login |

The Rookie: kezdett a 3. évad – írta Spyblat

2021. 01. 17. 20:00 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Mindig hangoztatom, hogy Az újonc igazából egy középszerű sorozat, de annak jó.

Nem is csoda, hogy tele vagyok hasonló országos szériákkal, mert baromi jól jönnek, amikor csak fél szemmel akarok nézni valamit. Az élet úgy hozta, hogy ilyen alkalom egyre kevesebbszer van már nálam, így idén kettőt is kaszáltam (Magnum, MacGyver, ég veletek!), pedig nagyon nehezen veszem rá magam ilyesmire. Valószínűleg a The Rookie is erre a sorsra jutott volna, ha nem úgy fejezik be az előző évadot, ahogy.

Ahogy human is írta, a The Rookie továbbra is tipikus országos sorozat, annak minden gyermekbetegségével. Nem a komolyabb darabok rajongóinak készült, ide bármikor vissza lehet csatlakozni, ha valaki kimaradna néhány körből. Ám, mivel én nem szeretek így nézni semmit, úgy voltam vele, hogy kíváncsi vagyok miképp oldják fel a kialakult helyzetet, aztán eldöntöm, hogy maradok-e.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Szóval Nolan-t felültették. Rá nézve terhelő bizonyítékokat helyeztek el a lakásán és a rendőrök gyakorlatilag már az ajtaján dörömbölnek.

Itt vesszük fel a fonalat. Nolan okos, tudja, ha bejönnek a kollégák, neki reszeltek. Így annyi haladékot nyer, amíg a kint várakozó rendőrök kézhez kapják a házkutatási parancsot. Ezalatt alaposan elrejti a bizonyítékot és felhívja a sorozat ügyeletes ügyvédjét, aki igyekszik húzni az időt. Közben Lopezről kiderül, hogy terhes, és az epizód végén előléptetést is kap, szóval megvan az évad egyik drámája (karrier vagy család?).

Az évadnyitó két részre osztható. Az első fele meglepően komolyan van felépítve. Baromi izgalmas, hogy végül Nolan el tudja-e megfelelően rejteni a bizonyítékot és jó látni, hogy bár a kollégái egyáltalán nincsenek ellene, teszik a dolgukat vele szemben, ahogy az elvárható. Ügyesen kavarja a szálakat a mocskos zsaru, Harold “WALT!!!” Perrineau. Szóval egész izgalmasan és igényesen van felépítve az egész.

Aztán a felétől egy kicsit visszaesik a színvonal. Nolan annak ellenére, hogy eldugta a bizonyítékokat és az ügyvédje is azt mondta, hogy ne dumáljon, végül mindent elmond a belső ügyosztály fejének, miszerint ő a társával nyomozott, nem lett sáros zsaru. Innentől kicsit oldottabb volt a hangulat, hiszen elkezdtek hinni Nolannek, aki ráadásul inkább bevállalt egy kvázi öngyilkos akciót, sem minthogy börtönbe kerüljön. Nem lehetett kétséges a kimenetel.

Ahogyan írtam, ez egy országos sorozat. Direkt úgy van megcsinálva, hogy a mezei néző bármelyik részbe be tudjon csatlakozni. Nem nagy meglepetés, hogy igyekezték minél hamarabb letudni a kialakult helyzetet. Így nyilván Nolan megúszta a dolgot, ráadásul az állása is megmaradt.

Mondjuk fegyelmit kap, ami azzal a kellemetlen ténnyel jár, hogy jó eséllyel el kell búcsúznia minden álmától, hogy egy nap feljebb léphet a ranglétrán. Hősünknek ezáltal el kell döntenie, hogy megelégszik-e az élethosszig tartó járőrözéssel. Ebből még lehet érdekes szál.

A színvonal érezhetően csökkent az epizód második felében, de még így is egy kiemelkedő részt kaptunk. Részemről megérdemel egy 7,5/10-et. Egyelőre maradok is a sorozattal.

4 hozzászólás Ne habozz!

nagyhegy - 2021. 01. 17. 20:28

Nekem az egyik kedvenc sorozatom. Azt kapom amit várok, könnyed hangulat, érdekes karakterek, egy rész alatt feloldható konfliktusok. Pont ezért soha nem értem az ilyen záró részeket, hisz az egész sorozat Nolan-ra épül, vissza kell helyezni a rendőrautóba, mert ezért nézik. A Blacklistet is ott kaszáltam, mikor csaj kikerült az FBI-tól és menelülni kényszerül, a Person of Interst-t hatalmas kedvencen volt , amíg szállította a “normál” részeket. Szóval az ilyen cliffhangerek csak felcsesznek :)

El-ahrairah - 2021. 01. 18. 17:37

@nagyhegy: szívemből szóltál :)
Nagyon kedvelem a sorozat egyik oldalát, a könnyed de mégis emberi járőrös/rendőrös vonalat egy morálisan pozitív főhőssel.
Éppen ezért iszonyúan rühelltem az előző évad befejezését, borzalmasan erőltetettnek tűnt és a tipikus “a rosszfiú mindent is pont el tud intézni míg a jófiú ellen minden összesküszik” szituáció volt.

A cliffhangerek amúgysem a szívem csücske de ez egy kiemelkedően béna darab volt, különösen tekintve, hogy két évad – a sorozatban is két év – ment el rá, hogy Nolanról kb. mindenki megtudta, hogy a tiszta mint a frissen hullott hó és őszintén jót akar mindenkinek, ráadásul a csúnyarosszfijúra meg már gyanakodott mindenki eleve. Frusztrálóan esetlen volt az egész “hajaj, vajon hisznek-e szegény Nolannak” szenvedés.
Grátisz, hogy kb. ugyanezt a konfliktust már ellőtte a sorozat többször, csak epizódikus formában.
Ehhez a sorozathoz egészen egyszerűen nem illett ez a csavar.

Részemől nagyon remélem, hogy a Rookie visszatér az epizodikus formátumhoz és hamar elfelejtjük ezt bizonyítókrejtegetős intrikálós marhaságot.

winnie - 2021. 01. 25. 08:24

ó, imádom az elmúlt részek imdb-s kommentjeit olvasgatni:))) nem nézem a sorozatot, de tudván, hogy a rendőrsorozatok az idén odamondósabbak, nyersebbek lesznek, lehetett sejteni, hogy meg fog jelenni egy érzékenykedő réteg a kaszáival. lehet, hogy visszanézek, hogy mi történik, mert én elképzelni nem tudom, hogy egy sorozat hisztizést váltson ki belőlem csak azért, mert hirtelen mer kedélyeket borzolni és egyesek világába gázolni, nem csak mindenki kedvébe járni, óvakodva, hogy senki érzéseit ne bántsa meg.

oké, viccen kívül, megdöbbent ez a nyenyenye-réteg és a csőlátás. az, ami 20 éve, 10 éve, de talán még 5 éve (ellenkező előjellel) nem is zavart egyeseket, hirtelen, csak és kizárólag a társadalmi és/vagy politikai távirányításnak (“ezt kell utálnotok!”) köszönhetően triggert kapott és pszeudo ellenséget. érzékeny vagyok az érzékenykedésre. mindez csak azért, mert (gondolom) mernek olyasmit mutatni, ami előfordul? inkább legyen az efféle tabu csak azért, mert sérti valakinek a… valamijét?

(még egyszer: nem láttam, így nem tudom pontosan, hogy mi hogy lett prezentálva, sokszor sikerül kényes témákat jól felvázolni, sokszor pedig nagyon prédikálósan, ami nem szerencsés, de itt nem ez a lényeg, hanem az, hogy bármikor esélye van ilyesminek (akár téma, akár mondjuk egy szereplő castingja miatt), egy valamit biztosra lehet venni: ha az ember az imdb-re megy, akkor lepontozásokat és nyafogásokat fog látni azért, mert valami van. és nem azért ahogy van.)

oligaliga - 2021. 01. 28. 14:18

Úgy látom, az verte ki a biztosítékot az imdb-s kommentelőknél, hogy ebben a sorozatban is megjelentek a nyíltan rasszista rendőrök. Hát hogy képzelik ott Hollywood-ban, hogy egy zsarusorozatban(!) rassz alapú meg 20 évvel ezelőtti módoszerekkel történő profilalkotás, meg indokolatlan rendőri erőszak jelenik meg. Elvégre, a BLM csak egy csomó fosztogató összeverődése volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz