login |

Alice in Borderland: vége az 1. évadnak

2020. 12. 29. 21:28 - Írta: human

18 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

A Netflix leghype-osabb japán sorozata ez, ami a Battle Royale, Saw és hozzájuk hasonló filmeket idézi. A spoilermentes ajánlóhoz a kezdésről szóló írásunkat javaslom igazából.

Hogy milyen az Alice Határországban röviden? Jó kis popcorn, elnézhetőek a hibái, bár szinte minden részből kivágható lenne vagy 10 perc, ha a készítők egyetértenének a popcorn kijelentésemmel.

Lehet, hogy tényleg megosztó lett a végére az évad? Bár az 1×03 nagy változást hozott, de igazából kettővel utána valami teljesen másba is átment a sorozat azzal, hogy a játékok kicsit háttérbe szorultak, de persze a végére, a fináléra azért még volt egy hatalmas TNT láda.

Viszont részemről csak a rejtély és a játékok vitték előre, így amikor erősödtek más témák, akkor bizony eléggé elkezdtem unatkozni rajta. Csak hogy egy általánosabb véleményt az elejére véssek, végignézhető az évad, szórakoztatott, de ha az első két rész nem tetszik valakinek, akkor ne várja messiást, hogy majd jobb lesz, “beindul”, megkomolyodik, mert ez nem történik meg.

Nem kerülgetem tovább a spoilereket, a tovább mögött már peregnek azok is.

A fő problémám egészen a végéig kitartott: a drámai szálak túl felszínesek és kidolgozatlanok voltak ahhoz, hogy ennyi időt pazaroljanak rájuk. Nem sértésként, de valahogy végig gyerekes volt az egész, mintha egy 13 éves írta volna a karaktereket. Lehet a mangában jobb, nem tudom, csak a sorozatot nézve mondom ezt, és igazából más popcornhoz hasonlítva az Alice in Borderlandet, nem a Nightcrawlerhez.

Viszont a Part megtalálásával még az a gond is bejött az előbbihez, hogy a játékok egyszerűen háttérbe szorultak. Nyilván nem magába a váltás tényébe kötnék, egy Walking Dead is lepihen néha városokban, bázisokban, nem lehet csak a vándorlás, vagy ez esetben csak a játék a főszerep. Viszont a közösség amit ábrázoltak, bár jó ötlet volt… de csak magamat tudom ismételni, felszínesen volt kidolgozva. És óhatatlanul is borzasztó volt pár új karakter, még akkor is, ha a túljátszást kivonom a képletből.

Viszont egy valamit nagyon éreztek: a kezdés, és végül a befejezés remek lett. A két kör lapos játék egyszerűen ütött. Mondjuk eléggé egyértelműen az író csak ezekbe a játékokba fektetett igazi energiát. Nyilván közrejátszik az is, hogy a szívvel játszanak, az árulással, de akkor is csak ezekben van igazi érzelem, pedig azért fizikai és logikai dolgok között is össze lehet melegedni a csapatoknak.

Mégsem csak éltetni tudom a finálét, mert ott már olyan akció és szörnyfilmes klisék voltak, hogy néha csak a fejemet fogtam. Ahogy a fegyveresek vezetőjét tulajdonképpen felmentették, ahogy a szétégett tetőről lezuhant visszatért, és ahogy az átoperált fiú meg a kardos összecsapott, az mind-mind rossz volt.

Az egészre pedig hab a tortán az utolsó részben tulajdonképpen megmagyarázott korábbi húzás, miszerint a másik oldalon is átlagember játékosok vannak, ha “győzöl”, sem a játékba téged kényszerítő ellen teszed, hanem más hozzád hasonlók halálát okozod.

Erre a folytatásban még a tétek is emelkednek majd. Nem csak a kártyák alapján, de ahogy felvezették az új arénákat, az is nagyobb szabásra utal. És egyszerűen kíváncsi vagyok miket ötölnek ki, még az összes hiba ellenére is.

18 hozzászólás Ne habozz!

Trallala - 2020. 12. 29. 22:30

Nagyon tetszett. Várom a folytatást.

Shyllard - 2020. 12. 29. 23:21

Örülök, hogy egyre több élőszereplős japán content jön Netflixre, de bármennyire is élveztem ezt a sorozatot (főleg elején meg végén), úgy érzem animében jobb lett volna. Ugyanezt el lehetett volna mondani 10 darab 20 perces epizóddal és semmit sem vesztünk.

Scat - 2020. 12. 29. 23:51

Érdekes, én nem éreztem elnyújtottnak, klisésnek, meg a többi rossz dolognak, amit írtál. Ettől függetlenül nem állítom azt, hogy biztosan nincs igazad.

Pusztán meglepő, hogy mennyire másképp csapódott le ez, de a végeredmény mégis ugyanaz. Mindegyikünk várja a folytatást.

Scat - 2020. 12. 29. 23:52

Illetve egy rész, amikor a végén a harcosok vezérét győzködték, miközben hülyére verte a főszereplőt, na az marhára elnyújtott volt. Élnie sem lett volna szabad annyi ütés után, nemhogy vitatkoznia :)

Mate4182 - 2020. 12. 29. 23:58

Egy par napja (talan pont karacsonykor) daraltuk le, aztan egybol a Sweet home-ot is.

Nekem bejott, bar most talan van nemi elfogultsag mert igy 32 evesen elkezdtem animeket nezni :D

Azt mondjuk nem ertettem hogy a parton most vagy mindenki egybol annyira yolo hogy tenykeg onfeledetten tudnak bulizni annak ellenere hogy par naponta az eletukert kell harcolniuk, vagy ott ilyenkor ez szunetel?
Szoval volt par megvalaszolatlan kerdes.
Btw ha valakiben meg aggodalom tamadt: a fiubol lánnyá valo karakter csak a mangaban volt fiu.
A szineszno szuletett holgy.

Scat - 2020. 12. 30. 00:13

Mate4182

Én úgy vettem észre, hogy a te szavaddal élve, olyan “yolo” ott az összes. Buliztak míg lehetett, számomra ez nem volt elrugaszkodott dolog.
Szünetük meg addig volt, míg volt vízumuk a nyertes játék után.

Animét nézni meg 32 évesen sem para :)

A nőről meg én sem gondoltam azt, hogy a valóságban sem az. Ez szerencsére nem a ST:D, ahol már senkiben sem lehetek biztos.

Kati néni - 2020. 12. 30. 01:03

1. Az alapszituáció nekem nagyon bejött.
2. Az egész olyan volt, mintha egy animét forgattak volna le hús-vér szereplőkkel. A karakterek kinézete, hogy mindenkit könnyen be lehessen azonosítani (bár így is néha összekevertem őket), a szájbarágások, a melodráma, az elnyújtott akciók. Egy jelenetet meg egyszer megnéztem és mértem az időt: a mobiltelefon szerint 3 perc volt kereken hátra a játékból, a valóságban eltelt majdnem 7.
3. Ha valaki rám bízná ezt a történetet, simán tudnám adaptálni európai vagy amerikai viszonyokra. Úgy ki tudnék tölteni 10-12 részt vele, hogy feszes marad. Emberibbé, mélyebbé tenném a figurákat. Sőt talán 2 szezon is kijönne belőle (2×10 rész). (Az első szezon csak arról szólna, ki hogyan került ebbe az új “országba” és hogyan alkalmazkodik, a második a Strandról). Oké, hogy ezen a helyen nem ér az emberélet egy fikarcnyit sem, de ha a szereplők összetettebbek, akkor jobban lehetne izgulni értük, az élet értékesebb lenne, nem kellene ennyi vért ontani). A Walking Dead íróknak sikerült, ott néhány füzetecskényi történést tudtak egy érdekes évadra duzzasztani.

Más: a Strandon hogy-hogy működött a kamerarendszer, amikor a nyomtatott áramkörök sehol máshol nem? Miért nem jutott eszébe senkinek, hogy visszanézze a felvételeket? Ha a városban felrobban egy épület (úgy tűnt, hogy gyakori), akkor miért nincs ennek semmi nyoma? Ha a lejárt vízumúak elpatkolnak, miért nincs oszladozó hulla az utcán?

Mellesleg a remake-emet teljesen más díszletek között forgatnám: másképp szűrném a színeket “határországban”, az épületek kopottak lennének, az utcák koszosak, a tükrökön át a “valódi világba” lehetne átlátni és sokkal több utalás lenne az Alíz csodaországban című műre legalább a szimbolika terén.

Ripazha - 2020. 12. 30. 08:53

féloff:@Kati néni:
Persze, hogy ilyen ötleteid vannak, mert még nem ismered a teljes sztorit :D Én már lelőttem magamnak és jobban várom a második évadot mint előtte.
És persze, hogy walking deadesen építenéd fel, mert nyugatiasan gondolkodol. Hála a jó égnek hogy a japánok nem úgy gondolkodnak, mert akkor minden második részben ülnének egymással szemben iszogatva és beszélgetnének a valójában semmis karaktereikről és szappanon csúsznánk el vasalás közben…(Ugyebár az elektromos hálózatot generátoron keresztül nyerték, így gondolom a kamerarendszer is így működik. Plusz ott van a tény, hogy miről is szól ez az egész, ami után teljesen mindegy lesz :D )
Óóóó most is bőven jelen van az alice csodaországban, csak nem annyira erőltetetten ahogy te belevennéd, és ez a része pont jól van így. Mert máskülönben az áthallás elrontaná a koncepciót, és a végén annyira belezavarodna saját lorejának magyarázásában, hogy űrspórákkal magyarázná meg ezt is ;)( ha már walking dead)
( Itt van egy komplett történet, amelyben pont annyira van jelen a fent említett mű, mint amennyire kell(nevek helyzetek), van egy komplett kidolgozott koncepció ami végbement, és végbe fog menni itt is remélhetőleg, és én nagyon kíváncsi vagyok ezt illetően, mert baromi ütős tudna lenni)

félOff vége:
Így is elég nyugatias volt, a japánok ennél eltérőbben szoktak alkotni, de látszik a netflix globális elhelyezkedésének ténye. Valószínűleg ez az egyetlen hiba amit fel tudok hozni az Alice in Borderland-el kapcsolatban.
Szerintem kiválóak a karakterek, a színészi játékuktól eltérően, kevésbé teátrális a karakterépítés, de jól van építve, pont amennyire kell.

Érdekesmód a gender dolog, a srácból lánnyá váló karakterünk, szerintem pont hogy sokkal jobban volt itt megfogva, mint sok nyugati társához képest. Nem volt túl tolva, be lett mutatva kellő tisztelettel, és kellően érzékeltetve a tradicionális japán hozzáállást ehhez. Nem kell ezt túl ecsetelni, annyit mondj amennyit mondani kell, se többet se kevesebbet. Az Alic in Borderland első évada pont annyit mond amennyit kell, se többet se kevesebbet.

Wittgen - 2020. 12. 30. 09:42

Nekem tetszett, viszont voltak benne olyanok, amiktől fogtam a fejem, pedig nem kevés ázsia filmet láttam már:
1. a “vezetők”nek tekintett embereket feltételek és gondolkodás nélkül követik, az utasítását végrehajtják, akármekkora hülyeség is. Nincs megkérdőjelezés.
2. a szereplők ostobák, még ha van is idejük – pl 2 óra – , akkor is az első megoldás mindig az, hogy a többieknek halniuk kell, semmi megbeszélés, logika, gondolkodás, legalább az elején
3. az előzőből adódik, hogy a megoldás mindig az orruk előtt van, amit sohasem vesznek észre, mert a saját pusztításukkal vannak elfoglalva
4. oltári gyávák alapjáraton, még a férfiak is a földön csúsznak-másznak bocsánatért esedezve, ahelyett hogy tennének valamit a cél érdekében (pl ha 1 valaki üti a társukat, a többi 10 csak jajgat és remeg, ahelyett, hogy közösen legyűrnék az ellent)

Igen, voltak, amik felbaszták az agyam a nézése közben, de mégis szórakoztató volt és pörgött, nyugatias TWD szerű lelassítása és szappanoperává minősítése a halála lenne a sorozatnak. Nem véletlenül hagytam ott az amcsi TWD-t sem az 5. évad után.

Ja, külön pozitívum, hogy azok a női szereplők, akik kaptak legalább 10 mondatot, azok valami elképesztően dögösek, pl a karatés raszta és a hegymászó. + külön pont, hogy nem picsogóra írták őket az alkotók, hanem tettrekész harcias nőknek.

Silver-sama - 2020. 12. 30. 11:15

Csatlakozom az előttem szólókhoz, miszerint ez jobban működött volna anime formában (egyébként van egy 3 részes anime belőle).
Nézés közben többször is éreztem azt, hogy ez egy régebbi manga, és azóta már több mű is merített belőle motívumokat, dialógusokat – hűek maradtak az alapanyaghoz? vagy elklisésítették?
A fináléban pontosan azt kaptam, amire számítottam – így sajnos csalódottan kellett felállnom, de mindenesetre várós a folytatás.

LambSkewers - 2020. 12. 30. 12:54

@Ripazha egyetértek minden szavaddal. Az Alice már így is egy nyugati ízléshez igazított sorozat. A szokásos japán színészi játék mérsékeltebb, illetve ahogy kinéz ez a dráma, nem tipikus japán sorozat, inkább filmhez hasonlít. Halálom, amikor a mi kultúránkat akarjuk ráerőszakolni egy másikra, vagy kinevetjük azt.

Nem mellesleg, a szociális kérdések mindig úgy vannak tálalva főleg a japán és koreai drámákban, ahogy azt illik. Mióta Trump nyert, azóta meg vannak bolondulva nyugaton az írók, meg úgy eleve a szórakoztatóipar egy kész veszedelem.

Nagyon örültem a 2. évad berendelésének és remélem több ilyen dráma lesz + reménykedek, hogy felkapnak 1-2 kínai sorozatot is. Például a wuxia cuccaik nagyon látványosak tudnak lenni.

Kati néni - 2020. 12. 30. 13:31

Ki nevezte ki?
Csak nálunk nem szokás az ennyire hülyének néző dramaturgia, a mexikói telenovellák voltak ilyenek 20 éve.
Nagyon szájbarágós.
1. A főhős hall valamiről, de még nem próbálta ki, és hirtelen ott terem a lehetőség arra, hogy ki is próbálja a dolgot. Vagy hirtelen felbukkan egy illető, aki kipróbálja/megmutatja.
2. Amikor a múltba utalnak, rögtön meg is jelenik hozzá a flashback.
3. A főhős levonja valamiből a tanulságot, aztán tíz perccel később történik valami, hogy a tanulságot alkalmazni tudja.
4. A mellékkarakter bemutatkozik, meg se ismerjük, hogy izgulni lehessen érte, rögtön le is hentelik, nehogy a főhősnek kelljen meghalnia.
5. A karakterek monológot tartanak (ez már a latin-amerikai sorozatokban sem szokás annyira), hogy a gondolatmenetüket ábrázolják. Jobb alkotók ezt szereplők közti dialógokban írják meg, ám sokszor elég csak egy sejtelmes nézés vagy valami lelkiállapotra utaló tett.

Ezek még egy rajzfilmben talán el is mennek, de nem egy felnőtteknek szánt anyagban. A Dragon Ballban is történtek olyanok, hogy egy csihi-puhi részeken keresztül tartott, a szereplő pedig flashbackelt közben teljesen érthetetlenül, 10 percre kimerevítettek egy képet és az ellenfelek gondolatait hallottuk közben.

Az arányok rosszak teljesen: karakterizálásra alig jut idő, de feleslegesen elnyújtott akciókra, ismételgetésre és monológokra meg annál több.

human - 2020. 12. 30. 14:32

de pont ez a baj, túl sok időt szánnak a karakterizálásra, de nem töltik meg azzal!

“Nem kell ezt túl ecsetelni, annyit mondj amennyit mondani kell, se többet se kevesebbet. ”

pontosan, egy vázlat az egész, kb. 1 oldalnyi manga pár kőegyszerű, kicsit sem árnyalt megvalósítással, ha valakinek ennyi kell és bezzeg a béna nyugatiak, annak hajrá.

LambSkewers - 2020. 12. 30. 22:28

Ki mondta, hogy bénák a nyugatiak? Én nem. Én mindössze azt mondom, hogy túl politikai lett a nyugati írásmód (ami oké, de ahogy bemutatják azzal van gondom) az elmúlt 4 évben és igen, akkor hajrá nekem, mert a keleti sorozatokat favorizálom már egy ideje. Az Alice tökéletes? Abszolút nem, de a kultúra más és egy olyan embernek, aki nincs hozzászokva a stílushoz annak, mint pl. Kati néninek, máshogy jön le a dolog, mint mondjuk nekem, aki lassan 10 éve néz ázsiai sorozatokat. Én különben nem fogok összekapni másokkal ilyen téma miatt. Mindenki más, azt szeret, amit szeret. Nem akarok senkit meggyőzni arról, hogy mekkora zsír sorozat az Alice, de a japán alkotók nem kevesebbek mint a nyugatiak, csak mert más a stílusuk, ezt szerettem volna kihangsúlyozni.

A legtöbb dolog, amit Kati néni kiemelt az nekem teljesen természetes. A karakterizálás rendben volt, de mivel én ismerem a japán kultúrát (a testvérem beszéli a nyelvet és hozzá szoktam fordulni, ha nem értek valamit + filmek, sorozatok, animék mind adtak contextet) ezért jobban is értettem a karaktereket.

human - 2020. 12. 31. 00:55

de szerintem mindenki érti a karaktereket? ha az a
“japán kultúra”, hogy mindenki két bit egyszerű papírmasé, akkor bajban vannak :)

ha már kiemelték többen a trans karaktert, nem azért ciki, mert nem woke, hiszen az, hanem ahogy bemutatták a történetét, ahogy Kati néne mondja, ezt nem azért dobnák ki a nyugati sorozatban, mert “hogy mert így ábrázolni egy trans karaktert”, hanem mert 10 éve is ciki lett volna ahogy levezették az egészet, minimum valamit hozzá kellett volna tenni a kliséhez.

James - 2020. 12. 31. 01:44

En abszolut egyetertek a leirtakkal. Elnezegettem, mert az alapsztori, illetve a kiurult Tokio latvanya megfogott de idonkent bele-bele tekertem mert idonkent tul sok volt az erzelgosseg. Nekem csak a vegen derult ki, h. ez tobb szezonos sorozat. Jobban orultem volna a tortenet kerek lazarasanak.

legtornasz - 2021. 01. 03. 19:00

Én minden hibája ellenére szerettem. A feladatokat szórakoztatónak találtam, és gyönyörű japán lányok voltak a sorozatban.

JshooterHUN - 2021. 01. 24. 17:18

Pár rész után gyanítottam, hogy ez még véletlenül sem lesz befejezve, illetve a rejtély részt sem viszik el annyira amennyire szeretném, uh, gyorsan végigolvastam a mangát. Hát…pont ugyanolyan benga végkifejlete van mint a legtöbb ilyen titokzatosan elrabolt gyilkos játékban percenként meghalós sztorijuknak. Az utolsó szakasz egy végtelenül túlönelemző (van ilyen szó egyáltalán?) túlérzelgős élet értelmét kereső valami lett, egy kurta magyarázattal a nagy titokra. Talán azért éri meg nézni, mert a képernyő mégiscsak gazdagabban tudná visszaadni a játék izgalmát, az élet/halál tét miatti feszültséget….talán

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz