login |

Big Mouth: a 4. évad

2020. 12. 28. 15:50 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Nem olyan rég zárkóztam fel a Netflix nagyon pimasz (provokatív? polgárpukkasztó? prosztó? perverz?) szériájának első három évadjával, ami után megérkezett decemberben a negyedik szezon is – az ötödik és a hatodik pedig már rég zöld utat kapott. Már akkor sem éreztem, hogy a Hormonokkal túlfűtve az új kedvencem, de nem mondhatom, hogy nem voltak humoros és tanulságos pillanatai amellett, hogy az alapját igen hétköznapi események képezték.

Mostanra viszont eljutott egy olyan szintre a sorozat, ahol igen könnyen kaszálnám. A humor mértéke változatlan, azzal az ég világon semmi baj, viszont már túlságosan a talajtól elrugaszkodottnak érzem amellett, hogy inkább elborzasztott, mint megnevettetett. Folytassuk a tovább mögött spoilerekkel.

Az idei szezon több fronton is újításokat hozott be: egyrészt nem a megszokott helyszíneken játszódott (többségében), másrészt kaptunk új szörnyeket.

Ezúttal a szorongás érkezett egy szúnyog formájában, ami ígéretesnek hangzott, de túl sok mindent nem tudtak kezdeni vele. Rettentően kevés jelentőséggel rendelkezett az epizódokban, nem is véletlen, hogy olyan keveset szerepelt. Mellette a szokásos hormonszörnyek, a Szégyen-szörny és a Depresszió-macska is megjelentek.

Az új helyszínekkel vegyes érzéseim támadtak. A nyári tábor kimondottan jó alapanyag volt, több poénos jelenetsort is sikerült belőle kihozni az új, transz karakterrel együtt, viszont a végére már az Andrew ürülék-szülésével átesett a ló túloldalára, ahogy Nick bábaként segítette legjobb barátjának babaméretű végtermékét a világra. Ez már nem az az egyszerre intelligens és perverz humor, amit kedveltem a sorozatban.

Sajnos ezután sem lett más, amikor Nick narcisztikus jövőbeli énje felbukkant egy szokatlan flashforward epizódban, ami még önmagában nem is volt rossz, mert ötletesen oldották meg, ki hova jutott az évek alatt (cserébe az apokaliptikus elgondolásból származó fordulatokkal már megint elvetették a sulykot), viszont a testét átvevő személyiség és a testéből kitaszított szellem-Nick már megint a too much kategóriába tartoztak. Nem beszélve arról a Godzilla által inspirált háborúról a záróepizódban.

A legnagyobb probléma tehát a negyedik évaddal az, hogy (nem hittem volna, hogy ezt valaha is leírom) túl kreatívak lettek a készítők, már nem elégszenek meg az egyszerű, mindenkivel előforduló pubertáskori jelenségek elővételével, hanem apokaliptikus világ és szörnyháború is kell nekik. Közben gyakran megfeledkeztek olyan karakterekről, mint a szülők, Jessi, de Devin és DeVon sem kapott túl sok szerepet.

A két főszereplő srác mellett Jay és Lola párosa, valamint Missy szerepelt a legtöbbet. Missy igen nagy változáson ment keresztül nem csak külsőleg, de belsőleg is. Igaz, a szezon második felére visszavettek belőle, de az első néhány epizódban ha nem is a legszórakoztatóbb figura címét érdemli meg, érdekes irányba haladt a története.

Ahogy Jay és Lola esetében is, akik egy párt alkottak. Náluk mondjuk az érdekes szó inkább idézőjelben értendő, hiszen ők rengeteget mutatkoztak a sártócsában smároló párosként. Kettejük szála mégis még azok közé tartozott, ami lekötött, hiszen itt az első kapcsolat, a “szeretlek” szó súlya és az első ujjazás jelentősége került elő, ami valljuk be, minden tinédzsernél nagy élmény, a sorozat pedig korábban ezeknek szokatlan ábrázolásával nyerte el tetszésemet.

Tény, hogy megnéztem pár nap alatt mind a kilenc részt, de nem azért, mert annyira tetszett volna. Hiányzott az intelligens humor az eszeveszett mellől, hogy ne csak képzelődjünk szörnysztorikat, de tudjunk valamilyen formában azonosulni is a karakterekkel. Könnyen tudnám most kaszálni, így meglátjuk, hogy a következő évad érkezése épp milyen hangulatomban kap el. A spinoff is hamarosan érkezhet.

1 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2020. 12. 28. 18:37

Lehet, hogy jó pillanatomban kezdtem nézni az évadot (az előzőeket nem olyan régen néztem egyben), de nálam nagyon betalált. Kifejezetten tetszett a valóságtól avaló elrugaszkodás is. Talán a jövőben játszódó gyengébb volt, de a többi nagyon tetszett. Persze kell egyfajta hozzáállás, hogy emészthető legyen sok poén. Elég durva témákat (is) érintettek. Részemről jöhet a következő évad!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz