login |

I’ll Be Gone in the Dark – írta Bookworm

2020. 12. 23. 15:50 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: doku, kritika,

If you scream or move I will put this knife through your throat and I‘ll be gone in the dark.

Az HBO idei dokusorozata, az Eltűnök a sötétben Michelle McNamara azonos című true crime regényének eseményeit dolgozza fel. A Kaliforniai Gyilkosnak nevezett titokzatos bűnöző 50 betöréses nemi erőszakot követett el, és legalább 13 embert gyilkolt meg Kalifornia különböző városaiban 1974-től 1986-ig.

A pszichopata szexuális ragadozó titokban figyelte meg kiszemelt áldozatait: tökéletesen kiismerte a szokásaikat, a napirendjüket, majd a kertvárosi házakba behatolva éjszaka, váratlanul támadta meg őket: maszkban, gyakran félmeztelenül, kést szorítva a torkuknak. Amerika legjobb nyomozói és rendőrei évtizedekig nem tudták azonosítani, sem elkapni a gyilkost.

2013-ban egy bűnügyi újságíró, Michelle McNamara eredt az elkövető nyomába, megszállottan kutatott és publikált a bűnügyről, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak. McNamara 2016-ban azonban váratlanul meghalt, mielőtt befejezhette volna a könyvét, így végül nem élhette meg a gyilkos 2018-ban történt letartóztatását, amihez közvetetten maga is hozzájárult, illetve könyvének nagy sikerét sem. 

A sorozat két szálon fut: egyrészt megismerhetjük a Kalifornia Gyilkos rémtetteit, illetve Kalifornia különböző városait, az amerikai életet az 1970-80-as években, és a bűnüldözés technikai fejlődését, másrészt McNamara megszállott nyomozását, és rövid életének jelentős eseményeit. 

Az erőszaktevő tevékenységét rekonstruált jelenetekkel és korabeli híradós bejátszásokkal, valamint a ma is élő áldozatok és nyomozók segítségével mutatja be a sorozat. A túlélők érthető módon nehezen tudnak beszélni az átélt borzalmas eseményekről, mindegyikük másképp próbálta meg feldolgozni a támadást. McNamara-nak köszönhetően a sértettek egymásra találva közösen léphetnek a megnyugvás ösvényére. A gyilkos rokonai is megszólalnak, akiket szintén megrázott ez a bűnügy. 

McNamara tevékenységét nyomon követhetjük a könyvből történő narrálás (Amy Ryan révén), archív felvételek, illetve a közeli ismerőseinek és családtagjainak a beszámolói segítségével. Az írónő a bűnügyi újságírást a személyes hangvételével újította meg, mivel korábban nem volt jellemző erre a műfajra, az áldozatokkal való együttérzés, a tragédiájuknak az emberséges bemutatása. 

Most of the TV shows that would cover these stories were very old or really kind of exploitive. We spent a bunch of time watching a reenactment of a beautiful young actress being attacked and over while wear lingerie. But McNamara’s blog kind of changed, I think the focus. She personalized those people.

A dokusorozat 6 rész alatt közérthetően ismerteti a bűnügyet időrendben haladva a végkifejletig. A képi világ és a zene is teljesen rendben van, remekül megalapozzák a hangulatot, habár számomra a sorozat legemlékezetesebb része maga az intró volt. A sorozat utolsó két része, mely az írónő halálára, illetve az áldozatok egymásra találására és utóéletére fókuszál, különösen szívszorítóra sikerült.

A sorozatot érdemes megnéznie a true crime műfaj kedvelőinek, a bűnügyi nyomozások iránt érdeklődőknek, illetve azoknak akik szeretik a megrázó, emberi sorsokat bemutató darabokat. Részemről 8/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz