login |

A Teacher: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2021. 01. 10. 21:45 - Írta: Necridus

21 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat,

Ügyes volt az FXonHulu (ugye a sorozat FX-es, de a közös DisneyApu miatt Hulu-premiert kapott), hogy az első három epizódot egyből kiadta, mert azokkal meg is lehetett venni a nézőket. Az A Teacher további részei viszont fokozatosan vesztették el önmagukat, hogy a végére valami üres, unalmas semmi legyen. Vagy a szomorúbb eset, hogy pont ekkor talált magára.

De tényleg. Itt van a Love, Simon miatt közkedveltté vált Nick Robinson, valamint Kate Mara, akit a rebootolt Fantastic Four film House of Cards (vagy American Horror Story S1) óta kedvelhetnek sokan, mindkettő ügyesen rajtolt, aztán a nekik szánt, működő alapanyag annyi változáson ment keresztül mindössze pár rész alatt, hogy nem tudtak mit kezdeni ők maguk se.

Nem gondolom, hogy ezért a színészeket kellene okolni, mert amikor lehetőségük volt rá, akkor meg tudták mutatni, hogy képesek jól alakítani a figuráikat (Robinson a rosszfiú szerepében meglepő volt, de működött). Az alapanyagként szolgáló filmet nem láttam, így arról nem tudok nyilatkozni, de a részek előrehaladtával egyre inkább az a gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy ez a sztori nem sorozatba való.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Legalábbis nem ilyen formában. Az évad első harmada még pörgött, egész sok izgalmat rejtegetett magában, ahogy a páros egymásra talál és élvezik a flörtölést, majd egy újabb harmadban a titkos románcot ábrázolták, ami már kevésbé tudott lekötni. Egyszerűen nem sikerült szórakoztatóan ábrázolni, ahogy a páros elutazott a hétvégére csak kettesben. Romantikusnak romantikus volt, de én közben legszívesebben elkezdtem volna nyomkodni a telefonomat.

A maradék harmad a kapcsolatuk következményeit ábrázolta. Illetve szerette volna ábrázolni. Érthető volt az eddigi filmes-sorozatos tapasztalatok alapján, mi volt a célja a jelenetsoroknak, mit is akart ábrázolni, mégsem tudott átjönni. Helyette üres 25 perceket kaptunk. A sorozat nyilván nem szeretett volna soha eseménydús lenni, inkább a szituáció komolyságával és következményeivel foglalkozik, de csak a felszínt kapargatta.

Nem sikerült jól átadni egyik karakter lelkivilágát sem, pláne úgy, hogy minden rész időben teljesen random kezdődött. Az utolsó epizód például (tippelek, mert nem mondták) nagyjából egy évtizeddel később játszódik, amikor a már kétgyermekes anyuka Claire és a már diplomás Eric ismét találkozik és gyakorlatilag végleg eltaszítják egymástól a másikat. Ígéretes jelenetnek tűnt, ahogy konfrontálódott a két karakter, amíg az egész annyira fel nem dühített, hogy már vittem is az egeret a piros x-re. De pont akkor ért véget a sorozat. 

Claire igaz, bocsánatot kér mindenért, mire Eric az egészet ráfogja egykori szerelmére. Értem én, hogy ő volt a tanár, ennélfogva pedig a viszonyukban ő volt inkább az irányító, de azért mindent Claire-re fogni nem fair és nem is rejt magában túl sok tanulságot. Azért ne csináljunk már úgy, mintha Eric egy megvezethető, öntudat nélküli személy lett volna akkor csak azért, mert 17 éves volt. Most azt kéne megtanulni ebből, hogy a gyerek sosem hibás, bármi rosszat is követ el?

Nem csak Claire vágyott a kapcsolatra már azelőtt, hogy létrejött volna, hanem Eric is ugyanúgy, ő is bűnös volt, hiába ért véget a széria úgy, hogy Eric beolvasva Clairenek faképnél hagyja a kávézóban. Ez így rossz tanulnivalót hagy maga után. Mellette pedig sajnos unalmasra is sikerült az A Teacher. Kaszáltam volna már rég évad közben, ha nem tudom, hogy mini, és ha nem Nick Robinson lett volna a főszereplő.

21 hozzászólás Ne habozz!

Divide - 2021. 01. 10. 22:00

Végigszenvedtem, de hogy miért, nem tudom, valószínűleg mazochista hajlamaim vannak. Súlytalan, unalmas, még a 25 perces epizódokat sem sikerült érdemi tartalommal megtölteni. Ahogy valaki a másik poszt alatt megjegyezte, döbbenet, hogy lehet egy ilyen érdekes témáról ilyen unalmasan mesélni. És ilyen koncepciótlanul. Még azt sem lehet mondani, hogy agyradírnak elmegy, ritkán írok ilyesmit, de mindenkit óva intenék tőle, hogy erre pocsékolja az idejét.
2/10, de csak mert a srác néha értékelhetően játszott.

Diapolo - 2021. 01. 10. 22:08

Köszi, Necridus, valahogy pont ezt éreztem én is, csak nem találtam a szavakat, amivel leírhatnám a véleményem. Az első 3 rész mézesmadzag volt, utána pedig összefoglalni is nehéz, ami történt. Vagyis, ami nem történt. Mert azt éreztem, hogy fokozatosan üresedik ki az egész, talán mint ahogy az érzelmek el szoktak múlni. Jól indult, de a végére 5/10 lett ez a sorozat nálam. Kihagyható.

lappa86 - 2021. 01. 10. 22:58

“mindent Claire-re fogni nem fair és nem is rejt magában túl sok tanulságot. Azért ne csináljunk már úgy, mintha Eric egy megvezethető, öntudat nélküli személy lett volna akkor csak azért, mert 17 éves volt. Most azt kéne megtanulni ebből, hogy a gyerek sosem hibás, bármi rosszat is követ el?”

Az amerikai jog szerint igen.
És ez így is van jól, a diák-tanár kapcsolat brutális alá-fölérendelést jelent, szexuális vágyak kielégítésére használni bűncselekmény.

Shannen - 2021. 01. 10. 23:13

Egy percet nem láttam a sorozatból, de anno olvastam az alapsztorit és kíváncsi voltam mire is futott ki, úgyhogy elolvastam a kritikát.

Kommentelni sem terveztem, de arra a kijelentésre, hogy nem csak a tanárnő a hibás, muszáj reagálnom.

Igen is ő a hibás. Nem csak az amerikai jog szerint, hanem itthon is. Ez egy tiszta alá-fölé rendelt viszony, ahol az egyik fél egy (a jog szerint) gyerek, egy diák, a másik pedig a felnőtt tanára. És itt igenis az utóbbinak van felelőssége, hogy tudja hol a határ. Hiába érzi úgy a fiatal srác, hogy ő most szerelmes, ez ebben a viszonyrendszerben nem működhet. Tehát igenis minden alapja meg volt hozzá, hogy x év múlva számon kérje a nőt.

Ravagedseducer - 2021. 01. 11. 01:05

A kritikával egyetértek,(az utolsó bekezdésen kívül), rendkívül súlytalan lett az egész. A 20 perc sokszor 50 percnek érződött, mégis alig történt valami. Amikor meg pont úgy lett vége, hogy vártam a köv részt, akkor ugrottak az időben, élvezhetetlen volt sokszor.

Én sem értek egyet azzal, hogy nem Claire csak a hibás. Igenis ő, ez nem lehet kérdés sem. Nekem pont ez a megállapítás mentette meg a végét, mikor Eric mondta hogy az öccsén keresztül látja, hogy ő is mennyire fiatal volt.

És ebben azért a casting is közrejátszik, mert Nick simán kinéz 25+ évesnek, és az egész elfogadhatóbban jöhet le; vagy úgy, hogy tudta mit csinál. De ha tényleg egy 17 éves srác játszotta volna akkor is ezt lehetne érezni? Kétlem.

Gondoljunk csak bele, ha a mi gyerekünk -tökmindegy hogy majdnem 18; akkor is suliba jár kiskorúként – kerül ilyen hekyzetbe. Sztem egyértelmű, hogy a tanárt vonnánk felelősségre, teljesen jogosan. Majdnem minden 17 éves gyerek kapcsolatra vágyik, attól még ezt nem a tanárától kell megkapnia.

gromit - 2021. 01. 11. 01:47

Én csak az első 2 részt láttam, annyira nem rántott be, nem terveztem folytatni.

Nekem úgy jött le, hogy a diák eléggé kezdeményező volt, úgyhogy nekem ez nem annak tűnt, amit az angolok “grooming”-nak hívnak (meg is lepődtem hogy kommentekben meg már az angol leírásban előkerült a szó). Nem tudom a pontos jogi terminust angolul, de a tanárnak igenis felelőssége. Itt még csak nem is csak alá-fölérendeltség van, hanem a másik fél ugye még kiskorú.
A BBC-n is kijárt a rész végi segélyvonalas felhívás (én ott néztem).

Csak a szó miatt, nem iskolán belüli, de grooming témában a Three Girls angol minisorozatot alapmű(valós történetből igazi minőségi darab). Múlt héten néztem az angol We Hunt Togethert, pl abban is előjött a téma iskolaidőkre visszaemlékezésben.

Mom - 2021. 01. 11. 10:44

A lebukás után még egy részt megnéztem, de már a kapcsolatot sem sikerült úgy ábrázolni, hogy egy szavukat is elhiggyem, így kaszáltam is. De kíváncsi voltam, hogy ez mennyire bizonyult jó döntésnek. A kritika és a kommentek alapján az egyik legjobb kasza döntésem volt!

Arra viszont, hogy a sráci is hibás-e: szerintem igen! Nyilván nem olyan aspektusból, mint a tanárnő, és abban is igazatok van, hogy nem csak a kor, hanem az alá-fölé rendeltségi viszony miatt is a tanáré a felelősség és a büntető törvény is így határozza meg, teljesen helyesen. A bűncselekményt ő követi el, ez nem is kérdés. De ettől még nem lesz igaz, hogy a 17 éves srác csak passzív elszenvedője lenne az egésznek. A 18 éves kor betöltése egy jogi meghatározás, egy objektíven meghúzott határvonal. Nem úgy működik az ember felnövése, hogy 17 évesen még nem tudja, mi történik körülötte és teljesen kiszolgáltatottan sodródik az életében, aztán a 18-dik születésnapján hirtelen felnő a rá váró kihívásokhoz, és pontosan tudja, mi helyes és mi helytelen. Ha ugyanez egy évvel később történik, vagy már a főiskolán, akkor ugye fel sem merül az, hogy szegény srécot csak behálózták, és ő erről egyáltalán nem tehetett.
Ha 17 évesen azt mondod, hogy ez nem az ő hibája, akkor 18 évesen méirt nem? 19 évesen miért nem? Akkor a kor miért abszolút, szerintem mindig viszonyítsunk és a 25 éves is legyen kiszolgáltatott a 30 évesnek. Ha 10 év múlva a srác azt gondolja, hogy a tanár hibája volt az egész, akkor nem tudta jól feldolgozni a történteket és a mentális egészsége érdekében jó lenne ha kilpne a passzív elszenvedő szerepéből. Ugyanis ő volt az, aki meg akart szökni a tanárnővel a lebukás után és nem fordítva. Ő ment el hozzá és ő győzködte. Ezek nem passzív történések, ezek aktív cselekvések egy 17 évestől, aki képes gondoskodni a testvéreiről, tehát felelősségteljes ember. Éppen csak a jogi korhatárt nem töltötte még be.

Ravagedseducer - 2021. 01. 11. 11:16

A 17 éves srác akkor sem tudja megteremteni azokat a helyzeteket, amiket a 30+ felnőtt. Példa a sorozatból: az egyetemi kirándulás, a bál éjszakáján az első szexuális együttlétre is a tanár vitte el, amikor együtt elutaztak, azt is ő szervezte. Az hogy a 17 éves srác “benne van” sőt kezdeményezne; nem meglepő. A tanárnak ezt sosem lehetne elfogadni.

Akkor is ezt mondanád egyébként ha egy 35 éves férfiről és egy 17 éves lányról lenne szó? A lány kezdeményez szóval az ő hibàja? Mert ugyanez, csak a nemek cserélődtek fel.
100%-ban a felnőtt a hibás. Neki nem szabadna semmilyen formában ezt lehetővé tenni.

Shannen - 2021. 01. 11. 11:28

@Mom
Itt nem az életkor a lényeg (mármint persze számít hiszen kiskorú), hanem az a viszony, amiben vannak. A Btk szerint is az rendben lenne ha egy 17 éves egy 30 évessel létesít szexuális kapcsolatot, ha mindkét fél beleegyezik, de ha a felnőtt érte felelős (értsd pl a tanára), akkor az már visszaélés (azt hiszem ez a megnevezése de most nem kerestem rá) és bizony bűntetendő.

Persze ezzel a diák is tisztában lehet, de nem az ő felelőssége hogy a tanár ebbe belement. Főleg ha egy csomó mindent pont a tanár kezdeményezett, ahogy fentebb is írják.

Miana - 2021. 01. 11. 12:11

Meglepődtem a cikk konklúzióján, hogy nem csak a tanárt kellett volna hibáztatni, de utána nagyon megörültem a kommenteknek, mert sokan pontosan látják, hogy de, ez a tanár felelőssége volt.
Egyelőre nem néztem végig a sorozatot, de az első pár rész után pont ez volt a problémám, hogy mintha nem tudná, mit akar mondani. A segélykérős felirat miatt sejthető, hogy a készítők ezt szexuális visszaélésnek gondolták, de a sztoriból nem ez jön le. Simán lehet a céllal ellentétesen is értelmezni a sorozatot, hogy hát a fiú is benne volt. Ez egész a néző előfeltevésein múlik, és ilyen kényes kérdésben a sorozatnak állást kellett volna foglalnia. (Főleg, hogy a közvélemény máshogy kezeli, ha egy idős férfi tanár molesztál egy lány diákot, vagy egy szép, fiatalos tanárnő molesztál egy fiút, pedig a kettő ugyanaz a kategória.)

Kövess Sára - 2021. 01. 11. 15:02
szk - 2021. 01. 11. 17:17

Az én véleményem szerint Eric jobban szereti Claire-t mint viszont. Claire számára ez csak egy kiút az eddigi életéből, Eric számára viszont egy komolyabb szerelem. Ez látszik is a későbbi kapcsolataiban amelyek nem érik el ezt a szintet és így nem is tud továbblépni. Az idősebb Claire-nek ezzel nyilván tisztába kellett volna lennie. Claire boldogságát és Eric boldogtalanságát fejezi ki a végén a párbeszéd. Azt se felejtsük el hogy Claire árulja el a másik tanárnak a kapcsolatukat gyakorlatilag felvágásból, miközben ugye ő az aki előzőleg legjobban titkolni akarja a nyilvánvaló következmények miatt.

Never - 2021. 01. 11. 19:40

a készítők ezt szexuális visszaélésnek gondolták

szerintem ez akkor mukodot volna hogy ha a tanar egy oreg, csunya ferfi es a diak egy fiatal, artatlan lany… persze ezt nem mertek meghuzni mert akkor a nezok tobbsege azt gondolta volna hogy a tanar szereti a gyerekeket ami megint egy mas tema

winnie - 2021. 01. 12. 05:34

” persze ezt nem mertek meghuzni mert akkor a nezok tobbsege azt gondolta volna hogy a tanar szereti a gyerekeket ami megint egy mas tema”

ezen egy kicsit most megütköztem:)

mármint, hogy komolyan gondolod, hogy “nem merték”. azon, hogy ezerszer látott, lerágott csont lenne, most túllendülök (azon is, hogy mennyire lenne hiteles), de ez nem “nem merték” témakör, hanem “eszükbe nem jutott”. egy ilyen sorozat, vagy konkrétan ez a sorozat nem úgy készül, hogy vegyünk egy témát, és utána rakjuk tele szereplőkkel. a készítő konkrétan ezt a történetet akarta elmesélni. ez számára nem vagy-vagy volt a nemi szerepek kapcsán.

azorka - 2021. 01. 12. 12:35

Nos, nem tudom. Én abszolút nem éreztem a grooming feeling-et, és ezért nem is értem miért lett a vég, ahogy vég. Szerintem mindkettő cinkos volt, és lehet itt védekezni a 18 évvel, de komolyan a mai világban senki sem naív. Egyébként a legjobb jelenet az volt, ahol Claire azt mondta, hogyha , ezt egy férfi csinálta volna állva tapsolnának. Ahogy tapsoltak a társai is, hogy megdugott egy tanárt. Nem hiszem, hogy az általános amerikai youngsters másképp gondolkodna. Amúgy meg van példa, hogy valami még ki is jöhet ilyenből,lásd a Macron házaspárt. Szerintem buta volt a lezárás, a csapzott hajú megviselt sráccal versa egy nővel aki prőbál túllépni a lehetetlenség ellenére. Végignéztem kár volt. Ja és nó vagyok.

Never - 2021. 01. 12. 19:34

winnie

láttal már molesztalos, idos tanar – fiatal diaklanyos sorozatot? Olyan mar volt hogy idossebb tanarno – fiatal diak filmben es sorozatban is (tobb is van) de forditva nagyon ritka ha egyaltalan van?! Ezt a fellálást tabuként kezelik. Szerintem.

Mom - 2021. 01. 12. 19:47

Én ezt a fordított felállás-kérdést nem egészen tudom hova tenni. Nekem teljesen mindegy, hogy melyik az idősebb. Ha nem élt vissza a hatalmával, vagy az erejével (és itt egyik sem történt meg), akkor a 17 éves ne tegyen úgy, mintha ő nem lett volna benne.
Nem volt szó erőszakról, sem fenyegetésről, sem semmilyen egyéb kényszerről. A srác teljesen tudatában volt annak amit csinál és a következményekkel is. Beleesett a tanárába, aki kétség kívül rossz döntést hozott, és ennél fogva jogos az elmarasztalása, de a srácnak nem jó hozzáállás, hogy elhárítja magától a saját részére vonatkozó felelősséget (ne értsetek félre, ez még véletlenül sem fele-fele arány, de nem is nulla)

winnie - 2021. 01. 12. 22:00

Never: :O tabu? én naivan feltételezem, hogy nem trollkodsz (mert miért tennéd), de szinte minden sorozatban a lány szeret bele az idősebb férfi tanárba, ahol előkerül-e a téma. ez egy teljesen klasszikus trope. a mrs. robinson-effekt kvázi tabunak számított, pont azért, amit a kommentek is mutatnak. fordított esetben nem lenne efféle generált vita. viszont így, hogy a nő van domináns pozícióban, az értékrend, vagy nem is tudom, mi, borul, és fura módon másképp látunk dolgokat. (ez annak analógiája, hogy általában nem a női az erőszaktevő a krimisorozatokban sem. egy law and order: svu, bár dolgozott fel fordított szereposztású ügyeket, a legtöbbször nemi erőszak esetében férfiak tették – hol nőkkel, hol férfiakkal, de nők nagyon ritkán férfiakkal, pont a téma ellentmondásosséga és a kettős mérce miatt)

nyilván egy példa sem fog eszembe jutni, mert ilyenkor ez így megy, de… (oké, pretty little liars, tavalyról a deceived, ööö, ööö… – majd kiegészítem a kommentet:)

UPDATE: skins, one tree hill, dawson’s creek, riverdale, veronica mars, narancsvidék, gossip girl – mondhatni minden tinisorozat:)

Ravagedseducer - 2021. 01. 13. 13:53

@Mom

Hogyhogy nem élt vissza a hatalmával? Visszaélt vele, ha akarta a diák, ha nem. Itt most akarta és akkor? Teljesen mindegy, hogy mit akar. Egy tanár, akit azért alkalmaznak hogy gyerekeket tanítson (mert tökmindegy hogy 2 év múlva 19 lesz, akkor is fiatalkorú) egyszerűen nem mehet ebbe bele, akármit akar a diákja. És ezzel nem azt mondom hogy ez teljesen oké ha a diák ilyet kezdeményez – persze hogy nem. De a tanárnak kell leállítani.
Olyat irni hogy mindegy melyik az idősebb meg azért egy kicsit durva. Ebben a helyzetben hogy lenne már mindegy? Nem értem…

Ravagedseducer - 2021. 01. 13. 13:56

Bocs, az utolsó mondatot visszavonom – azt hittem hogy a korkülönbségre érted, de már látom hogy a nemekre.
Ez így van tényleg, mindegy hogy a férfi v a nő az idősebb, de az idősebbnek kell leállítani.

Mom - 2021. 01. 13. 17:18

Ravagedseducer: igen, a nemek felcserélésére gondoltam.

Szerintem kicsit elbeszélünk egymás mellett. Én nem azt mondtam, hogy a srácnak kellett volna nemet mondani, sőt én is azt mondtam, hogy ez a felelősség mind a tanáré/idősebbé. De ettől függetlenül az nem igaz, hogy a srác semmi rosszat nem csinált. Én ezt a két dolgot függetlenítem egymástól.
Ha a srác kezdeményez, amit mondjuk a tanár visszautasít, akkor szerintem a többség azt mondaná, hogy helytelen volt, amit a srác csinált.
De mivel a tanár nem utasította vissza a közeledését, sőt, így már úgy teszünk, mintha a srác részéről semmi probléma nem lett volna. Csak mert elgázol az éppen gyorshajtó autó, attól még meg szabad jegyezni, hogy amúgy éppen a piros lámpánál mentél át.
De abszolút együtt tudok élni azzal is, ha szerinted nem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz