login |

Star Trek: Discovery: vége a 3. évadnak – írta Ace

2021. 01. 11. 21:30 - Írta: vendegblogger

37 hozzászólás | kategória: kritika,

Lement a harmadik szezon fináléja.

Ahogy az előző részes írásomban már felvetettem, inkább egy évadot lezáró trilógiának tekinthetjük az utolsó három epizódot, aminek most az utolsó darabja érkezett meg. Az évadot is nyitó etap ”második” részének címét adták ennek a résznek, ami talán jogos is, mivel itt lezárják az ott lazán feltett kérdéseket.

Úgy érzem, ez a finálé némiképp biztonsági játék volt a készítőktől, hiszen semmi merészet nem mertek húzni. Sem a történetív végére, sem a jövőre nézve, de elnézést is kérek, ne szaladjunk ennyire előre.

Az biztos, hogy az arányokat rendben levőnek éreztem, mármint az “akció kontra karakterek érzelmi játéka” terén, de valahogy mégis minden kicsit súlytalan lett. Az biztos, hogy a rendező, Olatunde Osunsanmi, és a VFX csapat kitett magáért, hogy egy olyan évadzárót kapjunk, ami egy mai blockbuster popcorn sorozathoz illik. A tovább mögött folytatom spoileresebben.

Az évadban felvetett két fő szál lezárása belefért ebbe az epizódba, mindkét szál jól elkülöníthető ütemben és tónusban lett megjelenítve. Az egyik egy akciódúsabbra, könnyedebbre, míg a másik inkább drámaibbra lett hangszerelve, de mindkettő a kapcsolatok fontosságára hívja fel a figyelmet.

Mondhatnám azt is, hogy abszolút aktuális a téma, de aki kicsit is ismeri a Star Trek-et, az tudja, hogy ebben nincs semmi újdonság, hiszen mindig megpróbálják a készítők a jelen problémáit, erkölcsi kérdéseit is ábrázolni, beleszőni a történetbe (általában nem tolakodó módon). És szerintem ennyi éppen elég volt itt is.

A történet ott folytatódik, ahol az előző epizódban elvágták, tehát Osyraanak menekülnie kell a Discovery-vel, mivel a terve nem jött be Vance admirálissal szemben. A Spóra hajtómű nélkül már csak a minél nagyobb pusztítás a célja, de Burnham meggyőzi az admirálist, hogy a Flotta inkább engedje el a hajót, Osyraa-t pedig sikerül beetetni a Verubin-ködben lévő, dilithiumban gazdag bolygóval.

Ezt követően indul el Michael és Book látványos menekülése, és a hajó felszabadítása. Ezzel nem is volt gondom, viszont a hajón maradt hídszemélyzet tagjaival nem igazán tudtak mit kezdeni az írók. Oké, most hozzátettek a küldetés sikeréhez (vagyis inkább csak az egyikük), de a többieket elegánsan ki kellett iktatni az egyenletből, ráadásul a Gömb DOT robotok segítségét is eléggé lekorlátozták, nem kaptak akkora szerepet, mint gondoltam. Ezen a szálon egyedül talán Tilly harmadik évados karakteríve látszott beérni, mikor döntenie kellett, és Owosekunt öngyilkos küldetésre küldte.

A másik szál Su’Kal és a dilithiumbolygón maradtak sorsa már egy kicsit lassabb, drámaibb ívet kapott, ahol a hangsúlyt Saru és Su’Kal karakterének bizalmon alapuló kapcsolatára helyezték. Ez a szál egy gyökereiben igazán Star Trekes hangulatot idézett meg bennem, mely megint próbálta megidézni a korábbi sorozatok esszenciáját.

A kijutás a holofedélzetről nem volt egyszerű feladat, de úgy érzem, Saru ezzel kapcsoltban remek karakterpillanatokat kapott, és Doug Jones is megmutathatta, hogy maszk nélkül is kiemelkedő színész. Viszont itt is a többi karakter csak sodródott, már-már feleslegesnek éreztem őket, sem Culber dokit, sem Adira-Gray párosát nem igazán használták ki, mindössze a ”nem vagy egyedül”-kijelentéshez kínáltak biodíszletet.

Ahogy már említettem, az akciót és az adrenalint inkább a hajón zajló események pumpálták a cselekménybe. Mind a Michael/Osyraa-leszámolás, mind pedig Book és Zareh párharca látványos volt, de ennyi, tétet nem sikerült hozzáadni.

Amellett, hogy a már említett VFX csapatot dicséret illeti, ezt a városnyi turbólift-aknát nem tudom, ki találta ki, de elhajthatnák messzire, hiszen egy Föderációs hajó belseje nem nézhet így ki, ekkora levegővel töltött helyeket mutogatni úgy, hogy tudjuk, ez a hajó ráadásul kicsinek is számít, teljesen elszállt elképzelés volt, és bevallom, az én gyomrom kicsit nehezen is vette be. De esetleg, aki a világot kevésbé ismeri, és inkább könnyedebb akciókalandként tekint a sorozatra, az minden bizonnyal át tudott siklani ezen.

Ami viszont tetszett, hogy Osyraa és zászlóshajója kiiktatásával a láncnak nem kicsi pofont sikerült hőseinknek kiosztania, ráadásul ebben egy tényleges összedolgozás volt Michael és Aurellio között, és még Book is hozzájárulhatott empata képességeivel végrehajtott Spóra hajtóműves ugrásával – járt is részemről az elismerően bólogatás.

A jövőre nézve sem szállítottak most semmi kiemelkedőt vagy szokatlant, legalábbis engem túlzottan nem lepett meg semmi. Talán csak az, hogy Saru egyelőre félreáll, és Michael lett a kapitány. Ami Sarut illeti, nem gondolom, hogy kiírnák a karaktert, de úgy tűnik, ez a kapitány-cserélgetés már hagyomány a Discovery hídján, amit részemről már igazán elhagyhatnának.

Burnham, mint kapitány sem akkora meglepetés, ha jobban belegondolunk, ő már a pilotban a kinevezés előtt állt, és ezzel a ranggal úgy gondolom, végre nagyobb mozgásteret kap a mindenkit mindenáron megmenteni akaró karaktere.

A Föderáció elkezd újra épülni, a nyitóepizódban feltűnt Sahilt is felvillantják az ”új világból”, hogy úgy mondjam, bőven hagytak felfedeznivalót a negyedik évadra is. Az epizód végén lévő Roddenberry-idézet számomra aláhúzza az évad üzenetét.

Ha az egész évadot nézem, akkor többé-kevésbé sikerült végre egyenletes teljesítményt elérnie a készítőknek, már csak egy kis szikra hiányzik, hogy valami tényleg maradandóbbal kápráztassanak el minket. Ráadásul évad közben többször sikerült visszanyúlni a Star Trek gyökereihez, illetve szép emlékeket felidézni – látszik, hogy ez erősen mozgatta őket. Úgy érzem, a rajongók szavára is jobban odafigyeltek, talán ennek köszönhető a több epizodikus történet, és kevesebb átívelő történetszál.

Viszont! Az íróknak azért nem ártana néha kreatívabban felhasználnia a karaktereket, illetve a már ismert Star Trek-történelmet is jobban kihasználhatnák sztorialkotás terén, hiszen ezzel is közelebb hoznák a régebbi sorozatok kedvelőit. Ráadásul így eloszlathatnák a kételyt azokban, akik azt hiszik, hogy  ez a sorozat egy alternatív idővonalon játszódik. Úgy érzem, a Star Trek: Discovery továbbra is remek otthoni kikapcsolódás, és kifejezettem ajánlom is mindenkinek aki a már említett popcorn/blockbuster kategóriában keres sorozatot ebben a mozimentes jelenlegi helyzetben.

37 hozzászólás Ne habozz!

Sutee - 2021. 01. 07. 18:48

Legvégén Roddenberry idézete nagyon igaz és ütős. Még egymást sem értjük meg sokszor hiába beszélünk egy nyelven (akár)

A rész is jó volt, hiányozni fog. Még szerencse, hogy újra Star Trek felviràgzàst élünk.

Reméljük egyszer eljutunk idáig
.

Következőig jó pihenést.

DJackson - 2021. 01. 08. 21:30

Ezt öröm volt nézni, mintha csak egy mozifilm lett volna!
Jó lesz az új évad iránya, van bőven potenciál, lehet újra felfedezni a régi világokat!

Nem hittem volna, hogy Su’Kal-t csak úgy szabadon engedik. Elég instabil ráadásul egy számára új világban va, egy dühkitörés és elpusztul minden ami a föderációból maradt. Ok, Saru vele van és felügyeli, de érdekes morális kérdés, hogy hagyható e szabadon egy akaratlanul katasztrófát okozó egyén ennyire eszélyes hatalommal. Remélem erre még visszatérnek.

Az AI programja szerintem ott maradt a rendszerben törölhetetlenül, még mondták is, hogy minimális processor igény mellett fut valami amit nem tudnak leállítani. Lehet egy 32. századi os-t már nehezebben tud felülírni.

Amúgy szerintem is abszolút indokolatlan volt a 2. évad végén a discoveryt a jövőbe küldeni. Kiugorhattak volna az integalaktikus tér egy random pontjára és kirakhatták volna ott a gömb adatait, vagy akár egy fekete lyuk mellé is, vagy csak kézzel szétlőhették volna a központi computert…
Nagyon gyenge belemagyarázás volt, de hajlandó vagyok eltekinteni tőle, mert jó irányba vitte a sorozatot és tényleg új határokat nyitott meg.

A sírásból amúgy nagyon visszavehetnének, minden 2. részben elsírja magát valaki. Még egy hagyma pucoló szappan operában is sok lenne.
A csillagflottában mindig is racionális, tekintély tisztelő tisztek szolgáltak, ahol a kötelesség az első. A TNG ben volt is egy rész, ahol a tiszti képzés utolsó tesztje az volt, hogy képes e egy közeli bajtársát a biztos halálba parancsolni, hogy ezzel több életet mentsen meg.
Ezzel szemben itt meg csak úgy érzelgősködik mindenki éles helyzetek közepén is.
Michaellel is ez az egyik fő bajom. Várható volt, hogy előbb utóbb kapitány lesz. Remélem most már nem fog annyit lázadozni, erre a pozícióra való leginkább amúgy is.

Davenator - 2021. 01. 09. 00:35

Most hogy végre Michael lett a kapitány, nem fog többé annyit sírni… :D

Lehet nem lesz meglepő, de nem vagyok megelégedve ezzel a befejezéssel. Nem mondom hogy teljesen rossz volt de azért nem is olyan jó. Elmaradt a katarzis. Pedig nagyon reméltem hogy lesz valami nagy megvilágosodáshoz hasonló élmény a történet végén, de sajnos nem… Teljesen középszerű lezárást kaptunk szerintem. Próbálom a saját elvárásaimat mellőzni, hogy én mit vártam ettől a sorozattól, és csak a látottakra reagálni.

Először is, ami szerintem a legjobban elsült, az Saru és Sukal története. Saru szemszögéből teljesen várható volt ami történt. Sok éve élt egyedüli kelpienént a discovery fedélzetén, amikor lehetősége adódott haza látogatni, sőt még a húgával is találkozhatott, akkor is nagy kísértés lehetett számára hogy otthon maradjon, de a kötelességét választotta. És itt meg kell jegyeznem hogy az egész szeriából szerintem egyedül ő képviseli az igazi/eredeti csillagfoltta tisztet.
Egyébként nem tudom másnak is feltűnt-e, de több TNG epizód is hasonló témára épül, olyan mintha azokat gyúrták volna össze ebbe a történetbe. Pl amikor Riker egyedül marad egy bolygón és egy árva idegen kisfiú rabul ejti és holografikus illúziókat alkot hogy ott tartsa. Vagy a magasabb síkon létező létforma aki feleségül vett egy ember nőt és együtt éltek egy bolygón amit aztán a kristály lény elpusztított, majd ez a létforma újra alkotta az emlékeiből a házukat és a feleségét. Na mindegy, a Sukal felé magyarázat, hogy egy mutáns és olyan képessége lett amivel manipulálni tudja a szubtéren keresztül a dilithiumot, hát erre értettem azt hogy nem volt katarzis. Ja és amúgy erre a doki már régen rájött, csak most érezte úgy hogy megossza mással is.

A második legjobb dolog, hogy végre hallottunk komplett, összetett mondatokat a többiektől. Mekkora öröm lehetett már a színészeknek is.

Innentől viszont nem sok jót fogok írni. Előre bocsi mindenkitől akinek tetszett az epizód, és a sorozat rajongójának vallja magát. De azért vagyunk itt hogy kibeszéljük és megvitassuk, megosszuk egymással a gondolatainkat.

A smaragd lánc veresége várható volt, semmi váratlan nem történt, Michael megmentette újra a napot, és az egész csillagfolttát. Hurrá (de legalább most nem a galaxist) Amit nem értettem, hogy amikor a szerver szobában harcoltak, vagy mi volt az a helyiség, mik voltak azok a dolgok amik csak úgy megjelentek a semmiből? (mintha valami elektromos kisülések lettek volna.) Mi értelme volt azoknak, azon kívül, hogy megnehezítsék a két nő közötti harcot. Egy a hajó működéséhez nélkülözhetetlen terület az a szoba, belépése van a legénységnek, mégis ártalmas dolgok történnek benne. Hogy lehet ilyet kitalálni? Valami háttér infó van hozzá? Mert ez olyan mintha nem mehetnénk be mondjuk a spájzba anélkül hogy megrázna az áram. Ok hogy van ilyen jellegű területe egy űrhajónak, pl a reaktor, ahol ártalmas a sugárzás, de ez nem az volt…
A turbóliftes jelenet… Uram isten… Hát én nem így képzeltem el a liftek működését a star trekben. Hatalmas nyílt terek, mint egy országút. Igazi kész infrastruktúra. Gondolom ez a jövőbeli megvalósítása a dolognak. És megint csak, mint a hangárban játszódó jelenetekben, itt is csak úgy sohannak a liftek. Jó sokan szaladgálnak össze-vissza az egész hajón, csata közben. Lehet ezzel csak nekem van bajom, de akkor is, ez számomra értelmetlen volt, ami csak megint azt a célt szolgálta hogy olyan veszély helyzetet teremtsen amit nézve tövig rágja az ember a körmét, csakhogy ez újra kapufa volt, mert az izgalom itt is elmaradt. Számomra legalábbis.

És a legvégén: miért van az hogy amikor vége a fenyegetésnek, Michael végigjárja majdnem az egész hajót és nézi az embereket. Elég para viselkedés. Az admirálishoz tartott éppen, de útközben megáll minden fő-mellékszereplőt bámulni egy kicsit.
A legjobb mondat Vance admirálistól jött, egy kisgyerekhez hasonlítja Michaelt… :D ez mindent elárul. Rendben, vannak helyzetek amik egyedi gondolkodást, szokatlan megoldást igényelnek, de itt a csillagflottáról van szó, miért kell ennyire különlegesen kiemelni Michaelt? Mert így hozzá képest minden más tiszt csak egy sorkatona aki azért van jelen hogy meghaljon, vagy legyen kinek parancsot adni. Mint a második évadban amikor a csata közben szerelik össze a páncélt, és egy random tiszt elront valamit hogy Michael aztán leb*@sza hogy milyen hülye vagy, inkább menj haza, majd én csinálom meg… Komolyan, ezen a nőn kívül mindenki más inkompetens…
De a legfájóbb az volt hogy “let’s fly”
Komolyan? Ezen gondolkodott végig hogy mit mond majd amikor ő lesz a kapitány? Tudom hogy átvitt értelemben kell érteni, de komolyan… Let’s fly… *sóhaj*

Egy kérdés a végére: amikor az admirális a családjáról beszél, arra utalhatott hogy meghaltak, és az hogy ő is hamarosan csatlakozik hozzájuk, azt jelenti hogy haldoklik talán, vagy valami más, érdekes történet áll mögötte? Vagy egyszerűen csak azt jelenti hogy elköltöztek a flottából, és majd idővel visszavonul és oda költözik hozzájuk? Reménytelenűl várom a nagy csavarokat…

Platschu - 2021. 01. 09. 08:57

Ez egy klassz idézet.

3×13
Egy kicsit bevallom többet vártam. Nem vagyok író, de azért több csavart már előre ki lehetett találni (pl. Na’Vir érkezése, Gray holo feltűnése, az anya elvesztése). Őszintén szólva amilyen jó és intelligens volt az előző rész, ez annyira olyan semmilyen és buta.

A turbóliftes marhaságtól kezdtem el húzgálni a szám. Korábban ugyanis arról volt szó, hogy kevés a hely, ezért is volt közös még Tilly és Michael szobája is. Azóta aztán a létszám is redukálódott, mert látszólag nem töltötték fel a legénységet. Akkor hogyan lehet ekkora semmire sem jó csarnok az űrhajó közepén? Ráadásul még csak meg sem sérült a csatában? Ha építhetnél egy űrjárművet, akkor minden talpalattnyi helyet kihasználnál, nem? Helyette volt több emelet magas semmi sok-sok levegővel. Még a lift pályáját is programozható anyagból készült kapuk szabályozzák. Minek? Ha egyszer az utasokaz vagy egész liftet át lehetne bármelyik szintre teleportálni?

Ossyra is egydimenziós vacak ellenféllé degradálódott, holott szépen felépített ellenfél volt az előző részben. Aurellio kapott egy hősi pillanatatot, így jó lehet Rys pótléknak. Úgy tűnik nem jött be az O-A kapcsolat, ahogy tippeltük.

Stamets gyakorlatilag eltűnt és méltatlanul elhanyagolták, hogy Book ugorhasson a spórahajtóművel. Az arckifejezését látva nem hiszem, hogy kebelbarátok lesznek Michael kapitánnyal.

A Su’Kal szál pedig Doug Jones jutalomjátéka volt a kiírása előtt, bár állítólag forgat a 4. évadban is. A pali arcjátéka bámulatos volt több jelenetben.

A vége jelenetben az új egyenruhák egyszerre néznek ki retrónak és futurisztikusnak. A régi kék egyenruha sokkal szebb és mutatósabb volt. A jelmeztervezők mellé lőttek. A Stargate : Atlantis első évadában is volt ilyen munkacsoport szerinti színjelzés, de hamar feladták, mert kényelmetlenek voltak a jelmezek.

Effektek terén volt pár gyönyörű animáció, de ez talán ma már elvárható egy ekkora költségvetésből.

Az oxigénhiányban ventillátorral fújkált szereplők szenvedése is némileg bénácskán volt megvalósítva, mert bár jól játszottak a színészek, ez a hajlibbenés túl sok volt egymás után elsütve.

Nem éreztem benne a grandiózus nagy finálé hangulatot, mert ez a liftes holttér logikátlansága annyira kizökkentett. Egynek elment, de ez a lufi leeresztett a végére.

Nézőke - 2021. 01. 09. 14:08

Turbóliftek, tényleg nevetséges, csak hogy meglegyen a kellő izgalom..és az oldalán két lyukkal,hogy ki lehessen esni belőle…és persze a főgonosz mielőtt ölne, még bedob egy egysorost, hogy legyen ideje Booknak cselekedni a halál helyett…

Minden logikai bakit elfogadok,de a legfőbbel nem számoltatok:

Su’kal szembenézett a lénnyel, vagyis anyja halálával ismét.
Pár percre rá reng a bolygó és mindenki fel fog robbanni, Su’kal meg nyugodtan tűri,ahelyett hogy idegesen sikoltozna…
Ez a szitu önmagában ismét egy kiégésre elég lett volna, muhhaha, de úgy látszik percek alatt változnak évtizedek benyomásai.

Egy pillanatra megfordult a fejemben a rész közben,hogy a legjobb megoldás feláldozni Su’kalt,és ezt Saru vállalja majd magára.

Látványban nem volt rossz amúgy,de hogy a létező összes fejlettebb (10-15 db) Csillaghajó lövöldözi a Discoveryt,és egyik se találja el komolyabban a burkon belül…
hát…

Viszlát évad, azért kiváncsi vagyok a folytatásra

Mrs Broccoli - 2021. 01. 09. 16:23

Több helyről hallottam, de szerintem ez nem volt bénább epizód, mint a többi, bár zárónak lehetett volna érdekesebb. Voltak sokkal gyengébbek is. Hozta a kötelezőt. Teljesen zagyva, percekig ölelgetik egymást vészhelyzetben ócska dialógusokkal, mintha nem is katonák lennének, senkinek semmi egyénisége, ami egy kalandos sci-fi sorozatban, hát… (kiv. talán Saru, akit aztán jól ki is írtak), unalmas, nehezen követhető betétek… A turbóliftet én sem értettem, ezt nem gondolhatták komolyan, nem Tardis a Discovery. A gagyi robotokat sem értettem. Sokszor nem is tudtam, épp hol vagyunk, annyira logikátlan volt.

De tetszik az új ruha, tetszik, hogy Sahilt láttuk, és épp Vance-t szorongatja, tetszik a végén a Roddenberry idézet, a végezene is mintha a régi lett volna. A burn-t is sokkal jobban elronthatták volna (az lett kb, amire számítottam, sajnos teljesen súlytalan), a kelpien “gyerek” minden átmenet nélkül félbolondból milyen bölcs és együttműködő lett. De meghaltak a gonoszok, nem haltak meg a nemgonoszok, egy dolog nagyon nem tetszett, hogy még mindig nem írták ki Burnhamet, ráadásul kapitány lett. :D

Nem foglalkoztak a Gray-jel a legvégén a Discovery-n, egyszer csak ott lett (a holo-s megjelenése érdekes volt, sajnos túlpicsogták, és nem zárták le), Reno-t 2 percre láttam, persze korábban sem sokkal többet. A dallam teljesen elsikkadt, azóta várom a magyarázatot. Book-nak szép a brit akcentusa, Saru zseniális emberként is, Vance az új kedvencem, Osyraa is hiteles gonosz lett… az volt az érzésem, nem tudnak, vagy nem akarnak elidőzni a szereplőkön, hogy kialakuljon az a fajta szimpátia, ami a sztorin túl is leültet a képernyő elé. Burnhamen és Sarun kívül alig kaptak kitűntetett játékidőt, még Book sem. Alig ismerem a szereplőket, 3 évad lement. Nem tudom (nem emlékszem), kinek mi az erőssége, gyengesége, saját kis hőstette, karakterfejlődése.

De emiatt nem is nézném újra. Talán 10 év múlva sem, bár who knows. A macskát hiányoltam a záróból.

Sigismundus - 2021. 01. 09. 17:06

Ahogy írták Mások, nem volt rossz de nem volt nagyon jó..

Ossyra+Auerlio elméletemnek ennyi, jó ötlet volt. Igaz a Smaragdlánc kissé túl hamar pukkant ki. Bár ha azt vesszük, hogy maga Ossyra is tárgyalt volna egy koalícióról a Föderációval, akkor lehet hogy a Smaragdlánc más frakcíói is nyitottak lehettek egy ilyenre?

Burnham, persze neki kell mindent megmenteni végül, itt már kissé sok volt nekem is.

Saru, sajnálom ha kírták, de biztos sok érdekeset lát ő is a kőkorszakból kilépett szülőbolygóján. Érdekes lehet, ha a 4. évadban a Discovery ellátogat oda, és elmeséli az élményeit.

Tilly és a Hídemberek. Igazából sokat nem tudtak hozzátenni a végső harchoz végül. Az hogy hosszabb mondatokat kaptak, az jó, csak rontja kissé hogy ezeket egy egyre csökkenő oxigénszintű terekben volt lehetőségük elmondani… Amikor inkább takarékoskodni kellene minden lélegzettel..

Azt a turbóliftes csatározást és sem értettem elsőre, újra kellett néznem azt a részt. Azt hittem, hogy Burnham és Book átléptek a Föderációs állomás vagy a Viridian hangárjába, azért ekkorák a terek. És Booknak azért volt ideje egy jó hosszú búcsúmondatot mondani Zarehnek.

Reno, most már nagyon kínos volt, semmi szereplés után a Nagy Visszatekintésbe kétszer is bevágták.

Na de nem volt olyan vészes, adva van egy új világ új lehetőségekkel, pár új szereplővel. Például Aurelio, Sahil. És Vance admirális belengetett elutazása családjához egy új admirálist jelenthet, hogy Burnhamnek legyen lehetősége megint lázadni valaki ellen :-)

Platschu - 2021. 01. 10. 11:00

Még pár észrevétel a 3×13-hoz :

Miért lepődünk meg, ahol spórák vannak a csillagközi térben? Most pedig beadják, hogy a dilithium anyagnak is van szubtéri része, amely mindenhol jelen van? Akkor legyen már az űr minden pontján wifi jel is…

Mi is volt a szerepe a Gömbnek az évadzáróban Oku megmentésén túl? Mert Georgiou kapcsán legalább felfedték az Örökkévalóság őrzőjének lehetséges megtalálását, de itt a robotok is olyan kis bénán harcoltak, hogy azt hittem a tudás el is veszett.

Sodródnak a térugrásból való kiesés kapcsán, mindenki csúszkál össze-vissza, erre köv schnitt, hogy Ossyra mega-szuper vezérhajója lenyeli őket, mint Jónás ba cethal. Mi ez a hülyeség? Egy pörgő-forgó járművet nem lehet csak így utolérni, pláne ha a flotta többi része vígan tovább repkedett. A felrobbanás látványos volt és az SW EP. VIII-ban volt hasonló jelenet, illetve a FarScape 3. évad végén, ha emlékeztek Talyn csillagkitörésére (starburst).

Nem derült ki vagy átsiklottam fölötte, hogy mi volt a szerepe a dallamnak, amit mindenki hallott. Ez lett volna a Kelpien altatódal, ami egyben segélykérő felerősített jelként ment a Burnnel együtt mindenhova a lezuhant hajóról?

Mi lesz most Gray karakterével? Most akkor él vagy nem él? Miért nem állítják be hologramnak a Discoveryn? Azt értem, hogy itt is korrektek akarnak lenni az írók, de akkor most döntsék már el mi a helyzet vele. Miért él még mindig? Kik látják? Nem mintha sokat várnék, mert ha könnyekből fel tudták támasztani a dokit is, akkor itt is meg lesz a módja. Így is van egy gyanúm, higy Oku és Ketmer is együtt vannak vagy csak ennyire jó barátnők. Ezzel a kör be is zárulna és minden érintett csoport reprezentálva lenne.

Dramaturgia is többször megbicsaklott. Egyszer Tilly sütötte el, hogy vagy beletörődnek a sorsukba és meghalnak vagy egy kis esélyt megragadva harcolnak. Utána ezt Book, majd még félig-meddig Michael is elsüti az űrcethalból való elugráskor. Ez cselekményismétlés egy epizódon belül.

A végén a hajók előtt vonul fel a Discovery, mint a Babylon 5 végén az állomás lekapcsolásakor. De miért nem bent várják őket a pajzs mögött?

A “let’s fly” is egész jó jelmondat, de ha egyszer ők ugri-bugri hajtóművel közlekednek, akkor ez csak egy kis tisztelgés volt az előző sorozatok kapcsán.

S vajon mit hozhat a 4. évad, mert a Discoverynek önmagában nem kalandozni kellene menni, hanem bányászokat vinni a dilithium bolygóra, majd utána rohamtempóban szétosztani futárszolgálatként. Így is az erőegyensúly megbomlik, hiszen ha a Föderáció kezébe kerül ekkora utazással kapcsolatos hatalom, akkor milyen méltó ellenfelet lehet majd bemesélni?

Melkon - 2021. 01. 10. 14:24

Platschu

“S vajon mit hozhat a 4. évad, mert a Discoverynek önmagában nem kalandozni kellene menni, hanem bányászokat vinni a dilithium bolygóra, majd utána rohamtempóban szétosztani futárszolgálatként.”

Gondolom ezt a részt átugorjuk majd.

Egyébként 1 darab dilithiummal teli bolygó van. A burn előtt mennyi volt? Több száz? Több ezer? Akármennyire is gazdag a bolygó dilithiumban teljesen irreális, hogy hosszú távú megoldást jelentsen.

Platschu - 2021. 01. 10. 15:08

Valószínűleg eltelhetett némi idő Michael kinevezése óta, mert nem lenne logikus, hogy csak úgy elrepülnek a vakvilágba, miközben nekik a galaxisban kellene mindenhová dilithiumot vinni a gyors ugrálással.

Ami érdekes lehet, hogy kvázi most megint rebootba megy át a sorozat, mert hát ugyan a jövőbe ugrottak, de ez az évad inkább a beilleszkedésről szólt. Most viszont a közvetlen veszély elhárultával mehetnek tárgyalni, felfedezni, világokat megmenteni stb.

A Phillipát vizsgáló Kovich vajon a Section 31-nek dolgozott? Biztos nem fedhette fel, hogy egy élő legendával beszél, mert az uralkodónő jövője a szervezet múltja.

Platschu - 2021. 01. 10. 19:00

Az egész Su’Kal sztori nem volt normáisan kifejtve. Tehát lezuhantak, a terhes anya már ott szülte meg és titkolta el előle a többiek halálát, akkor utána a srác saját magát tette az előkészített szimulációba? Mert a szoba a valóságban és a holoban is ugyanaz volt, tehát hogy váltott át? Vagy csak simán visszakapcsolta? Ha a nő magával fel tudott venni jelenetet, akkor neki miért nem képezte le saját magát? A kelpien bölcs helyett ő is olvashatott volna neki meséket a holoban stb. A félelmeket megtestesítő lényről is azt hittem, hogy Ba’ul lesz. Ha pedig holoba zárja a fiát, akkor nem kellett volna valamilyen kabinban aludnia? Hiszen akkor mit evett és ivott 125 éven át?

Nézőke - 2021. 01. 10. 20:56

Platschu
nem csak az evés és ivás a gond,hanem ha jobban belegondolunk,ennyi idő alatt ez az élete, a kialakult szokása, ösztöne stb. Bár nem tudom egy kelpien meddig él,de ez olyan,mintha nekem 65 évesen megjelenne Morpheus, és azt állítaná, hogy amit eddig tettem, dolgoztam, éltem, az nem a valóság.

Nem igazán fogadnám be ésszel,de egy félbolond kelpien gyerek (csak értelmi szintjén gyerek, ne feledjük) valószínűleg sokkal bölcsebb – amúgy két rész alatt (a bolygón egy nap telt el) tényleg bölcsebb lett mindannyiunknál. Ki hitte volna.

A mother nyilván nem gondolta,hogy 125 évig kell várni a felmentőseregre,sztem pár hónapra rendezte be ezt neki, ezért nem tette bele magát a szimulációba
Bár akkor miért is kellett egyáltalán tanításokat ennyire mélyen és sokat beprogramozni…

Scat - 2021. 01. 10. 21:07

Hát, az már eddig is világos volt, hogy a Discovery, Star Treknek egy gyalázat, de úgy látom, már csak egy hajszálra vagyunk attól, hogy sorozatnak is az legyen.
Ez egy dramaturgiai borzalom.

Tehát az évad főszála, amit az első részben sejtettek, gyakorlatilag annyi volt, hogy egy hisztis gyerek bedurcizott, de pont rosszkor, rossz helyen és felrobbantott szinte minden hajót.
Csak én érzem ezt röhejes marhaságnak?

De még ha mondjuk baromi szívbemarkoló történetet írtak volna Su’kalnak, akkor azt mondanám, hogy ugyanúgy nevetséges, de legalább nagyon jó volt a karakter kidolgozása. De ez? Hát most komolyan?

Az egész évad olyan volt, mintha nagyranőtt gyerekek írták volna, akik nem kidolgozták a dolgokat, hanem a szánkbarágták. Meg persze az egyenlőséggel kapcsolatos üzenetekkel folyamatosan oktatták is a nézőket, Gray visszatérésén meg sem lepődtem már. Csodálom, hogy őt nem fogadta azonnal örökbe Stamets.

Az ő szála is Adirával…jaj. Pont, mint Tilly kinevezése. Egyszer csak hopp, már szerették egymást. Semmi ív, semmi átmenet, hanem egy huszárvágás. Ahogy Osyra (vagy hogyan is írják) diplomáciája is. Honnan jött ez? Az egész évadban kinyírt mindenkit, a rokonát is, aztán egyszer csak elkezd érvelni. Akinél ekkora hatalom van, az nem próbál meg kompromisszumot kötni, hiszen nincs rá szüksége.
Lorca óta nincs normális főgonosza a szériának, meg szerintem nem is lesz.

A császárnőre is elpazaroltak két-három részt, de minek? Nem lett volna elég hozzá egy? Adott nekünk ez bármi pluszt is vagy csak a főszáltól vette el a további játékidőt?

A legénység statisztái meg… jesszus. Hát ilyen semmilyen, súlytalan, színtelen karaktereket sem lehet véletlenül írni. Ők biztos okkal ilyenek, mert egyébként semmi mentség nincs rájuk.
Az amúgy mennyire reális, hogy még ezer év múlva is bejön az a trükk, hogy hárman őriznek egy tucat embert, és egy gagyi csellel elterelik a figyelmüket, majd hopp, le is győzik őket? Ez csak szerintem gáz?

A turbólift meg száguld a nagy semmiben… az igen. Hát, hogy ez is csak hatásvadász célból került bele, az biztos, mert értelme nem volt. Persze lehet azzal jönni, hogy a grandiózus megjelenítés volt a cél, de ahogy fentebb is említették, mégis kik építenek ilyen üreges űrhajókat, mikor az utolsó négyzetméter is számít?

Ennek a sorozatnak kettő értelmes karatere volt, az egyik Lorca, de ugye ő már nincs, a másik meg Saru, aki úgy tűnik, ha nem is örökre, de hasonló sorsra jut. A helyét pedig megkapja suttogó kapitány, avagy Mary Sue (akit pont egy Star Trek fantáziának köszönhet a popkultúra), akitől már csak annyit várok, hogy Leiához hasonlóan az űrben röpködjön, és akkor csettintek egyet, hogy váó, ő már Mary Suenál is jobb!

Az itt tapasztaltak alapján a negyedik évad arról fog szólni, hogy mi legyen Grayjel, közben pedig kapjuk majd a progresszív okosságot, és a háttérbe majd bedobnak valami maszatolást, mondjuk hogy vírusos lesz a gömb, és a nagy megoldás a nod 32 lesz a végén, vagy valami ehhez hasonló baromság.

Az egyetlen ami tetszett, az, amikor felrobbant a Viridian. Na az marha jól nézett ki, majdnem olyan jól, mint mikor a gyalázatos “Az utolsó jedik”ben kettészelték a csillagrombolót.

Joco1114 - 2021. 01. 11. 13:17

Azért nálam párszor elhangzott a “Menjetek a p*ba!” mondat párszor a rész során. Miért kell megállni és picsogni egy harci jelenet során? Hogy lehet, hogy amiket otthagyott a hogyishívják a folyosón, már haldokoltak, de ugyanúgy életben maradtak 10 perc múlva ők is? Aztán mi volt ez a liftes marhaság?
Egyébként azt gondoltam, hogy simán kinyírják Su’Kal-t és nem veszélyeztetik x ember életét, de ugye ez a Csillagflotta.
Mindegy, tele volt logikailag buta megoldásokkal a rész, ahogy egyik barátom mondani szokta: “Máig nem tudom, hogy miért nézem.” – én még várok valami “sztártrekkes” történetvezetésre.

Nálam az Emperor volt érdekes karakter addig, amíg nem csináltak belőle is szappanoperát.
Szerencsére Saru megkapta az emberi szerepét, ami nagyon jól állt neki, kiváló színész a csávó. Aki még szimpatikus volt, az az indiai emberke, akivel kezdődött az első rész, s az utolsó részben is találkoztunk vele. Igencsak látszott a színészi kvalitás kontrasztja Burnhammel szemben. :(

Kellene valami jó sci-fi végre, amit tudok nézni 7-10 évadon keresztül úgy, hogy nem unom meg…

Lady Scarlett - 2021. 01. 11. 15:40

Most néztem meg az évadzárót és úgy érzem nálam itt ér véget ez a sorozat. Ez nem Star Trek hanem Michael Burnham Chronicles.

Kedvenc uralkodónőmet kiírták a sorozatból, az évadzáróban most konkrétan minden fehér férfit és szőke nőt kitettek a sorozatból.

Stamets le lett váltva Book-ra. (mivel empata, ja, köszi még a faját sem tudjuk, de tud kommunikálni a medveállatkákkal amik ugye a miscéliumhálózatot használják, de a DNS_ben nincs medveállatka DNS, Stametsében van…vagy ember lenne, némi biológiai upgrade-el??!)
Saru le lett váltva Burnhamre.
A szőke Nilsson hadnagy (Lt. Ariam parancsnok) már ki tudja merre van, eltűnt valahol a balfenéken.
Tilly olyan szinten szerencsétlen, hogy rossz nézni.
Az első és második évad izgalmas volt, értelme volt, nem éreztem úgy, hogy szétunom magam. A harmadik etap a suta szerencsétlenkedés és a mondvacsinált bolhából elefántot jellegtelen és üres baromságai, tele ellentmondásokkal…Miről is szólt ez az évad? Fogalmam sincs.
Ott volt a lehetőség, hogy Zareh egy jó és veszélyes karakter legyen -> ki van nyírva
Ossyra hátborzongató volt, de nagyon egysíkú – ki van nyírva.
A harmadik évad olyan szinten irány és történetvesztett évad, hogy nem is értem az egészet! Az első két évad nagyon izgalmas volt, bár tény, hogy nem sok köze volt a Star Trekhez, de még el tudtam fogadni.
A harmadik évad nekem most már nagyon sok. Az összes fehér karakter ki lett herélve, nyírva, gonoszt, vagy béna kacsát, ügyeletes hülyét játszik.
Nem ez nem hiányzik tovább.

polovcev - 2021. 01. 11. 22:13

Az a hajó belsejében való üldözés valóban furcsa volt. Én bevállalom néhány perc után már azt sem tudtam hol vannak. Figyelembe véve, hogy a korábbi ST sorozatok hajóiban folyamatosan négykézláb kellett mászkálniuk a mérnököknek ez az ábrázolás enyhén szólva röhejes lett.

Még valami. Láttam már néhány sci-fi sorozatot és filmet, de nem hiszem, hogy találkoztam valaha ilyen lassú fulladási folyamattal. Már az ötlet is nevetséges volt, hogy kikapcsolják a levegő keringtetést majd ott hagyják őket felügyelet nélkül. Meddig tartott volna besugározni 10 perc után és mindenkivel végezni? Pléne, hogy a híd legénysége dekkolt ott, akik nyilvánvalóan ismerik a hajó felépítését. Értem én, hogy forgatókönyv, de mégis.

Mindenesetre én itt intek istenhozzádat az ST univerzumnak. Már a Picardra sem térek vissza, mert ez nem Star Trek, de legalábbis nem az amire én emlékeztem és amit én vártam. Csilli-villi szappanopera a világűrben.

Kösz, de nem.

Kobura - 2021. 01. 11. 22:39

pplpvcev: nyilván vannak történetbeli logikátlanságok, a résszel kapcsolatban, azonban miért pont itt búcsúzol a szériától? Az előző szezonok szerintem sokkal több muníciót adtak kiverni a biztosítékot. hm..

Meg eshet, hogy generációs vagy nosztalgia iránti hajlandóság a kettőnk közti különbség, de szerintem a TOS/TNG/DS9 nagyon rosszul öregszenek (ellentétben Patric Stuartal), és a maga idejében azok is egy csilli-villi szappanopera volt a világűrben.

A kritikában megfogalmazott epizódikusság nekem pont nem adott pluszt. Én az a gonosz star trek goblin vagyok, akinek pont a szerializált ENT jött be a legjobban, és a DIS-nél is pont az átívelő történet ami igazán fenntartja az érdeklődésemet.

Nekem összességében tetszett a szezon. Szerintem egész jól megoldották az összeegyeztethetetlenségeket, és sínre tették a szériát. A világ építésben látok lehetőséget és úgy érzem lesz ebben még szufla. Azonban még mindig a legrosszabb élményem a szériával az pont a Michael-t játszó színésznő, Sonequa és a permanensen nevetve sírós arca :(

Summa summarum: Ha csak egyetlen évadot is élne tovább a DIS, én már elégedett vagyok a szériával.

u.i.: sosem gondoltam volna hogy valaha is leírom azt hogy “összeegyeztethetetlenségeket”

Tia - 2021. 01. 11. 22:57

Szerintem meg igazán jó kis Star Trek sorozat ez is és a Picard is. Csak szeressétek eléggé a sci-fi-t meg ezeket a jó kis szereplőket, történeteket… Nem tudok kritizálni, fanatikusan imádom és függöm ezen jellegű tv-sorozatokat. Voyager függő is voltam, szeretem. Így vagy úgy, hibásan, itt-ott beleköthetően, mit számít! Csak legyen! Mert a régiek valóban régiek és hiányzott már a frissítés!
És a Discovery és a Picard is megadta a jelen kor Star Trek sorozatait, mitöbb úgy láttam, “1-es” rendezett egy csomó STD részt :D Imádom, hogy ma is foglalkozik a sci-fivel, tovább hozva a hagyományt…

mSO - 2021. 01. 11. 23:46

Mindenesetre az admirális beszólása a replikált ételre szerintem az év idézete :D

Mivoltez - 2021. 01. 12. 01:13

Elhangzik hogy lassan akarja őket Osyraa megölni, hogy szenvedjenek.

Viszont ez szörnyű, hogy több teret biztosítanak a legnagyobb ripacs színésznek, és kapitánnyá teszik. Remélem kmzbejön valami (sajnos úgyse fog) és mégse ez amibden egyes részt gyermekded módon végigbömbölő Burham lesz a kapitány.

A Picard számomra fényévekkel jobb sorozat, abban fel lehet fedezni némi Star Treket.

Fakocka - 2021. 01. 12. 08:07

Sokan kritizálják Michaelt, amit teljesen el tudok fogadni, magam is ráncoltam a homlokom több jeleneténél. Valószínűleg ezzel egyedül leszek, de megemlíteném a hangját, nekem az nagyon bejön.Volt 1-2 rész, amiben narrált is, és nagyon kellemes, búgó hangja van a színésznőnek. A sok suttogás és a sírás elhagyásával nem lenne vele nagy gond…

heidfeld - 2021. 01. 12. 08:34

Nagyon pozitív hangulatba fordult ez az évadzáró, ami nem feltétlenül jó.
Osyra karakterében több volt. Előző részben mindenhová teleportál az ellenség, itt meg dörömbölnek az ajtón..
Jól játszották a színészek az oxigén hiányát, de hogyan maradtak életben??? Cuki robotoktól is többet vártam.
Saru – Doug Jones piszok jó. remélhetőleg marad. Dilítium bolygó is csak egy lenne?? Ha nem azon zuhannak le, nincs a kiégés sem.
Továbbra is úgy vélem, sehogy nem hihető, jó 900 év alatt, csak ennyi a fejlődés, nem nagyobbak a különbségek. Book jó lett. Trill rendben van. stames-ék nagy kihívás előtt állnak.
Burham kapitányként nem tud annyit lázadozni, sírni, tépelődni. Tilly kinevezése is zsákutca, ahogy a császárnő távozásával is túl sok időt pazaroltak.
Nilsson – Sarah Mitish hová tűnt az utolsó részekben?? A végén meg hirtelen ott volt. Több szöveget neki!
Jól is néz ki – legalábbis szerintem. Csak nem hagyott nyugodni, hol a fenébe láttam már? Le is csúsztam fotelből a megoldástól: Ő volt Emily doktornő szeretője, Murdoch Nyomozóban.
Ehhez képest Pickard egy mestermű, meg jobban is érdekelnek a karakterek. Ettől független maradok. Talán, így Burham elviselhetőbb lesz! Új fajokat-világokat is megismerhetünk, mert ez lenne Star Trek egyik lényege.

Melkon - 2021. 01. 12. 09:47

Bár tudom, hogy admirális és ennél fontosabb dolga van, de Vance kifejezetten szimpatikus parancsnoka lehetett volna a Discoverynek.

Captain Crying nem is értem kinek jutott eszébe.

Ace - 2021. 01. 12. 11:18

Nekem ez a kapitánycserélgetés a legidegesítőbb. Szokjanak már le róla legyen Saru vagy Burnham csak döntsék már el. Azzal lettem volna a legelégedettebb ha Saru marad kapitány Burnham meg elsőtiszt hiszen ehhez az sem kell ,hogy mindíg egyetértsenek. (Én továbbra is úgy gondolom hogy Saru nem lesz kiírva).

Nézőke - 2021. 01. 12. 12:59

..és akkor most jön a kínzó kérdés: ki lesz Burnham egyese?

Ha nem Tilly,akkor be fog sértődni rá, de mondjuk tisztában van a képességeivel,és sztem a zászlós fokozat is túlzás számára, el fogja fogadni ha nem őt választja.

Book nem lehet,mert nem végzett kadét.

Kit tippeltek?

Melkon - 2021. 01. 12. 13:17

Nézőke:

Van még olyan karakter, akit ismerünk…? :D
Stamets a tudós csapat vezetője és amúgy sem foglalkozott ilyen jellegű problémákkal.

A főorvost szintén röhejes lenne kinevezni egyesnek.

Szóval szerintem a legértelmesebb megoldás egy külső személy behúzása lenne. Úgyhogy biztos nem ez lesz, talán Booker macskáját fogják kinevezni.

sg - 2021. 01. 12. 13:26

Egy óvodás csoport jobb sztorit költ ebéd után, mint ez.

Zach - 2021. 01. 12. 19:26

Na, legalább a végére sikerült összerittyenteni egy viszonylag normálisnak nevezhető befejezést. Bár azt kicsit furának találtam, hogy Osyraa nélkül összeomlott a Smaragdlánc. Főleg, hogy Vance miniszternek nevezte, tehát nem ő lehetett a legfőbb
vezető. Ráadásul a Smaragdlánc lehetett volna a fő ellenség a negyedik évadban, mert így nem tűnt igazán erőteljes hatalomnak.
Ahogy már korábban is említettem, ez az évad inkább átvezetés volt a következőbe. Lazább volt a történetmesélés, több epizódikus sztori is akadt, amire az előző két évadban nem nagyon volt lehetőség (kivéve az 1×07-et). Annak szintén örültem, hogy most már ebben a sorozatban is volt e tárgyalótermes rész (Unification III), ezek mindig érdekesek szoktak lenni. Plusz most már Stametsen kívül is van olyan személy, aki képes üzembe hozni a spórahajtóművet, valószínűleg Booker fajtársai között is fognak akadni még ilyenek a jövőben.
Doug Jones maszk nélküli játéka nagyszerű volt, jobban tetszett, mint az egész három évadban kelpienként. Az utolsó 6-7 perc kicsit édeskésnek tűnt, az viszont meglepett, hogy Burnham lett a kapitány. Azonban a végén az eredeti sorozat zenéje passzolt a befejezéshez. Megint az idealista megközelítés felé tart a széria, de ezt majd meglátjuk a következő évadban. Ja, és végre a legénység is új egyenruhát kapott.
Egy problémám még mindig van a sorozattal: továbbra is Burnham az, aki minden gondot megold, a többiek, még a felettesei is csak asszisztálnak mellette. A széria elején még képes volt tévedni, most már nem. Nemcsak a Discoveryt, az egész Föderációt megmenti
csuklóból. Ideje lenne végre a híd személyzetének is nagyobb szerepet adni, jobban megismerhetnénk őket.
Az eredeti sorozatot idéző befejezés miatt nem lepne meg, ha a 4. évad így kezdődne: “Az űr a végső határ…” :)

Pistu - 2021. 01. 12. 23:12

Mivel úgy látom sokan szeretik, nem kívánom a bukását a sorozatnak, de én köszönöm kiszálltam. Egyre ellenszenvesebb nagyjából az összes karakter, talán Saru és az admirális viselkedett még valamennyire csillagflottához méltóan, a sztori meg egyre színvonaltalanabb lett.
Sajnálom, mert egy jó forgatókönyvvel, 1-2 izgalmas karakterrel működhetne ahogy az előző évadokban is működött a hibái ellenére.

miles - 2021. 01. 13. 10:23

@Lady Scarlett:

Minek próbáltad menteni a kommented?
Vádolhatsz szélsőséges PC-el, de itt még ilyen ordenáré rasszista megjegyzést én még nem láttam.

Dömicsek - 2021. 01. 13. 12:28

Nekem is súlytalan volt az évadzáró, kicsit kapkodásnak éreztem az egész évadot is amúgy. A tüköruniverzum részek miatt teljesen azt hittem a Terrán Birodalom szabadította rá a Kiégést a Föderációra, ami mondjuk egy remek kis konfliktus lett volna, de nem így lett sokkal gyengébben oldották meg.

Davenator - 2021. 01. 15. 05:41

Utolsó gondolatok így egy kis idő elteltével a lezárás után. Nem csak a záró epizódról, hanem az egész szériáról.

Úgy veszem észre hogy ugyan az a jelenség van itt is mint a star warsnál miután megjelentek az új trilógia részei. Vagy amikor az előzmény trilógia részei jelentek meg. A rajongók két nagy csoportra oszlott, akik szeretik az újakat és akik nem. Nagyon kevés olyan ember létezhet szerintem aki egyikbe se tartozik.

Én igen.

Egyrészt akiknek tetszik az új, általánosságban el lehet mondani hogy egy fiatalabb generációhoz tartoznak (nem néztem utána, biztos van valamiféle statisztika, ha valaki tud ilyenről, engem érdekelne), akik számára már nem jelent akkora élményt a régi, amekkorát azoknak jelentett akik annak idején látták azt először. És pont ez lehet a probléma azokkal akik a régit részesítik előnyben. Ez a szeretet már lehet csak egy szentimentális ragaszkodás, mint amikor az öregek azt mondják hogy az ő idejükben minden jobb volt, pedig nem, volt jobb csak másabb. Vagy az a jelenség a régi videó játékokkal,amikor eszedbe jut egy retro játék hogy milyen jó is volt, ezért elő veszed, de már nem ugyan azt az élményt tapasztalod mint régen. Pont azért mert az élményre emlékszik az ember. De ez egy nagyon összetett téma, nem akarok részletesen belemenni, a lényeg az hogy valóban hatalmas különbség van a régi és az új dolgok között, persze itt még mindig a filmekről és sorozatokról beszélek, de igazából sokmindenre igaz. Régen nagyon nehéz volt jó, hihető vizuális technikát alkalmazni, akár mennyire próbálták, a technika korlátozta őket. Így több időt és energiát fordítottak az írásra és egyéb dolgokra. Logikus.
Ma már pofon egyszerű lenyűgöző vizuális technikát alkalmazni, a tv képernyőjén is. De ez nem jelenti feltétlenül azt hogy ez a történet és egyéb szempontok rovására megy. Sok példa van arra hogy lehet lenyűgöző valami minden szempontból. Az én véleményem szerint a discovery nem tartozik ebbe a példába.

Nem vagyok benne biztos, aki tudja nyugodtan javítson ki, de nekem úgy tűnik mintha az elején még nem tudták vagy nem voltak benne biztosak hogy merre is tart ez a történet. Az első évad nekem igazából tetszett, leszámitva persze azokat a fránya continuity problemeket, de ezeket most nem hozom fel, becsszó.

A második évadnál találhatták ki azt hogy a discovery nem fér bele a már jól ismert star trek világába, ezért egy új világba kell küldeniük. Erre hozhatták létre controlt, az AI aki el akarja pusztítani magát az életet. Ennek az ötletnek a kivitelezésével már voltak problémáim, de összességében nem volt rossz. Egész ügyesen táncoltak a szálak körül, a klingonok, a csillagflotta, a 31es szekció… Volt benne dráma, akció, botrány, intrika, kb minden,pl még több és több continuity problem mint az első évadban, de nyugi, nem részletezem. Maga az évad egy erős közepes lett nálam.

És az a 3. évad lett eddig a leggyengébb. Úgy éreztem hogy túl sok kitérőt tettek, olyan irányokba indultak, amik valahogy nem illettek bele a képbe. Mint amikor egy rossz CGI-t lát az ember. A régi rajongók számára igyekeztek mutatni még több “húsvéti tojást”, csak sajnos a legtöbbel az ellenkezőjét érték el mint amit szerettek volna. Azzal pl hogy meglatogatták a trill anyabolygót, de mégis megváltoztattak pár dolgot a fajjal kapcsolatban. Vagy amikor a földet látogatták meg, és ott is megváltozott sokminden, és még sorolhatnám. Ezeket azzal igyekeztek megmagyarázni, hogy a jövőben vagyunk de azok a dolgok amiket a rajongók (én is) kifogásoltak, nem magyarázható meg ilyen egyszerűen. Nem részletezem, aki kíváncsi az csekkolja YouTube-on, sok videó szól erről. Továbbá itt már nem csak a régi sorozatokkal kapcsolatos ellentmondások merültek fel, hanem önmagával sem állt összhangban az évad. Túl sokmindent tömtek bele ebbe a 13-14 epizódba, nem is csoda hogy kimaradt pár dolog, amire nem kaptunk magyarázatot. Kellene egy bővített rendezői változat, kimaradt jelenetekkel amik megváltoztatják az egész sorozatot :D

Nekem a legfájóbb hogy olyanok állnak a sorozat mögött akik nem értenek hozzá. Mármint a star trekhez. Igen, megnéztem az interjúkat a készítőkkel, és most is úgy vélem hogy vagy gőzük sincs a star trek univerzumhoz, vagy szándékosan tértek le a pályáról és zuhanó repülésbe kezdtek egy fekete lyuk felé. Nem tudom a kettő közül melyik a rosszabb, de az egyik biztosan igaz. Ráadásul star trekről van szó. Nemhogy fekete, sárga, fehér, de zöld, kék, rózsaszín és a teljes színskálának fel kellett volna tűnni benne. Ehelyett kaptuk Sarut (hála Q-nak) és ennyi. Minden más idegen egy háttér karakter volt. Statiszta. Az első évadban legalább voltak klingonok.

Remélem a 4. évadban ellátogatnak különös, új világokra és felfedeznek új civilizációkat.

Ace - 2021. 01. 15. 09:16

Davenator:

Én ennyire nem látom borúsan a dolgokat és nem hiszem ,hogy a korom miatt mert már nem vagyok “fiatal” sem. Én imádtam a régi sorozatokat és kedvelem az újakat is beláttam ,hogy amilyen volt a 90-es években a Star Trek az ma már nem működne, ráadásul ahogy írod is a technika fejlődésével sokkal bátrabbak lehetnek a készítők. Az is tisztán látszik ,hogy figyelnek a rajongók visszajelzéseire (Ami nem feltétlenül jelent jót) észrevehetően változtak az epizódok arányai az első és második évadban még elképzelhetetlennek tűnt ,hogy fogunk még pl tárgyalótermi Star Trek epizódot nézni és mégis. Vagy vegyük például a People of Earth epizódot ami igencsak megidézte például a TNG szellemiségét (Szerintem amúgy a harmadik évad legjobb epizódja). A Discovery jövőbe küldése sem véletlen a rajongók álltal emlegetett ellentmondások elkerülésére jó megoldásnak tűnt. Sőt így az írók keze kevésbé van megkötve a kánon álltal.

Mindezek mellett az írókra valóban ráférne egy kis összeszedetség pl nem csak vázlatokból összedobált főszál vagy a meglévő karakterek merészebb használata és ahogy írtam is kicsit a már meglévő órjásira nőt ST világból is jobban meríthetnének a történet alkotáskor persze ezzel meg vigyázni kell hiszen új nézőknek is érteni kell ki kicsoda vagy micsoda de ebben is próbálkoznak azért lásd idén Trill-ek. Én úgy gondolom fokozatosan meg fogják ismertetni velünk az új jövőt a késöbbiekben.

Én úgy gondolom fokozatossan változik a Discovery évadról évadra pl kezdi elhagyni a kezdeti Michael a főszereplő az ő szemszögén látjuk a dolgokat (Idén már volt epizód amiben szinte nem is szerepelt csak az utolsó másodpercekben). Sokan a régi sorozatok epizódikusságát keresték és fanyalogtak, idén sokkal több epizódikus történetet hoztak a készítők.

Azt se felejtsük el ,hogy azért a korábbi sorozatokban is volt nem egy gyengén megírt történet csak a sok epizódból nyilván a jókra emlékezünk ki tudja lehet egyszer a Discoveryvel is ez lesz a helyzet. A szereplőket is sokszor éri kritika de valjuk be őszintén a korábbi sorozatokban sem szerepeltek színész óriások kivéve természetesen Patric Stewartot szóval ezen a téren sem kell annyira szégyenkeznie a Discoverynek.

Én a harmadik évadra valamilyen szinten átkötő évadként tekíntek remek beszállási pont az új nézőknek a kötelező dolgokat letudtuk és én is azt remélem a negyedik évadban elindulhat az új jövő tényleges felfedezése.

Melkon - 2021. 01. 15. 21:38

Davenator

Én először a Discoveryt láttam, az első talán 2 rész után mondtam azt, hogy ez egész ígéretes, megnézem a régi sorozatokat is. Tehát számomra lehetett volna a Discovery a Star Trek, amihez a többit hasonlítom.

Ezzel a háttérrel is nagyon gyorsan arra jutottam, hogy ennek a Star Trekhez gyakorlatilag semmi köze sincs. Egyszer megnézem, hogy tudjam mi történt az univerzumban, aztán soha többet, míg a régieket simán újra nézem.

Egyébként a Controlos sztorinak sem volt sok értelme, például minek mentek a jövőbe miután Controlt már legyőzték? És a jövőbe menés mitől védené meg őket? A jövőben nem lehetnek olyan civilizációk, akiknek ugyanúgy kellenek a gömb adatai? Control (ha nem sikerült volna megölni) nem foglalhatja el addig az egész alpha kvadránst és várhatja meg őket amíg megérkeznek? Ráadásul 900 év technológiai lemaradásból kéne szembenézniük bármivel, ami a jövőben vár rájuk.

Emellett azért a 3. évadot megvédeném, bár a Star Trekhez szerintem továbbra sem volt köze, szerintem mind az első, mind a második évad forgatókönyve sokkal jobban szétesett a végére. Itt a “Su kal mérges, ezért a fél univerzum felrobban” ugyan elég gyenge lett, de ez legalább egy gyenge pillanat volt és nem követte még több tucat másik, szóval egy mély levegővétel után számomra nézhető maradt.

Örülnék neki, ha Alex Kurtzmantól elvennék a Star Treket és odaadnák valakinek, aki szereti és érti a franchiset (a Star Trek Dave Filonija).
Már önmagában az nagyon sokat dobna a sorozaton, ha végre mellékszálak is belekerülnének, lenne részenként ~5 perc, ami a karakterekre fókuszál és a mindennapi életükre.

Davenator - 2021. 01. 16. 00:39

Ez a sorozat már abból a szempontból is érdekessé vált, hogy mennyire tud foglalkoztatni engem, annak ellenére hogy számomra ez egy kevésbé kedvelt széria (összevetve más sorozatokkal, pl expanse, mandalorian, altered carbon csak hogy egy párat említsek.), de viszont túlságosan is szeretem magát a star tereket ahhoz hogy annyiban hagyjam a dolgot, és egyszerűen csak ne nézzem tovább az elkövetkező szezonokat, vagy más a star trek világában játszódó sorozatokat. Megéri rá szánni az időt, beszélni róla, így megismerhetem mások szempontját és új fénybe helyez dolgokat. Nagyon bízom abban hogy a 4. évad jobb lesz az eddigieknél, de legalább hozza ugyan ezt a színvonalat, mert akkor lesz miről vitázni/beszélgetni. (hajrá jobb negyedik évad)

A sok negatív dolgot amit én is és mások is emlegetnek, meg lehet magyarázni, pl hogy kevesebb epizódból áll mint a régi sorozatok, ezért nem lehet olyan epizódikus, vagy olyan nagyra nőtt már ez az univerzum hogy képtelenség mindent pontosan és hibátlanul vissza adni a régi sorozatokból -itt megjegyzem hogy ezt pont Alex Kurtzman mondta egy interjúban, és tudom hogy most ő a “Q” a star trek világában, de nincs igaza, egyrészt mert annyira azért nem nagy, másrészt mert mások meg tudták oldani hogy jól passzoljon az új történet a régi világba, pl a mandalorian. Igaz hogy irtózatosan nagy fanservice lett az a sorozat, de működik.

Ami a színészeket illeti, senkivel nincs semmi bajom, szerintem nincs kifogásolni való egyikük teljesítményében sem, leszámitva Sonequa Martin-Green, de még mindig nem tudom hogy az ő színészi játéka vagy Michael karaktere a hibás az ellenszenv kiváltásában. Nem láttam még más filmben vagy sorozatban, így nem tudom össze hasonlítani más szerepével. És valóban Patrick Stewart kivételével nem volt igazán nagy név egyik sorozatban sem. De azért páran a végére viszonylag nagy nevet szereztek maguknak az iparban. Én csakis az írókat, producereket és a rendezőket hibáztatom azért hogy nem kapnak kellő figyelmet más karakterek, ezért nem annyira nőhetnek a néző szívéhez. Michael és még egy-két kivétellel mindenki más csak statiszta.

Ami a continuity hibákat illeti, tartom magam ahhoz hogy egy valid és logikus magyarázat lehet az idő utazásos, alternatív világ elmélet. Értem hogy ezt cáfolják a készítők, azt nem értem hogy miért, amikor egy kézen fekvő dolog lehetne amit ráadásul azok a star trek rajongók találtak ki akik kritizálják a sorozatot. Nem, csak azért is azt hajtogatják hogy ez a prime idővonal része. Rendben, de akkor magyarázzák már meg valahogy azt a sok paradoxont ami eddig felbukkant. Ja, Alex Kurtzman megtette: túlságosan nagy ez a világ, lehetetlen mindent jól csinálni. Ok.

De kívánom hogy a jövőben csak ilyen ellentmondások legyenek a legnagyobb problémák, és lássunk komplex beszélgetéseket a legénység minden tagjával. Ismerjük meg a lehető legjobban azokat a karaktereket akiket már 3 éve követünk, vegyenek fel új ismerős és ismeretlen fajokat nem csak a föderációba, hanem a legénység tagjai közé. Legyenek benne kiborgok, androidok, fém alapú életformák, gáz halmazállapotú fajok, kezdjenek végre valami értelmeset a gömb AI-al és azzal a dallammal amit csak úgy magára hagytak, és mutassák be részletesen azt a számtalan új világot amit a jövő tartogat számunkra és a USS Discovery számára. Mert a star trek végtelen lehetőséggel bír, főleg 900 év elteltével.

Addig is:

https://trekmovie.com/2021/01/14/listen-saru-and-michaels-final-season-3-logs-hint-at-whats-to-come-in-season-4/

Csigusz - 2021. 01. 19. 15:01

Szokás szerint élveztem az évadot, engem teljesen hidegen hagy, hogy ez mennyire ST vagy sem, minden évben várós.
Ezzel nem azt mondom, hogy tökéletes, de örülök, hogy van, azért leszámítva a filmeket elég nagy volt az űr a franchise körül.

Ami a finálét illeti, nagyon nem tetszenek az új egyenruhák, de ennél nagyobb bajom ne legyen.

CrashBoostZoom - 2021. 01. 27. 13:38

@Davenator

Továbbra is nagyon kifacsart a gondolkodásod az egész “idővonal” dologgal kapcsolatban. A “rajongók” azok akik folyamatosan próbálják “cáfolni”, hogy a Prime idővonalon vagyunk.

Képzeld csak 20 másodperce magad egy író helyébe. Megírsz valamit aztán random emberek az interneten belemagyarázzák, hogy ez nem is így van meg, hogy totál átverés az egész. Már többször leírtam neked is, hogy az általad paradoxonoknak nevezett dolgokkal a régi sorozatok is tele vannak ráadásul komolyabbakkal mint amiken az emberek ezzel a sorozatban kapcsolatban picsognak és azok sem lettek sose “megmagyarázva”. Akkor, hogy is van ez? Minden sorozat külön idővonal? Minden csak átverés amit látunk?

Elmondom, hogy mi itt a probléma valójában. Te és még sok ember túlságosan belelovagolja magát egy fiktív világ általa elképzelt konzisztenciájába és csapkodja az asztalt mindenféle légből kapott magyarázatokkal amikor nem az általa elképzelt módon alakulnak a dolgok vagy valami nem úgy történik ahogyan elképzelték. A valóságban nagyon keveset von le a sztorik értékéből, hogy nem hivatkoztak mondjuk egy 1992-ben a TNG-ben elhangzott mondatra valami semmi közepén lévő bolygóval kapcsolatban vagy a történet esetleg szembe megy azzal amit egy másik sorozat részében mondtak.

@Melkon

Nyíltan ki lett mondva a sorozatban, hogy amíg abban az időben (kvázi a TOS-era) vannak addig Control mindig győz és megszerzi az adatokat. Oké kockázat, hogy talán más megszerzi de itt a jövőben annyit előnyük van, hogy senki sem keresi főleg azért mert nem is tudják, hogy létezik.

Ja és még annyit, hogy a Star Trek mindenkinek mást jelent. Itt senkinek sincs semmi alapja, semmi alapon olyan kijelentéseket tenni, hogy “nincs semmi köze a Star Trek-hez” mert egyszerűen ezt nincs hatalmában eldönteni másrészt pedig ezzel azt a látszatot kelti, hogy csak az általa elképzelt verzió az igazi és mindenki más aki másként vélekedik az egy idióta vagy ahogyan a mai cancel kultúrában szokás “nem is igazi Star Trek rajongó”

Ugyan megfogadtam, hogy többet nem írok ide a sorozattal kapcsolatban de ami itt ment az már nem tudtam szó nélkül hagyni. A következő évadnál már nem fogok benézni a komment szekcióba hanem csak hátradőlök és élvezem a sorozat(okat) miközben a többség pedig jelentéktelen problémákon pörög heteken, sőt hónapokon át.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz