12:52

Fura ezt olvasni, mert szerintem az előző évad kimondottan gyenge volt.
Viszont az eddigiek alapján ezt az évadot az egyik legjobbnak mondanám. Megint a naprendszer sorsát eldöntő szálakon mozog szinte mindenki, nem is minden egyértelmű. Az előző évadban meg egy menekülttáborban mozogtak vagy a bolygón sétáltak/autóztak.
Nem tudom milyen plusz történés kéne még mostanra, hogy szerinted történjen valami.

Llew - 2021. 01. 25. 12:52

Gertionak reagáltam, csak enzo közbe írt

gunslinger - 2021. 01. 25. 15:10

Cas Anvar:
Mindenhol azt valószínűsítik, hogy a Bull, mint pilóta át fogja venni a szerepét.
Sajnálom, mert valahol mindig arra gondoltam, hogy összejönnek Bobbie-val. Bár a 28 év korkülönbség (a színészek között) kicsit sok, de olyan jól megvoltak mindig.

6. évad:
Biztosan le fogják zárni? Úgy tudom, hogy a könyvírók még nem vetették el teljesen az esélyt a folytatásra.
Az kellene, hogy a Netflix még átveszi 3 évadra, és vége is a bulinak. :-)
Sajnos úgy érezem a rajongói tábor kicsit belefáradt. Már most el kellene kezdeni a jajgatást, mert még el sem indult a 6. évad forgatása, még van remény, hogy nem varrják el teljesen.

@Llew:
Szerintem azért elég jók a főszereplők. Holden kicsit nyomi, Naomi meg a terhelt anya, de el tudom fogadni őket, mert vannak ilyen emberek.
De amúgy meg kifejezetten tetszenek a főszereplők közül Miller, Alex, Amos, Bobbie, Avasarala, Drummer, Marco filmbeli karakterei.
És egyetértek,szerintem is jó ez évad. Mozgalmas, érdekes, időnként hátborzoló.

@Enzo:
Köszönöm. Kicsit úgy éreztem, hogy kezdek nagyon kilógni innen. :-(

Gertio - 2021. 01. 25. 18:41

“a naprendszer sorsát eldöntő szálakon mozog szinte mindenki” – fantáziátlan közhelynek látom, egyben fájdalmas ismétlődés ez.

“nem is minden egyértelmű” – apróbb részleteket leszámítva teljességgel kiszámítható.

Az előző évadok forrpontja alatt játszódik a cselekmény és még egy kis gőzbuborék sem jött a felszínre ami ígéretesnek, frissnek sejtetné a folytatást.

Rajongóknak persze akkor is tetszeni fog, ha nem, de ők rajongók, én nem.

Poór István - 2021. 01. 25. 19:09

Tudom egyedül vagyok ezzel :) De Miller karaktere nagyon hiányzik… Más síkra emelné a storyt..Lehet, hogy a 6. évadban visszacsempészik.. Az igazi ütés az lenne, ha a mostani évad végén, az utolsó rész végén megpedzintenék.. :) Egyébként, eddig egyáltaán nem rosz. Kihozták a könyvből a maximumot…

Llew - 2021. 01. 25. 19:18

Gertio
Csak kíváncsiságból, de tényleg mi az amivel elégedett lennél?
Mert negatívumként te is csak üres közhelyeket puffogtatsz.

Poór István - 2021. 01. 25. 19:45

Hogy sikerült ebből detektálnod (Teddy detektál.. :) )hogy nem tetszik a jelen évad? Mindössze hiányolok egy nagyon erős karaktert, bár tudom (olvastam az összes könyvet 2x)hogy nem szerepel benne..Az a robbanó releváció, ami a 2. évad végétól a 3. évad közepéig megvalósult, no azt szeretném, ha felülmúlnák… :)

Enzo - 2021. 01. 25. 23:25

@Poór István:
@Llew szerintem @Gertio-nak címezte a kommentjét, nem neked :D
amúgy Millert már így is visszahozták ugye a (3.-)4. évadra a Holden által látott proto-verzióként, innentől elég gagyi lenne még egyszer visszatapsolni.

elmebaj - 2021. 01. 26. 05:09

@LLew
> nem tartom kizártnak, hogy Dawes még megjelenjen.

En sem, eppen ezert nem is ezt irtam :) A sorozat mas felepitett OPA vezetovel talan mar nem is rendelkezik, szoval a kovetkezo nagy OPA-s szalnal (*ha* lesz) varhato, hogy visszanyuljanak hozza. Ezzel egyutt fenntartom, amit irtam, hogy elengedtek *erre az evadra*, mert ahol itt tok jogosan beleptethettek volna, az nagyjabol lecsengett, illetve helyette rengeteg uj szereplot hoztak be, akikkel foglalkozni kell.

> Tudjuk hány részes lesz a 6. évad?

Fogalmam sincs, de kisebb modositasokkal nagyjabol az 5. konyv fog lemenni az evad vegeig… es marad 3 konyv (igazabol 4, mert kozben jon majd az utolso konyv is) az utolso evadra, raadasul azok foszalai mind egymasra epultek. Az majdnem meg egyszer annyi tortenes, mint amit eddig *osszesen*, ot evad alatt elmeseltek.

En arra szamitottam, hogy az evad sokkal feszesebb lesz, igy, hogy nem erre mentek el, a masik logikus opcio az, hogy rengeteget fognak vagni, beleertve komplett torteneteket is. Akkor pedig vagy a politikai, vagy az idegenek szalat be kell aldozni a masik javara, ha barmelyiket valamennyire is kereken el akarjak meselni.

A problemat abban latom, hogy a keszitok szamara is keson derulhetett ki, hogy a kovetkezo evaddal vege a jateknak. Innentol ez nekik is kenyszerpalya, a mukodo ritmusban nem tudnak ennyi mindent elmeselni, es 3-4 konyvnyi anyagbol nem lehet ertelmesen kivagni a haromnegyedet ugy, hogy a lenyeg ne seruljon.

(Talan a legszerencsesebb lenne, ha egyszeruen nem is probalnak meg, hanem csak folytatnak a sajat ritmusukban, es a tortenet “megszakadna”. Hatha most meg majd a Netflix menti meg oket… ;) )

@Enzo
> “Michioek konyves szalainak egyes reszeit adjak at
> Bullnak” -> ebben én nem látnék sok logikát, pláne
> így, hogy most be is lett hozva Michi, Oksana, meg a
> többiek. (Alex helyére viszont elnézném a fickót.)

Michio, Oksana es a tobbiek mar igy is eleg jelentosen hozza lettek igazitva egy olyan karakterhez – Drummer -, aki a konyvben tok mas vonalon mozgott. Nekem kicsit egyebkent is furcsa dontes, hogy minek kellettek pont most a sorozatos Drummer melle. Egyelore a karaktereik inkabb csak furcsa hatterelemek, Michio szalat pl. most nagyreszt Drummer, sokkal kisebb reszben Oksana viszi, de veletlenul sem Michio. O annyira jelentektelen, hogy ha nem irnak ki a nevet, senki sem tudna, hogy kicsoda. A sorozatos Drummer *mellett* feleslegesek. Ha Drummer marad, akkor en nem nagyon varnek Michio-s szalakat. Ha megy, akkor persze ez nem rossz felvezetes szamukra.

Azt se felejtsuk el, hogy Bullnak pl. konkretan a teljes tortenetet eljatszotta Drummer, *valamibol* fel kell epiteni, felteve, hogy nem csak erre az evadra kerult be – de ahhoz meg kicsit tul sokat szerepel, raadasul a szemelyisege alapjai is “atveszeltek” a valtoztatasokat. Ha a Michiohoz kotheto szalakat mar most is mas karakter kannibalizalja, akkor miert ne kaphatna belole valamit Bull is? :)

elmebaj - 2021. 01. 26. 05:18

…Egyebkent ha mar arrol beszelunk, hogy mi logikus, Bullt most behozni pl. nem volt az. Azt, amit most vele meselnek el, pont odaadhattak volna Drummernek is – kiveve, hogy a sorozatban O mar tul badass ahhoz, hogy Holden alatt pilotat jatsszon -, es akkor Michio szerepet sem vehette volna el.

Szoval szerintem a sorozat nem feltetlenul abban a formaban logikus, ahogy a konyv. A sajat rendszeren es karakterein belul szerintem az, de a konyves karakterek es szalaik – a foszereploket leszamitva – inkabb mukodnek poolkent, amibol a sorozat szepen ujraalkotja maganak azokat a szereploket es tarsitja hozzajuk azokat a szalakat, amiket jonak lat. Ilyen formaban nincs olyan, hogy nem logikus egy konyves szalat egy masik sorozatos karakternek adni csak azert, mert az eredeti karakter is jelen van a sorozatban. A *sorozatos* logikaban Bull “szuz karakter”, barkinek a tortenetevel kitoltheto, Michio pedig egyelore csak egy kolcsonvett nev valaki mas torteneteben, sajat nelkul (hozza kepest meg Cyn is rengeteg idot es karakterpillanatot kapott).

elmebaj - 2021. 01. 26. 05:21

(az elozo gondolatot megelozte egy hosszabb poszt is, de azt felrerakta a motor moderalasra, igy – egyelore – kicsit ertelmetlen lett igy a masodik fele.)

Neoprimitiv - 2021. 01. 26. 07:54

elmebaj: ” a mukodo ritmusban nem tudnak ennyi mindent elmeselni, es 3-4 konyvnyi anyagbol nem lehet ertelmesen kivagni a haromnegyedet ugy, hogy a lenyeg ne seruljon”

szerintem nem fognak vágni sehol, hanem feldolgozatlan marad. Közben egy kicsit utána néztem a könyveknek. Véleményem szerint a 6. évad is még ezt a könyvet fogja feldolgozni és (talán más módon, hiszen nem kell tovább vezető cliffhanger) ott lezárják a sztorit. Ami azt is jelenti, hogy kihagynak vagy kevésbé jelentőssé tesznek benne olyan elemeket, amelyek a könyvekben a folytatást alapozták meg.

“Ilyen formaban nincs olyan, hogy nem logikus egy konyves szalat egy masik sorozatos karakternek adni csak azert, mert az eredeti karakter is jelen van a sorozatban.”
Bingo, +1. A sorozat önállóan él, a szereplői azok akiket látunk és az történik velük, amit látunk. Ez a könyveket ismerőknek zavaró (akár bosszantó is) lehet, de ez van.

Gertio - 2021. 01. 26. 08:56

Llew

Egy kicsit tévedésben vagy, ugyanis én nem pufogtatok semmit, szubjektív véleményt fogalmazok meg, veled ellentétben, aki a közhelyeket kreatív alkotásnak látja.
Lehet közhelykockákból építkezni, de az számomra érektelen.

Ez a sorozat felmutatott valami érdekes és kiszámíthatatlan tehát izgalmas koncepciót, amit jól sürített az időben, dramaturgiailag és a szerkezeti felépítéssel együtt megfelelő színészi munkát láthattunk, de legfőképpen a film történésének az ideje arányosan lett megválasztva, ellentétben a most látottakkal, ahol egyetlen mikroesemény fogja uralni az egész évadot.
Kár.

Llew - 2021. 01. 26. 09:33

elmebaj:
nem olvastam végig a könyveket, de amennyire utána néztem és reakciókat olvastam a 6. évad bejelentése körül az alapján úgy tudom, hogy az 5-6 könyv eléggé egy vonalon mozog és utána egy nagyobb váltás van. Ez alapján pedig a történet a sorozatban a 6. évaddal viszonylag kereken lezárható. Szóval nem kell 5 könyvet bezsúfolniuk, vagy sok mindent kigyomlálva megvalósítaniuk a megmaradó egy évadban, hanem az eddigi ritmusban szépen eljuthatnak egy korrekt lezárásig.

Gertio:

Csendben kimúlt ez az évad, elgyengült, lekókadt és megfeküdt. Megszokásból nyomják, rendes történet nélkül.

Az előző évadok forrpontja alatt játszódik a cselekmény és még egy kis gőzbuborék sem jött a felszínre ami ígéretesnek, frissnek sejtetné a folytatást.

Semmi konkrétat nem írtál, ezek érvek nélküli szubjektív benyomások.

Az előző évad szinte egy teljes mellékvágány volt, semmi érdemit nem adott a nagy képhez, ami idén két jelenetben nem lett volna pótolható, illetve ismétlésként lényegében meg is történt. A kolonizálás emlegetve van, az idegen fenyegetést meg Holden felhozta Frednek. Ez utóbbit kellett volna egy új látomással megmagyarázni max ha nincs az előző évad. Az egyetlen érdemi rész Ashford halála és Marco felvezetése volt.

Az idei szerinted semmi sem történik sztori pedig a harmadik évadban a Behemottal/Medina Staionnel felvezetett belter megerősödés folytatása kiteljesedése. Soha nem volt még ennyire belter központú a történet.

3-4 évad összesített történetét, időbeosztását állítod párhuzamba egy mostani még be sem fejeződött évad történésével.
Az lenne rohadt unalmas, ha még mindig minden a protomolekula körül forogna.

Llew - 2021. 01. 26. 09:35

Ezt lehagytam:
Egy Drummer nézőpontú írás az eddigi évadról:
https://io9.gizmodo.com/in-praise-of-the-expanses-camina-drummer-1846121840

Annatar - 2021. 01. 26. 10:00

Nyilván nem lehet 4 könyvet 1 évadba bezsúfolni, úgyhogy tuti, hogy a hatodik évad a hatodik könyvet fogja csak lefedni. Ami sajnálatos, mert a harmadik trilógia nélkül mindenképp csonka marad a történet.

Enzo - 2021. 01. 26. 12:26

A 6.évad a 6.könyvből fog táplálkozni, és ennyi, nyilatkozták hogy nem lesz belesűrítés meg ilyenek, már csak azért se, mert a 6.könyv vége egy ideális kiszállási pont (a könyvek igazából hármasával trilógiák). Epizódszámot tudtommal nem tudunk, szerintem vagy 10 vagy 13.
(De nagyon remélem, hogy valami lezáró filmet kap a dolog, mert a zárótrilógia megérdemelné.)

@elmebaj: ez teljesen oké, hogy Bull sztoriját eljátszotta Drummer, most meg Michio-ét játssza, pont utóbbi miatt valószínű, hogy viszi is tovább – értem én, hogy Bull karakterét még kell építeni (ezzel egyetértek), de hogy a bánatba’ vinné már el pont Michio szálát? nemhogy nem övbéli a fickó, hanem kifejezetten nem is szívleli őket (és ez a sorozatban megalapozott tény, nézd vissza a legelső jelenetét), innentől kezdve nehezen lenne magyarázható :D (hú de nehéz így spoilerek nélkül beszélni) összehasonlításképpen ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy mittomén, Dawes legyen a következő Secretary General a Földön :D
“Azt, amit most vele meselnek el, pont odaadhattak volna Drummernek is” – a fentiek miatt ez sem igaz, nem minden karakter összevissza cserélgethető (Marco felkér egy földit, hogy csatlakozzon a Free Navyhez??)
(+@Neo: szóval nem amiatt nem tartom logikusnak ezt, mert ragaszkodni akarok a könyvhöz, eddig is egymásba olvasztották a karaktereket rendesen, hanem ezt a konkrét felhozott példát nem tartom jónak – itt szembenálló felek vannak, akiknek a szereplőit nem lehet csak úgy ide-oda dobálni)

Gertio: - 2021. 01. 26. 13:18

Llew:

Én untam bele… és szerintem ennél jobbak a színészek, mint amilyen lehetőségeket kapnak a forgatókönyv alapján. A korrekt lezárás sem érdekel, ha ehhez egyhangú, vontatott történetvezetésen keresztül vezet az út.

elmebaj - 2021. 01. 26. 14:37

@Enzo

Szerintem felreertesz. Drummer mostani szalat adhattak volna (vissza) Michionak es akkor Drummer tarthatott volna Bull helyett a Rocival. Igy kevesbe lett volna megvarialva, hogy ki kinek a sztorijat jatssza, es Bullt sem kellett volna “uresen” behozni ugy, hogy valojaban az o tortenete a sorozatban mar Drummerhez kerult. Drummer egyebkent is a Medina/Tycho biztonsagi tisztje volt – pont azt csinalta korabban, amire Bullt iden behoztak. Az, hogy megsem igy tettek, IMO ket dolgot jelenthet. Terveik vannak Bull-lal, ill. nincsenek nagy terveik Michioval (mert Drummer kapta a szalat).

@Neopromitiv, @Llev, @Annatar

Ez rendben van. De ha a 6. evad kb a 6. konyv vegeig jut el, akkor max a sorozat megmenteseben lehet bizni, kulonben pont az idegenekkel kapcsolatos dolgok sosem kerulnek kifutasra, maximum a naprendszeren beluli politikai szalak kerulnek nyugvopontra (viszont akkor meg feleslegesen mutogattak az evad elejen Holdenek vizualis interpretaciojat az idegenekrol).

A konyveknel a 6. vegen tenyleg le lehet zarni egy adott tortenetivet, viszont az egesz 5-6. konyv pont gyakorlatilag a zaro trilogia monumentalis felvezetese (es eleg jelentos hatasa lesz). Ha itt nem ez a celja, akkor mast kell talalni neki, kulonben olyan lesz a befejezes, mint a Deadwoodnal volt. :)

(en ezzel egyebkent inkabb kiegyeznek, mint az egesz sorozat osszecsapasaval, ezzel egyutt sajnalnam, hogy pont a vegjatek – es az idegenekkel kapcsolatos varhato revelacio – marad le)

Enzo - 2021. 01. 26. 15:17

@elmebaj:

Ja hogy te a másik irányba cserélést mondod – na az oké, a “Tycho biztonsági főnöke” meló az földinek meg övbélinek is oké, az lehetett volna Drummer simán, csak nem így lett felvezetve az előző évadban (amikor ugye lelépett a Medinán), de tény hogy akkor Michi (vagy akár felőlem Oksana) megkaphatta volna a #PolyAmBelterFam szálat.

“Az, hogy megsem igy tettek, IMO ket dolgot jelenthet. Terveik vannak Bull-lal, ill. nincsenek nagy terveik Michioval (mert Drummer kapta a szalat).”

-> szerintem mindkettő igaz lehet, előbbi akár Cas Anvar botránya miatt egy Alex-helyettesítésbe is kifuthat (én a jelenlegi szereplőkből őt látom erre legesélyesebbnek, jóval inkább, mint Bobbie-t vagy Clarissát), utóbbinál pedig egyértelműnek tűnik, hogy Michionak nem lesz külön szála, hanem kvázi “Drummer játssza el őt” és ő csak egy tag lesz a csapatból.

A könyves témában meg egyetértek, hogy a zárótrilógia kenterbe veri ezt a középsőt és marha kíváncsi lennék rá képernyőn, akár úgy is, hogy a 6.könyvet “hagyjuk ki”/rövidítjük bele valahogy… de mindegy, 1 évadba amúgy se férne bele semmi, szóval akkor meg már jobb, hogy tartják a könyves tempót és imádkozzunk egy #sixseasonsandamovie lezárásért.

Amúgy aki olvasta a könyveket, az továbbra is jöjjön ugyanezeket a témákat szabadabban kibeszélni a poszt elején linkelt könyves kibeszélőbe :)

@Llew: köszi a Drummer-es cikket, már egyszer szembejött, de csak most olvastam el, érdekes :)

CrashBoostZoom - 2021. 01. 26. 20:06

@elmebaj @Enzo

Számomra az idegenekkel kapcsolatos szál a legérdektelenebb az egész történetben. Sosem azért folytattam a könyvek olvasását, hogy arra kapjak válaszokat és pont ezért az utolsó 3 könyv a leggyengébb része az egésznek. Számomra tökéletes lezárás a 6. könyv és ezáltal majd a 6. évad vége is. Örülök, hogy ők sem erőltetik a tovább.

elmebaj - 2021. 01. 26. 21:34

@CrashBoostZoom

Erre spoilermentesen nehez valaszolni, de mivel a protomolekula es az alien tech, illetve annak mellekhatasai folyamatosan a terseg legerosebb politikai katalizatorai is, szerintem meglehetosen butan nezne ki, ha egyszeruen elfelejtenek a szalat feluton.

Egyebkent brutalisan irigyellek, hogy te mar olvastad az utolso harom konyvet, tekintve, hogy csak ketto van kesz belole (en is ezert irtam korabban zarojelben, hogy valojaban nem 3, hanem meg 4 konyv lenne hatra)!

@Enzo

Igen, en is valahogy igy vagyok vele. Ha mar ugysem fer bele tisztessegesen, akkor inkabb meg se probaljak, mert azt nem lehet rendesen megcsinalni. Akkor inkabb maradjon latvanyosan nyitva, ugy, amit adott esetben folytatni lehet.

Az en felelmem, hogy megprobaljak valahogy osszesuriteni, pl. pont azert, hogy valamifele lezarast az alienek szala is kapjon. Nem latom, hogy az elsulhetne jol ugy, hogy kozben a zaro trilogia esemenyeit lehagyjak… viszont meg rosszabb lenne, ha beleszuszakolnak par reszbe az egeszet. Remelem tokosebbek lesznek es nem akarnak majd ennek megfelelni, csak csinaljak tovabb, mintha semmi sem tortent volna.

Amugy szerintem Bullnal sokkal egyertelmubb valasztas lenne Alex helyettesitesere Bobby. Ha csak a sorozatos teret nezem, egyik sem elsosorban pilota, de minden mas Bobby mellett szol, tobbek kozott kettojuk kapcsolata, illetve Bobby es a csapat kozotti kapcsolat, illetve a karakter kidolgozottsaga is. Emellett ugyanugy outsider, mint a Roci tobbsege, raadasul marsi is. Bull eseten mar tul sok lenne a foldi a Rocin. ;)

Neoprimitiv - 2021. 01. 26. 23:00

elmebaj: “ezzel egyutt sajnalnam, hogy pont a vegjatek – es az idegenekkel kapcsolatos varhato revelacio – marad le”

Én valószínűleg a sorozat nézőinek ahhoz a 0,1%-ához tartozom, amelyiknek pont az idegenes hókuszpókusz a legkevésbé érdekes. Tudom, az egész ring gate opciót ennek köszönhetjük, de a számomra az emberi szereplők és erővonalak közti konfliktusok bőven elég néznivalót adnak anélkül is, hogy van valami furcsa és megmagyarázhatatlan izé (pontosabban izék) a háttérben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz