login |

Outlander: az 5. évad

2021. 01. 18. 21:30 - Írta: Desmond Wallace

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Jó régen véget ért már az Outlander – Az idegen 5. évadja (itthon a tévéből kikopott, így csak a Netflix-re jönnek hetiben a részek), és az, hogy ilyen lassan haladtam vele, elég sokat el is mond erről a 12 epizódról. Az első két évadot nagyon szerettem, de aztán már nem tudott elvarázsolni annyira a széria. Szó se róla, a kép világa még mindig remek, a kosztümök is elsőosztályúak, valamint a színészek sem lettek rosszabbak, de a cselekmény néha borzalmasan lassan hömpölygött.

Szóval időnként unalmassá válik a történet. Egy-egy eseménytelenebb epizód után pihenőre is küldtem a szezont, majd újra elővettem. Az 5×01 már olyan régen volt, hogy nem is emlékeztem arra, hogy én írtam róla, de azért lassacskán a végére értem. Minden részletre már nem emlékszem, de egy írást azért megérdemel az évad – főleg, ha nem mindenki vélekedik így. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Igazából több olyan szál is volt ebben az évadban, ami nem nagyon érdekelt. Ilyen volt Bonnet, aki persze, hogy nem halt meg a tűzben, így még jó sokáig húzhatták a bosszút. Megmondom őszintén, elég harmatos lett az az epizód, amelyben végleg az örök vadászmezőkre küldték ezt a bűnözőt.

Szintén soknak éreztem azt, amikor a kígyómarás következményeit nézhettük 60 percen keresztül, ráadásul sejthető volt, hogy végül megmarad Jamie lába. Leginkább a hosszú epizódokkal volt bajom idén, ugyanis 60 percet általában nem tudtak elég tartalommal megtölteni – és ezt persze mondhatnám ezt az egész évadra is. Kicsit olyan volt a mostani szezon, amelyben végig a függetlenségi háborút lebegtették be, ami majd jön nemsokára (gondolom), de addig még sok mindent szeretnének elmesélni. Csak éppen ezek a mesék (többnyire) álmosítóak voltak.

A végére persze kellett megint egy nagy dráma. Lassan már minden szereplőt megerőszakolnak (vagy felakasztanak) az Outlander-ben, most Claire volt a soros, de aztán mindig “megoldódik” a helyzet. Lehet, hogy az írónő (gondolom a sorozat írói nagyjából követik az írott anyagot) kimondottan szereti kínozni a karaktereit, de néha már kicsit soknak érzem ezeket a szenvedéseket. A finálé egyébként roppant halovány lett.

Természetesen Brianna és Roger sem tért vissza a 20. századba, pedig megpróbálták, de rossz útra fizettek be, így nem mentek sehova –  megvallom, ez a húzás kicsit lelombozó volt számomra. Bírom ezt a két karaktert, de ezzel az utazással is csak húzták az időt, hogy végül ne legyen belőle semmi.

A fentiekből kitűnhet, hogy az Outlander 5. évada nekem elég komoly csalódás volt. Külcsín tekintetében még mindig szép a sorozat, de a belbecs, vagyis a cselekmény nem tudott komolyabban lekötni. Mondjuk még így is 6/10-re értékelném a látottakat, de ez a korábbi évadok tükrében komoly visszaesés. Talán majd a folytatás izgalmasabb lesz?

10 hozzászólás Ne habozz!

Ancsa - 2021. 01. 18. 21:54

Köszi a kritikát, eszembe juttattad az évadot, én még nyáron láttam. Számomra jobb volt, mint az előző – ott Brianna vekengésétől a falnak mentem, komolyan felvetődött, hogy az ötödiket el sem kezdem. De aztán nem bántam meg.
A történettel szemben egy valami sokkal jobban megmaradt az emlékezetemben az elmúlt hónapok alatt, ez pedig: Adso (így írják?). Na őt elfogadnám itthon. (Annak aki nem emlékszik, ő az évad lényege: a csodaszép macska.)

Shyllard - 2021. 01. 18. 23:39

Claire megerőszakolása nekem konkrétan nevetségesre sikeredett. Nem megvalósítása miatt, hanem amit jelent a sorozatnak. Fogadni lehetne, hogy mi lesz Roger sorsa, de látván, hogy a 4 főszereplőből már 3 átesett ezen, nem tennék sokat arra, hogy jóll fog alakulni a dolga… És tényleg úgy éreztem, hogy mindez csak azért történt Claire-rel, mert úgy érezték valami tragédiát, motivációt be kell tolni.. De ez csak lusta írás. Jamie-é szinte egy egész évadig volt felvezetve és máshova nem is mehetett a helyzet, míg Brianne-é remekül lehozta kicsit a földre a kissé túlságosan magabiztos lányt. De ez a mostani?

De amúgy meg én élveztem a sorozatot, csak ezt az utolsó részt nehezményezem nagyon. Nem csak a sztoriban betöltött szerepe okán, de magának a témának is elveszi az élét… Pedig lehet erről beszélni bőven, de mikor már mindenkit megerőszakolnak egy sorozatban, kicsit sok… Bármennyire is illik a korhoz.

kiskiraly - 2021. 01. 19. 01:23

Első évadok jók voltak + utána játszadoztak az idővonallal is.
De az utóbbi évadokban (főleg a mostaniban) sok volt a töltelék epizód (a strókos halálán lévő ember epizódja, a 60-as évekbeli skót fickó kórházas sztorija). Bonnet-et hogy belengették az évadban, majd lerendezték pár rész alatt.
A nézettség is ennek megfelelően alakult: Első három-négy évad növekvő volt, azóta stagnál vagy csökken

(Bár állítólag kikerült egy kábelcsomagból kinnt, ez is hozzájárulhatott a csökkenéshez)
Nekem olyan 6/10-es lett az évad.

S0m30n3 - 2021. 01. 19. 02:03

Nekem úgy rémlik, hogy pont az első két évadot kedveltem kevésbé. A karakterek a második évad folyamán nőttek inkább a szívemhez és azóta is első sorban a karakterek miatt nézem a sorozatot, nem feltétlen a cselekmény miatt.

Példaként a kígyómarásnál maradva: igaz, hogy sok minden nem történt a részben, mégis a karakterek közti interakciók nagyon jók voltak, számomra az a sorozat lelke. Minden, karakterekkel töltött percnek örülök, kb. azt is szívesen nézném, hogy hogyan telnek a mindennapjaik, bármilyen nagyobb történés nélkül. Azt inkább csak ráadásnak veszem, ha valami számomra érdekes nagyobb sztori is kibontakozik.

A kosztümök és díszletek tényleg kiválóak.

carpediem - 2021. 01. 19. 08:59

Az utolsó rész konkrétan zseniális, csodálatosan mutatja be, hogy Claire mennyire erős karakter s az álomjelenetével nemcsak azt indikálja, hogy megpróbál nem ott lenni az eseménynél, hanem, hogy az Outlander épp ez akettőség: kaland, minden megtörténhet és idealisztikus álom, nem beszélve arról, hogy egy olyan részt látunk, amelyet szerintem minden olvasó/néző elképzelt már, vagyis miként működnének ezek a karakterek a jövőben. Végül úgy mutatja be az erőszakot, hogy feloldja vizuálisan, miközben pontosan tudjuk mi történik. Az egész évad nekem összességében sokkal erősebb volt, mint a 3.4. és köztük rendkívül erős epizódszerű részekkel, pl. idősebb gonosz úr haláltusája , aki a szolgálóját vette el.
Ami Rogert illeti, éppen a háború és a haláltusája tette végre szerethetőbbé.

hamupipacs - 2021. 01. 19. 09:00

Az első nyolc rész nagy élmény volt. (Később jött az első évad második nyolc része.)
Én a második évaddal nem voltam kibékülve. Nem az elkészítésével, hanem hogy folyamatosan haladtak az elkerülhetetlen felé.
Az ötödikben nekem Roger a csatában rész volt az egyik kedvencem, ez ültetett le a leginkább. A sokat felemlegetett kígyós epizóddal én ki voltam békülve, mert a karakterek viszonyában hozott valami újat.

Claire megerőszakolását feleslegesnek éreztem. Értem, hogy a megírt helyzetben ez az erő demonstrálása volt. De az előzmények miatt nem éreztem a súlyát.
Engem sokkal jobban izgatott az időutazás, az utazók.

Talán az a baj, hogy Jamie és Claire viszonyában sok újdonság,változás nem várható. Ami esetleg különleges, az a koruk. Nem szokott kalandfilmeben ötvenes férfi főszereplőnek hasonló korú, klimaxoló női párja lenni.

Azt tudom, hogy az írónő részt vesz, felügyeli a sorozat készítését. Szóval nagy változás nem várható a könyvektől. Úgy értem, hogy meghúzás, karakterek összevonása a 13 részbe való beleférésért igen, de alapvetően követik a könyves alapot. Ha rosszul, uram bocsá’ unalmas a könyv, nem sokat lehet tenni.

Én úgy is maradok. Kíváncsi vagyok, hogyan fejezik be a sorozatot!

Desmond Wallace - 2021. 01. 19. 10:45

“Talán az a baj, hogy Jamie és Claire viszonyában sok újdonság,változás nem várható. Ami esetleg különleges, az a koruk. Nem szokott kalandfilmeben ötvenes férfi főszereplőnek hasonló korú, klimaxoló női párja lenni.”

És milyen jól tartják magukat! :)

Fegyula - 2021. 01. 19. 16:03

“És milyen jól tartják magukat! :)”

Még szép, negyvenes éveik elején járnak.

Ildikó - 2021. 01. 20. 23:53

Nem tudom, ki miért néz filmet – én azért, hogy kikapcsoljak, elvigyen valahova a jelenből. Ehhez az Outlander tökéletes. Elvarázsol egy romantikus mesevilágba. A színészek, és a háttércsapat csodálatosak, fiatalok, jól csinálják, alaposak. A könyv ugyaníg, hatott rám. Természetes szerintem, hogy a film eltér a könyvektől – mások az eszközei. Eredetileg Sean Connery meg Liam Nielson volt tervben – nem hiszem, hogy velük is megnéztem volna.
Az ember annyit pörög a való életben kell adni esélyt a nyugodtságnak és s romantikának is. Ezt adja az Outlander könyvben és filmben egyaránt.

Erika - 2021. 08. 10. 13:04

Sajnos én semmi romantikát nem találok a sorozatban. Az ötödik évad végére azt szűrtem le a sorozat történelmi oldaláról, hogy ebben a században szinte mindenkit kínoznak,(legyen nő vagy férfi vagy gyerek)) megerőszakolnak, akár büntetlenül. Aztán az a sötét engesztelhetetlen ostobaság és durvaság egyes karakterek részéről, nálam kiverte a biztosítékot. Hát senki nem akart többet tudni, fejlődni? A nők lenézése és elnyomása vérlázító. A felvilágosodás korszaka elvileg megkezdődött pár száz éve, de úgy látom még messze a cél.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz