login |

The Expanse: kezdett az 5. évad

2020. 12. 21. 16:20 - Írta: Desmond Wallace

253 hozzászólás | kategória: kritika,

(A könyves kibeszélő a szokott helyen.) Ki voltunk már éhezve a folytatásra? Azt hiszem, hogy erre a kérdésre a legtöbb néző igennel tud válaszolni. Majd’ egy éve nem láthattunk új részt a The Expanse-ből, szóval nem ártott az a kis emlékeztető az 5×01 elején. Bevallom, én a 4. évadtól több izgalmat vártam volna, de talán a mostani felvonás eseménydúsabb lesz majd.

Nos, egy rész alapján (a másik kettőt még nem láttam, de nyugodtan emlegethetőek kommentben) lassacskán bontakozik ki az új cselekmény. Nem mondom, hogy rossz lett volna a kezdés, mert ugyanazt a hangulatot árasztotta, mint az elmúlt években, de az adrenalinszintemet nem emelte meg. Egyelőre csak röviden reflektálnék az 5×01, aztán majd kivesézitek az eseményeket. Spoileresen folytatom.

Holdenék visszatértek a Naprendszerbe, de a csapat szétszéledt. Amíg a Roci a Tycho Állomáson vesztegel, mindenki igyekszik a magánéletével foglalkozni. Amos a Földre, míg Alex a Marsra tart. Naomi a fiával szeretne találkozni, de úgy vélem, hogy ez nem lesz egy igazi családi összejövetel. Filip kezéhez több ember vére is tapad, a kezdős képsorokkal már bizonyította, hogy hűségesen szolgálja az apja érdekeit.

Igazából majdnem minden fontos szereplőt láthattunk ebben a bevezető epizódban, és voltak is jó párbeszédek, a karakterek most sem hazudtolták meg önmagukat, de nekem picit lassú volt ez a kezdés. Könnyen lehet persze, hogy a következő két részben már felpörögtek az események. Apropó, Amos bunyója jó lett volna, ha nem vagdossák szét az egészet.

Az 5×01-et 6,5/10-re tudom értékelni. Marco Inaros most már tényleg célba vette a Földet egy nagyobb szikladarabbal, ami komoly problémákat okozhat. Kivéve, ha mégis kiszúrják a földlakók, és akkor hoppon marad Naomi expasija. Közben a Marson is komoly változások történnek, Holden pedig még mindig nem tud megszabadulni a protomolekula árnyékától. Fred Johnson gondoskodik róla.

253 hozzászólás Ne habozz!

Llew - 2020. 12. 21. 16:44

Én egyben néztem az első három részt és most eszem a kefét amíg a z új részt várom. Hozza azt amit eddig. Illetve a tavalyi évadnél sokkal jobbnak ígérkezik. Naprendszer összeesküvés fenyegetettség. Csak majd a csapatnak kell összerázódnia. Mondjuk Inaros célját nem értem. Eddig se szerették, de az alapján amire az évadzáró óta készül

SPOILER

és ami a 3. rész végén be is követezik, azzal nem a kitűzött vérdíjat emeli meg hanem totális háborút hirdet és célkeresztet rajzol magára. Akármennyire is megerősödtek, egy valódi háborúban nem győzhetnek. És a tette a Beltereket is megosztja.

CrashBoostZoom - 2020. 12. 21. 17:28

@Llew

Mivel olvastam a könyveket nem spoilerezek de szeretném felhívni a figyelmed Sauveterre prezentációrája. Még hasznos lehet az elkövezendő részekben :)

Ghostika - 2020. 12. 21. 19:46

Veeegre, kedvenc konyvem volt. A 4. konyv(evad) utan azt hittem valaki mas irta oket, annyival jobb es izgalmasabb volt.

Van egy after show beszelgetes minden reszrol az Amazon Prime youtube oldalan es ott elmondtak, hogy a verekedos jelenet hosszabb lett volna, fel is vettek majd kidobtak es csak igy snitteket raktak be belole. Szerintem igy is atadta a hatast, hogy elrendezte oket.

Amos and Avasarala monolog a het idezete :) “You could be both”

Enzo - 2020. 12. 21. 20:49

5×01 (pótlás szerdáról)

Arr, de hiányzott ez az egész, átpörgettem előtte a 4.évadot, hogy rendesen képben legyek és még mindig imádom! (És mennyire jó, hogy nagyjából hetiben jön és végre rendesen ki lehet beszélni!)(Köszi a posztot Desmond!)

Korrekt kezdés volt, leginkább még csak megalapozták a legtöbb szálat, felvázolták a status quo-t. Furcsa, hogy úgy indítunk, hogy Amos meg Alex már lelépett a saját ügyeit intézni, és csak Naomi elválását mutatják onscreen. Így, hogy a könyv miatt nem nagyon érnek meglepetések, valahogy kevesebb dolgot is tudtam felírni, természetesen igyekszem nem spoilerezni onnan, gyertek inkább a könyves kibeszélőbe :) -> https://www.sorozatjunkie.hu/2016/01/22/the-expanse-konyves-kibeszelo/
Volt rengeteg dolog, amire örülök hogy odafigyeltek (például whiskytöltős jelenet a Holdon – olvastam egy tweetben, hogy a VFX csapat mindig a helyszínhez illően animálja a folyadékokat, jelen esetben 1/6G-hez), és egyéb apróságok, visszautalások, stb.:
– a főcím változása
– amikor Alex landolni készül a Marson a Razorback-kel, a diszpécser a régi, marsi nevén, Tachi-ként említi a Rocinantét
– Bobbie-tól de rendes, hogy Esai Martin halála után befizette a családját egy kolonizáló költözésre
– az egyik marsi kocsmában “Firehawk Whiskey” felirat a falon, mekkora utalás a fandom nevére (Screaming Firehawks), jófejség :)
– a rész végén egy hologramos Augustin Gamarra-megemlékezést mutattak (ez volt ugye az a hajó, amit még anno Naomi segítségével Marco elpusztított)

Még pár gondolat:
– A legeslegelső jelenetet nem értettem, mit keresett az elhajított szikla a Napnál, ha egyszer egy hajszálpontosan beprogramozott pályája volt a Föld felé?
– Jé, a Tycho-n most behozták Bikát szereplőnek, akkor ezek szerint mégse olvasztották be Drummerbe a karakterét.
– Hatalmas, hogy Amos fenyíti a rosszarcokat a tranzithajón :D és figyeltétek, hogy lenyúlta Murtry RCE-s táskáját, átírva rajta a nevet? :D (habár valóban nekem is furcsa volt, ahogy megvágták az egészet)
– Marco forradalmi beszéde a végén is sztem hátborzongatóan jól sikerül, az ízes övbéli akcentussal.

#hétidézetei:
“Message the old lady.” :D (Bobbie hívja Avasaralát :D)

ezt meg ugyan egyik előre kiadott jelenet ellőtte, de azért zseniális:
“-You and I have very different life experiences, Chrissie.
-Don’t call me that. I’m a member of Parliament, not your favorite stripper.
-You could be both.” :DD
meg úgy Amos minden második mondata jöhetne ebbe a rovatba egyébként :D
azt sajnálom csak, hogy Avasaralától a könyves “Burton! Mi a retkes p*csát keres még a bolygómon?” mondat nem került bele, azon vonyítottam olvasáskor :D

5×02 (pótlás csütörtökről)

Szálakból lesz elég, az tuti, a 4 főszereplőnkön kívül még Avasarala és Drummer is intézi a saját ügyeit. Így mondjuk vagy néha ki kell hagyni egyiket-másikat, vagy ha mindegyikkel haladunk, akkor összességében kevés előrelépés történik. Pl. ennek se volt cliffhanger a vége, pedig leérhetnének már azok a sziklák. Amos Baltimore-i szála nem egy nagy szám azon kívül, hogy a nevének az eredetéről megtudtunk dolgokat + megint badass volt, ahogy kivette a fegyvert az őt fenyegető csávó övéből :DD
Asszem nem véletlen, hogy az első 3 rész egyben jött ki, érzésre a következő rész végére kezdünk csak belecsapni a lecsóba több szálon is… :)

Darabkák:
– Juhú, újabb olyan szereplő jön be külön, akiről eddig azt lehetett hinni, hogy Drummerbe van “olvasztva”: Michio Pa (mondjuk csak a beégetett feliratokból lehetett kilesni) és vele együtt a kis poliamor övbéli csapat :)
– Bobbie mennyi feketepiacos cuccot összeszedett már :O Fontos lesz ez a szál és az Alexszel közös nyomozása.
– Apropó Mars, Sauveterre előadása nagyon tetszett a Ring Space stratégiai fontosságáról. (Alexet meg hogy behálózta a csajon keresztül, cseles.)
– Megint egy kis apróság, amire odafigyeltek: direkt mutatták a normál gravitációs italkitöltést a földi szálon, és azt is, ahogy Amos elővigyázatosan megvárta, amíg Erich iszik a whiskyből.

#hétidézetei:
“I am Camina Drummer. You respect my claim, or you die and become a story I tell the next captain.” (Drummer BADASS)

“-You know what your problem is?
-Oh, my dick’s too big?” :D /Bika/

“-You know what your problem is?
-Tell me.
-You think that if someone’s an underdog, that means they’re the good guy.” /Bika/ (jó mondás)

“-What’d you do?
-There was a button. I pushed it.
-Jesus Christ. That’s really how you go through life, isn’t it?” :DD /Fred Holdennek/

5×03 (pótlás vasárnapról)

1. Hé, nem tudtuk meg, mi az elején Delgado által elkezdett vicc vége :'(
2. Woohoo, eyecandy fronton remek volt a rész: Drummer és a kis #PolyAmBelterFam szolgáltatta a látnivalót :P
3. Látszott, hogy Drummer saját magát okolja, amiért egyrészt életben hagyta a szavazásnál Marcot, másrészt nem fogadta el Ashford felkérését, ezért indult el most Marcot levadászni – habár aztán a végén mégis meggondolta magát. Tetszett, hogy visszautaltak Ashford whisky-jére. (BTW minden második jelenetben isznak valamit, komolyan :D)
4. Alex meg Naomi is beletenyerelt a sz@rba rendesen. Alex meg nyugtatót kapott, nem “igazságszérumot”, ez okozhat ilyet, hogy lazán elszólja magát és még Bobbie-t is feladja? (Amúgy más téma, de Babbage mennyivel szexibb kibontott hajjal :D)
5. Minden szál elég lassan alakulgat, de a végén csak eljutottunk a becsapódáshoz végre, brutálisan lett megcsinálva az utolsó jelenet.

Hádész - 2020. 12. 21. 22:28

Ghostika: A negyedik könyv után ez tényleg sokkal jobb, az egyik legjobb a sorozatban (8. kötetet holnap kezdem). Bár a sorozatos megvalósításban nem tetszik, hogy előre elspoilerezték Marco akcióját, így kevésbé üt.

Ghostika - 2020. 12. 22. 10:17

Ha mar a VFX, az elso jelenet, mikor felrobban az allomas, na ott merges voltam. Amugy annyira figyelnek az ilyen dolgokra, de tudom, kellett a filmes hatas, de nem hiszem hogy valoban igy ott alltak volna nyitott ajtoval. Tudom tudom, szorszalhasogatas, de annyira magasan van a sajat maguk altal felallitott lec, hogy nem tudtam elmenni mellette :)

Hadesz, Marcot fel akartak epiteni, jo otlet volt a behozatala a 4. evadban, de jogos, kb 10 seccel hamarabb kellett volna vagni, eleg lett volna az utalas ra, hogy tervez valamit, de nem permier planban mutatni a foldet.

Annatar - 2020. 12. 22. 13:42

Enzo:

Hogy mit keresett az az aszteroida a Napnál? Mivel nagyjából ugyan beirányozták az álcázott aszteroidákat, de nem számíthattak ki minden gravitációs hatást, aminek az útjuk során ki vannak téve, egy eltévedt, és széttört a Nap mellett elhaladtában. Nem fejtették ki nagyon a pályájukat, de úgy tűnt, hogy a Nap gravitációját használták a sziklák felgyorsítására (parittya-hatás egyrészt, az érzékelők megtésvesztése a zavaró napsugárzással másrészt), csak ez túl közel került a Naphoz. Ezt látszik alátámasztani, hogy amikor a 3. rész végén megérkezik az első szikla, nagyjából a Nap irányából jön, nem a Naprendszer külső része felől.

Enzo - 2020. 12. 22. 15:49

@Annatar: ja, a parittyahatás kimaradt, azt hittem egyenesen a Földet célozták, és nem értettem hogy kerül a Naphoz az egyik… de ez így logikus magyarázatnak hangzik, köszi!

gafz - 2020. 12. 22. 17:35

Parittyahatás a napnál szerintem nincs csak a bolygóknál,mivel a naprendszer referenciájában azok mozognak a nap meg nem. Különben már rég elszálltunk volna a Földdel valahova messzire.

gafz - 2020. 12. 22. 17:36

Ár-apály hatás van.

walaki - 2020. 12. 22. 23:37

Bezony, ez de hiányzott! Le is csúszott az első három rész egyből :-) Még mindig bitang jó sorozat, nekem kifejezetten bejön, hogy visszatértünk az első évadnál megszokott, kicsit nyomozós, de mindenképp naprendszeren belüli vonalra.

@Enzo: elhangzik a 3. részben is, hogy a Földről a Mars irányában figyelik az aszteoridákat, ezért kellett a Nap irányából hátulról küldeni (és ugyanezért ezért haladt ela Vénusz mellett). Delgado próbálta is elérni, hogy fordítsák a Nap felé a kukkert, de nem jött össze neki.

@gafz: már hogyne lenne, a parittyahatást a gravitáció okozza, ami egyenesen arányos a tömeggel, abból meg a Napnak van a legtöbb :-) És igen, már rég elszálltunk volna, ha a Nap gravitációja nem vonzaná a bolygókat (is). Az ár-apányt meg a Hold gravitációs mezeje okozza, nem a Nap (gondolj csak bele, ha a Nap okozná, akkor mindig délben lenne ár, éjfélkor meg apály, de ez nem így van).

Annatar - 2020. 12. 23. 00:23

gafz:

Mellesleg a Nap is mozog, nem is kis sebességgel…

gafz - 2020. 12. 23. 13:07

A parittyahatás az,hogy a mozgó test (pl. bolygó) gravitációja gyorsítja a testet a bolygó keringésének irányába. A nap a naprendszerben áll, nem mozog. (A galaxisban meg a vilgegyetemben persze mozog, de itt a naprendszer a viszonyítási pont).
Az ár-apály hatás meg az, hogy a test gravitációs középponttól távoli meg közeli részeire külöböző gravitációs erők hatnak, így szétszakadhat, eldeformálódhat. Így hat a Hold is a Földre, csak kicsit, hogy csak a folyadékokat képes láthatóan (de a Föld méretéhez képest igen minimálisan) “eldeformálni”. A nap közelében ez a hatás sokkal nagyobb, egy kisebb sziklát is szétszedhet. Na és van ott némi meleg is, az is segít dezintegrálni.

walaki - 2020. 12. 23. 15:20

“a bolygó keringésének irányába”
A keringési iránynak ehhez semmi köze. A tömeg által kialakított gravitációs vonzás erejének az irányvektorra vetített része adódik hozzá az elhaladó tárgy sebességéhez. Ha az eredeti sebességet meghaladja a vonzás, akkor a Napba zuhan, ha pont kiegyenlítik egymást, akkor körpályára áll, ha pedig kissebb, akkor jön létre a parittyahatás, és a tárgy tovaszáguld.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_assist

“A nap a naprendszerben áll”
Forog az, nem is kis sebességgel. De mint mondtam, ennek semmi köze a parittyahatáshoz.

“Az ár-apály hatás meg az, hogy a test gravitációs középponttól távoli meg közeli részeire külöböző gravitációs erők hatnak”
Csöppet sem. Egyáltalán nincsenek “különböző gravitációs erők”, pl a Hold és a Föld között is konstans (nem változik meg hirtelen sem a tömegük sem a távolságuk), tehát az semmiképp sem okozhatja. Az ár-apály azért jelentkezik, mert a forgás miatt ugyanaz a gravitációs erő mindig máshol fejti ki hatását a forgó objektumon. Egy forgás nélküli, kötött keringésű objektumon nincs ár-apály. A Holdon például nincs, és nem is lehet, mivel mindig ugyanazt a felét mutatja a Föld felé. Ezzel szemben a Földön, ami a Holdhoz képest forog, van.

Elismerem, akadnak azért itt-ott apróbb hibák az Expanse-ban, de alapvetően tudományosan nagyon is korrekt, amit bemutatnak. Talán a legkorrektebb az Űrodüsszeia óta.

Vitya - 2020. 12. 23. 19:10

Ütött rendesen ez a negyedik rész.
Abszolut neznem már a kovetkezot jellegű volt.
Nem tudom de Avasarala meg a hangja annyira a mass effecttel kapcsolja ossze ezt a sorozatot eleg sok a hasonlat de ez persze nem baj sőt

Llew - 2020. 12. 23. 22:38

Hát ez elég kemény volt. Avasarala elég jól feltalálta magát szerencsére és jó eséllyel megint ő kerül a vezető székbe.
Viszont továbbra is tartom a korábbi meglátásom, hogy bármekkora győzelmeket is aratott Marco és még ha ez folytatódik is egy darabig, hosszú távon akkor is csak egy olyan háborút kezdett, amit nem nyerhet meg. Ahhoz túl sok ellenséget szerzett, akik összefognak ellene. Mondjuk az elég jól mutatja, hogy gebasz van, hogy Fred csapatában elég sokan ellene játszottak.
Már most látom hogy nagyon rövid lesz ez az évad. Remēlem a csapat összeverődik azért és nem külön pályán lesznek végig.

Ghostika - 2020. 12. 23. 22:43

Szamomra a sorozat eddigi legjobb epizodja volt. Meg ugy is, hogy olvastam a konyveket izgultam vegig.
Es pontosan, nagyon rovid lesz ez az evad. Ez mar a 4. resz volt :O

walaki - 2020. 12. 24. 01:23

Hú, nem volt semmi rész!

SPOILER
Igazatok van, tényleg nincs sok teteje, hogy háborút indít Marco. Annak még lett volna értelme, hogy hagyja, a marsi stealth-tech miatt azt higgyék, a Mars támadott, a marsiak meg a parlamentjük felrobbantása és a válaszcsapás miatt azt, hogy a földiek, és így egymásnak ugrasztja őket. Aztán amikor már mindkettő legyengült a háborúban, akkor a belterseké maradna az egyetlen ütőképes űrhajóflotta, amivel elfoglalja a gyűrűt.
De így, hogy bejelenti, ő volt, tutira el fog bukni, mert a Föld és a Mars nem fog egymásnak ugrani, helyette inkább egyesítik a haderejüket a Belt ellen. Pláne, mivel a protomolekula nem biztosíték, sokkal inkább halálos ítélet (ezt mondjuk nem tudom, hogy mennyire tudhatja, mert Fred sem volt tisztában vele, hogy a többiek tudják, az idegenek a protomolekulára vadásznak, amiatt irtották ki a kapuépítőket is.) De a protomolekulától függetlenül is stratégiai öntökönszúrás volt nem megvárni, hogy egymást csépeljék a többiek.

Egyetlen kis hiba zavart csak, egy akkora luk a szoba falán egyből, azonnal, insztant kiszippantott volna mindenkit a világűrbe. Nemhogy a szoba közepén csigalassúsággal elindul egy ajtó lefelé, csak hogy legyen idő kényelmesen kimenteni a főhőst… Persze, értem én, plot armour :-)

Mindenesetre nagyon várom a fejleményeket!

Ghostika - 2020. 12. 24. 12:51

Walaki, a vakum dolog. Volt a masodik evad elejen/kozepen egy resz, mikor a doki, Prax egy hajon utazik egy masik novel, aki “atszallt” egy masik hajora hogy az elviszi oket a foldre, de valojaban csak kinyitottak a legzsilipet. Ha emlekszel ra, ott szinte meg sem mozdultak a testek csak nagyon lassan. Utana lattam egy videot ahol az expanse tudomanyos megoldasait vitatjak es emlitettek hogy az egyik legrealisabb volt.
Vagy ott van Ashford kivegzese is. Ott sem szippantotta ki Ashfordot a nagy vakum, hanem szepen lassan elindult a hajo es igy kerult ki a zsilipbol.

FjFox - 2020. 12. 24. 13:34

Walaki,

Marco fanatikus, belefér hogy vannak tettei aminek nincsen logikus magyarázata. Másik, hogy a Föld és a Mars nem igazán van olyan helyzetben most, hogy bármilyen válaszcsapáson gondolkozzon. Földön most halt meg néhány 10 (100?) milló ember, idő kell míg egyáltalán talpraállank. Marsról meg szépen lassan szivárognak el az emberek, ami még okoz meglepetést a jövöben.

Remélem azt észrevetted, hogy Marco nem egy kis Marsi hadihajóval rendelkezzik, nem véletlen :)

walaki - 2020. 12. 24. 17:08

@Ghostika: “szinte meg sem mozdultak a testek”
Pedig kéne nekik. Ha egy nyomás alatti kabint hirtelen nagy felületen összenyitsz a vákuumal, akkor benne lévő levegő a nagy nyomáskülönbség miatt szinte ki fog robbanni “szélvihar” formájában, ami pedig mindent, ami nincs szorosan rögzítve, magával kell sodorjon ki az űrbe. Kb. úgy, mint ahogy az az Űrodusszeiában lett ábrázolva
https://www.youtube.com/watch?v=gpwvJzcfL1w

@FjFox: igen, fanatikus, nem is vitás. Az is oké, hogy kell idő, míg talpra állnak, de azért szerintem maradt bőven hadihajója mind a Földnek, mind a Marsnak, amik bolygókörüli pályán készenlétben várakoznak és azonnal bevethetők (nem hiszem, hogy a komplett haderő a felszínen állomásozna). Inkább az a para, kinek kellene kiadnia a parancsot :-) A köv. részben úgyis kiderül! Nagyon izgalmas, az biztos!

walaki - 2020. 12. 24. 17:30

@Ghostika: ja, és ha kicsi a lyuk, lassabb a kiáramlás és emiatt nincs is robbanásszerű szélvihar, akkor is a fulladás előtt ott van még a nyomáseséstől fellépő keszon, amiről mindig megfeledkeznek a filmkészítők (meg most én is :-D). Ettől a hirtelen felforrt vér az ember fülén, szemén, orrán meg úgy kb. minden kapilláris erén át egyszerre távozik. Lásd Sojuz 11, megtörtént eset, amikor kicsi lyukon keresztül fél percig is tartott, hogy kiszökjön a kabinból a levegő, ez mégis elég volt ahhoz, hogy fellépjen a keszon. Ha ennél gyorsabban csökken le a nyomás, akkor csak még rosszabb. Ezt mondjuk megértem, hogy nem akarják filmeken ábrázolni, biztos nem lehet szép látvány…
https://hu.wikipedia.org/wiki/Keszonbetegs%C3%A9g

gafz - 2020. 12. 24. 19:20

Keszon: N2 a vérbe csak nagy nyomáson oldódik jelentős mértékben. Az O2 és CO2 a hemoglobinhoz kütött. Miből lesz a “keszon”? Telített vízgőz? Az erek képesek 300 Hgmm nyomásnak ellenállni, mely a légkötri nyomás 4x-ese. Ahol gáz van, az a tüdő meg az emésztőrendszer. Az se robban fel 1 bar nyomáskülönbségtől. Szóval marad a fulladás.

a_n_d_r_e_w - 2020. 12. 25. 03:38

Minden elismeresem a keszitoknek. Gyakorlatilag a konyvsorozat leggyengebb darabjait (igen, a jelenlevok tobbsegevel ellentetben szerintem konyvben a Marco Inaros szeria mar-mar az olvashatatlansag hatarat surolja) is ilyen remekul meg tudtak oldani. Gyanus volt, hogy az elozetesekkel egy altalam kevesbe vart 5. evadra is fel tudtak hypeolni de eddig nem okoztak csalodast. Megegyszer gratula nekik!

a_n_d_r_e_w - 2020. 12. 25. 03:41

@walaki: a szivo hatas negyzetesen (vagy kobosen?) csokken a tavolsaggal. Azaz a res kozvetlen kozeleben rendkivul eros, par meterrel beljebb meg kb a nyari szello ereje (tulzas, de kb). Mint ahogy egy porszivonal is, probald ki, hogy a kezed 1, 10 es 50 cm-re van tole.

wondorog - 2020. 12. 25. 10:27

a_n_d_r_e_w

Hasonló a véleményem, én is Inarost tartom a sorozat leggyengébb villain-ének (még ha elég hatásos dolgokat csinált is), viszont a színész annyira karizmatikus lett, hogy szinte kezd érdekelni.

walaki - 2020. 12. 25. 13:35

@gafz: te most komolyan kétségbevonod a keszon létezését??? Mondhatsz bármit, empirikusan bizonyított mi történik az űrhajóssal. A bonctani jelentés szerint a Sojuz 11 legénysége nem megfulladt, hanem azonnal szörnyethalt.

@a_n_d_r_e_w: persze, de elég nagy likat hagyott az a robot ahhoz, hogy a nyomáskiegyenlítés szinte azonnali legyen. Lásd https://en.wikipedia.org/wiki/Uncontrolled_decompression#Explosive_decompression Mind1, nyári szellő vagy sem, plot armour nélkül nem élhették volna túl, az biztos :-) Nem gondoltam volna, hogy a könyvben Marco olvashatatlan, mert a sorozatban tényleg elég jó főgonoszt faragtak belőle! Ha eltekintünk a színésztől, akkor is érdekes és az indítékai is a helyén vannak. Kíváncsi leszek, hogy áll össze megint a Roci legénysége, mivel Naominak nem lesz könnyű elszabadulnia tőle, segítség nélkül nem is fog menni.

gafz - 2020. 12. 25. 23:15

Becslések szerint a 0 nyomás kb. 1 percig túlélhető.

Keszon: magas nyomású környezet pL. alagútépítás (vízbetörés ellen), búvárkodás, egyebek. A magas nyomás miatt sok N2 oldódik a vérbe és okozhat nagy nyomások akár nitrogénnarkózist (“mélységi mámor”), mivel úgy működik, mint az altatógázok. Keszonbetegség: a felszíni nyomáson a magyas nyomáson vérbe oldódott N2 felszabadul mikrobuborékok formájában és okoz elsősorba a kapillárisok szintjén keringési zavart, így a szövetekben oxigénhiányt. Semmi hirtelen halál.
Felszíni “normál” nyomáson egész minimális N2 oldódik a vérbe, így felszabadulva is csak egészen csekély mennyiségű buborék tud.
A szojuz 11 legénységének halálának sebességét meg nem a boncolás mondja meg, hanem az életfunkciók telemetriája. Ráadásul a nyomáscsökkenés sem pillanat alatt történt, csak egy korán nyitott kiegyenlítőszelep eresztette el fokozatosan a kabin légkörét.

Ghostika - 2020. 12. 26. 11:57

@walaki, ez volt a video elemzes amirol beszeltem:

https://www.youtube.com/watch?v=KyooE7bazT0&t=308s

korxi - 2020. 12. 26. 14:07

Kialakultak a szezonbeli történetszálak. Az hogy Inaros milyen galibákat csinál és majd hogyan kapcsolják le, az nyilván központi elem lesz, habár túl sok hangsúlyt fektetnek a különféle szélsőséges belter irányzatok intifádáira.
Sajnos szintén hangsúlyos szálnak tűnik Naomi családi élete is, pedig az engem egyáltalán nem érdekel. Filip, a fia, és Naoimnak a vele való kapcsolata úgyszintén semmilyen szinten nem érdekel.
Bobby és Alex marsi ténykedése érdekesnek tűnik (bár utóbbinak sem érdekel a családi élete:)), valamint az is, hogy mindenki kedvence, Amos mit csinál majd a XXIV. századi Baltiomre-ban.
Kíváncsian várom hogy mit hoznak ki a Tycho állomásos szálból, Holden hogyan fogja befolyásolni Fred Johnson protomolekulás törekvéseit, azon kívül hogy jókat fognak még vitatkozni.

Llew - 2020. 12. 26. 18:29

Spoiler
Fred már nem nagyon fog vitatkozni.

Furaha - 2020. 12. 26. 21:27

Az azért megvan Llew, hogy egy hét szavas kommentet az ember egyetlen pillantással átlát, és egy szimpla spoiler szót beírni ilyen esetben annyit ér, mint halottnak a csók… A kommentedet minél előbb törölni kellene!

Llew - 2020. 12. 27. 01:21

Ez a kibeszélő az aktuális részekről, itt igazából nincs spoiler. Aki ide jön, az vállalja, hogy a legrissebb részekről is tud.

Furaha - 2020. 12. 27. 11:27

Ha amire utalsz a 4. részben történik, akkor elnézést kérek. Éppen a spoiler szó miatt úgy gondoltam, hogy jövőbeni, egy-két rész múlva esedékes történésről beszélsz. Abban természetesen igazad van, hogy a 4. részig bezárólag bármiről lehet beszélni spoiler kiírása nélkül is.

Enzo - 2020. 12. 27. 13:13

5×04 avagy a “minden sz@rrámegy” epizód :D

Hú, ez a rész tényleg még könyvolvasóként is brutális volt… ahogy sorra csapódnak be az aszteroidák, és a Naprendszer különböző helyszínein is a szereplők megtudják a híreket, közben pedig Sakai árulása kiderül, viszik a protomolekulát és RIP Fred :'(
Az Alex-Bobbie kémkedős szálat jól elvágták rögtön az elején, és Amos (meg a rég látott Kisbarack) börtönös szálát is jótékonyan a becsapódás cliffhangerének homályába borították, így belefért Drummer-éken kívül mindenki.
Tetszett, hogy Nancy Gao most végre minden ellenérzését félretéve egy ilyen veszélyhelyzetben hajlandó volt Avasaralára hallgatni, és ezzel utolsó pillanatban sikerült megmenteni egy csomó életet, aztán jött a hidegzuhany és a UN One is lezuhant :( Összességében akkor 3 aszteroida betalált (Dakar, Philly és Dél-Ázsia), 3 szétlőve a Watchtower rendszer segítségével (amiket eddig ugye azért nem tudtak használni, mert a Marsra voltak ráállítva), 3 pedig mellément.

Darabkák:
– Azt én se értettem, hogy miért nem szökött ki az összes levegő hirtelen ott Fred irodájánál, de mivel a részről eddig érkezett kommenteknek úgy a 80%-a erről szól, én meg annyira nem értek a témához, nem akartam belefolyni. :D
– Kíváncsi lettem volna, hogy Monicát miért akarták elvinni a szakadárok, illetve hogy a szemkamerájáva felvett-e bármi érdekeset Sakai commjának képernyőjéről.
– Érdemes a háttérben a képernyőket figyelni néha, most például kiírták, hogy New York-ot elöntötte az árhullám.
– A múltkori whiskey-s utalás után most egy sokkal konkrétabbat is kaptunk: a Razorback mostantól Screaming Firehawk néven fut, figyeltétek? (A fanbázis tiszteletére)
– Marco egy rohadék terrorista, de azért kiváló forradalmi beszédeket tartani, azt tud, el kell ismerni.
– Már múltkor is volt ilyen a Tycho-n, de a mágnesbakancsban fejjel lefelé sétáló emberek nagyon jók a folyosón :D

#hétidézete:
“-Ma’am, this is Chef Casey on UN One.
-I know who I f*cking called! You fattened me up for years with macaroons.” :DD /Avasarala/

Pilgrim - 2020. 12. 30. 18:02

S5E05 – Hungaria rocks!

walaki - 2020. 12. 30. 22:56

@gafz: nem kívánom tovább folytatni. Remélem nem sértődsz meg, ha a mindenféle bizonyítékot nélkülöző benyögéseiddel szemben a Roszkozmosz és a NASA tudományos alaposságú, ellenőrzött jelentéseit tekintem mérvadónak.

@Ghostika: köszönöm szépen a linket, de inkább hiszek az Amerikai Nemzeti Repülési Bizottság (US FAA) tapasztalatában, akik szerint ha fél másodpercnél hamarabb következik be a nyomáscsökkentés, akkor “The risk of lung trauma is very high, as is the danger from any unsecured objects that can become projectiles because of the explosive force, which may be likened to a bomb detonation.” (azaz a tüdőembólia esélye igen nagy, akárcsak annak az esélye, hogy minden nem rögzített tárgy lövedékké változik a robbanásszerű erő hatására, ami egy bomba detonációjához hasonlatos)

@Enzo: Monicát azért akarták, mert tudott a protomulekuláról (legalábbis nekem ez jött le). És egyetértek, Avasarala beszólásai még mindig viszik a prímet :-)

gafz - 2020. 12. 31. 11:59

Valóban kár ezzel foglalkozni, mert nem tudod, hogy működik egy ember. Azt elmagyarázni meg bonyolult. De: sem a PTX sem a tüdőembolia nem jelent hirtelen halált ill. csak nagyon ritkán. Vannak azért extremitások (11x légköri nyomásról (tartós 100 m merülés) 1 pillanat alatt 1x légköri nyomás azzért eléggé extremitás, de 1x légköri nyomásról 0 nyomásra már nem annyira, az Apolló küldetések 0.2x légköri nyomásánál meg pláne) meg szerencsétlen esetek.

Yooha - 2020. 12. 31. 13:51

A 4. évadot kb. a felénél elkaszáltam, a noname bolygón lévő adok-kapok nem érdekelt. Az 5.-nek félve kezdtem neki, de eddig nagyon bejön. Reméltem hogy a Föld fele kipusztul, az biztos megbillentette volna a status-quot de sebaj. Biztos lesz még valami.

Megjegyzés: Angolul nézem, a Belter hogy hangzik magyarul? Övbéli? Övlakó?

Enzo - 2020. 12. 31. 16:27

@Yooha: “övbéli” a hivatalos fordítás, könyvben és sorozatban is :)

@walaki: hmm, lehet, de akkor Holdent is kellett volna vinniük :D (a mondat másik felére meg választ kaptam az 5×05-ben)

Amúgy tényleg, a Hungaria Group aszteroidák vajon megérnek egy “magyar jelenlét” posztot? :D
(Side note – létező dologról van szó:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hungaria_asteroid )

walaki - 2020. 12. 31. 22:42

BUÉK minden kedves junkienak! :-) Remélem a jövő év is annyira jó lesz sorozatokban, mint az idei!

@Enzo: igazad van, de lehet úgy gondolták, Holdent elkapni macerásabb, mivel híresség meg hős meg minden, túl feltűnő lenne a hiánya és sokan erednének azonnal a nyomukba miatta. De persze csak gondolom én. Az jut róla eszembe, amikor a lagzimon a gyerekkori haverjaim el akarták volna rabolni a menyasszonyt, de ez nem kis fejtörést okozott nekik, lévén épp a színpadon hegedült az esküvői ruhájában :-)

Annatar - 2021. 01. 01. 01:06

Monicát leginkább elhallgattatni akarták, mert túl sokat tudott meg az aszteroidás összeesküvésről, és el kellett távolítaniuk, hogy nehogy riadót fújjon és meghiúsítsa a támadást. Utána pedig Marco megpróbálhatta volna felhasználni a propagandájához.

Enzo - 2021. 01. 02. 00:28

5×05 (pótlás szerdáról)

1. Érdekes, hogy a marsi utóhatásokról nem tudunk szinte semmit – persze, Bobbie meg Alex ugye már pont nem volt ott, amikor becsapódott az ottani aszteroida, de azért remélem, majd kitekintünk oda is, hogy mi lett.
2. Nem teljesen látom át, hogy Drummer miért fogadta el Marco invitálását… hát még épphogy csak megtalálták a Marco által megölt Ashford hajóját, most meg nem küldik el egyből a francba?
3. Haha, és Monica tényleg felvette a szemkamerájával Sakai commjáról a Zmeya útvonalát, király :D egyből kisebb arca lett a csajnak, amikor ezt megtudta!
4. Amos-ék szálán nagyon tetszett a börtönből kijutós csapat dinamikája (2 fogoly, 3 biztiőr, 1 civil), Konecheck hatalmas forma :D Amos meg ahogy ilyen pankrációs dobással belevágta a végén a liftaknába, csak pislogtam… (mondjuk így Clarissa fölöslegesen aktiválta a modját – vagy még mindig hatott a blokkoló? mert azért órákba telt kijutni lentről…)
5. Naomi kicsit sem nézett ki gyanúsan, ahogy odalopakodott Marco-hoz :DD De Filipnek komolyan nincs annyi esze, hogy elvegye tőle a kést? Vagy az is lehet, hogy nem látta, de akkor meg csak úgy random megakadályozta, nem is tudván, hogy mire készül? Csak mert amikor Cyn-t fejbevágja Naomi a csavarkulccsal, akkor egy villanásnyira látszik, ahogy kiesik a kés a ruhaujjából a padlóra…
6. Apropó, az továbbra is felróható a sorozatnak, hogy a szereplők egyszerűen nem nevezik egymást a nevükön… ha a néző mondjuk nem olvasta a könyveket és nem olyan felirattal nézi, akkor fogalma sincs egy csomó ember nevéről, mert vagy max 1x hangzik el, vagy egyszer se. (Jó, ez lehet hogy csak engem zavar, de na. :D) Szóval így ki se derülne, hogy a mackószerű öreg, amelyik viszonylag kedves Naomival, az Cyn, a fekete csajszi aki meg nem, ő Karal, de például Oksana, Michio Pa, vagy épp Sakai neve se hangzott el sokszor.
7. Huh, egy jó kis Roci szabotázs, Naomi nemtom honnan érezte meg, de sikerült az utolsó pillanatban szólnia… és cliffhangert azért így is kaptunk a végére, hogy vajon elég volt-e a reaktormag kivetése Alextől, hogy megmentse a Razorbacket…

Kár, hogy nem vagyunk többen a kibeszélőkben (többes szám = a könyves + ez) :/ legszívesebben minden jelenetet megdumálnék valakivel :D

Neoprimitiv - 2021. 01. 02. 12:16

Enzo:
– Naomi kése: A történet alapján Filip egyértelműen nem látta. Viszont a snittekből ez valóban nagyon hülyén jött le, nekem is az volt az érzésem, hogy látnia kellett volna. Gondolom akartak vele adni még egy csavart a “Naomi meg akarja menteni Filip lelkét” szálnak.
– Roci szabotázs: Először Karal célzott rá, hogy majd “felfrissítik az emlékeit” a korábbi merényletről. Közvetlen utána, amikor Marcot le akarja szúrni, akkor az egyik nagy képernyőn a Roci látszik (nem én szúrtam ki, olvastam). Nem azt mondom, hogy nyílegyenes logikai levezetés, de a közvetlen érintettsége miatt nálam belefért.
– Clarissa szerintem még a blokkoló hatása alatt volt, csak próbálkozott az aktiválással.

Llew - 2021. 01. 02. 15:25

Eddig nem tűnt fel ilyesmi – lehet nem is volt -, de tök jópofa, hogy a főcímben is benne volt a meteortámadás.

Ami viszont szerintem nem teljesen van összhangban a korábbiakkal az meteorbecsapódások áldozatainak száma. Az elhangzottak alapján 1-2 millió. Én simán 10 milliókra számítottam. Az előző részben a híradásban 200-300 megatonnásra becsülték az első becsapódás erejét. A 3. évadban az amazonas medencében becsapódó a marsi atomrakétának volt 1-2 millió áldozata. A meteorbecsapódások sokkal nagyobbak voltak még ha azok sem a legsűrűbben lakott régiókban csapódtak be.

Alex húzása a reaktormag kilökésével nekem kicsit olcsó Star Trekes húzásnak tűnt, de majd meglátjuk mi lesz. Az viszont tetszett, hogy hiába a marsi haditechnika, ha az üldözésben komoly szerepet játszott az, hogy az övbeliek fizikailag kevésbé bírják a “hard burn”-t.

@Enzo:
1. A Marson nem meteortámadás volt, hanem “csak” egy robbantás a parlamentben.

2. Drummer nem azért bólintott rá Marco “meghívására” mert egyetért vele.
Ahogy mutatták is már nem csak Ashford, hanem Fred és pár millió földi halála miatt is magát okolja. Ugyanakkor Marco forradalmi beszéde után jelenleg nincs sok választása. Ahogy Oksana megjegyezte, Marco tetteiért minden övbélinek felelni kell. A föld szemében most mind egyenlőek, ugyanakkor még a kis csapat sem egységes. Viszont olyan övbeli frakció jelenleg nincs, aki egyértelműen elhatárolódhat Marcótól és nem kell tartania a megtorlástól. Semmit nem tudnak a Free Navyról. Drummer részéről a legjobb amit tehet, hogy sodródik az árral és közben kivár, hogy több információja legyen és letisztuljon a kép a rendszerben is, meg a csapatában is.

4. Clarissánál biztos ment még a blokkoló. Max pár óra volt amíg felfelé mentek, még nem tisztult ki a blokkolóktól.

7. Roci szabotázs:
nekem sem volt egyértelmű, de egy összefoglalót/másik kibeszélőt olvasva Naomi a csajjal az ebédlőben folytatott beszélgetést kötötte össze Filip megjegyzésével, hogy örüljön, hogy elhozta, mert azzal megmentette. Elsőre úgy tűnhet Filip a késes merényletről beszél, de a Rocira gondol és a kés fel sem tűnt neki.

Enzo - 2021. 01. 02. 16:30

@Neoprimitív:
#Naomikése: ahogy Filip viselkedik Naomival, tuti hogy elvette volna tőle, ha tud a késről… így viszont tényleg hülyén jött ki az egész :D
#szabotázs: hm, igen, így visszaolvasva értelmet nyer a “I thought we would be refreshing your memory.” mondat Karaltól :)

@Llew:
Igen, a főcímet is frissítgetik folyamatosan :) amikor az 1.(?) évadban kilőtték a Deimost, a főcím is azonnal átváltott, és a Mars körül már nem két hold, hanem 1 hold és némi törmelék keringett :) +rengeteg ilyen apróság van, most is asszem az álcázott aszteroida ahogy haladt a Föld felé, úgy szerepelt más és más helyszíneken a főcímben – Redditen lehet ilyen finomságokat találni :)
Az áldozatok száma valóban fura, lehet még hiányosak a jelentések.

1. Ja az csak robbantás volt, valamiért már azt is összekapcsoltam az aszteroidákkal, kösz :D
2. Oké, ezt így el tudom fogadni végül is magyarázatnak, sőt közben eszembe jutott még egy lehetséges indok is, de azt nem írom le inkább még :)
7. Hm, ja hogy még Filip mondata is ide kapcsolódhat – az is jogos.

Llew - 2021. 01. 02. 17:01

Nem olvastam a könyveket, de most spoilereztem magamnak kicsit. Nem írok konkrétat.

A meteorbecsapódás hatásaira kíváncsi leszek, mert az alapján, amit most olvastam a sorozatban egyelőre elég alulbecsülve szerepel, a könyvben szereplő adatokat viszont elég túlzásnak érzem.

Neoprimitiv - 2021. 01. 02. 17:28

Llew: a könyveket nem ismerem, de ha sűrűn lakott területeken lesz hirtelen 1-2 millió halott + összedőlt infrastruktúra (az konkrétan elhangzott, hogy a tengervíz sótlanító rendszerek nem működnek), akkor ott napok-hetek kérdése a tömeges járvány és fertőzés. Annak a hatása akár a sokszorosa is lehet a becsapódásnak. Hosszabb távon egy kis jégkorszak is befigyel, hiszen a légkörbe került hatalmas mennyiségű portól csökken a napsugárzás. Attól függően, hogy a mezőgazdaság mennyire “hagyományos” növénytermesztéssel működik, itt még egy pöpec éhinség is benne van a pakliban.

Llew - 2021. 01. 02. 19:24

Neoprimitiv:
Persze, nyilván a másodlagos hatások (cunami, infrastruktúra bedőlése) sokkal több áldozatot követelnek, mint közvetlenül a becsapódás.

Kicsit utána olvasva a 200-300 kilotonna (korábban rosszul megatonnásnak írtam) egy tök “átlagos”, mai atomfegyver kategória. Aminek a robbanási hatóköre 10 km alatt van. A cunami átérne az atlanti óceánon, de NY-ban már csak sima árvizet okoz ahogy a hírekben is volt.
Az áldozatokat (1-2 M) megegyezőnek mondják a 3. évados marsi rakéta becsapódással. Ez alapján akkor a 3 meteorbecsapódás közvetve 6-10 M áldozattal, közvetetten meg mondjuk bőven számolva a 10x-ével járhat.

Ez rendkívül súlyos csapás a Földnek, de a bolygó szempontjából nézve azért bőven túlélhető szerintem a sorozat technológiai szintjén.

A wiki szerint a Föld lakossága 30 milliárd, a Marsé 9. Az övben meg 100 millióan laknak.

Már közvetlen a becsapódások áldozatainak száma is irgalmatlanul nagy egy megelőzőcsapáshoz/terrortámadáshoz. Ha a másodlagos áldozatokkal is számolunk akkor az azt jelenti, hogy Marco az összes övbéli lakosság arányához mérhető számú áldozattal számolt csupán az elsődleges támadásnál.

Ez már szerintem így is túl sok ahhoz, hogy épelméjű emberek támogassák, még ha csak a szűkebb köre is ismeri a részleteket.

Ez egyszerűen nem indokolható semmivel.

És ez még irreálisabb, ha a könyv adatait nézzük

KÖNYV

SPOILER

ami szerint 15 milliárd, vagyis a Föld lakosságának a fele lesz a támadás áldozata.

Enzo - 2021. 01. 03. 17:31

Funfact 1: létezik Expanse társasjáték :O
https://www.metagames.hu/product/strategiai-tarsasjatek/the-expanse/2672

Funfact 2: Cara Gee (Drummer) babát vár, ezek szerint a forgatás alatt ügyesen megoldották, hogy ne látsszon :) (bár akkor azért még kisebb pocakja volt)

(Funfact 3: Elkezdtem övbéliül tanulni :P)

Hádész - 2021. 01. 03. 23:22

Enzo: A Hungaria kisbolygókon miért kell meglepődni? A könyvben is benne volt, és mint ahogy minden sorozatban/regényben megnevezett naprendszerbeli égitest, ez is valós.

Enzo - 2021. 01. 04. 14:38

@Hádész: jólvanna, én nem ismertem (azért annyira nem közismert, mint maga az aszteroidaöv, vagy a Pallas/Ceres/stb.), a könyvet meg ezek szerint elég régen olvastam ahhoz, hogy kimenjen a fejemből :D

Hádész - 2021. 01. 04. 20:42

Enzo: Ezért szeretem az alapanyagot, mert elég alapos tudományos tekintetben. Viszont a sorozat mintha egyre kevésbé figyelne az apróbb dolgokra. A legutóbbi részben mi a fene volt az a konyha a mikrókkal meg a szabadon kirakott evőeszközökkel? Súlytalanságban, meg aztán égetés kezdetekor elég veszélyes utóbbi, de ez már egyszer be is lett mutatva egy korábbi részben, hogy mi a gond szabadon repkedő szerszámokkal.

Neoprimitiv - 2021. 01. 06. 15:23

5×06:
– talán szerencsésebb lett volna, ha Alex-Bobby, illetve Holdenék cliffhangerét elteszik a következő részre, így kicsit legyünk túl rajta érzésem volt. (Bár Bobbyéké elég feszült volt, de igazából nem vagyunk vele érdemben előrébb.)

– Avasarlánál kicsit meglepődtem, hogy végül egyáltalán nem próbálkozott a hívással. Az ő szempontjából érthető, a bizonytalanságban még van remény. A másik fél szemszögéből viszont (ha él) ez vagy úgy néz ki, hogy nem is érdekli, mi van vele, vagy úgy, hogy nem tartja fontosnak tudatni, ő életben van.

– Drummerék: egy a tábor, egy a zászló, eszik nem eszik. Marcoról eddig is lehetett tudni, hogy egy ordas nagy disznó, most sem cáfolt rá, bár ahhoz nem vagyok eléggé képben, hogy tudjam, a végén melyik űrhajóval játszott. Kíváncsi leszek, Drummer mikor és hogyan fog kitörni? (Nagyon remélem, nem írják át egy sodródó passzív támogatóvá.)

– Amos: az örök lovag, aki nem csak óvja a hölgyeket (ha jól számolom, akkor Naomi és Anna után Clarissa már a harmadik védenc), hanem még az erkölcsi terhet is igyekszik levenni a vállukról azzal, hogy ‘I’m that guy’.

Annatar - 2021. 01. 06. 17:14

Nekem nagyon tetszett az, ahogy Amos szembesült azzal, hogy rosszat tett, és hogy szüksége van Holdenre, mint külső lelkiismeretére.

Neoprimitiv - 2021. 01. 06. 17:47

Az előbb elfelejtettem írni, hogy Filip és Naomi első beszélgetése alapján most már abszolút nem tudom eldönteni, hogy Filip látta-e a kést is korábban? Vagy csak Naomi mozgásából következtetett arra, hogy meg akarja támadni Marcot? Még mindig azt érzem egyedül logikusnak, hogy nem vette észre a kést, akkor viszont lvl100 badassnak kéne tartania az anyját, hogy puszta kézzel is nekiment volna Marconak.

Llew - 2021. 01. 06. 22:13

Az elején volt egy kis BSG feeling a oktatási miniszter helyett a közlekedési elnöki székbe kerülésével. Legalább a faszi értelmes és belátja a korlátait.

Naomi szituja elég fura. Marco kimondja, hogy az életére tört, de Holdenék figyelmeztetését előbbre veszi. Ha Filip egyértelmű látta volna és támadási kísérletnek vette volna az előző részben a késes akciót, akkor nem csak kikíséri a folyosóról, és ott hagyja. Bár lehet a Cyn megtámadása során elhagyott késből rakták össze visszafelé a dolgot.
Jó, hogy elkezdték árnyalni a helyzetet, illetve embereket Marco környezetében, de ettől sajnos még továbbra is tömeggyilkosok maradnak. Ez nem olyan helyzet, mint Amos, hogy megbocsájtható.

Marcóról meg csak alátámasztásra került, hogy mekkora egy szar alak. “do it yourself” “I have more important thing’s to do”.
A tárgyalásnál a szópárbajban Drummer jól össze is foglalta amit beszéltünk korábban, hogy nem egy háború végén vannak, hanem az elején. És megválaszolták a múltkor felmerült kérdést, hogy igen is továbbra is a Föld az emberiség éléstára, erre ez a hülye hazavágja egy majd 10 év múlva tervre.

Alex és Bobby menekülés szerintem kellett ide. Jobb, mint ha csak simán a mag kidobással megúszták volna. Közvetlen mögöttük volt az üldöző hajó, a többi szál görgetésével időben nem fért volna bele, hogy a következő részig kimaradnak. Mondjuk Bobby várhatott volna amíg kicsit beljebb jutnak a hajóba, hogy Alexnek több ideje legyen. Benne úgy sem tehettek volna kárt és űrhajóra tervezett pisztolyokkal a Razorbackben sem tehettek volna kárt még ha bent is harcolnak.

Drummeréknél várható volt, hogy ez lesz. Jól mondta a srác, tényleg nincs választásuk. Max ha nem indulnak el a találkozóra, de láttuk, hogy a csapat fele már a múltkor is hajlott Marco felé. Viszont a végén a “túsz” cserénél azt éreztem, hogy nem véletlenül Karal kerül hozzájuk. Remélem nem iktatják ki Drummert a sorozatból. Mert a “csaldában” is eléggé aláásták.

Amosék posztapokaliptikus szála jó volt. Elég jól kimondta a helyzetet a törzsi hasonlatos leírással. A normalitás megszűnésével szétesik a világ.
Ahogy Clarissánál a blokkoló hatása múlt el úgy Amosnál Holdenék erkölcsi hatása kezd. Viszont Clarissa támadása elég gagyin nézett ki. Nem emlékszem a 3. évadban a tuning működését, hogyan szemléltették.

Neo:
Marco a végén Filip Naomitól kapott hajójának a képét nézte, de passz, hogy miért.

Neoprimitiv - 2021. 01. 07. 08:40

Llew: köszi, én nem ismertem fel.

Alex és Bobby menekülésénél nekem nem azzal volt gondom, amit láttunk. Úgy éreztem, talán jobb lett volna felvállalni, hogy ebben a részben az ő szálukkal nem foglalkoznak és majd a következőben kapjuk meg ezt a jelenetet, akkor már a folytatásával együtt.

Az élelmezésnél Marco szövegéről nekem is a “tíz év múlva lehagyjuk Ausztriát” rizsa ugrott be. Vártam, hogy Drummer megkérdezi, hogy ha tíz év alatt önellátók lehetnek és nem függnek a Földtől, akkor miért kell egyáltalán háborúzni?

Karalnál én is attól tartok, hogy Drummer kiiktatása a feladata, ha a legapróbb megingást is látja, de remélem visszafelé fog elsülni a dolog.

Hádész - 2021. 01. 07. 09:35

Már nem azért, de ha Alexék kidobták a magot, akkor hogyan tudták utána beindítani az Epstein hajtóművet?

Llew - 2021. 01. 07. 10:39

Mondják is, hogy az valami vészhelyzeti hajtás volt. A következő részben biztos nem fognak vele visszajutni a Marsra. Majd Holdenék rájuk akadnak.

Hádész - 2021. 01. 07. 10:54

Llew: Ez valahogy nálam kimaradt, hogy mondták ezt. A többit nem kommentálom, mert olvastam a könyvet. :D

Enzo - 2021. 01. 07. 13:43

5×06

Hű, mindenkinek a szála szerepelt, nem semmi. Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy a “mindenkiből egy kicsit” a jobb elosztás, vagy ha valakire különösen fókuszálunk, most a kettő közé sikerült érkezni. Mindenesetre a rész azért tetszett.

-Ava-
Ez a Paster nevű új ideiglenes SG jóindulatú embernek tűnik. Avasaralát meg furcsa látni ennyire törékenynek, de abszolút érthető, hogy aggódik Arjunért (aki sztem vagy meghalt, vagy csak vmiért nem tudja elérni őt), és most annyira nem hatotta meg a tény, hogy a sors fintora folytán megint visszakerült a hatalomba, egyelőre kabinet-tagként. Shohreh Aghdashloo nagyot játszott, na.

-Bobbie+Alex-
A csaj hogy legyakta a rosszfiúkat a motoros páncélban, így kellett feloldani ezt a “jaj mi lett velük” cliffhangert! Utána meg ahogy tartotta a dokkolófolyosót, tiszta Pókember utánérzésem volt :D

-Amos és Kisbarack-
Nem teljesen értem, mi volt Amos terve a doomsday prepper fickóval, de végülis Clarissa megoldotta a dolgot :D Ahogy megvágták a fickó elintézését, az marha furára sikerült, nem nézett ki jól. A zárás viszont bejött: Amos érzi, hogy nincs ott a csapat (Holden, sőt szerintem Naomi is), hogy kordában tartsa…
Side note: megnéztem volna, hogyha van velük egy nem Földről származó szereplő, az hogy boldogul majd a biciklikkel, amiket (gondolom) kinéztek továbbhaladásra :D
(jó persze, marsi és övbéli konditermekben is lehet szobabicikli, az segít)

-Drummerék, Marco, Naomi, Filip, stb.-
Na töredezik azért Marco csapata picit: Cyn hogy beleállt már, amikor Naomi kirepítéséről volt szó :O persze amikor neki kellett volna megtennie, akkor mindjárt elsunnyogta… illetve amin nagyon röhögtem, az Filip elszólása volt – Marco ugye direkt úgy fogalmazott, mintha Drummer előbb találkozna Naomival és átadhatna neki üzenetet, erre Filip meg elkezdi mondani, hogy meg tudja ő maga is kérdezni, hát itt van a hajón :DD (és ugye a Behemoth-os sztori is érdekli a srácot, az már haladás hogy beült Naomihoz sztorizni – Marco meg eszi a kefét, hogy nem jó irányba megy a dolog :D)
Drummer factionben nemcsak azért örültem, hogy Oksana+Josep beszélgetését mutatták, mert volt némi eyecandy faktor, hanem mert végre a poliamor család többi szereplője is kap teret (nem csak Drummerhez kapcsolódva, hanem “saját jogon”) + felmerült a lehetősége, hogy Drummer ellen fordulnak, ha úgy adódik.
Marco és Drummer szócsatája zseniális volt, ez a túszcsere (Serge Karal-ért) meg furcsa, sőt egyébként azt sem tudjuk, hogy most mi a feladatuk Drummeréknak, hova mennek.

#hétidézetei:
“-I don’t want to go back to prison.
-Well, there’s no prison to go back to. They’ll probably just shoot you.
-I don’t want that either.” :D /Clarissa/

“-I don’t think he’s dead…but after I went into prison, I didn’t hear from him at all. […] Schrodinger’s parent.
-Who?
-A parent you never hear from, exists in a quantum state, both dead and alive, until you check up on them and the act of observing makes one of the two states true.” :DD /Clarissa/

Enzo - 2021. 01. 07. 13:56

Nna, meg reagálok is.

@Neoprimitiv @Llew: igen, Marco a végén a Chetzemokával játszadozott a hologramképernyőn szerintem is, és mintha a Rocinante útjával keresztezte volna, ha jól láttam.

@Llew: az tényleg lehet, hogy a támadás után látták a kést, de ez továbbra is elég furán kezelt szitu, annyi szent :D

Jaj tényleg, ezt kihagytam az idézetekből:
“-No throne?
-This is a war room.
-For a war you started.
-For a war I won.
-Is it over? I must have missed the Inners’ offer of surrender.” :D (zseniii)
Drummer tuti hogy valami hosszútávú céllal játszik, még ha most látszólag a srác mondta, hogy nincs választásuk (asszem ő a Bertold nevű). Karal távozásával meg igazából Naomi járhat jobban egy picit.

Ez a jelentés, hogy az Öv mezőgazdasága túlszárnyalhatja a Földét, egyelőre elég légből kapottnak tűnik. Mondjuk a 3 aszteroidával a Föld termelése lett csökkentve, úgy könnyebb :D (az új gyarmatbolygók meg gondolom nincsenek beleszámolva)

Amos törzsi hasonlata is király volt, +1

@Hádész:
a core dump valójában nem a reaktormagot dobja ki, ha jól értem, hanem a reakció “eredményének” számító plazmát, és utána újraindítható a mag, de itt van egy jó leírás róla:
https://expanse.fandom.com/wiki/Dumping_core

Neoprimitiv - 2021. 01. 07. 13:57

Enzo: Ha a script szerint lett volna velük egy nem-földi, akkor ugyanez a script gondolom quadot vagy hómobilt rakott volna a házba. :) A két bringa első kerekén egyébként akkora tányéragyak voltak, hogy azok így is garantáltan valami ebike-szerű jószágok.

Neoprimitiv - 2021. 01. 07. 14:01

Enzo: kösz a linket, ez érdekes és sok mindent megmagyaráz. Mivel Alexék hajóján a plazma magot műszaki hiba nélkül, maguktól dobták ki, így némi türelmi idő után minden további nélkül újra teljes értékűen tudják használni a hajtóművet, ha jól értem.

Hádész - 2021. 01. 07. 14:07

Enzo: kösz az infót, én valamiért azt gondoltam, hogy ilyenkor a tartállyal együtt dobják ki a magot, de így érthető.

Enzo - 2021. 01. 07. 14:16

@Neo: Azért egy megmosolyogtató jelenet lett volna mondjuk Bobbie-t látni, ahogy biciklizni próbálkozik és folyton eldől :D

@Neo&Hádész:
Nincs mit, én is most kerestem rá a core dump-ra, mert már félig valahol olvastam, hogy ez miért nem baki, csak mondom akkor már edukált választ adok :D Gondolom a rakétacsalinak használás nincs benn a rendeltetésszerű használatok között (:D), azért a meghibásodáskori verzióra fókuszál a cikk. (És igen, a neve valóban megtévesztő. :))

Llew - 2021. 01. 07. 19:55

A Star Treknél “szokták” ténylegesen a reaktort kidobni, az elnevezés kapcsán itt is arra gondolta. Viszont ez így egész más. Így Alexék most már elvileg simán újraindíthatják a reakciót és mehetnek Avasaralát értesíteni.

walaki - 2021. 01. 09. 17:39

Remek rész volt! A hajtómű tényleg furcsa volt, de a leírásotok alapján már érthető. A “dump core” tényleg nem egyértelmű kifejezés, jelenthette a plazma kivetését is (aminek értelme is van, mivel forró, jól eltéríthette a hőkövető rakétát).

Negatívum
Csak egy volt, amikor Bobbie szenvedett az űrhajók összetartásával. Az kész röhej volt, mivel súlytalanságban a kisujja is elég lett volna hozzá :-) Lévén egyik űrhajó hajtóműve sem ment, nem volt, ami széthúzhatta volna őket.

Pozitívum
Minden más! Lehet, hogy csak én játszottam túl sok szerepjátékot anno, de engem csöppet sem zavart, hogy minden történetszálból kaptunk egy keveset. Avasarala szépen helyezkedik, és még mindig az egyik legjobb karakter. A színésznő tökéletes választás volt, nagyon illik rá a szerep! Amosék szála is jó volt, nagyon tetszett, ahogy kiszúrta a jégcsapot a puska csövén :-) Az is jó volt, hogy kaptunk infót Inaros inditékaiból, így már sokkal-sokkal érthetőbb, mit miért tesz. Az igazán remek húzás volt, ahogy kiszedte Drummerből, tud-e Naomi elrablásáról. Mondjuk az agrárnagyhatalom duma eléggé necces volt, mivel humusz nélkül úgysem fog menni, és ez ráadásul még el is hangzott előtte. Monica “tökössége” is rettenetesen ült, igazi badass:
– Have you ever been in high-G maneuvers before?
– Mm-hmmm. On this ship… when we were the first people to go through the Ring and survive.

Határozottan az az érzésem, hogy a kicsit gyengébb (de még így is elég jó) előző évadhoz képest nagyon magára talált a sorozat, most pont olyan, mint ami miatt megszerettem!

Enzo - 2021. 01. 09. 18:45

@walaki:
– Én Bobbie összetartós jelenetét úgy értelmeztem, hogy a dokkolóhidat behúzták a másik űrhajóról, tehát ő nem az űrhajó mozgásának, hanem a hidat behúzó motornak tartott ellent, az meg 0G-ben is ér, nem?
– Ja hogy Amos kiszúrta a jégcsapot? Ez nekem le se esett :D (de akkor ebből tudta, hogy ott valójában nincs is gyerek)
– Marco meg mire kiszedte ezt Drummerből, addigra már közben mindegy volt, mert Filip elkotyogta :D
– Monica vs Bull csörtére +1 :D

Más téma:
Kap szinkront a sorozat, nemtom olvastátok-e.
Hát baromi kíváncsi leszek rá – főleg arra, hogy az övbéli szavakkal és kifejezésekkel mit kezdenek:
1. Lefordítják azokat is (plz no)
2. Kiejti a szinkronhang is (necces)
3. Meghagyják az eredetit (mivel mondat közepén is előfordul, ezért tuti nem)

Annatar - 2021. 01. 09. 20:16

Az űrben csak súlytalanság van, azért tömege és tehetetlensége van a tárgyaknak, nem olyan, mint lufit pöckölni ;)

Én úgy vettem észre, hogy valamelyest a könyvekben is “fordították” az övbeli szavakat, kifejezéseket, a magyarok számára ismerős nyelvekből vett szavakat használtak inkább. Azt tudom, hogy számomra angolul olvasva érthetőbbek voltak ezek a szövegek, mint a magyarban, ahol a fordító szűrőjén már átmentek ezek a kifejezések, és nem biztos, hogy érthetően sikerült “magyarítania”. Azért remélhetőleg a szinkronhoz készülő fordításhoz fel fogják kérni a könyvek fordítóját (-it?), hogy egységes legyen a megfeleltetés.

Enzo - 2021. 01. 09. 23:54

@Annatar: A könyvekben egy tök másféle övbélit használnak, mint a sorozatban, Daniel Abraham és Ty Franck igazából csak összedobáltak jól hangzó szavakat mindenféle nyelvekből (nagyrészt spanyol meg német alapúnak tűnik így belelapozva a magyar könyvbe – az angol eredetihez képest mondjuk nemtom mennyire változtattak, ha igen, tudtommal abban még asszem magyar szavak is voltak), de igazából a karakterek rendes angol beszédébe kerültek csak bele ezek a jövevényszavak. Aztán jött Nick Farmer, és megalkotta a rendes LangBeltát, nyelvtannal, ortográfiával, fonológiával, stb., és ezt használja a sorozat már az első évad óta.
Daniel Abraham nyilatkozta is, hogy aki tanulni akar övbéliül, az válassza a sorozatos változatot, illetve hogy akkor most már nem terveznek menet közben váltani, tehát a könyvekben marad ez a furcsa nyelv. :)
Forrás:
https://www.reddit.com/r/TheExpanse/comments/5tlhx2/sasa_ke_belter_creole/ddnlq7e/

Hogy a szinkronhoz hogy állnak hozzá, az jó kérdés – én a helyükben a #TVBelta-angol fordításgyűjteményeket használnám a magyarhoz a könyves helyett, valahogy szólni kéne nekik erről. :)

walaki - 2021. 01. 09. 23:55

@Enzo: mivel nincs fixpont, szabadon lebeg mindkét tárgy az űrben, ezért nincs mihez képest ellentartani. Tényleg apróság, a dramaturg szempontjából kellett a feszültség.

Végül is nem egyértelmű, hogy Filip elkotyogta-e, de az biztos szerintem is, hogy Drummer gyanút foghatott. Nem emlékszem konkrétan, de úgy rémlik, mintha tudná, hogy nem szoktak telefonon csevegni, szóval sejtheti, hogy valami van a háttérben, mikor Filip azt mondta, “majd elmondom neki én”. Szeretem, hogy ilyen jól van megírva, bizonytalanságban tartják a nézőt, hadd találgasson, rájött-e a karakter :-)

Az előző évadoknál volt szinkron nem? (Nem tudom, én eredetiben nézem.) A szavak még hagyján, ha jó a szinkron úgyis a könyvek fordítását veszik alapul, ahogy Annatar mondja. Én sokkal inkább a tájszólást szoktam hiányolni. A Dragon Prince-ben is Reila skót akcentusa rengeteget adott a hangulathoz, akárcsak az End of the f***ing World autentikus brit angolja, ami aztán mindkettőből kiveszett sajnos a szinkronnal. Itt is az övbeli akcentus egyszerűen szenzációs, fontos hangulati elem, igazán kár lenne érte.

Enzo - 2021. 01. 10. 00:11

@walaki: ezt értem, de ha van egy motor, ami behúzza a dokkolóhidat, akkor annak a húzóerőnek ellen tudott tartani Bobbie, nem? akkor is, ha egyébként mindkét űrhajó lebeg – vagy akkor a másik űrhajó közeledett volna hozzá?

Drummer szerintem tuti hogy rájött. Gondold végig az ő szempontjából: Marco látszólag úgy ad át neki üzenetet, hogy “én nem tudom, merre jár Naomi, te úgyis előbb beszélsz vele, add át”, ezután Drummer kérdésére jön Filip és azt mondja, hogy ő maga is meg tudja neki mondani, Marco ezt a mondatot idegesen félbeszakítja -> ennyiből Drummer egészen biztosan levágja, hogy akkor bizony Marco fel akarta őt ültetni a témában.

Szinkron: szerintem eddig nem volt, én a hírekből úgy értelmeztem, hogy most kezdik el az egészet szinkronizálni.
A tájszólás hiányozna, az tuti, sőt mondjuk hogy Shohreh Aghdashloo magyar hangjának hogy tudnak akár csak közelítőleg megfelelőt találni, az egy szép kihívás lehet. :D

walaki - 2021. 01. 10. 17:12

@Enzo: legalább annyira közeledne az is hozzá. A Holdon pl (ahol elég kicsi a gravitáció és nincs légellenállás) pontosan ugyanakkora erő kell egy tollpihe és egy kalapács megmozdításához. Az egyik Apollo küldetés alatt videót is készítettek róla. Szóval Bobbienak csak annyi lenne a dolga, hogy tartsa őket, a két tárgy közelebbhúzását a motor végezné, és mivel a Razorblade is szabadon lebeg, nem fejtene ki különösebb ellenállást. https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/lunar/apollo_15_feather_drop.html

Abban nem vagyok biztos, hogy Drummer rájött, Naomi fogoly, de hogy sejt valamit, az tuti. Ahhoz szerintem elég lesz a gyanúja, hogy felkeresse Holdent és rákérdezzen. Szvsz. Hú, de kíváncsi vagyok, mi lesz itt! Alig várom kivárni a köv. részt!

Látom írtál a szinkronról, megkövetlek. Igazad van, ha a könyvtől eltér a sorozat nyelve, akkor inkább az utóbbi. A sorozaté tényleg nagyon jó!
Ahh, na igen, Shohreh Aghdashloo hangja is egészen biztosan pótolhatatlan. Piszkosul illik az a szétcigizett hang Avához, nem is tudom elképzelni nélküle!

Llew - 2021. 01. 10. 19:33

Enzo: annyinak “kellett” volna történnie, hogy Bobbie fogja a folyosót és a Razort, és a folyosó behúzása miatt a két hajó közeledett volna.

Amivel szerintem magyarázható a helyzet, hogy míg a folyosó egy nagyobb keret felületen csatlakozott a Razorhoz, addig Bobbienak egy tenyérrel meg egy mágneses csizmatalppal kellett tartania a hajót ami azért nem ad akkora stabilitást.

Enzo - 2021. 01. 11. 11:07

@walaki, @Llew: köszi, igen, ezt a lehetőséget próbáltam megfogalmazni az utolsó félmondatomban :D hát jó, akkor ez tényleg lehet, hogy egy kis baki :)

Lehet hogyha találnak egy viszonylag megfelelő női hangot Avának, akkor kötelezik a színésznőt, hogy napi 1 dobozzal tessék elszívni felkészülésképpen :DD

Kobor - 2021. 01. 11. 16:27

Bar nem fejtettek ki, de kellene legyen 1-2 kisebb manoverezo hajtomu a hajon, igy szerintem nem csak a folyoso behuzo motornak kelett ellentartanni hanem a manoverezonek is. Nagyon ugy tunt hogy a masik pozicioba akart kerulni hogy a taton/orron/barhol levo agyuval vegig sorozza a Razort.

gafz - 2021. 01. 11. 19:16

“A Holdon pl (ahol elég kicsi a gravitáció és nincs légellenállás) pontosan ugyanakkora erő kell egy tollpihe és egy kalapács megmozdításához.”
Mély levegő és alaposan átgondolni. Nem légellenállásról van szó. 10x tömeget pont 10x erővel lehet megmozdítani “súlytalanságban” is mert az nem “tömegtelenség”.

Llew - 2021. 01. 11. 19:22

Kobor:
Az már csak utána volt, hogy eltávolodott a két hajó és a Alex még a gázra is lépett. Előtte “lerobbantnak” vélhették a hajót.

Neoprimtiv - 2021. 01. 11. 21:23

walaki: @gafz-nál van a pont, félreértetted a kísérletet.
A tollpihés kísérlet azt mutatta meg, hogy légellenállás nélkül, azonos erő (ott a Hold gravitációja) esetén azonos sebességgel fognak mozogni a tárgyak, a tömegüktől függetlenül. Az, hogy a Hold gravitációja csak a hatoda a Földének csak a talajt érés sebességét befolyásolta. Nem azt, hogy mekkora erő kell a megmozdításukhoz.
A Razorback esetében viszont egy mozdulatlan tárgyat kellett mozgásba hozni és az ahhoz szükséges erő bizony a tömegével arányos.

walaki - 2021. 01. 12. 02:04

@Neoprimitiv: nem kell Bobbienak mozgásba hozni, csak tartani, a mozgatásról a motor gondoskodik, ellenállás meg nincs. Pont, ahogy írtad “azonos erő esetén azonos sebességgel fognak mozogni a tárgyak, a tömegüktől függetlenül”. Az erőt a motor biztosítja, a tömeg meg nem számít :-) Ne dőlj be gafz-nak, tényleg nem akarom bántani, de kijelentette, hogy nem hisz a hivatalos űrügynökségek jegyzőkönyveinek sem, szóval… Na de most már tényleg túltoltuk ezt a témát szvsz :-)

@Kobor: nem hiszem, hogy bekapcsolták volna a manőverező rakétákat a plató behúzásához, de ha mégis, akkor tök jogos!

@Enzo: haha, ott a pont! Esetleg van tipped, hogy ki lehetne a legjobb Ava magyarhang?

Enzo - 2021. 01. 12. 11:50

@walaki: hú, magyar szinkron témában abszolúte nem vagyok otthon, úgyhogy lövésem sincs, szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hogy egyáltalán hány olyan szinkronhang van, akit felismerek :D

gafz - 2021. 01. 13. 14:46

Mekkora erő hat 1g gravitáció esetén 1t-ás tárgyra “lefelé”? És 1 g-osra?
981 kN ill. 9.8 N tök egyforma, nem?
Az azonos gravitációs gyorsulás az nem azonos erő.

Azt meg senki sem állította, ha valakit 0 barnak teszünk ki, az túlél akkor, ha 30 másodperv múlva visszaállítjuk a nyomást. Nem, károsodni fog, akár végzetesen. De ha valakit derékban elévág a vonat, az sem feltétlenül hal meg 1 másodperc alatt, de nem is marad életben.

gafz - 2021. 01. 13. 14:48

Jóvan na, elszámoltam néhány nagyságrendet 9810 ill. 0.00981 N

Llew - 2021. 01. 13. 21:06

Nagyon jó rész volt. Egyáltalán nem baj, hogy szinte az egészet Naomira szánták.
Értem én, hogy Filipnek sanyarú gyerekkora volt, de nem tudom sajnálni, hiába van manipulálva.

A rövid csata meg szokás szerint kurva jól nézett ki. Viszont a hajópörgését nem teljesen értettem. Igazából pályán maradtak, csak a tengelyük körül forogtak. Na most ha a hajó is mozog meg a torpedók is, akkor a PDCV-knek nem nehezebb dolga volt, mintha csak simán “stabil” pontból követik a torpedókat? Mondjuk ha mind a ~20 torpedó egyszerre megy rájuk, akkor azért szarban lettek volna.
Nem hiszem, hogy a protomolekuláról ilyen könnyen lemondtak volna. Más hajóval nem léptek kapcsolatba, de egy csak Marcoék által fogható jelzéssel kidobhatták útközben.

Azt hiszem elkezdődött a végjáték. Legalábbis nagyon remélem, hogy nem egy gigantikus cliffhangerrel lesz vége a szezonnak.

Annatar - 2021. 01. 13. 23:56

Llew:

Azért pörögtek, mert kör alakzatban jöttek a rakéták, így tudták a leghatékonyabban kiirtani őket. Nem kellett célzással bajlódni ;)

norby - 2021. 01. 14. 10:35

Ez a két utolsó rész nagyon jó volt, még azt is elviselem, hogy nem voltak Amos-ék ebben.

Marco-t meg nem tudom komolyan venni, mióta rájöttem, hogy ő volt az Army of Lovers énekese :)

Skirm - 2021. 01. 14. 17:07

@norby

A színész aki Marcot játssza az Keon Alexander, az army of loveres csávó meg Alexander Bard volt nem ? :D

Poór István - 2021. 01. 14. 20:05

norby: Igazad van.. Egy évtized választja el az említett személyt…:)

walaki - 2021. 01. 14. 21:43

Azta, nem semmi rész volt! Igen, a Roci-s csata tényleg nagyon ott volt! Elvileg nem csak pörgött, hanem spirálban mozgott (a kilőtt lövedékek legalábbis erre engednek következtetni). Egyébként piszkosul jól nézett ki a jelentet, azt meg kell hagyni! Nagyon hiányzott már egy ilyen űrcsata!

Sajnos a legvégén ismét feláldozták a hitelességet a parasztvakítás oltárán. Most hagyjuk a fizikát meg a biológiát, mindketten ugyanakkor lettek kitéve a világűrnek, mégis az öreg már régesrég halott volt, mire Naomi beadta az injekciót magának… Ő hogyhogy nem fagyott meg azonnal? No mind1. Úgy látszik, az űrrel kapcsolatban is ki van adva az amcsi íróknak, hogy tele kell lennie hülyeségekkel (mint pl. eret is csak merőlegesen vághatnak filmeken, mert úgy nem lehet öngyilkosnak lenni).

Na de ettől függetlenül, tényleg nagyszerű rész volt! Filipet valóban nem lehet sajnálni. Szemét dolog volt a részéről, hogy elárulta az anyját, pláne azután, hogy megtudta, hazudott neki az apja arról, hogy Naomi el akarta hagyni. Tetszett, ahogy rácsodálkoztak, hogy gyors az üzenet, meg az egyforma reakció “Mi a francot keresnek ezek itt kint?” :-) Bobbie töltényes mutatványán hangosan felröhögtem, annyira badass volt! Mintha csak egy pattanást kapargatott volna :-) Szóval mindent egybevetve, soha rosszabb részt!

Neoprimtiv - 2021. 01. 14. 22:42

Llew: Ha ez nem egy sorozat nem-utolsó évadának nem-utolsó része lenne, akkor talán elhinném, hogy megsemmisült, így biztosra veszem, hogy megmaradt. Olvastam valamit, aztán le is ellenőriztem – a kilőtt torpedósorozat utolsó darabjának jól láthatóan más volt a színe mint az összes többié, kék, nem sárga. Alkalmasint az nem torpedó volt és nem a Roci volt a célja. Holdenék aligha kezdték el számolgatni a csatazajban, hogy minden kezdeti célpontot lelőttek-e, szó szerint örültek, hogy élnek.

Enzo - 2021. 01. 14. 22:59

5×07 (pótlás)

Na, kezdenek összeérni a szálak (Alexék üzenete Holdennek), kaptunk egy kiváló látványos űrcsatát torpedókkal, PDC-kkel (pontvédelmi ágyúk) és sínágyúval, ez nagyon király volt, és egyébként több szál mellőzésével most Naomira fókuszált az epizód, minimális flashback-felvillantásokkal. A színészi játék tetszett a részben, főleg Filip (Jasai Chase-Owens) hozta nagyon jól a gyereket, aki kötődne is az anyjához, de az apját is büszkévé akarja tenni, és e kettő között vívódik – volt egy olyan érzésem, hogy Naomi sikeresen puhított valamennyit a srácon, és a végén a “kiutálás” csak színjáték, bár mondjuk a pofon miatt ez minimum megkérdőjelezhető… na nem tudom, de Naomi megoldotta a hajóról távozást, ironikusan pontosan úgy, ahogy Karal a múltkor megjósolta neki :) Meg tudom érteni, hogyha a rész végén szereplő ugrás a kevés felvezetés és magyarázat miatt valakinek furcsa lehet – nagyvonalakban ugye egyrészt a hiperoxigenizált vér beinjektálása, másrészt a zsilipnyitáskor a levegő kifújása volt a kulcs a mutatvány túléléséhez. Láthattuk a Chetzemoka zsilipajtaját bezáródni Naomi mögött, úgyhogy ő megúszta, ellentétben Cynnel, akinek ráadásul még a keze is belógott az ajtó útjába, hogy tutira ne tudjon becsukódni -> RIP.

Darabkák:
– Azért az zavart, hogy Bobbi a ruhájában fennakadt golyót csak úgy elhajította, hát tudjuk hogy milyen károkat tudnak okozni a szabadon lebegő tárgyak… meg amúgy (ez utóbbit nem magamtól vettem észre) Holden és Monica is elöl hagyták a kávéscsészéket a Rocin, habár azoknak lehet hogy mágneses az alja(?)
– Apropó Monica, a csaj kimondott egy összefüggést, ami még fontos lehet: Marco a protomolekulával és Cortazarral “fizethetett” a marsi hajókért?
– Apropó protomolekula: a Zmeya felrobbanásán meglepődtem, de hát nyilván nem ilyen egyszerű a dolog hogy akkor “bye-bye kék dzsuva”, és valóban ha visszanézitek, amikor a Zmeya kilövi a torpedóit (piros csóvák), akkor ott utolsónak elindul egy kék csóva is az ellenkező irányba, ami nagy valószínűséggel a protomolekula leszállítása ;)

@Annatar: ígyígy, pontosan ezért volt a pörgés :) + a végére ugye az 1-es PDC beragadt, úgyhogy valamelyik másikkal irányba kellett fordulni.

Neoprimitiv - 2021. 01. 14. 23:07

Valamiért elnyelte az előző kommentemet, de majd megkerül, van még egy kérdés:
A két hajó még közel volt egymáshoz, a légzsilipek egy vonalban. Filip bentről látta Cyd halálát és nyitva maradt a külső ajtó – vajon látta Naomi dokkolását is?

Danzig - 2021. 01. 15. 00:14

Norby szerintem a Marcot játszó színész haját alapul véve a másik tagra gondolt :D akit izé… kikerestem Jean-Pierre Barda-nak hívnak, és persze hogy nincs közük egymához de jót vigyorogtam , mert már részek óta nem tudtam hova tenni hogy olyan iamerős a csóka, és tényleg ugyanaz khm férfiasság süt róla :)

Amokh - 2021. 01. 15. 09:48

Senkinek nem szúrja a szemét, hogy Naomi csak úgy “átsétál” az ürben az egyik hajórol a másikra, kigombolt ingben, -273 Celsius fokban? Ez annyira gagyi volt, hogy kínomban röhögtem. Az egész rész egyik leggyengébb volt a sorozatból . :(

Danzig - 2021. 01. 15. 11:40

Jah dobott egy Leiát, csak ő vmi védőoltást használt erő helyett… :)
Pedig már meglepődtem hogy ‘kicsit’ átírják a könyvet

Enzo - 2021. 01. 15. 11:41

@Neo: Na látom te is írtad a kék torpedót, csak a te kommentedet is benyelte egy darabig a rendszer :D
Hogy Filip láthatta-e Naomi dokkolását – hát nemtom, ahhoz nagyon egyvonalban kellett lennie a Cyn által blokkolt ajtónak (amin kb 1 méter széles rés maradt) és a Chetzemoka ajtajának is, de nem kizárt.

@Amokh: Lehet, csak mások tájékozódnak kommentelés előtt, és nem csinálnak úgy, mintha csak ők fedeztek volna fel egy hatalmas bakit egy, a fizikai törvények betartására egyébként az átlagnál jobban odafigyelő sorozatban ;) A hőveszteség messze nem olyan gyorsan történik az űrben, hogy pillanatok alatt halálra fagyna az illető – nincs körülötte levegő, ahova átadódna a hő (lásd még: miért nincsenek melegítő rendszerek az űrruhákban). Előbb halt volna meg az oxigénhiánytól vagy a nyomáskiegyenlítődéstől, de előbbit megoldotta a hiperoxigenizált vér, utóbbit meg hogy kifújta az összes levegőt kiugrás előtt a tüdejéből (és egyébként láttuk, ahogy elkezd bevérezni a szeme, meg az arca).
Rövid összefoglaló a témában:
https://index.hu/tudomany/til/2017/12/21/mennyi_idot_kepes_tulelni_az_ember_a_vilagurben_urruha_nelkul/

gunslinger - 2021. 01. 15. 11:50

Tegnap olvastam végig az egész kibeszélőt, így régi dolgokra is reagálok. A könyveket nem olvastam.

Íme:
– A kedvenc vákuum témánk: A Szojuz-11 áldozatai A HIVATALOS JELENTÉSEK SZERINT nem haltak meg azonnal. A kozmonautákon lévő vérnyomásmérő a műszerek alapján a lyuk keletkezése után kb. 50 másodperccel beállt a hipoxia, és 110 mp után megállt a szívük.
A hiba elhárítására az első 13 mp-ben volt erejük, ez volt a “hasznos” idejük, és kb. 50-60 mp-ig lehettek tudatuknál. És ez csak a levegőhiány.
http://www.spacesafetymagazine.com/space-disasters/soyuz-11/crew-home-misfortunes-soyuz-11/
Naomi ehhez képest az S05E07-ben jól ellébecolt az űrben, persze mindig ott a lehetőség, hogy jövő, fejlettség, ki tudja, mit vett be, valami szuper cuccot, mint a “high-G burn juice”. Ebben ringatom magam.
– A könyv híján felismerhetetlen karakterek azonosítására én a stáblistában figyelem a kiírást, ott vannak a mellékszereplők karakternevei és a színészek párosítva, onnan szoktam mazsolázni.
– Avasarala szinkronhangjának tuti azt a színésznőt teszik meg, aki a Hátrahagyottakban Ann Dowd (Patti Levin karakter) magyar hangja, ő kellőképpen fanyar és brutális hangú. Persze az is utánozhatatlan, ahogy Aghdashloo asszonyság :-)időnként már akkor is hörög, amikor levegőt vesz.
– Amúgy szerintem a belterek viselkedésének dinamikája abszolút érthető:
— A “túszcsere” tipikus, évezredek óta jelenlévő gyakorlat, olyan mint a királyságok közötti politikai házasságok, vagy amikor más udvarban nevelkednek fiatal nemesek (mint pl. a sorozatok világában Theon Greyjoy a Game of Thrones-ban). Ez egyfajta zálog az együttműködésre.
— Felmerült, hogy micsoda irreális dolog támogatni egy milliókat/milliárdokat kivégző banditát. A szabadságharcok sosem azok a tündérmesék, mint amivé évszázadok alatt szelídülnek. Egy elnyomott, a társadalom perifériáján élő népcsoport ha le akarja rázni a láncait, az sosem szép. Az egész életen át tapasztalt igazságtalanságra (inbobo Beltalowda) adott dühödt válasz igazságosnak tűnhet. Hogy is foghatná fel egy aszteroidákon/állomásokon élő ember, milyenek a több tízmilliós földi agglomerációk. A tanyasi lakosok vagy törzsi bennszülöttek számára elképzelhetetlen a nagyváros forgataga. A nagy számok felfoghatatlanok, és élettelen adatok, csak a kiharcolt igazság számít.
— A szabadságharcok vonzzák a bűnözőket, a békétlen és agresszív embereket. Nem véletlen, hogy a tüntetések résztvevői sokszor futballhuligánok. És ne legyenek illúzióink, a dicső nemzeti forradalmainkat sem csak makulátlan hősök harcolták meg. 1848-ban Rózsa Sándor és betyárkülönítménye is amnesztiát kapott, meg fegyvereket a Honvédelmi Bizottmánytól és harcolt a császáriak ellen. Ebből esetenként gond is volt, mert amikor nem az ellenséget támadták, akkor a magyar parasztokat is fosztogatták. Ugyanígy az ’56-os, Corvin-közi hősök között is akadnak többszörösen börtönviselt, balhés alakok is. Akik normál civilizált életre képtelenek, de adott történelmi helyzetben, amikor az agressziójuk “legális” hősökké válhatnak.
— Filipet sajnálni/nem sajnálni: Filip egy éretlen tinédzser, aki nem találja a helyét, befolyásolható, egy bántalmazó és nárcisztikus apa alatt nőtt fel. Hiába kezdi az anyja jó irányba vinni, egy jól irányzott, leuraló apai manipuláció és a csordaszellem visszarántja a jól kitaposott ösvényre, holott a kétségei végül újra feltörnek. Ez persze nem menti fel a tetteit, de nem fekete-fehér a karaktere. Amúgy Filip még tök fiatal, csak dög magas, mert Belter.
– Ha már Belter magasság. Sajnos, míg az első évadokban sokat adtak a Belterek természetellenesen nyurga megjelenése és a földiek zömökebb testalkata közti szemmel látható kontrasztra, ez mostanra eseti jellegűvé vált. (Gondoljunk csak az első évadban Avasarala által vallatott Belter terroristára vagy Havelock prosti barátnőjére.) Vannak üdítő kivételek, Filip is az. De sajnos az idei évadot tekintve pl. Marco és Sakai nagyon törpicur. Ha ők az Övben nőttek fel, akkor pigmeusok is lehettek a felmenőik között. :-) Persze ezért kárpótol a színészi játék, ahogyan az idióta Diogo Harrarit is nagyon csíptem (Oy, Pampa!)
– Amúgy tök jó, hogy próbálnak végig építeni a logikusan kidolgozott környezetre, de néha ez is megbicsaklik. Például tetszik, hogy a globális felmelegedés következtében New York szépen körbe van gátolva, hogy ne mossa el az óceán. Viszont a kezdőképsorok esetében van sok űrfelvétel, ami nem tükrözi az elöntött területeket. Az egyik legszembetűnőbb az első aszteroidabecsapódás helye, Dakar kikötővárosa. Azt egy az egyben elborította volna már az óceán, vagy ha gátak lennének akkor máshogy nézne ki kicsit a sziluettje, nem úgy, mintha a google maps-ről copy-zták volna be. De nagy vonalakban lehetnének a földgömb nézetnél is vízzel elborított síkságok, nagyobb területek.

Amúgy összességében még mindig nagyon tetszik a sorozat. Rossz, hogy elkaszálták. Sajnos az Amazonhoz pont a lagymatagabb 4. évaddal került át, és biztos kisebb volt a nézettség + a COVID is betett, és drága a sorozat.

Neoprimitiv - 2021. 01. 15. 17:25

Lehet, hogy én nem figyeltem eléggé, és van valami konkrét oka is, de Marco miért akarja ennyire kinyírni a Rocit? Már azon kívül, hogy egy rohadt szemétláda. Az ember azt gondolná, hogy amikor éppen felküzdötte magát két nagyhatalom mellé egyenrangú tárgyalófélnek (fenyegetésnek), akkor ennél fontosabb dolga is lenne a belterek Szeretett Vezetőjének.

walaki - 2021. 01. 15. 18:19

@Amokh: nekem szúrta a szemem, olvasd csak el a posztomat. Viszont ha leszámítjuk az utolsó 5 percet, akkor nagyon nagyon jó rész volt!

@Neoprimitív: az apja unszolta, hogy majd úgy fognak emlékezni Filipre, mint aki elpusztította a Roci-t, a srác meg be akar vágódni az apjánál.

@Enzo: “A hőveszteség messze nem olyan gyorsan történik az űrben, hogy pillanatok alatt halálra fagyna az illető”
Ez oké, de akkor ugyanannyi idő alatt Cyd miért fagyott meg, miközben Naomi meg nem? Pedig az öregnek még “biopulcsija” is volt rendesen, míg a csaj eléggé sovánka.

gunslinger - 2021. 01. 15. 18:59

@Neo
A Roci ikonikus hajó, egy elszánt és karizmatikus kapitánnyal. Nemzeti hatalmak felett álló szabadúszó. Aki ráadásul családilag is érintett.
A Roci csapata kavarta meg a kakát, és azon kevesek közé tartoznak, akiknek van lövésük az egész protomolekula témában.
Vagyis Marco szemében egy időzített bomba, zavaró tényező. Amit ki akart iktatni.

Annatar - 2021. 01. 15. 20:05

Plusz az eredeti terv szerint a Roci a Tychohoz kapcsolódva, vagy legalábbis hozzá nagyon közel robbant volna, két legyet ütve egy csapással.

Enzo - 2021. 01. 15. 20:17

@walaki:
Cyn se “megfagyott”, csak gondolom nem fújta ki a levegőt a tüdejéből, és az kitágult, ami nem esett neki jól. :D
Amúgy a két hajó közti távolság inkább zavaró – a könyvben asszem 50 méter volt, itt meg jóval több, egy ponton például egyszerre tűnt marha távolinak a Pella és a Chetzemoka is.

@gunslinger – 2021. 01. 15. 11:50: hű, szép hosszú komment :)
#naomi “ki tudja, mit vett be”: lásd a fenti kommentem
#túszcsere: érdekes infók :) én inkább magából a sorozatból hiányoltam, nekem olyan újszerű dolognak hatott
A szabadságharcos részt jól leírtad.
#magasság: eh, igen, tök látványos lenne extrém nyúlánknak és magasnak ábrázolni minden övbélit, csak nyilván korlátozott számú megfelelő színész van, ha meg minden jelenetében CGI segítségével magasítanának Naomi-n/Marco-n/stb., az végtelen munka és pénz :D ettől függetlenül az jogos, hogy konzekvensen castolhatnának kicsit magasabb embereket is (pl.Sakai), de szerintem a megvalósíthatatlanság miatt ezt a részét kb elengedték. (Diogo meg tényleg jó arc volt!)
#Föld: ebben van valami, amit írsz.
“ha gátak lennének akkor máshogy nézne ki kicsit a sziluettje” -> miért? sztem nem feltétlenül, hát ha kb a tengerparthoz felhúznak egy falat, az nem hiszem, hogy az egész sziluettet annyira átrajzolná, pláne ilyen “kizoomolt” állapotban látható módon, ahogy a főcímben van :) de egyébként érdemes nézni a főcímet, milliárdnyi rejtett utalás van benn, és állandóan változik a történtek hatására :)

plusz funfact: az 5×07 címe “Oyedeng”, ami övbéliül a “goodbye”, a történtek fényében érthető, hogy miért :)

Llew - 2021. 01. 15. 21:30

Jól összejöttünk itt kibeszélni.

Visszanéztem tényleg látszik a kék fényű torpedo.

@Enzo:
Bobbie+eldobott golyó: az gizmodo kibeszélőjében egy kommentelő konkrétan levezeti matematikailag, hogy az a Razor nem tud olyan gyorsulást produkálni, hogy a beltér méreteit nézve a pár grammos golyó a kellemetlenségen túl komoly problémát okozhatna.
Anno Rocin több kilós szerszámok röpködtek, az más kategória.

@Neo:
Filip tuti látta, hogy Naomi átért. Az lesz a kérdés szól-e, hogy a Pelle időben reagáljon. Bár sok lehetőségük nincs, ha kilövik Naomit, akkor nincs csapda a Rocinak.

Ami a Rocit illeti, Marco első körben nyilván a most látott helyzet miatt akarta kiiktatni. Valódi hadihajó a belter járgányokhoz képest, Fred Jhonson oldalán és a tervei hatókörében. A Marsi hajók ellen már kevésbé esélyes, de azokat ő még nem akarta felfedni.

Másrészt (én is csak olvastam) a cél elsősorban nem a Roci, hanem Holden, az ok pedig a jó öreg féltékenység. Az eddig látott megnyilvánulásai bármilyen téren azt mutatják, hogy Marco egojába egyszerűen nem fér bele, hogy ne ő legyen a nyerő. A rész elején Naomi a manipulálási kísérletnél az arcába is vágja, mikor Marco felhozza Holdent, hogy “ő (Holden) mindaz, aminek te (Marco) tetteted magad”.

Ami az űrsétát illeti nekem elég a már itt is többféle képen előkerült magyarázat, hogy elvileg – ha nem is ilyen részletekkel – lehetséges, de legalábbis egyáltalán nem légből kapott fantázia.
Cyn halála azért más, mert Naomi készült, míg őt tök váratlanul érte az egész. Plusz hiába látta meg a fecskendőt, a múlt miatti bűntudat felülírta a józan észt és csak az öngyilkosságra készülő Naomit látta és ösztönösen utána kapott, hogy megmentse.

Neoprimitiv - 2021. 01. 15. 22:43

walaki: nem Filipet, Marcot kérdeztem. Filipnél egyértelmű volt a megfelelési vágy.

gunslinger, Annatar: Jó, akkor nem mulasztottam el semmit, azért kergeti a Rocit, mert egy szemétláda és világforradalom ide vagy oda, ő a magán frusztrációját akarja törleszteni.

gunslinger - 2021. 01. 16. 12:58

Cyn már idősebb, elhízott, feltehetően szív- és érrendszeri betegségei is vannak. Az ő szervezete nem olyan erős, mint a Naomié, aki még nemrég normal G-n nyomult az Iluson. Ezt se felejtsük el.

gunslinger - 2021. 01. 16. 13:02

@Enzo
Végigolvasni is hosszú volt a sok kommentet. :-D

Enzo - 2021. 01. 16. 14:25

@Llew: oh, na ezt nem olvastam, de jó tudni :) pedig már nagyon szép konteokat lehetett találni erről, hogy majd így oldják meg azt “a bizonyos” színészcserét :D
(szabad itt erről beszélni? szerintem igen, mert egy reggeli hírblokkban is volt róla szó + való életbeli botrányok okozták, szóval amúgy is kb nyílt titok)

A Roci kiiktatása a Chetzemoka segítségével még Naomi “megbüntetésére” is hasznos lehetne Marconak.

gunslinger – 2021. 01. 16. 12:58 -> ez is tök jogos, Cyn kevésbé bírta azt a fizikai megterhelést

walaki – 2021. 01. 14. 21:43 -> ezt a kommentet meg csak most látom, jól benyelhette a blogmotor :O viszont már kb minden témát kibeszéltünk belőle

gunslinger - 2021. 01. 16. 14:45

@Enzo
A színészcsere/kiiktatás elég szomorú, mert kedvenc karakterem volt. (Bár Arjuunt is simán lecserélték, mondjuk ő mellékes figura eddig.)

Ennek a sorozatnak az a legnagyobb érdeme a jó sztori, kidolgozott világ és a szép látvány mellett, hogy igen kiváló színészi munka.
Szinte látszik, ahogy a színészek élvezik az egészet. Beleélik magukat a szerepbe.

Ezért lehetnek igazán hihetőek és élvezetesek a bizarr minor karakterek is, mint “Maneó Jung-Espino…”, Cohen vagy épp Cortazar.

walaki - 2021. 01. 17. 08:58

@Neo: akkor félreértettelek bocs. Marco esetében szerintem is az, amit gunslinger írt.

@Enzo: plusz egy a távolságra, jogos! Erre mondtam, hogy parasztvakítás, mert meg kellett alaposan mutatni, ahogy Naomi tovalebeg a távoli Nappal a háttérben :-) Egyébként Cydet sajnálom, mert szimpatikus volt a karaktere.

Stanlee - 2021. 01. 17. 13:54

Tegnap felhoztam magam.

Ami nem tetszik benne, hogy egy kezemen alig tudom megszamolni azon szalaknak a szamat, amin megy a sorozat. Ez a kb. 5 fo szal azt is jelenti, szamomra, hogy reszenkent nagyon keves ido jut egy-egy helyszin vagy szereplo kibontasara.

Pl. Magyarazza mar el valaki, hogy Clarissa Mao-val mi dolga van Amos-nak? Meg mitol ilyen szuperleny Clarissa?

A Holden-t alakito szinesz meg mindig nagyon gatya, 5 ev alatt nem tudott javulni a tehetsege.

Naomi meg Bobbie is egyszeruen “irrital”, Avalasara (vagy minek hivjak) az egyetlen amelyiket jonak tartom, de mar Naomi fiatol ha csak latom a kepernyon mar kiver a hideg, annyira rossz a szineszi jateka.

Az 1-2 evad meg jo volt, de mar csak megszokasbol nezem lassan.

Llew - 2021. 01. 17. 16:01

Amos és Clarissa a 3. évad végén az út alatt, amíg hazavitték a Földre a tárgyalására és a börtönbüntetését letölteni, elég jóban lettek. Azóta is kapcsolatban vannak, a 4. évad elején videóhívásban beszéltek.
És mivel Amos amúgy is a Földön volt, plusz elhangzik, hogy nem tervezi többet visszatérni a bolygóra, ezért meglátogatta/el akart búcsúzni tőle.

A csaj meg attól szuperlény, hogy már a 3. évadban is az volt. Mert mielőtt belevágott a Holden ellenes bosszúhadjáratába, beültetett valami tuningot magának.

Nem megmondás, csak érdeklődés, de ha öt évad után nem tudod a szereplők nevét, a nagyrészük idegesít, ahogy a sztori is, akkor minek nézed?

Annatar - 2021. 01. 17. 17:37

Stanlee:
Amos együttérez Clarissával. Attól “szuperlény”, hogy a bosszúja miatt berakatott magának implantátumokat, amelyek (főleg kémiailag) felturbózzák rövid időre. Persze ennek ára van, mint látszott. A harmadik könyvben (Abaddon kapuja) övé volt az egyik szemszög, amiből a történetet elmesélték, úgy jobban meg lehetett ismerni, mint amennyire a sorozatban sikerült bemutatni.

gunslinger - 2021. 01. 17. 20:43

@Stanlee
Érdemes nem csak megszokásból nézni. :-)
Nem bántásként, de a 3. évad fele arról szólt, hogy Melba/Clarissa azon mesterkedik, és hogy Holdent kicsinálja, és közben egy párszor aktivizálja az adrenalin boostoló implantját, nekem kapásból három alkalom is eszembe jut.
Amosszal való összebarátkozása a 4. évad első részében részletesen ki van fejtve. Miközben vitték haza, mint letartóztatott bűnözőt a Földre, azalatt barátkoztak össze.
“Amos and Alex are repairing the Roci, when Amos receives a video call from Clarissa, who is serving life in prison. She thanks him for the time they spent together while heading back to Earth. She asks him about one time that he left her to work alone in an unsecured airlock, during which she could have easily spaced herself, and he offers that he’d like to have the option if he was facing a life sentence. Clarissa thanks him again, but remarks that Anna was right and that she doesn’t deserve the easy way out after what she has done. Amos interrupts her, telling her to stop, and gives her some advice: “You beathe in, you breathe out, eat, shit, sleep, you take what they give you and you give nothing in return”. Clarissa looks thoughtfully at Amos and nods, before she has to end the call and go to therapy. She asks Amos if she can call again, to which he replies “Sure thing, Peaches”.”
Egyébként amikor Amos meglátogatja az 5. évadban a cellában és kérdezi a mindennapjairól, pont őt idézi vissza Clarissa: “That sucks. I get by.Blockers every morning. Food through a slot in the door. Half-hour walk around the yard. Therapy once a week. These four walls.Breathe in. Breathe out. Eat. Shit. Sleep. Take what they give. Give nothing in return.”

Szóval nem csak a könyvben van ez megalapozva. Én az új vadok előtt szeretem visszaolvasni az előző évad részeinek összefoglalóit a wiki-n, az is sok mindent felelevenít.

Bobbie szerintem klassz csaj, nekem kifejezetten tetszik az új-zélandi akcentusa is. Filip meg akkor jó, ha idegesít, mert egy taknyos zöldfülű. :-)

Enzo - 2021. 01. 17. 20:43

@Stanlee: harmadik évadot nézd meg jobban, ha kimaradtak dolgok Clarissával kapcsolatban
Filip tekintetében meg baromira nem értünk egyet, Jasai Chase-Owens remekül játssza a szerepet.
(Amúgy 6 szál van, de ahhoz képest még alapvetően egész jól zsonglőrködnek vele a készítők, máshol sokkal rosszabbul kezeltek ugyanennyi szálat. Ja és ez az egyetlen könyv, amikor így szétszéledt a csapat, nem véletlenül nem volt eddig se ennyi szál.)

walaki - 2021. 01. 20. 21:36

@Stanlee: ha kiver a hideg Filiptől, akkor az azt jelenti, hogy a színész jól adta át a karaktert :-D :-D :-D

8. rész
Alig történt valami, mégis végig odaszögezett, annyira érdekfeszítő volt. Minden szál nagyon jól sikerült, és szerintem is elfogadhatóan zsonglőrködnek a sok szállal. Persze lehetne jobb, de igazán nincs ok panaszra.

SPOILER
Ahhoz képest, hogy az új secretary-general nem is akarta a posztot, igazi politikusként viselkedik, és olyan beszédet nyom le, amit még Orbán is megirigyelne. Nem gondoltam volna, hogy ilyen érdekes karakterré válik, így már nem olyan egyértelmű, hogy leváltsa-e Ava. Az ülés is nagyon ott volt, és bár logikus, hogy egy admirális a Pallas felrobbantását javasolja (stratégiai pont megsemmisítése, plusz üzenet, hogy bármikor képesek visszavágni), mégis jól kidolgozták a morális részét.

Alex és Clarissa: keveset kaptunk belőlük, de legalább látszik, hogy a köv. részben előrébb fognak mozdulni a dolgaik.

Marco egyetlen megmozdulása, amikor agymosni akarta Filipet elég gyatrára sikerült. Mégis, hogy lehetne már Cyn haláláért Filip a felelős? Nincs az a józan eszű ember, aki ezt besz*pná. Lehet, Filip is Marco ellen fog fordulni? Az ő szemszögéből mindenkije halott, és mindnek Marco az oka.

Naomi hősies küzdelme a Chetzemokával eszméletlenül jól sikerült. Mind a színészi alakítás, a díszletek, maga a szitu rettenesen jó. Végre nem az van, hogy elsőre minden összejön a főszereplőnek, hanem meg kell küzdenie érte, akárcsak a való életben. Amilyen kreativitást felmutat Naomi a helyzet kezelésében, az meg szenzációs.

A hét idézete, minden kétséget kizáróan
“Tell James Holden I am in… …control” /Naomi/

Llew - 2021. 01. 20. 22:21

Oké, nálam az év sorozat jelenete Amosé és Clarissáé, így két perc után.

Enzo - 2021. 01. 21. 00:47

5×08

Amos-ék Baltimore-ban:
– Jé, tényleg nem sima bicajjal mennek, hanem ilyen elektromos hajtásúval – akkor valóban egy marsi/övbéli is elboldogulna. :)
– A közösen pisilős jelenet WTF mááár :D (@Llew: ígyígy :D)
– “I can taste again. I can smell again.” – Kisbarack koronavírusos volt, vagy mi? :D
– Örülök, hogy figyelnek az apróságokra, például hogy amikor Erich Timmynek hívja Amost, Kisbarack furcsállva ránéz, mert nem érti, hogy miért.

AvasaraL(UN)a:
Ez a Paster nevű fazon eddig teljesen jó arc, remélem nem rontják el, nem lesz piszkos kis titka, satöbbi. Mondjuk kezdésképp ha nem hallgatna Delgado “bombázzuk szét a Pallast” ötletére, az jó lenne – Avasarala jól mondja, hogy egy ilyen lépés csak radikalizálná az összes övbélit.

Drummer & PolyAmBelterFam:
– Elég zavaró volt közvetlenül a “Holdenék a Zmeya roncsainál” jelenet után bevágva, hogy ők is valami roncsok között kutatnak… (Matar Kubileya nevű frakció egyik hajója)
– Van némi összezördülés a csapat tagjai között, de a kilebegett víz szürcsölős jelenet – amolyan feszültségoldásként – nagyon aranyos és vidám lett :)
– Na, nem csak a Razorback, hanem ők is befogták Naomi kamu jelét, és náluk ugye annyiban bonyolódik a helyzet, hogy a túszcsere miatt ott levő Karal tud a tervről és el is árulta nekik, hogy nem kéne odamenni + ezek szerint ő rendszeresen kommunikál Marcoval, mert tudott Naomi “öngyilkosságáról” is. Szegény Drummer hogy kiborult a hír hallatán :( (és hogy fog örülni, ha megtudja, hogy nem igaz!)
(Apropó Marco: megkaptuk a választ, ezek szerint nem látta Filip, hogy Naomi átért, cserébe Marco őt hibáztatja Cyn haláláért, gratulálok…)

Naomi:
Hát szenvedett eleget szegény (fel van dagadva a keze a spacewalk utóhatásaként!), de most kicsit mi, nézők is kaptunk a jóból – az ismétlődő üzenet kííínzóan sokáig ment az epizódban, ami egyfelől nyilván idegesítő, viszont olyan értelemben ügyes húzás, hogy a néző jobban beleélje magát a karakter helyzetébe :D Először nem is tudtam, hogy mi a célja Naominak a memorizálással, azt hittem, hogy valahogy időt akar mérni vele, amíg kimegy a külső meg a belső borítás közé(?) a szén-dioxidba fulladozni, aztán amikor a végén Oksana és Karal hallgatták a szakadozott üzenetet, akkor esett le, hogy zseniálisan megvágta a szöveget! Széééép. *taps*

Még egy észrevétel: a főcím végén, közvetlenül a “The Expanse” felirat előtt jól látom, hogy a Földet elhagyó hajó van odaanimálva, amit Kisbarack is látott?

Neoprimitiv - 2021. 01. 21. 11:10

Nekem Naomi szenvedéspornója egy kicsit sok volt, az egyik snittet én kihagytam volna, főleg úgy, hogy a strigulázással jelezték, hogy nem kapásból oldja meg a dolgot. Naomi memoriterének nem értettem a lényegét, miért kellett pont azt elismételnie, ami a felvételen volt?

Amos és Clarissa továbbra is a kedvenceim, az ő száluk volt a legjobb a részben.

Avasarláék: igen, az új főtitkár elég gyorsan belenőtt az előző részben még igen nagynak kinéző cipőbe. A válaszcsapásnál mintha az írók egy picit elfeledkeztek volna arról, hogy Marcoék a protomolekulával fenyegetőznek.

Amennyire nekem lejött, a Föld-Mars együttes flottája még az ellopott marsi hajók dacára is képes lenne rommá lőni Marcoékat, egyedül a protomolekula miatt nem teszik meg. Akkor viszont egy belter bázis elleni all-in támadás, amiben ártatlanok ezrei is meghalnak, még sokkal komolyabb provokáció, mint ha kilőnének párat a flottájából. Ha esetleg azt hiszik, hogy Holdenék megsemmisítették, akkor ugyanez a gond, csak fordítva – miért mészároljanak le ártatlanokat, ha direktben szét tudják rúgni a tettesek hátsóját?

norby - 2021. 01. 21. 15:22

Azért mondta magában, hogy a megfelelő ponton meg tudja szakítani.

Az Amos/Clarissa szál még úgy is a legjobb rész, hogy semmit se csináltak lényegében.

walaki - 2021. 01. 21. 16:35

@Neo: kellett az, nem jó, ha a főhősnek minden elsőre összejön! Ez így sokkal hitelesebb és érdekfeszítőbb volt.

“Naomi memoriterének nem értettem a lényegét, miért kellett pont azt elismételnie, ami a felvételen volt?”
Azért mert:
“Tell James Holden I’m in distress, I have no nav control”
-> “mondjátok meg James Holdennek, hogy bajban vagyok, nem tudok navigálni”
“Tell James Holden I’m in… …control”
-> “mondjátok meg James Holdennek, átvettem az irányítást” :-)
Arra azért kíváncsi leszek, hogy boldogulnak ezzel a csavarral a szinronosok.

Amosékkal nem történt sok, én inkább arra vagyok kiváncsi, azután mi fog :-)

“miért mészároljanak le ártatlanokat, ha direktben szét tudják rúgni a tettesek hátsóját?”
Biztos kimaradt, de elhangzott, hogy nem tudják szétrúgni, mert gőzük sincs, hogy hol van Marcos. Viszont valamit meg villantani kell a földi népek felé, ezért jött az állomás felrobbantásának ötlete.

@Enzo: plusz egy Clarissa arcára a “Tommy” hallatán :-) Ennek még tuti lesz folytatása kettejük között

Neoprimitiv - 2021. 01. 21. 17:43

walaki:
– a FN egyes csoportjainak a pozícióját tudják, hiszen Alexék éppen őket követték. Ha csak PR győzelemnek kell, akkor az is elég. De ez még mindig nem válasz arra, hogy bármilyen földi akcióra miért nem az lenne Marco reakciója, hogy nesztek, itt egy kis ajándék?

– ha jól számoltam, akkor három blokkot kaptunk Naomi küszködésével. Az elsőben hangsúlyosan mutatták, ahogy huzigálja a strigulákat. lehet, hogy az én absztrakciós képességem átlag feletti, de én felfogtam volna magamtól is, ha a következőben négyszer annyit látok, hogy ez nem elsőre jött össze…

– az üzenetnél még mindig nem világos, hogy ettől miért lett jobb Holdenéknek (vagy bárkinek, aki megközelíti a hajót)? Főleg, hogy nem tudott átvenni semmilyen irányítást, tehát ha valaki aktív közreműködésre számít tőle, az megszívja. Az egyetlen kézzelfogható hatása az, hogy Marcoék most már sejthetik, hogy mégis életben van. Szerintem ez az utolsó, amire most szüksége van, lévén, hogy ők az egyetlenek, akik tudják a hajó pályáját és így szét is lőhetik, még mielőtt a lovasság odaérne. Szóval látványos, meg minden, de mi értelme?

Llew - 2021. 01. 21. 21:26

Nekem is kicsit sok volt Naomi szála most, hiába játszott remekül . A játékidő túl nagy része ment rá, most azt használhatták volna talán jobban is.

Az üzenet módosítás célját egyelőre én sem értem. Én először azt hittem morzézni fog, vagy az automata szöveg jobb darabolásával rak össze valami figyelmeztető szöveget.

Drummerékre kíváncsi vagyok. Nem teljesen értem náluk a helyzetet. Eleve fura, hogy Drummer tűnik a legnagyobb kívülállónak a családban, mégis ő a kapitány, bár ez magyarázható a rutinjával. Karal szépen próbál ellene hangolni, bár nincs nehéz dolga. Amit viszont nem értek, hogy Karal hogy kommunikál Drummert és a hajót megkerülve Marcoval? Most ő nem a legénység “tagja” lett, hanem egy felettes Drummernek?

SPOILER?

Ami előreláthatóan egy váratlan húzással lesz megoldva az Alex távozása. Kár érte jó karater volt.
Nem igazán követtem az ügy részleteit, hogy mennyire van tartalom is a vádak mögött.

Neoprimitiv - 2021. 01. 21. 23:28

Tényleg, Drummeréket kihagytam! A buborékos jelenet nagyon jó volt, kiváló rendezői munka, ahogy a robbanásközeli feszültségből viccelődés lett, majd a végén mindenki rájött, hogy ez csak egy kegyelmi pillanat volt, minden ellentét maradt a régiben.

Drummer párja (bocs, nem tudom a nevét) nem egy empátiabajnok. Annyira már ismerhetné Drummert, hogy ő egy öntörvényű vezető. Nem okvetlenül akar első ember lenni, de ő dönti el, ki mögé áll be másodiknak, és az csak olyan lehet, akit tisztel, méltányol, ne adj isten kedvel is. Egy ilyen embert azzal nyugtatgatni, hogy úgyse tudsz semmit csinálni, nem tehetsz semmiről, fogadd el, ami van a másik énképének a maximális rombolása.

Ráadásul Drummer közvetlenül felelősnek érzi magát három olyan ember haláláért, akik fontosak voltak neki (Johnson, Ashford és Naomi), plusz most beszállt segédnek egy tömeggyilkos mellé, akiben ráadásul a legkevésbé sem bízik. Hát ez nem az a szituáció, amit ne foglalkozz vele szövegekkel javítani lehet.

Viszont ha már család: szokás szerint lemaradtam valamiről, vagy csak beleképzelem, hogy Karal nem csak az Eszme elárulása miatt utálja annyira Naomit, hanem ő is Marco párja volt abban az időben? Nem tudja megemészteni, hogy Marco nem vele csinált utódot? Annyiszor emlegette a családot, hogy úgy éreztem, ez már nem a “mi belterek egy család vagyunk” lózung, hanem közvetlenebb jelentése van.

Taz - 2021. 01. 21. 23:33

@Llew Az üzenet módosítását először én sem értettem, de ugye a módosítás után így hangzik “This is Naomi Nagata,tell James Holden I’m in control” Vagyis mondjátok meg neki, hogy ura vagyok a helyzetnek.

Amúgy én egészen idáig nem nagyon bírtam Dominique Tipper alakítását, de ebben az évadban nagyon jól játszott, le a kalappal előtte.

Llew - 2021. 01. 21. 23:58

Azt értem, hogy mire módosította az üzenetet, de ahogy Neo is kérdezte, mi értelme?
A hajót nem tudja irányítani. A bombát nem tudja hatástalanítani. Normálisan kifelé kommunikálni nem tud és tudja, hogy Holden vagy Alexék már úton vannak felé, akiket egy ilyen fura jól vagyok üzenet nem fog eltéríteni. Plusz Marcoék felé is jelzi, hogy él.

walaki - 2021. 01. 22. 00:52

@Neo: most direkt visszanéztem, az ülésteremben elhangzik, hogy csak néhány hajó hollétét ismerik, amik meg szétszóródtak a Naprendszerben, és konkrétan mondják is, hogy “but we have no information about Marco Inaros’ location” (azaz még azt sem tudják, melyik hajón lehet, már ha az általuk ismert hajók egyikén van egyáltalán). Egy senki akárki hajójának a kilövése meg aligha csitítja le a kedélyeket, több millió halott után, ehhez valami nagyon kell durrantani.

“De ez még mindig nem válasz arra, hogy bármilyen földi akcióra miért nem az lenne Marco reakciója, hogy nesztek, itt egy kis ajándék?”
Hát látod, ez jó kérdés. Talán mert most már számítanának rá, ezért nem tudná kivitelezni? Nemtom, jogos.

“Az elsőben hangsúlyosan mutatták, ahogy huzigálja a strigulákat.”
Azt hittem az az utoló blokk :-) Az első a szerszám megszerzése, a második amikor a rádiót akarja megtákolni, de nem jön össze. Lehet, hogy csak én vagyok kitartóbb az átlagnál, de nekem nem volt sok, pont hogy kellett a hangulat fokozásához szvsz.

“Szóval látványos, meg minden, de mi értelme?”
Ez megint jogos. Végül is piszok nagy mázlija van, hogy Drummerék hallották, akinél így megvan mindkét infó (hogy átverés a segélykérés, és hogy valaki él a hajón).

@Llew: plusz egy a morzéra, én is azt hittem. Ez a módosított üzenet nem mond semmit a veszélyről, csak jelzi a módosítás, hogy valami nagyon nem klappol a hajón (egy valós segélykérést nem akarná tudatosan megszakítgatni senki).

Az nekem is feltűnt, hogy túl könnyen hangolja Karal a legénységet Drummer ellen (aki a kapitányuk, bajtársuk, ágyasuk, családjuk meg mittommégmilyük is, ugye). Nem felettese, csak Marco spiclije, ezért tartanak tőle. Elég egy rossz jelentés róluk és nekik befellegzett.

Annatar - 2021. 01. 22. 01:35

walaki:

“Arra azért kíváncsi leszek, hogy boldogulnak ezzel a csavarral a szinronosok.”

Mivel a könyvben szóról-szóra ugyanez az üzenet van, annak a fordítója ezt már megoldotta, a sorozat fordítójának csak a könyvet kell levennie a polcról ;)

Neoprimitiv - 2021. 01. 22. 10:53

walaki:
– Karal és a legénység: szerintem ez annyira nem meglepő. A Drummerrel való korábbi kapcsolatuk egy közös alapon nyugodott, ez most eltűnt. Ráadásul ezek az emberek nem katonák, akik háborúzni akarnak. Soha ne dugd ki senkiért a fejed! – Bazi Joe alapvető életbölcsessége a muszájból tűzvonalba kerültekre itt is érvényes. Ehhez jön még, hogy Marco – most úgy tűnik nekik – megvalósította azt, amire minden belter vágyott, amire Drummer is vágyott. Visszacsinálni nem tudják, a sok millió halott csak egy szám, Marco ügyes, miért nem képes ezt Drummer belátni? Drummerrel ellentétben nekik nincs személyes veszteségük és főleg nem ők voltak azok, akik Marco életét megkímélve lehetővé tették ezt az egészet.

– földi visszavágás: ez a rész elkerülte a figyelmemet, szóval akkor innentől nem veled, hanem a forgatókönyv írókkal vitatkozom. Először is mindig viszketni kezdek, amikor magas rangú katonai vezetőket egy sokcsillagos HMCS szintjén ábrázolnak, akiktől csak annyi telik, hogy csapjunk oda.
Ráadásul ide még különösebb fantázia sem kell a következő lépésekhez, mert Marco a II. világháborús japán stratégiát másolta, és Japán ezzel a stratégiával vereséget szenvedett.

Élelmiszerben az Öv még mindig a Földre szorul. Nem lőni kell, hanem megvédeni a legjobban ellátható/védhető állomásokat. Aki nem akar átmenetileg közvetlen katonai kormányzás alatt élni, annak pá, a földi helyzet miatt szerintem lenne munkaerő utánpótlás. Más meg oldja meg az ellátását, ahogy akarja. Nem árt persze mellé némi olajágat is nyújtani, hogy az FN után milyen életet ajánlanak a beltereknek. (Pl. előkereshetik Lincoln gettysburgi beszédét kiindulásnak.) Utána szépen az island hoppingot másolva visszaszorítani az FN-t úgy, hogy már csak lőni kelljen.

Mindez persze feltételezi, hogy a protomolekulás fenyegetéstől nem kell tartani, de ahogy abban megegyeztünk, azzal meg bármilyen válaszcsapás értelmetlen lenne.

Enzo - 2021. 01. 22. 12:18

@Neo: “az üzenetnél még mindig nem világos, hogy ettől miért lett jobb Holdenéknek (vagy bárkinek, aki megközelíti a hajót)?”
-> hát a bomba által okozott necces helyzetet ez se oldja fel, de ez volt egyelőre a legtöbb, amit Naomi tehetett – ha valaki hallotta az eredeti üzenetet, és ahhoz képest a vágottat, akkor talán átjön neki, hogy Naomi már nem szorul megmentésre (kivéve ha ez Holden :D)
Hogy Marcoék mit csinálnak, ha meghallják, az egy jó kérdés – “szerencsére” a Chetzemoka a Rocival van pályára állítva, tehát a Pellától távolodik. (a proximity triggeres bomba miatt persze ez szívás, remélhetőleg Naomi szét tudja szedni valahogy)

@Llew: szerintem Karal valami olyan státuszban van, hogy nem a szó szoros értelmében túsz, tehát engedik neki a kommunikációt, de azért ha mondjuk valami történne Serge-dzsel a másik hajón, akkor beáldoznák vagy ilyesmi.

@Neo: “Drummer párja (bocs, nem tudom a nevét)” haha, melyik az ötből? :D viccelek, amúgy valszeg Oksanára gondolsz (a magas csaj) :) a következő bekezdésed viszont pontos :)

Neoprimitiv - 2021. 01. 22. 12:34

Enzo: a Pellától ugyan távolodik, de az FN valamelyik másik hajóját azért ráuszíthatják, pont az előbb volt szó róla, hogy nem egy bolyban van az összes. Bár jobban belegondolva, végül is minek? Ha Holdenék fogják a módosított üzenetet, akkor még nagyobb valószínűséggel vágtatnak segíteni, Naomi meg Marco szerint megérdemli. Az egyetlen gáz (megint csak forgatókönyvi), hogy mi van, ha a saját flottájukból fogja valaki? Nincs mindenhol beavatott a fedélzeten.

Egyébként igen, Oksanara gondoltam :)

Enzo - 2021. 01. 22. 12:42

@Neo: igen, erre én is gondoltam, hogy még simán hagyhatják is találkozni őket, mert a Roci lépre csalása így is sikerülne, csak extra áldozattal – kérdés, hogy nem aggódnának-e esetleg amiatt, hogy Naomi valahogy hatástalanítja a bombákat.
A saját flottájuk többi hajója lehet hogy ugyan beavatva nincs, viszont annyiból függnek Marcotól, hogy minimum szólnának neki, hogyha meghallanának egy számukra ismeretlen vészjelzést és elindulnának segíteni neki (hogy Drummerék is így tennének-e, az egy más kérdés :D)

Llew - 2021. 01. 22. 12:57

Drummerékkel nekem az a bajom, hogy Drummeren kívül a többiek egymással egységesebbek. Ő egy kicsit kívülálló.

Oksanát nem tudom hova rakni, bár nem is igazán ismertük meg őket. Elvileg közel áll Drummerhez, de már Karal nélkül is arról beszélt az egyik férjével, hogy Drummert féken kell tartani. Most meg egy minimum kívülálló, de inkább ellenség előtt sem áll ki mellette egyértelműen.

Ami az élelem ellátás kérdést illeti kicsit szélsőségesek a megnyilvánulások.
Marco két résszel ezelőtt pár éven belüli önellátásról beszélt, ami egy túlzottan optimista képnek tűnik.
Most meg Karal mondja, hogy kell a kaja a roncsról, mert etetni kell az Övbélieket. Ez meg kb. úgy hangzik mint Matt Damon krumpli beosztása a Marson.

Neoprimitiv - 2021. 01. 22. 15:00

Llew:
– élelem: amikor Marco arról beszélt, hogy tíz éven belül önellátóak lesznek élelmiszerből, akkor az ugrott be, hogy mi már harminc éve tíz év múlva érjük utól Ausztriát… Az Öv lakossága ugyan jóval kisebb (a wikia 100 milliót ír), de azért ez így is egy elég túlzó elképzelésnek tűnik, sokkal inkább PR optimizmusnak

– Drummerék: már maga az alapfelállás elég fura nekem. Nem véletlenül tiltja gyakorlatilag minden létező szolgálati szabályzat a főnök-beosztott közti privát viszonyt.
A másik fele a dolognak, hogy maga ez a család is nekem inkább egy laza friends with benefits közösségnek tűnik, amolyan addig, amíg jó nekünk szinten.
A harmadik oldala a dolognak, hogy Marconak köszönhetően most látszólag végre eljött a belterek aranykora, ő vívta ki nekik. A többieknek se személyes felelősség, se személyes veszteség nem kapcsolódik ennek a módjához. Ők könnyebben lépnek túl ezen és amennyiben jól érzékelem a közöttük lévő kapcsolat mélységét, akkor nem is fogékonyak az ő “lelkizésére”. Talán egyedül a másik csaj a kivétel, de ő sem Drummert érti meg jobban, hanem magától nem fogadja el a cél szentesíti az eszközt gondolkodást.

gunslinger - 2021. 01. 22. 15:30

@walaki:
Simán jogos a felvetés, hogy Filip az oka Cyn halálának. Ha jobban belegondolunk, ő hozta oda Naomit. Ha Naomi nincs ott, Cyn még élne. Persze Naomit Marco hajszolta ebbe bele, de egy éretlen tinédzsernek, mint Filip, ez nem biztos, hogy leesik. Tipikus féligazsággal zsarolás, bűntudatkeltés, klasszikus bántalmazó viselkedés.

@Enzo
Nem értek egyet azzal, hogy a buherált üzenet azt sugalmazza, hogy Naomi nem szorul megmentésre. Nekem totál az jön le belőle, hogy baromi nagy gázban van, de észen kell lennie aki érte jön, mert a szitu nem az aminek látszik.
A Naomi féle fuldokolva buherálás szerintem így volt jó, én végig bele tudtam élni magam, izgalmas volt, hogy ott táncol a halál szélén, és nagyon jó volt, hogy lassan alakult ki, mit is akar, ha egyáltalán maga is tudta előre. Akinek ez unalmas, az tartsa vissza mindig a levegőt, amikor Naomi szerel, hátha az felviszi a pulzust. :-D

Egyébként miért mondja mindenki, hogy Karal túsz? Abszolút nem az, sokkal inkább olyan mint egy római helytartó, aki felügyeli és irányítja a „Drummer faction”-t. Vele tartja Marco kézi vezérlés alatt a problémás indián lányt (gyk. Drummer).
A buborékos sztori viszont keserédes, mert egyfelől jót nevetnek, de a végén mindenki érzi, hogy semmi sem a régi, csak egy pillanatra tűnt úgy.

@Llew:
Én úgy látom, Oksana a legjózanabb a csapatban. Végig azon küzd, hogy össze(életben)tartsa őket, még ha ehhez az is kell, hogy időnként helyezkedjen. Drummer labilis, és elég egy rossz szitu, és Marco kivégzi az egész csapatot. Oksana most gyakorlatilag Drummer helyett Drummer.

Llew jól mondja, az eddigiek alapján Marco célja, hogy addig patt helyzetben maradjanak, amíg függetlenedni tudnak a Földtől, erre a gyűrűvilágok is eszközök lehetnek. És miután megerősödtek, önellátóak lettek, szerintem simán ledobná a molekulát a Földre.
Az ENSZ főtitkár meg amolyan amerikai hőbörgést nyom, de a beszéd után még látszik, hogy továbbra is tök bizonytalan, ki is fejezi Avasaraláéknak. Attól félek, hogy jó szándékú, de az erős emberek által könnyen befolyásolható figura lesz. Viszont nem hiszem, hogy átadja a székét Avasaralának.

Összességében jó kis rész volt, de az azért túlzás, hogy az egy hugyozós jelenet miatt rögtön Timmyéknek adjuk az Oscart. Az epizód többi szála érdekesebb volt.

Ja, és ha Naomi nem tudja hatástalanítani a bombát, akkor az hatalmas ziccer. Az első évadban amikor a Donnageren vallatják őket, pont ez az egyik érvük a marsiaknak, hogy Naomi gyakorlatilag okleveles bombaszakértő, akinek a kisujjában van minden robbanóeszköz. Ezzel próbálják a többieknek beadni, hogy OPA bérenc.

Neoprimitiv - 2021. 01. 22. 15:49

gunslinger: formailag Karal túsz, ahogy Drummerék tagja is az a Pellán. Garancia arra, hogy a másik ne csináljon valami disznóságot. Gyakorlatilag viszont Marco képviselője, aki El Jefe utasításait közvetíti és a betartásukat ellenőrzi. Mivel nem egyenrangú, hanem alá-fölé rendelt erőkről van szó, nem is igyekszik tompítani a stílusán.

gunslinger - 2021. 01. 22. 16:03

@Neo
Te is leírod, hogy alá-fölérendeltségről van szó. Ez kizárja, hogy túsz legyen. Ennyi erővel formailag a római proconsulok, praetorok is túszai voltak a leigázott germánoknak, galloknak, trákoknak, zsidóknak, stb. ?
Karal a vezető szócsöve, nem túsz. Akit Drummerék adtak, az sem túsz, bár közelebb áll hozzá, sokkal inkább biztosíték, akiből akár lojális embert is lehet faragni. A túsz funkciója pusztán a fenyegetés, itt a kölcsönemberek funkciója az egyes frakciók közötti szálak szorosabbra húzása.
Nem csak a kivégzése a lehetőség, hanem szükség esetén információt, a régi csapata gyenge pontjait, taktikai húzásait ki lehet belőle szedni.

walaki - 2021. 01. 22. 16:49

@Annatar: “Mivel a könyvben szóról-szóra ugyanez az üzenet van, annak a fordítója ezt már megoldotta, a sorozat fordítójának csak a könyvet kell levennie a polcról ;)”
A probléma abban gyökeredzik, hogy sok szinkronfordító még erre az egyszerű mozdulatra sem képes! A könyvben egyébként hogy oldották meg?

@Neo: azért ez egy kicsit sántít. Marcotól tartanak, az biztos, ez nem is kérdés. Viszont nehéz felnézni valakire, aki az életeddel fenyeget, plusz Drummer mégiscsak a családjuk/szeretőjük. Oké, hogy más állásponton vannak (ami nem is annyira biztos, mivel a célban egyetértenek, csak a módszerekben nem), de szvsz ez még édeskevés egy összeszokott lyuksógor legénységnél, akik nap mint nap az életüket bízzák a másikra az űrben, hogy fellázadjanak a kapitány ellen. De szvsz.

Ahogy @Llew is írta: “Most meg egy minimum kívülálló, de inkább ellenség előtt sem áll ki mellette egyértelműen.”
Na, pont ezzel van bajom nekem is. Különbség van akközött, hogy próbálnak lavírozni és elkerülni Marco haragját, és aközött hogy a 180 fokban a kapitányuk ellen fordulnak.

“Először is mindig viszketni kezdek, amikor magas rangú katonai vezetőket egy sokcsillagos HMCS szintjén ábrázolnak, akiktől csak annyi telik, hogy csapjunk oda.”
Együttérzek, de sajnos a valóságban is ilyenek ezek az emberek. Nehogy azt hidd, hogy a jó képességű emberekből lesznek katonai vezetők, a való életben sokkal többet számít, hogy ki fia borja, meg hogy mennyire tud bevágódni (erre mondta anno a töritanárom, hogy biciklis fagyiárusok: alul tapos, felül nyal). Az, hogy jó stratéga-e, teljesen lényegtelen, huszadrangú kérdés.

@gunslinger: jól mondod, “Tipikus féligazsággal zsarolás, bűntudatkeltés, klasszikus bántalmazó viselkedés.” Rólam simán lepattanna, de én már éltem meg egysmást, egy tapasztalatlan tinédszer lehet elhiszi, ebben igazad van.

“Drummer labilis, és elég egy rossz szitu, és Marco kivégzi az egész csapatot.”
Én nem így látom, szerintem a probléma forrása pont az, hogy egyáltalán nem labilis, nagyon is kitart a saját értékrendje mellett, nem hajlik meg holmi nyikhaj Macro féléknek. A következtetéseddel viszont egyetértek.

Neoprimitiv - 2021. 01. 22. 18:19

gunslinger: szerintem elég egyértelműen fogalmaztam: formailag túsz. Ugyanúgy, ahogy formailag Drummerék és az összes többi frakció is önkéntes szövetséges, nem behódolt vazallus. Marco az egész belter nép Szeretett Vezetője, szabadság, egyenlőség, testvériség, stb., ebbe formailag nem fér bele, hogy ő valami mindenki felett álló uralkodóként dirigáljon.

walaki: “Nehogy azt hidd, hogy a jó képességű emberekből lesznek katonai vezetők” – ez olyan szintű alaptalan általánosítás, hogy vitatkozni sem érdemes vele. Az, hogy Magyarországon a katonai pályának nullához közelít a társadalmi és anyagi megbecsülése, a mi helyi problémánk. Nem minden tábornok stratégiai lángész, de ugyanígy az informatikusok vagy orvosok többsége is csak tévén nézi a Nobel-díjat.

Annatar - 2021. 01. 22. 22:50

walaki:

Eredeti:
“Itt Naomi Nagata beszél a Rocinante legénységéből. Ha veszik az üzenetemet, kérem, továbbítsák! Közöljék James Holdennel, hogy bajba kerültem! A kommrendszer nem reagál. Nem tudom irányítani a hajót. Kérem, továbbítsák!”

Vágott:
“Itt Naomi Nagata beszél a Rocinante legénységéből. Ha veszik az üzenetemet, kérem, továbbítsák. Közöljék James Holdennel, hogy… – Vágás, szünet. – …tudom irányítani a hajót. Kérem továbbítsák!”

Annyi a különbség a sorozatban, hogy ott pluszban kivágta Naomi a Rocinantét is.

gunslinger - 2021. 01. 22. 22:58

@Neo
Nem a kötözködés miatt, de ez nem igaz. Formailag sem túsz.

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint:
túsz:
1. A (megszálló) hatalom által őrizetbe vett, rendszerint magasabb rangú, jelentékeny személy, akivel szemben a (megszálló) hatalom ellenrendszabályokat alkalmaz, ha a lakosság viselkedése a (nemzetközi) jogba ütközik, ill. ha általában a lakosság ellenségesen viselkedik; kezes.
2. (Törvényen kívüli állapot esetén v. nagyarányú bűncselekménnyel kapcsolatban) vmely erőszakos csoport által, többnyire zsarolás végett fogva tartott személy.

A túsz lényege, hogy ő van kiszolgáltatott állapotban, konkrétan elnyomás és leuralás alatt, nem pedig ő van a dirigáló pozícióban.

Tipikus diktatúráról beszélünk, ahogy mondtad is, szeretett vezérrel, satöbbivel. Igen, Drummerék formailag lojálisak, és Marco formailag szeretett vezér, természetesen mindegyik fél tudja, hogy nem így van. Egy diktátornak kifejezetten imponáló érzés, amikor kényszer alatt behódolnak neki, miközben kifelé az alázatot mutatják. Lásd Safranek esetét (ld. Macskafogó).

KARAL VISZONT FORMAILAG SEM TÚSZ. Karal akkor lenne formailag túsz, ha Drummerék dirigálnának neki, csicskáztatnák, fenyegetnék vagy sakkban tartanák. Ez a frakciók által Marcohoz delegált emberekre fennáll. Ott ők szolgák. Karalnál viszont még formailag sem áll fenn. Ő irányít.

44:30 -> Karal számon kéri a guberálás eredményét, és kiosztja a feladatokat, hogy amint kész van, irány a Ceres. Azt is megtiltja, hogy Naomi keresésére menjenek. És elmondja, hogy az egész egy olyan terv része, ami nem tartozik rájuk.

Karal, 49:30:
Drummer is captain but only as long as she follows
Marco’s orders. She need to understand that.

Karal nem túsz. Magyar nyelven semmiképpen. De többet erről nem érdemes beszélni. Ezek szerint más nyelvjárást beszélünk.

Neoprimitiv - 2021. 01. 23. 00:08

Gunslinger: tényleg más nyelvjárást beszélünk, mert én a sorozatról beszélek, nem az értelmező szótárról.

Karal azért lehet Drummeréknél, mert bár nagyon gondosan kerülték ezt a kifejezést, de formailag (a szavak és gesztusok szintjén) túszcsere történt. Különben Drummernek esze ágában sem lett volna bevenni, marco viszont így tudta rákényszeríteni – anélkül, hogy direktben megparancsolta volna neki, hogy vegye fel. Ezzel Marco a felszínen hagyta, hogy Drummer “megőrizze az arcát”, fenntartva a szövetségesi státusz látszatát.

Nagyon köszönöm, hogy részletesen leírod, Karal mit csinált, de én is nézem a sorozatot, láttam. Ezért írtam már az első kommentben is, hogy a formai státuszával ellentétben “gyakorlatilag viszont Marco képviselője, aki El Jefe utasításait közvetíti és a betartásukat ellenőrzi.” Attól, hogy mindhárman tisztában voltak vele, hogy ez egy színjáték, és Karal ennek megfelelően is viselkedik, hivatalosan ő még mindig “személyi biztosítéknak” van a hajón.

Tovább megyek: ha Drummer legénysége kőkeményen lojális lenne a parancsnokhoz, akkor Karal is kénytelen lenne túszként viselkedni, mivel formailag semmi joga beledumálni a hajó működésébe. Vagy kénytelen lenne nyíltan kenyértörésre vinni a dolgot – amit Marco egyelőre Drummer tekintélye miatt valószínűleg nagyon nem szeretne.

gunslinger - 2021. 01. 23. 00:44

@Neo
“Karal azért lehet Drummeréknél, mert bár nagyon gondosan kerülték ezt a kifejezést, de formailag (a szavak és gesztusok szintjén) túszcsere történt. Különben Drummernek esze ágában sem lett volna bevenni, marco viszont így tudta rákényszeríteni – anélkül, hogy direktben megparancsolta volna neki, hogy vegye fel. Ezzel Marco a felszínen hagyta, hogy Drummer “megőrizze az arcát”, fenntartva a szövetségesi státusz látszatát.”

Már bocsánat, de te is szövetségesi státuszról írsz. Sem formailag, sem a szavak de sem a gesztusok szintjén nincsen túszokról szó a sorozatban. A szavak és a gesztusok szintjén szövetségkötésről és bajtárscseréről van szó. Ezzel szemben Drummerék effektíve túszt adnak, és helytartót kapnak.

Ha Drummer legénysége kőkeményen lojális lenne, akkor maximum fellázadhatna Karal ellen, és túszként fogva tarthatná. Na, akkor tényleg túsz lenne.

Karalnak jelenleg is joga van irányítani, hiszen Marco a vezére az övbéli szövetségnek, és minden frakción rajta tartja az irányítását. És ezt mindenki tudja. Van aki ezt önként teszi, van aki kényszerből.
Drummernek semmi tekintélye nincs, alattvaló. Marcot totál nem érdekli, hogy a legénysége előtt meg legyen őrizve a tekintélye. Behódol, és megtarthatja a kis szemétdombját, vagy megy a levesbe. Ha Oksana nem fogja vissza, akkor Marco kivégezné őket, mint a Matar Kubileyát. Ezt mindenki tudja a hajón. Valószínűleg nem véletlen, hogy pont Drummerékkel fosztatják ki a roncsaikat. Mintegy figyelmeztetésként.

De felőlem hívd túsznak, ha akarod, nem ér annyit ez, hogy többet beszéljünk róla.

Llew - 2021. 01. 23. 12:40

Angolban tributenek hívják őket, aminek a jelentésében benne van a tisztelet is meg a hűbér, ill adó is.

Túszok, lefedik az értelmező szótárból beidézett részeket:
1. A (megszálló) hatalom által őrizetbe vett, rendszerint magasabb rangú, jelentékeny személy, akivel szemben a (megszálló) hatalom ellenrendszabályokat alkalmaz, ha a lakosság viselkedése a (nemzetközi) jogba ütközik, ill. ha általában a lakosság ellenségesen viselkedik; kezes.
2. (Törvényen kívüli állapot esetén v. nagyarányú bűncselekménnyel kapcsolatban) vmely erőszakos csoport által, többnyire zsarolás végett fogva tartott személy.

Ez mindenképpen túszcsere, még ha a túszok segítőként vagy szabad emberként is lehetnek a hajón. Viszont amint a frakciók nem tartják magukat az irányhoz Marco azonnal min a fogdába vágná őket.
Ez egy önkéntesen behódoló frakciónál nyilván csak formaság meg elméleti lehetőség. Oda Marco is nyilván egy kevésbé fontos embert küld. A belső köre eleve nem lehet túl nagy.

Pont ezért írta Neo, hogy

marco viszont így tudta rákényszeríteni – anélkül, hogy direktben megparancsolta volna neki, hogy vegye fel. Ezzel Marco a felszínen hagyta, hogy Drummer “megőrizze az arcát”, fenntartva a szövetségesi státusz látszatát.”

A többi frakció felé fenntartja a “Kedves Vezető” látszatot is és nem tudják meg egyértelműen, hogy van aki húzodozik a “szövetségtől”.

gunslinger azt írod neo is “szövetségi státuszról” ír, miközben átsiklasz a “látszat”-on, pedig azon van a hangsúly.

Karalnak jelenleg is joga van irányítani, hiszen Marco a vezére az övbéli szövetségnek, és minden frakción rajta tartja az irányítását. És ezt mindenki tudja.

Semmi joga nincs irányítani, hiszen elvileg és kifelé mutatva egyenrangú szövetségesek, mégha 1:1 felállásban Marco frakciója erősebb is. Viszont ha minden más frakció ellene lenne, akkor sehol nem lenne. Szövetségesként viszont Marconak elég lenne Drummerrel mint frakcióvezetővel egyeztetni, nem kéne egy informális felettes Drummernek, de mindketten tudják, hogy ez csak “látszat”.

Neo írását Drummer tekintélyéről szerintem félre érted. Az nem a saját frakcióján belüli tekintélyre vonatkozik (ami a látottak alapján tényleg nem túl erős), hanem az övbéliek közöttire. Drummernek hírneve és tekintélye van, mint a Fred és Ashford szövetségese, a Behemot kapitányaként elért övbéli sikerek letéteményese és nem mellesleg Marco elengedésénél jelenlevő vezető.
Ha nem lenne tekintélye, Marconak sem lenne fontos, hogy csatlakozzon és főként önként az ügyéhez egy kis létszámú 3 hajós frakció.

Ha Drummer legénysége kőkeményen lojális lenne, akkor már a csatlakozásról sem feltétlen lett volna vita, de ha ugyan így csatlakoztak volna, akkor is most egész más lenne a hangulat.

walaki - 2021. 01. 23. 19:32

@Annatar: köszönöm! Tényleg ügyes volt a könyv fordítója! Nice!

@Neo: “ez olyan szintű alaptalan általánosítás, hogy vitatkozni sem érdemes vele”
Egyrészről nem alaptalan általánosítás, másrészről tényekről tényleg nem érdemes vitatkozni. Nemcsak Mo-n, lapozd csak végig a törikönyvet, nézd meg mekkora hülyeségeket csináltak katonai vezetők meg katonai diktátorok a múltban szerte a világban. A vezetőség mindig is belterjes volt, ahol a hozzáértésnél fontosabb a származás.

“Nem minden tábornok stratégiai lángész, de ugyanígy az informatikusok vagy orvosok többsége is csak tévén nézi a Nobel-díjat.”
Kis szerencsével ők viszont nem is fognak űrállomások elpusztításáról dönteni, és nem is vezető beosztásúak! ;-) Egyébként jogos, az informatikusok többsége tök hülye a szakmájához (a boltokban nem kérnek diplomát a gépek összeszereléséhez, a programozók meg, nos, nézd meg a súlyos sebezhetőségek számát a szoftverekben), az orvosok meg sajnos hírből sem hallottak a Hippokráteszi esküről, csak a gyógyeripari jutalékról. Ez van! Pont a katonaság mitől lenne kivétel?

Egyébként a vezetőség egy külön téma, nagyon ritka ám az olyan, mint Linus vagy Musk, amikor a vezető ért is a szakmához! Ezek a legtöbbször olyan menedzserek, akiknek fingjuk sincs arról, hogy kell elvégezni azt a munkát, amiről az beosztottjaik beszélnek.

Yooha - 2021. 01. 23. 21:03

Naomi miért “mondja” hogy ő irányít? A bombát nem tudta aktiválni.

Az új elnök remélem olyan lesz mint Logan elnök a 24-ben, és kiderül hogy egy nagy manipulátor, és csak játsza a kis naívat.

gunslinger - 2021. 01. 23. 21:35

@Llew
A túsz témát máshogy látjuk. Azt elengedtem. :-)

Abban viszont látok rációt, amit mondasz, hogy Drummer, mint ismertebb Belter figura értékesebb lehet Marconak. Bár azt is igaz, hogy az eltántoríthatatlan Ashfordot vagy Fred Johnsont minden szívbaj nélkül kivégezte.

Arra lennék már kíváncsi, hogy Anderson Dawes mikor bújik elő végre a homályból. Ő eléggé vezéregyéniség volt a Ceresen.

Neoprimitiv - 2021. 01. 23. 21:43

Llew: Köszi!

Annatar - 2021. 01. 24. 00:15

Yooha:

Olyan szempontból ura a helyzetnek, hogy jelezte, hogy dolgozik az ügyön, és leállította a további automata “szirénhangot”. Nyilván ez csak az első lépés, remek mérnök, majdcsak kitalál valamit ;)

elmebaj - 2021. 01. 24. 05:32

> Arra lennék már kíváncsi, hogy Anderson Dawes mikor
> bújik elő végre a homályból. Ő eléggé vezéregyéniség
> volt a Ceresen.

A karakter nekem is hiányzik, mint az OPA egyik vezetojet, legalabb valami hatterbeszelgetesben kepbe helyezhettek volna. Azzal, hogy meg ez sem tortent meg, szerintem ot lenyegeben elengedték erre az evadra.

A Michio Pa-t is felvezeto policsaláddal, Marco frakciójával, Bull meglepetes szereplesevel, ill. Amos haverjaval gyakorlatilag minden lenyeges karakter korul bedobtak ujakat.

Szerintem Dawes tortenetszalat minden tovabbi nelkul bele lehet gyurni mar meglevo szereplokebe, vagy akar ki is lehet hagyni, attol fuggoen, hogy merre viszik el az utolso evados “aramvonalasitast” (foleg, hogy azert ez az evad sem kapkod…), igy ebben az etapban mar nem fogunk talalkozni vele.

Llew - 2021. 01. 24. 11:45

Nem olvastam a könyveket, de amennyi háttérinfóm van az alapján Dawesnak a 6. könyvben/évadban van szerepe. Remélem Jared Harris vissza tud térni a szerepre. Bár régóta nem szerepel, de folyamtosan emlegetve van, illetve az OPA egyik jelentős frakciójának vezetője, ez alapján remélem a készítők számoltak a színésszel is. Bár Harris az utóbbi években elég elfoglalt.

Neoprimitiv - 2021. 01. 24. 14:02

elmebaj: “Bull meglepetés szereplésével” – először arra gondoltam, hogy talán Cas Anvar miatt hozták be, de aztán rájöttem, hogy a színészt már jóval korábban le kellett szerződtetni, mint ahogy Anvar ügye kipattant.

elmebaj - 2021. 01. 25. 05:51

@Llew:
a sorozat es a konyvek idovonala mar az elso evad ota elter, a sorozat tobbnyire (IMO) eleg ugyesen ‘tomoriti’ a torteneseket (es a karaktereket). Ebbol kovetkezoen viszont pl. a sorozatban mar elerte a csucspontjat az az esemenyszal, ami Dawes aktivabb jelenletet triggerelte a konyvben.

Bar engem kicsit megijesztett, hogy a 8. epizod vegen meg csak itt tartunk, ez alapjan nagyon sok sztorivonalat el kell majd felejteni az utolso evad kapcsan. Felek, hogy GoT utolso evadahoz hasonlo fejetlenseg lesz a vege.

@Neoprimitiv:
igen, ugy emlekszem azt nyilatkoztak, hogy mire kivizsgaltak az ugyet, ezt az evadot nagyjabol le is forgattak, ugyhogy velhetoen nem ebben fogjak kezelni a problemat (legalabbis nem remlik hirkent, hogy alakitottak volna utolag barmit). Az is lehet, hogy majd Michioek konyves szalainak egyes reszeit adjak at Bullnak (ahogy Bull eredeti szalat meg korabban atadtak Drummernek…). Ilyen szempontbol nem feltem oket, eddig a legtobb ilyen buveszkedes jol jott ki (pl. pont Ashford es Drummer kapcsan is).

Neoprimitiv - 2021. 01. 25. 10:26

elmebaj: a könyveket nem olvastam, csak a kommentekből tudom, hogy elég sok helyen átvariálták a szereplőket. Nem tudom, Drummer könyves alteregója (alteregói?) hogyan alakultak, de örülök a döntésnek, mert számomra Cara Gee karaktere, történetszála és játéka is az egyik fő vonzereje a sorozatnak.

Llew - 2021. 01. 25. 10:52

elmebaj:
Spoiler nélkül nyilván ne menjünk bele, de pont azért mert azért sok mindenben eltér a sorozat, nem tartom kizártnak, hogy Dawes még megjelenjen.
Mondjuk nem követtem, hogy elkezdődött-e már a 6. évad forgatása, vagy volt-e bármilyen hír Harris kapcsán.

Tudjuk hány részes lesz a 6. évad? Szerintem eddig elég jól hozták a sorozatban a dolgokat, az amazonra sem lehet panasz. Ezek alapján szerintem korai pesszimistának lenni.

Én a 4. könyvig olvastam, és bár már sok részletre nem emlékszem, nekem a könyves szereplők sztorik a karater összevonásokkal jobban tetszenek.
Ashford és Drummer kapcsán pedig valóban a legjobban sült el a dolog. Érdekes, hogy amíg a főszereplők általánosságban nem nevezhetőek erősnek színészileg, addig a mellékszerepekben rendre tapasztaltabb és jobb színészek jelennek meg.

Gertio - 2021. 01. 25. 10:52

Csendben kimúlt ez az évad, elgyengült, lekókadt és megfeküdt. Megszokásból nyomják, rendes történet nélkül. Az előző évad egyetlen része tartalmazott annyi mondanivalót, mint ez az évad fog összességében. A Star Trek Discovery szánalmas mélységeit biztosan nem fogja elérni – a színészek itt még hitelesek, de fellelhető az érték és történetvesztés okozta unalom. (Fanatikus hitálmodóknak persze nem…)

Sajnálattal láttam a bőgő főszereplő toposzát egyre többször feltűnni, ami általában a történethiányos filmekben az időhúzás egyik módja.

Enzo - 2021. 01. 25. 12:50

@gunslinger 2021. 01. 22. 15:30:
Naomi módosított üzeneténél arra gondoltam, hogy ami az üzenetben van (hogy nincs comms meg nav control) azt megcáfolja a vágással, a bombáról meg se így, se úgy nincs szó, szóval azt sehogy nem tudja közvetíteni – összességében kb az jön le, hogy “valami nem stimmel” (ha hallotta az ember az eredeti üzit, ha nem), és ez persze teljesen érthetően Holdent (meg akár Drummert) is arra sarkallná, hogy odamenjen (amíg Naomi nem tudja a “ne közelítsetek” üzenetet kommunikálni, addig ez mindenképp szívás)
A Filip-es meg a bombahatástalanítós bekezdésed tök jogos, egyetértek :)

Fú, mennyit írtatok erről a “Karal túsz-e” témáról… én úgy látom, hogy formailag tényleg nem az (mert hát szabadon jár-kel, sőt kommunikál Marcoékkal), inkább “biztosíték”nak hívnám őt meg Serge-et. Ez a “tribute” is egy találó fogalom erre.
@gunslinger – 2021. 01. 23. 00:44: “Ezzel szemben Drummerék effektíve túszt adnak, és helytartót kapnak.” picit sarkos, de van benn valami, bár Serge-ből kevesebbet láttunk a Pellán – szabadon mozoghat, de akkora befolyása tuti nincs, mint amennyi Karalnak.

@Yooha: ne már, én annyira szeretném elhinni, hogy Paster tényleg ilyen, annyira klisés lenne, ha róla is kiderülnének mindenféle turpisságok…

Dawes nekem is hiányzik, Jared Harris akcentusával együtt – sztem köv.évadban kaphat szerepet + tény hogy elfoglalt a színész.

@elmebaj meg aki olvasta a könyveket:
van ám könyves kibeszélőnk, oda lehet jönni szabadabban témázni ;)
“Michioek konyves szalainak egyes reszeit adjak at Bullnak” -> ebben én nem látnék sok logikát, pláne így, hogy most be is lett hozva Michi, Oksana, meg a többiek. (Alex helyére viszont elnézném a fickót.)

Llew - 2021. 01. 25. 12:52

Fura ezt olvasni, mert szerintem az előző évad kimondottan gyenge volt.
Viszont az eddigiek alapján ezt az évadot az egyik legjobbnak mondanám. Megint a naprendszer sorsát eldöntő szálakon mozog szinte mindenki, nem is minden egyértelmű. Az előző évadban meg egy menekülttáborban mozogtak vagy a bolygón sétáltak/autóztak.
Nem tudom milyen plusz történés kéne még mostanra, hogy szerinted történjen valami.

Llew - 2021. 01. 25. 12:52

Gertionak reagáltam, csak enzo közbe írt

gunslinger - 2021. 01. 25. 15:10

Cas Anvar:
Mindenhol azt valószínűsítik, hogy a Bull, mint pilóta át fogja venni a szerepét.
Sajnálom, mert valahol mindig arra gondoltam, hogy összejönnek Bobbie-val. Bár a 28 év korkülönbség (a színészek között) kicsit sok, de olyan jól megvoltak mindig.

6. évad:
Biztosan le fogják zárni? Úgy tudom, hogy a könyvírók még nem vetették el teljesen az esélyt a folytatásra.
Az kellene, hogy a Netflix még átveszi 3 évadra, és vége is a bulinak. :-)
Sajnos úgy érezem a rajongói tábor kicsit belefáradt. Már most el kellene kezdeni a jajgatást, mert még el sem indult a 6. évad forgatása, még van remény, hogy nem varrják el teljesen.

@Llew:
Szerintem azért elég jók a főszereplők. Holden kicsit nyomi, Naomi meg a terhelt anya, de el tudom fogadni őket, mert vannak ilyen emberek.
De amúgy meg kifejezetten tetszenek a főszereplők közül Miller, Alex, Amos, Bobbie, Avasarala, Drummer, Marco filmbeli karakterei.
És egyetértek,szerintem is jó ez évad. Mozgalmas, érdekes, időnként hátborzoló.

@Enzo:
Köszönöm. Kicsit úgy éreztem, hogy kezdek nagyon kilógni innen. :-(

Gertio - 2021. 01. 25. 18:41

“a naprendszer sorsát eldöntő szálakon mozog szinte mindenki” – fantáziátlan közhelynek látom, egyben fájdalmas ismétlődés ez.

“nem is minden egyértelmű” – apróbb részleteket leszámítva teljességgel kiszámítható.

Az előző évadok forrpontja alatt játszódik a cselekmény és még egy kis gőzbuborék sem jött a felszínre ami ígéretesnek, frissnek sejtetné a folytatást.

Rajongóknak persze akkor is tetszeni fog, ha nem, de ők rajongók, én nem.

Poór István - 2021. 01. 25. 19:09

Tudom egyedül vagyok ezzel :) De Miller karaktere nagyon hiányzik… Más síkra emelné a storyt..Lehet, hogy a 6. évadban visszacsempészik.. Az igazi ütés az lenne, ha a mostani évad végén, az utolsó rész végén megpedzintenék.. :) Egyébként, eddig egyáltaán nem rosz. Kihozták a könyvből a maximumot…

Llew - 2021. 01. 25. 19:18

Gertio
Csak kíváncsiságból, de tényleg mi az amivel elégedett lennél?
Mert negatívumként te is csak üres közhelyeket puffogtatsz.

Poór István - 2021. 01. 25. 19:45

Hogy sikerült ebből detektálnod (Teddy detektál.. :) )hogy nem tetszik a jelen évad? Mindössze hiányolok egy nagyon erős karaktert, bár tudom (olvastam az összes könyvet 2x)hogy nem szerepel benne..Az a robbanó releváció, ami a 2. évad végétól a 3. évad közepéig megvalósult, no azt szeretném, ha felülmúlnák… :)

Enzo - 2021. 01. 25. 23:25

@Poór István:
@Llew szerintem @Gertio-nak címezte a kommentjét, nem neked :D
amúgy Millert már így is visszahozták ugye a (3.-)4. évadra a Holden által látott proto-verzióként, innentől elég gagyi lenne még egyszer visszatapsolni.

elmebaj - 2021. 01. 26. 05:09

@LLew
> nem tartom kizártnak, hogy Dawes még megjelenjen.

En sem, eppen ezert nem is ezt irtam :) A sorozat mas felepitett OPA vezetovel talan mar nem is rendelkezik, szoval a kovetkezo nagy OPA-s szalnal (*ha* lesz) varhato, hogy visszanyuljanak hozza. Ezzel egyutt fenntartom, amit irtam, hogy elengedtek *erre az evadra*, mert ahol itt tok jogosan beleptethettek volna, az nagyjabol lecsengett, illetve helyette rengeteg uj szereplot hoztak be, akikkel foglalkozni kell.

> Tudjuk hány részes lesz a 6. évad?

Fogalmam sincs, de kisebb modositasokkal nagyjabol az 5. konyv fog lemenni az evad vegeig… es marad 3 konyv (igazabol 4, mert kozben jon majd az utolso konyv is) az utolso evadra, raadasul azok foszalai mind egymasra epultek. Az majdnem meg egyszer annyi tortenes, mint amit eddig *osszesen*, ot evad alatt elmeseltek.

En arra szamitottam, hogy az evad sokkal feszesebb lesz, igy, hogy nem erre mentek el, a masik logikus opcio az, hogy rengeteget fognak vagni, beleertve komplett torteneteket is. Akkor pedig vagy a politikai, vagy az idegenek szalat be kell aldozni a masik javara, ha barmelyiket valamennyire is kereken el akarjak meselni.

A problemat abban latom, hogy a keszitok szamara is keson derulhetett ki, hogy a kovetkezo evaddal vege a jateknak. Innentol ez nekik is kenyszerpalya, a mukodo ritmusban nem tudnak ennyi mindent elmeselni, es 3-4 konyvnyi anyagbol nem lehet ertelmesen kivagni a haromnegyedet ugy, hogy a lenyeg ne seruljon.

(Talan a legszerencsesebb lenne, ha egyszeruen nem is probalnak meg, hanem csak folytatnak a sajat ritmusukban, es a tortenet “megszakadna”. Hatha most meg majd a Netflix menti meg oket… ;) )

@Enzo
> “Michioek konyves szalainak egyes reszeit adjak at
> Bullnak” -> ebben én nem látnék sok logikát, pláne
> így, hogy most be is lett hozva Michi, Oksana, meg a
> többiek. (Alex helyére viszont elnézném a fickót.)

Michio, Oksana es a tobbiek mar igy is eleg jelentosen hozza lettek igazitva egy olyan karakterhez – Drummer -, aki a konyvben tok mas vonalon mozgott. Nekem kicsit egyebkent is furcsa dontes, hogy minek kellettek pont most a sorozatos Drummer melle. Egyelore a karaktereik inkabb csak furcsa hatterelemek, Michio szalat pl. most nagyreszt Drummer, sokkal kisebb reszben Oksana viszi, de veletlenul sem Michio. O annyira jelentektelen, hogy ha nem irnak ki a nevet, senki sem tudna, hogy kicsoda. A sorozatos Drummer *mellett* feleslegesek. Ha Drummer marad, akkor en nem nagyon varnek Michio-s szalakat. Ha megy, akkor persze ez nem rossz felvezetes szamukra.

Azt se felejtsuk el, hogy Bullnak pl. konkretan a teljes tortenetet eljatszotta Drummer, *valamibol* fel kell epiteni, felteve, hogy nem csak erre az evadra kerult be – de ahhoz meg kicsit tul sokat szerepel, raadasul a szemelyisege alapjai is “atveszeltek” a valtoztatasokat. Ha a Michiohoz kotheto szalakat mar most is mas karakter kannibalizalja, akkor miert ne kaphatna belole valamit Bull is? :)

elmebaj - 2021. 01. 26. 05:18

…Egyebkent ha mar arrol beszelunk, hogy mi logikus, Bullt most behozni pl. nem volt az. Azt, amit most vele meselnek el, pont odaadhattak volna Drummernek is – kiveve, hogy a sorozatban O mar tul badass ahhoz, hogy Holden alatt pilotat jatsszon -, es akkor Michio szerepet sem vehette volna el.

Szoval szerintem a sorozat nem feltetlenul abban a formaban logikus, ahogy a konyv. A sajat rendszeren es karakterein belul szerintem az, de a konyves karakterek es szalaik – a foszereploket leszamitva – inkabb mukodnek poolkent, amibol a sorozat szepen ujraalkotja maganak azokat a szereploket es tarsitja hozzajuk azokat a szalakat, amiket jonak lat. Ilyen formaban nincs olyan, hogy nem logikus egy konyves szalat egy masik sorozatos karakternek adni csak azert, mert az eredeti karakter is jelen van a sorozatban. A *sorozatos* logikaban Bull “szuz karakter”, barkinek a tortenetevel kitoltheto, Michio pedig egyelore csak egy kolcsonvett nev valaki mas torteneteben, sajat nelkul (hozza kepest meg Cyn is rengeteg idot es karakterpillanatot kapott).

elmebaj - 2021. 01. 26. 05:21

(az elozo gondolatot megelozte egy hosszabb poszt is, de azt felrerakta a motor moderalasra, igy – egyelore – kicsit ertelmetlen lett igy a masodik fele.)

Neoprimitiv - 2021. 01. 26. 07:54

elmebaj: ” a mukodo ritmusban nem tudnak ennyi mindent elmeselni, es 3-4 konyvnyi anyagbol nem lehet ertelmesen kivagni a haromnegyedet ugy, hogy a lenyeg ne seruljon”

szerintem nem fognak vágni sehol, hanem feldolgozatlan marad. Közben egy kicsit utána néztem a könyveknek. Véleményem szerint a 6. évad is még ezt a könyvet fogja feldolgozni és (talán más módon, hiszen nem kell tovább vezető cliffhanger) ott lezárják a sztorit. Ami azt is jelenti, hogy kihagynak vagy kevésbé jelentőssé tesznek benne olyan elemeket, amelyek a könyvekben a folytatást alapozták meg.

“Ilyen formaban nincs olyan, hogy nem logikus egy konyves szalat egy masik sorozatos karakternek adni csak azert, mert az eredeti karakter is jelen van a sorozatban.”
Bingo, +1. A sorozat önállóan él, a szereplői azok akiket látunk és az történik velük, amit látunk. Ez a könyveket ismerőknek zavaró (akár bosszantó is) lehet, de ez van.

Gertio - 2021. 01. 26. 08:56

Llew

Egy kicsit tévedésben vagy, ugyanis én nem pufogtatok semmit, szubjektív véleményt fogalmazok meg, veled ellentétben, aki a közhelyeket kreatív alkotásnak látja.
Lehet közhelykockákból építkezni, de az számomra érektelen.

Ez a sorozat felmutatott valami érdekes és kiszámíthatatlan tehát izgalmas koncepciót, amit jól sürített az időben, dramaturgiailag és a szerkezeti felépítéssel együtt megfelelő színészi munkát láthattunk, de legfőképpen a film történésének az ideje arányosan lett megválasztva, ellentétben a most látottakkal, ahol egyetlen mikroesemény fogja uralni az egész évadot.
Kár.

Llew - 2021. 01. 26. 09:33

elmebaj:
nem olvastam végig a könyveket, de amennyire utána néztem és reakciókat olvastam a 6. évad bejelentése körül az alapján úgy tudom, hogy az 5-6 könyv eléggé egy vonalon mozog és utána egy nagyobb váltás van. Ez alapján pedig a történet a sorozatban a 6. évaddal viszonylag kereken lezárható. Szóval nem kell 5 könyvet bezsúfolniuk, vagy sok mindent kigyomlálva megvalósítaniuk a megmaradó egy évadban, hanem az eddigi ritmusban szépen eljuthatnak egy korrekt lezárásig.

Gertio:

Csendben kimúlt ez az évad, elgyengült, lekókadt és megfeküdt. Megszokásból nyomják, rendes történet nélkül.

Az előző évadok forrpontja alatt játszódik a cselekmény és még egy kis gőzbuborék sem jött a felszínre ami ígéretesnek, frissnek sejtetné a folytatást.

Semmi konkrétat nem írtál, ezek érvek nélküli szubjektív benyomások.

Az előző évad szinte egy teljes mellékvágány volt, semmi érdemit nem adott a nagy képhez, ami idén két jelenetben nem lett volna pótolható, illetve ismétlésként lényegében meg is történt. A kolonizálás emlegetve van, az idegen fenyegetést meg Holden felhozta Frednek. Ez utóbbit kellett volna egy új látomással megmagyarázni max ha nincs az előző évad. Az egyetlen érdemi rész Ashford halála és Marco felvezetése volt.

Az idei szerinted semmi sem történik sztori pedig a harmadik évadban a Behemottal/Medina Staionnel felvezetett belter megerősödés folytatása kiteljesedése. Soha nem volt még ennyire belter központú a történet.

3-4 évad összesített történetét, időbeosztását állítod párhuzamba egy mostani még be sem fejeződött évad történésével.
Az lenne rohadt unalmas, ha még mindig minden a protomolekula körül forogna.

Llew - 2021. 01. 26. 09:35

Ezt lehagytam:
Egy Drummer nézőpontú írás az eddigi évadról:
https://io9.gizmodo.com/in-praise-of-the-expanses-camina-drummer-1846121840

Annatar - 2021. 01. 26. 10:00

Nyilván nem lehet 4 könyvet 1 évadba bezsúfolni, úgyhogy tuti, hogy a hatodik évad a hatodik könyvet fogja csak lefedni. Ami sajnálatos, mert a harmadik trilógia nélkül mindenképp csonka marad a történet.

Enzo - 2021. 01. 26. 12:26

A 6.évad a 6.könyvből fog táplálkozni, és ennyi, nyilatkozták hogy nem lesz belesűrítés meg ilyenek, már csak azért se, mert a 6.könyv vége egy ideális kiszállási pont (a könyvek igazából hármasával trilógiák). Epizódszámot tudtommal nem tudunk, szerintem vagy 10 vagy 13.
(De nagyon remélem, hogy valami lezáró filmet kap a dolog, mert a zárótrilógia megérdemelné.)

@elmebaj: ez teljesen oké, hogy Bull sztoriját eljátszotta Drummer, most meg Michio-ét játssza, pont utóbbi miatt valószínű, hogy viszi is tovább – értem én, hogy Bull karakterét még kell építeni (ezzel egyetértek), de hogy a bánatba’ vinné már el pont Michio szálát? nemhogy nem övbéli a fickó, hanem kifejezetten nem is szívleli őket (és ez a sorozatban megalapozott tény, nézd vissza a legelső jelenetét), innentől kezdve nehezen lenne magyarázható :D (hú de nehéz így spoilerek nélkül beszélni) összehasonlításképpen ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy mittomén, Dawes legyen a következő Secretary General a Földön :D
“Azt, amit most vele meselnek el, pont odaadhattak volna Drummernek is” – a fentiek miatt ez sem igaz, nem minden karakter összevissza cserélgethető (Marco felkér egy földit, hogy csatlakozzon a Free Navyhez??)
(+@Neo: szóval nem amiatt nem tartom logikusnak ezt, mert ragaszkodni akarok a könyvhöz, eddig is egymásba olvasztották a karaktereket rendesen, hanem ezt a konkrét felhozott példát nem tartom jónak – itt szembenálló felek vannak, akiknek a szereplőit nem lehet csak úgy ide-oda dobálni)

Gertio: - 2021. 01. 26. 13:18

Llew:

Én untam bele… és szerintem ennél jobbak a színészek, mint amilyen lehetőségeket kapnak a forgatókönyv alapján. A korrekt lezárás sem érdekel, ha ehhez egyhangú, vontatott történetvezetésen keresztül vezet az út.

elmebaj - 2021. 01. 26. 14:37

@Enzo

Szerintem felreertesz. Drummer mostani szalat adhattak volna (vissza) Michionak es akkor Drummer tarthatott volna Bull helyett a Rocival. Igy kevesbe lett volna megvarialva, hogy ki kinek a sztorijat jatssza, es Bullt sem kellett volna “uresen” behozni ugy, hogy valojaban az o tortenete a sorozatban mar Drummerhez kerult. Drummer egyebkent is a Medina/Tycho biztonsagi tisztje volt – pont azt csinalta korabban, amire Bullt iden behoztak. Az, hogy megsem igy tettek, IMO ket dolgot jelenthet. Terveik vannak Bull-lal, ill. nincsenek nagy terveik Michioval (mert Drummer kapta a szalat).

@Neopromitiv, @Llev, @Annatar

Ez rendben van. De ha a 6. evad kb a 6. konyv vegeig jut el, akkor max a sorozat megmenteseben lehet bizni, kulonben pont az idegenekkel kapcsolatos dolgok sosem kerulnek kifutasra, maximum a naprendszeren beluli politikai szalak kerulnek nyugvopontra (viszont akkor meg feleslegesen mutogattak az evad elejen Holdenek vizualis interpretaciojat az idegenekrol).

A konyveknel a 6. vegen tenyleg le lehet zarni egy adott tortenetivet, viszont az egesz 5-6. konyv pont gyakorlatilag a zaro trilogia monumentalis felvezetese (es eleg jelentos hatasa lesz). Ha itt nem ez a celja, akkor mast kell talalni neki, kulonben olyan lesz a befejezes, mint a Deadwoodnal volt. :)

(en ezzel egyebkent inkabb kiegyeznek, mint az egesz sorozat osszecsapasaval, ezzel egyutt sajnalnam, hogy pont a vegjatek – es az idegenekkel kapcsolatos varhato revelacio – marad le)

Enzo - 2021. 01. 26. 15:17

@elmebaj:

Ja hogy te a másik irányba cserélést mondod – na az oké, a “Tycho biztonsági főnöke” meló az földinek meg övbélinek is oké, az lehetett volna Drummer simán, csak nem így lett felvezetve az előző évadban (amikor ugye lelépett a Medinán), de tény hogy akkor Michi (vagy akár felőlem Oksana) megkaphatta volna a #PolyAmBelterFam szálat.

“Az, hogy megsem igy tettek, IMO ket dolgot jelenthet. Terveik vannak Bull-lal, ill. nincsenek nagy terveik Michioval (mert Drummer kapta a szalat).”

-> szerintem mindkettő igaz lehet, előbbi akár Cas Anvar botránya miatt egy Alex-helyettesítésbe is kifuthat (én a jelenlegi szereplőkből őt látom erre legesélyesebbnek, jóval inkább, mint Bobbie-t vagy Clarissát), utóbbinál pedig egyértelműnek tűnik, hogy Michionak nem lesz külön szála, hanem kvázi “Drummer játssza el őt” és ő csak egy tag lesz a csapatból.

A könyves témában meg egyetértek, hogy a zárótrilógia kenterbe veri ezt a középsőt és marha kíváncsi lennék rá képernyőn, akár úgy is, hogy a 6.könyvet “hagyjuk ki”/rövidítjük bele valahogy… de mindegy, 1 évadba amúgy se férne bele semmi, szóval akkor meg már jobb, hogy tartják a könyves tempót és imádkozzunk egy #sixseasonsandamovie lezárásért.

Amúgy aki olvasta a könyveket, az továbbra is jöjjön ugyanezeket a témákat szabadabban kibeszélni a poszt elején linkelt könyves kibeszélőbe :)

@Llew: köszi a Drummer-es cikket, már egyszer szembejött, de csak most olvastam el, érdekes :)

CrashBoostZoom - 2021. 01. 26. 20:06

@elmebaj @Enzo

Számomra az idegenekkel kapcsolatos szál a legérdektelenebb az egész történetben. Sosem azért folytattam a könyvek olvasását, hogy arra kapjak válaszokat és pont ezért az utolsó 3 könyv a leggyengébb része az egésznek. Számomra tökéletes lezárás a 6. könyv és ezáltal majd a 6. évad vége is. Örülök, hogy ők sem erőltetik a tovább.

elmebaj - 2021. 01. 26. 21:34

@CrashBoostZoom

Erre spoilermentesen nehez valaszolni, de mivel a protomolekula es az alien tech, illetve annak mellekhatasai folyamatosan a terseg legerosebb politikai katalizatorai is, szerintem meglehetosen butan nezne ki, ha egyszeruen elfelejtenek a szalat feluton.

Egyebkent brutalisan irigyellek, hogy te mar olvastad az utolso harom konyvet, tekintve, hogy csak ketto van kesz belole (en is ezert irtam korabban zarojelben, hogy valojaban nem 3, hanem meg 4 konyv lenne hatra)!

@Enzo

Igen, en is valahogy igy vagyok vele. Ha mar ugysem fer bele tisztessegesen, akkor inkabb meg se probaljak, mert azt nem lehet rendesen megcsinalni. Akkor inkabb maradjon latvanyosan nyitva, ugy, amit adott esetben folytatni lehet.

Az en felelmem, hogy megprobaljak valahogy osszesuriteni, pl. pont azert, hogy valamifele lezarast az alienek szala is kapjon. Nem latom, hogy az elsulhetne jol ugy, hogy kozben a zaro trilogia esemenyeit lehagyjak… viszont meg rosszabb lenne, ha beleszuszakolnak par reszbe az egeszet. Remelem tokosebbek lesznek es nem akarnak majd ennek megfelelni, csak csinaljak tovabb, mintha semmi sem tortent volna.

Amugy szerintem Bullnal sokkal egyertelmubb valasztas lenne Alex helyettesitesere Bobby. Ha csak a sorozatos teret nezem, egyik sem elsosorban pilota, de minden mas Bobby mellett szol, tobbek kozott kettojuk kapcsolata, illetve Bobby es a csapat kozotti kapcsolat, illetve a karakter kidolgozottsaga is. Emellett ugyanugy outsider, mint a Roci tobbsege, raadasul marsi is. Bull eseten mar tul sok lenne a foldi a Rocin. ;)

Neoprimitiv - 2021. 01. 26. 23:00

elmebaj: “ezzel egyutt sajnalnam, hogy pont a vegjatek – es az idegenekkel kapcsolatos varhato revelacio – marad le”

Én valószínűleg a sorozat nézőinek ahhoz a 0,1%-ához tartozom, amelyiknek pont az idegenes hókuszpókusz a legkevésbé érdekes. Tudom, az egész ring gate opciót ennek köszönhetjük, de a számomra az emberi szereplők és erővonalak közti konfliktusok bőven elég néznivalót adnak anélkül is, hogy van valami furcsa és megmagyarázhatatlan izé (pontosabban izék) a háttérben.

CrashBoostZoom - 2021. 01. 27. 08:24

@elmebaj

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a pontatlanságra a kommentemben. Fejben már megelőlegeztem, hogy elolvastam még ha rém gyengének is tartok ami jelenleg a könyvekben folyik és már messziről látszik, hogy miként fog végződni.

Sosem maga a protomulekula volt a lényeg. Az csak egy metafora egy váratlan felfedezésre amit az emberiség lehet odakint. Lehetett volna egy emberiség által tett áttörés (mint az Epstein hajtómű) is a dolgok ugyanúgy fellángoltak volna. Nekem akkor működött a történet igazán amíg csak az emberiség volna önmaga legnagyobb ellensége, idegenek nélkül.

Nekem ezért tökéletese lezárási pont a 6. könyv. Lezár elég kérdést, hogy vége legyen de nyitva hagy párat, hogy az ember elgondolkozzon, hogy innen hová is mehetnek a dolgok. Nem kell mindent szájba rágni vagy mindent huszadrangú plot-ot megválaszolni ahogyan az manapság “divat” mert ha nem akkor megy a kollektív rinyálás, hogy “mekkora plothole van!!” és pláne nem még több könyvön keresztül.

Én ezt gondolom. Lehet fújolni.

Kargarosz - 2021. 01. 27. 22:04

Poór István: Egyáltalán nem vagy vele egyedül. Mikor elkezdtem egyből tudtam ki lesz a favorit erre meg elég hamar eltűnik asztán vissza egy kicsit, és megint.
Egyértelmű,hogy Miller karaktere vitte a showt legalábbis a sorozatba. Amúgy ameddig van protomolekula én is titkon reménykedek. Még akit ki kell mindenképp emelnem az Avasarala karaktere.

elmebaj - 2021. 01. 28. 02:26

@CrashBoostZoom

Miért fújolnék? Csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy a sorozat és a könyvek is aktívan használták plot device-ként az idegeneket és a protomolekulát (és ehhez semmi köze annak, hogy minek a metaforája), elég jelentős képernyőidőt vett el ez a téma, ezek után félredobni egyáltalán nem olyan lenne, mint nyitva hagyni egy huszadrangú plotot. Innen már igénytelen megoldás lenne elfelejteni.

Van számomra is a könyveknek (és a sorozatnak is) egy csomó vetülete, ami jobban foglalkoztat. Ennek ellenére szeretném, ha a végére ezt a szálat normálisan kidolgoznák és kiderülne, miért pont ehhez nyúltak az írók katalizátorként és mit akartak kihozni a lore-ból. Ha jól csinálják, ettől fog iparosmunkát idéző deus ex machinák sora helyett elegánsan a történetbe passzolni a végére ez a szál. S mivel a “sorozatos univerzum” is elég jól építette a maga változatát az alapanyagból, azt is szívesen megnéztem volna, ők mit kezdenek ezzel, vagy merre csavarnak rajta.

Na tessék, hogy klasszikust idézzek, lehet fújolni.

CrashBoostZoom - 2021. 01. 28. 15:34

@elmebaj

Pont ez az. Az egész csak egy “plot device”, rém lényegtelen, hogy mi az vagy minek hívják. Az írók meg pláne biztosan nem tudták az elején, hogy mi is akar a protomolekula lenni ami látszik is a sztoriból és nem tudok elképzelni egyetlen olyan lezárást sem ahol az egész protomulekula megjelenése a Naprendszerben ne legyen csak puszta véletlen vagy deux ex machina. A kapukkal belengetett idegenek meg pláne nem érdekelnek mert már túlságosan a végén kezdtek el aktívan foglalkozni a dologgal. A Laconia sztori a könyvekben meg a legalja számomra, egyszerűen annyira izzadságszagú és már a sztoriban többször elsütött elemekből építkezik, hogy már olvasni is unalmas, látni a sorozatban pedig pláne nem szeretném.

Nekem továbbra is tökéletes végpont a 6. könyv és ami a sorozatos megfelelője lesz a következő évadban. Nem marad semmi olyan plot amit szeretném ha továbbvinnének. Ha mégis valami csoda folytán még folytatódna a sorozat akkor az számomra felejtős.

Sajnálom ha a véleményem nem illik bele az elitista nézeteidbe az Expanse-al kapcsolatban de én ezt gondolom. Kár több szót is pocsékolni erre mert látszik, hogy csak körbe-körbe mennénk vele és egyikünk sem tudná elfogadtatni a másikkal a nézőpontját.

Enzo - 2021. 01. 28. 16:33

(BTW nem azért, de ez a téma pont a könyves kibeszélőbe tartozna, skacok)

winnie - 2021. 01. 28. 16:36

áttelepítem a kommenteket, ha megmondjátok, hogy melyeket kell.

Enzo - 2021. 01. 28. 17:57

hát, az a baj hogy nagyon egybefonódik az idetartozóakkal, úgyhogy nem lehetne szétválasztani rendesen – annyira egyébként olyan vészesen nem is spoileresek a kommentek, inkább csak azt próbáltam jelezni, hogyha a vitázó felek mindegyike (jelen esetben @CrashBoostZoom és @elmebaj) olvasta a könyveket, akkor vigyük már át a szócséplést a könyvesbe ezentúl :)

Isaac - 2021. 01. 28. 20:33

Ugyan nem igazi hozzászólás ,de benneteket nem emlékeztet az Inaros az Icaros-ra … túl magasra emelkedik/akar és ebbe belehal . Ez főleg az új rész alatt vált meggyőződésemmé mikor Marco hátán megláttam a ruháján a szárnyakat is , gondolom szimbolikus ;)

Enzo - 2021. 01. 28. 20:55

5×09 (pótlás tegnapról)

– UN, Avasarala és a többiek @Luna –
Na b*meg, Paster tényleg hallgatott Delgadora, és a UN válaszcsapást intézett a Pallas ellen…továbbra se hinném, hogy ez jó ötlet. Az nagy jelenet volt, amikor Avasarala fogta magát, és lemondott meg kisétált – csúnya lett volna, ha senki más nem követi, de szerencsére jó irányba fordultak a dolgok, és csak visszakerülhet a dolgok tetejére “Chrissy”.
Nagyon szép a megemlékezős oszlop az áldozatok neveivel. Azt kicsit furcsálltam, hogy Arjunt halottnak tekinti Avasarala, hiszen a legutóbbi ezzel kapcsolatos jelenetben még “csak” annyi történt, hogy nem tudja elérni, és valszeg az elárasztott New Yorkban tartózkodott, de azóta nem érkezett a haláláról megerősítés.
Ja és Delgado végre befejezte az 5×03 elején elkezdett viccet, de nem volt benne sok köszönet :D

– Drummer família –
Asszem a “Karal, mennyire vagy túsz? Sörhöz odaférsz?” kérdéskör elég tárgytalan lett erre az epizódra: konkrétan utasítgatja a csapatot, meg van aki már bosmangnak szólítja, hova süllyedünk… nem lennék Drummer helyében, jó sz@r ez a helyzet. Amúgy nekem gyanús, hogy Oksana nem azért kérte el Drummer fegyverét, hogy ő maga tegyen valamit Karal ellen, hanem hogy Drummer ne tudjon…
(Kapcsolódó költői #LangBelta kérdés: mi lehet az az “ankawala”? Oksana azt mondja Drummerről, hogy “She’s my ankawala. I cannot keep something like this from her.” És semmilyen adatbázisban nem találtam ilyen szót, még az “anka” szótövet se…)

– Naomi Chetze-mókázik –
Hát itt nem sok minden történt – jó szomjas meg éhes lehet teljes joggal, előbbire láttunk is példát, hogy a kézi képernyőről nyalogatta le a megolvadt jeget. Hogy mit csinál a végén, az nem esett le… most talán tényleg morzézik? (Vagy kimegy és felgraffitizi a hajó oldalára, hogy “NE GYERE IDE” :D)
Ja és érdekes volt, amikor meglátta a sisakmonitoron a “Screaming Firehawk”-ot közeledni – tudtommal már bőven Marconál volt, amikor a Razorback “nevet váltott”, úgyhogy elvileg nem kéne tudnia, hogy azok Alexék, nem? (kivéve, ha ez egy olyan tiszteletadás volt a készítők részéről, hogy akkor innentől visszamenőlegesen “mindig is ez volt” a hajó neve)

– Winnipesaukee Island űrhajószerelő szakkör –
Na ezen a szálon haladtunk rendesen, f@sza volt az akciózás a végén a Pinkwater-kommandóval, sőt első nézésre le se esett, csak utólag olvasva döbbentem rá, hogy itt egy szép hosszú egysnittes akciójelenetet láttunk (kettő-két és fél perc, amíg bemennek a fedezékből egészen a benti lövöldözésig), ügyesen meg volt csinálva! Clarissa megint nyomott egy rage mode-ot (most előrelátóan offscreen :D), a Hutch nevű…ööö…szereplő (elvileg ő ilyen gender-nonkonform) meg sajna nem élte túl elvileg, pedig jó arc volt.
Pluszpont a “miért vagy Peaches” – “Amos miért Timmy” párbeszédért Erich és Kisbarack között, Amos meg megugrotta a Ballmer peak-et, és némi pia segítségével rájött a probléma megoldására.

Jövő héten máris évadzáró :'( és utána már csak 1 évad van :'((

#hétidézetei:
“-If we continue to attack civilian targets…
-The way Inaros did to us?
-Is he our role model now?” /Avasarala/ (jogos!)

“Marco killed Klaes Ashford, and I sat on my hands and played nice with him so you would be safe. He killed a woman I loved, and now he wants me and mine to murder her friends. And I go along again. How much SHIT do I have to eat before you treat me with some respect?” /Drummer/ (jogos#2!)

“-If we decided to include everyone in our tribe without demanding that they prove we need them, maybe people wouldn’t have thrown rocks at us in the first place.
-Oh, Jesus Christ. Where did Timmy find you?
-Serving a life sentence for multiple homicides.” :DD /Clarissa/

@Isaac: ez egy egész ötletes meglátás!

Annatar - 2021. 01. 28. 22:46

Itt van egy kis elmélkedés a részben elhangzott belter szavakról:

https://www.reddit.com/r/LangBelta/comments/l5s9l1/keting_imalowda_ta_showxa_da_nax_de_epsisode_509/

Enzo - 2021. 01. 28. 23:04

@Annatar: köszi, na a LangBelta subredditre nem jutott eszembe felnézni, jogos :) ez az “anchor” magyarázat tökéletesen logikusnak tűnik nekem is, el tudom fogadni :)

Llew - 2021. 01. 28. 23:29

Paster nem sokáig volt színen. Végre megint Avasarala van a gyeplőnél. Long live the Queen.
Jó volt a Delgadoval közös jelenetük a megválasztása után. Mekkora elismerés, hogy nem fél tőle.

Drummer és vele a csapata is jó szar helyzetben vannak. Mondjuk most valahogy egységesebb képet alkotott a csapat. Jobban átjött, hogy a hátuk közepére nem kívánják Karalt, mint eddig. Még a bosmangezés ellenére is. Ahogy teljesen lelkesedés nélkül ismételték az komoly volt. Oksanát viszont nagyon tudom hova tenni. Drummer kifakadása jogos volt.

@Enzo: szerintem egyérteleműen azért kérte el a fegyvert, nehogy Drummer használja. Nem látom rajta, hogy ő megtenné.
Az “ankawala”-t megmagyarázzák az Annatar által linkelt bejegyzésben. A kapitány és a hitves fura keveréke.

Amosék szála jó volt. Érdekes kontraszt volt, hogy a múltkor még hiányolta a külső erkölcsi iránytűjét, most meg kicsit bosszantotta, hogy Clarissa önkényesen felvette a szerepet. Erick és az ő beszélgetése is jó volt. Talán megtudjuk Timmy sztoriját is lassan.
Mondjuk amilyen félvállról lekezelték a biztonságiak mi vagyunk a hatóság próbálkozását, utána annyira lazán vették a várható támadást. Őrszem a kivilágított erkélyen pl.
Eric Clarissa akcióját is elég lazán vette: “innentől fogva sokkal kedvesebb leszek vele”

Sajnos nagyon hamar elértünk az évad utolsó részéhez.

elmebaj - 2021. 01. 29. 00:49

@CrashBoostZoom

> Sajnálom ha a véleményem nem illik bele az elitista
> nézeteidbe az Expanse-al kapcsolatban

Oke, elvesztettem a fonalat. De ne faradj vele, teged is.

@LLew

> Érdekes kontraszt volt, hogy a múltkor még hiányolta a > külső erkölcsi iránytűjét, most meg kicsit
> bosszantotta, hogy Clarissa önkényesen felvette a
> szerepet.

Erdekes, nekem nem ez tunt fel, hanem hogy tulajdonkeppen minimalis ellenkezes utan gyakorlatilag tamogatta benne. Mintha belatta volna, hogy az illusztris tarsasagban meg mindig az o iranytujet kovetve van a legkisebb eselye igazan rossz dolgokat csinalni.

@Isaac

De itt Inaros inkabb Daedalos lenne, es Filip jatssza Icarus szerepet, nem?

Nekem egyebkent siman fonixnek tunt, ami vegulis rezonal a Free Navytol vart felemelkedesre. Mas kerdes, hogy ha en az urben szuletett terrorista lennek, nem feltetlenul az ókori görög (földi) mitológiából meritenek jelkepeket, hanem valami urbeli dologbol. Ahogy valoszinuleg madarat se sokat lattak meg. :) (jo, asszem a Ceresen volt par ‘masolat’)

Neoprimtiv - 2021. 01. 29. 11:17

Ha már csak egy rész van hátra az évadból (miért gondoltam, hogy 13 részes lesz?), akkor Cas Anvar eltüntetése érdekes írói feladat lesz. Amennyire tudom, az 5. évad forgatásának befejezésekor még nem tudták, hogy megválnak tőle. Ergo Naomi megmentését túl kellene élnie (nyilván erről fog szólni a következő rész). Akkor viszont hova fog tűnni a hajóról a 6. évad elején? Hacsak még az évadzáróban nem találkoznak rögtön Holdenékkel is és akkor fel lehet venni a fonalat a Holdon, ahol ő valamiért már lelépett.

Neoprimtiv - 2021. 01. 29. 13:51

Végül úgy néz ki, hogy az írók (nem tudom, a könyvé vagy a sorozaté) elegánsan megfeledkeztek Marco fenyegetéséről. Avasarla ugyan említi a tábornoknak (a franc egye meg, hogy senkit sem szólítanak a nevén), de Marco még csak nem is reagált arra, hogy lippiti-lippiti szétlőttek egy belter űrállomást. Helyette a Rocit kergeti, mintha a személyes bosszúján kívül bármi jelentősége lenne. Holdenék békében publicitás jelentettek, de most, amikor pár milliárd ember a Földön éppen az életéért küzd, a Föld pedig ennél sokkal nagyobb hajókat is elveszít (ld. a rész elejét), maximum az aznapi hírekben jelenne meg a haláluk.

Neoprimtiv - 2021. 01. 29. 13:58

Bocs, szenilitás: feltéve persze, hogy még van protomolekula? Mert a sorsáról a Zmeya szétlövése óta nem tudunk semmit, szóval lehet, hogy már nincs is.

Annatar - 2021. 01. 29. 14:37

Szerintem az évadzáróban kiderül a protomolekula sorsa is. Mást akartam írni, de az túl spoileres lett volna :P

Neoprimtiv - 2021. 01. 29. 15:01

Annatar: csak a korrektség miatt írtam, hogy lehet, hogy már nincs is. Fel sem tételezem, hogy egy négy évadon át dédelgetett plot device-ot az évad közepén minden csinnadratta nélkül csak úgy kiírnának.

Ettől még a kezelése béna. Vegyünk egy földhözragadt analógiát: egy terrorszervezet most felrobbant három atomerőművet nagyvárosok közelében, majd bizonyítékokkal alátámasztva közli, hogy elcsórt még egy hidrogénbombát is és ha bárki kötözködik velük, akkor fel is robbantják valahol. Addig, amíg a bombájukat nem sikerül megszerezni vagy hatástalanítani, mindenki lábujjhegyen jár és ez a Number 1. prioritás. Itt meg nagyjából mindenki úgy kezeli a dolgokat, mint ha ők is tudnák, hogy ez csak egy plot device, amire majd az évadzáróban szánnak két percet, hogy tovább vigyék a következő évadba.

Enzo - 2021. 01. 29. 17:17

@Neo:
“Cas Anvar eltüntetése érdekes írói feladat lesz” -> még az is lehet amúgy, ha Alex megmarad, csak recastolják (én speciel nem szeretem ezt a megoldást, maximum olyan sorozatban, ahol némi mágia/szuperképesség használatával meg tudják magyarázni, pl. Gotham/American Gods – szóval remélem hogy valahogy diszkréten eltüntetik :))

“Avasarala ugyan említi a tábornoknak (a franc egye meg, hogy senkit sem szólítanak a nevén)” -> Delgado, akire gondolsz (és admirális), de egyébként jogos a felháborodás :D

“Marco még csak nem is reagált arra, hogy lippiti-lippiti szétlőttek egy belter űrállomást” -> mivel ebben a részben jött még csak a hír a Pallas elleni támadásról, szerintem lehet annyi időbeli eltérés a szálak között, hogy mondjuk Marco csak a következő részben értesüljön róla és ez ne legyen túl zavaró
+a távolság miatti késleltetés nem tudom mennyire releváns, a főcím szerint Marcoék valahol az Uránusz/Neptunusz környékén lehetnek (már ha ez a folytonos változtatás a tényleges sorozatbeli pozíciójukra utal), mindenesetre a Holdra már eljutott a hír :D

“a sorsáról a Zmeya szétlövése óta nem tudunk semmit, szóval lehet, hogy már nincs is” -> nem volt véletlen az a kék csóvájú torpedó az ellenkező irányba (lásd 5×07), csúnya lenne egy ilyen jelentőségű plot device-ot csak úgy elfelejteni (jelenleg az tud róla, akinek ment az a torpedó, Holdenék úgy sejtik, hogy felrobbant, kivéve talán Monica, de nemtom ebből bármit továbbítottak-e a UN felé)

Neoprimtiv - 2021. 01. 30. 09:05

Enzo:
– hááát, azért ha a Marco nem veszi észre, hogy az egyik fontos bázisuk (olyan sok azért nincs) csak úgy eltűnik a kommunikációból, az eléggé a Kispiripócs Legmenőbb Terroristája szint. Nem hiszem, hogy postgalambokkal tartanák a kapcsolatot és bárki, aki a Pallasra tartott nyilván világgá üvöltötte volna, hogy hé, senki nem válaszol.

– A kék torpedóra én is emlékszem, de pont az a bosszantó, amit írsz. Holdenék kifejezetten azért üldözték a Zmeyát, hogy a protomulekula ne kerüljön Marco kezébe. Az ő szempontjukból mindennél fontosabb, hogy a saját ismereteiket megosszák az UN-nel – ezért mentek utána.

A Zmeya felrobbanása elvileg a molekula megsemmisülését is kellett jelentse, ez történt korábban is. Az, hogy Holden ebben nem volt biztos, az nekünk szóló script device volt, neki semmi oka nem volt rá. Ha ezek után nem jelentik az UN-nek, akár a kételyével együtt(!), az egy óriási plothole. Az UN lehetőségeit nagyban befolyásolja (befolyásolnia kellene!), létezik-e még Marco zsarolási potenciálja.

Neoprimtiv - 2021. 01. 30. 09:05

na, megint elnyelte a kisregényemet a szűrő, majd megkerül.

walaki - 2021. 01. 30. 19:47

9.rész
Kövezzetek meg, de nekem bizony tetszett! Nem értek egyet azokkal, akik szerint leült volna. Stílust váltott kicsit, az igaz, inkább a drámára tevődött át a hangsúly az akció és látványorgia helyett. De eddig is komoly volt a dráma oldala, szóval szerintem ez nem baj.

Ha nagyon szigorúan nézzük, akkor megint egy töltelékrész, a fő szál nem mozdult előre, minden szereplő a helyén maradt (oké, Amos úton a Holdra, de még nem ért oda). A hangsúly megint a szereplők közötti dinamikán és kapcsolatokon volt, ennek ellenére piszkosul élveztem minden percét!

Ava szála tökéletes, minden perce arany. Nagyon jó látni, még mindig a kedvenc karakterem (nemcsak ebben a sorozatban, de úgy általában is).

A részt prímjét viszont tagadhatatlanul Erich és Clarissa kettőse vitte. Egyszerűen zseniális, ahogy kivitelezték. Erich egy naív, optimista kis libának tartja Peachest (eleinte le is hercegnőzi), és egyszerűen nem érti, Amos/Tommy miért ennyire kedves vele, miért hallgat ennyire a szavára. Aztán ez megváltozik, és ahogy ez fel van építve, azt tanítani kellene “karakterfejlődés a vásznon” címszó alatt :-)

A hét idézetek közé (akárcsak @Enzo), én is beválasztanám ezt a beszélgetést:
-If we decided to include everyone in our tribe without demanding that they prove we need them, maybe people wouldn’t have thrown rocks at us in the first place.
-Oh, Jesus Christ. Where did Timmy find you?
-Serving a life sentence for multiple homicides /Peaches/

Hangulat miatt ezt, amikor a kabinban beszélgetnek:
– Should I ask?
– I wouldn’t… /Erich/

No meg persze ezt, amikor felkerül a pont az íre:
– She killed them all! With her bare hands.
– I’m gonna be a lot nicer to her from now on. /Erich/
:-D

Közben szépen alakul az alapozás a végjátéknak, már megint tűkön ülve várom a folytatást!

walaki - 2021. 01. 30. 19:49

@Neo: ne aggódj, az enyémet is. Majd az adminok megoldják, ahogy mindig.

Nem semmi lehet ennyi beszélgetést moderálni, minden tiszteletem @Winnié, @humané meg a többieké. Köszönjük a munkátok!

Llew - 2021. 01. 30. 22:39

off
A szűrő valamiért nagyon sok kommentet kiszed ebben a kibeszélőben. Kértem winniet, hogy nézzenek rá.

winnie - 2021. 01. 31. 07:30

work in progress, lehet valami gyakori szó a tematikában, tényleg elnézést előre is.

Enzo - 2021. 01. 31. 13:26

@Neo:
#Marco: HA nem veszi észre, hogy megtámadták a Pallast, az tényleg tré lenne, de én arról beszélek, hogy simán elképzelhető, hogy az 5×09-ben látott Marco-s jelenetek időbelileg az előtt történtek, mint hogy a Pallas támadásának híre fizikailag oda tudott volna érni a Pellára bárki által :)
#torpedó: ez viszont igaz, hogy kihagyott ziccer, legalább utalhattak volna rá, hogy Holden visszaüzen a UN-nek (vagy fordítva, hogy a UN érdeklődik utána)(meg úgy nagy általánosságban minimális mennyiségű jelenetet kapunk a Rociról)
/ja meg offtopic, de typo van a nevedben egy ideje :D/

@walaki:
még az is eszembe jutott az Erich-Clarissa szálon, hogy amit felírtunk idézet (“Where did Timmy find you?”), az némileg megmagyarázza, hogy Erich miért nem volt _annyira_ kiakadva, amikor meglátta, Clarissa hogy intézte el a Pinkwater-eseket (ha még azt hiszi hogy ő ilyen kis hercegnőcske, valszeg jobban meglepődik a mészárláson)

@winnie: köszönjük!
(én nem vettem észre, hogy kifejezetten ennél a posztnál enne meg sokmindent a szűrő, máshol is kb ilyen gyakorisággal akadok bele)

elmebaj - 2021. 01. 31. 23:36

@walaki
Kő! Kő! Kő!

Bár én nem írtam, hogy leült, de egyébként gondoltam.
A résszel amúgy nem volt semmi bajom, de utolsó előttiként azért nem pont itt kellett volna befékezni a történettel, hogy karakterizáljunk. Most emiatt kicsit félek, hogy milyen hosszú lesz az utolsó epizód vagy mennyire kell összezsúfolniuk, hogy a szál rendesen végigmenjen. Ráadásul az utolsó részben még a következő évad fő vonalára is kéne utalniuk (eddig legalábbis ez a két lépés többé-kevésbé mindig belső követelmény volt).

Neoprimitiv - 2021. 02. 01. 17:13

nem tudom, Amos a könyvekben is ennyire jól van megírva, de ahogy itt is állandóan visszatér, a sorozatnak az egyik legnagyobb erőssége. Bobby és Avasarla közelít még hozzá, de Amos vezet. Ráadásul Wes Chatham egyformán hiteles “itt a vállam bőgd ki magad rajta” grál lovagként és könyörtelen gyilkosként. (Az “I’m that guy” jelenet még ma is tökéletes.)

Llew - 2021. 02. 01. 18:38

Wes Chatham Shohreh Aghdashloo mellett a másik legjobb állandó szereplő cast.
A könyves karakter – halvány – emlékeim szerint más némileg. Arra emlékszem, hogy idősebb figura is pl.

Annatar - 2021. 02. 01. 21:02

Amos kinézetre nagyon más a könyvekben, és idősebb is valamivel. Nemrég néztem a Chance 2. évadát, és abban D hasonlított nagyon a könyvbeli Amosra :) De jellemben, viselkedésben tökéletes Wes Chatham.

Avasarala is más a könyvben, apró, jelentéktelennek tűnő nagymama típus, aki mindig szárit hord, és pisztáciát majszol a táskájából. Épp ezért lepi meg folyton az embereket (főleg az őt lebecsülőket) a mocskos szájával és a kíméletlen erejével és bölcsességével. Shohreh Aghdashloo kifelé is méltóságteljes, erőt sugárzó. Más, de mégis remek casting ő is.

walaki - 2021. 02. 02. 20:56

@elmebaj: hoppá, fel sem tűnt, hogy mindjárt itt az évad vége, annyira belemerültem. Így jogos az aggályod. Már csak egy rész van hátra? Ne már… Akartam volna még nézni…

elmebaj - 2021. 02. 03. 03:21

@walaki
Ugye, hogy igy azert mas? :(

En most ulok le megnezni az utolsot (Prime-on szerencsere mar elerheto), remelem, hogy nem volt jogos a felelmem.

Neoprimitiv - 2021. 02. 03. 09:35

Hoppá Alex. Ezt nem vártam, most már tényleg kíváncsi lennék, mikor forgatták az évadárót.

Neoprimitiv - 2021. 02. 03. 09:40

“I think you would be cool about this.”

Mikor lett az erőlegényből ilyen profi manipulátor? Amos egész évada zseniális.

CrashBoostZoom - 2021. 02. 03. 11:58

Jó évad volt. Jobb mint az előző bár az első három szintjét nem éri el és valószínűleg a következő se fogja.

A kibeszélőt hanyagolni fogom viszont a következőhöz mert elképesztő ami itt megy és milyen lényegtelen dolgokba képesek belekötni az emberek.

@elmebaj

Ebben legalább egyet értünk de sajnálom, hogy továbbra sem látod a fától az erdőt. Kár, egész jókat kommentelsz egyébként.

Kargarosz - 2021. 02. 03. 14:03

Engem már az elejétől megfogott ezen sorozat. Sokakkal ellentétbe nekem kifejezetten tetszett a 4. évad sőt az egyik legjobb volt számomra. Igazán a misztikus részei jöttek be a legjobban lehetett kattogni egy két dolgon, és a végén megint kaptunk egy kis infomorzsát ami előre vetített egy két dolgot.

Az 5. évad eleje volt nagyon jó,de itt kicsit a végére nagyon leült a cselekmény nem voltak rossza a részek,de egy kicsit nagyobb lendületet vártam. Az utolsó rész még hátra van ahogy elnézem az IMDB-szavazást ütős részre lehet számítani.

elmebaj - 2021. 02. 03. 14:58

**SPOILERS AHEAD** (ep 10)

@Neoprimitiv

> Hoppá Alex. Ezt nem vártam, most már tényleg
> kíváncsi lennék, mikor forgatták az évadárót.

nem mernék megesküdni rá, de szerintem ez utóforgatás volt. A medbay-ben a közvetlen utána bevágott beszélgetésben Holden mintha kicsit máshogy nézne ki. Nem volt rendesen a világba ágyazva sem, a crew-n kívül nagyjából senki (pl. Avasarala) nem reagálta le az eseményt, noha a Roci státusza miatt az lett volna logikus, hogy legalább egy félmondatban megemlékezik róla.

Egyébként szerintem kicsit elkapkodták az egészet. Nem tudok rájuk haragudni az ügy háttere miatt, de IMO látványos volt, ahogy az évad második felében egyszerre próbálták minimalizálni a színész képernyőidejét ÉS közben valahogy a karakterre nem kivetíteni mindezt. Nem feltétlenül sikerült ez most jól, szerintem.

Nekem most az egész évad második fele eléggé out of pace volt. Külön-külön minden rész jó volt, egyiket sem éreztem rossznak, de utólag valahogy sutának tűnik az egész, nem találták meg a ritmust. Olyanokon szöszöltek, amiken kár volt, lényeges dolgokat meg gyakorlatilag alig felskiccelve átugrottak. A végén a Medina “letudását” külön sajnálom, ennél sokkal lényegesebb esemény, ahogy a Barkeith eltűnése is rossz értelemben idézte nálam a SyFy-t.

A Laconia szál egészen konkrét elindítása viszont érdekes fejlemény -és megerősítés- annak tükrében, hogy már csak egy évad van. Úgy tűnik, hogy tényleg nem tömörítik be a sztorit, csak mennek, amíg van levegő, aztán ott megállnak. Ez azért – nekem legalábbis – jó előjel.

Pilgrim - 2021. 02. 03. 16:09

Cas Anvar miért lépett le? Semmit sem tudok az ügy hátteréről, így a sorozatbeli távozásának okáról sem. Kirúgták valamiért?

Neoprimitiv - 2021. 02. 03. 16:14

@elmebaj:

– az utóforgatással igazad lehet, sőt, még azt sem tartom kizártnak, hogy egy fel nem használt sittből kiretusálták Bobbyt és beraktak egy kis CGI vért. Alex tényleg csak nagyon rövid ideig látszott.

– az ütemről nem mernék nyilatkozni, mert nekem sajnos Naomi egész sztorija kínlódás volt, előfordult, hogy át is tekertem részeit. (már a Pellán is) Ezért aztán maga az évad is kettévált nálam Naomis és Naomi-mentes részekre. Az utóbbiak viszont jellemzően jók voltak, cserébe az áttekert Naomis részekért itt volt olyan, amit többször is visszanéztem, 1:1 :)

– a vége egy kicsit sűrű lett, bár nem tartom kizártnak, hogy ha Alex miatt át kellett dolgozniuk, akkor az őt elbúcsúztató jelenetek miatt ki kellett hagyniuk mást.

– A Laconia szálat valahogy be kellett hozni, mert az eltűnt marsi hajók kérdése és a protomolekula további sorsa is lógott volna a levegőben. nem cliffhangerként, hanem elfeledett történetszálként.

– apropó protomolekula. “ez csak egy plot device, amire majd az évadzáróban szánnak két percet, hogy tovább vigyék a következő évadba” – a lottó ötösöm így jönne be. Ha valami erőltetett volt, akkor az Monica “nem értek hozzá, de van egy gyanúm” vizsgálódása az volt. Ott nagyon kilógott az izzadságszagú lóláb az írói asztal alól.

– Drummeréket már megint majdnem kifelejtettem, pedig ott történt a részben a legnagyobb változás. megint egy olyan helyzet volt, ahol nem létezett jó és áldozatok nélküli döntés. Annak azért örültem, hogy nem hagyta ott mindenki – aki maradt, azokra legalább biztosan számíthat.

Neoprimitiv - 2021. 02. 03. 16:16

@Pilgrim:

volt valami szexuális zaklatási ügy, amit végül nem teregettek ki részletesen (tehát valószínűleg nem a forgatáson történt), de megváltak tőle.

Edrick - 2021. 02. 03. 16:29

Nekem is a ritmussal és a tempóval volt bajom idén. Ahhoz képest, hogy a negyedik évadban milyen szépen felvezették ezt az évadot, kicsit csalódás. Kevés volt az érzelmi csúcspont, Marco valahogy sokkal unalmasabb és sótlanabb gonosz lett ahhoz képest, hogy miket cselekszik. Talán ezért, de abszolút nem fogott meg a Naomi-féle családi háromszög, csak mikor már egyedül volt. Amos szála tetszett, talán az volt az egyetlen, ahol azt láttam, hogy volt értelme annyi részre széthúzni. De mondjuk Alex és Bobbie 8 részen keresztül nem szálltak ki a hajójukból, az nagyon feltűnő volt, és ja, Alex kiírása egy kicsit esetlenre sikerült + Bull a végén az ő poharából ivott egy ilyen “minél gyorsabban legyünk túl rajta” módon.

Összességében kicsit csalódás az előző évad(ok)hoz képest, az utolsó 10 percben mintha megint elhúzták volna a mézesmadzagot az orrom előtt, de annyira hirtelen történt, hogy félek egy kicsit, hogy behúznak a csőbe, ráadásul még utolsó évad is lesz, pedig nézném még.

Neoprimitiv - 2021. 02. 03. 16:45

@Edrick:

nem tudom, a könyvben más-e Marco, de szerintem pont annyira érdekes, amilyen érdekesen cselekszik. Nehéz érdekessé tenni egy pszichopatát, akinek az egyetlen elképzelése az, hogy mindenkit megölök, aki nem engedelmeskedik nekem és én leszek a világ ura. Na jó, a világ egy részének az ura. Őszintén szólva nem igazán vagyok kíváncsi a nehéz gyerekkorára.

zolij - 2021. 02. 03. 17:54

Alapvetően tetszett az évadzáró, számomra még mindig a legjobb jelenleg futó sci-fi sorozat.

Alex ügyét egész jól oldották meg.

Nem gondoltam volna, hogy így beindítják a Laconia (és a kapu mögötti lények) szálat annak fényében, hogy a következő évad (egyelőre) az utolsó. A protomolekula és a marsi hajók kérdését meg lehetett volna válaszolni a Lunán játszódó jelenettel, az hogy ténylegesen megmutatták az átkelést, valamint Laconiát, egyértelműen építkezés a jövőre.

Kiváncsi vagyok az Alconnak tervez-e a 6. évad után más platformra, nem feltétlen sorozatként.

Hádész - 2021. 02. 03. 19:24

Alex kiírását tuti minimál utóforgatással oldották meg. Az utolsó jelenete korábbi felvételek megszerkesztett változatának tűnik. A Luna jelenetnél is gyanúsan üres az egyik fotel, ami be is van fordítva a többiek felé.

@szemetes07: Igazad van, közben meg a könyves kibeszélő pang.

Hádész - 2021. 02. 03. 19:31

Neoprimitiv: Jóval feljebb is vannak könyves spoilerek.

elmebaj - 2021. 02. 03. 21:20

Oke, engem meg az kezd bosszantani, ahogy mar a tobbedik ember probalja a konyves forumot szelid eroszakkal feltolteni, mint kezdo konyvelo a havi bevallast.

En olvastam oket, tetszettek is, es nem, megsem akarok a konyvekrol beszelgetni egy sorozatos oldalon. Na *ezt* miert nem lehet tiszteletben tartani? A sorozatrol szeretnek beszelni, ami pont annyira alternativ vonalon jatszodik, hogy a kettot el lehet valasztani, onallo jogon leteznek.

Es igen, ha olyasmi merul fel, amit csak vastag konyves spoilerrel tudnek megvalaszolni, inkabb hagyom elveszni a lehetoseget. Ez az ara.

Ja, es bocs, hogy tul sokat hivatkoztam a könyvre ebben a posztban. Szeretnem jegyzokonyvbe mondani, hogy hirtelen felindulasbol elkovetett akcio volt, ha torlesre vagy megvagasra kerul, azert sem hullatok konyveket. ¯\_(ツ)_/¯

Llew - 2021. 02. 03. 22:33

Elég tömény volt a vége.

Drummernek nem volt sok választása, kihozta a legjobbat, amit lehetett és némi mázlival megoldotta a csatát úgy, hogy náluk nem volt áldozat. Az szakításnál a fiúk döntése meglepett. Bertold racionálisabbnak, Josef viszont Oxanához közelebb állónak tűnt a döntéséhez képest.

A csata remek volt szokás szerint.
Úgy tűnik Bull tényleg marad a végleges pilóta, ha csak Peaches le nem váltja. Amos kolosszális volt a felvezetésével.
Alex kiírása kicsit fura volt, de tudtam, hogy várható, ahhoz képest szerintem jól megoldották.

A vége túl idilli lett, vártam mit húznak. A marsi szálat évközben picit jobban is kifejthették volna. Lehetett volna valami reakció a a felfedett hajókra.
A csajnak nem kellett sokat a karkötője nélkül lenni.

Marco egy idegesítő figura és nagyon egysíkú. Kíváncsi leszek a hatodik évadban rá, mert most úgy tűnik, hogy a hangzatos duma mellett a tömeggyilkosság csak egy elterelő manőver volt és a Belterek jórésze is le van tojva. A Medina átállása is elég megalapozatlan volt. Az volt Fred legnagyobb eredménye és most úgy tűnik csupa áruló volt rajta, vagy a Belterek ott is egymást ölték.

Marha messze van a záró évad sajnos.

Hádész - 2021. 02. 03. 22:44

elmebaj: Ne haragudj, de az oldalon a könyves kibeszélők pont azért vannak, hogy aki a sorozatokat az alapanyaggal összefüggésben akarja kitárgyalni, az ott tegye meg, akik pedig nem olvasták a regényeket, azok a normál kibeszélők és egyéb cikkek alatt nyugodtan beszélhessenek csak a sorozatról.

elmebaj - 2021. 02. 03. 23:53

@Hádész
nem haragszom, bár akár el is olvashattad volna, amire reagálsz. Attól hogy olvastam a könyvet, még nem kell de facto a könyves lágerbe vonulnom, ugye?

Ahogy akkor sem, ha a “könyv” szó esetleg szerepel egy könyvsorozat alapján készült filmsorozat kapcsán tett spoiler-mentes hozzászólásban.

Ezt az egész könyves “titkos inváziót” erős túlreagálásnak érzem. A könyves kibeszélő sem azért pang, mert a könyvesek csak azért is ide járnak, hogy kib*sszanak a csak a sorozatot nézőkkel (mert olvasd nyugodtan vissza, a kommented mondanivalója – és szemetesé is – gyakorlatilag ennyi volt).

TLDR; elméletben egyetértünk. Csak éppen amiért hőbörögsz (illetve igazat adsz egy másik hőbörgőnek), az gyakorlatilag általában véve nem igaz.

@Llew:
A Drummer team split kapcsán végig az volt az érzésem, hogy (Oksana es Drummer kivételével) egy random generator dönti el, ki marad, ki megy, csak az a lényeg, hogy kb a fele maradjon. Szerintem ezek az egyéni döntések most felülírták az eddigi karakterskicceket.

A Medinával nekem is ez a bajom. Az Ashford vs Drummer buli után sokkal stabilabb (és fontosabb) pontnak tűnt annál, hogy aztán egyszerűen off-screen átálljon egy naprendszer-szintű háborúban. Korábban egy egész évadon át, ebben pedig a marsi előadás során világosan a néző értésére adták, hogy kolosszális choke pointként a Medina stratégiailag talán mindennél fontosabb – majd összesen nem kaptak egy snittet az egész évadban egy stratégiai távlatokról szóló háborúban. Ettől persze lehet, hogy “offscreen” úgy éreztek, mint Drummerék sokáig, hogy vagy ez, vagy mennek a visszaforgatóba, de jó lett volna erre szánni legalább 2-3 percet a szemünk előtt is – Naomiból meg pont elég lett volna ennyivel kevesebb az elmúlt 2-3 részben. Így gyakorlatilag úgy adtak sakkot, hogy előtte sosem mutatták meg, hogy egyáltalán van ott ehhez bábú és helyzet is.

zolij - 2021. 02. 04. 00:32

szemetes07: egész konkrétan mi volt a hozzászólásomban könyves spoiler? Hogy furának találtam, hogy behoznak egy tök új szálat a Laconia képében a maradék egy évadra (az átkelés alatt történtekről nem is beszélve), úgy hogy a Free Navy ügye is ott van a következő évadra?

winnie - 2021. 02. 05. 09:10

egy megjegyzés, mert így terjedhetnek el a téves infók:)

“a mai világban nem számít, a stúdiók azonnal cselekednek már a vádra is”

általánosságban ugyanis, ha valami, akkor ennek pont az ellenkezője igaz: az efféle vádak alanyait többségében publikus retorzió nem szokta érni – ez mennyiségi, dokumentált példákkal bizonyítható. és ha éri, akkor nem “azonnal” cselekszenek, hanem (szinte) mindig független vizsgálatot folytatnak le, és ezek eredményeképp hozzák meg a döntéseiket. és mivel sokszor ilyesmit elég nehéz bizonyítani, ezért fordulhat elő, hogy az inszinuáltak többségének ügyét (és itt nem csak szexuális vádakról van szó, hanem más, hatalommal való visszaéléssel kapcsolatosakkal) elintézik belsőleg, bírsággal, fegyelmivel, tréningre küldéssel vagy semmivel. amikor retorzió van, az vagy publikus dolog, vagy a vizsgálat alapján bizonyított (mindezeket általánosan írom, itt nem követtem az eseményeket), szóval eléggé gáz, amikor idáig fajul valami.

Llew - 2021. 02. 05. 11:17

Alexet az utolsó évadra újra castingolni elég furcsa és felelsleges lépés lett volna. Nem tudom mekkora szerepe van a könyvekben, de kétlem, hogy az eddigiektől hangsúlyosabban múlna rajta az évad.
Ha újraforgatás nélkül csak képernyőn kívül kiírják, mondván hazatért a Marsa a családjához, az nagyon olcsó húzás lett volna. Most, ahogy Amos is mondja, kapott egy hősies lezárást a karakter, nem pedig simán csak partvonalra tették.

elmebaj - 2021. 02. 05. 18:21

@Llew
> Nem tudom mekkora szerepe van a könyvekben,
> de kétlem, hogy az eddigiektől hangsúlyosabban
> múlna rajta az évad.

Ebben a sorozatos évadban Holden alig szerepelt. Ellenben ha kiírták volna, elég hangsúlyosan változna a történet, nem?

Ez nagyjából így van minden fő karakterrel – az Expanse fókuszában igazából ez a furcsa család van, így innen *bárkit* kivágni könyves spoiler nélkül is elég hangsúlyos változás, mert legjobb esetben is megváltozik az egész csapatdinamika.

(Én valszeg új színészre szavaztam volna, de igazából ezzel a megoldással sincs bajom, azt leszámítva, hogy látszik, hogy a színész kameraidejének leamortizálása és a szereplő iránti tisztelet ütközése kicsit nyögvenyelős megoldást hozott a karakter számára. Az viszont jó ötlet volt és illett az eddigi módosítások sorába, hogy a sorozatos “refurbished details” vonalat követve nem valami random kiírást kapott, hanem megörökölte egy másik népszerűbb karakter sorsát, aki a sorozatban már menet közben más lezárást kapott. Csak egy egészen picit több részletet/időt is kaphatott volna ez.)

elmebaj - 2021. 02. 05. 18:26

Egyébként volt már olyan sorozat, ahol IRL körülmények miatt kellett újra castingolni főszereplőt az utolsó etapra, pl. ott van rögtön a Spartacus (vagy kis magyar pocsolyából hasonló történet a népszerű, konkrét színészekhez nőtt szinkronhangok esetén a szinkronszínészek halála, pl. Szakácsi Sándor, Selmeczi Roland).

Ilyenkor azért sokat segít, hogy a néző “benne van a játékban”, azaz tudja, hogy erre nem valami mindfuck hülyeség miatt került sor, hanem egyszerűen kényszerűségből, és hajlandó együtt élni vele.

legtornasz - 2021. 02. 05. 19:19

Lehet, hogy én nem figyeltem, megvilágítaná nekem valaki, miért akarta a meteor-támadás után mindenki pánikszerűen elhagyni a Földet? A pusztítás utáni káoszon kívül, ami rendbe hozható, miért beszéltek lemondóan róla? Visszafordíthatatlan kár történt, és meg fog halni még a maradék 17 mrd földlakó ember? (azt hiszem ez volt a lélekszám a sztori szerint)

Ha valamit az Expanse bemutatott, az éppen az, hogy mennyire nem az embernek van kitalálva a létezés nulla vagy alacsony gravitációban, állomásokon és holdakon vagy űrhajókon. Még súlyos klimatikus változások esetén is ezerszer élhetőbb a Föld, mint bármely űrállomás.

Enzo - 2021. 02. 05. 19:48

Hú mennyi komment! Na majd reagálok meg írok a könyvesbe is, csak először epizódkomment jön:

Szóval, 5×10 (pótlás tegnapról):

Tyű. A szezon leghosszabb epizódja volt, de kellett is, hogy minden beleférjen, hiszen sok szálat kellett elvarrni és összehozni + felvezetni a következő évadot. És mindez remekül sikerült! Igazság szerint már a rész közepe felé olyan “vége hangulata” volt az egésznek a Roci crew (3/4) újraegyesüléssel, és aztán nagyon szépen átvezették az egészet Avasarala segítségével a katonai gyűlésbe, és azon keresztül a Gyűrűnél történt támadásba. Na de menjünk szép sorjában:

– Naomi –
Ja, hogy a fúvókán igazított valamit! (Ez azért is jó ötlet, mert a bomba ugye a navigáció által történt irányváltásra volt rákötve, szóval ettől nem is kellett felrobbannia.) A kiugrás…hááát, kicsit necces terv, hihetőség szempontjából nem ez lett a kedvenc jelenetem. (Nem úgy volt, hogy nincs oxigénje abban az űrruhában? Akkor megint kicsit sokáig bírta.) Plusz elég hatalmas az űr, egyrészt “csoda” hogy meglátták, másrészt szerencse, hogy Alex ismerte az övbéli kézjeleket. Az a jelenet viszont tetszett, ahogy az ő szemszögéből mutatták be a megmentését Bobbie által: full csönd a háttérben és csak az arcát látjuk.

– Drummerék vs Roci –
Wow, az űrcsata elég látványosra sikerült! (Kicsit mondjuk visszahozta az első évados “alig tudom követni, mi történik” feelinget, pedig még be is mutatták előre, hogy melyik hajó melyik – nem tudom, hogy ezt miért éreztem, a szezon összes többi hasonló jelenete gyönyörűen követhető volt, lehet csak egy újranézés kéne.) Karal megkapta jól megérdemelt végzetét, és két hajón is kiütköztek a szembenálló vélemények.
Mutathattak akármennyi heroikus Naomi-sztorit meg rég látott karakterek újra találkozását az epizódban, nekem akkor is a #PolyAmBelterFam családszakadása volt a legszomorúbb rész, ahogy megnézték Serge haláláról a videót (RIP) és utána Oksana meg Bertold is lelépett :(

– Alex kiírása –
Na ezen meglepődtem :D Furcsa, de végülis kreatív módszert választottak a készítők – és persze, lehet fanyalogni, hogy ez az egész reshooting meg hirtelen kb állókép elé odavágott vércseppezés nagyon mű érzetű lett, de ez egy baromi nehezen megoldható szitu, hogy le van forgatva minden, és IRL botrány miatt az egyik főszereplőnek gyorsan valami halálnemet kell előrángatni a semmiből… szóval meg volt kötve a kezük rendesen, és ahhoz képest még egész jól kihozták, max egy kicsivel több megemlékezés elfért volna. (Ja és megnézném szívesen a jelenetek eredeti verzióit, de tippre 99%, hogy soha nem kerülnek nyilvánosságra.)
Mi lehetett volna máshogy?
– A következő évad elején bejelentik, hogy offscreen meghalt/lelépett/stb -> ez nagyon tré.
– Újracastolják a karaktert -> ez a téma eléggé pörgött, de én személy szerint utáltam volna az ilyen megoldást itt (lásd 01.29.kommentem a témában)
Hogy ki fogja vezetni a Rocit, azt meg finoman megsejtettették azzal, hogy Bull a Kamal feliratú bögréből ivott. Habár én azt hittem, hogy őt kirakták a Tycho-n, a Lunára visszafelé félúton, mert mintha nem láttuk volna a hajón utána. Felőlem jöhet, logikusabb megoldás lenne, mint Bobbie vagy Kisbarack – kivéve hogy így 1 szem övbéli mellett 3-4 földi lenne a legénységben és borulna az eddig egész jó arány.

– Epizódzárás –
Eszméletlen durva lett a vége, én nem gondoltam volna, hogy ennyi mindent behoznak :O Cortazar üzenete a végén, meg a fura “cucc”, amit építenek (;)), na meg Sauveterre admirális és Emily Babbage a Barkeith-en… ezt az átkeléskori eltűnést mondjuk marha furán ábrázolták, én nem így képzeltem, de az jogos, hogy volt az évad elején egy jelenet, ahol már mutatták ezt az effektet (Fred és Holden nézett valamit a Tycho-n)

– Pár negatívum –
A protomolekula meglétét kicsit olyan ráérősen kezelték: Monica átnézné a harci logot, aztán csak később tudja, Bobbie segít neki, de aztán nem rohannak _annyira_ sietve Holdenhez, meg ő se Avasaralához, pedig azért ez elég fontos lenne. 1-2 kisebb kihagyott lehetőség volt még: Naomi nem próbálta meg hatástalanítani a bombát, illetve Marco végül nem reagált a Pallas elpusztítására.

Highlights és további darabkák:
– A tequila-leejtés a Hold töredék-gravitációjában, az nagyon szórakoztató lett :D
– A legpoénosabb jelenet viszont, ahogy Amos felvezette Clarissa csatlakozását, de igazából nem mondva az égvilágon semmi konkrétumot, és utána Holden arca :DDD Ja meg hogy a csajnak kell majd új személyazonosság, de “I know a guy” :D (visszautalás Erichre)
– Örülök, hogy nem feledkeztek el Naomi üzenetéről, és most megmutatták.
– Bobbie amúgy jókat mondott a bombától függetlenül is arról, hogy miért nem kéne megközelíteni a Chetzemokát, ott én is vele értettem egyet Alex ellenében.
– Jé, és Hutch tényleg túlélte az előző epizódos lövést ezek szerint :O
– Naomi sokat mutató ruhája elég szexi volt a végén :P
– Megváltozott a végefőcímes grafika is :O Gondolom a következő évadban már ez az újfajta lesz…

Remek évad volt! Most úgy döntöttem, hogy ideje jobban belemerülni a sorozat világába, ebben segített a heti release meg a máshol is kibeszélés, szóval emiatt lehet, hogy elfogultabb vagyok :D A szétszedett csapattal nagyjából jól zsonglőrködtek, Naomi és Amos kapott nagyobb képernyőidőt Holden és Alex kárára, de ez úgyis egy speciális időszak volt ilyen szempontból. Kaptunk jó kis űrcsatákat, katasztrófákat, emlékezetes jeleneteket, eyecandyt, jól fel lett vezetve a következő történetszál, néhány kiváló színészi teljesítmény – egyszóval én nem unatkoztam, és a néhány felróható hiba mellett is imádtam minden percét! De kár, hogy már csak 1 évad… :( #ottali, beratnas unte sésatas!

#hétidézete:
“-Camina…
-Captain now, Camina later.” /Drummer/

Thunder - 2021. 02. 05. 21:30

én nem olvastam a könyvet és közepes lelkesedéésel néztem ezt a sorozatot, de ami igencsak felháborított, hogy ha már az előző évadban felfedeznek egy új világot, arról zero szo esik a mostani evadban. A kihagyott giga-lehetoseg es elkepeszto amatorizmus – hiaba ilyen esetleg a konyv is. Ez kb olyan, mintha Robinson Crusoe megerkezik alakatlan szigetre es az iro arrol ertekezne, hogy milyen elete volt anno es hogyan szurt ki a fonokevel, aki nem leptette elo – nem pedig azzal foglalkozna, hogy basszus, itt egy vadiuj, izgalmas, felefedezesre varo vilag, bahhh …

Marco Inaros elkespzto idegesito volt, marmint a szepfiu india/paki szinesz a modorossagaval es hihetelen eroltett intonalasaval. mint egy jarasi versmondoverseny fellepeo fiucska, aki miden sort ugy ad elo, mintha az elete mulna rajta. Biztos sok holgy szamara onmagaban eyecandy a srac, de szamomra, hetero ferfikent ezzel a habitussal a rendkivul irritalo kategoriat testesitette meg.

A 3. dolog, ami eszembe jut a baromira es szuksegtelenul tulnyujott beszelgetesek, al-dramazosok a kis diszlet kabinkakban, amik minimalisat tettek hozza a sztori erthetosegehez, inkabb csak a porgetogomb fele csalogattak az ember ujjat.

A legizgalmasabb es legelvezetesebb vonal Anuska kalandjai a foldon, ezt a szineszt meg a karakteret kedveltem meg a legjobban :)

Latszik, hogy Jeff Bezos es baratai tettek bele penzt, de a dramaturgian lett volna mit csiszolni, eleg lett volna 40, de vegig izgalmas perc – es persze az uj vilag bemutatasa.

En is tapasztalatam a korabbi posztjaim nem megjeleneset, mi az oka ennek? Semmi udvarialtan vagy durva nem volt bennuk, szlv akkor ki vagy mi dont a nihilizalasrol?? Eleg bosszanto, ha mar ennyit gepel az ember ….

Mattatore - 2021. 02. 05. 22:56

@Enzo
A végén az átkeléskor a Barkeith megsemmisült, valszeg azon idegeneknek köszönhetően akik a protomolekula készítőivel is végeztek. Holden tesz is rá említést hogy amikor áthaladnak a gyűrűn egyre jobban érzi őket.

Hádész - 2021. 02. 05. 23:38

Thunder:
1. Nem egy világot fedeztek fel, hanem rengeteget, amiket el is kezdtek felfdezni, gyarmatosítani. Ebből bemutattak egyet, a többiről sző esik, illetve a továbbiakban foglalkoznak majd velük. A könyvekben is így volt, és szerintem rendben is van, hogy nem ment át Star Trek/Stargate féle bolygófelfedezősbe, hiszen ez a sorozat nem erről szól. Most a hirtelen kinyíló univerzum társadalmi hatásait mutatják be.

2. Marco a könyvben is egy eyecandy figura irritálóan nagyzoló, messiás komplexusos személyiséggel, szóval tökéletes a casting.

3. A kis kabinbeszélgetések során sok kis morzsa van elhintve, ami sokat hozzátesz az összképhez és a továbbiakhoz.

A posztok eltűnése automatikus egyes kifejezésekre (bár én sem tudom éppen mik ezek), vagy csak simán beragadnak(?) a kommentek, frissítés után meg szoktak időnként jelenni. Érdemes külön leírni őket, vagy beküldés előtt vágólapra tenni.

B - 2021. 02. 06. 00:16

ok hát Christopher Plummerrel nem fogják újraforgatni Alex részeit, rip. de még kiderülhet hogy az igazi pilóta valójában a felesége

elmebaj - 2021. 02. 06. 00:24

@legtornasz – 2021. 02. 05. 19:19

> Lehet, hogy én nem figyeltem, megvilágítaná nekem
> valaki, miért akarta a meteor-támadás után mindenki
> pánikszerűen elhagyni a Földet? A pusztítás utáni
> káoszon kívül, ami rendbe hozható, miért beszéltek
> lemondóan róla?

Azert a Foldet olyan szinten bombaztak telibe, hogy az egyebkent is durvan tulnepesedett bolygora komoly ehezes, betegsegek es minden olyasmi vart, amit nem egyszeru es plane nem gyors megoldani.

Masfelol azert “panikszeru kirajzas” szerintem nem volt bemutatva a sorozatban. Nyilvan a vagyonosak es befolyasosak atmentek a Holdra, erre tobb utalas volt, de a tomegek nem – vagy legalabbis nem utaltak ra.

Ezek meg valoszinuleg a varhato kaosz elol mentek el, illetve a biztonsag miatt – ki akarna haborus zonaban elni, ha el is mehet? Senki sem mondta, hogy nem lesz tobb becsapodas…

> Még súlyos klimatikus változások esetén is
> ezerszer élhetőbb a Föld, mint bármely űrállomás.

A Marson viszonylag direkt szal volt (de mar elozo evadban is), hogy gyakorlatilag elhagyta a lakossag, alig pangtak nehanyan a voros bolygon. Azok sem az urallomasokert, hanem a rengeteg, “elvileg” lakhato bolygoert leptek le, amik hirtelen elerhetove valtak a gyururendszeren keresztul – minek szenvedjenek meg ketszaz evet a Mars legkorevel es a halott voros homokkal, ha mashol termekeny talaj, kitermelheto eroforrasok es levego is van? A Foldnel, ha mar valahova menekulnek, szerintem ugyanez a teljesen logikus vegcel, nem az allomasok. Inaros is megjegyezte Filipnek, hogy mekkora kibaszas, hogy ott az a sok bolygo, de az nem a Beltereknek jo – hanem az Innereknek (Mars + Fold), akik birjak a gravitaciot es a nyitott tereket.

(Pont ezert bosszantott, hogy a Medina mennyire nem kapott szerepet a tiz resz alatt, pedig akie a Medina, az mondja meg, ki johet es ki mehet ezekre a bolygokra… es ezert nem mindegy, hogy a Free Navy vegul ratette a kezet. Ezzel tudja mindennel jobban kivereztetni az Innereket most, hogy a Mars es a Fold is megroggyant.)

emese - 2021. 02. 06. 04:55

Na hát én 3 hete akadtam rá a sorozatra, azóta ledaráltam, épp időben hogy az 5. évad finálét kb akkor nézzem, amikor aktuális.

A sorozatról annyit: hogy nem tudtam eddig arról, hogy ez létezik és ennyire jó? A 6. évad nem jöhet elég hamar.

Az évadról: jobb volt, mint a 4-es (szerintem az volt a mélypont, és teljesen elhagyhatták volna), de nekem kicsit túl sok volt Naomi. Láttam, hogy külföldi fórumokon nagyon dícsérik a színésznő képességeit, én sem tartottam hiteltelennek, de ennyi azért sok volt belőle.

Ellenben nagyon keveselltem a marsi szálat, amit gondolom Anvar miatt vágtak meg durván. Ezt szegény Bobbi is megszívta. Pedig az jobban felvezette volna, hogy mit várhatunk a következő évadban. Egyébként furcsa volt Alex jelenteit úgy nézni, hogy pár napja olvastam csak a botrányáról. Kicsit utána néztem pl a kiszivárgott üzeneteknek amiket a színész küldözgetett, stb. Hát tényleg egy állat, ami után nem tudtam az Alex karaktert tovább kedvelni. Ezt sajnálom, mert bírtam előtte, plusz szerintem a négyesből az egyik legjobb színész volt. A legnagyobb kedvenc Amos. Holden (Strait) borzasztó.

Bull remélem marad, bejött a figura.
Caminából ennél sokkal több kell a 6. évadban, ő remek.
Inaros: hát hát… Alexanderről nem tudom eldönteni, hogy ennyire pocsék színész-e (egyébként kanadai, szóval az akcentusa totál mű a karakter kedvéért), vagy ilyennek rendezték. Utóbbira tippelek egyébként. Eyecandynek mondjuk nem rossz.

Az évadzárás nem lett rossz, bár lehetett volna 5 perccel kevesebb.
Az évadra 7/10-et, a teljes The Expanse sorozat-élményre 8/10-et adnék (azzal hogy az 1-2 évadok voltak a legerősebbek, az Eros incidensig főleg).

winnie - 2021. 02. 06. 05:05

“En is tapasztalatam a korabbi posztjaim nem megjeleneset, mi az oka ennek? Semmi udvarialtan vagy durva nem volt bennuk, szlv akkor ki vagy mi dont a nihilizalasrol??”

az akismet nevű spamrobot dönt. a kommentek mind kikerülnek (kis késéssel), de valami miatt szűr egyes kommenteket (vagy hivatalból, vagy azért, mert itt valamiért gyakori egy korábban bannolt szó vagy kifejezés, ami simán lehet, hogy csak falspozitív, például véletlen/vétel szó összetételben van jelen, nem direktben használva – még nem nagyon sikerült rájönnöm, mert nehéz úgy átnézni tüzetesen a kérdéses kommenteket, hogy ne fussak komoly spoilerekbe:)

UPDATE: megnéztem, a log csak ennyit ír: Comment was caught by wp_blacklist_check – ergó valami az elmúlt 15 évben letiltott szó, vagy szórészlet az oka. bár eső után köpönyeg, de aki akarja, vesse össze enzo 5:19-es és hádész valamivel korábbi kommentjét, hátha van valami közös halmaz, ami necces lehet, mert most azokat aktiváltam.

Enzo - 2021. 02. 06. 05:19

Reaction time! taggelek mindenkit :D

@elmebaj és @Llew:
A Medina elhanyagolása jogos, az tényleg felróható a sorozatnak, hogy onnan abszolút semmit nem kaptunk az évadban.

könyves/nemkönyves kibeszélő témája: én próbáltam egyrészt minimalizálni az utalásokat, másrészt átcsábítani az embereket oda, de mondjuk a már a sorozatban is megtörtént eseménykről megjegyezni, hogy “na ez pont így volt”/”máshogy volt” a könyvben, az sztem nem spoileres.
@elmebaj: “megsem akarok a konyvekrol beszelgetni egy sorozatos oldalon” -> WTF? a sorozat alapjául szolgáló könyvekről már hogyne lehetne jogosan beszélgetni a megfelelő helyen? van létjogosultsága a könyves kibeszélőnek, mint láthatod, van benn cirka 300 komment… ha meg nem írsz olyat ami oda tartozna, akkor mit zavar, hogy néha felhívjuk rá a figyelmet? nem értem…

@Llew 02. 03. 22:33
“A szakításnál a fiúk döntése meglepett. Bertold racionálisabbnak, Josef viszont Oxanához közelebb állónak tűnt a döntéséhez képest.” -> ugye? Josep állt közel Oksanához (egyező tetkók meg minden), és ehhez képest pont ő fordult ellene Drummer védelmében, Bertold meg nem.

Cas Anvar zaklatós témában:
több mint 40-en vádolták meg, elég para ügy, redditen van róla rengeteg infó:
https://www.reddit.com/r/TheExpanse/comments/hi7c7q/designated_thread_for_discussing_cas_anvar/fweg1k1/

@B 02. 05. 09:07
“inkább forgatták volna újra Anvar jeleneteit Christopher Plummerrel minthogy megöljék Alexet” -> ezt az időzítést, bakker…
ja látom közben te is rájöttél, hogy pont egy fél nappal a halálhír előtt írtad :S

@Thunder:
“ha már az előző évadban felfedeznek egy új világot, arról zero szo esik a mostani evadban” -> umm what? 1300 új világra nyílt kapu, tudjuk hogy egy csomót elindultak gyarmatosítani (hónapok alatt odaérve!), az Ilus/New Terra meg konkrétan egy teljes évadnyi sztorit elvitt, mi kéne még? (Laconia, de az meg úgyis jön.)
Keon Alexander meg sztem remekül alakította Marcot, nekem külön tetszett az a hangsúlyozás, ahogy forradalmian adott elő egy atyáskodást is
“baromira es szuksegtelenul tulnyujott beszelgetesek” -> ilyeneket mondjuk a FearTWD-ben láttam, itt kevésbé…

@Mattatore: tudom hogy megsemmisült, csak “eltűnés”nek fogalmaztam, mert végülis vizuálisan így is értelmezhető :)

@elmebaj 02. 06. 00:24
na ezt meg jól összefoglaltad :)

elmebaj - 2021. 02. 06. 05:42

@Enzo
> WTF? a sorozat alapjául szolgáló könyvekről
> már hogyne lehetne jogosan beszélgetni
> a megfelelő helyen?

Kicsit tulgondoltad ezt, mert ehhez hasonlot sem allitottam.

Annyit jegyeztem meg, a “konyv” szora rakereso es aztan ebbol egy teljesen kreten logikai ugrassal a “konyvolvasok spoilerei miatt olvashatatlan a kommentfolyam!” vonalat bedobo karogoknak, hogy en nem a konyvet kibeszelni jovok ide, es csak azert, hogy ok jobban erezzek magukat egy egyebkent fals pozitiv eredmenyt hozo butasag miatt, nem fogok a konyves kibeszelobe atfaradni – ugyanis itt es most a tevesorozattal kapcsolatos diskurzus erdekel.

Ha megnezed, egy szoval sem minositettem sem a konyves szekciot, sem annak letjogosultsagat, legfeljebb azokat, akik szerint minden konyvolvasot oda kene zarni, nehogy elrontsak a tobbiek szorakozasat.

(egyebkent azota direkt figyeltem, a “konyv” szo az ominozus megjegyzes ota szinte kizarolag olyanoknal kerult elo, akik bevallasuk szerint nem olvastak, megpedig pont abban az osszetetelben, hogy “…a konyvet nem olvastam, de…”. De ezt csak a keyword-naciknak mondom.)

De ha nem gond, ezt innentol hanyagolnam.

Llew - 2021. 02. 06. 11:51

Emberek tegyünk pontot ennek a könyves témának a végére, mert most már elég zavaró, hogy a kommentek nagy részét ez viszi el.

Enzo - 2021. 02. 07. 01:30

hű, nemtom hogy lett hajnal negyed 6-os kommentem, kb negyed kettőkor küldtem :) de ja, használjatok jegyzettömbben backupot és/vagy a Ditto nevű vágólapkezelő progit, én mindkettőt szoktam, és így tuti nem vész el semmi :)

@elmebaj: ja oké, lehet én értelmeztem rosszul.
de ja, amúgy tényleg beszéljünk már inkább a fináléban történtekről, bár én már asszem mindent leírtam, amit akartam (kicsit átfogalmazom és kész az évadzárós poszt, úgyis vendégbloggeres, nem? :P – na jó, csak vicc volt, asszem)

Yooha - 2021. 02. 07. 08:38

Az, hogy Alexet kiírják, és hogy miért, nem tudtam, így meglepett.
Az azért érezhető volt, hogy valami IRL oka lehet, nem passzolt dramaturgiailag, hogy kiírják.
A végén a marsi hajó átkelésénél az a vörös effekt mi volt? Szétbuzgerálódott a hajó?

elmebaj - 2021. 02. 07. 14:56

@Yooha

> A végén a marsi hajó átkelésénél az a vörös effekt
> mi volt? Szétbuzgerálódott a hajó?

Erre eddig nem volt semmi több információ a sorozatban. Annyit lehet tudni, hogy Holden már tapasztalta ezt, illetve azt tippeli, hogy ez megtörténhetett más hajókkal is, és ilyenkor nem barátságos kapcsolatfelvétel történik. :)

Én vártam, hogy kicsit egyértelműbben megmutassák, hogy mivel jár egy ilyen “kontakt” (végülis a baljós felvezetést már megkapta az évad elején), de ehelyett gyakorlatilag csak volt egy “baljós felvezetés 2”, bármiféle további konkrétum nélkül.

(Megj: szerintem irtó pocsékul nézett ki az effekt, béna 2000-es évek eleji hangulata volt. Annyival látványosabban lehetett volna ezt megoldani…)

emese - 2021. 02. 07. 18:52

A végén a Barekith ugyanazzal az effekttel ér véget mint amit a 4.evadban lattunk amikor Miller es Okoye atmegy a bomban amit azok hagytak akik elpusztitottak a protomolekula alkotoit. Ezt Holden be is mutatja az 5. evad elején Fred Johnsonnak. Szóval tippre a protomolekulat megalkoto civilizaciot elsöprő masik idegen csapat van a marsi hajo eltuntetese mogott. Gondolom most az emberiseget akarjak majd kisoporni, mivel most az emberek hasznaljak a protomolekulat.

walaki - 2021. 02. 09. 13:36

Kicsit megkésve, de megtörve nem :-)

Összeségében jó volt az évadzáró. Bár érzésre tényleg kicsit elvetették a súlykot, és túl kevés történt ebben az évadban (de ezt csak így utólag gondolom, miközben néztem, nagyon belefeledkeztem, mert jó volt).

Igen, akadnak kissebb hibái, de melyik sorozatnak nem? Ettől még messze a legjobb sci-fi sorozat az utóbbi időben, nagyon emlékezetes karakterekkel. Jöhet a 6. évad!

Anvar-hoz: gáz volt na. De a lehetőségekhez képest a lehető legjobbat hozták ki. Nem hiszem, hogy lett volna sokkal jobb megoldás a körölményeket figyelembe véve. Egyébként Bobbie jobb lett volna, mert akkor marad a felosztás, egy marsi ki, egy marsi be :-) Jó, Bobbie határeset e téren, elismerem.

A spamrobothoz: annál azért összetettebb a dolog, mintsem hogy egyszerű szóazonosságot találjunk a letiltott posztokban. Ez úgy működik, hogy minden tiltott szó súlyozva van, és az akismet aszerint ad egy összpontszámot a posztra. Ha ez átlép egy bizonyos határt, akkor tiltja. Vannak szavak, amiknek a súlyozása egyből átlépi a határt, szóval elég egyszer említeni (ezeket könnyű kiszúrni). De vannak olyanok is, amik csak kicsit, ezért ha bizonyos szókapcsolatok fordulnak elő, akkor szűr, vagy ha tipikusan hosszú a poszt akkor sok kicsi sokra megy alapon lépi át a limitet. Mégegyszer, nagyon köszönjük @winnie, hogy ilyen kitartóan ellenőrzöd a spamrobot munkáját és állítod helyre a falspozitív posztokat! Komolyan mondom, hogy nem lehetünk elég hálásak, mert pontosan tudom, mekkora munka ez!

Hümér - 2021. 03. 01. 12:23

Valamiért azt hittem, több rész van még hátra, így jól meglepődtem, mikor láttam, hogy ez az utolsó. Az adagolás nem volt az igazi ebben az évadban. A közepén volt nem kevés fölösleges(en hosszú) jelenet, a végén meg kicsit túl sűrű lett.

De ettől eltekintve nem volt rossz. Amit lehetett nagyjából kihoztak belőle, főleg annak fényében, hogy a könyvekben ez az Free Navy sztori volt a számomra legnehezebben fogyasztható, legunalmasabb szakasz. A protomolekula szál kb. semmit nem haladt, helyette élvezhettük a végtelenül irritáló Inaros famíliát. Jó hír, hogy a karaktereket tökéletesen átültették a sorozatba is, Marco ugyanolyan tenyérbemászó, mint ott, és Filip is hasonló. Az embereik szintén, kivéve szegény Cynt, őt nagyon sajnáltam.
Ha már karakterek: Alexet kedveltem a sorozatban is és olvasva is, így nekem hiányozni fog. De érthető, hogy eltávolították a történtek után. Lehet, hogy jobban is meg lehetett volna oldani, de szerintem egész jól sikerült.
Amos az abszolút kedvencem, ő most is hozta a formáját.
Naomi alakítása most jobb volt, mint a korábbi évadokban. Már-már szimpatikus volt.
Holden továbbra is pocsék. Sokakkal ellentétben én a könyvben kedveltem a karaktert, itt viszont egyszerűen a színész miatt sokkal nehezebb.
Gondolom, Bull lesz Alex helyett, ez szerintem oké. Jó arcnak tűnik, és elég karakteres is ahhoz, hogy ne csak szobadísz legyen.
Drummert imádom továbbra is.

Ami nem egészen tiszta az az, hogy mi is lesz az utolsó évaddal. Mennyire lesz lezárva a történet? A Laconia szál már el lett indítva, ami tök jó, de bele fog férni egy évadba ez, Inarosék és a protomolekula dolog lezárása is? Remélem, ez nem olyan gyalázatosan összecsapott módon, kretén húzásokkal telepakolva lesz befejezve, mint a Trónok Harca volt!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz