login |

Cobra Kai: kezdett a 3. évad – írta Spyblat

2021. 01. 04. 21:45 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Visszatért az elmúlt évek egyik legnagyobb meglepetését okozó sorozata, ami a The Karate Kid sztoriját folytatta az eredeti szereplőkkel. Ráadásul immár a Netflix kínálatában, rögtön magyar felirattal.

Kezdésnek tipikus alapozást kaptunk, de ez nem feltétlenül rossz. Nem is nagyon tudok mit mondani kisebb spoilerek nélkül, bár túl sok ellőni való nincs. Azért inkább a tovább mögött folytatom.

Két héttel vagyunk a brutális bunyó után, ami jó eséllyel megnyomorította Miguelt. A srác azóta kómában van és félő, hogy nem kel fel. Mondjuk, aki nem látta előre, hogy a rész végén kinyitja a szemét, az nem néz elég sorozatot.

Robby menekül, mert jó eséllyel bezárják valami javítóba, ha elkapják. Jogos az aggodalma, mert tényleg nem önvédelem volt az a rúgás. Az egyetlen dolog, ami vele kapcsolatban eszembe jutott a rész alatt, hogy mennyire idétlenül néz ki az új hajával.

Johnny iszik és folyamatosan össze van verve, LaRusso pedig kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy az emberek bizony nagyon nem fogják az ő pártját a bunyó ügyében. A srácokra túl sok idő nem jutott, csak Samanthára, aki igencsak vesztett a népszerűségéből és még élénken él a trauma benne, hogy egy féltékeny csaj majdnem levágta valamijét.

Szóval, igazából nem történt semmi különös, csak megtudtuk mi történt eddig és megalapozták az évadot. Kis túlzással az előzetest megnézve több infónk van az elkövetkezendő történésekről. De mielőtt bárki félreértene, ezt nem negatívumként éltem meg. Abszolút jó volt a tempója az első fél órának. A Cobra Kai mindig is a remekül megírt karakterek miatt működött, ahhoz pedig kell a betonbiztos alap. A rész végi felébredés pedig még így is jól sikerült a menő zenére. Samantha bekeményítése egy kicsit mesterkélt volt, de belefért.

Daniel és Johnny összefogása hozhat magával egy hangulatos, haverzsaru jellegű dinamikát, remélem kihasználják az ebben rejlő potenciált. A kettejükkel kapcsolatban egy negatív dologra térnék ki, ez pedig a színészi játék. Nem arról van szó, hogy William Zabka és Ralph Macchio nem jók, de mégis volt a rész alatt egy olyan érzésem, hogy a színészi képességeik határához érkeztek.

Zabka egy darab faarccal nyomta végig a részt. Persze az eddigi két évadot is, csak eddig éreztem árnyalatokat, most pedig nem. Jó példa erre a beszéde a kómában fekvő Miguelhez. Macchiótól is láttunk már ennél elevenebb játékot. Nem hiszem, hogy sokat változtak volna, csak valamiért most jobban szemet szúrt mindez.

Összességében egy probléma sem volt sarkalatos, abszolút élvezhető volt az első rész. Természetesen maradok, nézem tovább, jön is a héten az évadkritika, szerintem hamar le fog csúszni a harmadik szezon is.

Az első rész egy kellemes 8/10 nálam, amiben benne van az is, hogy ez pont az a fajta sorozat, amire nehéz részenként tekinteni. Elégedett vagyok. Eddig.

17 hozzászólás Ne habozz!

Tom Vajner - 2021. 01. 04. 22:01

Jó volt az évad, de nekem kicsit elvesztette a lelkét a sorozat, mintha túl sokat akart volna markolni. A felnőtt karakterekkel jól bántak, de a fiatalok szála nagyon sok helyen volt túlzó. Nem akarok spoilerezni de az utolsó rész engem rendesen kiakasztott, bár a zárójelenet azért visszahozta a reményt.

Steelwolf88 - 2021. 01. 05. 06:46

Igazi Zabka-show volt a 3. évad!

Quantumleap - 2021. 01. 05. 07:36

Egy kérdés: Ha el akarom kezdeni a sorozatot, akkor előtte elég a Karate kölyök-filmek legelső részét újranéznem (elég régen láttam már)? A többit nem muszáj?

Ytsz - 2021. 01. 05. 07:45

@Quantumleap

Az első rész eseményeire elég sokat utaknak, részleteiben is, azt érdemes újranézni. (Kicsit emiatt furcsa is a sorozat, mert olyan mintha az azóta eltelt 30 évben nem történt volna semmi rendkívül a szereplőkkel:)

A második részhez is visszanyúlnak, de ott a flashbackek elegendőek szvsz.

winnie - 2021. 01. 05. 08:00

Mivel én sosem láttam a Karatekölyköt, így abban biztos vagyok, hogy elég egy filmet is megnézni. Nyilván még annyi sem szükséges. Ha a megértés a cél.

De. Az 100%, hogy az jobban fogja értékelni, aki ismeri és szereti a filme(ke)t, viszont aki csak most nézi meg, az nem rajongóként fog leülni a sorozat elé, csak úgy, mint aki letudta a házi feladatát. (Bár persze előfordulhat, hogy mai szemmel oda meg vissza lesz a filmtől, ami sokak elmondása szerint is megállja ma a helyét, de valószínűbb, hogy nem kerül hozzá olyan közel, mint azokhoz, akik fiatalabb korukban látták.)

Quantumleap - 2021. 01. 05. 08:06

winnie: Láttam én régen az első részt kétszer vagy háromszor is, de már csak nagyjából vannak meg belőle a dolgok, a legutolsó alkalom talán kb. 20 éve volt.
De ez olyan dolog, a Westworld-sorozat előtt is újranéztem a Feltámad a vadnyugat-ot, pedig ott ugye nem is kapcsolódásról, hanem újragondolásról volt szó.

winnie - 2021. 01. 05. 08:10

Az az ideális. Nem újranézi az ember, de nem újdonságként. Ez tipikusan az a kategória, hogy “érdemes, bár nem szükséges”, ráadásul, ha friss az élmény, akkor a konkrét visszautalások, nosztalgikus szeletkék sokkal hatásosabbak lesznek, mint akkor, ha valaki látta 20 évvel ezelőtt, és már nem emlékszik semmire, jelenetekre vagy zenékre.

spyblat - 2021. 01. 05. 08:12

@Quantumleap

Elég sok visszautalás van a Karate kölyök teljes első három részére. Sőt, az évadban egy rész konkrétan a második filmre épül. Én megnézném őket. De, ha nem teszed, az se baj, vannak flashbackek.

heidfeld - 2021. 01. 05. 08:29

Első 2 filmet láttam. Így a sorozat nosztalgia-vonat, de valójában egy Zabka-show. Főleg a csajozásban osztottam is a véleményét:… Remekül hozza múltban élő lúzert, akinek aranyból van a szíve, technikai dolgok, szinte teljesen elmentek mellette, utóbbi 30 évben. Fiatalok oldalán visszalépés történt. Ki-mennyit volt, dinamika sem volt az igazi, a harcok meg…
Egyik epizód borzalmasan volt rendezve, vágva. Színészet óriásait sem a sorozatban leljük meg. Viszont a nosztalgiázás nagy előnye, hogy az idősebb színészeken annyira lehetett látni, mennyire élvezik az egészet, egymás társaságát, ami régen látott, pozitív energiát sugároz.
Spoiler nélkül lehetetlen többet mondani. Majd az évad kritikájánál.

Seth (GIE) - 2021. 01. 05. 09:18

Milyen kezdett? Még aznap lement az egész évad…

Quantumleap - 2021. 01. 05. 10:12

Ahogy közben informálódtam, a következő szezonban visszahoznák Hillary Swanket is. Tehát akkor nemcsak az első három, hanem a negyedik filmet is érdemes újranézni. :)

Scat - 2021. 01. 05. 15:57

Én csak az első filmet láttam, azt is csak egyszer, de így is tök élvezetes a széria.

Persze gondolom, ha láttam volna a többit is, az adna egyfajta pluszt, de igazából a visszaemlékezésekkel teljesen képbe hoz a sorozat is.

ttwnbd - 2021. 01. 05. 22:02

A Karate kölyköt imádtam gyerekként a 80-as években. A t9bbit később láttam, azok nem is tetszettek annyira, a “negyedik” rész kimondottan gyatra szerintem.
A Cobra Kai remek. Nem mondom, hogy egyenletesen, mert évedről évadra van egy pici színvonal-csökkenés, de még így is teljesen kiváló. Érdekes, hogy én LaRussót színészileg jobbnak láttam, mint az előző évadokban (eddig is lelkes volt, de most jó is), Zabka talán kicsit halványabb volt. És a fiatal színészek is egész tűrhetőek.
Várom nagyon a következő évadot.

Gábor - 2021. 01. 06. 09:12

Nem vagyok nagy sorozatrajongó. Főleg azért nem, mert egyes szériák nagyon húzzák, mint a rétestésztát bár azt el kell ismernem, hogy magas színvonalúak és tényleg minőségi ugrás van.
Erre jön a Corba Kai, amiért meg egyenesen rajongok. Talán azért is mert nekem is hiányzott annak idején valaki, aki küzdésre tanított volna. Na meg tanár is vagyok és érdekes figyelni, hogy milyen sikerrel próbálják átültetni az iskolai viszonyokat a képernyőre.
A színészekről: a felnőtt színészek tényleg élvezik, már-már lubickolnak. A japán színészek meg az első pillanattól az ember szívéhez nőnek a szerephez való alázat miatt. Chozen-t imádom. Tényleg olyan, hogy legszívesebben leülne vele az ember egy jót beszélgetni. Lehetne az idegenvezetőm. :)
Carmen sokkal dögösebb, mint Ali. :) Johnny-ért nagyon izgulok, hogy jöjjön már össze neki a kapcsolat Carmennel.
Kreese megmaradt genyának, de azt a legprofibb módon. Vajon milyen lehet az életben?
A fiatalok is jók, sokkal együtt lehet érezni.
Egy-két epizód talán gyengébb volt, kicsit értetlen, de a végére csettintettem: ez igen, ilyet vártam. Ott azért olyan erőt sugárzott, amiért nagyon várom a következő évadot.

JKJ - 2021. 01. 06. 18:30

Kifejezetten jó a harmadik évad (is). Egész komolyra vették a figurát a végére és jól állt a sorozatnak!

Mom - 2021. 01. 07. 07:00

Persze nagyon szerettem az eredeti filmeket, de a sorozatot önmagában, minden nosztalgia-faktor nélkül is nagyon dícsérném. Egyébként elég régen láttam a filmeket, tehát biztos egy csomó utalásról lemaradok, de nem igazán merem ennyi idő után újranézni, és lerombolni a kedves emlékeket. Ami miatt ez a sorozat kiemelkedik nálam a folytatások közül az pont az, hogy önmagában megállja a helyét, sokkal többet nyújt, mint fanservice és nosztalgia.
Ahogy minden karaktert, még az abszolút negatívnak tűnőt is képes és hajlandó(!) árnyalni, az nekem borzasztóan tetszik. Látszik az egész sorozaton, hogy úgy álltak neki, hogy nem baj, ha sikerül árnyalni a képet, sőt ez is a cél.
Nagyon jól nyúltak az alapanyagokhoz, és jól vették észre, hogy a karakterekre építve egy értékes, új alkotás tud születni.

SPOILEREK

Az egyetlen, ami miatt húzom picit a számat, az Robbie karaktere. Amikor Jhonny megint cserbenhagyta, hogy inkább Migulellel maradjon a kórházban az annyira művi konfliktus volt, hogy borzasztó és úgy érzem, hogy Robbie köré valahogy nagyon sok ilyet írnak, csak mint egy mesterséges konfliktusforrásként tartják. Magából a karakterből is leginkább csak annyit látunk, hogy vergődik, és amint egy kicsit fejlődne, talál valami okot arra, hogy visszazuhanjon körökkel korábbra.

Hawk visszatalálását én egy kicsit gyorsnak éreztem, amennyire elvetemült tetteket követett már el (lopás, verés, rablás – a barátai ellen!!), ahhoz képest nem érzem annyira nagy motivációnak a megtérésére azt, hogy Kreese nem úgy vezette a dojót, ahogy ő gondolta volna. Még csak azt sem mondanám, hogy valami olyan kirívót tett Kreese, ami miatt felnyíltak Hawk szemei, mert nem.

Ezeken túl csak pozitívumokat tudnék mondani.

Az utolsó jelenetben látott együttműködés pedig garantáltan fájdalmas és szórakoztató lesz, nem szőzöm várni, hogy ezt lássam is :D

Gergő - 2021. 01. 12. 17:59

Az első két évadban (de főleg az elsőben) az fogott meg leginkább,ahogy az eredeti film(ek) “mítoszát” a kellő tisztelet megadásával,de az elengedhetetlen ráncfelvarással együtt igyekezték mélyíteni,amibe természetesen bőven belefért az örirónia és a rajongóknak való kikacsintás is. Ezzel együtt is meglepett, hogy az új generáció behozásával és az eredeti ellentétek újfajta megvilágításba helyezésével és megcserélésével mennyire hatásos elegyet hoztak létre az alkotók – na persze biztos jókora részrehajlással,de úgy éreztem működött a sorozat.
A konfliktusok persze néha erőltetettnek hatottak,de az irány, amerre terelték a karaktereket ügyesen játszott a dinamikákkal és többször is újszerűnek hatott a klasszikus felálláshoz képest.

Mindezzel nekem már a második évadzáró is szembement, annyira felcsavarták a tempót, hogy nekem már az is abszurddá vált, hogy ezt egyáltalán komolyan lehet venni,még ha csak a sorozat dimenzióján belül is – de a remény is megmaradt,mert a konfliktusok amik feloldásra vártak az iskolai bunyó nélkül is erősen jelen voltak már.

A harmadik évad viszont ugyanebbe az irányba lépett tovább, csak a tétek fokozódtak és a léptékek lettek nagyobbak – ezzel nekem már a hibák is jóval szembeötlőbbek és kevésbé megbocsájthatóak.

Talán ahogy messzebb kerültünk az eredeti alapanyagtól úgy lettek tanácstalanabbak az írók is,amit sokszor erőltetett fan service-el és kevésbé jól kivitelezett,öncélú akciójelenetekkel igyekeztek kompenzálni.

Ettől még szerencsére voltak erős pillanatok, Mr. Miyagi és meglepő módon Kreese és a Cobra Kai történetének árnyalása is hatásosra sikeredett,Okinawa és Chozen megmutatása működött,a háttérbe szoruló új generáció sorai közötti rendeződés és a hagyományos értelemben vett bully-k behozása is jól sült el és hát a finálét követően a negyedik évadot is bőven van miért várni.
Ha a grandiózusság helyett kicsit visszatalálnak a karakterekhez akkor még mindig elsülhet jól is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz