login |

Új magyar audio sci-fi sorozat indul

2021. 01. 15. 19:00 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: az év híre, hazai termék, hírek, magyar hírek, websorozat,

A klasszikus sorozatok mellett manapság (megint) egyre nagyobb teret nyernek az audiosorozatok (szerializált podcastek, hangjátékok, ahogy tetszik), nem csak a true crime dokus műfajban, hanem profi közreműködők révén a fiktív szkripteltben is. Ráadásul amellett, hogy nem egy több milliós tábort állít maga mellé, egyre több podcast alapján készítenek “normál”, szkriptelt sorozatot is, elég a Homecoming-ra, a Limetown-ra, a Dirty John-ra vagy a Lore-ra gondolni.

Ebből is látszik, hogy milyen jó ugródeszka lehet íróknak a műfaj, s bár minden bizonnyal akadtak már hasonló próbálkozások, most egy komolyabb projektről is beszámolhatunk. Egy sci-firől van szó, aminek a címe Odabenn, mi pedig az egyik készítővel, Nagy Borús Leventével (alias Ingorion, aki a Junkie-n és Twitteren is aktívkodik) beszélgettünk el a szériáról. (A neve talán ismerős lehet, tavaly mesélt arról, hogy milyennek látja a hazai sorozatos viszonyokat feltörekvő szakmabeliként.)

Egy író esetében elég merész dolog Magyarországon scifi-sorozat készítésébe vágnia a fejszéjét.

Ezzel egyetértek, de az ember ambiciózus akar lenni. Viszont az Odabenn nem szimplán egy sorozat, illetve dialógok, esetleg narrációk egymásutánisága, hanem valóban egy hangjáték (mi így nevezzük), ami a párbeszéd és a különböző akusztikus hatáselemek használatát ötvözve repíti el a hallgatót egy posztapokaliptikus világba.

Nyilván mindenkit leginkább a sztori érdekel. Erről mit árulhatsz el?

A történet a (nem is olyan) távoli jövőben játszódik, amikor is a meddőség egyre növekvő aránya, valamint különböző természeti kataklizmák miatt a Föld egyszerűen élhetetlenné válik. A leggazdagabbak, legbefolyásosabbak és legjobb génállománnyal bírók menekülőre fogják, benépesítik az egész Naprendszert. Ezzel a döntésükkel az emberiség legnagyobb részét a sorsára hagyják, de ha ez nem lenne elég, még évtizedekkel később is visszajárnak az időközben hatalmas kalandparkká vált Földre, ahol technikai fejlettségüknek hála azt csinálnak az ott élőkkel, amit csak akarnak.

A callistói nagykövet fia, Athias, akaratán kívül az éhes szörnyekkel (amiket a sorozat univerzumán belül abszorboknak hívnak) és vérszomjas törzsekkel teli kék bolygón ragad, ahol szembesülnie kell saját fajtája kegyetlenségével, és közben mindent meg kell tennie a túlélésért – ehhez pedig a segítség a lehető legváratlanabb formában érkezik a számára.

Az Odabenn tehát az ő történetét meséli el egy olyan embertelen világban, ahol – lézerfegyverek ide vagy oda – irtózatosan nehéz embernek maradni.

Nyilván mindenki eredeti akar alkotni, de a potenciális nézők, illetve hallgatók figyelmét mégiscsak pár hívószóval, vagyis -címmel lehet leginkább felkelteni. Milyen sorozatokhoz hasonlítanád leginkább az Odabennt, akár hangulatában, akár történeti vonásaiban?

Mivel mi is nagy sci-fi rajongók vagyunk, ezért szándékunk szerint olyan megkerülhetetlen műfaji alapműveket fog megidézni, mint a Last of Us címre hallgató videójáték, vagy például a Westworld.

Mindenképp profi színészekkel akartátok tető alá hozni a projektet. Kikkel dolgoztatok együtt?

A pilot felvételében részt vett Peller Anna, Rácz Zsuzsanna, Laurinyecz Réka, Köleséri Sándor, Nagy Sándor és Bodor Géza. És mellettük olyan feltörekvő, fiatal tehetségek is kölcsönözték hangjukat karaktereknek, mint Engel-Iván Lili Rebeka vagy Ács Balázs.

Triviális megállapítás, de minden pénzbe kerül. Hogy tervezitek finanszírozni a sorozatot?

Mivel a hangjáték hazánkban még nem egy meghonosodott történetmesélési forma, a premiert követően a közösségi finanszírozás adta lehetőségekre támaszkodva szeretnénk tető alá hozni a tervezett első évad maradék hét részét. Mely szezont a későbbiekben további felvonások is követhetnek természetesen, ha minden a tervek szerint alakul.

Mikor számíthatunk a premierre?

A széria első része január 21-én válik elérhetővé a Spotify, az iTunes, a SoundCloud és a YouTube felületein.

Egyéb elérhetőségeitek vannak?

Persze. Mondhatni mindenhol ott vagyunk: Patreon, Facebook, Twitter, Instagram. És persze weboldalunk is van.

9 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2021. 01. 15. 21:11

Orson Welles-nek bejött… :)

Azzal egy picit vitatkoznék, hogy “a hangjáték hazánkban még nem egy meghonosodott történetmesélési forma”.

Régen a magyar rádiók rengeteg ilyen műsort adtak, és sok küzülük ma is emlékezetes. Ilyen volt a pl. a Szabó család, de nagyon szerettük Rejtő Jenő és Jókai Mór ilyen formában feldolgozott könyveit is. Az Elveszett cirkáló, amit Molnár Piroska narrált, zseniális volt. :)

Én szeretem a műfajt, úgyhogy sok sikert kívánok ehhez a vállalkozáshoz! :)

winnie - 2021. 01. 15. 21:14

erre akartam utalni az elején a zárójeles meginttel, meg welles-re. egy ideje eléggé háttérbe szorult, prdig elég mainstream volt.

Csillagvadasz2 - 2021. 01. 15. 21:25

Számomra a hangjáték egyenlő volt a hangoskönyvvel, de mikor megláttam a Sandman hangjáték gárdáját, nem tudtam nem belehallgatni. Meg hát képregényről volt szó, amit nem lehet egyszerűen felolvasni. Hát tanulságos élmény volt a műfajról. :) Jöhet az Odabenn!

Necridus - 2021. 01. 15. 21:29

nem vagyok nagy podcast/hangjáték fogyasztó, de Twitteren már többször belefutottam ebbe, és ezt nagyon várom!

alvering - 2021. 01. 16. 01:54

Ha már Magyarország, sci-fi és audio/rádió, akkor a Szíriusz kapitányt említsük meg!:)

Sigismundus - 2021. 01. 16. 11:06

Sok sikert, tényleg merész, de ígéretes.

Magyar hangjátékok múltjához említsük meg a Daráló című ifjúsági sorozatot. Én ugyan csak hallottam utólag róla, de állítólag nagyon népszerű volt.

Ronaldo - 2021. 01. 16. 12:23

alvering: Ja ja. Gyerekkoromban ezerszer elolvastam a Szíriusz könyveket, meg a rádióban is rendszeresen hallgattam. Épp most kezdtem újra hallgatni youtube-on, meló közben tök jó. Szerencsére fent van az összes rész.

alpacino - 2021. 01. 17. 12:31

Magyarországon az elmúlt kb. 90 évben körülbelül 20ezer hang-, rádiójáték (évi 200-300) készült…szóval van hagyománya. Az igaz viszont, hogy mostanában ( 10-15 éve) nagyon kevés az ilyen próbálkozás, szóval hajrá!

Ingorion - 2021. 01. 17. 19:05

Köszönjük mindenkinek a bíztató szavakat, jó látni, hogy szép számmal vannak olyanok, akiknek nem idegen ez a műfaj – csak remélni tudom, hogy betalál nálatok az Odabenn, és sikerül kilépnünk legalább annyira a “régi nagyok” árnyékából, hogy élvezni tudjátok a mi projektünket :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz