login |

A Discovery of Witches: kezdett a 2. évad – írta Zsuzsi

2021. 01. 11. 15:57 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Végre! Folytatódott Diana és Matthew időn átívelő szerelmének története, A boszorkányok elveszett könyve. Amikor kiderült, hogy az HBO GO a világpremierrel egy időben elhozza nekünk is a sorozat folytatását (ráadásul a teljes évadot!) nagyon boldog voltam, olyan nappaliban táncikálósan. Imádom a fantasyt, és ennél jobban csak akkor szeretem, ha van benne időutazás is. Így nem volt kérdés, hogy tűkön ülve várom a 2. szezont, amivel nem kicsit várakoztattak meg bennünket a készítők.

De csapjunk is bele! Az elmúlt 2 (3?) évre tekintettel egy gyorstalpalóval kezdem azok kedvéért, akik nem olyan nagy rajongók, mint én, és nem nézték meg minden évben egyszer az egész első szezont, és persze azok miatt is, akik kedvcsinálót akarnak, hogy beszálljanak a második évadba. (Nemsokára érkezem az évadkritikával is!)

Szóval adott Diana Bishop, aki két nagy múltú boszorkány varázstalan gyermeke, s akit a nagynénjei nevelnek Amerikában a szülei tragikus halála után. Diana az okkultizmus és az alkímia elismert professzora lett felnőttként, így hazahívják, hogy óraadó tanárként Oxfordban fejezze be következő publikációját. A könyvtárban aztán egy alkalom erejéig megjelenik neki az Élet Könyve, vagyis az Ashmole 782 kézirat, mely felkelti minden varázslény figyelmét. Ekkor ismerkedik meg a több száz éves genetika-kutató vámpírral, Matthew de Clairmonttal is, akivel lassan, de biztosan egymásba szeretnek minden tiltás ellenére.

Közben Diana varázsereje felébred, és kiderül, hogy azt szülei okkal titkolták mindenki elől, a boszorkányok pedig maguknak akarják az Élet Könyvét azért, hogy minden vámpírt és démont elpusztítsanak vele, ezért Dianát erővel akarják kényszeríteni arra, hogy megidézze nekik. Így Diana és Matthew két legyet ütve egy csapásra, úgy dönt – kihasználva Diana apjának idővándor örökségét – elbújnak a múltban, hogy Diana megtanulja uralni a képességeit, és mindeközben megtalálják az Ashmole kéziratot is.

Persze a történet ennél jóval összetettebb, és jóval több szereplővel és szervezettel tarkított, de a teljességhez ajánlom az első évadról készült írásaimat. A tovább mögött folytatom spoilermentesen.

Tehát onnan vesszük fel a fonalat, hogy a szerelmesek épp hogy csak kicsúsztak a boszorkányok karmai közül, és máris a 16. századi Londonban találják magukat. Persze az évadvégi cliffhanger, ami olyan volt, mintha elengedték volna egymás kezét a szerelmesek az időugrás közben, azonnal feloldásra került, és mindösszesen annyi gikszer történik, hogy nem oda érkeznek meg a múltban, ahova tervezték.

A kezdés lassan építkező, de mégis izgalmas, csendes, de mégis eseménydús, sötét, de közben mégis kedvelhető karakterekkel dolgozó, baljóslatú zenékkel, és mégis gyönyörű képi megoldásokkal volt teli. Érezhető, hogy ezúttal más szabályok fognak érvényesülni, mint az ő jelenükben, hogy nagyon-nagyon vigyázniuk kell egymásra, miközben Matthew-nak fel kell vennie azt a szerepet, amit 400 éve itt betöltött, és ami nem fog tetszeni Dianának.

Az Erzsébet-kori London káprázatos, bár a totálképek a városról nem sikerültek valami hihetőre, azonban az utcák, a statiszták abszolút hitelesek. A ruhák, a házbelsők, a kocsmák, a sikátorok és az alagsorok mind-mind aprólékosan kidolgozottnak, valódinak tűnnek, látszik, hogy nem sajnálták rá az időt és pénzt.

Már az első részben feltűnik jó pár új szereplő, és ha követik a könyveket, akkor ennek nincs is vége. S bár az írott alapanyagban csak egy-egy snitt erejéig tűntek fel a régi mellékszereplők, talán a sorozatban láthatjuk azokat a jeleneteket, amiket a könyvben csak pár bekezdéses elmesélésben fedtek fel az egyes karakterek utólag.

Egyelőre Diana kiképzése van előtérben, így az epizód leginkább arról szólt, hogy megismerjük az új segítőket, Kit Marlowe-t, Sir Walter Raleigh-t, Northumberland grófját, Jack-et, valamint a várost, és kétségbeesetten keresik a tanítót, akit nem is olyan egyszerű felkutatni, mint gondolták. Persze az Élet Könyve is terítéken van, de amíg nem megbízható Diana ereje, addig nem tesznek lépéseket a megtalálása érdekében.

A sorozat olyan, mint volt, azonnal beszippant, fenntartja az érdeklődést, nyomban a hatása alá kerülsz, a kezdés így az én szememben 7/10 volt. Nagyon sok kérdés nyitott még, és mivel a sorozat kifejezetten erős a képi megvalósításban és a szereplők megszemélyesítésében, így alig várom, hogy mozgóképen lássam azt, ami eddig a fejemben volt, mert az eddigiek alapján nagyon eltalálták a könyvek hangulatát, és ez adja a sava-borsát a történetnek, és ettől egyedi a tucat vámpíros-varázslós sztori között.

22 hozzászólás Ne habozz!

Crow - 2021. 01. 11. 16:08

Szuper volt jöhet a 3. évad :)

Trallala - 2021. 01. 11. 16:11

Nagyon jó volt, részemről is jöhet a következő évad. Remélem nem kell már ennyit várni rá.

Eni - 2021. 01. 11. 18:55

Engem pont az időutazás (nem bírom ezt a kort) tántorított el attól, hogy az első rész után tovább nézzem. Nem jött be a kezdés. Lehet nyáron amikor pangás van akkor végig nézem.

Python - 2021. 01. 11. 20:39

Továbbra is tetszik, nálam 7,5/10 ez az évad! :) És mivel már ’18 -ban berendelte a Sky One a 3. évadot, meg lesz az is, főleg, hogy a 2. évad vége kvázi kiált a folytatásért. Most már talán Teresa Palmer sem tervez egyenlőre egy újabb gyerkőcöt, így már csak a COVID szólhat be a 3. évad forgatásába, szóval szerintem 1-1,5 év múlva jönni fog az. ;)

winnie - 2021. 01. 11. 20:52

python: az s3 forgatása ődszel elindult, es elveileg halad is.

cato - 2021. 01. 12. 04:53

Én is végeztem vele. A történet érthető, szórakoztató de nem igazán lehet elmerülni benne. Egészen egyszerűen azért, mert sehol se töltünk el elég időt ahhoz hogy ez megtörténhessen. Egy száguldó gyorsvonat sebességével rohanunk át az eseményeken! Ha egy lakomához kéne hasonlítanom azt mondanám, hogy bár néhol felcserélték a fogások sorrendjét kóstolónak megteszi. Aki teljes egészében élvezné a menüt, mindenképpen szakítson időt a könyvre!

Wanheda - 2021. 01. 12. 06:45

Az első évad nekem borzasztóan rossz volt, hányásos szerelem, zéró értelem, csakhogy mégiscsak boszorkányok (a szakdolgozatom témája, ami nem meséken alapul persze :-DDD), meg Matthew Good, így megnéztem a másodikat.
Hát. Ilyen sem volt még … hogy valami jobb lesz. Nos. Az elsővel ellentétben ez nagyon tetszett. A vége felé azért már untam kicsit, de ekkor meg bedobásra került Elaine Cassidy, akinek minden perc jelenléte arany :-), szóval … Jó volt.
Kíváncsi vagyok Satu szerepére, hogy mire van rendeltetve, mi az eredete. Meglepő módon várom a 3. évadot.

Zita - 2021. 01. 12. 07:30

Olvastam a könyveket is, és nekem kicsit kapkodósra sikerült a sorozat. Tény, hogy a 2. könyv is irtó hosszú, sok cselekménnyel, de az volt az érzésem, hogy a sorotat, mivel csak 40 perces egy epizód, a sztorit lekurtítva, kapkodva mondta el. Fontos dolgok maradtak ki. Ennek ellenére tetszett. Jöhet a 3. évad.

Kisanna - 2021. 01. 12. 07:58

Hát nekem ez nagyon nem jött be eddig három részen vagyok túl. Nekem pont azt tetszett eddig, hogy a modern korban játszódik, és mivel nem olvastam a könyveket nem tudtam hogy ez az egész évad most a múltban fog játszódni. Én nem is nagyon tudom értékelni így, nekem nagyon mû az egèsz, a làtvàny meg olyan kb, mintha egy ötèves rajzolta volna.

Binky - 2021. 01. 12. 09:33

Az 1. évaddal én párhuzamosan olvastam a könyvet is, így az nekem mondhatni teljes volt, mert ami a sorozatból kimaradt én azt fejben hozzáillesztettem a könyv ből. A 2. kötetet is elkezdtem, de 70 oldalig jutottam kb, ami alatt semmi nem történt, úgyhogy abbahagytam. Most viszont a 2. évad megnézése után, érzem hogy sok minden hiányzik, bár én így is élveztem, de azért kellene még a sztorihoz ez-az. Szóval lehet újra nekiugrok a könyvnek, és ha lendületbe jövök, akkor a 3. könyvet is le tudom, úgyis sokat kell megint várni a 3. évadig.

Egyébként nekem az tetszett a 2. évadban, hogy kevesebbet mutatták Knoxot, Satut szinte egyáltalán nem, meg az ellenvámpírok is kisebb mennyiségben voltak jelen, az első évadban nekem eltúlzott volt a jelenlétük.

Az is jó ötlet volt, hogy inkább 1-1 epizódot szántak a múltnak vagy a jelennek, többnyire nem szakítottak meg ugrálással egy epizódot, megtörve a vonalát.

Szóval jöhetnek a könyvek és majd a 3. évad. :)

kahlan - 2021. 01. 12. 10:30

Még csak a 3.résznél tartok, egyelőre engem nem fog meg annyira, mint az 1.évad. Viszont nagyon sajnálom, hogy megváltozott az intro, az első évadban ez nagyon jól megalapozta mindig a sorozat hangulatát azzal a hidegrázós zenével együtt, plusz utána Matthew monológjával. Ezt most kukázták, és lett helyette egy ilyen semmilyen, 10-20 évvel ezelőtti sorozatoknál szokásos főcím, nagyon vacak zenével. Nekem nagyon gagyinak hat, és tök hiányzik az az első évados kezdés, az nagyon egyedi volt és berántott a sorozat világába.

e-batta - 2021. 01. 12. 10:35

Most rágtam át magam az első könyvön, de bevallom őszintén untam. Hihetetlenül terjengős volt, rengeteg olyan jelenet volt benne, aminek sem funkciója, sem jelentősége nem volt a történet szempontjából. Nem is értem, hogy egy szerkesztő miért nem húzta meg jobban. Ehhez képest az első évad jóval feszesebb, sodróbb lendületű volt.
Matthew Goode-nak és Teresa Palmernek hihetetlen karizmája van, kettősük elviszi a hátán a sorozatot. Szerencsére a mellékszereplők is jó választásnak tűnnek, bár Ysabeau-nak én is fiatalabb színészt képzeltem volna el.

Lena - 2021. 01. 12. 11:09

Nagyon vártam már én is, szóval hamar végignéztem, de hatalmas csalódás volt az egész évad. Az elsőben sem történt sok minden és az egész csak egy hosszúra nyúlt bevezető rész volt, ez még annál is rosszabb lett.

A főcím nekem nagyon hasonlított a (Penny Dreadful) Londoni rémtörténetekéhez, csak annak ütősebb volt a főcímzenéje, meg persze azért ijesztőbb volt. Hiányzott belőle Matthew szövege, az valahogy nagyon illett hozzá.

Az Erzsébet kori részek unalmasak voltak, Kit Marlowe karakterve valahogy egészen más lett mint a könyvekben, itt csak hisztizett meg tessék- lássék settenkedett Matthew és Diana körül, a jelenbeli részek pedig összecsapottnak tűntek. A gyilkosságok, akikről semmi nem derül ki csak az, hogy Domenico nyomozgat, meg Marcus felszed valamilyen halanadót, a boszorkányok pedig csúnyán néznek semmi extra nem volt. Diana nénikéi is egyetlen hosszú párbeszédet folytatták le azokban a pillanatokban, amikor felbukkantak párszor, Ysabeau és Gallowglass pedig szintén nem kaptak annyi időt, amennyit érdemeltek volna. Az egyetlen pozitív dolog lényegébeb Philippe felbukkanása volt, jó színészt találtak és még ölt közte meg Matthew Goode között az összhang. A képi világ is gyengébb volt az első évadhoz képest, de azért érezhetően sok munkát rakták a korabeli város és az öltözet megjelenítésébe, Erzsébet királynő is üde színfoltja volt az utolsó pár lapos résznek.

e-batta - 2021. 01. 12. 12:13

A posztban lévő mindkét link ugyanarra a hozzászólásra mutat, az 1. évad Pilotra, holott van még egy évadzáró hozzászólás is.

viorica6 - 2021. 01. 12. 12:20

VÉGRE!!! Nagyon vártam a sorozat 2. évadát, szerintem az első magasabb szinten dolgozta fel a cselekményt, mint maga a könyv. Még csak 4 részt tudtam megnézni, de úgy vélem, hogy sikerült leszűrni a cselekmény javát ismét és kihagyni a felesleges részeket, amiktől a könyvek elég lassúak és olyan vastagok (kb mint anno a Gyűrűk Ura, szerintem a filmek nélkül senkise szenvedte volna végig azt a rohadt sok menetelést benne), hogy komoly károkat okozhatnak a lábujjakban leeséskor. Az eddigiek alapján a sorozat készítés minőségét újabb dimenziókba emelték, csodálatos a képi világ, az Erzsébet kori London is mesés a ködös, sötét hangulatával együtt. Az elkészített kosztümök szuperek!
A szereplők még mindig tökéletesen alakítanak! Teresa Palmer a baba után hihetetlenül jól néz ki, Matthew öregedett (ezt Diana is megjegyzi…), de mintha sármosabb lenne, mint volt :D Az új emberek közül Jacket máshogy képzeltem el a könyv alapján, sokkal megviseltebbnek, vékonyabbnak, sötétebbnek… Amikor először láttam a Kitet megszemélyesítő színészt, valahogy Adam Lambertre emlékezetett:D Meg is kellett néznem, ki a színész…
Nem tudom, aki nem olvasta a könyveket, mennyire érzi összefüggőnek a történéseket, vannak-e számára kérdéses részek…
Az intróról nektek is a Sherlock sorozaté jut eszetekbe? Nekem az első jobban tetszett, de a részek végén lévő zenék nagyon jók!
Összességében csak azt tudom ismételni, szuper a sorozat, imádom, jobb mint a könyv, egyelőre nem olyan izgalmas , mint az első évad, de a második könyv cselekménye is laposabb volt, mint az első, itt a korszak megismerése és a múlt feltárása kapott nagyobb szerepet.

winnie - 2021. 01. 12. 12:34

javítva!

Janka - 2021. 01. 15. 19:51

A könyvhöz képest eléggé felcserélték a cselekményt, túl gyorsan rendeztek le fontos szálakat vagy éppen nyitva hagyták őket. A könyv negyede(hónapok) Sept-Toursban játszódik itt pedig kb 1 hét ha eltelik így Phillipet nem tudták igazán bemutatni amit bánok. A casting azért jó lett. Nem izgultam egy karakterért sem ha úgy vesszük mert az akciók langyosra sikerültek. Ez az évad olyan töltelék évadnak mínősül, sokat tágítottak az univerzumon, de a 3. évaddal fog igazán beteljesedni.

6/10

szelesmalom - 2021. 01. 24. 20:25

az utolsó rész utolsó jelente..
a vámpír, ha ilyen gyors, miért nem tépte le
már odafuttában Knox fejét???
idegesítően bugyuta dolgok.

a démonok, amúgy mit tudnak?
lehet én nem néztem eléggé, de 2 évad alatt kb.
semmi értelmük.

szeretem az ilyen sorozatokat, de
lehetne ez jobb.. sokkal jobb.

Rivombrosa - 2021. 02. 09. 14:03

Én imádtam minden percét, nemsokára nekiugrok a könyveknek is. Remélem nem kell nagyon sokat várni a 3. évadra, a napokban fejezték be a forgatásokat.

dori - 2021. 03. 15. 18:00

Nem olvastam el az összes kommentet, hogy kerüljem a spoilert,de lenne egy kérdésem.
Ha az első évadot elkaszáltam, mert 0 kémia volt a szereplők között és szájbarágòsnak éreztem a szorit, akkor ezt az évadot nem is érdemes bepròbálnom? Vaaagy..?

winnie - 2021. 03. 16. 07:50

mivel erősebb a hangsúly rajtuk, így… nem nagyon hiszem, hogy érdemes enne.

Florabell - 2021. 06. 03. 23:41

Nagyon jó kezdès volt. Szerencsère csak fèl ève találtam rá a sorozatra így nem volt nehèz felvenni a fonalat, ès simán hozza az első èvad minősègèt. A látvány persze mèg sokkal szebb. Kosztümös,időutazós,fantasy,a keverèk egyszerűen tökèletes.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz