login |

Death in Paradise: kezdett a 10. évad

2021. 01. 15. 15:50 - Írta: gromit

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Mindenki készen áll az ilyenkor szokásos, humorral és zenével megspékelt, hangulatos karibi krimi-nyaralásra?

Érdekes évünk volt tavaly – kicsit már kezdtem aggódni a sorozatért, a személyi változások, egyes karakterek és írói megoldások láttán. Végül amellett, hogy az egzotikus táj és a hangulat önmagában is elég lenne megtartani, az írók is összeszedték magukat. Sajnáltam, hogy az előző felügyelő, a barátságos ír Jack Mooney távozott, de legalább Ardal O’Hanlon karaktere szebben búcsúzott, mint azt az évadnyitóban felvázolt romantikus szál előzetesen sejtetni engedte.

Aztán az évad második felében volt elég időnk megismerni és megszokni az új felügyelőt. A Death in Paradise visszatért a gyökereihez.

2011-ben is pont így indult, hogy egy igazi angol nyomozó rövid időre érkezik és akarata ellenére leragad a kis karibi szigeten, partra vetett halként próbál boldogulni a világ végén, teljesen idegen, sőt számára szinte ellenségesnek tűnő környezetben. A manchesteri Neville Parker még Richard Poole-nál is nehezebb eset, mindenféle nyavalyájával, allergiájával túltesz Ben Miller karakterén is.

Bevallom, az új főszereplő Ralf Little nálam eleve hátrányból indult, és nem is küzdötte be magát a kedvencek közé. A karakter furcsa figura, persze direkt, de Ruby esetében is láttuk, hogy elég könnyű átcsúszni az idegesítő kategóriába. Neville Parkert mindenképpen szokni kell, és sokaknak bizonyára az észak-angolos akcentusát is, de legalább a rendőrfőnökkel való elég hűvös kapcsolata (értsd: nem szívelik egymást) visszatérő humorforrás. A színészt a neve, de még kép alapján se tudtam hova tenni, pedig találkoztam vele többször is – még a Death in Paradise-ban is volt korábban egy vendégszerepe, de nem igazán volt emlékezetes. Pedig Nagy-Britanniában elég ismert arc, csak látszik, hogy én nem vagyok angol és nekem kimaradt a The Royle Family, és a Two Pints of Lager and a Packet of Crisps is nagyon régen volt.

A járványhelyzet megnehezítette a forgatást, de még sikerült decemberben épp időben befejezniük a munkát, hogy aztán januárban menetrend szerinti pontossággal el is indulhasson az új, a (trailer után még jobban várt) 10. évad. A tovább mögött folytatom a nyitányról és személyi kérdésekről.

Az előzetes felkeltette az érdeklődésemet, de közben el is terelte a figyelmemet, és tavaly év közben sem nagyon követtem a híreket róluk. Tudom, hogy volt szó nehézségekről és csúszásról, de az újabb személyi változások meglepetésként értek. A trailerben is feltűnt régi jó ismerősként Florence mosolygós képe, de nekem csak a nyitányt nézve esett le, hogy nem csak egy cameóra vagy vendégszerepre készült, hanem igaziból visszatért.

Nincs viszont jelen az előző szezon francia őrmestere Madeline és a közrendőr Ruby. Nem tudom, mennyire volt kreatív vagy kényszerű döntés, de nekem nem fognak hiányozni. Madeline lehetett volna karakteresebb, de nem igazán volt az, akkor már Florence legalább mosolygósabb. Ruby viszont túlságosan is karakteres volt, szinte már karikatúrába hajló és idegesítő. Említés szintjén foglalkoztak a két karakter tartós távollétével, én meg örültem, hogy így kedvemre valóbb lesz a felállás.

Láttunk már olyat, hogy a csapat létszáma (átmenetileg) lecsökkent, ahogy várható volt, a rendőrfőnök most is aktívan belefolyt a hétköznapi rendőri munkába, és nem is csak a fő nyomozásba. Dwayne távozása óta egyértelműen Selwyn Patterson a legjobb arc (bár mindig is nagy figura volt, csak nem mindig kapott elég időt és lehetőséget).

Nem mellékesen (vagy mellékesen?) volt egy korrekt, de nem túl bonyolult bűnügy is. Jólesik a találgatós játék is, de elsődlegesen nem is ezért nézzük a sorozatot, nem igaz?

13 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2021. 01. 15. 16:42

Még mindig a szívem egyik csücske. Olyan kár, hogy nálunk csak két évadot szinkronizáltak belőle, mert biztosra veszem, hogy lenne keletje. Az új évad érkezése idén szinte egybeesett az első hóval. (Felénk legalábbis.) Ez a pár epizód minden év elején olyan, mint valami limitált kiadású „hangulat bonbon”. Egyenként kell fogyasztani őket, hogy tovább tartson. :)

kulup - 2021. 01. 15. 17:01

Imádom, minden év elején nagyon várom. A második rész is jó volt. A bűnügyek már nagyon sablonosak, minden volt már legalább egyszer de a hangulat elviszi az egészet. Mikor jön Poole ?

gromit - 2021. 01. 17. 18:22

Ha semmi más krimit nem néznénk, csak ezt, már akkor is gyakorlott kriminézők lennénk, rengeteg trükköt láttunk már :) de azért sokszor tudnak annyit még csavarni, hogy legyen benne pár apró, vagy akár nagyobb részlet, ami váratlan.

A 2. részben rendesen meg tudtak lepni. Amikor azt hittem, hogy nyertem, hogy remekül kitaláltam, miért nem lenne szabad arrafelé ásni… de ugye azért is jár pont, hogy ők is ugyanarra jutottak először? :) (illetve másodjára)

Azt is tartom, hogy Commissioner “I _AM_ the competition” Selwyn Patterson a legnagyobb figura :)

eanna - 2021. 01. 18. 16:30

Mindig jó kikapcsolódás, de valljuk be, az ismétlődő forma egy idő után kicsit unalmassá válik a bűnügyek és a megoldásuk kapcsán. Persze a karakterek viszik a prímet, értük nézzük :)

Nekem Florence korábban sem volt, de most sem lett szimpatikusabb. Illetve a színésznő arcmimikája olyan egyhangú, hogy ki tud idegelni teljesen, kiesem tőle a sorozat hangulatából. Szerintem Madeline jobb karakter volt, de ízlések és pofonok :)

gromit - 2021. 01. 22. 00:35

arra, hogy “Mikor jön Poole ?” : a trailer megtette a kötelességét, felkeltette az érdeklődést, de az évad 8 rész, nem kellett rögtön az elején elsütni :)

gromit - 2021. 02. 01. 15:34

hm, duplarész jön (az 5. és a 6.)

kulup - 2021. 02. 02. 11:34

A 4. rész jó volt, kicsit eltértek a sablontól. Nem találtam ki elsőre a gyilkost.

gromit - 2021. 02. 05. 22:03

5. rész

Your legs are so… pale :D
a felügyelő meg a commissioner továbbra se lesznek barátok :D

Tuti ez a duplarész lesz az, amire annyira vártunk/várunk :)
a BBC bemondója úgy vezette fel, h celebrating 10 years of Death in Paradise, és már alakul.

És a folytatásra nem kell egy teljes hetet várni, péntek este le is megy a másik fele.

kulup - 2021. 02. 07. 23:13

Most néztem meg a duplarészt egyben, ez nagyon jól esett. Meglepődtem, hogy Florance-t visszahozták és vele jött Poole is, bár csak egy perces képzelődés volt. Az aktuális ügy szóra se érdemes, az első perctől tudni lehetett, hogy az a pisztoly nem akkor és ott sült el, ez már volt vagy százszor.

gromit - 2021. 02. 09. 23:24

6. rész

kulup: Camille-ra gondolsz ;)
Florence-on már az évadnyitóban meg lehetett lepődni (nekem akkor sikerült is :D nem követtem a forgatásos meg szereposztós híreket)

Richardot elég látványosan írták ki, látomáson kívül max flashbackben jelenhetett volna még meg. Mondjuk én Catherine-ra tippeltem, amikor kórházba került, hogy neki jön majd elő álmában. Még jó, hogy nem komoly a sorozat, különben aggódhatnánk Camille-ért, hogy nem csak “szinte hallja is a fejében beszélni”, hanem látja is :D De jó volt látni Ben Millert (apropó, a Professor T angol változata is várós lesz)

Tényleg láttunk már ilyen megoldást, de sztem így is elég jól felépítették az ügyet, amikor 2×2-nek van alibije, akkor azért olyan lehetőség is felmerül, h többen voltak benne, vagy volt egy 5. személy – itt volt meglepő húzás is. Ha más lett volna a megoldás, akkor is mondhattuk volna, h ilyet már láttunk :) Szerintem nem volt rossz az ügy tálalása.

kulup - 2021. 02. 10. 08:54

Igen, Camille-ra gondoltam :-)

Úgy vagyok már ezzel a sorozattal, hogy az ügy nem nagyon érdekel és így nem zavarnak a sablon megoldások. A szereplők simán elviszik az egészet.

gromit - 2021. 02. 18. 09:28

7. rész
ó, újabb távozó lesz? bár még alszik rá egyet…

nem is tudom, valahogy most nem nagyon rajongok egy romantikus szálért, bár azt meg kell hagyni, a felügyelőnk jó kondiban van

kulup - 2021. 02. 19. 19:16

Ez nagyon szemét cliffhanger volt, most egy évet várhatunk. JP-t sajnálom, nagyon bírtam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz