login |

JAws 2020: Legjobb nem amerikai sorozat

2020. 12. 29. 14:50 - Írta: human

24 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, szavazás, , , , , , , ,

A streaming és a platinakor legnagyobb hozománya, hogy egyre több nem amerikai sorozat is elénk kerül, hiszen sokszor rögtön magyar felirattal debütálnak a Netflix vagy az HBO GO kínálatában, legalábbis a jelöltjeitek innen kerültek ki.

2010: Misfits ¦ 2011: Doctor Who ¦ 2012: Sherlock ¦ 2013: Doctor Who ¦ 2014: Sherlock ¦ 2015: Aranyélet (Broen) ¦ 2016: Aranyélet (Black Mirror) ¦ 2017: Dark ¦ 2018: Black Mirror ¦ 2019: Dark

A tavalyi nyertes Dark-nak a végső évadjával megvan az esélye a duplázásra, sőt, anno az első etapjával is aratott, szóval meglesz-e a hármas? Viszont akár a legutóbb második helyet besöprő Sex Education is élre törhet most, hiszen újra sok jelölést kapott.

Vagy nyilván egy korábban valamiért nem túlzottan elterjedt, de mára már mindenképp legnézettebbek között levő széria is lenyomhatja, hiszen a La Casa De Papel (Money Heist) már volt a kategóriában 2018-ban, de azóta még többen rákattanhattak. De itt van még a BBC nagyszabású fantasy-je is, a His Dark Materials, ami már csak a látvány miatt is sokak kedvence lehet.

Esetleg épp a szerelmes fiatalok a Normal People-ből törnek az élre? De lehet végül egy komédia, az After Life húzza be. Minden rajtatok áll.

Ez a kategória főleg olyan, ahol ahogy winnie is emlegette korábban, a jelölés számította a legnagyobbat, hiszen szavazni sokkal többen fognak, mint ahányan levelet írtak, viszont ők már csak a lentiekre tehetik. Így maradt le alig valamivel a The Great és a Quiz például.

A jelöltek még egyszer (4 Netflix- és 2 BBC-sorozat): Sötétség. Szexoktatás. A nagy pénzrablás. Az Úr sötét anyagai. After Life – Mögöttem az élet. Normális emberek.

Legjobb nem amerikai sorozat

  • Dark (33%, 749 Votes)
  • La Casa de Papel (23%, 519 Votes)
  • Sex Education (18%, 396 Votes)
  • His Dark Materials (11%, 241 Votes)
  • After Life (8%, 176 Votes)
  • Normal People (8%, 173 Votes)

Total Voters: 2,254

Loading ... Loading ...

24 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2020. 12. 29. 14:58

Darknál tökéletesebb 3 évados sorozat kevés volt. Alapvetően utálom az alternatív univerzumgatást, de itt abszolút műküdött és még hogyan.

Anonymus - 2020. 12. 29. 15:01

Hát szerintem itt a Dark csont nélkül behuzza a győzelmet.
A La Casa de Papel jelölését mint legjobb nem amerikai sorozat nem értem. Nagyon nagyon gyenge évadot hozott.

Löfli - 2020. 12. 29. 15:09

Shyllard: Leftovers says hello :D

Pr13m - 2020. 12. 29. 15:11

A Dark minden idők egyik, ha nem a legjobban megírt sorozata.

Ripazha - 2020. 12. 29. 15:34

Huh erős felhozatal ebből csak egyet nem láttam így még nehezebb a választás :-D
Bármennyire is bejött a többi, de Dark kapja a voksom.

Shyllard - 2020. 12. 29. 15:51

Löfli: Igen, The Leftovers a kevés tökéletesebb három évados sorozatok egyike :D

Skate - 2020. 12. 29. 16:11

Normal People-re szavazok. Nincs is az idei első tízben nálam, ennek ellenére az életszerű helyzetei miatt megérdemli a figyelmet. Ez a se veled se nélküled kapcsolat szereplőit nem mindig tudtam őszintén kedvelni.
Dark és His Dark Materials idei évadai nálam csalódás volt egyöntetűen.
La Casa de Papel egyértelműen csak a népszerűsége miatt van a listán. El voltam vele, toplistás soroznak nem igazán nevezném.
After Life és Sex Education pótlása tervben van. Még nem jutottam el odáig valamelyikbe is belenézzek. Utóbbitól a körbe lengett hype miatt kicsit tartok. Nem hinném, egy Masters of Sex-hez felérhetne.
Hiányolom a listáról a Patria, Valley of Tears vagy No Man’s Land valamelyikét. Mind három elég erős versenyző. Egyiket se lengte körül igazán hype. Lehet a történelmi vonatkozásuk nem volt elég csábító sokaknak.

dochollywood - 2020. 12. 29. 16:11

UPRIGHT….

Nem csak magasan az idei legjobb sorozat volt ausztrál létére, de játszi könnyedséggel verekedte be magát minden idők legjobbjai közé.

Köszönöm az oldalnak, hogy beajánlotta, mert valószínűleg örökre elkerültük volna egymást… így viszont örökre velem marad.

https://www.youtube.com/watch?v=FDz1CKQvPYQ

Deny - 2020. 12. 29. 16:34

La Casa de Papel – Én sem voltam kibékülve ezzel az évaddal, de attól még jelenleg az egyik top sorozatom, jómagam is jelöltem. Mondjuk idén nem láttam annyi idegen nyelvű sorozatot, egyet viszont nagyon hiányolok: a My Brilliant Friendet. Sajnálom, hogy nem népszerű a jelek szerint. Ha bejutott volna, tuti rá szavaznék.

heidfeld - 2020. 12. 29. 16:45

Nagyon érdekes, hogy Gangs of London nincs a választhatók között. Sok durva dolgot láttam már, de ez, szinte mindent levert Egyik legjobb sorozat, 2020-ban, véleményem szerint. Akinek lenne egy kis ideje,már nem talál semmit, amit nézne: Crash Landing on You.
Igen szokatlan, de nagyon szórakoztató, koreai sorozat.
La Casa de Papel kapja a szavazatom.

speranza - 2020. 12. 29. 16:48

@Deny: +1!!!
A My Brilliant Friend szerintem is az évtized egyik legjobb sorozata. Olyan értéket és minőséget képvisel, amit nagyon kevés sorozat manapság, egyes jelenetei szinte zsigeri szinten hatnak és beleégnek a néző memóriájába, de a mainstreammel szemben esélye sincs, sajnos. :(

Scat - 2020. 12. 29. 17:41

@heidfeld

Crash Landing on You-t épp nemrég kezdtem el nézni. Elképesztően szívmelengető az egész.
Annyira jó, hogy bár tudom, hogy van itt róla írás, de kacérkodom a gondolattal, hogy ennek ellenére beküldök egyet én is.

Nem hittem volna, hogy egy ilyen dorama(?) ennyire megtetszhet.

Turbo - 2020. 12. 29. 17:55

Dark-ot még nem láttam, a maradékból az After Life toronymagasan a legjobb, a Money Heist meg a legrosszabb.

karesz - 2020. 12. 29. 17:58

Nem kellene a jövőre nézve ezt a díjat a legjobb nem angol nyelvű sorozat díjára átnevezni. Vagy akkor legyen külön legjobb brit sorozat kategória is, mert ennek így semmi értelme sincsen.

Deny - 2020. 12. 29. 18:20

karesz: Miért ne lenne értelme? Akkor ennyi erővel lehetne már Legjobb spanyol/német/francia/olasz/koreai/török/indiai/ausztrál/új-zéladni kategóriákat is csinálni.

Miért kellene csak a britekkel kivételezni?

mark - 2020. 12. 29. 18:27

Hatból négyet láttam, hármat végig.
Dark – ebből csak egy évadot láttam, de elég is volt, nekem a zenéje nagyon zavaró volt, ahogy a narrálása is, ezek szinten teljesen kinyírták számomra.
La Casa de Papel – jó kis popcorn sorozat, de igazából ennyi. Ha 4 évadosnak tekintjük, az első kettő különösen jó volt, de a legutóbbi egészen gyengére sikeredett, élvezhetetlenség határát súrolta sok esetben szerintem.
After Life – nem biztos, hogy szükség volt a második évadra, nem igazán tudták jól megtölteni ezt a pár részt, de azért az évadzárója emlékezetesen szívszorító lett.
Sex Education – tartotta a színvonalat, nagyon jó hangulatú, feel good, szórakoztató sorozat. Erre szavaztam.

Lea - 2020. 12. 29. 18:37

A Sex Educationra szavaztam, de elismerem valamennyi felsorolt sorozat minőségét!

speranza - 2020. 12. 29. 19:07

@Deny:
Szerintem karesz arra célzott, ami nekem is szemet szúrt, hogy a “nem amerikai” sorozatok közé a nézők többsége még mindig szinte kizárólag brit sorozatokat jelöl, és az egyetlen, ami egyben “nem angol nyelvű” is, a La casa de papel.
Én ebből arra következtetek, hogy hiába a nagy kínálat, még mindig az angol nyelvű tartalmak dominálnak, és csak kevesen hajlandóak nyitni más európai, ázsiai… stb. sorozatok felé. :)
Miközben itt élünk Európa közepén, a természetes elvileg az lenne, ha ebben a kategóriában jobban megoszlanának a jelölések is, de nem így van. :)

Scat - 2020. 12. 29. 19:08

Karesz észrevétele szerintem is jogos valahol, bár én inkább azért mondanám ezt, mert így európai sorozaton kívül más nem kerül be a nem angol nyelvű kategóriába.

Persze az is lehet, hogy például ázsiait senki sem nevez, úgyhogy ha csak európaira korlátozódna a kategória, az sem segítene azon, hogy színesebb legyen a felhozatal.

winnie - 2020. 12. 29. 19:23

“ Nem kellene a jövőre nézve ezt a díjat a legjobb nem angol nyelvű sorozat díjára átnevezni. Vagy akkor legyen külön legjobb brit sorozat kategória is, mert ennek így semmi értelme sincsen.”

igazából a kategóriának azért van értelme, illetve azért lett, mert a fő kategóriába szinte csak amerikai sorozat kapott jelölést, és azt akartuk, hogy más is kapjon, ennyi. hogy más is kapjon említést. ilyen szempontból a nyelv az mindegy. itt ez most 4 sorozat kiemelését jelenti pluszban (ennyi nem lett a fő kategóriaban top20-as), ami már nyereség. ha az angol nyelvűeket kivesszük, az is plusz 4 sorozat lenne, ugyanúgy 4 új cím (akkor az elite, a crash landing on you, a babylon berlin és még valami lenne jelölt).

Shannen - 2020. 12. 29. 19:28

Sajnálom, hogy a Normal People a sereghajtó jelenleg, holott az év egyik legerősebb sorozata volt, a szavazatom is ráment.

Az After Life-ot még az első rész után kaszáltam. A His Dark Materialt elnézem, de azért a látványon kívül nem kiemelkedő. A Sex Educationt imádtam, de szintén eszembe se jutott volna jelölni. A La casa de papelt jelöltem, tényleg nem az idei volt a legerősebb szezonja, de a műfajában még így is kiemelkedő.

A Dark valóban az egyik legjobb 3 évados sorozat és ha a Normal People nem lett volna itt, akkor oda ment volna a voksom.

Szerintem nem baj, hogy brit sorozatok is jelölhetőek, mert hiába talál rájuk egyre több ember, azért még mindig az amerikai sorik uralják a piacot. Plusz, ez igazán attól függ, hogy ki mit néz. Ha nézel elég nem angol nyelvű sorit, akkor küldd be a jelöltjeid és akkor azok is esélyt kapnak. Nekem például eszembe se jutott brit sorikon gkndolkodni, mert volt elég más amit néztem és tetszett.

Persze ettől még jövőre lehet egy próbát tenni és megnézni, hogy mi történik, ha a brit sorik kikerülnek innen.

Lehet hogy akkor több ázsiai sorozat jelenne meg, de valószínűleg itt úgyis csak a szavazatok töredékét kapnák, mert még mindig nem nézik elegen őket (én se).

Necridus - 2020. 12. 29. 20:30

Kettőt nézek ezek közül. Dark nem az én világom, His Dark Materials, Normal People és After Life pedig eddig nem került sorra. Viszont a La Casa De Papel nem érdemli meg szerintem a jelölést a 4. évadjával. A szavazataim Oktoberfest: Beer & Blood, Dark Desire, Sex Education sorozatokra mentek, úgyhogy innen megy is a SE-re.

zoliszekely - 2020. 12. 29. 22:13

Mindegyiket láttam ezek közül szerencsére és így még sorrendet is tudok állítani: Dark, La Casa De Papel, His Dark Materials, Normal People, After Life, Sex Education.

csicseri - 2020. 12. 30. 10:41

A jelöltek közül amúgy SexEducationra ment a szavazatom.Mert továbbra is vicces, nem akarja megváltani a világot, és egyedi- nem tucat sorozat és ilyenekre igen is szükség van!

Hozzászólva az eszmecseréhez, a jelöltek között tényleg többségében vannak az angol nyelvű sorozatok.
Ezek szerintem maradni is fognak,ne felejtsük a nyelvismeretet ami itthon van. A mostani generáció angol, spanyolt tanul főleg, aztán második nyelv a német inkább és újabb és újabb nyelvek. Továbbá a nem angol nyelvű sorozatoknak is valami miatt angol nyelvű feliratok készülnek többségében. Németországba ahol ugyanolyan népszerű a szinkron mint itthon alig találni, német feliratokat a sorozatokhoz.Most már azért ott is javul,mint itthon a helyzet:-)

Én aki francia, olasz nyelvet tanultam és és csak jóval később angolul, ma is, úgy vadászom le a nem angol nyelvű sorozatokat a netről- a Netflix és Apple+, HBO stb se segít ezen. Vicces az amikor egy francia nyelvű sorozatot lásd Balthazar angol felirattal kezdek el nézni mert nincs hozzá francia felirat. Az átlag felhasználó így nem fogja megismerni ezen sorozatokat, mert nem is tudja, hogy léteznek.
Továbbá a brit sorozatok könnyebben elérhetők mint egyik másik kanadai-ausztrál sorozat hiába angol nyelven vannak azon sorozatok is.
Szóval a brit sorozatok maradni fognak szerintem még jó pár évig, de biztos vagyok benne egy-egy külföldi gyöngyszem az igazi junkie közönséghez el fog jutni a jövőben is!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz