login |

Strike: a 4. évad (Lethal White) – írta nargli

2021. 01. 14. 21:30 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Ha már nyakunkon a hazai premier, gondoltam, másodszorra is végignézem a C.B. Strike nyáron bemutatásra került 4. évadját, amely a Halálos fehér alcímet viseli. És ez nem véletlen, hiszen az eddigi legjobb Strike-szezont kaptuk 2020-ban. Négy óra izgalom és tökéletes kikapcsolódás. (Az előző évadokról már írtam korábban.)

A 4. szezonban három, majd két-két rész után végre hosszabban, négy részben dolgozta föl a BBC Cormoran Strike kalandjait. És ez a legjobb dolog, ami a sorozattal történhetett.

A történet ezúttal két főszálon indul el. Egyrészt egy zavart fiú betör Strike és Robin irodájába, és elmondja, hogy húsz éve látta, ahogy valaki megfojt egy kislányt. A fiú gyorsan elmenekül, és egyáltalán nem biztos, hogy amit elmondott, az meg is történt, Strike mégis úgy dönt, hogy nyomozni kezd, mert, ha valakit tényleg meggyilkoltak, azt nem hagyhatja annyiban…

Másrészt Strike-ot és Robint egy miniszter keresi fel. A minisztert zsarolják, és ő a zsarolói piszkos ügyeit szeretné megtudni, hogy visszavághasson. Hamar kiderül, hogy a két ügy összefügg, és Strike és Robin bármerre nyúl, újabb és újabb sötét titok tárul fel.

Mindeközben a detektívek magánélete is egyre inkább hullik szét: Robin ugyan férjhez megy, de a férjével teljesen mást akarnak az élettől. Strike hiába talál társat, gyorsan el is taszítja magától. A múltból pedig föltűnik élete szerelme, Charlotte…

A hosszabb adaptációnak köszönhetően végre a képernyőn is föltárul valami a regények komplexitásából és erejéből. Persze még így is a két főszereplő Tom Burke és Holliday Grainger karizmája és tehetsége adja a sorozat legfőbb vonzerejét. Strike és Robin barátsága és egymás iránti reménytelen vágyódása ejti rabul a nézőt.

De ebben a négy részben végre az elsőre kibogozhatatlannak tűnő ügy is izgalmas, és a mellékszereplők is teret kapnak. Az egyik legjobb jelenet Robin és Matthew végső veszekedése. Az utolsó percekben pedig annak is összeállt minden, aki nem olvasott eddig Strike-regényt.

Aki eddig habozott, hogy nézzen-e Strike-ot, az ne gondolkodjon tovább, itt a tökéletes alkalom. Aki pedig úgy van vele, mint én, hogy egyes szezonokat már többször is megnézett, és még mindig nem tud betelni Strike-kal és Robinnal, az már kezébe is veheti a legújabb, Troubled Blood című regényt. Ez az eddig leghosszabb és legösszetettebb Strike-kötet, és szerintem az eddigi legjobb is. A BBC nagy feladat előtt áll, ha meg akarja nekünk filmesíteni, de én az eddigiek alapján bizakodom: a Strike-sorozat nézői számára még csak most jön a java!

7 hozzászólás Ne habozz!

Ivell - 2021. 01. 14. 22:30

Hát, hogy én erről mennyire megfeletkeztem, köszönöm a posztot, így már megvárom a magyar peremiert.
A könyveket imádom, és számomra ez a negyedik rész volt eddig a csúcs, persze teszem hozzá gyorsan, hogy én még nem olvastam a legújabb könyvet, meg kell várnom a magyar kiadást.
Imádom a főszereplők közötti dinamikát, igazi karakterek, akiknek múltja van, amely kihat a jelen tetteikre és jövő béli terveikre. Rowling jól átgondolt történetének méltó megvalósítása volt eddig mindegyik évad.

Tipca - 2021. 01. 15. 08:09

Nekem nem ez a kötet a kedvencem (az a Selyemhernyó), sok helyen feleslegesen felfújtnak éreztem, de még így is nagyon izgalmas és érdekes maradt. Ennek ellenére örülök, hogy itt már négy részben dolgozzák fel a sztorit, mert szükség van rá és megérdemli a történet. Mai napig nem értem, hogy gondolhatták komolyan, hogy 2-2 részbe bepaszírozzák a Selyemgubót és a Gonosz pályát. Utóbbin sajnos meg is látszik, iszonyatosan kiherélték szegényt.

A szinkronos verziót nagyon várom, előtte pedig ledarálom az első három “évadot”, hogy teljes legyen az élmény.

Zsuzsi - 2021. 01. 15. 19:53

Én is megfeledkeztem róla. Teljesen.

Most jutott eszembe, hogy bizony tavaly is kellett lennie egy évadnak. Gyorsan utánanéztem, csekkoltam a könyveket, hogy tutira ugyanott vagyok, és múlt héten egy nap alatt megnéztem a sorit.

Nekem is tetszett az évad. Én nagyon kedvelem Tom Burke-öt, még anno a Muskétások sorozatban lopta be magát a szívembe. Nagyon jól alakítja Cormorant, és Robinnal együtt kiegészítik egymást.

Maga a történet most sem volt túl csavaros, bár vannak benne meglepetések, de valahogy sosem azért nézem, mert lerágom a körmömet izgalmamban, hanem az angol krimi semmihez sem hasonlítható, egyedi hangulata miatt. A skandináv krimikhez tudnám hasonlítani, mármint úgy értve, hogy azoknak van ugyanilyen sajátos érzete, de egyébként teljesen mások.

Imádtam ezt is, néztem volna tovább. Remélem, J.K. Rowling írja tovább a könyveket, hogy legyen alapanyag a folytatáshoz.

Zsuzsi - 2021. 01. 15. 20:01

Ó, és Robin szakítós szövege epic volt. Visszatekertem, és kétszer is megnéztem. Nagyon kemény. Nagyon-nagyon. És milyen katarzis volt végre meghallgatni azt, amit amúgy is sejtettünk eddig is.
A könyvet még nem olvastam, de azt is beszerzem, és az általam egyik legjobban várt rész ez lesz belőle.

LilyCat - 2021. 01. 28. 18:31

Szerintem a végét így is nagyon összecsapták, de igen az adaptáció azért fejlődött az előző évadokhoz képest. Már olvasom a Troubled Bloodot, tényleg kihívás lesz, kíváncsian várom.

ChristineJane - 2021. 01. 28. 18:33

Nekem ez az eddig kedvenc “évadom”, szerintem mindent nagyon jól eltaláltak benne.

nargli - 2021. 01. 28. 18:36

Közben a Gabo kiadó bejelentette, hogy márciusban jelenik meg magyarul a legutóbbi regény, Zavaros vér címmel. Aki olvassa, szerintem nem fog csalódni, és reméljük, jó sorozatot csinálnak majd belőle.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz