login |

Chilling Adventures of Sabrina: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is.

2021. 01. 07. 21:50 - Írta: Necridus

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem volt túl meggyőző a Sabrina hátborzongató kalandjai utolsó évadjának nyitánya, de ami ezután következett… az még rosszabb volt.

A lagymatag start is már vékony jégen táncolt, aztán elég hamar fejest ugrott a sorozat az átgondolatlan, rosszabb fajta tinidráma tengerébe. Ó, pedig a második évad mennyire szépen össze volt rakva!

Illett a sorozat utolsó szezonjára a rövidített cím, valóban elég nagy káosszal néztünk szembe. Mármint nem a karakterek, hanem a nézők. Logikátlannak ható döntések, korábbi szálak szembeköpése, karakterekről való megfeledkezés és temérdek ide nem illő zenélés tárulkozott elénk, ami hiába kovácsolta össze a stábot, hiába lehetett a forgatás szórakoztató, a végeredmény valami kínosan rossz sorozatzáró szezon lett.

A tovább mögött spoileresen folytassuk is.

Több szempontból sem értem Roberto Aguirre-Sacasa-t. A Riverdale esetében is egy baromi jó alapanyaga volt, amit elég rövid időn belül olyan irányba vitt, ami miatt rengeteg néző elpártolt a szériától a rengeteg ostobaság miatt. Ráadásul ugyanazokkal az új elemekkel rontotta el a CAOS-t is. A jól bevált receptet már nem módi használni?

Oké, egyik sorozat sem volt soha a legek legje, de azért valljuk be, a Riverdale másfél évadig elég jó volt, ahogy a Sabrina is kibírta két szezonig. Aztán jött a felesleges drámázás, a túltolt sztori, az átgondolatlan, logikátlan plot és a nevetséges karakterfejlődések. Ja, meg a már említett szakadatlan és céltalan zenélés! Oké, jó zenéket hoztak (és jó előadók is voltak Ross Lynch és Jaz Sinclair személyében), de például Sabrina és Nick énekelgetésének mi értelme volt?

Amit még inkább nem értek, hogy miért nem tiszteli a saját munkáját az író. Az előző évadok a gonosz és hatalmas Lucifert, a rettegett Calibant, a Pokol trónjáért folyó küzdelmet és a kettős élet nehézségeit fejtegették. Erre most megjelent nekünk egy ripacs, háziasított ördög (aki maximum egyszer tudott hatásos lenni, amikor Lilith-et lerohanta) és mindössze a testéért szerepeltetett Caliban. A kettős élet problémája és a trónörökös kérdése már egyáltalán nem merült fel, ezzel szépen lecsökkentve az előzmények fontosságát.

Azt pedig végképp nem értem, miért akarta a horroros elemeket ennyire hanyagolni. Volt néhány szörny az évadban, de nem volt túl nagy vérengzés, ahogy túl nagy rettegés sem, míg korábban azért akadt ezekre példa. Inkább foglalkoztunk azzal, hogy Sabrina épp akar-e barátot vagy sem. Van a sorozatnak egy baromi jó alapja, millió horroros, boszorkányos ötlettel elő lehet rukkolni, tágítani a világot folyamatosan, de szó sem lehetett ilyesmiről.

Hiába vettek elő egész jó számokat, egyszerűen nem kell ebbe a sorozatba ennyi zenélés. Az elátkozott gitár sztorija még emészthető is lett volna (a frontembert egyébként egy ismerős alak keltette életre), de teljesen elment az epizódtól a kedvem, amikor egymás után már a harmadik zenés jelenetet kaptuk. RAS nem akar inkább egy musicalsorozat indítani, ha ennyire zenéltetni akarja a karaktereit?

Emellett abszolút felesleges volt az összes – de tényleg az összes – szerelmi dráma. Egyik karaktert se vitte semmilyen irányba, ugyanazokat a köröket futottuk, csak más karakterekkel más időben. Mambo és Zelda szakítása is teljesen légből kapott volt, ahogy Theo és Robin kapcsolatának válsága is, de mégis a legdurvább az az, ahogy Nick még az évad elején Prudence-szel enyelgett, Sabrina folyamatosan gúnyolta őket, majd 4 epizód múlva már egymáson lógnak (és megtörténik az első szex, amit nagyon kiemeltek), de úgy, hogy Prudence-szel való szakításról szó sincs, ahogy arról se, hogy Sabrina véleménye megváltozott volna. Összejöttek, mert a végére csak kellett egy “endgame”.

Ezekre volt idő, ami miatt néhány főszereplő epizódokra eltűnt. Lilith például az első részben pózolt egyet, aztán teljesen random szült egy gyereket, majd a kovenben bujkált hosszú ideig (ami egyébként totál feleslegesen rabolta az időt a premierben az új titulusokkal és Hekatéval, mert semmi szerepe nem volt utána), majd elvette Lucifer az erejét, de mégis visszaadta, és… elvesztettem, ez a szál annyira romboló hatással volt egy egyékbént ígéretes karakterre, hogy már követni se voltam hajlandó. A “másával”, Ms. Wardwellel se tudtak mit kezdeni, csak úgy néha megjelent, hogy könyvet olvasson.

Visszagondolva, csak egy fontosabb szereplőnk halt meg az évadok során, aki Dorcas volt. Egyetlen egy másik szereplőt nem írtak ki négy évadon keresztül, így maradtak elvenni az értékes játékidőt az élvezetes szálaktól.

Az évadban egyébként kicsit több szerepet kapott Harvey, aki hirtelen alva rajzolt, mert a látás képességét átadta neki Roz az együttlétük során (hogy mi?!?!), valamint a barátnője, Roz, akiről kiderült, hogy valójában boszorkány, pár hét után pedig már simán tudott olyan erős lenni, mint mondjuk Agatha. A harmadik kiemeltebb karakter Ambrose, aki a sorozat elején a lazaságával mutatkozott be, most meg minden epizódban csak aggódni és rettegni tudott. Cserébe igaz, hasznos volt, elvégre nélküle Sabrina elég gyorsan elvesztette volna a csatát az ősi rémek ellen.

Kis javulást éreztem (az ígéretesnek induló pokollal való összeolvadós szál mellett), amikor Sabrina Morningstar (tehát a piros hajpántos!) átkerült a tükörvilágba, ahol egy félig meta epizódot sikerült összehozni. Visszahozták az előző élőszereplős sorozat Zeldáját és Hildáját, és egy olyan világba repítették a tiniboszorkányt, ahol színészekként játsszák el jeleneteiket. Bár fura volt, hogy nem Kiernan Shipka, Ross Lynch, Michelle Gomez és a többiek jelentek meg, hanem ugyanúgy Sabrina, Harvey, Lilith és társaik.

Az epizód legjobbja Salem volt, aki úgy mutatkozott be, ahogy a 1996 és 2003 közt sugárzott Sabrina the Teenage Witch-ben is: beszélt, megjegyzéseket tett és elvitte a show-t. Nyilván ez a fajta sitcomos macska nem fért volna a CAOS horroros jellegébe, így nem is bánom, hogy a legeleje óta más Salem tárulkozott elénk, de azért poénos volt, sikerült elfeledtetni vele az évad addigi vacak részeit egy pillanatra.

Innen visszatérve jött át Sabrina Spellman (fekete hajpántos!) világába az Üresség névre keresztelt utolsó ősi rém, amit Blackwood küldött a Spellman családra. Képzeljünk egy fehér szobát, amiben van néhány színes labda, amik bolygókra akarnak hajazni, meg két nagy festményt. Na, ennyiben ki is merült az üresség ábrázolása. Már az évadnyitónál is említettem, hogy mennyire ócska a díszlet, mennyire nem tudják a látványt kielégítővé alakítani. Ez sajnos az évad végéig nem változott.

Az Ürességet végül csak úgy tudták legyőzni, hogy Sabrina a testébe börtönözte, majd teljesen érthetetlenül, de Blackwooddal töltött néhány hét után Sabrinából sikerült Pandora szelencéjével elfogni az ősi rémet, de a tiniboszorkány belehalt. A családja és barátai megsiratták, eltemették, majd Prudence megkínozta apját, Nick pedig öngyilkos lett, hogy Sabrinával együtt lehessen a túlvilágon.

Nem is lett volna rossz ötlet a főhős feláldozása a sorozat végére, de már annyira kiábrándító lett a végére a sorozat és a karakter, hogy nem tudott meghatni a halála, bármennyire is kegyetlenül hangzik. Ezen felül láthattuk, ahogy a temetőből Hilda többször is feltámadt, és rajta kívül is rengeteg feltámadt személlyel találkozhattunk az évek során, így az egész temetés alatt inkább csak forgattam a szemem, amiért senki nem mondott egy fél mondatot sem arról, miért muszáj Sabrinának holtan maradnia.

Szóval nem, ez nagyon nem sikerült jól. Hiába kellett (a jelek szerint?) a kaszahír miatt gyorsan cselekedniük, ez az évad egyszerűen pocsék lett, így a Chilling Adventures of Sabrina nagy csalódás képében búcsúzott. Sajnálatos, mert ebben a sztoriban bőven volt potenciál.

23 hozzászólás Ne habozz!

Pr13m - 2021. 01. 07. 22:17

Lehet velem van a baj, de én baromira élveztem az évadot, és sajnálom, hogy vége lett. Szórakoztató volt végig. Tetszett a hangulata, hogy részenként jöttek az ellenfelek és ahogy saját magát parodizálta néha. :D
Egyedül a végkifejlettel nem voltam megelégedve…
Mind1, én nagyon bírtam.

Dean6 - 2021. 01. 07. 22:42

Jöhet a reboot pár év múlva… ez pocsék volt,ötlettelen és idegesìtő.

Alyssamorningway - 2021. 01. 07. 23:52

Nekem pont a Sabrina-Nick dalolászás volt a leg emlékezetesebb. Volt benne tension, I guess…de jól lett vége.

Szkifi - 2021. 01. 08. 00:58

Most már végigszenvedtem az évadot, ennyire kevés résszel a vége előtt már nem kaszálok.
Ha valaki tudja a választ az alábbi kérdésre, kérem ne tartsa magában, leginkább ezzel az évaddal kapcsolatban: Mitől ennyire pocsék a sorozat? Színészek/írók/rendezők?
Azt nem hiszem, hogy mind rosszak.
Színészeknek néha azért akad nézhető pillanata, legtöbben nem mostanában kezdték az ipart.
A sorozatbeli problémamegoldásokról a Black Dynamite film étkezős agyalása jutott eszembe legtöbbször.

Annatar - 2021. 01. 08. 01:59

Én Salemtől többet vártam volna pár nyávogásnál meg cuki díszletnél. Egész felüdülés volt a beszélő verzió, még ha gagyi plüss is volt (nyilván szándékosan) :P

Csiki - 2021. 01. 08. 02:04

Fuh, mi hugommal meg premiernapon daraltuk le, es mintha ket teljesen mas evadot neztunk volna :D O minden percet elvezte, engem meg vegig kiugrasztottak az evad baromsagai. A zeneles egyebkent nem volt kozte, nekem az valahogy bejott :D De ami zavart, az Lilith szala a csapongasaval, meg minden reszben elmondtak, hogy az Osi remek mennyire durva arcok, ehhez kepest mindet ugy csaptak le kb, mintha legyek lettek volna… :/ Igazabol nekem mar az elozo evad is picit tul sok volt, szoval orultem, amikor kiderult, hogy kasza.

Meg egy dolog… Hugom azzal probalta mentegetni az evadot, hogy ha nem lenne kasza, akkor a kovetkezo evadba at lehetett volna csusztatni dolgokat, ezzel idot nyerve es nem lenne annyira osszecsapva. Viszont azt nem vette figyelembe, hogy ez bar a 4. evad, igazabol csak a “2. evad” :D Es amennyire emlekszem az 1-2. evad utan uj fejezetet kezdtek, itt se lenne logikus, ha a 3-4. utan a potencialis 5. ne uj storyval foglalkozott volna… Bar lehet csak en latom ezt igy…

Zoid - 2021. 01. 08. 03:40

Háromszor futottam neki az utolsó epizódnak, de még mindig nem fejeztem be….Az első két évad iszonyatosan megfogott, harmadik ok, a negyediket vártam, mert mégis csak lezárás. A korábbi sorozat szereplőit behozni remek ötlet volt, de ez az évad rémes volt. Teljesen egyetértek, a sorozatban volt potenciál de nem mertek élni vele.

schray - 2021. 01. 08. 07:58

Ez hátborzongatóan rossz volt. Az első néhány rész még csak a közepes harmadik évad szintjén volt, de aztán elindult lefelé. Az évad második feléből csak a hetedik rész volt értékelhető, azt kifejezetten jónak mondanám, de a többiben annyi gagyi húzás, idióta fordulat, felesleges sallang, rossz párbeszéd és logikátlan fordulat volt, hogy a hatodik és nyolcadik részt már egyenesen fájdalmas volt nézni.

A színészek a végén már úgy tűntek, hogy direkt rájátszanak, hogy bekerüljön a portfóliójukba valami használható is, pl. hogy mennyi érzelemre képesek egy mondaton belül. De nem velük volt a baj, mert még úgyis karakterben tudtak maradni, hogy a karakterük teljesen idegen baromságokat csinált. Gyenge volt, és ez szomorú. Sosem volt kiemelkedően jó, nekem mindig is guilty pleasure szintjén volt, de az első két évad kifejezetten hangulatos és összerakott lett. De ez a befejezés valahogy elveszi az ember kedvét a többi hasonló Netflix YA sorozattól is.

Cleda - 2021. 01. 08. 09:54

Sose gondoltam volna, hogy használni fogom a netflix playback speedjét, ráadásul a leggyorsabbat (istenkáromlás :)), de egyszerűen muszáj volt. Olyan végtelenül unalmas volt, hogy eskü mintha visszafelé ment volt az idő. Az első két évad még szerintem is korrekt volt, a harmadiknál már rezgett a léc, de talán ott még nem tűnt fel, mennyire lassan halad, és mekkora hülyeségek vannak benne. Az állandósult bezártság hatására is nehezebben tolerálom már az indokolatlan, bosszantó döntéseket, logikai bukfenceket, de van egy határ. Csak azért szenvedtem végig magam rajta, mert utolsó évad volt.

Bessie - 2021. 01. 08. 20:54

Elkezdtem nézni, de nem bánom, hogy még hallgattam az utolsó évadot és inkább a Discovery of witches második évadát néztem helyette. Klasszisokkal jobb

Alice - 2021. 01. 09. 02:03

Azon én is értetlenkedtem, hogy Sabrina miért nem tudott feltámadni
hiszen Hilda az első évadba vagy egy tucatszor ki lett nyírva, de ami még jobban meglepett, hogy a rajongók mennyire leszarták a tényt,hogy Nick öngyilkossága mennyire romantikusnak van beállítva, mikor a 13 okom volt szét volt szedve, hogy népszrűsíti az öngyilkossáot. Itt bezzeg ez tökre belefért. Mert hogy a csaj is kb. leszarta, hogy a fiúja kinyírta magát bánatában, annyira romi.
Na ez basszus a rossz üzrnet.
Lucifer a Sátánhoz képest kb. papucs auci lett a végére, azt meg sose tudjuk meg mi pesz vele az emberek között, habár engem jobban érdekelt volna, mint Sabrina és Nick rózsaszín enyelgése a mennyben(?!).

Mom - 2021. 01. 09. 07:58

OFF

Nem hozzátok át a kommenteket a pilottól?

ON

Ahogy olvastam a kritikát az járt a fejemben, hogy mennyira zagyva és értelmetlen amit olvasok. De erről egyáltalán nem Necridus tehet, pontosan ilyen volt a negyedik évad. Még olyan hülyeségekre is rámutott, amit az én memóriám már megpróbált kitörölni, szerintem önvédelemből :D Ahhoz képest, hogy nem indult magasról, hatalmas mélyrepülés lett.

winnie - 2021. 01. 09. 08:40

Mom: amikor ilyen közel van a két kritika egymáshoz, akkor nem szoktuk.

Mom - 2021. 01. 09. 12:13

winnie: okés, csak konkrétan ez volt a posztban: “(Valószínű, hogy a poszt megjelenésekor a keményvonalas fanok ledarálták mind a nyolc részt, de a bejegyzés csak a premierről szól, így teljes évados spoilerekkel várjatok. Vagy jelezzétek, és utólag átemeljük a kommenteket.)”

Endymion - 2021. 01. 09. 18:04

+1 Mom felvetéséhez. Szerintem teljesen jogos. :)

Endymion - 2021. 01. 09. 18:15

Tudom, hogy ez nem fórum, de azért hátha maradhat:
“A kettős élet problémája és a trónörökös kérdése már egyáltalán nem merült fel, ezzel szépen lecsökkentve az előzmények fontosságát.”

Engem például már ez az aspektus is zavart a Sabrina történetében. Egy örökéletű (angyali/ördögi) entitásnak, mint amilyen a Sátán, mi a jó fenének lenne ilyen kardinális (vagy úgy egyáltalán) kérdés a trónörökös, utódlásé? Teljesen értelmetlen, nulla logika. Azok a történetek még érthetőek is, amikben az adott uralkodó az örök életre törekszik, hogy örökké uralkodhasson, de amikor éppen az az alapfelállás, hogy egy halhatatlan lényről van szó, okafogyottá válik a trónörökösség kérdése (is).
(Megjegyzem, az első évad végén vagy a második évad elején került említésre annyi, hogy Sabrinát a sátán a földi hírnökének szánja, aminek még lett is volna értelme. Aztán ez is, ahogy az összes többi értelmes motívum és történetszál a végére elpárolgott vagy totál értelmetlenségig csavarták.)

motch - 2021. 01. 09. 21:13

A netfilxnek kitűnő érzéke van, hogy egy remek első évad után egy brutál lejtőn induljon el a sorozat és a fináléval mindenkit tökön rúgjon(most rád nézek 13 reasons why).
Had soroljam el hogy mi is történt csak az utolsó részben:
-Sabrinával furcsa dolgok kezdenek történni
-Lucifer támadást indít Sabrina ellen
-Sabrina hihetetlen módon eltünteti Lucifer egész 12 főből álló seregét köztük Harvey apját is
-Harvey mérges lesz Sabrinára
-a csapat megtudja hogy Sabrinában van a Void
-Sabrina elmenekül a világ elől
-a csapat megoldást talál Sabrina problémájára
-Sarbrina szövetséget köt az ősellenségével
-a csapat megszerzi Pandora szelencéjét
-Lilith megöli Lucifert és ő lesz a pokol királynője?(ez a rész nem volt tiszta)
-a csapat megtalálja Sabrinát
-a csapat leveri az ősellenséget
-a csapat kiszedi a Void-ot Sabrinából, amibe belehal
-Nick öngyilkos lesz a bánattól miközbe kb három hete jártak
-a kettő Sabrinát eltemetik
-Nick és az egyik Sabrina smárol a túlvilágon miközben a másik szerintem örökké várhat Calibanre
másnak is feltűnt hogy ez a sztori jobb helyen egy egész évadot felölelne? vagy csak nekem?

Nadine - 2021. 01. 11. 19:57

Én nagy rajongója vagyok a sorozatnak, első perctől belezúgtam, de a 4. évad engem is kiakasztott a felszínességével, logikátlanságával. Plusz még valami borzasztóan idegesít.
Itt vannak a rémek, veszélyeztetetik a Földet, Poklot, Mennyet. Összefognak az emberek, boszorkányok, még Lucifer is(!), és Isten egyetlen angyalt küld (állítólag az egyik legerősebbet), akit kb 15 percen belül kinyírnak, aztán ezzel el is engedi az egészet. Miközben a Menny kapujáról potyognak a gyöngyök.
Arra gondoltam, hogy talán az ószeres volt Isten, az beleillene a róla alkotott képbe (szerény, semmi nagyzolás csak éppen mindig ott van amikor tényleg szükség van rá és azt a tárgyat adja a megfelelő embernek, amivel megmenekülhetnek). Kár, hogy nem derült ki, kicsoda volt ő.

Tibi - 2021. 01. 12. 15:44

@Nadine Ó, tetszik ez a gondolat, hogy az ószeres lett volna Isten. Még ahhoz is passzolna, hogy False God-nak hívják őt Luciferék. Csak az nem illik a képbe, hogy miért ment oda eredetileg Father Blackwood-hoz?

Nadine - 2021. 01. 13. 01:41

Arra gondoltam, hogy azért, mert meg kellett történnie. Bízniuk kellett benne, hogy aztán segítsen nekik legyőzni őt (még ez volt az egyik leggyengébb rémuralom). Nem úgy tűnt, mintha annyira felzaklatta volna, hogy Blackwood ellopta tőle a démont, ott maradt utána a város szélén, sőt, célirányosan hozzá ment először. Így elnyerte a bizalmukat azzal, hogy segített nekik legyőzni (“útjai kifürkészhetetlenek” 😀).
A legfontosabb nekem ezzel kapcsolatban 3 dolog, 1. Hiába kérdezték ki ő: Csak egy kereskedő… 2. Pontosan akkor kopogott Sabrinához és adta oda a ládát, amikor hibát készült elkövetni 3. Mindig a megfelelő időben, a megfelelő helyen volt és a megfelelő embernek adta oda a szükséges tárgyat.
Bárhogy is, számomra ő volt Isten és így jobban bele tudok nyugodni az utolsó évadba. 😅

Tibi - 2021. 01. 13. 13:55

Nadine: hm, igazad van, így tényleg összeáll a dolog. Legalább valamit jól is csináltak az utolsó évadban :D

Registry - 2021. 02. 10. 16:22

Sziasztok!
Most kezdtem el újranézni a sorozatot. Az első évadban a bányaomlásos résznél kapunk egy évszámot. Azt hiszem hogy 1968?
Harvey viszont mobil telót használ. Kicsit fura 🙂

Necridus - 2021. 02. 11. 13:35

Registry:

Elméletileg a hatvanas években játszódik, de igen Harvey mobilt használ (ő az egyetlen a városban egyébként). De a Riverdale egyik karaktere is megjelent itt úgy, hogy a mostani 7 éves időugrás után Veronica kimondta, hogy 2021-ben járnak. A város pedig egyáltalán nem nézett ki eddig úgy, mint az átlagos városok 2014-ben. Ráadásul ha jól emlékszem, korábban is mondtak éveket, és nem 2010-2014-ben jártunk. Szóval még ezzel az összekapcsolással is sikerült megkavarni a nézőket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz