login |

Chilling Adventures of Sabrina: kezdett a 4. évad

2021. 01. 01. 21:19 - Írta: Necridus

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Megérkezett Sabrina hátborzongató kalandjainak negyedik szezonja, ami egyben az utolsó is. A rajongók jogosan csüggedhetnek, főleg, hogy nagy Riverdale crossovert terveztek az ötödik évadra. Bár ki tudja, meglépi-e a Netflix a Lucifer-trükköt itt is még kettő utolsó szezonnal.

(Valószínű, hogy a poszt megjelenésekor a keményvonalas fanok ledarálták mind a nyolc részt, de a bejegyzés csak a premierről szól, így teljes évados spoilerekkel várjatok. Vagy jelezzétek, és utólag átemeljük a kommenteket.)

Annak ellenére, hogy a harmadik évad végül csak beindult az utolsó epizódokra, nem úgy tűnik, hogy tanultak volna a készítők az előző szezon hibájából. A premier hatvan perce a nagy hajsza előtti kényelmes kocogás, ahol beleütközhetnénk néhány akadályba, de könnyedén kikerülhetjük mindenféle izgalom és tét nélkül azokat.

Oké, nem ez volt a legjobb hasonlatom, úgyhogy ki is fejtem a tovább mögött spoileresen, miről is beszélek.

Az év eleji pogányháború és Sabrina kettészakadása után ott vesszük fel a fonalat, amikor végre minden normális Greendale-ben, ezért Sabrina unatkozik és kicsit ráijeszt iskolatársaira, hogy elmenjen barátaival szörnyvadászatra. Nyilván semmi tétje, mert először csak Salem veszi fel Bloody Mary alakját, majd az igazi szellem megidézése után könnyen kordában tartja a tiniboszorkány, így ha izgalmasnak is szánták ezt a szálat, nem igazán tudott sokkolni.

Ráadásul Roz erejének hála elbeszélgetett Sabrinával arról, hogy tudja, hogy a szellem miért is került a képbe, és ha Sabrina elveszve érzi magát, akkor sem kell okot kreálni ahhoz, hogy együtt lógjanak. Ebben a jelenetben kellett volna Kiernan Shipka és Jaz Sinclair színészi brillírozását látnunk, de döcögött az egész, mintha szeretnék megmutatni, hogy tudnak ők, de azért mégsem erőltetik meg magukat. Mellettük még Ross Lynch karaktere, Harvey kapott nagyobb figyelmet.

A hamis szellemvadászat közben azonban megjelentek a városban valódi szellemek is, melyeket Father Blackwood küldött Greendale-re, hogy elpusztítsa Spellman-éket. A bányász-szellemek azért már hozták a para szintet, a maszkok sokat dobtak rajtuk, mégsem sikerült velük fokozni a veszélyérzetet. Lecsapkodták a lámpákat, de a légynek se ártottak.

Ahogy a nagy, ősi rém, a nagybetűs Sötétség se okozott különösebb problémát (ami egyébként előhozta néhányuk félelmét, de olyan hirtelen jött és ment is a jelenet, hogy nem igazán tudott hatásos lenni). Sabrina Spellman a szintén unatkozó Sabrina Morningstar-t (tavaly a pokolban hagyott másik énjét) hívta segítségül, hogy közösen legyőzzék a hatalmas ellenséget… aki nem is volt ugye túl hatalmas. Társult hozzájuk az epizódba kicsit verejtékezve beleerőltetett Nick, annak barátnője, Prudence, valamint Ambrose, aki az egész részt aggódással töltötte (bezzeg Michelle Gomez Lilith-étől egyetlen egy pózolást kaptunk!).

Mellettük pedig az egész gyülekezet becsatlakozott a gonosz elűzésébe. Az a gyülekezet, amely már megint új istenséghez imádkozik (ezúttal Hekatéhoz), és amelyiknek vezetője, Zelda nem csak a Mambo Marie-vel való eddig jelentéktelennek mondható románcával rabolta az időt, de a koven átalakításával is. Létrehozott három új címet, amit évente átruháznak más hölgyekre, hogy… nem tudni, miért. Ez csak amolyan szektás szokásnak tűnik, amivel húzhatták az időt.

Az epizód végére fekete ruhás, piros hajpántos Sabrina és piros ruhás, fekete hajpántos Sabrina (merthogy így lehetett őket csak megkülönböztetni) végül örök barátságot kötöttek, aminek nyilván – Ambrose-t idézve – kataklizmikus következményei lesznek.

Egyelőre nem tudunk semmit az unokatesó aggódásán kívül, csak annyit, hogy nem szabadott volna találkozniuk sem a személyiségeknek. Reméljük, nem klisésen viszik tovább ezt a szálat, mint a legtöbb időparadoxont elővevő sorozat. Ja, de előtte még Sabrina elhívott két srácot is randizni ugyanarra a napra, úgyhogy valószínű, hogy az egyszerre két helyen megjelenést is kettőjükkel oldják meg.

A másik fenyegetés továbbra is Father Blackwood, aki a Sötétség után további ellenfeleket küld a Spellman családra, összesen nyolcat, így mind a nyolc epizódra jön egy-egy gonosz, ezzel valamelyest a monster of the week struktúrának kiépítve az utat, de azért reméljük, az utolsó évadra komolyabb szálakat is terveznek. Nem kéne ugyanolyan hibákat véteni, mint a Supernatural S15.

Arról nem is beszélve, hogy bevethetnének egy kicsit merészebb és szebb látványvilágot is. A napnyugtás jeleneten például szinte látszott, hogy egy megvilágított lepedőt mutatnak, de azért Bloody Mary-től se dobtam el az agyam. Arról nem is beszélve, hogy ismét ugyanazok a már megszokott helyszínek kerültek elő a full sötét szobán kívül.

A Riverdale-kórnak nevezhető szexuális túlfűtöttséget pedig nagyon remélem, gyorsan elfeledte az írógárda. Már fogtam a fejem, amikor Jaz az első pár percben a szexoktatásért kezdett el kampányolni, majd Sabrina előtt a két szerelmespár egymásnak esett. Nem tudom, hogy Roberto Aguirre-Sacasa miért akarja ennyire a tinédzserek szexuális életét képernyőre vinni, de nem a legjobb úton halad, mert a horrorsorozatban nem feltétlen a feljzott tinik érdekelnek minket.

Meglátjuk, mit terveztek az utolsó évadra. Egyelőre nem rágom le a körmöm a folytatásra gondolva, de azért haladok, ahogy tudok és jövök a szezonkritikával is. Remélhetőleg javul majd a többi hét epizód. A korai kritikák szerint az évad az eddigi legjobb, így kíváncsi leszek, mi ennek az oka. Arra meg még inkább, hogy miért írták ugyanezen személyek, hogy a sorozatzáró rettenetes. 

18 hozzászólás Ne habozz!

Csilla - 2021. 01. 01. 11:02

Brutálisan gyenge kezdés…majd elaludtam rajta…😳😔

Katinka - 2021. 01. 01. 15:58

Kivégezve. Még nem döntöttem el, hogy tetszett a vége, vagy inkább maradt egy “meh”, de utóbbi felé hajlok 🤔

D.I. - 2021. 01. 01. 21:03

Végig néztem.
Az évad felétől érződött valami olyasmi hogy akkor tudták meg hogy ez lesz az utolsó, addig lassan bontakozik a story de aztán utolsó részben gyorsan kapkodva varják el a szálakat. Mint ha muszáj lenne nekik vagy nem tudom meg magyarázni, de lehet ez már a forgatókönyv írásakor elkezdődött ott kiderült hogy nem lesz több és nem erőlködtek tovább.

Ravagedseducer - 2021. 01. 02. 01:00

Én befejeztem ma, spoiler nélkül annyit, hogy nem nyügözött le. Nekem az első és a második évad tetszett a legjobban, nagyon hangulatosak voltak. A harmadik más volt; de még mindig tetszett. Ez viszont nem tudott belőlem sok érzelmet kiváltani… hozta amit kellett, ennyi. A finálé sztem is a legrosszabb volt az évadból.

Tipikusan az a sorozat, amit egyik percben imádok, aztán 5 perc múlva már számolom hány részt “kell” még megnéznem, mert néha már túl sok. Nagy probléma volt szerintem hogy soha senkit nem írtak ki az állandó gárdából, és különösen ebben az évadban nagyon feltűnő volt hogy nem tudnak mit kezdeni a karakterekkel.

Én személy szerint nagyon örülök,hogy nem lesz Riverdale crossover; pedig azt is nézem… sokkal jobban tetszett az első 2 évad amikor még nem erőltették pl az éneklősdit.
Egyébként a szereplők kiraktak egy videót még nyáron, arról ahogyan a helyszínen megépített Spellman ház díszletet lebontják, szóval nem tudom ez esetben gondolkozhatnak-e még folytatásban? Gondolom stúdióban felépíthetik újra, bár sztem nem éri meg mert vhogy mindig sikerül elrontani.

Nagy reményeim voltak a sorozattal, nem hittem hogy ennyi lesz. Annak ellenére hogy minden egyes részben akkora fordulatok voltak és annyi minden történt… bár lehet pont ez volt a baj. Hiányozni azért majd fog.

chloe93 - 2021. 01. 02. 01:18

Nekem ez amolyan guilty pleasure sorozat. Sok gagyi jelenet/történetszál van benne, de én mégis végtelenül élvezem.

Én is befejeztem ma, szerintem korrekt utolsó évad volt, alapvetően azt hozta, amire számítani lehetett, ugyanakkor azért 1-2 plusz volt benne (spoiler nélkül annyit, hogy visszarepített a gyerekkoromba a 7.rész) ami miatt szerethető lett szerintem. Ami nekem bosszantó, hogy Kiernan Shipka bizonyos jelenetekben borzalmas volt, és az éneklősdi erőltetése is idegesítő.

Mom - 2021. 01. 02. 06:23

Már ledaráltam, úgyhogy csak az első részről: untam, de nagyon!

Ez később csak rosszabb lett!

Az egész évadról SPOILEREK!

Kezdem a pozitívumokkal:

A Sabrina-Sabrina jelenetek és a Sabrina sitcomot idéző epizód. Utóbbiért ezúton is respect az íróknak és a készítőknek, mert egyrészt tök jó volt, hogy összehozták, másrészt nem is volt önmagáért való. Szórakoztató, nosztalgikus és meta is volt egyben, de közben kapcsolódott a cselekménybe (ha ezt lehet annak nevezni). Egyébként Riverdale-t is legalább kétszer megemlítették, ha már a crossover végül nem valósulhatott meg, és az is valami.

Kiernan Shipka különösen a kettős jelenetei kapcsán egészen jól is tudott alakítani, máskor viszont kínos volt nézni a játékát.

Ezeket leszámítva sajnos csak a nemtetszésemnek tudok hangot adni. Utólag is elkezdtem átértékelni a sorozatot, ez tényleg ilyen zagyvaság volt mindig? Nem mintha olyan magas minőségűnek tartottam volna valaha is, sőt már az előző évad végén is panaszkodtam a bugyutaságokra, de mostanra nagyon kilógott a lóláb. A cselekményből egyetlen egy dolognak tudnék egy pici elismerést adni, az a 8-as szerkezet ötlete, hogy nyolc terror jött 8 részen át. De a megvalósítás, a logikus építkezés, egyes karakterek zavaros és többször gyökeresen változó motivációi, a kibogozhatatlan részletek és úgy az egész évad összebenyomása kritikán aluli. Az utolsó epizód nézése közben már legalább 20x néztem, hogy mennyi van még hátra ebből, mikor szabadulok már meg végre…

A vége meg, hát azt inkább hagyjuk is. Mondanám, hogy worst ever, de egyrészt biztos nem, másrészt akkorra már semmilyen elvárásom nem volt, így igazán nem tudott már lejjebb süllyedni… A temetőben lévő földnek amúgy nincs valami feltámasztó funkciója? Lehet, hogy erről volt szó korábban, hogy ez esetben miért nem működhetne, csak átsiklottam fölötte. Igazából mindegy is, annyira semmitmondó lett a vége, hogy tök mindegy él-e vagy sem.

A kovennel egyébként az első rész után nem kezdtek semmit, arról a három megalapított címről se esett szó soha többé. Látványosan úgy pakolták össze csapatot, ahogy a cselekmény szerintük megkívánta. Semmi logika nem volt abban, hogy időnként milyen párosításokat használtak az évad során. Még arra sem figyeltek, hogy kinek kivel van jó dinamikája/kémiája.

Sabrina és Nick összeborulása mintha tényleg csak és kizárólag azért történt volna meg, mert utolsó évad és hát ők Nick szerint (meg gondolom a fanok szerint is) “endgame”. De teljesen váratlan és alaptalan volt, miután az első részben még Prudence-szel volt és semmi nem utalt arra, hogy ez változna.

Azon kívül, hogy megtudtuk, Sabrinát egyik apja sem fogadja el (ami amúgy lehetett volna egy érdekes oldala az ő küzdelmeinek, de végül egy legyintéssel elintéztük), a sátánról még az is kiderült, hogy egy puhap.cs. Ebben az évadban a korábbi főgonosz amikor nem a fél-lányáért rinyált, akkor az új főellenségtől parázott.

Lilith meg… ó te jó ég!! Az meg miféle kegyetlen idiotizmus volt!! Úristen!! Sokkoló, de inkább a ‘rossz nézni és minek’ értelemben. Egészen biztos vagyok benne, hogy ezerféleképpen lehetett volna sokkal jobban megoldani a helyzetet. Arról nem is beszélve, hogy utána meg akar halni, de aztán mégsem a halálért alkuszik meg a sátánnal, hanem az erejéért, hogy ugyan úgy örökké éljen a tudattal, de legalább hatalma legyen? Vagy milyen motivációt gondoltak emögé az írók? (Költői a kérdés, az egész egy baromság volt, ilyet épeszű ember nem tesz, de még a sátán részéről se volt semmi értelme annak, hogy egy résszel később már hajlandó volt visszacsinálni).

Egyébként ahhoz képest, hogy tudták, hogy ez a vége, még fanservice-t sem nagyon használtak az évad második felébe. Mondjuk egy 4 évadon át futó sorozatnál (ami amúgy egy évet ölelt fel, ez szintén elég wtf) olyan sok mindenre nem is lehetett kikacsintani, de legalább a fő karakterektől elbúcsúzhattunk volna, nem?

Nem tudom, hogy a képregényekhez képest hogyan teljesített a sorozat, de önmagában véve én nem tudom túl jóra értékelni. A legkevésbé sem bánom, hogy nem folytatják, ha meg mégis jönne a feltámasztás (pun inteded), akkor sem fogok visszatérni. Visszatekintve a 4 évadra inkább sajnálom a rááldozott időt. Ennek a sorozatnak még az emlékét is igyekszem majd mihamarabb kiűzni a fejemből.

Janka - 2021. 01. 02. 10:33

Ahogy előttem írták, az első részben még oké volt minden.
Aztán a kasza bejelentés után minden megváltozott. Szálakat hagytak lógva mintha az adott jelenethez kellett volna csak x dolog. Oh és az állandó fanservice túltolták.
Sosem gondoltam volna, hogy ilyen irányba megy ez a sorozat. Pedig imádtam minden percét a 3. part-ig.

whatever - 2021. 01. 02. 14:08

Arról van valami infó, hogy mikor az utolsó pár rész készült, tudtak e már a kaszáról?

SPOILER

Az utolsó előtti, alternatív univerzumos rész olyan érzést keltett bennem, mintha a netflixnek akarnának odaszúrni.
Megszűnő díszlet, “zöld szobába” küldött színészek, és Zeldának van egy olyan sora, hogy nincs abban semmi meglepő, hogy egy névtelen férfi irányít mindent aki eldobja őket mikor úgy érzi hogy már nem kellenek. :DD

De lehet, hogy csak belelátom.

zolij - 2021. 01. 02. 14:11

Az első rész említésre sem méltó, úgyhogy a teljes évadról fogok írni SPOILERESEN.

Szoval, te jó ég, ez nem volt túl jó. Rengeteg potenciál lett volna az évadban, érdekes szálakat vezettek fel (apák nem elfogadása, Lilith bűntudata, koboldok világa, ószerárus, stb.), amikkel vagy nem kezdtek aztán semmit, vagy nevetségesen oldották fel.

Az évadban két jó rész volt.

Az egyik az Emperor Blackwoodos rész, érdekes szituáció, jó alternatív megoldások és Sabrina álca kinézete ^^

A másik pedig a tükörvilág, ami az eredeti sorozat világát idézte meg. Rengeteg negyedik fal jelenet, Salemnek pedig minden jelenete arany.

Az évadról mindent elmond, hogy ez a két rész csak minimálisan érintette a fő szálat, gyakorlatilag bármilyen cselekményhez társíthatóak lettek volna. A sorozat legnagyobb hibája, hogy gazdag világa lenne, de ahelyett hogy ezeket járná körbe, inkább tinisorozat próbál lenni, mindezt úgy hogy akik írják, azoknak fogalmuk sincs a tinik világáról.

Art3mis - 2021. 01. 02. 14:20

Már a 3. évad is borzalmas volt számomra, reméltem, hogy az utolsóra összekapják a karaktereket és a scriptet. De nem. Talán az utolsó 3 részre mondanám azt, hogy nem utáltam. Pedig úgy tetszett az első évad! De ezt is egy klisés, tinisszexes, semmitmondó, hülye karakteres idegesítő nullává kellett redukálni. Akinek a 2. vagy a 3. évadban volt valamennyi tekintélye (Lucifer és Caliban), azokat olyan szinten nevetségessé és impotenssé tették, hogy az ember a fejét fogja a dialógusaiktól. Nagy csalódás lett a sorozat a végére, mintha a 2. évadtól lecserélték volna az írókat agyhalottakká. Nah, mindegy, legalább nem fáj a kasza.

(A zenei betéteket hagyjuk is…cringe. Jobb szót nem tudok rá. De hát bele kell tenni, mert Ross Lynchnek van bandája. Vagy mi. Hhhajjj…)

PositiveRush97 - 2021. 01. 02. 14:53

Csatlakoznék sokakhoz akik azt mondják, hogy az első két évad volt a legjobb, szerintem is, a hangulat, minden olyan kiegyensúlyozottabb volt nem váltotta meg a világot, de szórakoztató volt, horrorisztikus, de nem eltúlozva, most meg jönnek ezek gagyin kinéző szörnyek stb., a 3.évadtól tényleg az énekelgetés, a túltolt szex nagyon elrontják az egészet, már kb olyan mint a Riverdale amit a 3.évaddal abbahagytam, ezt már be akarom fejezni, kíváncsi vagyok mi lesz a vége, sajnálom, hogy ennyire elrontották, a 4 x 4 résznél vagyok, eddig olyan so so, de érződik, hogy túl hosszúak a részek ami az elején (ennyire) nem zavart
egy SPOILERES példa:
Lilith szülős nyavalygását áttekertem, túl hosszú volt szerintem, és sok felesleges jelenet van.

Cegtli - 2021. 01. 03. 00:11

Egyetlen jopofa dolog volt az egesz evadban, hogy Hildat es Zeldat a Sabrina, a tinedzserboszorkanybol behoztak es volt egy kis kikacsintas. Gondolom ezt csak azok vettek eszre akik neztek es szerettek a regi Sabrinat. Mar csak az lett volna a non plus ultra ha valahogy Melissa Joan Hartot is beraktak volna.

Nevem_senki - 2021. 01. 03. 09:36

Egyetértek, mert voltak benne jó pillanatok de nagyon tultoltak es giccses. Raadasul ez egy horrorsorozat, nem? Akkor mindek raknak bele annyi “tinisex”-et? Annyira be akartak mar fejezni hogy a vegen zavaros. Remelem itt lezarjak es nem rontjak tovabb mert igy akkor fele-fele aranyban vannak a jok-rosszak.

Anonim - 2021. 01. 03. 20:24

En megneztem az osszes evadot, szerintem eleg jol sikerult ez az evad. Kar hogy igy lett vege.

Anonim - 2021. 01. 03. 20:25

Es nem volt benne sex jelenet tulzottan, 2 szerepelt benne!

Endymion - 2021. 01. 03. 21:46

Sajnos ez bűnrossz volt. Mondhatni, pokoli rossz :(
Egy számomra kedves műfajról van szó, ezért nem fogok rövidre, viszont SPOILER-en.

Gyengéim az ilyen kicsit horrorisztikus fantasy, okkult sorozatok, természetfeletti lényekkel, boszorkányokkal, gótikus környzettel. Annno próbálkoztam a Sleepy Hollow-val, amivel 1 évadot bepróbáltam, de nem igazán jött be, ráadásul a főszereplő csaj rettentően ellenszenves volt számomra. A Grim-mel is próbálkoztam, de az kifejezetten nem tetszett, 1 évadot sem bírtam végignézni belőle.
Noha már középkorú pasi vagy, nálam a CAoS az elején betalált. Szerintem nagyon jól hozták azt a fajta misztikus, okkult hangulatot, amiért odáig vagyok, még akkor is, ha részben tinik a főszereplői. A főcím számomra telitalálat, vizualitásban és zenében is, ez a retrós, szórakoztatóan horrorisztikus stílus.
A sorozat nagy erőssége volt a látvány, a díszlet, a ruhák, a látványtervezés. Imádtam a gótikus házak, temetők, a környezet, a ház és lakásbelsők megjelenítését. Egyébként érdemes egy kicsit utánaolvasni, milyen részletesen tervezték meg ezeket, ráadásul tele vannak easter egg-ekkel.
A sorozat első 2 évadja, szerintem nagyon jól sikerült. Végig tartotta a hangulatot, amit az elején mutatott, nagyjából logikus, jól felépített, következő, koherens történetek, évadok voltak.
A 3. évadról sok helyütt sokan leírták, mit voltak a gondok, én sem mennék most bele.

Viszont mégis hidegzuhany, hogy mennyire pocsék lett ez az utolsó, 8 részes záróévad. Annak ellenére, hogy alapvetően kedvelem ezt a sorozatot, be kell vallanom, ez a záróévad egy zagyvaság lett. Alig maradt valami azokból, amik miatt eredetileg szeretni lehetett ezt a sorozatot.
A koncepció tulajdonképpen jó volt, hogy minden egyes ősi rém kap egy részt, de ezen kívül nem volt egy egységes alkotói vízió. A történet csapong, a szereplők csak úgy vannak néha, máskor meg totál logikátlanul cselekszenek. Én már 2-3 rész után elengedtem az egészet és csak rezignáltam bámultam és vártam, hogy lemenjenek a részek.
Ordítóan nem tudtak mit kezdeni karakterekkel. De emellett bosszantó és nevetséges írói húzásokat engedtek meg maguknak a készítők. Kifogott belőlük a kreativitás vagy csak szartak bele az egészbe? Nem tudom, de rémes volt nézni.
A sorozat sava-borsát adta az elején a 2 nagynéni közötti dinamika. Szórakoztató volt, meglepő is, 2 markáns, egyaránt kedvelhető, jól körülírható karakter, akik önmagukban is érdekesek voltak, de az egymással való interakcióik is. A 4. évadra ebből nem maradt semmi. Zelda karaterével úgy tűnt, csak-csak kezdenek valamit, de valójában nem. Mi jelentősége lett végülis annak, hogy ki lett a matróna, az anya és a szűz a covenből? Semmi! Hilda még rosszabbul járt. Ő az elején még egy másfajta, de attól még nagyon is boszorkány volt, erre az évadra már a franc se mondta volna róla, hogy ő amúgy egy boszorkány lenne. Ráadásul a feltámadásos részen kívül semmit sem kezdtek vele az írók, a történet alakuláshoz semmit sem tett. Szomorú.
Aztán a legnagyobb ziccer, Lilith karatkere. Biztos vagyok benne, hogy csak azért hagyták meg a 4. évadra, mert maga a színésznő telitalálat, iszonyatosan uralja a képernyőt bármikor megjelenik, és Lilith/Madam Satan karatkere is nagyon izgalmas, érdekes, szórakozató volt még az elején. Egy rafintált, jól megírt, intelligens karakter. Na ebből se maradt semmmi az utolsó 8 részre. Siralmas volt nézni, ahogy részről részre hülyeségeket, logikáltanságokat művel, mert az írók nem voltak képesek normális motivációt, történetet írni neki. Egyik részben ezt csinálta, másik részben az ellenkezőjét, teljesen random, összevissza zagyvaság.
Ami sajnos igaz az egész évadra. Komolyan, én néha már szenvedtem, de kitartottam.
Harvey karakterével szintén nem tudtak mit kezdeni, azon kívül, hogy most Rose pasija volt, oké ennyi. Theo-nak a 8 részre annyit tudtak írni, hogy a kobold pasija dillemázik, hogy átmenjen-e a tündérvilágba vagy maradjon.
Amit Rose-zal műveltek, még ennél is bosszantóbb. 3 évadon keresztül felépítették, hogy ő egy látó/médium, ami tök jó, így színesebb, diverzebb lett ez a világ. Erre most kitalálták, hogy ja nem, ő is boszorkány amúgy. Amit egyetlen rész alatt, kb 5-10 percben belül lezavartak azzal, hogy ezt közölték bele és már meg is győzték arról, hogy járjon az akadémiára. Ennyire pocsék író még én is tudnék lenni!
Az évad átívelő szála szintén szétesett, csapongó volt, nem volt egy központi logika. Ami mondjuk egyre jobban jellemző volt az egész sorozatra. Komolyan, volt bárki aki értette a Sabrina mitológiáját? Lilith az első nő és az első boszorkány a létezésben, ennek ellenére Hecate-hoz imádkozott később még ő is… Az ősi rémek, öregebbek voltak az isteneknél, de azért meg lehet ölni az egyiket a lándzsával, amivel Krisztiust leszúrták… Az ősi rémek az idők kezdete óta együtt voltak, de nem tudta a végtelen, hogy az üresség az ő végét is jelenti. Anyám!
A második évad után tényleg úgy tűnt, hogy a készítők részről részre találják ki a sorozat mitológiáját, de egyáltalán nem törődtek azzal, hogy az új dolgok integrálódnak-e az addigi alapokba. Jellemzően nem szoktam tini sorozatokat nézni, de egy jó ellenpéldaként tudom hozni a (tudom, cikinek tűnik) a Teen Wolf sorozatot, ahol viszont minden évadot összetartott az egységes készítői vízió. A jól kitalált, koherens, logikus mitológia. Nem mondhat egymásnak ellent az információk, szépen fel volt építve minden, a mitológia bővítése integrálva történt, nem random hülyeségek összecsapva.
Én nem rovom föl a sorozat számlájára a tiniszexet meg a tini dolgokat, elvégre a szereplői 16 éves tinik, szóval vele jár. Ja igen, a negyedik évadra Sabrina még mindig csak 17 éves, szóval mit várunk? :)
Egyrészt sajnálom, mert alapvetően egy tök jó kis sorozat volt ez és lehetett még volna, hiszen a Zeldát, Hildát, Lilith-et alakító színészek iszonyat jók voltak, Sabrinával sem voltak gondjaim, az elején még nagyon élvezetesen adagolták a mitológia morzsákat. Számomra különösen élvezetes volt minden évadban azok a részek, amikor minden főbb szereplő kapott egy kis történetet (a rémálmos, kártyajós és félelmes részek). Bár számomra jobban tetszett volna, megmaradnak smaller scale-en a történetek és nem megint a világ, meg a pokol stb. sorsa forgott volna kockán, egy tini boszorkány történethez jobban illett volna.
Viszont azzal, hogy az utolsó évad 8 részét így elcseszték, már kevésbé sajnálom. Valószínűleg csak még rosszabb lett volna. Bevallom őszintén, az utolsó rész utolsó 12 percét még mindig nem néztem meg, mert annyira szenvedtem már a nézése közben, hogy képtelen voltam kivárni. Azért az elég beszédes, ha valaki egy amúgy szeretett sorozata záróepizódját úgy néz, hogy mikor lesz már vége…

De egy reboot-ra vevő lennék amúgy, egy olyan showrunner-rel, akinek határozott, értelmes, összefüggő vízióva van az egészről.

Endymion - 2021. 01. 03. 22:12

@Mom

Nagyon jó volt olvasni, hogy mit gondolsz az utolsó évadról! Sajnos nagyon sok mindenben teljesen egyetértek veled.
Pedig milyen hangulatos kis guilty pleasure sorozat volt ez még az első 2 évad alatt! :(

Xy - 2021. 01. 05. 20:01

Nem értem, hogy miért halt meg Sabrina, ha Zeldanak volt egy kis kék doboza, amit még Mambo Marie-tól kapott. Mert ha jól emlékszem, akkor azt mondta neki Mambo Marie miután felöltötte az igazi alakját és odaadta azt a dobozt Zeldanak, hogy ha bármi van ezt rázza meg és ő meghallja. Illetve ahogy savanyú Tomot visszaadta neki, úgy gondlom Sabrinat is vissza tudná.
A másik nevetséges és elvarratlan szál, hogy magát az ördögöt olyan könnyen elintézni elég abszurd, pláne , hogy gyakorlatilag meg sem halt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz