login |

American Gods: kezdett a 3. évad

2021. 01. 12. 21:30 - Írta: Shyllard

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Ezúttal a kettő helyett, csak másfél évet kellett várni az Amerikai istenek új évadjára, aminek idei, itthon hetiben az Amazon Prime Video-ra érkező folytatását már sokkal kevesebb izgalommal vártam, mint a 2019-est. A showrunner-cserélgetésről már volt szó bőven az oldalon is. Annyi biztos, hogy Neil Gaiman-nek továbbra is van szerepe a stábban, ami egyfajta bizalomra is adhat okot.

A kreatív irányítók váltogatása mellett a 3. évadnak nem csak újra bizalmat kell nyernie a nézőkben, de véleményem szerint a könyv egyik legkevésbé tévébarátabb részét is élvezetessé kell majd tennie. Egyáltalán nem irigylem a készítőket, mert nincsenek könnyű helyzetben, és Gaiman közösségi médiás tevékenységét követve, az író co-showrennerködése lehet csak amolyan névleges pozíció. A Good Omens forgatása alatt és után számos helyszíni posztot osztott meg, miközben az American Gods 3. évadjára ez nem volt annyira jellemző.

A háttérinfók és esetleges találgatásokat követve viszont rátérnék a lényegre: Milyen lett az évadnyitó?

Röviden: nagyon lagymatag, építkező, s talán az egyik eddigi legkevésbé élvezetesebb epizódja a sorozatnak. Az intró nekem még mindig óriási kedvenc, illetve a Bryan Fuller-által (álompárosítás volt!) megkezdett hiper stilizált felütés továbbra is megmaradt, azonban a fókusz már annál kevésbé. Továbbra is készülődnek a háborúra, ami így három évad után kicsit fárasztó, miközben főbb karaktereinket elhelyezték a sakktáblán. A kérdés, hogy az elkövetkező részekben mit kezdenek majd velük. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Gaiman is beharangozta, hogy Shadow Moon idén végre ellátogat majd Lakeside-ra, visszatérve a könyvben lefektetett történetívéhez. Akik olvasták a forrást, tudják, hogy a főszereplő fejlődése szempontjából mennyire fontos szerepet tölt be ez a város. Miközben örülök, hogy végre ellátogatunk Gaiman sztoriján belül az egyik kedvenc helyszínemre, sokkal több aggodalom, mint izgalom van bennem.

Lakeside egy csöndes, visszafogott és merengő részlet volt, amit a sorozat tempóját tekintve semennyire sem lenne előnyös egy az egyben adaptálni. Érthető eltérésre tehát lehet számítani, a kérdés, hogy rontani vagy javítani fog-e az élményen. Remélhetőleg előbbi, de sok bizalmam nincs az ügyben.

Shadow Moon eljuttatása Lakeside-ra kicsit nyögvenyelősre sikeredett, ha a 2. évadban előbbre látók a készítők, az egész elintézhették volna egy jelenetben. Ehelyett egy egész epizód lett áldozva az ügyre. Ráadásul elkezdték visszahozni Mad Sweeney-t is a pakliba, amit abszolút nem értem milyen szándékkal tesznek. A történetét, még ha nem is a könyvvel megegyezően, de bejárta. A karakternek örülök, mert nagy kedvenc, de remélem van értelem és cél is a döntés mögött – azon kívül, hogy elbúcsúzhattunk egy időre Laurától.

Két másik fontosabb szál, pedig Odin-é és Mr. World-é volt. Előbbit Shadow Moon-nal kötötték össze, s a karakter számomra a rész fénypontja is lett. Ian McShane-t továbbra is élvezet nézni a szerepben, mintha ráöntötték volna. Remekül képes ellenszenves lenni, miközben még pont annyira szimpatikus, hogy az ő oldalán álljunk.

Mr. World átvedlése Ms. World-be viszont több ponton is sántít nekem. Valós kilétével kapcsolatban már nem sok kérdés lehet, ami a könyvhöz képest mindenképp nagyon korai leleplezés. Emellett Dominique Jackson sehol sincs egyelőre Crispin Glover-hez képest. Nem tudom mennyire maradandó ez a változás, de semmiképp sem örülök neki. McShane mellett Glover volt az egyik legerősebb tagja a stábnak.

Összefoglalva tehát egy nagyon átlagos évadnyitót kaptunk, ami több aggodalomra, mint bizalomra adott okot. Kíváncsi vagyok nagyon mit kezdenek az évaddal, mert van még bőven puskapor a történetben. Sajnos kezdem úgy érezni, hogy nagyon elnyújtott adaptálásnak lehetünk szemtanúi. A 4. évad berendelése, pedig pozitívum, ha végre sikerül megtalálniuk saját magukat, azonban negatívum, ha csak újabb csapongásra számíthatunk.

Jelenleg csak a forrásanyag és Gaiman neve tart itt, de nagyon remélem, hogy vissza fogunk térni az első évados minőséghez valamikor.

6 hozzászólás Ne habozz!

Taz - 2021. 01. 13. 02:20

Jaj, hát ey nem volt túl jó. Inkább csak vergődés volt az egész. Látszott, hogy nagyon erősen próbálják kitalálni, hogy mitől is volt olyan jó az első évad és mindent próbáltak beletuszkolni, csak nagyon nem jó helyen keresgélnek. Kicsit olyan érzésem van, mintha csak egy helyben toporogna a sztori és semmivel sem vagyunk előrébb, mint az első évadban. Mindeközben kétségbeesetten próbálják másolni a zenés montázsokat ami az első 15 percben leginkább idegesítő és teljesen kizökkent a világból. Minden 2 percben egy új dal, miközben a művészinek, vagy épp badass nek szánt képsorok váltják egymást, csak éppen nem történik semmi. Aztán az epizód második felében már zenés képsorok sincsenek, de ugyanúgy nem történik semmi. Aztán jött a buszozás a térképen, egz kis zenével, mert hát tutira ez hiányzott a második évadból, így már minden oké.

Szegény Dominique Jackson meg hiába próbálkozik félelmetesnek, elszántnak, vagy épp dühösnek látszani, leginkább nevetséges és ripacs a játéka. Pedig még a baseball ütőt is meglengeti, hogy megmutassa, hogy ő itt a főnök. Crispin Glover eszméletlenül hiányzott, neki elég volt csak megjelennie a képernyőn, azonnal a hideg futkosott a hátamon.

Maradok még egy darabig, hátha javul a helzyet, a második évadnál csak jobb lehet. De azért nem mondanám, hogy alig bírok magammal hétfőig.

Levike - 2021. 01. 13. 12:48

No igen Crispin Glovert nagyon nem lehet pótolni, amiben eddig láttam, akár a Hot Tub Time Machine szintjén is, mindig húzóember… :D

Kicsit lagymatag volt a rész, de azért tetszett.

csermely - 2021. 01. 14. 12:30

Mr World jó lenne, ha visszatérne, hátborzongatóan jó volt nézni, még akkor is, ha nem szólalt meg. A nő meg amolyan semmilyen, pedig adtak a kezébe bőven lehetőséget arra, hogy félelmetesen nagyhatalmú legyen.
Viszont Crispin Glovernek elég csak felnézni és már mindneki tudta, hogy mi a helyzet.

Mikilós - 2021. 01. 15. 21:53

Nekem bejott a kezdes, jobban mint a masodiké volt. Kicsit rebootnak is ereztem, ha nem lett volna az elozmenyek akkor lovesem nem lett volna, hogy mi tortent a 2. annyira unalmas es egy helyben totyogós volt.

Jó volt a Mr. World az igaz, foleg az 1-ben hatborzongato alakitas nyujtott, de Dominique Jacksont os orom volt.nezni mas szerepben a Pose utan. Nehéh volt kisé elvonatkoztatni ettol a szereptol a Posebelitől. Vartam mikor fog tajtékozni, meg asztalt boritani xd

Hogy mi lesz ebben az evadban azt nem tudom, de kivancsi leszek. Az ihaz hogy mar tortenhetne valami a haboruval kapcsolatban, mert eddig mindneki csak intézkedett, de nem nagyon cselekedtek.
Kár hogy Bryan Fullert kirugtak, mert kivancsi lettem volna hogy o milyen iranyba vitte volna a sorozatot.

Peti - 2021. 01. 22. 18:02

Itt a random hipszter aki elmondja országnak világnak, hogy a könyv jobb volt.

A könyv jobb volt.
(balra el)

Továbbra is van egy egyedi atmoszférája a sorozatnak, és szeretem az ilyen idilli amerikai kisvárosokat (illetve a kisvárosi settinget filmekben), de úgy, hogy ismerem a történetet, lehetetlen “izgulni” egy-egy karakterért. Aki nem olvasta a könyvet, annak nem túl vontatott a sorozat? Nem sok benne az ilyen misztikus átvezető elem?

citrom - 2021. 01. 25. 11:19

Meh.
( nagy Gaiman rajongó, az American Godst kivülről tudó uncsi izé vagyok. nah)

A könyvben a Lakeside-os fejezetek a kedvenceim. Itt most valahogy nem jön át, pedig lubickolok a steril, gloomy hangulatban.
Crispin Glover hiányzik.

Maradok, mert Gaiman… és mert a főcímben a keresztre feszített asztronauta örökre megfogott.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz