login |

Doctor Who: Revolution of The Daleks (az újévi különkiadás) – írta Spyblat

2021. 01. 05. 21:57 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Újabb Doctor Who-különkiadáson vagyunk túl, ami úgy néz ki, immár mindig újévkor jön. Hát, most nem sikerült maradandót alkotni, pedig minden adott volt hozzá.

Először is tudjuk le a szokásos kérdést: Mikor érdemes beszállni? A válasz az, hogy nem most. Ez a rész egyenes folytatása a múltkori különkiadásnak és jó tisztában lenni legalább a legutóbbi évad történéseivel is.

Amikor éltettem a 12. szezon nagy csavarját, bevallom, nagyon meglepett, hogy ezzel gyakorlatilag egyedül vagyok. A kommentek alapján nagyon kevés junkie-nak tetszett az új irány. Na jó, menjünk spoilerezni a tovább mögé.

A Doctor börtönben van. Konkrétan rögtön azután bezárták, miután kiderült, hogy ő igazából nem is az, akinek gondolta magát. Itt tölt el néhány emberöltőt, amíg ki nem szabadítja Jack Harkness kapitány, akinek csak az tizenkilenc évébe került, hogy a Doctor melletti cellába kerülhessen. Ezek a halhatatlanok…!

Közben a Földön a három útitárs tíz hónapja nem látta a Doctort és megint Dalekekkel hadakoznak. Szóval pont jókor tér vissza a hősünk.

Two Hearts. One Happy… One Sad.

Ez az idézet kábé össze is foglalja a résszel kapcsolatos érzéseimet. Kezdjük rögtön a legjobb aspektussal: Jack. Aki már felbukkant a legutóbbi évadban is öt percre, rögtön feldobva a részt, itt pedig ismét brillírozik. Komolyan, ennek a karakternek kéne egy saját sorozat. Ja, várjunk csak…

Szóval Jack itt van, előkerült a semmiből és csak egy apró mondatából derült ki, hogy a Földön kolbászol és tartja a kapcsolatot Gwennel (Torchwood ugyebár). Olyannyira jó volt ismét látni, hogy hajlandó vagyok elmenni a tény mellett, hogy a karaktert kissé elpocsékolták. Kábé csak annyi funkciója volt, hogy kiszabadítsa a Doctort. Pedig úgy megnéztem volna egy részt, ami csak és kizárólag a börtönélettel és a szökéssel foglalkozik.

Annál is inkább, mert megint sikerült az egész szálat bődületesen súlytalanná tenni. A Doctoron semmi, de semmi nyom nem volt, ami az elmúlt időt lett volna hivatott szemléltetni. Most komolyan, még a haja sem volt hosszabb, csak zsírosabb. Értem én, biztos van fodrász a börtönben, de akkor is! Csak odaböfögik a színészek a bűvös szavakat, mint ”emberöltő”, meg ”tizenkilenc év”, aztán annyi. Azért kezelték már az ehhez hasonló dolgokat sokkal jobban is a szérián belül.

Az útitársakról: Yaz-t nagyon megviselte, hogy tíz hónapon át semmit nem tudott a Doctorról. Minden idejét abban a Tardis-ban tölti, amit az előző évad végén hoztak el Gallifrey-ről, míg Graham és Ryan igyekeztek tovább lépni. Nyilván ez a tíz hónapos kimaradás (a Doctor véletlenül ugrott ennyivel későbbre vissza, miután kiszabadult) csak a dráma miatt kellett, hogy Yaz realizálja, neki ezek az utak, a Doctor melletti élet többet jelent, mint gondolta.

Ryannek meg pont ez mutatta meg a Doctor hiánya, hogy ő a Földön akar maradni. Ha pedig ő nem tart a Doctorral, akkor Graham sem. Így elbúcsúztunk tőlük. Bár kaptak ajándékba egy-egy hipnotikus papírt, így folytatják a Földön a nyomozgatást a furcsa események után. Annak ellenére, hogy Sharon D. Clarke is feltűnt, hogy így kapjanak a fiúk méltó búcsút, lenne egy fogadásom, hogy találkozunk még velük. A karakter feltűnése amúgy csak engem zavart? Valami borzalmas, hogy mennyire nem illett oda…

És akkor itt vannak a Dalekek. Kezdjük ott, hogy Chris Noth karakterében van potenciál, bár valószínűleg nem tudatosan lett ráírva a mostani rész szerepe, csak később nyúltak vissza a karakterért. A sztori ugye annyi, hogy a tavalyi újévi balhé után fogták a Dalek páncélt és abból építettek egy rendfenntartó, önműködő harci drónt. Értitek, egy drónt, ami képes brutál visító hangot kiadni, könnygázt fújni és levízágyúzni a tömeget. Ennyi. És ezt adták el nekünk nézőknek, mint forradalmi találmányt. Annyira röhejes volt, hogy már nem tudtam rajta röhögni, pedig voltak már ilyen jellegű baromságok a Doctor Who-ban.

Semmi extrát nem hozott a Dalek-szál, csak a szokásosát: legyőzték őket. Ezerszer láttuk már, izgulni sem lehetett rajta, de legalább lehetett volna szórakoztató. A fő probléma az volt, hogy valami elszabott módon unalmas volt ez a szál. És ez tette ki a játékidő nagy részét, ami egy hetven perces résznél eléggé fájó. De komolyan, amíg a Doctor becsatlakozik a Dalekes szálba a huszonhatodik percnél, konkrétan hét percnyi játékideje van. ennyi idő alatt lett letudva a börtönös szál. Ilyen formában teljesen indokolatlannak érzem ezt a hosszt.

Az gondolom, lejött, hogy nem vagyok elégedett a résszel. Bár Jack-et nagyon jó volt viszont látni, és az ő jelenetei mind jók voltak, a múlt évi csavarral jottányit sem haladtunk előre. Na jó, megszabadultunk két útitárstól, de pont az maradt, akiben a legkevesebb potenciált látom.

Ez a rész egy 6/10-et kap, azt is csak Jack miatt. Idén később jön az új évad, remélem, arra egy kicsit összekapják magukat.

15 hozzászólás Ne habozz!

Terwu - 2021. 01. 02. 00:03

Megnéztem a részt. Fantasztikusan jó volt. A történet nagyon érdekes volt. Jody csodás. A fordulatok ütöttek. Várom a folytatást!

DJackson - 2021. 01. 02. 11:39

Rosszabbra számítottam, de ettól függetlenül még legjobb esetben is csak közepes volt. Az első 10 évad szintjéhez képest olyan 5/10, a Chibnall érához képest már 8/10.

Tényleg Jack vitte az egészet, valamint a végén lévő csavar ért még valamit. John Barrowman nagyon jól tartja magát, de néha azért már necces volt a hallhatatlan Jack kapitányként (bár ezt még bele lehet magyarázni 2000+ év nagyon lassú öregedéssel).

Amúgy elég lapos volt a story, csak a tavalyi specialban felvetetteket folytatták a legroszabbul sikerült saját (bár itt mi nem az) ellenségeik és a Dalekok n+1 x behozatalával.
A politikai ideologizálás is megmaradt, most már szinte rajzfilmes minőségben, de legalább nem erőltették állandóan a képünkbe.

A companionok elválásának eddig mindig nagy súlya volt és jó okuk. Most először fordult elő velem, hogy teljesen hidegen hagyott! 2 év alatt is annyira üresek maradtak hogy Ryan-nak még a neve sem ugrott be egyből. Graham volt küzölük még a legjobb, kár érte. Még csak normális indokuk se nagyon volt.

Az egyik szemem örülne, ha Jack ismét companion lenne, a másik sírna, látva már hogy cseszte szét Chibnall retroakítvan egy lassan 60 éves sorozat világát…

humorpalanta - 2021. 01. 02. 16:52

Hát. a rész nagyon nem volt jó. Egyszerűen már most is tekerni akartam, tudom, hogy nem fogom visszanézni. Hol van ez egy The Husbands of River Song-hoz képest??

Legalább 20 percet le lehetne faragni az egészből, ha a totál szükségtelen időhúzásokat kivesszük belőle.

A vicces az egészben, hogy azt gondoltam, nem fogják tudni normálisan lezárni a Dalek-szálat anélkül, hogy kifigurázva érezzem a régi Dalekokat, de őszintén szólva ez a megoldás tetszett. A legerősebb momentuma volt a résznek.

@DJackson: Nem tudom, hogy mennyire vagy tisztában a dolgokkal, de az ugye meg van, hogy Captain Jack nem tud meghalni, viszont öregedni igen! Így lesz a végén belőle a Face of Boe amit New New York-ban látunk! Szerintem totál rendben volt a kinézete. Viszont szerencsére csak beugrással terveztek, nem lesz belőle companion, ahogy a rész végén elmondják.

Amúgy meg, nagyon látszik, hogy mennyire politikai szűrőn át nézed a világot. Egyáltalán nem Trumpra hasonlított a csávó, de ne zavarjon… Semmi nincs bennük közös.
Mindig is reflektált a Who a valóságra, sokszor ennél jobban is, csak ugye most elkezdett zavarni, mert úgy érzed, hogy a te preferenciádnak szólt be, holott egyáltalán nem. Ugyanezt a biztonságot már egyszer meghúzták a Mesterrel Mr. Saxxonként, akkor nem zavart? Csak most? Itt te öntötted rá a saját politikai véleményedet a sorozatra, még csak nem is sugalltak semmit.

Shyllard - 2021. 01. 05. 22:59

Olyan semmilyen volt az egész, legnagyobb bűne szerintem Jack elpocsékolása volt. Útitársas témában nem tudok egyetérteni, Ryan szerintem ennek a 12 évadnak a legszörnyűbb, leghaszontalanabb kísérője volt, az egyik fő motivációm, hogy megnezem a részt is a távozása volt. Graham kicsit jobban sajnáltam, mert ő legalább szórakoztató volt, illetve a végi döntésével szerintem ő szép ívet is kapott alapvetően. Yazt meg eddig is kedveltem, és látszott, hogy Jackkel van kemiajuk, remélem ezt később is fogják használni (de gondolom nem, mert a mostani készítők a legtöbb jó ötletüket hamar elfelejtik)

+Nagyon sajnálom Jodie Whitaker-t, mert azt tapasztalom, hogy nagyon sokat savazzák a rajongók, miközben csak rossz sztorikat kap,alapvetoen jó Doktor, csak nem kap rá teret. Plusz igyekszem fejben tartani, hogy céllal kicsit gyermetegebb egy ideje a sorozat, de basszus… Ez nem ki fogás, viszonylag sok gyerekeknek is szánt mesét nézek, és elég sok jó sztorit is tud produkálni ezekkel a keretekkel. A vége felé már nagyon elegem volt a Moffat erából, de esküszöm visszasirom, mert Chris Chibnall nagyon nem ura a helyzetnek. És sajnálom őt is, mert Broadchurch miatt tudom hogy tud, csak nem Doctor Who-sat. Nemtom mi lesz a sorozattal, mert előző évad vége felé már voltak jobb epizódok, de nagyon gyéren… Nem tudom kiknek szól, mert annak ellenére, hogy gyerekek a celkozonseg, néha nagyon durva dolgokat is bedobnak, de felnőtt fejjel ez a szajbaragos tanmesézgetés borzalmas. Külön vicc, hogy ezzel a Dalekes sztorival nekem nagyon sok ponton egy korábbi showrunner, Russell t Davies 19es sorozatát, a Years and Years-t koppintottak, de nagyon rosszul…

polovcev - 2021. 01. 05. 23:25

Én sajnos eljutottam oda, hogy a Doctor Who csak egy kötelező letudandó, mint a reggeli fogmosás. Engem sosem zavart Whitaker mint Doctor, mert jó színésznő és a női Doctor ötletében is volt potenciál. Ugyanakkor nekem ez a korszak egyértelmű csalódás.

Lefutott két évad és a Doctor még mindig csak keresi önmagát. Azzal, hogy három utitársat adtak hozzá, gyakorlatilag kizárták azt, hogy mindegyik karakter kaphasson egy tisztességes fejlődési történetet. Meg vagyok győződve arról, hogy a két távozónak a nevére sem fogok emlékezni 1-2 év múlva. Yaz talán kicsit értékelhetőbb, de azt már az első Whitaker évadban is látni lehetett, hogy az írók számára ő a fontosabb utitárs.

A részt igazán értékelni sem lehet. Újrahasznosított ötletek, gyenge kivitelezéssel. A vendégszereplők Noth kivételével súlytalanok -mondjuk ez korábban is jellemzett nem egy karácsonyi/újévi különkiadást. A rendfenntartó dalek olyan gyenge ötlet volt, hogy először nem is hittem el.
Az egész epizódnak két eleme volt amely a régi szép időket idézte, Jack kapitány és “xenofob” dalekek érkezése. Ezek végre nem újat akartak adni, hanem visszanyúltak egy már megállapított történelemhez. (Bár kicsit azaz érzésem támadt, hogy a Chris Eccleston korszak évadzáróját imitálják, de ennyit még le tudok nyelni.)

OFF:
Na most úgy néz ki, hogy Jodie Whitaker távozik, az angol bukiknál már lehet fogadni az utódókra. Én viszont úgy gondolom, hogy amíg Chibnall nem takarodik el, addig a sorozat semmiféle emelkedést nem fog tudni elérni. A BBC meg egészen addig fogja erőltetni ezt a fos, progresszív, woke baromságát, amíg a nézettség olyan szintre nem süllyed, hogy másodszorra is kaszálni kell a sorozatot.

Annatar - 2021. 01. 05. 23:42

Valahogy mintha elfogytak volna az ötletek. A Dokik mind jók a maguk módján, jól választják a színészeket, de a sztorik valahogy felejtősek, ritkán akad egy-egy emlékezetesebb. Az első 4 plusz az extrás évadot többször is megnéztem, de azóta nincs erre ingerenciám.

emese - 2021. 01. 06. 01:00

Na, ez az a sorozat amit elvileg nem kaszáltam csak gyakorlatilag. A legutolsó évad (12?) közepéig láttam kb, nem is éreztem rossznak, de valahogy soha nem tudtam magam rávenni a folytatásra. Nem tudom megmondani, láttam-e a tavalyi különkiadást. Abban volt Noth? Mert akkor igen, csak nem tudom, miről szólt. Vagy az nem az volt? Azt hiszem ez jelzi, mennyire lett az egykor kedvenc sorozatom érdektelen.

Hallom, Jodie távozik. Jó Doktor lehetett volna, de sajnos nagyon rossz, borzalmas írást kapott az első évadban. Szerintem akkor lehet a sorozat ismét jó, ha showrunner-t váltanak.
Bár én nem zárnám ki, hogy simán elfáradt a formula, hiszen Capaldi utolsó évada is halványabb volt a halványnál…

krix - 2021. 01. 06. 01:22

Régen a No.1 sorozat volt számomra, de most már szinte csak megszokásból nézem :'(
RTD távozása óta lejtőn van a színvonal. És erről nem a színészek tehetnek…

Bessie - 2021. 01. 06. 03:47

Kár érte, jó ügynök volt… régen. Annyira örültem anno Jodie-nak, erre kap ilyen b@lf@sz történeteket? Chibnallt tényleg ereszteni kéne, mert ez neki nem megy. Drága jó Jack-et is annyira jó volt látni, de csak ennyire futotta? Ne már. Sajnálom Jodie, hogy nem kaptál jobb történeteket. Valahogy kétlem, hogy az utolsó évadban jobb sztorikat kapna. De visszatérve az epizódra, Ryan nem sok vizet zavart, ő nem fog hiányozni. Graham már inkább. Jack-et remélem látjuk még, nemcsak ennyi volt a visszatérése. (Habár mintha valahol azt olvastam volna, hogy neki és Tennantnek lesz egy DW-s rádiós adása valamikor)

Bessie - 2021. 01. 06. 03:50
winnie - 2021. 01. 06. 04:53

Whittaker távozását egyelőre nem érdemes tényként kezelni, bár, ha megy, akkor nemsokára forgatniuk kell az új Doctorral.

bloomey - 2021. 01. 06. 05:27

Teljesen egyetértek a kritikával.
Egy kérdés merült fel bennem. Hogyan volt képes a csávó Angliából Japánba utazni egy Dalekkel a hátán úgy, hogy ez két reptéren senkinek nem tűnt fel?

runval - 2021. 01. 06. 09:02

A megszokott gyenge minőség Chibnalltól, ami azért fáj mosz különösen, mert egyértelművé tette, hogy semmi hajlandósága sincs fejlődni íróként. Ugyanazokat a hibákat követi el, legfőképp a karakterizáció és a történetvezetés teljes szétválasztása, amiből az összes többi hiba következik. Rossz expozíció (én azon konkrétan beröhögtem kínomban, amikor a Doktor a dühös konfrontációját a dalekkal megszakítja, hogy felszólítsa az expozícióra, és megteszi), súlytalan karakterek, lyukas és erőltetett sztori valamint a megkérdőjelezhető tanulságok (az nem csak engem zavart, hogy a Doktor úgy menti meg a világot, hogy egy élő és intelligens TARDIS-t öngyilkosságra kényszerít?). Úgyhogy amíg a showrunner nem távozik, már egy szemernyit sem reménykedek a minőség stabil javulásán.
Jodie távozása (3 évad és 5 év után egy fiatal, tehetséges színésznőnél ez nem meglepő) magában semmit se fog változtatni. Mondjuk én a többséggel ellentétben nem csak az írást hibáztatom a Doktor bénasága miatt, Jodie nem ilyen típusú színésznek tűnik és csak gondos szerepkialakítás mellett működött volna, ami sajnos nem sikerült.

Martina1 - 2021. 01. 06. 14:23

Hát igen, nem volt valami jó rész, de az is zavart, hogy az előző évadvégi szállal sem kezdtek semmit, sőt meg sem magyarázták, hogy ez hogy lehetséges, hanem minden ment a régi kerékvágásban, mintha mi sem történt volna, csak elmondták, hogy ez a helyzet, dolgozd fel és ez nagyon dühít, régebben mindig annyira vártam DW-t, de most ebben az évben meg a tavalyi évben kicsit alábbhagyott a lelkesedésem

Gab - 2021. 01. 16. 18:26

Nekem sem tetszett az epizod, az osszes kiserok kozul pedig ez a harmas a legerdektelenebb. A korabbi kiseroket szerettem, eros kemia es erzesek voltak a Doktor es az utitarsak kozott, meg akkor is, amikor tobben voltak, mint Rory es Amy. Ennel a negyesnel en langymeleg labvizet ereztem (lehet, hogy nincsenek a karakterek jol megirva, vagy tul sok a harom utitars), es ez sokat elvett a Doctor Who dinamikajabol.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz