login |

A Discovery of Witches: vége a 2. évadnak – írta Zsuzsi

2021. 01. 17. 21:30 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A kezdés után nem lepett meg, de imádtam minden percét A boszorkányok elveszett könyve folytatásának. A második szezon simán megéri a 8/10 pontos értékelést.

A sorozat ott folytatódott, ahol annak idején az első szezon véget ért. És itt nem csak arra gondolok, hogy a sztoriban nem volt “időugrás” – csak előre kiszámolt időutazás, hanem hogy gyakorlatilag a 3 éves kihagyás után is ugyanazt a színvonalat, hangulatot hozták.

A második évad a középkori London és a jelenkori London-Velence-Sept Tour tengely mentén került felépítésre hűen az eredettörténethez, amely egyéb Deborah Harkness tollából született és az Éjszaka árnyai címet viseli.

Nem véletlenül, mert ezúttal is Matthew és Diana szála áll leginkább a középpontban az összes történés közül. Gyakorlatilag a vámpír régi életébe csöppenünk, ahol rövidesen sokkal többet tudunk meg róla és arról, hogy milyen összetett személyiség is ő. Diana is hatalmas változásokon megy keresztül, mind jellemben, mind boszorkányként.

Mindeközben pedig a jelenben hátrahagyott csapat is különféle kalandokba keveredik, és újabb konfliktusok is keletkeznek, melyekről ordít, hogy megoldásuk a szerelmesek nélkül nem fog menni, így hamarosan vissza kell térniük. Beszéljünk egy kicsit spoileresen a tovább mögött arról, hogy mi minden történt ebben az évadban.

Nem méltatom tovább a képi megvalósításokat, de azt azért meg kell jegyeznem, hogy nem csak a 2×01 megoldásai nyűgöztek le, hanem az összes, legyen szó ruhákról, kastélyokról, házakról, varázslatról, lényekről, könyvekről. Ennek rendkívül nagy a hozzáadott értéke a történethez. Kiemelném még a színészi játékot is, ami szintén egyforma minőségű, nincs gyenge láncszem, még a pár pillanatra feltűnő, egy-egy mondatos mellékszereplők, vagy a csendben álldogáló statiszták között sem.

Ez a szezon közelebb hozta hozzánk Matthew-t, aki a kor szelleme és akkori énje miatt kicsit sötétebb és vadabb volt, de legalább annyira befolyásos, mint amilyennek elképzeltük. A titokzatos angol történelmi alak bőrébe bújt, ő volt Matthew Roydon, akiről a korabeli krónikák létezésén és egy versén kívül szinte semmit nem őriztek meg. Az éjszaka iskolájának tagja volt Christopher Marlowe költővel együtt, akinek alakja önmagában is romantikus és tragikus szerepért kiált, és itt aztán a férfiakat kedvelő, verseit és elbeszéléseit soha nem elég tökéletesnek tartó, meg nem értett, túlontúl ragaszkodó zseniként és persze démonként tökéletes katalizátora volt az eseményeknek.

Diana végül megtalálta a kor legnagyobb boszorkányát Goody Alsop személyében, aki megjövendölte a lány érkezését, és segítségére volt abban, hogy a szövők majdnem minden varázslatát megtanulja.

Külön kedvenc volt Gallowglass, aki Matthew fogadott testvéreként hű kísérőjük és segítőjük volt az utazásuk során, és aki remélhetőleg a jövőben is visszatér, hogy segítse őket.

Diana és Matthew csodás kis családot teremtett az 1590-es években, befogadták Jack-et, az árva tolvajt, akit saját fiúkként szerettek és neveltek, és aki miatt megváltoztatták a múltat. Ugyanis Diana édesapja is feltűnt egy rész erejéig, mint gyakorlott időutazó, és jó néhány dolgot felfedett nekik, mégis milyen módon kell végrehajtani az időutazásokat, és milyen hatással vannak cselekedeteikkel a saját korukra.

Nagyon jó volt látni Ysabeau szerelmét, Philippe de Clermontot is, és a szerepben az egy epizód erejéig sziporkázott James Puferoy. Az a epizód több szempontból is nagyon erős volt, de leginkább az érzelmekre hatott, hiszen megadatott vámpírunknak az, ami miatt évtizedek óta gyötörte a lelkiismeret, és amire vágyott is, a megbocsátás és a búcsú az apjától.

Mindeközben otthon Marcus, Ysabeau, Sarah és Emily mindent megtettek, hogy Dianaék nyomait eltüntessék az időből, és felkészüljenek a visszatérésükre, hogy a felvehessék a harcot a Szövetséggel. Sophie és Nathaniel gyermeke megszületett, és a kiscsaj a démonszülők ellenére tényleg boszorkány lett, amivel újabb céltábla került a kis csapatra. Összezártak, hogy megvédjék egymást, és hogy megőrizzék a szerelmesek időutazásos titkát.

Ugyanakkor ez nem ment egyszerűen, mert Marcus identitásválságba került a Szent Lázár Lovagrend nagymesteri címének terhe miatt, ebben Baldwin csak erősítette. Talán a nem várt szerelem kisegíti ebből, de Phoebe feltűnése is összezavarta őt.

Megtudtuk, hogy nem minden vámpír olyan hideg és összeszedett, bizony néhányban tombol a vérszomj, és bár azt hitték évszázadokkal korábban megölték az összes erre hajlamos egyedet, most egy mégis szedi az áldozatait Angliában, és ahogy szinte minden súlyos és sötét dologhoz, a de Clermont klánnak ehhez is köze van.

Persze az ellenfelek, Gerbert és Peter Knox sem voltak restek, de az ő szálukon különösebb előremozdulás nem történt, de nem is történhetett, hiszen akit és amit akartak, abban a korban éppen nem volt elérhető. Satuból sem láttunk sokat, elvonult tanulni ő is, hogy erejét növelje, és kitapasztalja, hogy mi is rejlik benne valójában.

Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon az Élet Könyvét sikerült-e megszerezni, és persze nagy kalandok árán, amihez I. Erzsébet királynőnek és II. Rudolf császárnak is köze volt, igen, de persze némi csalódást jelentett, hogy nem jutottak vele semmire, mert az a könyv nem rendelkezett azokkal a tulajdonságokkal, mint a jelenben. Így bár titkait próbálták megfejteni, de megoldáshoz nem jutottak belőle, ami a varázslények gyorsléptékű kihalását megakadályozná, ráadásul Diana apjának útmutatása alapján a múltban is kellett hagyniuk a kötet, így az egyik céljuk, amiért érkeztek, bizony megvalósítatlan maradt.

Így hőseink a visszatérés mellett döntöttek, és arra, ami várja őket, egyáltalán nincsenek felkészülve. Sept Tourban nemcsak egy új célokkal felruházott lovagrend és egy színes, emberekből, démonokból, vámpírokból és boszorkányokból álló társaság várja őket, de a felgyülemlett problémákon kívül egy szeretett személy elvesztésének feldolgozása is előttük áll.

Remélem, hamarosan jön a harmadik szezon (ősszel kezdték el forgatni), mert azonnal folytatni akarom, és már most azon töröm a fejem, hogy mikor nézem meg egyben a két évadot. A könyvesek persze háboroghatnak néhány dramaturgiai változtatáson, de a történetvezetés szinte teljesen megegyezett a könyvvel. Egy szó, mint száz, nézni akarom még, és remélem Marcus könyvének feldolgozását is tervezik.

9 hozzászólás Ne habozz!

e-batta - 2021. 01. 17. 23:26

Nekem főleg Matthew Goode játéka tetszett nagyon, egyre összetettebb a szerepében, itt már ugye alakított nagyon elszabadult (vértébolyban fetrengő) alakot is, illetve zseniális volt a királynő előtt nüansznyi kis jelekkel, simulékony mondatokkal, diplomatikus távolságtartással a maga javára fordítani a dolgokat (holott előtte még nagyon úgy festett, hogy a fejét veszik).
Teresa Palmernek pedig jót tett a gyerekszülés, lehámlott róla a kislányos attitűd, ki is kerekedett, de ez az asszonyi báj most nagyon jól jött neki az Erzsébet-kori ruhákhoz.
Egy-két trükk pedig igazán jól sikerült, a madárberkenye, Corra a tűzsárkány (bár nála hiányoltam a tényleges szerepét, a könyv szerint sokkal több jelenet jut neki) vagy például amikor kinyílik az Élet Könyve és megmutatja magát.
Viszont London madártávlatból siralmas volt, azt nagyon gyorsan el kellett volna felejteni, mint vágóképet.

viorica6 - 2021. 01. 18. 13:21

Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a sorozatról. Hihetetlenül jó a cselekmény, a szereplők előtt le a kalappal, a történelmi London megjelenítése is hihetetlenül sikerült. Muszáj volt önmegtartóztatnom és csak két részt nézni naponta, mert olyan hamar elfogyott így is, pedig annnyira vártam. Magasan túlszárnyalta a könyvet, ami számomra elég vontatott volt. Nagyon örültem, hogy az új évadban a mellékszereplőknek kevesebb screen time jutott, az első évadban túl sok időt loptak (pl. Satu).
Teresa P. és Matthew G. (úristen, még mindig mekkora, hogy Matthew nevű színészt találtak!!) ha lehet még jobb volt, mint eddig, mintha ki sem hagytak volna több mint 1 ( talán 2??) évet Teresa babája miatt… Aki amúgy hihetetlen formában van ahhoz képest…
Ó, Philipp, a színész tökéletes megformálója volt az arrogáns f.nak tűnő apának, akiről végül kiderül, hogy egy nagyszerű ember és a legnagyobb támogatójuk az útjuk során.
SPOILER… (a könyvek alapján)
Annyira vártam, hogy a búcsúzáskor Diana mondja Philippnek, hogy ott lesz vele a legsötétebb időkben! Azt hiszem ez az egyetlen csalódásom, amit a könyvből át kellett volna venniük, de nem tették…
Marcus és Phoebe története sokkal kevésbé érdekelt, mint a főszereplőké, de gondolom előkészítik a légkört, hogy a 4. részből is legyen sorozat…
Nagyon várom a következő évadot!

Zita - 2021. 01. 18. 18:50

Csak azt sajnálom, hogy 10 részbe nem sok minden fért bele, nagyon le kellett csupaszítani a sztorit. Míg az 1.évad cca 600 oldalnyi történést dolgozott fel, a 2.évafnak fel vokt adva a lecke, mert a 2.könyv 1148 oldalas. Sok-sok mi den kimaradt. De ha nem olvasta valaki a könyveket, nem lesz hiányérzete. Aki viszont olvasta, az így járt. Talán a 3.évad… ott a könyv szintén cca 600 oldalas, talán mindent el tudnak mesélni. 7/10 a 2.évad nekem.

e-batta - 2021. 01. 18. 19:59

@Zita
Én mindhárom könyvet elektronikusan olvastam (azonos betűtípus, betűméret és sorköztávolság) a három könyv közel azonos hosszúságú volt. Nem láttam a második könyvet, de szerintem vagy nagyobb betűkkel, vagy nagyobb sorköztávolsággal nyomtatták és ezért lett sokkal több az oldalszám.
1. könyv: 693 oldal (191 479 szó)
2. könyv: 742 oldal (182 600 szó)
3. könyv: 687 oldal (mivel ez pdf a szavak számát nem jeleníti meg)

Zsuzsi - 2021. 01. 18. 20:56

Nekem nyomtatva van meg mind. Az első 695 oldal, a második 670, a harmadik pedig 573. Mind a Cartaphilus Könyvkiadótól. Nem tudom, ez az 1200 oldal milyen kiadásban lehet.

Nem most olvastam a második könyvet, 2019-ben, de nekem nem volt hiányérzetem egyáltalán. Sőt, még jobban kidolgozottnak véltem a jelenkori eseményeket. Például a könyvben Pheobe és Marcus egyáltalán nem érintett meg, de most sokkalta inkább, bár ez jórészt a fiatalembernek (Edward Bluemel)köszönhető, és annak, ahogy megszemélyesítette Marcust.

kahlan - 2021. 01. 20. 12:42

Nekem ez az évad nem jött be annyira, mint az első, de kíváncsian várom a 3.évadot. Viszont ilyen cliffhangerekkel zárni… annak ellenére, hogy kevésbé kötött le, így a végére már nagyon várom, hogy mi fog történni, főleg, hogy végre visszatérnek a jelenbe.
Na és a kedvenc jelenetem, amikor Matthew elmondja Erzsébet királynőnek a jövőjét, hát az nagyon hatásos lett, vissza is tekertem. A királynő, ahogy egy unszimpatikus, gonoszkodó uralkodóból átlényegül és megbékél a végére..
Viszont nem olvastam a könyveket, és még mindig nem sikerült rájönnöm, hogy a démonoknak mi a képességük? Így a sorozat alapján átlagos embereknek tűnnek.

e-batta - 2021. 01. 21. 11:42

@kahlan:

A könyvek szerint a démonok átlagon felüli kreativitásukkal különböznek az emberektől, ettől ők amolyan művészlelkeknek számítanak. Önfejűek, lobbanékonyak, ezermesterek, zsenik és csodabogarak.
A köztudatban lévő, eredeti démoni tulajdonságokat (foszforeszkáló szem és gonoszság) viszont ez a könyvsorozat teljes egészében hanyagolta, csak annyira gonoszak, amennyire más fajok is, viszont jópár ismert embert nevez meg démonnak (a legismertebb Christopher Marlowe).

sorozat/gyilkos - 2021. 01. 31. 15:28

Elképesztően fura anyag ez. Nagyszabású, igényes díszletekkel, sok kültéri helyszínnel, minőségi vizuális világgal (a százszor bevágott középkori london látkép rendereléssel azért molyolhattak volna még). Vegyes, de sok kifejezetten minőségi színészi alakítással. Van íve, van tétje, ott a titokzatos nagy mindent felforgató cél, amire kíváncsi leszel.

De az anyag kivitelezése, hát hogy is mondjam. Az egy romantikus vámpírponyva, és még csak nem is a legmagasabb polcról. Vannak egészen jó pillanatai(erzsébet jövőbe látása pl. ilyen), de közben hemzseg az olyan helyzetektől, amikor keresed a kandikamerát, hogy ez komoly e és van amikor hangosan felnevetsz rajta, akkor is, ha már régen mesének nézed.
(a kedves vámpírpapa, aki az egyik részben még évezredes genocídiumot irányít, a másikban meg már a leghumanistább lény, aki valaha született).

Gyakran szekunder szégyenem volt attól, hogy nézem, de közben meg érdekel a vége.

Florabell - 2021. 06. 06. 22:43

Nagyon jó volt, tartotta az előző èvad színvonalát. A látvány gyönyörű volt, bár a Londonos látkèpet tènyleg elhagyhatták volna, annyira kirítt az egèszből. A törtènet nem annyira haladt előre, de cserèbe igazán megható pillanatoknak lehettünk tanúi ès Diana is kèszenáll a küldetèsre. A befejező jelenet elèg semmilyen volt, bár lehet èn vagyok èrzèketlen, mindenesetre így is tűkön ülve várom a következő èvadot, hiszen a tetőpont előtt 1 perccel hagyták abba vègletekig fokozva a hangulatot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz