login |

His Dark Materials: vége a 2. évadnak – írta Pamats

2020. 12. 23. 21:20 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Kicsit bajban voltam az idei Az Úr sötét anyagai-évad nézése közben, hogy mit fogok majd írni a szezonról, hiszen nagyrészt áll az, amit korábban is mondtam, miszerint maga a sorozat világa és a története tetszik, de nekem valahogy a kivitelezés és a részek felépítése sokszor sántított.

Ez nyilván nagyban köszönhető a könyves alapanyagnak, és a részek is olyanok voltak, mint egy-egy fejezet, ezért nem is tudnám eldönteni, hogy egybe lett volna jó haladni velük, vagy pont az volt a jó, hogy javarészt homályban voltam a történéseket illetően. Ahogy a kommenteket olvasom, ez a könyveket olvasva is hasonlóképp lehet.

A 2. évad a regényciklus középső, második darabját, A titokzatos kést dolgozza fel, és a hírekből tudhatjuk, hogy berendelték a 3., egyben befejező évadot, ami pedig majd a záró kötetet (A borostyán látcső) adaptálja.  Egyelőre nem beszéltek arról, hogy terveznének a könyveken túl folytatást, vagy a kapcsolódó írásokhoz és előzményekhez való hozzányúlást.

Mindez azért érdekes, mert középső darabhoz híven az egész szezonnak megvolt végig az átvezető jellege, és sejthettük, hogy nem kapunk majd válaszokat minden kérdésre, valamint azt is, hogy nem itt dőlnek el a nagy dolgok, inkább csak tovább szövik az eseményeket és elindítják a szereplőket a majdani (végső?) útjuk felé.

Ezzel mind nem is lenne baj, de mint arra már kitértem, nekem emiatt sokszor a részek akadoztak kicsit, főleg a szálak váltakozására gondolok az epizódok során. Bár nem feltétlenül igazolódott az aggodalmam, miszerint talán túl felvezető jellegű, volt az első két rész, és a maradék öt volt ahhoz, hogy kerekké tegye az összképet, kifejtsen mindent.

A gond talán a tempóval volt, hiszen hol nagyon belassultak az események, hol megint jött az infóáradat és kapkodhattuk a fejünket, hogy kinek mi a célja. Szintén ehhez kapcsolódik, hogy nem minden szereplő kapott azonos képernyőidőt meg kidolgozást, ami nem minden esetben volt szerencsés megoldás.

Tovább mögött kisebb spoilerekkel folytatom.

Számomra továbbra Miss Coulter karaktere és ambíciói a legérdekesebbek, főleg, mivel még mindig ő a legárnyaltabb szereplő is, és hála Ruth Wilson-nak, minden másodperce remek és feszült. A többiek sajnos néha elszürkültek mellette (még talán Will és Lyra, az ő kapcsolatuk erős, de legalább róluk is megtudhattuk mi a szerepük, miért fontosak) és azt is éreztem, hogy idő és párbeszédek hiányában nem minden szál bontakozhatott ki megfelelően.

Ez különösen a finálénál volt szembetűnő, ahol nagyon érződött, hogy egy epizódot még szántak a készítők az évadba, de a jelenlegi helyzet miatt nem tudott megvalósulni. Emiatt bár izgalmas volt a zárás, de nem minden karakter vagy esemény kapta meg az elvárt katarzist, gondolok Lee vagy Will apjának a halálára, és itt jönnek megint képbe a szerkezeti apróságok, de ezt hátha pótolja majd a folytatás.

Rengeteg szál és szereplő van még mozgásban, ráadásul túl sok a hirtelen semmiből felbukkanó infó meg új dolog, ami (feltételezem) később nyer értelmet, de ki tudja, talán emiatt egyszerre rejtélyes és izgalmas is ez a világ.

Voltak egyébként nagyon erős jelenetek, amik remekül bővítették a karaktereket és mélyítették a sztorit, mint például Miss Coulter a másik világban, vagy szintén az ő találkozása a fantomokkal, esetleg a párosa Lee-veé, de említhetném a kés bemutatását és megszerzését, Mary-t és a sötét anyag tanulmányozása, illetve az angyalok és a fennhatóság felbukkanása. Kár hogy ezek inkább elszórtan voltak néha jelen és ugyanúgy voltak üresjáratok is szép számmal.

A szezon végén szerencsére azért nagyjából képbe kerültünk a motivációkat illetően, hála Asriel feltűnésének és szónoklatának, és többet megtudhattunk a történet gondolatiságáról, már ami a port, a vallást, a gondolatok és tettek szabadságát, na meg azok viszonyát illeti.

Továbbra is ez a elgondolkodtatóbb része az egésznek, valamint jól rezonál a mi világunkra is, nyilván a könyv szerzőjének is volt ezzel egy határozott mondanivalója. 

Bár úgy tűnik, hogy eléggé vegyesek az érzéseim a sorozattal kapcsolatban, még mindig abszolút izgatottan várom a folytatást és egyben befejezést. Reméljük az alkotókat sem fogja semmi akadályozni abban, hogy azt a víziójuknak megfelelően leszállítsák.

Will és Lyra most ugyebár egy darabig külön utakon lesznek. Az események, ha kicsit kevés felvezetéssel is, de mozgásba lendültek és megérte kivárni a válaszokat. Egy erős harmadik évad lehetőségét vetítetteék elénk, és van is miben bizakodnunk, mert idén, átvezető jelleg ide vagy oda, a hangulat és a látványvilág is kifejezetten erős volt.

17 hozzászólás Ne habozz!

wondorog - 2020. 12. 20. 23:59

akik nem olvasták a könyveket, azoknak elég wtf lehetett a rész.
Én is pislogtam volna, ha nem éppen ma olvasom a cikket, hogy elvileg tervben volt még egy rész az évadra, ami teljes egészében Asriel szemszögéből játszódott volna, csak sajnos a vírus miatt nem sikerült leforgatni. Sajnos ez nagyon kihatott a fináléra (tippre az Asriel-es lett volna a 7. rész). Nem fogok spoilerezni, de ez az “Authority” emlegetés annyira a semmiből jött (cáfoljatok meg, de szerintem ezelőtt sosem hangzott még el a sorozatban), így gondolom a le nem forgatott rész alapozta volna meg a mitológiát, így viszont sajnos elég érthetetlenné vált a dolog.
Pont egy éve olvastam először a könyveket, valamikor az 1. évad felénél, így nem emlékszem pontosan ezen a ponton milyen mélyen mentek bele már a mitológiába, aki jobban benne van a témában esetleg felvilágosíthat, viszont így nagyon megsínylette a sorozat a dolgot.
Ezektől eltekintve a főbb szálak nagyjából rendben voltak, egyedül Jopari halála volt még nagyon random és eröltetett nekem így.

tadd - 2020. 12. 21. 02:09

Elég kevert érzéseim vannak, de én szerettem ezt a részt. Volt benne sok wtf de igazából a könyvekben is sokszor éreztem ezt, nem volt vele bajom. Amúgy a Fennhatóságról már beszéltek a Magisztériumban, de megértem, ha valakinek nem jön át :D Mindenesetre bízhatunk folytatásban mert a 3. évadhoz 6/8 rész scriptje kész és már beküldték a fejeseknek. Szerintem meglesz a greenlight és folytatódhat a dolog!

Llew - 2020. 12. 21. 14:52

Őszintén megmondva tetszik sorozat, szórakoztató, jó hangulata van, jók a szereplők, de fingom sincs miről szól két évad után. Max egy halvány elképzelésem van.

Anak - 2020. 12. 22. 11:32

Én olvastam a könyveket (bírtam), még a korábbi nagy mozifilm előtt, és mégis úgy ülök itt a sorozat előtt, hogy szinte minden új. Semmire nem emlékszem a könyvekből.
Talán pont azért, amit egyszerre Llew és Tadd is mond. A sorozat és a könyv is magával ragadó, de az alapanyag valójában elég zavaros és nem egyszerűen emészthető.

walaki - 2020. 12. 23. 00:01

Jó volt, tetszett! Határozottan jobban sikerült, mint az első évad, pedig az is elég jó volt!

A sztori remek, a CGI általában elmegy, de amikor főszerepet kap (jegesmacik meg a fantomok pl) akkor igazán semmi kivetnivalót nem lehet találni benne, sőt. A szereplők alakítása is elfogadható, egy-két esetben pedig határozottan felejthetetlen élményt nyújt (Coulter alakítása elképesztően jó, ahogy már többen megjegyeztétek).

Az utolsó résznél egyetértek, tényleg hiányzott az a bizonyos alapozó 7. rész. Nekem, mint könyvet nem ismerőnek az jött le, hogy a Magisterium az Authority valamiféle leányvállalata, de posztok szerint inkább Istent és a holdudvarát kell érteni alatta. Azért nem volt rossz így sem, kellően izgalmas volt háttérismeret nélkül is. És cliffhangernek sem utolsó! Várós a következő évad!

Shannen - 2020. 12. 23. 21:56

A könyveket nem ismerőként, nekem az a “bajom” a sorozattal, hogy hiába telt el 2 évad még mindig nem látom, hogy miről is akar szólni, mi a végcél, mit is akar Asriel elérni stb. Ezen a helyzeten az sem segített, hogy az utolsó részben bedobták ezt a Fennhatóság dolgot, de mivel kb a semmiből jött, ezért csak lógott a levegőben. Jó, persze itt ha jól tudom a Covid a hibás, mert nem készülhetett el az Asriel-központú epizód, ami pont ezt alapozta volna meg.

Mindezek ellenére élveztem az évadot, szerintem elég jó ütemben is haladt a sztori. Cittagazze is nagyon tetszett, és Mary karaktere is, örülök, hogy marad a folytatásra is.

Azt viszont sajnálom, hogy mind LLM-től, mind Andrew Scott-tól búcsúztunk, főleg, hogy ők talán több játékidőt is kaphattak volna.

És igen, Ruth Wilson magasan kiemelkedik a csapatból, látszik, hogy élvezi a szerepet és az írók is szeretnek vele foglalkozni, legalábbis, ha jól vettem ki a kommentekből, akkor a könyvekben ilyen méylségekig nincs bemutatva a karakter.

Ja, meg a fantomok. Nem csak jól néztek ki, de imádtam a hangokat is, amiknek a kíséretében előbukkantak. Technikailag még mindig ütős a sorozat, de hát egy fantasy-tól mondjuk ez a minimum, amit elvárhatunk.

zoliszekely - 2020. 12. 23. 22:51

Nagyon jó kis évad volt ez is. A tavaly nálam az év újonca lett és idén is folytatta ott ahol abbahagyta. A két szereplőből akit a végén kiírtak legalább egyet megtarthattak volna és ezért nálam ez az évad 10/8.5 lett így.

tadd - 2020. 12. 24. 00:20

@Shannen: sajna vagy nem a könyvek is ilyenek. A történet ezen pontján fogalmunk sincs mi van, és olvasóként egyszerű, mert fogod a harmadik kötetet és kész, de most sajnálom szegény show-only emberkéket.. :D Lehet lesznek páran, akik belenéznek ezután a könyvbe, főleg, hogy valszeg 2022-ig kell várnunk majd. De ez csak jó dolog, népszerűsödhet a trilógia. Még anyukám is azt mondta az évadzáró után, hogy majd lehet oda kell neki adnom a harmadik könyvet, mert ki akar ennyit várni? :D

punyapapa - 2020. 12. 24. 05:22

Spoileresen
Nekem alapvetően tetszett az évadzáró.
A Lord Asrieles rész az nagyon hiányzik, mert így totál nem érthető, hogy miért állnak az angyalok az ő oldalára, és az sem, hogy Will apja, miért akarja a fiát Asrielhez küldeni. Azért remélem, hogy a 3. évad nyitó része, az Asrieles rész lesz.
De sikerült igen pesszimista befejezést összehozni.
13 éve, amikor kijött a film, akkor elolvastam a 3 könyvet, mert kölcsönkaptam egy osztálytársamtól, de semmi nem maradt meg :D remélem valaki megszán most :D
Én azért örülök annak, hogy a 3. évaddal vége lesz, bár szívesen nézném tovább. Viszont azt nem akarom látni, hogy egy remek sorozatból, miképpen válik nézhetetlen szarrá.

Martina - 2020. 12. 24. 19:25

A könyv is ilyen, abban sem kapunk választ mindenre, és ott is így random dobják be az angyalokat a képbe. Az egyik dolog, ami engem kicsit elszomorított az Will apjának halála, nagyon hülyén oldották meg a sorozatban, a másik ami kicsit dühített az, hogy kihagytak egy nagyon fontos dolgot a fantomok mitológiájából. Összességében viszont tetszett a sorozat, mindenképpen megnézem a folytatást.

Taz - 2020. 12. 28. 12:18

Én imádtam ezt az évadot, szerintem jól mozgatták a szereplőket és a tempó is jobb volt, mint az első évadban. Talán csak az evadnyitó, meg a negyedik rész volt kicsit gyengébb.

Will apjának halála a könyv egyik legszívbemarkolóbb, kegyetlenebb és legjobban megírt halála. Sikeresen kiherélték és súlytalanná tették, ezért nagyon mérges vagyok.

@Martina ha ugyanarra gondolunk a fantomok mitológiájával kapcsolatban, akkor az a könyvekben is csak a harmadik közepe-vége felé derült ki, ha jól emlékszem.

Alig várom a harmadik évadot, ami viszont kicsit aggaszt, hogy csak 8 részesre tervezik. A harmadik könyv hosszabb, mint az első és a második együttvéve, nagyon sok szereplőt mozgat, nagyon sok helyszínen. Nem tudom elképzelni, hogy 8 részbe hogyan lehet belesűríteni mindent, attól félek, hogy nagyon sok szálat ki kellene vágni hozzá,ami nem lenne szerencsés.

Olbueron - 2020. 12. 29. 13:26

Ahogy sokan leírták már, a könyvek nélkül csak egy nem túl mély, össze-vissza kapkodó sztori képe alakulhat ki a nézőben. Elég vastag könyvekről van szó. Ez nem túl jó hír a jövőre nézve, mert a harmadik könyv a legvastagabb, és csak a fontosabb helyszínek, és cselekmény főbb eseményeinek száma is messze több, mint amennyi epizódra számítani lehet. A világépítésnek is olyan szintű felpörgetésére lenne szükség, ami sajnos nem fog beleférni 7-8, vagy akár 12 részbe sem. Ennél a sorozatnál indokolt lett volna dupla évadokkal számolni egy-egy könyvre. A lényeg sajnos sok esetben elsikkadt eddig is.

takin - 2021. 01. 04. 13:15

Én csak a majom miatt nézem. Oscart neki. :)

Józsi - 2021. 01. 05. 20:29

Sziasztok !

Tudja valaki hol forgatták a Cittagazzeben játszódó részeket ?

Taz - 2021. 01. 06. 21:01

Wales fővárosában Cardiff-ban építették fel Citagazze-t, úgy tudom. Van egy videó a youtubeon (nem akarom linkelni, hátha a spam szűrő megfogja, de könnyen megtalálható: His dark materials season 2 exploring cittagazze a címe)

illetve van jó pár cikk online is ami taglalja, hogy hogyan tervezték és, hogy megannyi különböző helyről merítettek inspirációt a város megtervezéséhez.

gecsega - 2021. 02. 22. 09:27

Sziasztok!
Mennyire van annak értelme, hogy 2 évad után elolvasom a 3. könyvet? Mert nem biztos, hogy képes vagyok várni 2022-ig.. :)

Dust - 2022. 07. 06. 20:03

Ha valakit érdekel a Por metaforája google scholar-on megtalálja ezt a cikket: Dust as an All-Inclusive, Multifunctional Metaphor in Philip Pullman’s (Sci-hubról le tudod tölteni és DeepL nevezetű fordítóval le tudod fordítani), ha valakit tényleg érdekel miről is szól az egész történet, én a könyv elolvasása után se értettem mi a mondanivalója, de ez a cikk nagyon jól elmagyarázza

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz