login |

Pilot: WandaVision

2021. 01. 15. 21:20 - Írta: human

132 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Akkor a majd 20 hónappal az Avengers: Endgame, és az utána levő nyáron bemutatott Spider-Man: Far From Home után végül így folytatódik az MCU, a Disney+-on egy, ismerjük el, furcsa sorozat formájában. Jó? Nem jó? Érdemel még sok esélyt? MCU-háttér nélkül vajon hányan tartanának ki?

Ide teszem az elejére, bár nem annyira ide illik, hogy legjobb tudomásom szerint a 3. rész lesz az igazi áttörés, ott “indul be” majd a téma, szóval mindenképp megéri kitartani még egy hetet legalább.

Vakarom itt a fejem a történetről való írás kapcsán, de végül arra jutottam, hogy bár biztos akad pár ember, aki semmit nem tud az MCU-filmekről (cool, i guess), és úgy ül a WandaVision elé, de azért a többség nem így lesz vele. Főleg, hogy random új sorozatként szerintem egyszerűen nincs benne elég puskapor.

A történet az MCU-filmekből ismert Wanda és Vision főszereplésével készül, akik a történet kezdetekor egy 50-es évekbeli sitcom világában élnek. A filmekben ugye tudjuk sorsukat, és a leadott két rész alapján meg nem tudnám mondani, hogy miképp illeszkedik majd azok mellé, bár 1-2 sejtésem van (For the Children). Ami biztos, hogy az MCU-ban főleg háttérben levő két karakterről tudhatunk meg többet, amolyan kiegészítő módon.

Ellenben ezt a 50-es évekbeli sitcom világában élnek-dolgot teljesen komolyan kell venni, mivel a megvalósítás is ilyen. Feldobott poénok, az élő közönség nevetése, fekete-fehér fényképezés, és az egész így is van előadva. A varázsló nő és a robot mivoltát rejtegető férje beilleszkedik a kisvárosba ebben a sitcomban. Vision a munkahelyén bizonyít, a főnökét hozza haza vacsorára, és a feleség erre nem állt készen, így össze kell dobnia valamit.

Nyilván mindeközben már vannak utalások arra, hogy bizony ez egy nagyobb kép része, és a kisváros lakói sem teljesen urai sorsuknak. Nem csak azért mondom ezt, mert Wanda és Vision sem egy sitcomban élt a filmekben, hanem mert a Hydra hirdet a “világban”, a fekete-fehér díszletben feltűnik néha némi szín, és más hasonló. Nem akarom mindet lelőni előre, főleg mert nincs is sok belőlük.

El is jutottam a fő kérdésemhez: amit láttunk, magában, csak vákumban nézve elég lenne? Ha StacyMark lenne a címe, és egy új rejtélyes sorozatként kapnánk, hogy tessék, itt van 40 perc fekete-fehér sitcom, amiben a poénok és az előadás is oda illik, de van mondjuk összesen 7 utalás arra, hogy valami más is történik. Na akkor hányan néznék? Elég az, hogy már ismerjük a karaktereket, máshonnan begyűjtötték az érzelmi kötődésünk?

Bevallom nekem kicsit túl lassú volt az egész. Volt olyasmi benne, amit még mintha ismételtek is volna. Érdekes kirándulás a fekete-fehér világ, és nyilván mindennek fontossága lesz a későbbiekben, de nagyjából egy 30 perces első rész alatt kellett volna oda jutniuk, ahova vagy 45 alatt sikerült. Vagy kiadni a harmadik részt is rögtön, úgyis megnéznénk.

Pozitív oldalról nézve viszont remek, hogy nem “tipikus” MCU dologgal indítottak (bár ugye eredetileg azzal akartak, a hagyományosabbnak kinéző The Falcon and the Winter Soldierrel), hanem egy eléggé WTF újonccal. A WandaVisionre semmiképp sem süthető el, hogy olyan, mint a többiek.

Mint ahogy a két főszereplőt alakító Elizabeth Olsen és Paul Bettany is remekelt szokás szerint. Sőt, utóbbi végre jobban kibontakozhatott, mondhatni emberibb volt, és nekem úgy tűnt, hogy a sitcomozás is jobban ment neki, bár ő kapta a vicces karaktert, míg Olsen volt a straight.

Akkora lelkesedést egyelőre nem érzek, olyan 6/10-et tudnék adni neki, de nyilván nézzük, és tippre jobb is lesz ez még. Szeretem az elvontabb sorozatokat, és mégis lassú volt ez így elsőre, kíváncsi leszek, hogy a blockbuster MCU filmektől erre esők is mit gondolnak majd róla.

132 hozzászólás Ne habozz!

wondorog - 2021. 01. 15. 21:30

Imádtam az egészet úgy, ahogy van. Azt az elborultságot kaptam amit vártam a trailerek alapján, és egy pillanatig nem unatkoztam, igazi guilty pleasure. Képregényeket nem olvastam ugye soha, általában google/wiki alapján szoktam tájékozodni bizonyos dolgokról, de én már az Age of Ultronban megkedveltem ezt a 2 karaktert, és nagyon örülök, hogy végre kibontakozhatnak. Összes MCU sorozat közül ezt vártam a legjobban, és nem okozott csalódást, nálam simán 8/10 a kezdés.

Geza Kovacs - 2021. 01. 15. 21:38

Förtelmesen undorító. Direkt nem olvastam semmit a sorozatról, közben meg nagyon vártam. Olyan volt, mint egy pofánverés. 5 perc után ki akartam kapcsolni, de valahogy végig szenvedtem a két részt. Ha ez nem az a sorozat volna ami, 10 perc után kuka lett volna (ráhagyással).

Necridus - 2021. 01. 15. 21:46

Szinte mindennel egyetértek, valóban egy különleges széria, erre nem mondhatja -egyelőre- senki, hogy szuperhősök elverik a szupergonoszokat, mert -most még?- egyáltalán nem erről szól a széria. Nagyon tetszik, hogy Wanda és Vision végre tényleg teret kap, előbbi szerintem az egyik legjobb Marvel figura, és a színészeik remekelnek (leesett az állam, Bettany miket tud).

VISZONT

Ez a sitcomos világ annyira nem az enyém (és valóban lassúak az epizódok), hogy én az első résznek nagyjából az ötödik percénél már nem is mosolyogtam, hanem fapofával néztem – a második részben a show-t pedig egyenesen végigszenvedtem. Pedig a színészek szuperek voltak, de nekem ez már valahol a bugyuta színvonal volt. Nyilván parodizálnak, de nem tudtam ezt lenyelni. Ezt a két remek karaktert ebben a közegben hosszútávon nem tudom elviselni, belőlük sokkal epicebbeket is ki lehet hozni, mint háziasszony és aktatáskás férj – remélem, ki is hoznak a széria végére. Szerencsére csöpögtettek azért a “nagyobb kép”-ről is infókat (túlzásba azért em estek), azok miatt már nem is tartom olyan vészesnek az első két epizódot, mert sikerült megmozgatnia a fantáziámat. Nem MCU és képregényfanként kb. örjöngenék, hogy mi ez az idétlen katyvasz, de így (még) azt mondom, várjuk ki a végét.

Ha nem ők lennének és nem is a Marvelhez kapcsolódna (és nem lenne kvázi a Doctor Strange 2 előzménye), akkor nem biztos, hogy jövőhéten bekapcsolnám a harmadik részt is. Na jó, akkor esélyesebb lenne, ha lenne híre, hogy valóban megéri.

DarkEagle - 2021. 01. 15. 21:48

Nagyjából egyetértek a kritikával. Viszont megadnám rá a 7/10-et is mert nem éreztem lassúnak inkább a 2. rész volt az ami kicsit rosszabb volt de ez is elég erős szó rá szerintem. Amúgy a sorozat az 50-es évekkel nyit legalábbis az interjúkból ez derült ki és ami fontosabb hogy nem véletlen választották a sitcom stílust és az évad során bemutatott évtizedeket (for the children). Aki érti annak nagyon jó akik nem azoknak nem spoilerezem el.

Nálam egyébként jobban ült a sorozat mert szeretem a régi filmeket, sorozatokat, mármint konkrétan a fekete-fehér cuccokat még ha gagyik is, főleg a sitcomok. És hát a két főszereplő na meg a többiek is elég jól elvitték a hátukon az első két részt. Hihetetlen hogy ennyi év után végre teret kapott ez a két színész és karakter. Durva belegondolni amúgy hogy egyetlen rész alatt többet voltak képernyőn mint az EGÉSZ MCU saga alatt ÖSSZESEN! Nagyjából 10 percnyi közös jelenetük volt ha esetleg érdekel valakit.

Annyit még azért hozzátennék hogy nagyon meglátszik a sorozaton, hogy képregényesek ismerete, esetlegesen a karakterek iránt érzett szeretet sokkal jobbá teszi a sorozatot szóval szerintem ezzel válaszoltam is Human kérdésére. Bár igazán nem lehetne megválaszolni a kérdést mert sosem tudjuk meg hogy önmagában nézve megállná-e a helyét. Annyit viszont elmondhatok hogy Feige hiába dobálózott azzal hogy képregény ismeretek nélkül is élvezhető a sorozat. Mármint nyilván élvezhető de azok nélkül kevésbé érthető. Már az első két rész is olyan szinten elspoilerezte az egész évadot hogy hihetetlen.

Emiatt félek is kicsit hogy az átlag MCU fanok mit fognak erről gondolni mert Feige-ék végre húztak egy merészet és simán oda tudnám állítani a DC-s Doom Patrol mellé a sorozatot. Az más kérdés hogy mennyire lesz sikeres nagyobb tábor előtt, egyrészt azért mert sitcom, másrészt pedig azért mert ennyire más mint az eddig megszokott MCU filmek. 10 évbe telt de megértem hogy valami mást is láttam.

Kár hogy nem látunk a Streamingeknél heti lebontást mert érdekes lenne látni hányan maradnak és hányan kaszálták a sorozatot. De szerintem azt nyugodtan ki lehet jelenteni hogy ez darálva sokkal jobb lenne mint heti lebontásban.

winnie - 2021. 01. 15. 21:48

újoncként reménykedtem, de egyelőre nem nagyon érdekel, mert ha érdekelne egy 50-es évekbeli szitkom, akkor néznék 50-es évekbeli szitkomokat. (pont ezért nem kötött le az sem, amikor A+-os színészgárdával eljátszották élőben két 70-es évekbeli normal lear-komédia epizódját, mert 70-es évek. az élő aspektus mondjuk ott érdekes volt.) az a pár másodperc vagy jelenetke, ami jelezte, hogy “ho-hó, valami van”, meg csak pár másodperc volt. szóval az 1×02 nagy része nem is érdekelt, de nyilván nem én vagyok a közönség, és ha jól eltalálják, hogy a rajongót hány percig érdekli ez az alaphelyzet a sokasodó jelekkel, és valamilyen szinten kedveli a karaktereket, akkor szerintem minden további nélkül élvezni fogja őket még ilyen körítésben is. nekem, mivel a karakteraspektus kiesett, már másodjára sem volt túl vicces az, hogy rájátszanak a képességeikre, illetve kerülik, hogy lelepleződjenek, vagy elszólják magukat. de nyilván nem is röhögősen viccesek akarnak az ismert panelek bedobásával.

Tovább fűzve a gondolatmenetemet, miszerint hol a határ: van határ? bármeddig elnéznénk két random marvel karaktert stílusparódiában? vagy csak akkor, ha “van valami”. mert ha bármikor, akkor gyerünk, csinálni pár sorozatot pár karakterrel, még úgy is, ha nincs “van valami”. és ebben nincs cinizmus, mert tényleg érdekel a kerdesre a válasz. (amellett, hogy le a kalappal a sorozat koncepciója előtt.)

ahogy a kritikaban is szo van rola, ez a szitkom, barmennyire is eredeti, 10 percnel tobbet nem birt el nalam. nyilvan vegig akarnak menni meg par koron, de hamar kifujt.

Alterego9 - 2021. 01. 15. 21:55

“Elég az, hogy már ismerjük a karaktereket, máshonnan begyűjtötték az érzelmi kötődésünk?”

Én minden MCU filmet megnéztem, igaz a legtöbbet csak egyszer, nem mondhatnám hogy hatalmas rajobgó vagyok. De nekem az az érzésem hogy Wanda és Vision eléggé mellékszereplők voltak ahhoz, hogy ne az elmúlt év alatt elszórt néhány jelenetük alapján kötődjenek hozzájuk az emberek, hanem azért mert tőmondatokban összefoglalva érdekes a felállásuk.

Tudjuk hogy Vision halott, és hogy Wanda valamiféle illúzióban van, ami ad egyfajta tragikus pátoszt a sorozat mézes-mázosabb elemeinek.

Ha StacyMark lenne a sorozat, az nem azért lenne furcsa mert érzelmileg nem kötődnénk hozzájuk, hanem mert információ szintjén nem lenne mihez kötni őket.

Mate4182 - 2021. 01. 15. 22:44

A fekete feher kontos es a sitcom tema tenyleg nehezkenyér (volt) de annyira jol adagoljak az easter eggeket hogy nekem egyenlore azok siman elviszik a showt

Stark industries kenyérpirito
Hydra férfi karóra

Ez a ket reklam a Truman Showt juttatta eszembe, nagy piros pont jar ertuk

kicsit spoileresen
A masodik resz vegen csatornabol elomaszo mehesz a Sword logoval pedig elultetett egy otletcsirat a fejemben hogy mivan ha vmi Nick Furyehoz hasonlo helyen van(nak)

the_daver - 2021. 01. 15. 22:57

@Mate4182 Az első rész végén a “valóságban” is Swordos a tévé és a jegyzetfüzet. A másodikban pedig a játékhelikopter is.

Egyébként szerintem zseniális volt és már csak a megvalósítás is többet ér 6/10-nél, hát még a színészi játék és a tűpontos szövegkönyv.

Hanadix - 2021. 01. 15. 23:09

Valóban lassabb volt ez a két rész, de nekem ez egyáltalán nem negatívum. Mivel a filmek alatt egyáltalán nem volt rá elég idő, hogy kellőképp kibontakoztassák a kapcsolatukat, szerintem nagyon lényeges hogy itt az elején, amíg nyugi van, lássuk csak azt, hogy milyenek együtt, elég időt töltsünk el így, egyrészt hogy a kapcsolatuk valóságosabb legyen, ne hasson ilyen mondvacsinált valaminek. Másrészt mert így sokkal nagyobb hatása lesz amikor majd mindez összeomlik. Plusz mivel 9 rész lesz, én jobban szeretem ha inkább lassabban indul be valami, nincs elkapkodva, minthogy bumm bele, aztán meg kapunk majd filler részt később, mert valamivel ki kell tölteni az időt.

Maga sitcomos körítés szerintem pedig zseniális. Bár itt nyilván bejönnek már a kulturális különbségek is. Az első rész a Dick Van Dyke Show stílusában készült, és szerintem itt Magyarországon ez sokaknak nem sokat mond. A második rész pedig Bewitched, ami szintén nem mondható túl mainstream ismertnek itt. Bár utóbbiból én láttam gyerekként jópár részt, így amikor a második rész elején láttam hogy az inro a Bewitched animált intorja alapján készült, nagyon nosztalgikus érzés fogott el.

Elizabeth Olsen és Paul Bettany kémiája pedig nagyon jó szerintem, és a színészi játékuk is tökéletes, nagyon jó Olsent úgy látni, hogy szélesebb skálán mozoghat a játéka.

jesustomer - 2021. 01. 15. 23:58

Tényleg kicsit vontatott volt, de ugye figyelni kellett az easter egg-re, meg a nyomokra, mint pl amikor a reklámban megjegyezték, hogy a Strucker időt ad (vagy valami hasonló), ami lehet a Time Stone is Vision miatt. A pirítónál pedig a csipogás egy bombára utal, pontosabban a vasember 2-ben felrobbant Hammer robotokra, vagy esetleg a vasember 1-ben amikor Stark előtt robban fel a bomba. Aztán ki tudja mit jelent, de inkább az előbbi. A sword jelet nem láttam először( köszi Mate!), ami azért érdekes, mert egyszer már az Agents of Shield-ben ezt vártuk, aztán mégse.
Bettany briliozott, Olsen fura módra most nem volt rossz, eddig ki nem állhattam, de most egy új oldalukat mutatták meg.
Nagyon nem voltam oda, hogy ez egy sitcom lesz és a trailerek se győztek meg, és még most se hiszem el teljesen, de annyit tudok, hogy ez kifejezetten weird sorozat.
(De a végére az a sejtésem, hogy kemény Age of Ultron-féle akció lesz, aminek nagyon örülnék).

jesustomer - 2021. 01. 16. 00:09

Igen, szóval belenéztem a vasember 2-be és különös, hogy ott is pirosan villogott a “lámpa” a robotokon.

DarkEagle - 2021. 01. 16. 01:00

jesustomer: A pirítón a piros villogás szerintem a kintieket jelenti hogy próbáltak bejutni ebbe a világba ahogy a 2. részben is történt. Meg ha jól hallottam Vasember szerkójának a hangját adta ki. Strucker meg nem a kő miatt fontos hanem a Hydra miatt és mert ő kreálta ugye Wanda és a tesója képességét. Legalábbis ő kísérletezett az ikreken ugye a Ultron filmben.

Itt a nagy kérdés az hogy ki kivel lesz mert az tény hogy a SWORD megfigyeli őket de a Hydrának is van itt valami jelenléte és van egy sokkal nagyobb entitás is akinek nagyon fontos szerepe van Wanda életében de ezt már nem spoilerezem el.

libamaj - 2021. 01. 16. 01:45

zsenialis volt az elso ket reszt

Yooha - 2021. 01. 16. 05:54

Még nem láttam, lehet hogy kiderül majd:
Ez az Endgame után van, és van valami magyarázat, hogy Vízió miért van eletben, vagy ez csak amolyan marhulás a készítőktől, mint a Star Wars Christmas Special?

wickee - 2021. 01. 16. 07:16

Egyelőre nem tudom hova tenni ezt az egészet, de sokszor hangosan nevettem. :D Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz ennek az egésznek a vége, de az biztos, hogy kitartok.

@Yooha: Vízió nincs életben, ez Wandának valamiféle víziója ( :D ).

fajro - 2021. 01. 16. 08:22

Ha valakinek zseniális az első két rész, akkor ahogy szó van fent róla, az nagyon fogja szeretni az 50-es évekbeli szitkomokat, érdemes olyanokat letölteni, mint az I Love Lucy, a Leave It To The Beaver vagy a The Honeymooners.

Itt egy I Love Lucy-rész: https://www.youtube.com/watch?v=tvsXWiKW0-w

Ugyanaz az esztétika. Ugyanaz a zsenialitás. Vagy “zsenialitás”.

winnie - 2021. 01. 16. 10:00

(egyébként engem tényleg érdekel arra a kérdésre a válasz, hogy akinek bejött és tényleg nagyon élvezte a karaktereket ebben a körítésben, az évi 10-20 részen át is élvezné ezt, akár több évadon keresztül? vagy lenne egy határ, hogy 3-4 rész után az ember belefásul? vagy (ez a harmadik opció) csak és kizárólag úgy élvezetes a dolog, hogy tudja az ember, hogy ez csak ideig-óráig fog tartani, mert “van valami”?

ez nem kötekedés, mert, ahogy írtam, nekem nagyon bejön, hogy ilyen irányba mentek, főleg, hogy ha be fog válni, akkor még inkább mernek majd kockázatot vállalni (ld. loki vs falcon és winter solider), csak tényleg kíváncsi vagyok a mögöttes dolgokra, hogy milyen szinten működik a sorozat.

uborka - 2021. 01. 16. 11:08

Istenem, hogy ez mennyire ötlettelen vacak volt ráadásul még unalmas is.
Hány meg hány sorozatban volt már, hogy a szereplő egy nem valós világban ragad, mert álmodik, kómában van és kívülről próbálják segíteni vagy csak figyelik.

winnie - 2021. 01. 16. 11:17

ha a kerdés nem költői: 3-ban? 7-ben? 14-ben? 30-ban? passz, most nem jut eszembe cím. a sorozatok 0,1-2%-a talán ilyen, a tavalyi 200+ újoncból lehet, hogy volt ilyen, az elmúlt 5 év 1000+-ában biztosan, de azért mégiscsak a való világosok domináltak. és a szuperhősös képregénysorozatok esetében is azok, ahol maszkban igazságot osztanak, szóval, ha valamit objektíven el lehet mondani a sorozatra, az, hogy ötletes. hogy unalmas? nem mondom, hogy nem az.

Mate4182 - 2021. 01. 16. 11:18

Vegre talaltam 1 lehetseges magyarazatot arra miert fekete feher az elso 2 resz es most kicsit olyan erzes kapott el mint anno amikor a lostnal lement 1 resz es egy hetig mehetett a brainstorming hogy miert van jegesmedve meg kalozhajo a szigeten ugyhogy megosztom:
Wanda utolso emlekeze Viziorol az amikor Thanos megoli, eltunik a szine es fekete feheren kapcsol ki/hal meg. Ennyi.
Szerintem zsenialis :D bar az en teoriam lenne, de nem egy canadianlad nevu yt csatornarol van az otlet

Python - 2021. 01. 16. 11:20

Tetszett! :)
Igazából ez egy tisztelgés at 1950-90 közötti időszak TV -s sitcomjai előtt, epizódonként kb. egy évtized sitcomos zsánerét megidézve. (S01E01 1950 -es évtized, S01E02 1960 -as évtized, a 3. részben jön a 1970 -es évtized. Nem véletlenül mentünk át szerintem színesbe, de maradt a 4:3 -as képarány.)
De kb. az évad felétől egyre inkább kevesebb lesz benne a sitcom jelleg, és jön az MCU vonal egyre több epizódonként. Legalább is ez a tippem a pletykák alapján, hogy a 3. epizód végén jön valami nagyobb WTF pillanat.

idarpidi - 2021. 01. 16. 11:29

meg kell mondjam, szórakoztató volt, bár hosszú távon nem tudna lekötni ha maradna ilyen…

Malachi - 2021. 01. 16. 12:05

Érdekel, meg tetszett, de csak azért mert sejtem, hogy hamarosan következik valami komolyabb fordulat. Meg mert jó lesni az apró jeleket, amikből mondjuk alig akadt eddig de egyelőre ennyi is elég. A sitcom körítés elviszi a vállán most még. Na meg a színészek. Nagyon fontos, hogy bár önmagában nem a szívem csücske a sitcom világ – pláne nem a több évtizedes amcsi sitcomok – sikerült olyan karaktereket mutatniuk, akik miatt még néznék pár részt.

Na de.

Ha Vision halott és jönnek a jelek a valóságos világból, a vége kb. úgyis az lehet csak, hogy Wanda felébred vagy magához tér nem tudom, és akkor… Szóval akkor ennek így vége is lesz. Nem tudom, hány részesre tervezték, de akkor gondolom ez csak ilyen átkötő “hülyülés” egyetlen évaddal, ami beindítja az új öhm… phase-t. Ezt nyilván nem lehet több évadon át húzni.

Ronaldo - 2021. 01. 16. 12:13

Én kivárok még 4-5 résznyi véleményt aztán eldöntöm, hogy belekezdek-e. Reménykedtem, hogy sokkal kevesebb lesz a sitcom, vagy valami félrevezetés féle, de úgy látom nem (persze értem én, hogy valószínűleg nem az aminek látszik, tehát, hogy később máshogy és “normálisan” is fog folytatódni). Nekem most 2 rész ebből a 60-as évekből sok lenne, annyira nem érdekel ez a sitcomos feeling, hogy az valami eszméletlen. Nem is értettem a bemutatók előtti lelkesedést a különböző oldalakon. Senki sem tudta mi lesz, pusztán a “másság” tényétől kellett elájulni, hogy ez nem a megszokott mederben folytatódik. Azt gondolom, ettől még nem lesz valami automatikusan jó. De majd kiderül..

sleepwalker77 - 2021. 01. 16. 13:15

Eddig (első két rész) nagyon jó, pont az amit vártam.

Diapolo - 2021. 01. 16. 13:16

Nekem nagyon bejött az első két rész, magam is meglepődtem mennyire. Igazából az tetszik, hogy tényleg weird.

Winnie, azt hiszem 4-5 résznél többet így nem bírnék, és tuti elkaszálnám. Egyértelmű, hogy ez egy idő után halott ötlet lenne, és egyetértek abban, hogy aki ’50-es évekbeli sitcomot akar, az nézzen azt. De nekem ez a felütés valahogy idegen volt ettől az egész világtól, és azt hiszem ezért tetszett. A hátam közepére nem kívánom már a szuperhősös cuccokat, mert baromi unalmas és önismétlő egy idő után a többsége, pedig régen szerettem. Azt hiszem pont ezért jön be a The Boys is, mert az egészet lényegében “kineveti”. Kicsit az az érzésem, hogy a készítők se tudják, hogy hol a határ, és látva a sikereket, tényleg az utolsó utáni szuperhőst is előveszik majd a siker érdekében. Tudom, ezzel sok mindenkit magamra haragítok, de nálam már alapból hátránnyal indulnak a szuperhősös sorozatok, mert már tele velük a polc. Itt sem várok csodát, de maradok egyelőre. A 6/10-nél mindenképp többet adnék pontszámban.

DarkEagle - 2021. 01. 16. 13:27

@winnie: Én nézném tovább ezt a sitcom stílust de csak azért mert szeretem Wandát és Víziót és persze a két színészt is. DCEU-nál is mindig azt mondtam hogy azért szoktam általában védeni mert próbálkoznak mással is. Én ezt várom a Marveltől is és erre a sorozatos formátum sokkal több lehetőséget biztosít nekik és örülök hogy végre rátértek erre az útra. Csak remélni tudom hogy sikeres lesz a sorozat és akkor nem marad ennyiben.

A többieknek: A sorozat gyakorlatilag a House of M magyar címén Mutánsvilág képregény egyszerűbb változata szóval ez sokkal komolyabb lesz idővel főleg ha Wanda észhez tér. Akkor fog igazán durva lenni. Ha csak kicsit is rámennek az említett képregény alapjára akkor ez nem sokáig lesz ilyen aranyos poénos cucc. Tegnap kíváncsiságból megnéztem pár előzetest a sorozathoz és már azokból is látszott hogy lesz itt komoly dolog is bőven.

SŐT már maga az outro is erre utal. Nyilván ezt azok veszik észre akik olvasták a képregényt mert az outro nagyon szép de a képregény ismeretében baromi szomorú is. Szóval kíváncsi vagyok mit fognak csinálni. Szerintem arra fognak menni hogy Wanda elmeállapota alapján változik majd a sorozat legalábbis az előzetesek és az eddigi két rész is erre utal.

Mate4182 fekete-fehéres magyarázata pl erre utal hogy az első pillanatokban még nem igazán van tisztában a dolgokkal egészen a 2. rész végéig mikor ugye visszapörgeti az eseményeket majd kiszínesíti a világot ráadásul terhes is lett. Ami a sorozat vége felé szerintem már tényleg a végső stádiumba fogja sodorni Wandát és így jön majd képbe Doktor Strange és az ő filmje. És itt tér el ugye a képregénytől a sorozat mert szerintem itt pont az ellenkezője lesz majd és nem eltörli a mutánsok több mint 90%-át hanem létrehozza a multiverzumot behozva ezzel őket az MCU-ba.

zolij - 2021. 01. 16. 13:56

Így 2 részben érdekes volt ez az 50-es, 60-as évekbeli világ, főleg az utalásokkal együtt. Hosszabb távon valószínűleg nem érdekelne, de tudjuk hogy a sorozat nem fog ebben az időszakban maradni (már az első két rész is különbözött egymástól stílusban), remélhetőleg jövőhéten már jön a 70-es évek.

Mate4182 - 2021. 01. 16. 14:59

DarkEagle – a strange 2 elott jon egy poki 3 is es elvileg ezek igy 3an egyfajta trilogiat alkotnak szoval akkor mar inkabb vmi kaoszt csinalnak itt > ami kihat a pokember 3ra > aminek pontot tesz a vegere strange

fv - 2021. 01. 16. 15:15

Hellósztok!

A poszt meg a hozzászólások alapján nekem nagyon bejönne. Javítsatok ki, de nekem úgy tűnik, mintha egy Philip K. Dick sztori lenne, vagy egy elszálltabb (?) Legion rész.
Viszont. (Ne kövezzetek meg!)
A filmeket nem láttam/nem szeretem. A Vasember első része elment, a második rész nem tetszett – mást nem is láttam. Nem is emlékszem ezekre a karakterekre belőle.
Így van értelme?
Ha nincs, milyen filmeket kéne leerőltetnem a szememen, hogy értsem? Akinek tetszik: van annyira jó, hogy érdemes lenne megnézni olyan filmeket, amiket amúgy nem akarok?

Greg - 2021. 01. 16. 15:27

Kicsit bénácska vagyok, de hogyan tudom megnézni ezt? Mert ugye itt még nincs Disney+. Tényleg csak a VPN az egyetlen módszer? Vagy meg lehet máshol is nézni?

Handix - 2021. 01. 16. 15:47

Greg:
Tudtommal jelenleg csak torrent a lehetőség itthon. Én próbáltam VPN-nel regisztrálni Disney+-ra, de nem lehetett, mert magyarországi bankkártyát nem fogad el (érzékeli hogy nem oda valósi a kártya, mint ahol elvileg vagyok)

A reklámok: Ezt mondták is előre hogy fontosak lesznek, egyelőre úgy néz ki Wanda traumatikusabb emlékeire utal. A Stark pirítós pittyegése a második strak bomba, ami nem robbant fel amikor gyerekek voltak (az első ölte meg a szüleiket). Az óra meg ugye a Hydrára és von Strucker-ra utal, aki kísérletezett rajtuk.

Python - 2021. 01. 16. 16:15

Kiegészítem DarkEagle háttérinformációit. Az alábbi videóból lehet a képregények ismerete nélkül némi háttértudást merítenünk, hogy bizony nem sokáig lesz totálisan sitcom jellegű ez a sorozat. Tippre azt mondom, hogy a 9 epizódos évad az 5-6. rész környékén fog átváltani vérbeli MCU sorozattá. Egyetértek DarkEagle -el, szerintem is az évad vége felé v. a legvégén hozzák be a Multiverzumot és a mutánsokat az MCU -ba.

https://www.youtube.com/watch?v=SD9S-O2dr1Q

FP Jones - 2021. 01. 16. 17:02

zolij: ha végignézted, akkor láthattad, hogy kiszínesedett és már az 50-es (1×01) és 60-as (1×02) után a 70-es jön

Freelancer - 2021. 01. 16. 17:21

Ami a Supernaturalban működött 5-10-20 percben, az itt kihúzva 50 (és még ki tudja mennyi) percre konkrétan a kínos kategóriába esik nálam. Persze paródia, meg direkt olyan amilyen, nem is azt bírálom, hogy a készítők szarok, csak a koncepció volt nagyon durván túlzúzva. A 15. percben már sírógörcsöt kaptam majdnem. Úgy lefáradtam agyilag a végére, hogy kivettem egy hét szabadságot miatta.

Gegory - 2021. 01. 16. 17:35

Szuper. kb egy konkrét 20 perces bevezető cselekményt kinyújtottak…mennyire is 50-re és akkor marad még 4 darab rész?!? Hát nagyon úgy érzem, hogy a nagy hype mögött csak egy sorozat bevezető sorozat lesz ez…csattanóval a végén. Megnézed a végét és már mindent láttál típusú sorozatnak tűnik.

LambSkewers - 2021. 01. 16. 19:12

Nemrégiben bukkantam rá egy régi sitcomra, aminek Bewitched volt a címe és egy frissen férjhez ment boszorkány életéről szólt. Szerintem egy az egyben abban a világban vannak, emiatt is tetszett nekem valószínűleg az első 2 rész annyira. Nem éreztem lassúnak, volt benne pár jó poén és én simán megnéznék velük egy több évados sitcomot.

miles - 2021. 01. 17. 07:40

Nekem is kevésnek tűnik, várom hova kerekedik a történet.

Nem egyszer volt a két rész közben Legion utánérzésem. Egyedül vagyok ezzel?

Janka - 2021. 01. 17. 18:24

Kicsit elvont sorozat. Mar várom, hogy mi kerekedik ki belőle. Az easter egg-ek finoman vannak elhelyezve a sorozatban, szinte észre sem lehet őket venni.

Spoiler:

Egyébként Wanda képességeinek repertoárjához hozzátartozik, az anyagmanipuláció amit a vacsoránál és a bűvészkedésnél művelt? A képregényeket nem ismerem. A MCU filmekből csak telekinézis, repülés meg mindcontroll rémlik.

Hádész - 2021. 01. 17. 19:59

Janka: Képregényekkel nem vagyok képben, de ahogy rákerestem, Wandának sokkal de sokkal több képessége van, mint a filmekben látottak.

Én valami hasonlót vártam, úgyhogy nem is csalódtam ebben a két részben, simán lekötött ez a kb 45-50 perc.

hallak65 - 2021. 01. 17. 22:38

Először temettem. Utána megnéztem a magyarázó videót és utána zseniális:youtube: LQEZuVF5NCc

Python - 2021. 01. 18. 11:46

Akkor itt egy képes összefoglaló magyarul az első kettő epizódban látható rejtett utalásokról. Mondjuk ezeknek kb. a felét ha észrevettem és értettem magamtól. Szóval tényleg a Marvel képregényeket elölről-hátulról, oda-vissza ismerők vágják le a Vanda és Vízió sorozat minden rétegét elsőre. ;)
https://hu.ign.com/scarlet-witch-tv-series/64502/feature/ime-minden-marveles-es-teves-utalas-a-wandavision-elso-ket-reszebol

Nézőke - 2021. 01. 18. 12:58

anélkül,hogy olvasnám Python által kitett linket, valójában nem is biztos hogy kiváncsi lennék az összes utalás magyarázatára, hátha koppanok, jó irányban.

Mindenesetre egyet még kiszúrtam: 2800 a házszám, ez is valamit fog majd jelenteni.

winnie kérdésére:
nem, nem érdekelne egyfajta “Special editionként”.
Azért érdekelt, mert sejtetik,hogy ez nem a valóság, és “kint” bizony folyik valamiféle küzdelem, ami elől – jobb tippem nincs – Wanda elzárkózik. Egyelőre.
De nyilván fel fog ébredni, és akkor elszabadul a mostani idővonal, ami számomra izgalmasabb, mintha csak jutalomjátékot néznék a special editionben :D

Szóval kiváncsian várom,de nemsokára úgyis kiderül.
De ha Wanda felébred,akkor már Vizió nem fog szerepelni?

Python - 2021. 01. 18. 13:27

@Nézőke: Igen, jelent valamit a 2800 -as házszám! A linken meg is találod a képek között, hogy mire is tippelnek. De kb. minden szám, esetleg egy asztalon hagyott kiemeltebb tárgy, egy plakát a háttérben, stb. tartalmazhat utalásokat valamire az első két részben, amit kb. a képregényeket ismerők fognak csak érteni. ;)

Nézőke - 2021. 01. 18. 15:19

Python: nem akarok belemélyedni, nehogy belefussak valami spoilerbe, így inkább csak kivárom, és utólag nézem meg mik voltak :D

Zita - 2021. 01. 18. 19:38

Ok, akkor még megvárom a 3. epizódot, kap egy esélyt. De őszinte leszek, az első két részt letudtam cca 10 perc alatt. Szörnyű volt.

DarkEagle - 2021. 01. 18. 20:23

Ház belepörgetve nem csoda hogy nem élvezted Zita. Részenként van kb 60 olyan utalás ami később fontos a sorozat szempontjából és nem csak sima easter eggek. Elizabeth Olsen amúgy nem rég nyilatkozta hogy sőt asszem Paul Bettany is mondta hogy ne higgye senki hogy a sorozat végig ilyen komolytalan poénkodós lesz Olsen pl “elszólta” magát hogy a 2000-es évekből ismert ‘Már megint Malcolm’ sitcom féle cinikus humor is jön majd és nyilván a sorozat második felében majd jön a dráma is szóval nem lesz végig sitcomozás.

Ahogy olvastam a legtöbb negatív vélemény a fekete-fehér részek miatt van meg hogy szerintük nem viccesek a részek pedig pont ez a lényeg hogy azt a gagyi humort akarták visszahozni hiszen Wanda nyilván ezeken a sitcomokon nőtt fel. Ráadásul nekem az a legfurább hogy a humort húzták le mikor az MCU sosem volt híres a jó humoráról mindig is ilyen tipikus gyerekes 1 soros poénkodások mentek a filmekben is.

Amúgy kiszámolva hogy minden rész új évtized a 6. részre elérik a 2000-es évek sitcomjait utána meg nyilván fordulni fog a kocka.

winnie - 2021. 01. 18. 20:35

de, darkeagle, ez fordítva van: nem élvezte, ezért pörgetett. én végignéztem az elsőt, de a másodikból 2-3 perc elég volt, kvázi utána én is pörgettem. nem azért, mert így akarom nézni, mert nyilván nem fogom, csak kíváncsi voltam, mik a kulcsmomentumok, szóval két (vagy három?) helyen megálltam, ott megnéztem, hogy mi van, infót megtudtam, ennyi. de ugye itt arról van szó, hogy akinek nem ad semmit a körítés (értsd: mindez, ami nem informál), annak 5 perc is sok, erre írtam fent, hogy nem véleltlen, hogy mondjuk nem nézem az I Dream of Jeannie-t, ami ugye hasonló, csak a 70-es években, egy boszorkányos (dzsinnes) családi szitkom.

” gagyi humort akarták v”

ezzel mondjuk nem értek egyet. tény, hogy mantrám nekem is, hogy egy mai másodosztályú focicsapat simán verné az aranycsapatot, de azért ők sem bénák voltak, ez inkább korabeli humor, ami ma(i szemmel) már gagyinak hat. cserébe viszont nagyon ügyesen írták meg abban a stílusban, normál vicceskedésekkel meg minden, csak ugye ezen nem biztos, hogy mindenki nevet.

Mate4182 - 2021. 01. 18. 22:22

A regi sitcomokat nem jo hasonlat sporthoz hasonlitani mert az lathato szamokban is fejlodo tendenciat mutat, viszont a regi sitcomok nagyon sokszor azert tunnek gagyinak mert a poenjaikat ezerszer lattuk, akar mar kiforrottabb formaban.
Ettol fuggetlenul akkoriban ujnak szamitottak es mukodtek, csak azota annyiszor hasznaltak ujra meg ujra hogy elcsepeltte valt
Pl.: Chandler Bing/Al Bundy a maga idejeben az egyik legviccessebb karakter volt, de ma mar nem feltetlen mukodnenek azokkal a poenokkal mert az elmult 25+evben hallottuk oket 50szer masoktol picit mas formaban
Hu de hosszu off lett bocsi:D

Amugy az MCU is tud vicces lenni, ha jo humoru embereket engednek oda, pl Paul Rudd, Taika Waititi vagy akar Gunn meg Pratt

winnie - 2021. 01. 19. 05:16

Mate4182: szerintem a stíluson múlik. valami, ami sokszor látott, bőven lehet jó, főleg, ha remek előadás kíséri, ld. sorozatok újranézése és maximális élvezete.

schray - 2021. 01. 19. 08:33

Nekem tetszett ez a két rész, de nem a sitcomsága miatt, hanem a szélesebb kontextusban tekintve. Hogy mennyire volt jó, szerintem majd inkább a teljes évad fényében érdemes értelmezni. Nekem ez egy figyelemelterelésnek tűnik, afféle felvezetés, ahol csöpögtetnek részleteket. Adott egy lehetetlen alapszitu, rengeteg lehetőség és egy erős ígéret, hogy itt lesz van valami durva rejtély. És közben sitcommal szórakoztatnak, de egyre több jel érkezik. Nekem ez nagyon bejött, nevettem a poénokon és közben izgatottan várom, hogy mi sül ki belőle.

Persze a készítők részéről ez hazárdírozás, mert
– aki nem ismeri a kontextust, annak ez egy katyvasz lehet
– aki nem élvezi a sitcomot annak unalmas
– ha nem lesz elég jó a rejtély feloldása, akkor az egész évad rossz élményként kerül az emlékeink közé

Ripazha - 2021. 01. 20. 17:52

Nekem is Philip K. Dick jutott eszembe, onnan is leginkább a Kizökkent idő.
50-es évek idillisége, a gyanús környezet, fura emberi reakciók stb.
Egyelőre fenntartja az érdeklődésemet, és egyben lesz értékelhető szerintem. Jöhet a kövi epizód.

Enzo - 2021. 01. 20. 20:33

1×01-02 (pótlás):

Hű, hát ez meg mi volt. Egyelőre bármily furán is hangzik, de azért vicces sitcomként, mert tudom, hogy ez valójában nem sitcom. Szóval egy szórakoztató álomképet nézünk, de ott van mögötte a valóság, és néha kitekintünk oda, meg elkezd szakadozni a világ “szövete” – habár ez megtörténhetett volna egy hangyányit többször, lehet hogy majd a 3.részben?
A rengeteg áthallásos poén zseniális volt, de ilyen mennyiségben el se kezdtem felírni őket (+nem találtam 1-2 igazán kiemelkedőt), az utalásokból meg szerintem csak a nagyon nyilvánvalóak estek le (Stark meg Strucker/Hydra reklám), a piros helikoptert már nem tudtam hova tenni, a fura méhész fazont és Wanda terhességét meg pláne nem (illetve utóbbival kapcsolatban rémlik valami, de a képregényekben nem vagyok jártas).

Darabkák:
– A bűvészelőadás tetszett a 2.részben, ahogy Wanda próbálta menteni a menthetőt és “leleplezni” a berágógumizott(WTF?) Vision képességhasználatát :D
– Ez a Norm nevű csávó marha ismerős volt – a Wrecked-ből, mint kiderült (Asif Ali).
– Nice touch: Westview a városka neve -> WV, mint Wanda&Vision (remélem még West Virginiában is van :D)
– Azt hittem, Marvelhez méltóan lesz after credits, pláne az időt nézve, de ezek szerint csak ilyen baromi hosszú a teljes stáblista…

Norgezoo - 2021. 01. 20. 22:06

Hűtő kinyit, bor kitölt, pohár tele és enjoy…enjoy…enjoy!
Kizárólag a Marvel filmek nézőjeként, engem beszippantott az első két rész.
Jó pár sorozatot megnéztem már, és olvastam végig az ezekhez tartozó hozzászólásokat, de – az általánosítás távol álljon tőlem – amikor 1-2 rész után ennyi, és ilyen mélységű (értsd akár : háttérismeretet is tartalmazó) hozzászólás születik, az csak jelent valamit! Nos, a pénteket sokan várjuk szerintem. :)

Nézőke - 2021. 01. 20. 22:40

..még egy ide illő: észrevettétek a szegény ember Shia LaBeoufját?

David Lengel a neve,és David Schwimmer és Shia szerelemgyereke :D

Jesustomer - 2021. 01. 22. 11:58

Jó volt a harmadik rész is, itt már azért kezdett valami erősebb dolog kibontakozni.
És ez amúgy azért fura mert 9 rész van és az 1/3 részében már tusvalevő, hogy itt valami nagyon el van rontva, hogy szépen fejezzem ki magam.
Szépen berántott ezzel

DarkEagle - 2021. 01. 22. 12:14

3. rész: Röviden és tömören spoiler mentesen: Agyam eldobtam tőle, tökéletes volt. 10/10 de tényleg. Életemben nem adtam még Marvel cuccra 10 pontot az MCU-n belül de szerintem más Marvel cuccra sem. Akik ismerik ezt a két karaktert azoknak ez a rész nagyon sokat fog jelenteni. Viszont akik nem ismerik őket azok most talán kicsit még így is fellélegezhetnek mert ezúttal azért nem csak bohóckodás volt. Ezúttal ugye a ‘The Brady Bunch’ sitcomot elevenítették meg és folytatódtak az események a terhességgel. Zseniális ahogy megidézik a különböző évtizedeket. A két főszereplőre nincsenek szavak lassan már.

SPOILERES AZOKNAK AKIK A FELIRATRA VÁRNAK!

Ahogy fentebb is írtam a képregények ismeretében vált igazán zseniálissá és érzelemdússá a rész hiszen pl a baba nevének kitalálása semmit sem fog jelenteni az átlagos nézőknek és elég sok jelenet a rész első felében szintén értelmezhetetlen lesz, hogy miért történik ha nem ismerjük a gyerekeiket hiszen ugye ikrek. Persze nem újdonság sorozatoknál hogy a születendő gyerek hatással van a világra, mármint szó szerint, láttunk már ilyet pl a Charmed-ben is de itt durvább azért. Amikor pl Vision feleszmél hogy valami nincs rendben a világgal rögtön megakad kép és visszatérnek az előző helyre. Na, ott két dolog lehet, az egyik Wanda bár elnézve az arcát nem ő csinálta. A másik a fiúk Billy. Esetleg még a Hydra ha tényleg ők irányítják Wandát már amennyire tudják. A pillangók meg a többi mozgó tárgy viszont már egyértelműen a fia volt.

Még annyit hogy az “esős” jelenet az valami fergeteges volt. :D

És az a jelenet mikor Wanda megemlíti hogy neki is volt egy ikertesója, te jó Isten, az a jelenetsor gyomorba vágó volt. Először szomorú, aztán elkezdi énekelni a gyerekeknek az altatót az anyanyelvén, beleborzongtam. És ezzel nem is érték be. Monica benyögi hogy Ultron ölte meg Pietro-t akinek a nevét egyébként Wanda már az eredeti akcentussal mondta ki, és onnantól elszabadul a pokol kb. Wanda átmegy félelmetesbe, tiszta Omen feelingem volt tőle amúgy ami nyilván nem véletlen hiszen az 1. film szintén a 70-es években készült. Szóval szépen fogta és kirepítette Wanda Monicát a világból. Szóval itt is látható azért hogy neki is van némi szabadsága úgymond ebben a világban.

A Hydra szappan is erre utal amúgy mert ezúttal a jelenre utalt hogy ha egy kis szabadságra vágyna akkor használja a Hydra szappant. Ami arra is utalhat hogy irányítják, konkrétan be akarnak hatolni az elméjébe. Ezért lehetett az is hogy a szomszéd csávó pl szó szerint átvágta a kerítésüket mintha be akarna hatolni ő is. És az már látható elég jól hogy a szereplők tudják mi folyik itt hiszen Agnes ugye leállította a csávót hogy ne mondjon semmit Vision-nek.

A rész végén meg ugye végre megkapták az átlag MCU fanok amit akartak, láthatták hogy ez nem egy szimpla sitcom utánzat lesz.

SPOILER VÉGE!

Egyelőre ennyit vettem észre de majd úgyis megnézem ezt is párszor mert tuti hogy ebben is megvolt a szokásos 60+ easter-egg meg utalások.

Dave - 2021. 01. 22. 13:51

Érdekes az egész. Egyebet nem tudok hozzátenni :)

Denisa - 2021. 01. 22. 13:56

Továbbra is értékelhetetlen és dögunalmas. Igazából a műfaji stílusgyakorlat tökéletes, ezt nem is vitatom, de rettenetes érdektelen 3 percen túl, ez meg vagy 30 perc, képtelenség végignézni egy-két nekifutásra.

zolij - 2021. 01. 22. 14:53

We just don’t know what to expect

Amúgy jó volt, ebben a részben már a sitcom elemek is jobban bejöttek, mint az első kettőben.

Ayrons - 2021. 01. 22. 16:07

DarkEagle :

A Hydrának végleg vége, de az tény, hogy valaki irányítja. De kétlem, hogy a Hydra lenne.

Bikuci - 2021. 01. 22. 17:57

Nyilván a Sword próbál hatolni Wanda világába, mert a látomásával babrál a földdel, ami veszélyes. Lásd Musk, Zuckerberg stb…

DarkEagle - 2021. 01. 22. 18:20

Ayrons: Én erősen kétlem, hogy a Hydrának annyi lenne. Gondolom az AOS sorozatra célzol bár ott sem rémlik már mi történt velük pontosan de a SHIELD meg a Hydra meg az összes ilyen szervezet lényege mindig is az volt hogy visszatértek valamilyen formában. Még ha más néven is. Erről ugye volt szó a SHIELD-ben is. Plusz az irányításuk alatt áll az AIM is amire már elég sok utalás volt a 3 rész alatt kezdve a hatszögletű jelekkel ami ugye az ő címerük úgymond.

Bikuci: Igen a SWORD is próbál behatolni de az nyilvánvaló hogy nem ők irányítják mert akkor könnyen be tudnának jutni. Egyelőre én sem mondhatom biztosan hogy Wanda kreálta-e ezt a világot vagy a Hydra/AIM páros de az tuti hogy nem a SWORD. Szerintem inkább az van hogy Wanda csinálta és mindkét fél próbál behatolni és egyelőre úgy fest hogy a gonoszoknak sikerült, csak őket simán a hatása alá vonta Wanda. Monicával ezt nem tudta megtenni így ki is vágta az ajtón. :D

korum - 2021. 01. 23. 23:37

Kicsit olyan Élni jó-s lett ez a rész. (a Jerome Bixby novella, amit a Twilight Zoneban is feldolgoztak)

ballac86 - 2021. 01. 27. 10:05

3 részt láttam, eddig 10/10.

Mondom ezt úgy, fogalmam sincs, láttam-e az Avengers 2-t (a Végtelen Háborút nem is akartam megnézni).Nem vagyok Marvel-rajongó, de ez nagyon berántott. Már a koncepció megvett, de ezzel a misztikummal a háttérben, továbbá hogy a valóság csak egy illúzió ami hamarosan darabokra hullik, zseniálisnak találom.

Szóval most valószínűleg emiatt a sorozat miatt fogok elkezdeni MCU-filmeket nézni. Még mindig nem érdekelnek, de az utalásokat imádom, és meg akarom őket érteni.

Remélem a Gyűrűk Ura-széria nem kap egy ilyen zseniális spinoffot, mert azt kifejezetten gyűlölöm. :D

Alex24 - 2021. 01. 27. 11:08

A valóság illúzió, ami hamarosan darabokra hullik?

Ez jó megoldás! Így bármilyen gagyi, régi sorozatot lehet nézni. Arra gondolsz, hogy ez nem valóság, csak illúzió. És máris zseniális lesz az, ami egyébként nézhetetlen lenne. Csak időben kell abbahagyni, mert soha nem fog kiderülni, hogy nem valóság.

Ez az a sorozat, amit egyben nézve, a végén lehet, hogy lehet isteníteni (mekkora poén lenne, ha nem hullana darabokra semmi), de háromszor 20 perc gagyi komédia csak azért nem lesz gagyi, mert pár másodpercre bevágnak valamit. Akkor mindenki ilyen sorozatokat csinálna, hiszen elég lenne a szarra rámondani, hogy valójában nem szar, csak úgy csinálunk, mintha az lenne.

DarkEagle - 2021. 01. 27. 14:00

Az a baj hogy baromira nem igaz amit írsz mert 20 perces részekben nem csak pár másodperces bevágások vannak hanem konkrétan az EGÉSZ rész arról szól hogy mi folyik a valóságban és hiába szűri le a többség azt hogy ez csak egy hülye bohóckodás baromira nem az. Ezért írtam fentebb is hogy az átlag MCU néző csak lát 1-2 utalást a többit meg agyatlan bohóckodásnak véli pedig minden egyes jelenetnek fontos mondanivalója van. Csak avatatlan szemnek nem tűnik fel. BÁR továbbra is azt mondom hogy ha az ember nem úgy ül le elé hogy “fujj ez gagyi fekete-fehér meg sitcom gagyi poénokkal” akkor teljesen más lesz az élmény mert igazából képregény ismeret nélkül is látható a színészek játékából hogy ez nem egy agyatlan paródia akar lenni. Erre a legjobb példa a 3. rész de már az első 2 részben is nagyon sok olyan jelenet volt mikor tisztán kivehető bármilyen ismeret nélkül hogy durva dolgok vannak itt.

Amúgy mindenki nem csinálhatna ilyen sorozatot mivel a Marvelen kívül senkinek nincs 10 éves felépített univerzuma max a Disney másik részének a Star Warsnak ami egyébként tökéletes példa megint csak hiszen amiért most utálják a WandaVision-t azért a többség istenítette a Mandalorian-t hiszen az még ennél is lassabban épült fel, repetitív szar volt az 1. évad egésze majdnem és ott is mindenki az utalásokra nyáladzott szóval érdekes ez a kettősmérce azért.

winnie - 2021. 01. 29. 11:48

csekkoltam a korai twitteres trendingeket a wandavision kapcsán, és egy kicsit megrettent a stan-jelenség, mindenki úgy beszél a sorozatról, hogy vagy a saját véleményéhez tartozó meme képet/videót posztolja (általában döbbent arc, vagy síró), vagy a sorozat snittjein alél el, de valami brutális módon – főleg, ha valaki ismerős feltűnik, mert akkor azért már megérte minden. ezek után a disney-nek nagyon egyszerű a kedvükben járnia, csak olykor villantani kell egy ismerős arcot.

DarkEagle - 2021. 01. 29. 13:43

Akiket írsz Winnie azok csak a tipikus MCU fanok nem hinném hogy mérvadók lennének.

Viszont így röviden és spoiler mentesen, aki eddig panaszkodott hát most már nem állíthatja hogy nem ért semmit a sorozatból és csak egy katyvasz baromság mert konkrétan mindent szájba rágtak a 4. részben amit ugye eddig mondtam. Eddig is nyilvánvaló volt nyilván csak azért így másabb ha konkrétan mindent megmutatnak. Így már tuti más szemmel nézik majd az avatatlanok is. Nyilván nem azt mondom, hogy most hirtelen mindenki elkezdi imádni akik eddig nem szerették pl de most már egy szava sem lehet senkinek a készítőkre hiszen nem vártak az évad végéig mire kiderül minden fontos infó.

Jövőhéten nyilván visszatérünk majd a sitcom világba csak kellett ez a külső rész hogy minden világos legyen azoknak is akik nem képregény olvasók.

Amúgy nagyon örültem hogy láttam Darcy-t újra talán ő volt az egyik legjobb karakter anno a Thor filmekben. Monica egyelőre nagyon kedvelhető karakter szóval jó lett a casting. És hát a rész vége az valami brutális volt. Sejtettem, nyilván hogy Wanda hozta vissza csak azt nem hogy ÚGY ahogy visszahozta. Annak a leleplezésétől megállt bennem az ütő kb.

Mogyi19 - 2021. 01. 29. 14:10

SPOILERES!

Az elején tök jó volt ahogy bemutatták a csettintés visszacsinálását, hogy milyen káosz volt abban a pár pillanatban. Ehhez a sorozathoz nem, de a teljes MCU-hoz adott hozzá pluszt szerintem.
Amúgy arra leszek kíváncsi, hogy ez után a rész után hogy fogjuk látni a dolgokat, párhuzamosan a szitkomot és valóságot, vagy csak az egyiket utána a másikat a következő részben?
Mindenestre ez most nagyon jó volt. Mondom ezt úgy, hogy az előző három is tetszett összességében.
ja és a halott Vision látványa durva volt ott hirtelen.

zolij - 2021. 01. 29. 15:32

Az elején a blip bemutatása durva volt, sokkal jobb mint a Homecomingban. Úgy tűnik hogy Wanda tudatában van a helyzetnek, legalábbis Ultronra nagyon is reálisan reagált és a tényleges erejét használta Monica ellen, plusz utána Vision alakja is a valódi volt. Szóval nem úgy tűnik, mint ha más irányítaná a benti valóságot, vagy ha más is teszi, Wandának nincs ellenére. De vajon mi a célja a szimulációnak? Újraépíteni Vision elméjét?
Plusz a falra emlékeim szerint nem került fel Agnes és Dotty sem, mint ismert lakó, szóval valószínűleg ők se a településhez tartoznak.

jesustomer - 2021. 01. 29. 15:54

Tökre tetszett ez a rész. Na de nem azért mert a WandaVision-nek van egy eredeti története ami a saját lábán megáll, hanem ahogy az MCU története halad tovább a sorozatban.
És ennek köze van ahhoz amit Winnie is mond, hogy igazából a fanok azért vannak oda, mert halott vision, hangya 2 szál, új-régi marvel kapitány , sword behozása, ikrek – pietro, hydra, csettintés dolgok miatt.
Szóval azt mondom, hogy nincs ezzel semmi baj Marvel szinten, és nem mutattak többet ezzel a sorozattal sem az MCU-n belül mint ahogy azt Feige aposztrofálta. Akkor van a gond mikor önmagában nézzük, bármennyire nem lehet MCU-tól függetlenül nézni. Lett volna lehetőség rá, volt is példa amit lehetett volna követni, nem is egy (netflix marvel sorozatok, AoS,és had vegyem ide a Winter Soilder filmet, mert az is kb egy teljesen önálló produktum volt a marvel-nél).
Ez így az amire számítottam, de nem az amit akartam. Elvagyok ezzel és tetszik is, csak én többre számítottam mint holmi easter egg és összefonódó szálak.

zolij - 2021. 01. 29. 17:27

közben végignéztem mégegyszer és Agnes valójában ott van a falon, de nincs hozzá valós megfeleltetés.

Quantumleap - 2021. 01. 29. 17:56

Ehhez a sorozathoz muszáj látni valamelyik Marvel-mozifilmet? Mert az elmúlt kb. 5 évből egyiket sem láttam. Vagy el lehet kezdeni előismeret nélkül?

DarkEagle - 2021. 01. 29. 17:59

Quantumleap: Max azokat amikben Wanda és Vision is benne vannak tehát Ultron, Polgárháború, végtelen Háború és Végjáték. Nyilván hogy minden infó feltűnjön látni kell minden filmet de azok már inkább csak easter eggek. Talán még a Marvel Kapitány ami ajánlatos Monica miatt.

DarkEagle - 2021. 01. 29. 18:01

Ja és mivel ez kapcsolódni fog a Doktor Strange 2. részéhez az sem árt ha az ő első filmjét is megnézi az ember. Meg hát ki tudja még mi lesz a következő 5 részben.

human - 2021. 01. 29. 18:54

a 4. rész teljes élvezetéhez kell legalább az infinity war-endgame kombó

Dave - 2021. 01. 29. 20:02

Alakul a molekula epizód volt. Tetszett nagyon.

Llew - 2021. 01. 29. 20:24

A most látottak fényében az első három rész tényleg elég vontatott időhúzásnak és átverésnek tűnik.
Három rész “ilyen még nem volt az MCU-ban” után kaptunk egy olyan Agents of Shield epizódot, amilyennek a rajongók azt várták és amilyennek többször ígérgették, de sosem jött el. Régi/új háttér karakterek és mozis szereplők egyértelmű mozis kötődéssel a MCU-hoz.

jesustomer - 2021. 01. 29. 23:20

Amúgy azt kihagytam, hogy brutál mennyire különbözik a filmes világ így.
Rohadt jól nézett ki, és a filmekhez hasonló történet is megvolt, tényleg mintha filmet néztem volna.

Deeroy - 2021. 01. 31. 14:40

Valaki írta, hogy Agnes nem volt ott a falon.
Jobban megnéztem és de, ott van

Deeroy - 2021. 01. 31. 14:40

Bár az eredeti nevét nem látni

Neoprimitiv - 2021. 02. 02. 13:08

Az első részből tíz perc után kiszálltam, pedig Elizabeth Olsen kedvéért sok mindenre hajlandó vagyok (lennék). A negyediket most megnéztem, ez így már rendben van, de teljesen osztom human véleményét: ez a sorozat StacyMarkként a dupla rész után úgy elhasalt volna, hogy a negyedikre már nem lett volna néző. Nagyon remélem, hogy ez a +50% fölösleges időhúzás, ami az első három részt kiadta (a 2. rész végére kellett volna eljussanak oda, ahova a 3. rész végére elértek) egyszeri botlás volt és nem ez lesz a folytatásban is.
(A másik bánatom, hogy az AoS mennyit profitálhatott volna belőle, ha legalább a második vonal karakterei és az itteniekhez hasonló MCU utalások felbukkanhattak volna benne…)

JKJ - 2021. 02. 05. 13:28

Még mindig van aki ezt nem egy hosszú filmként értékeli? Ez nem egy “klasszikus” TV sorozat. Semmilyen formában nincs annak tervezve. Egy mozifilm is teljes egésézben értékelhető. Nem a felénél.

Szerinetm ez egy gondosan felépített, jól átgondolt és kiválóan kivitelezett “sorozat” lett. Ezektől persze még nem automatikusan jó, de ha valaki nem tud átlátni a régi szitkom felszínen, az nem figyel oda rendesen.

Az ötödik rész szépen viszi előre a sztorit. Úgy érzem, a végére durva fordulatok lesznek.

jesustomer - 2021. 02. 05. 13:39

Mi volt ez a rész megint?
Na ez igen, ez nagyon jó rész volt.
Vision végre elüt a régi karaktertől yaay

winnie - 2021. 02. 05. 13:41

de… hisz pont, hogy abszolút tévésorozatos formátumot használnak, teljesen epizodikus jelleget. én voltam az, aki rögtön filmként definiálta ezeket a próbálkozásokat, de cserébe az első leszek, aki elismeri, hogy a wandavision (meg a koncepciója alapján a loki is) abszolút sorozatként működik. sorozatként lett megírva, sorozatként lett forgatva, és sorozatot szerkezettel van prezentálva. nem azért, mert sorozatos áthallások vannak benne, hanem mert teljesen működik epizodikusan, legalábbis a felszínen, ld. a részek váltakozó settingjeit, a cliffhangeröket vagy a kvázi filler epizódot. ennél sorozatosabb szerintem nem is lehetne – mármint abból a szempontból, ami alapján én ítélném meg a sorozatosságát. nyilván egy kerek, egész, (nem feltétlenül) lezárt történetet fog prezentálni, amit manapság limitált sorozatnak szoktak nevezni. ez filmként kipipálós és rohanós lett volna a váltakozó korok miatt, sorozatként viszont a részes bontás miatt teljesen logikus.

ami a régi szitkom felszínt illeti: ahogy írtam az elején, attól még, hogy tudjuk, hogy van valami, nem lesz jobb egy régi szitkom. mert ilyen alapon, egy régi szitkom is élvezhető lenne számomra, ha azt gondolom közben, hogy “van valami”. a hatás ugyanaz, egyik alkalommal sem fogom megvárni, hogy mi van és mi az a valami, mert nem érdekel a régi szitkom. ezért is kérdeztem fent, hogy ha mondjuk hawkman és antman szerepelne egy régi szitkom formátumban, az mennyire lenne nézős egy rajongó számára, ha az írás és a megvalósítás is korabeli esztétika szerinti lenne.

(én legutóbb 20 perc után értékeltem egy mozifilmet bele a kukába. mármint nyilván nem a filmet értékeltem, hanem az első 20 percét, amiből tudtam, hogy nem kell látnom a következő 100-at.)

BereményiBonyo - 2021. 02. 05. 14:34

Juj de nagyon rossz ez a sorozat. A Skarlátboszorkány castingja nagyon félre ment ezzel a csúnya nővel. Most néztem meg, hogy 31 éves közben egy jól karbantartott 40-esnek tűnik.

DarkEagle - 2021. 02. 05. 15:10

Winnie: Hawkeye nem Hawkman, utóbbi az DC. :D

BereményiBonyo: Remélem csak ironizálsz. Amúgy neked ez az első Marvel cucc mert Elizabeth Olsen már vagy 6 éve Skarlátboszi. És nyilván kinek mi de szerintem az egyik legszebb nő és baromira nem tűnik 40-ek pont hogy annyinak néz ki amennyi. Nyilván a régies stílus meg a smink öregíthet rajta kicsit de ennyi.

5. rész

Ezt a sorozatot zseniálisan rakták össze és kész. Oké, már írtam hogy elfogult vagyok mert a Marvelben Wanda és Vision kapcsolata nagyjából akkora kedvencem mint Bruce és Selina a DC Comics-nál de basszus sosem gondoltam volna hogy az MCU-ban valaha is látni fogok róluk ennyire jó adaptálást és még csak a sorozat felénél járunk. Már a 4. résznél ugye felvázolták a dolgokat és elég sok dolgot megmagyaráztak és erre most valami brutális módon rápakoltak a heti részben. Nyilván nem azt mondom hogy tudom mi lesz de nagyon arra felé a halad a sztori amire számítok. A sorozat amúgy most vált igazán metává szerintem ezzel a Full House intróval és stílussal. Ugye abban szerepeltek az Olsen ikrek. Azért nem lett volna semmi ha feltűnnek. :D Eddigi kedvenc intróm egyértelműen főleg a családi portrék miatt.

INNENTŐL SPOILERES LEHET!

Durva hogy rengeteg dolog kiderült de mégis egy halom kérdés maradt az 5. rész után főleg az átlag nézőknek hiszen az már 100% ugye hisz Wanda maga ismerte be hogy ő hozta létre ezt a kis buborékot DE ugyanakkor látszik hogy más is van a háttérben lásd a rész végi jelenet. Nagyon úgy fest hogy nem Wanda tervezte meg azt a belépőt. Persze lehet hogy akaratlanul csinálta majd kiderül de szerintem a sorozat igazi gonosza csinálta. Egyébként a készítők hihetetlen milyen jól ugrálnak a sitcomról a drámára és a feszült hangulatra. Ahogy a vége felé jött a szereplő lista közben meg Wandáék vitáztak nagyon durva volt megint kijött mennyire jó színészek. Ahogy az várható volt a srácok gyorsan fognak öregedni és egy ponton majd nyilván megállnak. Az a jelenet mikor Wanda csak úgy kilépett a buborékból szembenézni a SWORD-ös bandával bár nem volt meglepő de nagyon badass volt és félelmetes is kicsit na meg szomorú. Ezért is mondtam hogy a készítők szinte minden erőfeszítés nélkül váltogatják a stílust még a sitcom világon kívül is. És az is látszik hogy senki sem tudja igazán mire képes valóban Wanda még saját maga se nagyon.

A rész legvégére még annyit hogy WOW! 10 év után elérkeztünk oda hogy az X-Men-ek beléptek az MCU-ba és ezzel meg is nyílt a multiverzum. Azért kíváncsi lennék hány olyan MCU rajongó van akik pl nem láttak egy X-Men filmet sem és néztek egy nagyot, hogy ki az a csóka. :D Vagy Darcy módra csak benyögték hogy újracastingolták Pietro-t.

SPOIELER VÉGE!

Szóval összegezve 10 pontos rész volt számomra. Egyszerűen semmibe nem tudnék belekötni.

JKJ - 2021. 02. 05. 15:40

winnie. Én pont ellenkezően látom. Egyáltalán nem TV műsoros a megvalósítás stb. Nézőként pedig nem szabad sorozatként kezelni. El kell dönteni, hogy megnézi az ember és kész. Alapvezően arra reagáltam, hogy valaki azt írta az első rész első 10 perce után kinyomta. Ezt én nem értem, pedig ugyanezt csináltam a Walker-rel. De a kettő nem is igazán összehasonlítható.

A filmekről pedig, nyilván érezheti az ember 20 perc után ha nem jön be neki, de van több példa is, ahol (mint itt is), a kezdeti képsorok azért olyanok, hogy a későbbieknek kontrasztot adjon.

winnie - 2021. 02. 05. 16:08

egy sorozatot és filmet nálam az epizodikus jelleg különböztetni meg, ezért is utalunk mindig arra, egy átívelős sztori esetében, hogy bizonyos esetekben lényegében feldarabolt filmről van szó, és itt az epizodikus felosztás abszolút jelen van, és nem is erőltetetten. más szempontokból hajazhat más műfajra, de ennyi alapján nekem meg sem fordulna a fejemben a filmszerűség. másképp mondjuk egy into the badlands-re is elővehetném ezt. de persze, ha te is az eddigi meghatározásod alapján sorolod, akkor értelemszerűen el kell fogadnom.

(a megnézésről: szerintem sokan eldöntik, hogy megnézik, de ha egyszer unják vagy közömbösek iránta, akkor nem fogják kínozni magukat. ha nagyon akarják, akkor elolvassák miről szól, vagy megnéznek belőle (és feltehetően sokkal jobban élveznek) egy összevágott zanzát, vagy beszállnak a “lényeges” (tudom, tudom…) részekbe (csak tippelek, nem tudok a fejükkel gondolkodni), de senki nem szorul szerintem arra, hogy mindent kipipáljon azért, mert más megteszi.)

DarkEagle - 2021. 02. 05. 16:32

Szerintem azért gondolják azt hogy film szerű a sorozat mert érezhetően filmes a stílusa, gondolok itt a minőségre. De én is egyetértek Winnie-vel mert ez sorozatos stílusra lett tervezve egy komoly átívelő szállal. Mondjuk az már más kérdés hogy szerintem ez nem az a sorozat ahol csak úgy be lehetne ugrani bármelyik résznél ezért sem értek egyet azzal hogy epizódikus lenni. Remélem nem keverem a dolgokat de az epizódikus sorozatok ugye azok “monster of the week” elven működnek tehát bármikor be lehet kapcsolódni mert évadonként általában 3-4 sztori rész van csak. Ez a sorozat szerintem limitált sorozat jellegű amit szintén írt Winnie azok meg ugye végig egy szálra koncentrálnak.

korum - 2021. 02. 05. 17:08

Nézzétek meg az 5. részt gyorsan, mert nem fogtok örülni, ha ezt a spoilert egy véletlen kép, vagy thumbnail a youtube-on még előtte lelövi…

zolij - 2021. 02. 05. 18:08

az 1×05 végi jelenet szó szerint post credits volt, hiszen előtte Wanda betolta a stáblistát. Nagyon meta.

jesustomer - 2021. 02. 05. 19:08

SPOILER:

Én nagyon örülök Evan Petersnek, tök nagy dolog, hogy ő higanyszál, és még ki se lett mondva.
Elvileg Pietro emlékszik wandára de fordírva nem úgy nézett ki ( legalábbis nem úgy).
Basszus ezen a ponton csak tippelni lehet kb mindenről: vízíó él? Pietro most a régi pietro, pietro hogy emlékszik wandára, fordítva miért nem, akkor most wanda irányít mindenkit, (mert ez se lett kimondva), ki agnes igazából, hol van a férje, kik ezek a gyerekek, ki ölte meg a kutyát, ki is Monica igazából (gondolom új marvel kapitány), ezzel most be lett e hozva a multiverzum, másik földről való Pietro, illetve miért jelzett a sziréna Pietro-nál? Kintről hozta be valaki, ez eddig oké, az is ziher, hogy nem wanda, de akkor ki és miért?

DarkEagle - 2021. 02. 05. 19:49

SPOILER!

Vízió nem él ez már kideerült a 4. részben @jesustomer. A mai részben pedig meg is erősítették hiszen Wanda hozta el a SWORD bázisról a szétdarabolt testét. Gondolom ahogy a kecót helyrehozta miután Monicát kivágta úgy állította helyre Víziót is csak ugye feltámasztani nem tudja.

Ami Pietro-t illeti több lehetőség is van. Lehet hogy ez a FOX-os X-Men Pietro de abból ahogy a jelenet lefolyt és így második megnézésre nekem az a gyanúm hogy bár Evan-t hozták át ami amúgy zseniális hiszen még jobban megvezetik a nézőt főleg hogy a haja nem olyan mint az X-Men filmekben volt hanem olyan mint Wanda MCU-s tesójáé, ráadásul ahogy beszél az is tök más mint az X-Men-ből, bár ezt rá lehet fogni a 80-as évekre is talán.

De az is lehet hogy Evant castingolták a főgonosznak vagy annak egy inasának és direkt Pietro külsejét vette fel hogy ezzel is megzavarja Wandát és nagyobb éket verjen Wanda és Vízió közé. Azt nem írom le kikre gondolok, két gonosz jöhet kb csak szóba ha Wandáról van szó de szerintem ez már 1-2 részen belül ki fog derülni. Az hogy a sziréna is bejelzett lehet hogy erre utal hogy valami nagyobb entitás lépett be mert kétlem hogy egy random emberre így bejelzett volna. De az is lehet hogy tényleg a multiverzum nyílt meg és ezért jeleztek a kütyük.

Monicáról tudjuk hogy ki. Ő a kislány a Marvel Kapitányból. De szerintem nem ő lesz új Marvel Kapitány mert az ugyan úgy Brie Larson marad és Monica az anyja nevét fogja felvenni ahogy a képregényekben is.

Ami Agnes-t illeti és a férjét szintén köze lehet a sorozat gonoszához.

SPOILER VÉGE!

Neoprimitiv - 2021. 02. 05. 19:52

@JKJ: én írtam, hogy tíz perc után kiszálltam, de mi ez a butaság, hogy “el kell dönteni, hogy megnézi az ember, és kész”?

Mindent úgy kezdek el nézni, hogy meg akarom nézni. Nincs annyi időm, hogy valami abszurd mazochizmussal olyant kezdjek el, amit juszt sem akarok megnézni. Ha kiszállok akkor az azért van, mert nem tetszik, és itt teljesen mindegy, hogy film vagy sorozat. Filmről is elkapcsolok, sőt a moziból is képes vagyok kijönni, ha úgy érzem, hogy ebből nekem elég.

jesustomer - 2021. 02. 05. 20:22

Neoprimitív:
Én se tennék másként.
Ha szar minek nézzem végig?
Mondjuk általában végig szenvedem az adott részt a sorozatnàl de nem szoktam folytatni utána.
Így lesz az összes dc sorozattal azt hiszem, ezek meg szépen sorban átveszik a helyét.

Neoprimitiv - 2021. 02. 05. 21:25

jesustomer:

általában én is, de itt rájöttem, hogy
a) nem véletlenül nem nézek sitcomot (egyáltalán), idegesít a műfaj és
b) nem vagyok akkora MCU rajongó, hogy pár utalás jelentsen egy fél órán át a szórakozást.

A negyedik részre visszanéztem, az be is jött annyira, hogy most megnéztem az ötödiket is – nagyon gyorsan áttekerve a tiszta sitcom részeket. Tudom, azok sem “tiszta” sitcomok, de remélem, hogy hamarosan el is hagyjuk ezt a kényszerű körítést.

DarkEagle - 2021. 02. 05. 21:27

Oké én is kaszálok általában mindent ami nem fog meg rögtön főleg filmet de azért egy sorozatnál ez más. Ott kell legalább 2-3 rész mire felvázolják rendesen a karaktereket, sztorit stb. Mármint nem országos sorozatokra célzok mert azok faék egyszerűségűek mind. De a limitált sorozatok amik ugye 8-13 részesek ott azért más a helyzet mert direkt úgy vannak megírva hogy lassan épóljenek fel így nem várható el tőle hogy rögtön az 1. részben minden kiderüljön. Pláne egy olyan sorozatnál mint a WandaVision ahol egy 10 éve felépítés alatt levő univerzum része. Ezért is tehették meg Feige-ék hogy nem rohannak sehova mert tudták hogy a többség úgyis ki fog tartani végig már csak azért is mert akkor miről beszélnének? Plusz magához az MCU vonalhoz is elég komolyan kapcsolódik ezzel gyakorlatilag ráerőltetve a nézőt hogy nézzék a sorozatot mert nem feltétlen lesznek akkor képben.

Szerény véleménye maz hogy ha van olyan karakter aki megérdemli hogy szép lassan és rendesen VÉGRE írjanak neki egy remek sztorit az Wanda és Vízió mert eddig magasról letojták őket, főleg Wandát.

kess - 2021. 02. 05. 21:49

Jó a sorozat. Ezek a szitkomjelenetek nálam is átugrósak, de végre nem 3 percesek a részek. Bár ez is csak 30 volt, ha leszedjük a főcímet meg a stáblistát.

Feka - 2021. 02. 05. 23:07

Nekem is döcögősen indult a sorozat. Az elő két rész nagyon alapozás volt. Egyedinek annyira nem éreztem a régi sitcom felállást, mert a fiatalkorom kedvem sitcomja (My Name Is Earl) ezt ellőtte már. Harmadik résztől kicsit tempósabb lett a sorozat. A mai rész vége meg feldobott megint jó sok kérdést. Számomra rég volt olyan sorozat, aminek az új részeit úgy várom mint egy kisgyerek minden héten. Lehet csak én érzem azt, de szerintem itt jobban a Hardcore rajongókat akarják kiszolgálni, nem pedig az átlagos marvel blockbuster közönséget.

SPOILER!

Mi van akkor, ha a multiverzum már létezik, és Strange már utazgatott benne, és ő hozta el az X-man Pietrot? Mondjuk arra nincs magyarázat, hogy Wandat miért ismeri. Bár az is lehet, hogy Strange oktatta ki a dolgok állásáról?

A kopogáskor és a sziréna hangjakor azt hittem, hogy Strange fog jönni. Aztán mikor hátulról mutatták Pietrot, akkor azt hittem, hogy az öreg Kapitány lesz az. :D

Amúgy a csatornán bemászó SWORD ügynökkel mi lett? Nem emlékszem, hogy említették volna az eltünése óta.

SPOILER VÉGE!

DarkEagle - 2021. 02. 06. 00:43

SPOILER!

Amúgy most jut eszembe hogy ha Pietro tényleg Pietro az X-Men filmekből akkor még durvább mert azok a filmek a 80-as években játszódnak. :D Szóval lehet hogy ezért is a 80-as évek sitcomjában hozták be őt így lehet behozni a többieket is majd később. Amivel le is tudnának egy csomó castingot is.

SPOILER VÉGE!

JKJ - 2021. 02. 06. 09:34

Neo: Én úgy érzem, hogy 10 perc kevés megítélni egy nem epizódikus sorozatot. Ezért írtam, hogy nézni kell, hiszen direkt olyan az eleje amilyen.

Azt nem értem, hogy nincs időd, de elkezded és ha tetszik lesz időd…?

jesustomer - 2021. 02. 06. 18:00

De miért nézzek 3 részt azért mert lehet jó lesz?
Még mindig borsódzik a hátam a sitcom jelenetek miatt, ez effektíve nézhetetlen (számomra). Se nem vicces, se nem érdekes.
A vision kiakadást vártam, az ő szála érdekel, ezért nézem már csak a sorozatot, hogy mi lesz vele (él-e, meg fog e halni ha elhagyja a falut stb).
Szerintem csak azért kellett a sitcom körítés, hogy ne az legyen, hogy folyamatosan beszélgetnek és követhetjük végig ahogy dolgoznak lol, akkor legyen sitcom és abból hozzuk ki a karaktereket. Nálam ez nagyon nem vált be, miközben bírom a karaktereket és a történetet.
Várom már mikor hagyjuk el a reality show-t (mert ez kb az) és küzdenek meg egymással/mikor találják meg az ellenséget aki irányítja őket.

csakegysrac - 2021. 02. 06. 18:29

Ideje volt, hogy magára találjon a sorozat, és a 4. rész után az 5.-nek is imádtam minden percét. Mondhatni kifizetődött átszenvedni a pokoli szitkomparádét. Viszont a végén szívesebben láttam volna a vendégszereplő képében Aaron Taylor-Johnsont.

emese - 2021. 02. 07. 05:56

Hétvégi dara lett ebből az 5 részből.

Kisebbség leszek, mert nekem kifejezetten bejön a szitkomos körítés. Nagyon örülök, hogy végre nem az a felállás, hogy van egy szupererős de gagyi gonosz meg a szupererős de gagyin jó szuperemberek, akik gyepálják egymást. Ezt néztük 10 évig, a kövi évszázadban mellőzhetnék a fekete-fehér megközelítést.

Kíváncsi leszek, mit kezdenek ezzel a Pietro dologgal.

Összességében eddig jobb mint vártam (lévén hogy engem sem Vision sem Wanda nem fogott meg a filmekben), kb 8/10.

Yooha - 2021. 02. 07. 07:26

“Lagos!
When you make a mess you didn’t mean to!”
Kísz vagyok! :)

Neoprimitiv - 2021. 02. 07. 09:23

JKJ:

szövegértés, ha kérhetem.
– sehol sem írtam, hogy tíz perc után szoktam kiszállni – ebből volt elegem tíz perc után. Általában legalább a pilotot végignézem, kivéve, ha teljesen emészthetetlennek érzem.

– a te “el kell dönteni és kész” szöveged sugallta azt, mint ha úgy kezdene el valaki nézni valamit, hogy közben már eleve NEM akarja nézni. Erre írtam, hogy ilyen önkínzásra nekem nincs időm.

A Marvel húzott egy merészet és úgy döntött, az MCU fandom elég kiéhezett ahhoz, hogy egy durván 240 perces teljes játékidőből el lehet pocsékolni 90-et. Elég lesz nekik pár – még MCU-ban is inkább hardcore szintű utalás – hogy maradjanak. A többiek meg le vannak sz*va, ennyi néző is elég lesz. Ez úgy tűnik, bejött, innen kezdve a döntésük jó döntés volt.

De ne csináljunk úgy, mint ha ez a struktúra általában működőképes lenne és mentegessünk egy nem-rajongók számára igazából nézhetetlen izét. Úgy főleg, hogy bedobták az általam legjobban utált írói genyóságot is, előre szóltak, hogy majd valami más fog ebből kisülni. Vagyis a néző ne azért nézze, amit lát, hanem azért, amit megígértek neki. Ez a számomra a sorozatírás legalja, mert visszaél azoknak a jóindulatával és hűségével, akik éppen a legjobbat érdemelnék tőle.

torjack - 2021. 02. 07. 12:23

SPOILER!

Nem hiszem, hogy Peters A Fox-os Pietrót játszaná, viselkedésében az MCU Higanyszálra hajazott, Wanda (vagy valaki más…) simán “újraosztotta” a szerepét. Ami sejteti, hogy Wanda azért nem mindenható, a holtak feltámasztása azért nem megy, ugye a kutyát sem élesztette fel. Vízió meg technikailag sosem volt élő.

Inkább tűnik egy Marveles poénnak, hogy pont Peters alakítja.

Jó eddig amúgy, az első 2 részt túl kellett élni, azóta rendben van.

Nem bánnám amúgy, ha nem arra hoznák ki a végét, hogy egy külső gonosz erő irányította Wandát, érdekesebb, ha simán arról van szó, hogy fejben szétesett és elkattant.

punyapapa - 2021. 02. 07. 15:50

Teóriafejtés
Sok helyen Mephistot sejtik a háttérben. Én másképp gondolom, mivel eddig is lazán kezelték a képregényeket a filmesek.
Nekem a tippem az, hogy Agnes valójában Jean Grey, és akkor került át Westwievbe, amikor Wanda uralma alá hajtotta a várost. Nagyerejű telepataként gyorsan átlátta, hogy Wanda annyira megtört, hogy veszélyes a multiverzumra, ezért igyekszik kordában tartani. Ezért hozta el az x-menes Pietrot, hogy elkerülje Wanda összeomlását, mivel az MCUs halott, így azt nem tudja.
Szerintem ez a sztori a Strange 2-ben ér véget, ahol Wanda lesz a főgonosz, és Strange, néhány mutánssal együtt veszi fel a harcot.
Amúgy szerintetek melyik mérnököt hívta Monica? Van olyan tipp, Reed Richardsot hívta.

Neoprimitiv - 2021. 02. 08. 09:49

Az adminokat kérdezem: ha egy könyves sorozatnál teljes joggal elvárható, hogy a könyveket olvasók ne szórják tele a kommenteket a sorozatban még el sem hangzott intimpistáskodásokkal, akkor nem kellene itt is elgondolkozni ezen? Meg a következő másfél tucat Marvel sorozatnál?

Vagy itt nem számít spoilernek a több tucat képregényes komment, olyanok, amelyek az MCU-ban még meg sem jelent dolgokat tárgyalnak? Ld. az előző kommentet: Ki a t*köm az a Mephisto, miért kellene nekem tudni róla? Ha egy sok éve megjelent könyv tabunak számít (mert ez sorozat és nem a könyv, nem mindenki olvasta, stb.), akkor az ilyen miért nem?

Llew - 2021. 02. 08. 10:17

Neo:
Némileg eltér a dolog, mert könyves sztorinál inkább spolier, addig itt annyira szerteágazó az alapanyag, hogy inkább csak teória. Nehéz eldönteni, hogy a háttérben megjelenő dolgok easter eggek vagy tényleges utalások.

Mondjuk kicsit engem is zavar, hogy a hardcore képregényolvasók lassan már a leghétköznapibb dolgok mögé is utalásokat látnak és beillesztik a saját vágyálmaikat megfogalmazó teoóriába. Miközben az eddigi MCU alapján már megtanulhattuk volna, hogy azért elég lazán kezelik az alapanyagot.

Sima sorozatnál azért élvezetesebb a teória gyártás.

DarkEagle - 2021. 02. 08. 14:40

Azért egy könyv adaptáció teljesen más mert ott csak egy lehetőség van míg a képregényes frontons van ezer féle verzió amiből adaptálhatnak. A WandaVision is vagy 10 féle sztoriból adaptál és Feige eddig se csinált 100%-os adaptálást. Egyébként ezért van a spoiler jelzés. Ha valaki azt látja ne olvassa el a kommentet.

Amúgy aki tud angolul annak ajánlom ezt a csatornát. Tökéeltes bemutatja hogy mennyire komplex a sorozat és mennyi utalás van benne és elrejtett dolgok amiket egy átlag néző nem venné észre soha csak ha ezerszer megnézni a részeket mint pl ez a srác is. Mondjuk nekem a fura piros fények feltűntek rögtön. Viszont a rész végi cameo-s dologra hiába gondoltam azt amit uutána mutat a srác azt én se vettem észre. Ez a pasi tuti hogy napi 10x megnézi a részeket. :D

A videó képregényes dolgokat is tartalmaz szóval spoileres is lehet a jövőre nézve ha valami bejön belőle. Ideírom ha már Neo panaszkodott emiatt.

https://www.youtube.com/watch?v=ti6hFaPfYY4&t=10s

Neoprimitiv - 2021. 02. 08. 16:07

Llew: Nagyon nem vagyok spoiler-freak, de szerintem egy konkrét, megjelent történetre alapuló “teóriát” elég nehéz nem spoilernek nevezni.

Rendszeresen visszatérő téma feldolgozásoknál, hogy mennyire kell önmagában, a forrás ismerete nélkül megélnie a sorozatnak és mindig az a konklúzió, hogy maximálisan. Akkor jó lenne, ha nem “ki-tud-többet-a-Marvel-képregényekről” lenne a kibeszélő, hanem megmaradna annál amit és amennyit látunk. Ezért is írtam, hogy lehet, hogy kellene egy generál Marvel-képregényes topic, mert jönni fog még egy csomó sorozat, ezek kapcsolódnak egymáshoz is, miközben egyáltalán nem biztos, hogy valaki mindet nézni akarja, stb.

tudom, ne olvasson az ember kibeszélőt…

winnie - 2021. 02. 08. 21:06

Neoprimitiv: szerintem túlságosan szabadon kezelik a képregényeket, de ennek ellenére sok képregényre vonatkozó kommentet nem szoktam kiengedni, ami random dobál be neveket meg ilyesmi, csak itt annyira nem vagyok képben, hogy tudjam mindenről, hogy törölni kell vagy sem, mert nem tudom, hogy ki szerepel és ki nem.

nyilván szerintem is az lenne ideális, ha nem villogna senki namedroppinggal, vannak annak megfelelői fórumai.

Neoprimitiv - 2021. 02. 09. 08:03

winnie: köszi, én ugye csak a maradékot látom, azt, hogy közben mennyit szedtetek már ki, azt nem!

Viszont komolyan úgy gondolom, hogy ha beindulnak az egymáshoz és az MCU-hoz is kapcsolódó sorozataik, akkor kellene egy külön Marvel komment szekció. Különben elkerülhetetlen lesz az össze-vissza spoilerezés teória címén. Ami a fanoknak persze óriási buli (naná, ezért építették fel az egész MCU univerzumot és ezért adják le évekre előre, hogy még kiket hoznak be a vászonra), de aki csak a sorozatot akarja nézni, annak egy idő után idegesítő.

DarkEagle: éppen erről van szó, hogy piszok módon nem érdekel az ezer lehetséges opció. Én egy opciót nézek, azt, ami a tévében van. Nem vagyok kíváncsi arra, hogy aki Pókemberes párnán alszik és Amerika Kapitányos bugyit hord, az az 1948-as hatodik füzet alapján kit képzel bele a folytatásba.

winnie - 2021. 02. 09. 08:24

“éppen erről van szó, hogy piszok módon nem érdekel az ezer lehetséges opció”

Igen, ez a fura, hogy van, aki ezt nem érti meg. mert igazából ezek a kommentek arról szólnak, hogy “ÉN tudom ezt meg ezt meg azt és ÉN… ÉN… ÉN… ÉN…”. biztos van a neten olyan oldal, ahol ilyesmivel foglalkoznak, csak mivel ott mindenki pontosan tud ilyesmiket, nem lehet kitűnni. igazából nem is ez a gond, hanem az, aki csak csőben lát dolgokat, egy nagyon szűk részével van tisztában a spektrumnak, az a saját szűk buborékát sokkal univerzálisabbnak fogja hinni, holott az csak egy apró buborék.

vissza a témára.

Neoprimitiv - 2021. 02. 09. 14:47

winnie: köszönöm!

Montag - 2021. 02. 10. 13:25

Az 5. epizódot végig birtam nézni egy ültő helyemben. Nagy dolog ez, mert a korábbiaknak vagy többször kellett nekifutnom, mert 5 perc után öngyilkossági gondolataim támadtak, vagy végig kellett pörgetnem, annyira érdektelen és kinos volt az egész. Most már van értelmezhető történet, nem csak a sehová sem vezető debilitás megy. Ha a konzerv röhögést, meg a klisés párbeszédeket is elfelejtenék végre, talán egészen nézhetővé válna. Kár, hogy az évad felét elfecsérelték. Ha folytatódik a felpörgés üteme, talán a végére megbocsátok a Marvelnek. De újra nézni nem fogom, azért nagyon komolyan fizetniük kellene.

JKJ - 2021. 02. 12. 13:06

Neo.

Nem tudom értelmezni amiket írsz. Ha nem érdekel a MCU, akkor ezt miért nézed? Ha nem élvezed, akkor miért nézed? Miért kell előre eldönteni, hogy nem lesz jó a vége után sem? Nagyon túlgondolkodod ezt a témát. Főleg, hogy nem is vagy “rajongó”. Ha élvezed a szenvedést, akkor legalább ne azt írd, hogy ez neked nem tetszik…

DarkEagle - 2021. 02. 12. 19:30

Nagyon para volt a 6. rész. Ez a sorozat egyre job és jobb lesz ahogy haladunk előre. A “Már megint Malcolm” intró zseniális volt. :D És szerencsére Vízió sem nullázódott le hanem folytatódd kvázi a rész. Innen már gondolom akkor nem fog semmit resetelni Wanda, legalábbis ami a főszereplőket illeti. A gyerekek nagyon jók és végre megvannak a képességeik. Képregény rajongóként annyira jó volt látni ezeket az oldschool képregényes ruhákat amiket viseltek. Hatalmas pacsi érte a készítőknek. És Peitro karakterét is szépen árnyalták azzal hogy néha ilyen néha olyan hogy jól megkeverják a nézőket, ugyan így Agnes-szel egyébként. az hogy Wanda látta Peitro szétlőtt hulláját szerintem jól mutatja hogy Wanda kezd szétesni hiszen az se tűnt fel neki hogy Vízió kezd szétesni, szószerint a túloldalon. Ami azt is bizonyítja hogy Wanda rakta őt össze de nem igazából hiszen akkor a valóságban nem esett volna szét. Amitől az egész csak még szomorúbb volt.

Billy nagyon fontos lesz szerintem a jövőben tekintve hogy ugyan azok a képességei mint az anyjának.

Jövőhéten annyit szeretnék hogy jöjjön egy 2 Broke Girls utalás. :D

Neoprimitiv - 2021. 02. 12. 21:53

JKJ

Nézd, mivel komoly munkával sikerült pont az ellenkezőjét összeraknod annak, mint amit írtam (gyakorlatilag minden egyes ponton, ami azért teljesítmény), szerintem zárjuk ezt le.

krigin - 2021. 02. 19. 10:02

Lehet az utolsó kettő rész lesz csak hosszú, mert a mostani is csak 34 perc….

winnie - 2021. 02. 19. 10:34

hahh, pedig!

Bikuci - 2021. 02. 19. 12:29

Én még remélem, hogy a mainál nagyobb fordulat is lesz, ez még kevés.

korum - 2021. 02. 19. 13:08

Van egy rövid végefőcím utáni jelenet, az animáció után… hátha valaki nem jut el oda…

korum - 2021. 02. 19. 13:08

Amúgy jó volt a rész végi fordulat zenei aláfestése a flashbackekkel :)

Hádész - 2021. 02. 19. 17:20

Most komolyan az volt a fordulat, ami amúgy is 99%-ban gyanítható volt, semmi több? Az utolsó két részben illene már magasabb fokozatra kapcsolni.

DarkEagle - 2021. 02. 19. 17:51

Nyilván aki ismeri a képregényeket vagy csak utánajárt pár dolognak mert nem zavarják a spoilerek pl azokat nem érte meglepetésként egyik ma történt esemény, pl Agnes-el vagy épp Monica-val kapcsolatos dolgok. Egyébként tuti hogy nem ez lesz a legnagyobb fordulat ami ma láttatok hiszen Feige egy hatalmas MCU harcot igért a sorozat végére és erősen kétlem hogy a rész végén bemutatkozó karakterrel fognak harcolni. Eléggé kiforgatnák akkor a sztorit.

Amúgy szerintem eddig ez volt a legátlgaosabb rész. Persze tetszett meg minden és Elizabeth Olsen egyszerűen zseniálisan hozza a szerepet és Darcy és Vision is remek párost alkotnak de nekem a régebbi sitcom stílusok pl jobban bejöttek hiszen ezt új stílust már jobban ismerem szóval nem volt új hatása számomra. Viszont tényleg remekül megoldották ami nem meglepő.

A mai résszel szinte már 100%-ig tudom ki is valójában a kamu Peitro. Nyilván nem mondom el kire gondolok mert nem akarom mások szórakozását ellőni de igazából már a 2. részben utaltak rá Agnes nyuszija révén. Annak azért örülök hogy Agnes kiléte az akire gondoltam mert nagyon sok jó sztorit lehet majd ebből kihozni. Nyilván nem a következő két részben inkább majd a jövőben.

DarkEagle - 2021. 02. 21. 00:42

Újabb remek elemző videó New Rockstars-tól. Csak azok nézzék akiket nem zavarnak a spoilerek és látták a részt is. Hihetetlen mennyi elrejtett infó van a sorozatban. :D

https://www.youtube.com/watch?v=7_qsV3wUKiU

CrashBoostZoom - 2021. 02. 26. 22:00

@winnie

Számtalan egyéb franchise-hoz és más sok éves múltal rendelkező dologba belekóstoltam már szóval bizvást állíthatom, hogy tudom milyen. Elenyésző kisebbségben vannak azok akik nulla háttértudás mellett huzamosabb ideig kitartanának vagy élveznek ilyen sorozatokat. Egyszerűen nem nekik szól, ez van. Aki pedig ennek ellenére nézi az szerintem hagyja abba mert a tartalom nagy része elszáll mellette. Elégszer láttam ezt már és tapasztaltam ezért is nem kezdek bele soha többé semmilyen olyan dolog nézésébe ahol több évnyi dolgon kellene átrágnom magam, hogy elérjek arra a szintre, hogy maximálisan megértsem az éppen aktuális felállást. Ráadásul fene se akar még kutatómunkát végezni minden egyes rész után, hogy válaszokat kapjon az esetleges visszautalásokra a múltra és/vagy karakterekre.

Van az a szint ami után már egyszerűen nem éri meg belekezdeni valamibe ha úgy akarod élvezni ahogyan a készítők azt megálmodták.

Neoprimitiv - 2021. 02. 26. 22:04

CrashBoostZoom: “Aki pedig ennek ellenére nézi az szerintem hagyja abba mert a tartalom nagy része elszáll mellette.”

Hát ennél butább, sznobabb beszólásra nem emlékszem, amióta a junkiet olvasom. Van valami kötelező “Így KELL élvezned a sorozatot” engedély? Had döntsem már el, hogy ha egyszer nekem úgy tetszik, ahogy van, annyi tudással, amennyi van, akkor akarom-e nézni!

“ha úgy akarod élvezni ahogyan a készítők azt megálmodták.”
Miért kellene úgy élveznem? A Queen’s Gambit sakkjátszmáit szarrá elemezték a profik, a készítők is törekedtek, arra, hogy sakk szempontból is hiteles legyen. Ettől még a számomra, nullához tartó sakk tudással is élmény volt. Az Agents of Shieldset nagyon szerettem a hibái dacára is, pedig egy árva büdös Marvel képregény nem volt soha a kezemben és az előtte kijött filmeket is csak utána néztem meg. Nem azért, mert a sorozat nem volt jó nélkülük, hanem mert kíváncsi lettem rá.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz