login |

JAws 2020: Legjobb 20/30 perces sorozat

2021. 01. 08. 15:50 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: szavazás, , , , , ,

2007: Californication | 2008: How I Met Your Mother | 2009: The Big Bang Theory | 2010: The Big Bang Theory | 2011: The Big Bang Theory | 2012: The Big Bang Theory | 2013: The Big Bang Theory | 2014: The Big Bang Theory | 2015: The Big Bang Theory | 2016: The Big Bang Theory | 2017: Brooklyn Nine-Nine | 2018: Brooklyn Nine-Nine | 2019: Brooklyn Nine-Nine

Győztesek tekintetében még mindig országos dominancia van a “komédiák” esetében, bár a korábban kétszer is fölényesen nyerő Brooklyn Nine-Nine-t tavaly nem csak a korábban többször is (nagyobb hátránnyal) második The Good Place szorította meg nagyon, hanem a Fleabag is. Azonban 2020-ban nem volt Fleabag. És nem volt Atypical sem, így esély nyílt új jelöltekre.

Az egyik fix pont 2019-hez képest a Brooklyn Nine-Nine volt, a másik pedig a Dead To Me – az egyik hamisítatlan országos komédia, a másik pedig tipikus, kábeles dramedy, olykor bőven a 30 percen túl, de mégiscsak ebbe a kategóriába fér inkább be.

A három új cím közül az első már tavaly is jelölhető lett volna, akkor azonban a nagy sikerű Taika Waititi-filmre épülő What We Do In The Shadows csak a 20. legtöbb jelölést kapta holtversenyben olyan sorozatokkal, mint a Cobra Kai, a Schitt’s Creek és a Better Things. Tippre a magyar premier is segített abban, hogy sokan rátaláljanak a vámpíros áldoku-sorozatra.

Abszolút nem a színtiszta, hasfogóan röhögős komédia műfaját képviseli a kategóriában a Normal People, de sorozatot sorozattal össze lehet hasonlítani, még akkor is, nem magától értetődő. Szerencsére az év vége felé itt is sor kerül a magyar premierre.

Az AppleTv+-ra pedig rögtön magyarul érkezett a Ted Lasso, ami nem csak jött, hanem látott és győzött is – mondhatni a semmiből lett nagy közönségkedvenc a Scrubs készítőjének Jason Sudeikis főszereplésével készített feelgood sorozata.

Az eddig fixen döntős The Good Place most lemaradt a döntőről, és hasonló sorsot kellett elfogadnia három további újoncnak (Breeders, Love Life, Love, Victor) is. Tehát akkor: Brooklyn 99 – A nemszázas körzet, Halott vagy, Hétköznapi vámpírok – A sorozat, Normális emberek és Ted Lasso. Melyik volt a legjobb a többség szerint?

Legjobb 20 perces sorozat

  • Ted Lasso (32%, 525 Votes)
  • Brooklyn Nine-Nine (26%, 422 Votes)
  • Dead to Me (15%, 248 Votes)
  • What We Do In The Shadows (14%, 234 Votes)
  • Normal People (12%, 190 Votes)

Total Voters: 1,619

Loading ... Loading ...

12 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2021. 01. 08. 16:42

Számomra 3 messze legjobb nincs választhatók között, így What We Do In The Shadows. Nagyon tetszett.
Upload – Érdeket, remek poénokkal. Ilyen viccesen nem kritizáltak nagy cégeket. Eltolódott egy irányba, sajnos.
Mythic Quest: Raven’s Banquet – Legtöbb szimpatikus, beteg karakter. Nagyon vicces. Jo az MVP, de Sue is szorosan követi. Sajnos, 2 bosszantó dolog miatt nem tökéletes.
Cobrai Kai: Egyszerűen jó volt nézni. Tiszta nosztalgia. Daniel-Johnny háború nagyon működik.

Lea - 2021. 01. 08. 17:03

Érdekes, hogy a Normal People mennyire hozta a jelöléseket és mennyire csúnyán alulmaradt a szavazatokban. Ugyanakkor remélem, hogy ahogy én is szemezgettem már új sorozatokat JAws-os jelöltekből, mások is hasonlóan gondolkodnak és kedvet kapnak kipróbálni újabb és újabb sorozatokat.

Lea - 2021. 01. 08. 17:05

UI: Azért az a “szorítás” nem volt valami erős tavaly, a Brooklyn 99 majdnem 50 szavazattal győzött, ami azért jellemzően domináns eredmény, amióta kevesebben szavaznak a JAws-ra :)

winnie - 2021. 01. 08. 17:09

heidfeld: tavaly nem volt cobra kai.

heidfeld - 2021. 01. 08. 17:46

Jogos. Tényleg nem volt.

Shannen - 2021. 01. 08. 17:51

“de sorozatot sorozattal össze lehet hasonlítani, még akkor is, nem magától értetődő”

Hát azért én ezzel picit vitatkoznék, mert lehetnek olyan esetek, amikor téyleg szinte lehetetlen ezt kivitelezni. Mint itt például. Ha az lenne a kérdés, hogy melyik a legjobb 20 perces komédia, akkor kapásból rávágnám, hogy a Ted Lasso. Ha az lenne a kérdés, hogy melyik a legjobb 20 perces dráma, akkor rávágnám, hogy a Normal People.

Mindkettő szinte tökéletesen kivitelezett, viszont van kötük egy hatalmas különbség és ez a műfajuk.

Tökre értem, hogy a JAws-on miért nem műfajok szerint vannak a kategóriák, főleg azért mert általában a 20/30 és 40+ perces kategóriák önmagukban majdnem megteszik a komédiák és drámák közti szétválasztást (néhány felbukkanó dramedy kivétel). És ahhoz képest ritkán fordul elő, hogy színtiszta komédia és dráma ütközzön egymással, főleg úgy, hogy mindkettő tényleg magas minőséget képvisel.

Szóval idén ez most egyrészt pech, hogy így jött ki a lépés, másrészt azért jó is, hátha valaki kedvet kap bepróbálni a Normal People-t, ha már 3 kategóriában is döntős volt. :)

A szavazatom végül a Normal People-re ment mert éreztem, hogy a Ted Lasso azért alapból nagyobb szavazótábort tudhat magáénak.

Ami a többi jelöltet illeti, B99-t egy ideje nem nézek, Dead to me-t még az elején kaszáltam, a What we do in the shadowst pedig már rég el akarom kezdeni, a filmet imádtam.

Amit nagyon hiányolok, főleg, hogy a lemaradók között sincs, az a I may destroy you és ugyanígy Michaela Coel neve a női főszereplő kategóriában. Nem könnyen fogyasztható az sem, bár azért több benne a poén, mint a Normal Poeple-ben.

winnie - 2021. 01. 08. 18:09

na igen, ezzel nem lehet vitába szállni:)

ThomassLord - 2021. 01. 08. 19:11

Na ez egy teljesen egyértelmű kategória számomra. A Ted Lasso az év meglepetése volt, eszméletlen jól esett minden perce.

Lea - 2021. 01. 08. 19:14

Amúgy a Modern Family hányadik lett? Kár, hogy nem kapott jelölést az utolsó szezonjáért :(

csicseri - 2021. 01. 08. 21:30

@Shannen amit leírtál azzal maximálisan egyetértek- “Ha az lenne a kérdés, hogy melyik a legjobb 20 perces komédia, akkor kapásból rávágnám, hogy a Ted Lasso. Ha az lenne a kérdés, hogy melyik a legjobb 20 perces dráma, akkor rávágnám, hogy a Normal People.”

Én mégis Ted Lassora adtam le a voksomat, mert hiába vannak 20 perces sorozatok -amik között valóban többségében vannak vígjátékok,igazán jó az kevés van.
Nálam a Ted Lasso jött/látott/győzött- pedig elsőre sporttémája miatt igazából semleges volt, de úgy voltam vele egy próbát megér, 28 perc nem a világ vége, ha esetleg nem lenne jó.
És nem bántam meg, mert valahogy sikerült az arany középutat megtalálniuk, vicces- de nem alpári a humora, emberi- de mégis néha idealizáltak szereplők. Az amerikai és brit különbségek is jó humor forrásai, imádom, az akcentusokat ahogy a sorozaton belül szereplők alkalmazzák.

Nekem egyik legnagyobb sorozat élményem a Ted Lasso lett 2020-ban, nem tökéletes, de minden mozzanata nagyon emberi.
Mikor megnézed utána nyugodt, vidám, optimista leszel, -Nekem aki alapból full optimista- ez olyan jól esett, nem vagyok egyedül:-) Életigenlő sorozat nem tudom másképpen megfogalmazni, kell ilyen is!

VanillaSky - 2021. 01. 09. 14:16

Normal People (ha nem lett volna a Dark nálam az év sorozata is lenne)

Soha nem hittem volna, hogy 20 percben mélyreható drámát lehet csinálni, de nekik sikerült. A cast tökéletes, kifogástalanul hoznak 2 diszfunkcionálisan működő embert és talán az odő rövidsége miatt is egyfajta ismeretlen is belengi a két életutat, néhol – a jó értelemben véve – fájt nézni az évadot és maga a felépítés (1-3. rész tinidrámája majd a gyomros a fiatal felnőttkor is sikeresen át lett vezetve)

zolkó - 2021. 01. 09. 22:46

Minden egyes kategóriánál mást mutat vastagon kiemelve (és mindig más sorozatot) az helyett mint amire valóban szavaztam. Ez másnál is így van?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz