login |

Vikings: folytatódott a 6. évad

2021. 01. 03. 21:00 - Írta: Qedrák

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Számomra kicsit meglepő módon fejeződik be idén a Vikingek: az Amazon Prime Video megszerezte az évad második felének tévés premier előtti elsősugárzás jogait pár angol és német nyelvű piacra – a Netflixnek köszönhetően mi is azonnal megkaptuk magyar felirattal. És mivel ez az utolsó évad, a szorgalmas nézők és a rajongók 2020-at a skandinávokkal koronázhatták meg. (Most csakis az új félévad első részének ismeretében írok, az évad egészéről később egy külön poszt érkezik).

Egy kicsit vissza kellett magamban pörgetni a cselekményt is, mert az új rész pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol abbahagytuk: sor került a támadásra, Ivar túljár Björn eszén, a fő célpont elfoglalása még várat magára, királyok esnek fogságba – de vajon mit lehet még elmesélni a maradék tíz részben?

A sorozat kapcsán elsősorban tényleg arra vagyok kíváncsi, hogy erre milyen válasz születik. Vajon minden egyes kiemelt szereplő sorsa lezárul, minden egyes helyszínt, amit a sorozatban láthattunk, felkeressük-e még egyszer utoljára, vagy lesznek elvarratlan szálak?

A 6×11 alapján könnyen lehet, hogy abban az értelemben igen, hogy az egész sorozatban hangsúlyos helyszínnek számító Angliából egyetlen kockát sem láttunk, pedig a skandináv-angol kapcsolatokban fontos mérföldkőnek számító Alfréd személyét az ezt megelőző évadban sokáig építgették. Ugyanakkor a három nagyobb történet, amit elmesélt, az izlandi-amerikai hajóút Ubbával, a Ruszban feszülő konfliktusok Ivarral és Hvitserkkel, valamint a kattegati helyszínen zajló események vélhetően meg fogják határozni a folytatást.

Ha jellemeznem kellene a visszatérést, akkor egy átlagos folytatást kaptunk, amivel egyáltalán nem vagyok elégedetlen, ugyanakkor az események súlyához képest egy kicsit talán sekélyes megvalósítást láthattunk. (A felvezetés végső poénját szerintem csak az nem találta ki, aki csukott szemmel követte a sorozatot. Erről egy kicsit később írok, hogy az első részből ne kerüljenek előre a fontos spoilerek).

A Vikings-et ugyanis mindig is jellemezte a monumentalitás iránti igény. A nézők emlékezetébe leginkább úgy próbálta beleégetni magát és a legmeghatározóbb jeleneteit, hogy hihetetlen tömegeket mozgatott, emelkedett hangulatú zenéket kevert alá és nem mellesleg felépítette hozzá a szereplőit. Ezzel a koncepcióval olykor sikerrel járt, olykor viszont kevésnek bizonyult, főleg akkor, ha a költségvetés lólába kilógott egy kicsit.

A félévadot ott hagytuk abba, hogy egyfajta mentális ütközet is zajlott a valódi csata mellett az érdekelt felek között. Nekem ez a misztikus csomagolás már akkor sem nyerte el a tetszésemet, de bizonyára elég sok néző akad, akinek az ilyesmi bejött.

A mostani felvezetés magával a csatával már nem is foglalkozott, csak annak utóhatásaiba csöppentünk bele. Björn képtelen a vezetésre, Kattegat védtelen, és tanakodnak, hogy mi történjen. Engem azért egy kicsit meglepett, hogy a Rusz, amely nagyobb győzelmet aratott a földrajzi viszonyokon, mint a skandinávokon, ezt a kevés távolságot ennyire pepecselősen teszi meg.

Ezért bőven jutott idő arra is, amit már a korábbi évadokban megfigyelhettünk, hogy a nevesített mellékszereplők úgy hullanak, mint ősszel a legyek. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ennek az egyik áldozata most Testes Olaf király lett, akinek a Teiresziaszba oltott nagyapós egysorosait nélkülöznünk kell a hátralévő epizódokban. A másik Oleg egyik parancsnoka, aki rendszeresen ott sertepertélt a gazdája körül, de most neki jutott az a szerep, hogy megtestesítse a Rusz vereségének áldozatait. A harmadik pedig Amma, aki Hvitserkre ügyelt, mielőtt száműzték volna, de bevallom, hogy rá például már alig emlékeztem, ami szerintem jól mutatja, hogy nem feltétlenül a mellékszereplők szisztematikus eltávolítása az, ami érzelmi reakciókat válthat ki a nézőkből. A tovább mögött folytatom.

A rész legnagyobb húzása természetesen Björn halála volt. Ezzel kapcsolatban bennem felemás érzéseket keltettek a látottak. Egyfelől az előző félévad végén a találgatások egyik fele pont azt érintette, hogy vajon a mitikus szférában játszódó Ivar versus Björn párharcban és a csatában valóban meghalt-e Bjön. Másfelől az előzetesekben láttuk, hogy életben van. Aztán az első epizódban még tényleg életben volt, de a rész közepén a halálhírét keltették, miközben a képernyőn egyetlen pillanatig sem tűnt fel holtan. Aztán holtából feltámadva megjelent a csatatéren, hogy az utolsó erejét összeszedve harcba vezesse a hívására egyesült skandináv hadakat.

Azt hiszem, hogy erre mondják, hogy a kevesebb néha több. Hol meghalt, hol élt, hol megint meghalt, megint él stb., ez a hullámvasutazás szerintem nem tett jót a történetnek, ráadásul, mint említettem, nagyon kiszámítható felvezetést kapott.

Ez főleg azért kár, mert ha egy emlékezetes sztorit akartak kitalálni Björn távozásáról, azt megtették. Ha önmagában kellene értékelnem azokat a perceket, amikor feltűnt a csatatéren, akkor azt mondanám, hogy a sorozat elérte a célját, hiszen egy drámai pillanatban, nagy számú statisztával kivitelezett csatában, a halált is félig legyőzve aratott diadalt. Ráadásul egy szép kivitelű sírhelyet is kapott, még ha nem is szántak egy egész részt a temetésére, ahogy azt Lagerthával tették. De a felvezetés nekem nem tetszett, túl sokszor játszadoztak Björn halálával ahhoz, hogy valóban annak az emlékezetes pillanatnak lássam, aminek az alkotók szánták.

Vajon mihez kezdenek Kattegatban Björn halála után?

Vélhetően ez lesz az évad egyik kérdése, bár nem lennék meglepődve, ha a kiemelt szereplők egyenletesebben oszlanának el a különböző helyszínek között. Az első epizódban ugyanis felvezették az észak-amerikai utazást is, amelyet Ubbe valósít meg Ragnar fiai közül, ám a tervezett expedícióban ott van Kjetill, aki lemészárolta az izlandi telepesek másik családját, és még mindig nem igazán tudjuk, hogy mi történt Flokival. (Bár az utolsó képkockáit, amin még az előző évadban láttuk, talán úgy is fel lehet fogni, hogy bennragadt a barlangban). Borítékolható, hogy lesznek konfliktusok a csapatban, de arra is kíváncsi vagyok, hogy miként mutatják be a skandinávok és az észak-amerikai őslakosok viszonyát.

Keleten pedig lassan mindenki elégedetlen lesz a kissé őrült Oleg uralkodásával, Ivar továbbra is áskálódik ellene, bár hatalom híján sok mindent nem tud tenni. Mellette most már ott van Hvitserk is, akinek vélhetően ismét az lesz a nagy kihívás, hogy szerepet találjon magának (vagy az is lehet, hogy az alkotók feláldozzák, amin nem lennék meglepve).

Ennek tetejébe ott vannak a Rusz fejedelmeinek családi perpatvarai, amelyekbe belefolyik, de nem feltétlenül az események alakítójaként. A korábbi évadokhoz képest egyébként szokatlan látni a sodródó és konspiráló Ivart, aki nemrég még istenként tekintett magára.

Kíváncsi vagyok, hogy miként zárják a sorozatot. Talán nem túlzok, ha azt írom, hogy a látványossággal operáló történelmi-fantasy vonalon mozgó szériák közül ez a legismertebb, amivel rendre az illegális sorozatletöltések listájának élmezőnyében végzett. Manapság mintha egyfajta trendforduló bontakozna ki, a gyártók kevésbé szívesen ülnek fel arra a vonatra, ami a monumentalitást igényli. (Kétségünk se legyen afelől, hogy a járványhelyzet sem segíti a statisztákban gazdag szériák készítését).

A Vikings végeztével azt hiszem, sokáig marad egy kis űr a hasonló kaliberű és zsánerű sorozatokat illetően.

17 hozzászólás Ne habozz!

Mordekai - 2021. 01. 03. 21:34

Áhh, pont most fejeztem be. Elégedett vagyok, szép volt a lezárás, megkapta minden főbb szereplő és úgy összességében a viking történelem is. Minden hibája ellenére hiányozni fog a Vikings. Úr volt előtte, űr lesz utána. Az év idézete már most megvan, az utolsó két mondat. Bővebben majd a sorozatzáró írásban.

Anonymus - 2021. 01. 03. 21:59

“A Vikings végeztével azt hiszem, sokáig marad egy kis űr a hasonló kaliberű és zsánerű sorozatokat illetően.”

Ez kissé erős kijelentés ahhoz képest, hogy már be van rendelve 3 évadra a spinoff és megy a The Last Kingdom is.

Björn halála nekem nagyon tetszett, hogy kapott egy Boromirt. Én nagyon epikusnak gondoltam.

Mivel én már láttam az egész évadot igy nyugodtan elmondhatom, hogy a második félévadnak ez a legjobb része sajnos :(

Shyllard - 2021. 01. 03. 22:07

Végig is daráltam viszonylag gyorsan és most így éreztem is miért volt jobb ez a sorozat hetiben. Néha teljesen fókuszálatlan, feldobva sztorivonalakat, amiket sehova sem visz, csak pillanatnyi valamit akarnak vele elérni. (tényleg nem tudom mit, lehet játékidő kitöltés céllal?) Fura egy sorozatzárás volt, mert baromira élveztem, de azért csak ebben a tíz részben is az ezer meg egy szövetségváltás, meg árulgatás (ami eddig is jelen volt), valahogy jobban fájt, mint előtte.
Remélem a spinoff sorozat kicsit összeszedettebb lesz, mert a Vikingek így a végére se nem történelmileg hű, se nem elég mitikusan epikus, se nem jó karakterdráma nem tudott lenni. Valahogy minden akart lenni egyszerre, ami nem igen sikerült neki. Pedig őszintén, én bármelyikkel megelegédtem volna, de így keverve sokszor ütötték egymást a különböző műfajelemek.

wondorog - 2021. 01. 03. 22:15

Próbálkozok spoilermentes lenni, de ki kell írnom magamból a véleményemet.

Nagyon vegyes érzéseim vannak az utolsó 10 rész kapcsán. Azt, hogy már nem követik a történelmet egy ideje elengedtem viszont, vannak dolgok amik nagyon zavartak, de ez már igaz az utóbbi évadokra is (talán a 4. körül kezdődtek): a vágások iszonyúan zavaróak. Mikor legtöbb sorozatnál vagy filmnél pont az zavar, hogy bizonyos jeleneteket miért is kellett kivágni, itt pont az ellenkezője. 10-15 mp-es felesleges snittek vannak szereplőkről, hogy utána átvágjanak (jobb esetben rá és nem egy tök másik sztoriszálra), amikor már teljes másik ruházatban van, akár több hetes időugrással. A szereplők kora is erőltetett (lsd. egy Lagertha v éppen Torvi és egy Ubbe összehasonlítást – kb. vagy 35-40 év van közöttük), a váltások sem stimmelnek kronológikusan, és még sorolhatnám. Annak legalább örültem, hogy végre nem minden csatát művészkedésre vettek, mert 1 alkalommal még érdekes, de amikor 3 évad 3 nagy csatáját hasonlóképpen tolják már nagyon zavaró.
A mellékkarakterek is furcsák voltak, Erik érdekesen indult, de Kattegat szála nagyon átment a női vonalra, csak sajnos már nem túl érdekes női karakterekkel. A Rus szál is elég furcsán-kurtán végződött. Ubbe szála nagyon kilógott a történetből (kb. mint Floki szála az 5. évadban), viszont néhány közhelytől eltekintve, talán a végén már ez érdekelt a leginkább.
Összességében a sok negativitás mellett, viszont valahogy mégis élvezetes lett (lsd. 1 nap alatt ledaráltam a 10 részt), viszont sajnos nem sikerült visszatérnie a 2-3. évad szintjére, Ragnar halála után valahogy elvesztette a báját a sorozat, még ha 1-1 időre Ivar vagy éppen Ubbe (saját véleményt: Bjorn-t sohasem tudtam megkedvelni) erős pillanatokat és történeteket tudott hozni.

crossover - 2021. 01. 03. 23:09

Én is ledaráltam tegnap mind a tíz részt, és ugyan nagyon szerettem a sorozatot, ez a fél évad ez nagyon gyenge lett szerintem. Rengeteg logikátlanság, értelmetlen tettek, Ivar karakterével sem tudtak mit kezdeni, amilyen érdekesen indult anno, a végére annyira ellaposodott, egyszer jófej nagytesó karakternek állítják be Igorral kapcsolatban, utána megint próbálkoztak a ravasz, kegyetlen Ivar szállal, de már az sem működött igazán…. És még rengeteg mindent tudnék írni, de spoiler nélkül nehéz lenne. Azt nem mondom, hogy nézhetetlenül szar, mert nem, de már közel sem hozta azt, amit régebben, rengetegszer fogtam a fejem a részek alatt, hogy ne már, ez mi? Összességében a sorozat az egyik kedvencem volt, lehet Ragnar halálával jobb lett volna befejezni, úgy éreztem a végére kifogyott a szufla.

Menthix - 2021. 01. 04. 05:48

Szerintem is a 11. Rész volt a legerősebb. Be kell vallanom régen forgolódtam ennyit a székemben egy sorozat miatt, mint most Björn miatt. Viszont szerintem jól oldották meg a halálát, habár az ötlet, hogy Ivar kardjába szaladjon bele szerintem borzasztó erőltett volt. Nem bántam volna, ha előtte Björn átrendezi a képét Ivarnak, amolyan John Snow VS. Ramsay Bolton stílusban. Innentől viszont zuhanó repülésbe került az érdeklődésem. Talán Günhild, aki miatt még izgulni tudtam, bár az, hogy azzal a senki Erikkel bemocskolták teljesen karakteridegen lépés volt. Sokszor megkérdőjeleztem hangosan a sorozatot, hogy ugyan miért adnak ennek a skogamornak ennyire a véleményére, hisz egy senki. Haraldal már látszott, hogy nem tudnak mit kezdeni az írók, bár ez már az előző 10 részben is nyilvánvalóvá vált. Floki kalandozása Ragnar halála után teljesen vakvágány volt, szörnyen lehúzza a sorozat újranézési potenciálját. Ubbe is karakteridegenné vált. Számomra egy tökönrúgással ért fel, mikor kiböfögte, hogy márpedig ő nyugatra akár hajózni. Óriási veszteség a sorozatnak, egy ilyen kaliberű karaktert elvesztegetni, aki Björn nyomdokaiba léphetett volna. Összességében csalódtam a befejezésben, bár nem számítottam többre.

Márk - 2021. 01. 04. 07:41

Én hatalmas rajongó vagyok, nagyon kevés film vagy sorozat tudott ekkora hatással lenni rám. Az utolsó 10 részt én is egy nap alatt ledaráltam. Szerintem biztonsági játékot játszottak a készítők. Spoiler nélkül nehéz, de sok olyan történt bizonyos karakterekkel, amit előre sejteni, tudni lehetett, és sajnos sok esetben ez egy kicsit hangsúlytalanná tette az adott történetrészt. Annak azért örülök, hogy az utolsó félévadra nem hoztak be még több új, tök felesleges mellékszereplőt, akiket korábban pár rész alatt el is tettek láb alól.

heidfeld - 2021. 01. 04. 08:06

Nem véletlen, hogy a spinoff sorozatot nem írhatja egyedül, történész-barátunk. Idő kezelése, extrém módon elcsúszott.
Pár mellékszereplőtől fájón korán megváltak. Astrid például. Kifejezetten sok potenciál maradt.
Björn nagyon szépen lett megoldva. Ingrid-féle dolgok elmentek, Ubbe-szála tetszett.
Az az érzésem volt, mintha kellene még egy rész!
Csata elképesztő logikátlanságai, pár karakter idegen húzás. Volt, amitől kapartam a falat. Csóri, Szép Harald! Több, mint 30 gyereke volt, csak a törvényesek..
Következő kritikánál jobban kifejtem az utolsó évad miatti gondolatokat.

winnie - 2021. 01. 04. 08:27

“Nem véletlen, hogy a spinoff sorozatot nem írhatja egyedül, történész-barátunk. Idő kezelése, extrém módon elcsúszott.”

Ha Michael Hirstre gondolsz, akkor nem fog írni semmilyen spinoff sorozat, sem egyedül, sem mással. Amellett, hogy bármit írhatna egyedül, ha akarja (mert azt nem más fogja eldönteni), a Vikings: Valhalla teljes egészében Jeb Stuart sorozata, Hirst nem fog íróként részt venni benne.

Geza Kovacs - 2021. 01. 05. 00:05

Nekem nagyon tetszett ez az utolsó fél évad. És nem is rontották el az utolsó részt, a szereplők sorsát, meg az utolsó rész végét se. Ez mostanában mindenképpen nagy kincs.

Nagyot markoltak, túl is tolták az utolsó 2 évaddal. Lényegében Ragnar halálával vagy ahelyett rá kellett volna hagyni, de megmentették, amit lehetett.

Szép emlék lesz.

Wolfwings - 2021. 01. 05. 11:16

Az a pár perc, vagyis Björn halála volt az évad csúcspontja számomra. Sajnos. Az utolsó 10 részt teljesen a logika hiánya és a szétesettség jellemezte. Úgy éreztem, hogy egyes régebbi szereplőket csak azért hoztak vissza, mert “muszáj” volt. Nem mintha az utóbbi 2 évad annyira erős lett volna, de talán volt valami ívük. Ezek a lezárások csak el lettek rush-olva részemről. GoT utóíz. Bár nyilván a két sorozatot nem lehet összehasonlítani.
De itt is olyan volt, mintha a semmiből jöttek volna döntések. Egy bosszúszomjas szereplő a véres támadásra esküszik, felkészítik a publikumot egy epikus összecsapásra majd egy gagyi eszközzel lezárják az egészet, mintha nem is lett volna semmi. És nem csak egy szereplővel éreztem ezt. Kihagyott ziccerek hada.
Gyorsan le kellett zárjanak mindent. Még ezt is, ja itt van ő is, rakjuk még bele ezt…
jobb lett volna csupán 3 rész és lezárni Björnnel a végén. Nekem nagyobbat ütött volna.

hamupipacs - 2021. 01. 05. 15:24

Egyfelől nehéz az aranykor után a bukást (egy korszak végét) ábrázolni. Mert várjuk a tetteket, a csodát, amit megszoktunk. De nem jön, mert már erőtlenek egy újabb hódításra, torzsalkodnak és meghalnak.
A történelemtől való elrugaszkodottságot még mindig nem bírtam megszokni.
Értem, hogy ennek a nemzedéknek ki volt jelölve az útja: hadakozik és belehal, alkalmazkodik az újhoz, illetve elmenekül. De ezt lehetett volna kicsit hajlítani a valósághoz. Ezt a meglévő szereplőkkel kell végig járatni. De könyörgöm!
SPOILER:

Szegény Harald! Ennyire mást írni belőle!
Hvitsek maradhatott volna a ruszoknál beolvadni.
Björn összes gyerekének meg kellett halnia?

romanista - 2021. 01. 05. 21:55

Egy újabb nagy sorozat ért véget, amire emlékezni fogunk minden hibájával együtt.
Remek színészek és karakterek.
Nyilván várható volt, hogy Ragnar halála után már nem lesz ugyanaz, de így is köszönet a készítőknek.

Anthonz - 2021. 01. 06. 09:51

Egyetértek @Shyllard kommentjével.
Szerintem már jó előre tökön lőtték magukat az írók, a jós ugye előre megmondta, hogy csak jaj és baj fog jutni Ragnar fiainak. De nem is ezzel van a baj, hanem azzal ahogyan teljesen logikátlanul történnek események, csinálnak 180 fokos fordulatokat a karakterek…
Főleg azért néztem végig, mert tudtam, hogy ezzel lezárul a sorozat…volt pár dolog, ami tetszett, pl. az Ubbe szál vége, de ezen kívül ennek a sorozatnak az utolsó 3 évada egyszerűen katasztrófa.
Mehetnek a GOT utolsó évaddal együtt a hogyan ne csináljuk tananyagba.

Kiss Balázs - 2021. 01. 09. 11:44

Arról van esetleg infótok, miért van kétféle verziója a részek tobbségének (bővített. változó sorrendű jelenetek) Nem láttam mindkettőt, de az angol feliratokból vettem észre. Köszönöm a választ.

Qedrák - 2021. 01. 09. 13:27

@Kiss Balázs:

Úgy látom, hogy azért, mert a hazai Netflixre egy rövidebb változat került, azok pedig, akik az Amazonon tudják elérni a sorozatot, ők egy bővebb verziót láthatnak.

Divide - 2021. 01. 10. 12:46

Hiányozni fog, de valójában már két-három évada csak nyomokban találom, amit szerettem benne.
Ez részben az én “hibám”, mert ha olyan karakterek körül bonyolódik a cselekmény, akik közömbösek (pl. Björn, Ubbe és kompániája) vagy ellenszenvesek (kb. mindenki más), akkor nem igazán tud érdekelni. Lagertha halálával kiírták az utolsó szereplőt is, akit kedveltem, bár a vége felé az ő karakterével elég rondán elbántak az írók (meg Flokival is).

SPOILERES
Lehet, hogy ezzel is összefügg, hogy nagyon zavartak egyes WTF jelenetek – a tengeren tehetetlenül sodrodó vikingek, akik aztán kopár sziklákon terveznek farmot létrehozni; öngyilkos viking, aki a Valhallába jut (meg ne tudják a többiek, hogy így is lehet); a csata közepén egy szál hintó védelmében várakozó királynő és trónörökös(!); a varázslatosan felépülő Ivar, aki a végén már egy szál mankóval, alig bicegve járt, még a térde is hajlott, meg minden; vagy hogy banya létünkre fél perc alatt megmérgezhetnénk valakit, ha meg akarunk szabadulni tőle, de előbb inkább csak megvakítjuk, mert az olyan badass, stb.
A feldobott, de végül le nem csapott labdák sem estek jól (pl. Katia-Freydis reláció), dehát ez már így marad.
Azért tűrhető kis utazás volt ez Ragnartól a Ragnarökig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz