login |

Pilot: Lupin

2021. 01. 08. 20:00 - Írta: human

26 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Na, végre egy rendes rablós, szélhámosos sorozatot is nézhetünk!

A franciák legendás tolvajának, Arsene Lupin kalandjainak új adaptációja a Netflixre érkezett, és elég szórakoztató lett. Az alábbiakat úgy írom, hogy nem sokat tudok a karakterrel foglalkozó eddigi művekről, bár tippre fiatalon olvastam belőlük párat.

A történet egy mestertolvajról, az álcázás művészéről szól, akinek azért nem szociopatába leng a morális iránytűje. Igazából teljesen blockbuster sorozat hangulat van itt, hiszen ennyiben össze is foglalható röviden a Lupin.

A pilotban levő tényleges történések egy 25-60 millió közötti értékkel bíró nyaklánc elrablásával indítanak, amit egyben utolsó munkájának is szán Lupin. Aztán kiderül, hogy miért akarta megszerezni, és hát ennek kapcsán olyan információk birtokába is jut, hogy nem tudja elengedni az ügyet, további feladatai támadnak. Ködösen ennyit mondanék az első két részről.

Az “adaptáció vagy nem az?” kérdése pedig eléggé összetett, mert a sorozat világában léteznek a Lupin-történetek, viszont a főszereplő némi érzelmi hatásra ezeket olvasva válik a tolvajjá. Mindezt úgy, hogy ha jól veszem ki, akkor ténylegesen az egyik regény történéseit követik amiket látunk, csak persze modern korba helyezve.

Talán az egyetlen negatívumot ide tudnám tenni, a korra, mert a realista “gritty” fényképezést követve a tolvajunk némelyik megoldása nagyon nem működne, pillanatok alatt elkapnák a zsaruk. Nem csak a rablást értem ez alatt, de például a második részben felvállalt szerepét, amihez vagy 2-3 rendszernek is nagyon rosszul megtervezettnek kéne lenni.

Ezen, vagyis az elnagyoltságon túl kell lépni, és lehet is mibe kapaszkodni hozzá, hiszen van egy gyorsan pergő nagyobb rejtély, és még az érzelmi húrok némelyike is eléggé stimmel.

Mindezt pedig iszonyat karizmatikusan cipeli a hátán az Életrevalókból ismert Omar Sy. Remek castingnak bizonyult, mert megvan benne a sárm, de a bunyókhoz kellő fizikai jelenlét is. Részemről telitalálat volt. Az őt körbevevő főbb karaktereket játszók is jó választásnak bizonyultak,

Simán 8/10 volt az első pár rész – a lazító sorozatok között elhelyezve. Kellemes kikapcsolódás lesz hétvégére. Talán majd jövök évadkritikával is, mert eléggé tetszett.

A végére csak azt tudom tenni, hogy bárcsak Fülig Jimmy és Piszkos Fred kapna ilyen adaptációkat, mert érzésre hasonló történetekről van szó.

26 hozzászólás Ne habozz!

Tiffauges - 2021. 01. 08. 20:19

Első két rész alapján szórakoztató, voltak ugyan benne olyan fordulatok, amiket más mestertolvajos művekben már láthattunk (pl. Thomas Crown-ügy), de lekötött és nagyon hamar elröppent az idő.

speranza - 2021. 01. 08. 20:48

Így már értelmet nyer a második poszteren az “Arsène ányékában” szöveg. :)

Energiavampir - 2021. 01. 08. 21:04

Ebbe akkor bele kell néznem, Sy a kedvenceim egyike..
aki még nem sírt filmen, annak ajánlom a szörnyű magyar címet kapott filmjét
“Derült égből apu”
elképesztően szép és megható film..

Puppa - 2021. 01. 08. 21:06

Én ezért is szeretem a sorozatjunkie-t, mert pont azon tanakodtam ezt próbáljam be vagy mást, de ezt olvasva már megyek is hogy megnézzem!

Kati néni - 2021. 01. 08. 21:32

Hát… A Netflixen mindig akad valami néznivaló. Pont ma lettem kész a Killing Eve-vel, ledaráltam múlt hét vasárnap óta a három évadot. Kaptam ajándékba 3 hónapos ingyen Stars-előfizetést az Amazon Prime-on, addig kinézem azt, ami érdekel. xD

De ma este bepróbálom az Arzénö Lupent.

Shannen - 2021. 01. 08. 22:33

Még csak az első részen vagyok túl, az bejött, kellemes kikapcsolódás, Omar Sy-t meg az Életrevalók óta nem láttam, de örülök, hogy most felbukkant.

Viszont egy spoileres kérdés az első rész végéről: az a három idióta miért is nem köpte be Lupint a rendőröknek, amikor elkapták őket? Volt erre valami utalás és csak én néztem be? Vagy ez esetleg később derül ki?

speranza - 2021. 01. 09. 00:02

Spoiler:

Volt egy flashback, amikor mutatták, hogy a három idiótának egy hamis igazolványt adott oda, ők csak egy álnéven ismerték, így, ha be is köpték, nem tudták, ki ő, de lehet, hogy ezt a szálat még folytatják…
Én is csak a pilotot láttam még. :)

human - 2021. 01. 09. 01:10

igen, utólag mondhatták, hogy a vevő is benne volt, de az nem sokat ér, hiszen már elment onnan

Nikki - 2021. 01. 09. 01:25

Már a trailer alapján várós volt, most még inkább meg szeretném nézni, de sajnos nem tudom, mikor tudok sort keríteni rá. Valahogy jövő hétre kéne beszorítanom, ha nem más, a hétvégére :D

speranza - 2021. 01. 09. 07:50

@human:

Ettől függetlenül elég sok volt a logikai hézag benne. Az arcfelismerő szoftverek korában élünk, mondhat bárki bármilyen nevet, attól még beazonosítható.
Az is érdekes volt, hogy amikor a takarítók becsekkoltak, senki se ellenőrizte a gépnél a személyazonosságukat, és még lehetne folytatni.
Apró változtatásokkal tényleg szinte egy az egyben a Thomas Crown-ügy sztorija volt a pilot. :)

Shannen - 2021. 01. 09. 08:28

“utólag mondhatták hogy a vevő is benne volt”

Na igen, de pont azért kérdeztem, mert amikor Lupin még a teremben van és a rendőr csávó gyanúsan méregette, akkor ugye a rendőr kapott egy telefont, hogy elfogták a rablókat és hogy konkrétan megkérdezték hogy volt e belsős bűntársa. És azt nem mondták hogy igen.

Ráadásul a fiatal rendőr srác, az is csak akkor jön rá Lupin kilétére, amikor szolnak neki másnap, hogy hamis a nyaklánc.

Na mindegy, akkor ez egy erős logikai hézag. Több is volt persze, de azokat elengedtem, csak ez birizgált kicsit.
De még ezt leszámitva is jó kikapcsolódás volt, úgyhogy maradok.

Tempes - 2021. 01. 09. 18:16

Hát a vége szerintem sokaknál ki fogja verni a biztosítékot. Semmilyen lezárás a történet közepén és várni a következő évadig 1 évet 😡
A sorozat amúgy tetszet 7/10

winnie - 2021. 01. 09. 19:08

Tempes: nem hiszem, hogy annyit kell várni. A Netflix a vírus miatt elég látványosan csak fél évadokat ad ki egyes sorozataiból, és míg a 6 részes szezonok validok lehetnének, az 5 részesek (mint pl. Mr. Iglesias, Idhun Chronicles) biztos, hogy csak félévadok, szóval szerintem jönni fog nyár körül a második 5 rész.

speranza - 2021. 01. 09. 22:31

MEGA LOL!
A kutya neve: J’accuse. :)(“Vádolom”.)
(1×04. epizód)

asd - 2021. 01. 10. 10:24

3 rész után nagyon tetszik. Omar Sy nagy kedvencem, itt is jól alakít. És legalább nincs elhúzva, csak 5 rész.

Kati néni - 2021. 01. 10. 21:41

Úh, nekem ez nagyon bejött, tényleg nagyon nem logikus, viszont Sy nagyon hetyke legény benne, szívesen hegyeznék vele zabot, néhány szál valóban olyan, mintha köztünk történne a mindennapokban.

N'taro - 2021. 01. 12. 07:45

Masodik resz utan elengedtem. Jo lenne, ha nem lenne rossz.
Spoiler
Az onakasztasnal valahogy lekerult a hurokrol. Senkinek nem tunt fol, hogy rajta az eletmento melleny, marhara nem fulladt meg? Es ez csak az utolso csepp volt.

Logikatlan, de annyira, hogy faj. Pedig az otlet jo.

speranza - 2021. 01. 12. 10:17

A logikátlanságok ellenére én nagyon megszerettem a karaktert, és a sztorit is, mert amúgy meg szórakoztató és tele van irodalmi utalásokkal. Nem csak Leblanc egyes történeteire, de pl. a kutya neve utalás volt Émile Zola híres kiáltványára, aminek épp most van az évfordulója. Gondolom, ez sem volt véletlen. :)

sorozat/gyilkos - 2021. 01. 12. 23:55

Egy rész után passz. Hollywoodian kiszámíthatóra polírozott, nagyszabású, de unalmas con/heist. Gondolom a világpiacra szánták, ezért, de sajnos teljesen hiányzik belőle az az egyediség, sárm, amit a franciák nagyon tudnak, és ha valamiben, akkor egy Arsene Lupin sztoriban elengedhetetlen volna. Ja igen, humora sincs, ill. az a kevés, ami van, hát az gyenge.

Még Omar Syt sem tudják igazán használni, egyszerűen lehet érezni, hogy bele van fojtva a sablonba, pedig simán meg tudná oldani. A jelenléte ehhez képest erős, de ez nem elég. Nekem legalábbis.

Sajnálom.

Shannen - 2021. 01. 13. 20:11

Az ötödik rész közben már azon gondolkodtam, hogy a flytatásra nem fogok visszatérni, aztán a cliff a végén csak betalált, úgyhogy folyt.köv.

Sy-nak nagyon jól áll a karakter, de néha azért már kínos volt nézni a sok logikátlanságot és elnagyolt történéseket. A legjobban talán nekem is az akasztós jelenet megúszása fájt, de minden részre jutott jó pár hasonló dolog. Mindezek ellenére azért nézeti magát, szóval nem rossz, csak hát lehetne sokkal jobb is. :)

Nikolka - 2021. 01. 15. 00:36

Nekem a kedvencem, hogy van egy minden apró dologra gondoló tolvajunk, csak pont a videókazettáról nem készít másolatot?!
Az első 2 rész még tetszett, de utána nagyon leült.
Annyi kényelmes írói megoldás volt, hogy az már fájt.
Bőven elég lett volna ez az 5 rész egy rendes lezárással.

winnie - 2021. 01. 15. 06:09

Nikolka: érdemes felkészülni sok évadra:)

Nikolka - 2021. 01. 15. 14:19

Én már nem készülgetek, részemről ez ennyi volt. Ezt is csak azért néztem tovább a 3.rész után, mert nem néztem utána, hogy lesz még több évad.

interstate_76 - 2021. 01. 16. 21:06

Sztem az a baj a sorival, hogy nincs összhangban a sztori kidolgozottsága azzal, hogy mennyire akarja komolyan venni magát. A sztori egyes elemeiből

(SPOILER: pl. az újságírónő halála, vagy a végén a gyerek elrablása SPOILER VÉGE)

az jön át, hogy ez egy komoly sorozat (akar lenni), a logikátlanságok viszont lehetetlenné teszik, hogy a szőrös szívű néző komolyan vegye.

Az elején (a rablás közben) még jópofa, laza kis sorinak indult, ami talán el is bírta volna, hogy itt-ott van egy kis logikai rés, de a drámázással ez nekem nem fér össze.

Ott van pl. a Chuck (az egyik legnagyobb kedvencem): hatalmas karakterek és poénok, amik mellett eszem ágában sincs komolyan kiértékelni az akciójeleneteket vagy erős kritikai górcső alá vonni a sztori csavarjait. Ha viszont a sztori nem laza, akkor az írók se lazázzanak, hanem gondolkozzanak kicsit többet.

Peti - 2021. 01. 22. 17:51

Én kíváncsi vagyok a többi részre, de egyetértek néhány előttem szólóval. Hiába jó színész Omar Sy, fájnak a hibák a történetben, és az, hogy francia sorozathoz képest túl amerikai. Van egy stílus, ami jól áll a francia filmeknek, és az itt csak nagyon halványan van meg, ha egyáltalán.

Akármi - 2021. 01. 26. 01:40

Sajnos igaza van az előttem szólóknak. Zavarók a logikai bakugrások, az elnagyolt megoldások, ami valóban nem volt gáz eleinte, a könnyed szélhámoskodásnál, de mikor átfordult komoly vendettába, már roppant kínossá vált. A részemről 5 rész után kasza. Kár érte:(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz