login |

Hilda: a 2. évad

2021. 01. 14. 19:45 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Még a decemberi premier előtt hoztam fel gyorsan magam az urban fantasy Netflix-animáció Hilda első évadjával, ami a nagyon erős pilotjával rögtön megvett. Nemcsak a színpaletta vett le a lábamról, de az egész világ is, amelyet kreáltak a készítők (az alapját egyébként brit képregények alkotják, hátha valaki jobban szeretné megismerni az univerzumot).

A második évad igazából nem sok újdonságot hozott a szerkezetet és a sztorit tekintve, maradt az epizodikus történetvezetésnél (egy kaland egy rész), miközben azért apró vissza-vissza utalásokat dobált a korábbi részekkel kapcsolatban, ami számomra csak fokozta az élményt. A Tuca & Bertie-nél is említettem, hogy az epizodikus animációkban mennyire szeretem, ha odafigyelnek az apró változásokra. Itt sem volt másképp szerencsére.

Folytassuk röviden a tovább mögött spoilerek nélkül.

Két évad után is többnyire pozitív benyomásom van a sorozatról, simán néznék még részeket (főleg a második évad végén lévő meglepő cliffhanger után!). Ennek igen egyszerű oka van: az igényesség. A Hildán érződik, hogy minden egyes képkocka és történetelem teljesen át lett gondolva, igyekeztek mindenre figyelni, és ez sikerült is – talán ez lehet az oka, hogy két évet vártak a rajongók az új szezonra.

Mondhatnám a már említett animációs betegség kikerülését is, de talán még jobb példa Hilda két barátjának, Davidnek és Fridának az ábrázolása. Mindkettő elengedő játékidőt kapott, hogy jobban megismerjük őket, nem egy kalandnak ők voltak a központi karaktereik, és sikerült több oldalukat is bemutatni.

Mellettük pedig a varázslatos lényeket is hasonlóan kezelték. Nemcsak egy-két percnyi időt kaptak, hanem olykor egész epizódon keresztül csepegtették folyamatosan az infókat az élőhelyeikről, szokásaikról, képességeikről. Sőt, több vissza-vissza tért, akár mellékfigurának, akár ismét központinak, de egy ilyen visszatérés sem lett unalmas. A falnál élő manók például másodszorra talán nagyobb mosolyt csaltak az arcomra, mint elsőre.

Közben igyekezett az emberi életet is kicsit jobban bemutatni a világban. Betekintést kaptunk a városban dolgozó rendfenntartók mindennapjaiba (akik léghajóval közlekednek – ez először furcsán hatott, de bejött, talán mert nem hétköznapi és remekül illik ebbe a mesevilágba), miközben egy kifejezetten aranyos lényekkel teli világ tárul elénk. A manó Alfur szereplése közben például én szinte végigvigyorogtam a jeleneteket.

Egy kisebb és egy nagyobb problémám mégis van a sorozattal, amiket muszáj megemlítenem, de még mindig nem válóok egyik sem. A kisebb esetében Hilda néha elég erőteljes pálfordulását értem. A lány, aki ha nem is értett egyet mindig édesanyjával, sosem vágott hozzá haragosan a fejéhez semmit (pláne nem jogtalanul!) egészen az évadzáróig.

A másik, hogy nem igazán akar a sorozat állást foglalni, hogy kiknek is szól valójában, amivel nem lenne semmi baj, ha nem különülne el stílusában egy-két jelenet annyira. Az egyik jelenetben például aranyos lényeket csodálhatunk szívmelengető jelenetekben, máskor meg boszorkányok küzdenek az életükért sárkányok ellen – az agyatlanná válásos epizód pedig kifejezetten para lehet gyerekeknek. Én személy szerint az előbbit választanám, mert utóbbihoz hasonló sorozatból azért van már bőven elég, a világábrázolásban viszont kitűnik a Hilda (és itt megint említhetnénk a Gravity Falls-t!).

A második évadból három epizódot emelnék ki, amik nagy kedvencek voltak. Mindegyik egy-egy mellékkarakterre helyezte a hangsúlyt. Twig (2×09), Alfur (2×12) és Johanna (az anya; 2×13, és ez 40 perces!) került középpontba, jobban elmélyítették a karaktereket nem félve flashback-eket is felhasználva, ráadásul kicsit jobban akartak az érzelmeinkre is hatni, ami mindegyiknél működött. Twiges epizód egyszerre volt gyönyörű és megható, én meg is könnyeztem.

Az esetleges harmadik évadról még nem tudni, de ha lesz, én ott leszek, mert a Hilda egy igen különleges darab nem csak a képi világát illetően. A 2020-as JAws-on is ott volt az alig lemaradók közt úgy, hogy csak fél hónappal a szavazás előtt mutatták be a második szezont!

2 hozzászólás Ne habozz!

Venom - 2021. 01. 14. 20:53

Nekem nagyon tetszett a második évad, bár valamivel kevésbé, mint az első. Ha egy jótanácsot adhatok a potenciális nézőknek, mindenképpen nézzék újra az első évadot, mielőtt ennek nekiállnak, mert nagyon sokat visszautalnak, és nem magyaráznak semmit. Én el voltam picit veszve itt-ott, legutoljára akkor láttam az első évadot, amikor kijött. Az egyetlen dolog, ami nem tetszett az évadban, az a “trollvadász” biztonsági főnök karaktere. Úgy állították be, mintha valami nagy átívelő fonalat akarnának bevezetni vele, de nem lett a történetszálából végül semmi.

Shyllard - 2021. 01. 15. 13:49

Szórakoztató volt, kellemes kis mese továbbra is. Nem mondom, hogy kötelező, de szívmelengető.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz