login |

Song Exploder: folytatódott az 1. évad

2021. 01. 06. 18:50 - Írta: Shannen

Szólj hozzá | kategória: doku, kritika,

Ősszel érkezett a Netflixre ez a podcast-ból lett dokusorozat négy résszel, amit úgy jellemeztem, hogy egy “igazi jolly joker”. Most, hogy az első évad folytatásként (amit a Netflix Volume 2-nak nevez) elérhetővé vált a Song Exploder – A dal és ami mögötte van újabb négy része, gondoltam, megérdemel egy külön posztot, hátha valakinek pont a mostani dalok/előadók keltik fel az érdeklődését és dönt úgy, hogy tesz egy próbát vele.

Minden rész egy külön dalról és annak a megszületéséről szól, ideértve a zenei alap komponálását, a dalszöveg megírását, a dal háttértörténetét, és az előadó akkori élethelyzetének megismerését. Az epizódokban hol egyik, hol másik aspektus kerül előtérbe, ami éppen izgalmasabb, érdekesebb a dal szempontjából. Az epizódok végén továbbra is meghallgathatjuk teljes egészében az adott dalt egy, a sorozathoz készített klip kíséretében.

Ebben az etapban tehát ismét négy szám keletkezéséről tudhatunk meg többet, és ahogy első körben, most is nagyon színes lett a paletta: van itt kicsit régebbi és egészen friss popsláger, igazi rock klasszikus és mexikói folk zene is.

Hrishikesh Hirway most is remekül terelgeti a beszélgetéseket és nem riad vissza belekérdezni érzékenyebb dolgokba is. Köszönhetően a sok külső, archív vagy eddig nem látott stúdiófelvételeknek köszönhetően, az epizódok jóval többet kínálnak annál, minthogy beszélő fejeket nézünk félórán keresztül.

És akkor most röviden lássuk mely előadók és dalok kerültek reflektorfénybe. Elsőként Dua Lipa friss Grammy-jelölt albumának egyik dala, a Love Again került terítékre, ami nálam például rögtön elérte, hogy meghallgassam az egész albumot. Az egyszerre retró és modern hangzású popslágerről szóló epizód már csak azért is érdekes, mert itt megint csak sikerült olyan felvételeket felhasználniuk, melyek a dal rögzítésének idején készültek.

A második epizód a las vegas-i The Killers egyik legnagyobb sikere, a közel 15 éves When You Were Young című dal születéséről szól. Ahogy a R.E.M. esetében, itt is érdekes volt hallani, hogy az együttes tagjai mire és hogyan emlékeznek a dal születésének körülményeiről.

A harmadik epizód sorozatos vonatkozással is bír, hiszen annak a Trent Reznornak (pontosabban a Nine Inch Nails-nek) a Hurt című számáról szól, akinek a Watchmen Emmy-díjas zenéjét is köszönhetjük (alkotótársával Atticus Ross-szal együtt). Ez talán az egyik legszemélyesebb epizód, hiszen a dal Reznor olyan korszakában íródott, amikor lelkileg nagyon mélyen volt és erről valamennyit beszél is.

A sort az itthon talán kevésbé ismert Grammy- és Latin Grammy-díjas Natalia Lafourcade zárja, aki Hasta la Raíz című számával visszatért a gyökereihez a mexikói Veracruzban és a népi huapango zenei stílust felhasználva definiálta újra a karrierjét.

Engem mindegyik rész lenyűgözött vagy azért mert egy teljesen új előadót ismerhettem meg, vagy azért mert egy jól ismert dal kulisszái mögé pillanthattam be.

A folytatásról még nincs hír, de remélem, hogy jövőre sem maradunk Hirway dokusorozata nélkül. Addig is érdemes a már 199 epizódnál járó podcast oldalát csekkolni, hiszen oda folyamatosan érkeznek a friss epizódok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz