login |

Pilot: The Legend of El Cid

2021. 01. 02. 14:50 - Írta: Qedrák

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Manapság mintha lenne egy kisebb reneszánsza a történelmi sorozatoknak. Ezalatt nem feltétlenül azt értem, hogy a tévés piacot hirtelen elöntötte volna a töméntelen mennyiségű történelmi sorozat. Azt viszont feltétlenül, hogy már nemcsak amerikai, hanem európai produkciókban is láthatunk történelmi feldolgozásokat.

Erre nyilván a legjobb példa a The Barbarians a németeknél, de a tavaly vetített lengyel A koronás sas is ide sorolható. Mindkettő egy relatív nagyobb európai piacot célzott, és mindkettő egy nemzeti hős köré épített cselekményt dolgozott fel. Ha így haladunk, akkor szerencsés esetben pár év múlva egy magyar történelmi széria is készülhet.

Az Amazon Prime Video-ra december közepén érkezett spanyol produkció El Cid tulajdonképpen bevonható ebbe a körbe, szintén egy nemzeti hősről, Rodrigo Díaz de Vivarról, közismertebb nevén El Cidről szól. Ezek a történelmi sorozatok nagyon ritkán üzennek hatalmas tanulságokat, általában a szórakoztató funkciójuk a legfontosabb, minden más a háttérbe szorul. Ha akadnak is ilyen üzenetek, azok többnyire felszínesek, de ezzel alapvetően nincs is semmi baj. Aki olyan szándékkal vág bele tévésorozat készítésébe (vagy nézésébe), hogy valami nagy megmondásra vágyik, az talál magának éppen elég zsánert a történelmen kívül is erre a célra.

Talán pont ezért, ha arról van szó, hogy emeljünk ki egy történelmi témájú alkotást, vagy abból egy közreműködőt, színészt vagy forgatókönyvírót, akkor nagy bajban lennék, pedig kifejezetten keresni szoktam a historikus zsánert. Ezért gyakran az írásaimban az adott sorozat történelemmel való viszonyára szoktam reflektálni, noha az egy elég ingoványos talaj, hiszen egy tévésorozatot alapvetően egy történetmesélési módnak tekinthetünk, márpedig a történetmesélésnek a történelmi hitelesség legfeljebb egy eszköz a sok közül.

Magyarországon a spanyol kultúráért vagy a Mediterráneum történelméért bolondulókon kívül alighanem keveset tud az átlagnéző El Cidről. Nagyjából úgy foglalható össze, hogy a középkorban élt és aprította a muszlimokat. Ez egyébként tulajdonképpen az első rész alapján elégséges háttértudás az epizód megértéséhez, a készítők nagyjából igyekeznek képbe helyezni a nézőt, (talán egy kicsit túlságosan is), így még csak a vonatkozó Wikipédia-cikket sem feltétlenül fontos átlapozni, mielőtt belevágunk a sorozatba.

Amit a pilot hozzátesz a történethez, az tulajdonképpen a különböző spanyol királyságok egymás közti harca, akik a muszlimok helyett szívesebben püfölik a másikat, hogy ismét valamiféle egység alá tereljék a megosztott keresztény földeket. Galícia, León, Kasztília, Navarra és Aragónia elhangzó földrajzi nevek voltak, ha valamivel, akkor esetleg a helyekkel érdemes tisztában lennünk.

Az első rész egyébként hetven perces, és nem vagyok biztos abban, hogy ez egy nézőbarát megoldás, bár manapság a streaming sok mindent elbír. Erről elsőre amúgy az El Ministerio del Tiempo jutott eszembe, ott dolgoztak hasonló epizódhosszal, de maga a sorozat inkább a Knightfallhoz állt közelebb, nemcsak időben és témájában, de egy kicsit a stílusában is. Amikor ezeket a sorokat írom, akkor a folytatásból még egy percet sem láttam, de őszintén remélem, hogy a templomosok teljes joggal elkaszált történeténél jobbat kapunk a spanyoloktól. Ebben szerencsére nem is kellett csalódnom, noha a Knightfall nem a legmagasabbra tett léc, amit le lehet verni.

A hosszú játékidő tulajdonképpen alkalmas volt arra, hogy tablószerűen megmutassuk az ibériai királyságok kiterjedt családfáját, és egyúttal minden fontosabb szereplőt, aki a főhős életében szerephez jut majd. Nem kizárt, hogy egyesek azért el fognak veszni a különböző nevek és szándékok sűrűjében, de nagyjából mindenki kap egy-egy jól azonosítható vonást: magabiztos elsőszülött fiú, intelligens és irigy öcs, a helyzetével elégedetlen és szexuálisan egy hangyányit túlfűtött lánytestvér, és így tovább.

Ebbe a világba csöppen bele gyerekként Rodrigo Díaz de Vivar, akinek az apja meghalt az ibériai királyságok közötti szokásos csetepaték egyikében, ráadásul úgy, hogy rossz oldalt választott. Rövid gyermekkori snittek után pedig már a lovagi kiképzés és a királyi udvar mindennapjai kerülnek elénk. Sőt, mindjárt egy árulást is le kell valahogy leplezni, és El Cid máris válaszút elé kerül a lojalitását illetően.

A címszerepet Jaime Lorente alakítja, akit a La casa del papel nézői jól ismerhetnek Denverként. Bevallom, vele kapcsolatban két dolog maradt meg az első rész után. Az egyik, hogy számomra mintha kicsit túltolt manírokkal alakítaná a karakterét. A másik apróság, bár lehet, hogy ez csak én projektálom bele a produkcióba, hogy ha egy középkori hőshöz választunk színészt, akkor érdemesebb heroikusabb megjelenésű férfit szerződtetni.

Lehet, hogy szándékosan állították be így az egyes jeleneteket, hogy azt érzékeltessék, még a fiatal El Cidet látjuk, de végig az volt a benyomásom, hogy az összes szereplő magasabb Rodrigónál, beleértve a nőket is. És bár tudom, hogy a magasság nem feltétele egy szerep eljátszásának, de az első rész alapján én részben emiatt egy kicsit szkeptikusan állok a folytatáshoz. A többiek közül nem igen lehet bárkit is kiemelni, mindenki hozzáteszi a maga iparosmunkáját, nincs felfelé vagy lefelé kilógó alakítás.

A díszletek és az öltözékek az első részben abban az értelemben nem hagytak maguk után semmilyen kívánnivalót, hogy a szokásos sorozatos reprezentációt megkapjuk itt is. Nincs olcsójánoskodás, de tömegjeleneteket sem kapunk minden második snittben. Mintha a szokásos “középkori szűrőtől” is egy nagyon kicsit ellépett volna a széria, nem mosdatlan, sötét ruhákba burkolt alakok mozognak a képernyőn, noha azért bőven találunk tévés történelmi toposzokat itt is.

Az El Cid egy öt részes sorozat, a hosszú epizódok ellenére nem tart sokáig végignézni. Ha valaki a két ünnep között egy töris sorozatra vágyik, akkor az első rész alapján fontolóra veheti azt is, hogy ezt a spanyol darabot nézi meg.

9 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2021. 01. 02. 16:31

Egyetértek. Jaime Lorentét kedvelem Denverként, de amikor megláttam, hogy ő lesz a címszereplő, ezzel a Bundesliga-frizurával, értetlenül álltam a trailer előtt. A magassága egy dolog, de neki a kiállása sem igazán hősies. (Inkább olyasvalakit képzeltem volna El Cid-ként, mint Mario Casas, vagy Carles Francino.)
Dehát ez van. Vele kell beérnünk. :)
A hetven-nyolcvan perces epziód a spanyol standard, legalábbis, a kosztümös sorozataik, amiket eddig láttam, zömmel ilyenek voltak. Ez soknak tűnhet, de ha a sorozat egyébként jó, akkor repül az idő. Mindenképpen belenézek. :)

Kati néni - 2021. 01. 02. 18:48

A spanyol emberek átlagmagassaga nem valami nagy, sokuk nagyon pici, tapasztalat, hehe. De máshoz nagyon értenek, a portugálok még kisebbek. Hehe. A középkorban amúgy sem voltak túl magasak az emberek, a nőknél az egyhatvanöt és a férfiaknál az egynyolcvanas norma a jóltápláltság hozadéka. De Denver tényleg nem egy daliás lovag. Na, mindegy.

Na mindjárt bele is nézek ebbe, bocsi az offtopicért

CrashBoostZoom - 2021. 01. 02. 19:31

El Cid azon történelmi személyek közé tartozik akiknek nagyobb költségvetésű sorozat dukálna igazán. Az életútja fordulatosabb mint akármelyik népszerűbb Game of Thrones karakternek. Azért majd én is meglesem, hogy mit alkottak itt.

Energiavampir - 2021. 01. 02. 20:14

Azért El Cid történetében több a mesei elem mint valóság, a kor megszépítette..egy korabeli kalandor volt, aki oda állt ami jó volt neki, éppúgy csak egy akkori briganti volt mint sok más. Csak az ő neve, története valahogy fennmaradt, és legendává nőtte ki magát, kissé indokolatlanul. De spanyolok jók az ilyen sorozatokban, lehet belenézek..

CrashBoostZoom - 2021. 01. 03. 10:24

@Energiavampir

Okkal maradt fent a neve és lett legenda. Nem csak briganti volt hanem lovag, zsoldos és hadúr is élete során. Ezen kívül alapított egy saját kis államot és sosem vesztett csatát. Én teljesen indokoltnak látok mindent ezek után. Belátom, hogy ez meseszerűnek hathat sok embernek de már sok példát láttunk arra, hogy való élet jobb történetet írt mint tíz író együtt egy szobában.

Ilyen tetteket nem sokan vittek véghez pont ezért kellene valami sokkal komolyabb produkció a történetének.

Energiavampir - 2021. 01. 03. 13:40

CrashBoostZoom

nem vitatom amit írsz, mert nem mond ellent amit én írtam, és azt nekem egy spanyol hölgy mondta aki mellesleg történész ottan..
De vesztett, bele is halt. Akkoriban sok más nagy hadúr volt és uralkodó…ő kb olyan mint a skót szabadságharcos legenda..nincs ezzel gond. De az ott 1060 táján nagyon más világ volt.

Energiavampir - 2021. 01. 03. 13:43
Blobov - 2021. 01. 14. 09:46

Nem volt ez rossz sorozat, rég volt ilyen kis lovagos, hentelős sorozat. Viszonylag jól bemutatta azt a kusza világot, ami akkor volt.
Zaragoza külseje persze tragédia, a feminizmus kicsit sok volt az ízlésemnek, de nem volt ez rossz.7/10.

heidfeld - 2021. 07. 26. 21:29

Hiány van az ilyesmiből, és egyik kedven műfajom a valóság alapú történelmi széria.
Idő múlása kiszépíthette a történteket, legendává téve El Cid alakját, de meglepően sok az írásos említés, adott időkből, ami nem igazán volt általános.
Határozottan tetszettek a kavarások. Korszak általános bemutatására kiváló jelenet volt, amikor Kasztília “uralkodója elfoglalta örökségét.Költségvetés végessége párszor nagyon érezhető, de az ostrom előtt le a kalappal.
Főszereplő választása nem a legszerencsésebb. Nem igazán jön át a karizmatikus személyiség. Többi színész között sem találtam kiemelkedő alakítást, de a többségükkel nem volt gondom. Azért megjegyezném, hogy elég kiváló spanyol színészek is akadnak.
7/10. Többet nem érdemel, elfogult is lehetek, de már nézném is tovább.
3. évad forgatókönyvei meg vannak írva. Készítők 5-6 évadra terveznek, de nem hiszem, hogy eljutunk addig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz