login |

History of Swear Words: az 1. évad – írta speranza

2021. 01. 14. 15:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: doku, kritika,

I’m Nicolas Cage. Have a great fucking night.

Noha kimondottan szeretem a történelmi témájú dokumentumfilmeket, és a komédiákat se vetem meg, valószínűleg sose jutott volna eszembe megnézni A szitokszavak története című Netflix-szériát, ha nem Nicolas Cage a házigazda. Volt idő, amikor Cage személye nézők millióit csábította a mozikba – köztük engem is – ezért is kaptam fel a fejem, amikor ezt a formabontó sorozatot megláttam a kínálatban, mert hosszú ideje ez az első eredetinek tűnő projekt, amivel összefüggésbe lehet hozni a színész nevét.

A hat részes évad egy fesztelen kultúrtörténeti kalandozás a trágár szavak eredete körül. Nyelvész, író, filmkritikus, szótárszerkesztő, humorista és színész ízlelgeti, boncolgatja, méltatja, és elemzi a legismertebb angol nyelvű szitokszavakat, gyakori használat közben.

A szitokszavak története nem csak arra keresi a választ – tabukat döntögető és néha provokatív módon – hogy miképp alakultak ki ezek a szavak, azt is körüljárják benne, hogyan változott meg a jelentésük az évszázadok során, milyen hatással voltak a kultúrára, a filmiparra, a mindennapjainkra. Mindezt rövid epizódokon keresztül – szavanként feldolgozva – idézetekkel, filmrészletekkel, és animációkkal tarkítva.

With swear words, we can cut, soothe, delight, frighten, insult and seduce.

Míg a komolyabb résztvevők a tudomány oldaláról közelítik meg az aktuális témát, addig a komikusok persze a humor felől, és nem maradnak ki a személyes történetek sem. A mérleg nyelve természetesen a mókázás felé billen, és erőlködés nélkül vicces az egész.

Az „átívelő szálat”, már ha lehet egyáltalán ilyesmiről beszélni, a káromkodások úgy általánosságban képezik. Hiszen káromkodni mindannyian szoktunk néha, megkönnyebbülünk és felszabadulunk tőle, sőt, a fájdalmat is jobban tűrjük. Akadtak olyanok a történelem során, akinek az utolsó szava is a szitokszavak egyike volt.

Nagyjából tudtam, mire számíthatok majd, amikor belevágtam, de kellemes meglepetést okozott, hogy az ingerküszöbömet csak alkalmanként lépte át a profánság mértéke, és nem csak a komikusok, de a többi szereplő is oldottan és érdekfeszítően tudott beszélni a kényes kérdésekről.

Érdekes kontraszt, hogy miközben Cage decens úriember benyomását keltve, öltönyben és nyakkendőben, könyvespolcokkal a háta mögött adja elő a performanszait, addig a többiek gyakran minimális háttérrel, vagy farmerban és pólóban, amitől egy kicsit „homemade” kinézetű lesz az egész, de ez nem von le az értékéből. Lehet, hogy eleve ez volt a koncepció, de azt is el tudom képzelni, hogy a járvány tehet arról, hogy a szereplőket kizárólag egyenként ültették a kamera elé.

Frankly, my dear, I don’t give a damn.

A legtöbbjüket nem ismertem korábban, de egy-két komikust különösen szórakoztató egyéniségnek találtam. Egészen biztos, hogy Zainab Johnson és Nikki Glaser szerepléseit a jövőben figyelemmel fogom kísérni, a házigazda pedig, amennyire meg tudtam ítélni, leginkább önmagát adta.

Őszinte meghökkenésemre a harmadik epizódban egy magyar „résztvevője” is akadt a műsornak. Nem gondoltam volna, hogy Báthory Erzsébet portréját egyszer majd ilyen kontextusba helyezve – azaz„famous crazy bitch”-ként – fogom viszontlátni, de megtörtént, egy rövid megemlékezés keretében, amikor is kiemeltek néhány közutálatnak örvendő nőt a történelem híres személyiségei közül.

Nos, aki kíváncsi arra, hogy milyen szóval illette Ernest Hemingway a saját édesanyját – szigorúan pozitív értelemben -, hogy melyik kifejezést köszönhetjük az Amerikai pite-filmeknek, mi az a Hays-kódex, vagy, hogy ki volt minden idők legtöbbet káromkodó színésze a filmvásznon (nem, nem Samuel L. Jackson), az ne hagyja ki A szitokszavak történetét.

A pontozásra ezúttal nem vállalkozok, de annyit elárulhatok, hogy minden epizód után széles mosollyal az arcomon álltam fel a képernyő elől, és a sorozat végére egyetlen, határozott gondolat fogalmazódott meg bennem: basszus, de jó volt újra elemében látni Nicolas Cage-et!!

Ja, ha valakit érdekelnek a részek címei: “f–k,” “s–t,” “b—h,” “d–k”, “pu–y”, “damn”.

11 hozzászólás Ne habozz!

Ripazh - 2021. 01. 06. 12:58

Hehe mókás volt egyébként.
Az első két rész ütős volt, szabadabban tudtak a szereplők is elleni. Aztán a harmadik résznél kicsit fura lett, cage ott is brillirozott szerintem, de ott egy picit leült talán.
Spoileresen tudnék mit mondani, de nem merek még :-D (de az angol szitokszavak legjobbjait ellotek az első két részben, így nen véletlen)
Vicces volt, elalvás előtt egybe lecsúszott, szóval nem volt gond.

Tyberius - 2021. 01. 07. 21:59

Ez jó volt. Lement egy 2 órás film idején mind a 6 rész. Az első kettő és az utolsó nagyon jól össze voltak rakva, azokon jókat röhögtem, a 3-dik inkább informatív volt, a 4-diket tartottam a leggyengébbnek, de voltak mókás részei annak is. Az 5-diknek megint csak érdekes volt a története, de az is inkább ismeretterjesztő volt mint vicces.

Mivel vannak még szavak, remélem lesz folytatás majd és elő merik venni a “cunt”-ot is. Nah arra kíváncsi vagyok, bár nagyon egyértelmű és egyébként pont filmekben és sorozatokban szinte soha nem jön elő max nagyon ritkán. Kint élek UK-ben és itt ha megkérdezek egy angolt, hogy melyik a legdurvább kárumkodásuk vagy sértésük, akkor ez a szó jön elő.

És Cage jó volt, volt egy-két momentum ahol kicsit túljátszott, de voltak nagyon jó pillanatai is, ahol felcsillant, hogy anno azért jó színész volt…

LasDen - 2021. 01. 14. 21:28

Szerintem borzasztóan jellegtelen volt az egész. A szavak története meg oké, de a körítés teljesen halott. A résztvevő komikusok megjegyzései nem érték el az ingerküszöböt.

“mert hosszú ideje ez az első eredetinek tűnő projekt, amivel összefüggésbe lehet hozni a színész nevét.”
Nem tetszett látni a Color Out of Space-t?”

speranza - 2021. 01. 14. 21:57

Nem. Nem láttam. :)
Ennek pedig az az oka, hogy Lovecraft műveit (amik az én szememben egyenlőek a remek, borzongató hangulat + nulla történet + nulla párbeszédek kombinációval) már olvasás után se tartottam túl sokra, nem akarom még látni is őket. :)
Ettől függetlenül lehet, hogy jó volt. A nézők véleményei mindenesetre nagyon megoszlanak, ahogyan a History of Swear Words esetében is. :)

jesustomer - 2021. 01. 14. 23:11

De jó volt Nicolas Cage-t látni.
Nagyon hiányzik a filmes piacról basszus

jenga - 2021. 01. 18. 12:04

hat…nem sokaig birtam. nem kotott leegyaltalan
viszont Nikki Glaser-t csak ajanlani tudom. nalam top5-os stand-upos, egyeduli nokent. zsenialis

bandrew12 - 2021. 01. 21. 20:47

Ez nagyon jó volt, főleg hogy egyre kevesebb 20 perces sorozatot nézek és találok.

Jó volt megismerni pár humoristát. Nikki Glaser nekem is nagyon szimpatikus, azóta nézegettem pár standup-ját és ott is sziporkázott.
Sarah Silverman szintén hiányzott

winnie - 2021. 01. 22. 05:20

glaseré volt az elmúlt 1-2 évben az egyetlen netflix-standup, amit megnéztem a megjelenés napján:) a comedy centralos sorozata nagy kedvenc volt anno: https://www.sorozatjunkie.hu/2016/06/22/not-safe-with-nikki-glaser-folytatodott-az-1-evad/

bandrew12 - 2021. 02. 11. 10:31

A netflix-standupot én is azonnal megnéztem a szitokszavak után. A not safe-et is elkezdem majd, ha időm engedi, köszi a tippet.

Minél többet látok belőle, annál jobban látom mennyire illetta swear words projektbe. Mintha neki lett volna kitalálva. :D

Snipers - 2021. 02. 24. 18:11

Női Stand-up Comady előadók között, több is zseniális.

Amanda Seales: I Be Knowin’ (2019)
Amy Schumer Growing (2019)
Amy Schumer: Live at the Apollo (2015)
Ellen DeGeneres: Relatable (2018)
Hannah Gadsby: Douglas (2020)
Iliza Shlesinger: Unveiled (2019)
Katherine Ryan: Glitter Room (2019)
Liss Pereira: Reteniendo Liquidos (2019)
Michelle Wolf: Joke Show (2019)
Nikki Glaser: Bangin’ (2019)
Rosie O’Donnell: A Heartfelt Standup
Sarah Silverman: We Are Miracles (2013)
Taylor Tomlinson: Quarter-Life Crisis (2020)
The Degenerates – Nikki Glaser (2019)
Tiffany Haddish: Black Mitzvah (2019)
Tiffany Haddish Presents: They Ready S01E01 – Tracey Ashley (2019)
Tiffany Haddish Presents: They Ready S01E03 – Aida Rodriguez (2019)
Tiffany Haddish Presents: They Ready S01E05 – April Macie (2019)
Tiffany Haddish: She Ready! From the Hood to Hollywood (2017)
Tig Notaro: Boyish Girl Interrupted (2015)
Wanda Sykes: Not Normal (2019)
Whitney Cummings: Can I Touch It? (2019)
Whitney Cummings: I’m Your Girlfriend (2016)

rary - 2021. 06. 17. 15:36

Könnyed délutáni informatív sorozat. Tetszettek a körítések, Nicolas Cage-et nagyon szeretem, jó volt ilyen oldaláról is megismerni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz