login |

Pilot: Equinox

2021. 01. 09. 15:20 - Írta: human

5 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Akkor érkezett ez a dán sorozat a Netflixre, amikor épp lazítottunk kicsit kritikákban, de nem felejtettük azért el. Főleg, mert nem csak magyar feliratos, hanem kiemelt premier is volt a Napéjegyenlőség, ami ennek ellenére nem lett túl nepszerű,

Elsőre kicsit Dark-pótléknak is tűnhetett, vagy nem is tudom mihez hasonlítsam, bár igazából inkább a Limetownhoz áll közel. És ezt nem csak azért mondom, mert fiktív történetes, podcast alapú, hanem mert hasonló tempóban is csöpögteti az információt..

A történet középpontjában álló nő egy rádióműsort vezet, ahova betelefonál egy férfi, aki ködösen hadovál valamit a főszereplő nővérének eltűnéséről. Vagy nem is itt kéne kezdenem, hanem ott, hogy a 90-es években váratlanul eltűnik egy teljes osztálynyi fiatal, köztük a már említett lány is. Van pár túlélő, de semmi nem tudnak mondani az esetről, megmagyarázhatatlan.

Emiatt is hasonlítanám a Limetownhoz, hiszen a főszereplő a felzaklató telefonhívás után elkezd jobban nyomozni az ügyben. Ismét elővehetem azt, hogy valójában úgy tűnik, mintha egy X-akták rész lenne széthúzva egy évadnyi történetre. Még a tartalomhoz illik, hogy minden valami párhuzamos időre-dimenzióra-valamire utal benne.

Tőlem két részt kapott, és szerintem van benne valami, de valahogy mégsem tudnám a folytatásra rávenni magam. Nekem már túl lassú volt, bár talán ez nem is jó szó rá. Hogy is mondjam, a második epizód végén úgy éreztem, hogy az 50 perc alatt egyetleb dolog történt. Ez nyilván magában nem igaz persze, de tényleg inkább munkának érződött a nézés, sokszor éreztem, hogy direkt titkolóznak, nem azt, hogy organikusan ilyen a történet.

Pedig láttam, hogy később durvulni kezdenek, ahogy egyre többet tudunk meg az eseményről, már volt valami ősibb rejtély, amibe belepofátlankodtak az eltűnt fiatalok. De még valahogy az sem egészítette ki jól egymást, hogy egyszerre két idősíkot látunk: a fiatalokat az esemény előtt, és a főszereplőt a jelenben nyomozva. Tényleg csak ilyen ködösen megy a megfogalmazása annak, hogy nem illettek össze a darabok, mindezt 2 rész alapján. Tippre ki van találva, de nem szórakoztatóan ránt be.

Mellesleg maga a kidolgozás sem túl szép. Nem olyan, hogy bele lehet kötni, és egységes a vízió is, még a castingot tekintve is, de szürke az egész. A rejtély lehet, hogy üt a végére, de a fényképezésben semmi nincs, ha nem tudnám, akkor is be merném tippelni, hogy audió anyagra épít a sorozat, annyira csak vizuális illusztráció az egész, nem pedig audiovizuális mű. Legalábbis így az eleje.

Olyan tipikus 6/10 a kezdés, ahol ha épp betalál a rejtély, akkor simán elkaphatja a nézőt, szerintem erre reális az esély, épp ezért érdemes bepróbálni a pilotot, de ettől meg szerintem nem igazán lesz hivatkozási alap. Lebeszélni nem tudnék senkit, egyszerűen csak nekem túl szürke lett a végeredmény.

5 hozzászólás Ne habozz!

szocika - 2021. 01. 01. 09:17

Ennek semmi köze a Darkhoz.
A nyomozós rész rendben van, a végkifejlet viszont pocsék.

6/10 de csak azért mert a nyomozós rész érdekes.

Gaby - 2021. 01. 07. 07:08

Hát a Darktól nagyon, nagyon messze van, egyszer nézős. Pedig vártam, de annyira nem tetszett, nekem a Stranger Things is eszembe jutott, csak ott nem nyúl van a túloldalon, hanem a demagorgon.

Shannen - 2021. 01. 09. 15:51

Nekem ez volt tavaly az utolsó darám, 30-31-én meg is néztem, bár közben sem értettem igazán, hogy minek tarttotam ki a végéig. Valószínűleg mert valamennyire érdekelt, hogy mi lesz a sztori vége.
De sem a karakterek, sem a történetvezetés, sem a kivitelezés nem indokolta volna, hogy kitartsak. Na jó, a főszereplő színésznő jó volt.

Lehet azért koppantam a vártnál nagyobbat, mert mindenhol a Dark-ra asszociáltak az előzetes meg a kiadott sztori alapján, mindenki azt várta, hogy itt az új nagy több idősíkos durranás a Netflixtől, de sajnos a közelébe se ér a dolognak. Meg hát a sztori is tök más szerkezetű.

Egyedül a finálé legvége az utolsó 10-15 perc tetszett igazán, nem a megfejtés miatt, hanem mert azt tényleg szépen megcsinálták.

Ami leginkább zavart, ahogy a mában és a múltban játszódó sztorit felváltva láthattuk és jó darabig nem ért össze a kettő és az elég zavaró volt. Sok fordulatot messziről lehetett látni és ezért sokszor már azért voltam türelmetlen, hogy jussunk már el oda, ahova úgyis elfogunk. És valóban el is jutottunk.

Valahogy a dán hangulat se jött át, pedig passzolt volna a sztorihoz is.

A történet mondjuk abszolút lezárt. Ennek azért örültem, mert egy második évadra úgy se tértem volna visza.

Szóval nekem csalódás volt, a részek is inkább 6/10 felé húztak, mintsem feljebb.

Kati néni - 2021. 01. 09. 18:40

A Netflix azt írta ki hozzá fülszövegnek, hogy krimi. Mondom, megnézem, kíváncsi voltam, mire megy ki a játék, aztán az első rész második fele körül kezdett el tudatosulni bennem, hogy bmeg, Kati, ez miszterikus sorozat. Hát jól átszabtak. Megnéztem, megnéztem, nem volt valami nagyon izgalmas, a vége is sejthető, a hangulata is olyan, amilyen, mondjuk húsvéti premiernek talán stílusosabb lett volna, ha már Ostera és nyúl és tavasz. Hát nem?

A rejtély sem üt a végén.

A tanár úrnak azért hagytam volna magamat megbúgatni én is, mint egy nőstény nyúl.

Diapolo - 2021. 01. 10. 10:41

Sajnos a pilot után elkaszáltam. Azt hiszem, ebben sokat fejlődtem, és csak azért nem folytatom, mert csak ennyi, vagy annyi rész. Bántóan üresnek és ridegnek éreztem ezt a kezdést. Előbbi nagyon zavar, utóbbit szeretem, ha mellette levesz a lábamról. De itt a tempó se volt kellően jól adagolva, a rejtély se mozgatott meg, és ami fontos, nem akartam egy pillanatra se a Darkhoz hasonlítani. A végén mégis azt a következtetést vontam le, hogy nagyon szeretett volna hasonlítani hozzá, de másképp, a maga módján. Kicsit csalódott vagyok, mert nem is éreztem egy pillanatig sem azt, hogy “nyújtja felém a kezét”, hogy berántson, inkább olyan, ha “jössz, jössz, ha nem, nem” felfogásúnak éreztem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz