login |

The Promised Neverland: kezdett a 2. évad

2021. 01. 18. 20:00 - Írta: Shyllard

6 hozzászólás | kategória: anime, kritika,

A nagysikerű anime folytatását kicsit félve vártam, mert az első évad kifejezetten magasra tette a lécet. Alapvetően nem bántam volna, ha ott véget is ér a történet, hiszen kaptunk egy nagyon szép ívű szériát, aminek egyik fő erénye annak beszűkült világa volt. Tudtuk, hogy a falakon túl még számos rejtély vár megoldásra, de ezek a megoldatlan kérdések csak emeltek a parafaktoron.

Az előzmények következtében viszont ezúttal a világot a készítőknek el kell kezdeniük tágítani, amiben több kockázat is leledzik. Nem ez lenne az első eset, ahol a történet univerzumának kibontása okozná a sorozat vesztét. A 2. évad első két részét látva egyelőre inkább bizakodó, mint aggódó vagyok. A tovább mögött spoileresen kifejtem, miért is.

Miközben a premierrel nem voltam feltétlenül megelégedve, a második rész már sokkal több erényét vonultatta fel The Promised Neverland-nek. A nyitány inkább csak egy kötelezően leírandó kör volt, aminek során a készítők el akarták juttatni hőseinket A pontból B-be. Az oda vezető utat úgy éreztem, mellékesnek tartották, ami meg is mutatkozott.

Az első évadban megszokott visszafogott, csak néhol, sejtelmesen felvillantott démonábrázolást rögtön hatalmas CGI-atrocitás váltotta fel, ami animációjában és hangulatra kifejtett hatásában is az epizód kárára vált. A pókszerűség elől való menekülés miközben előtérbe hozta az S1-es hosszas fizikai felkészülés eredményeit, számomra túlságosan is akciós hangulatba vitte át az animét. Szerencsére gyorsan megszabadultak ezen elemtől, de jelenléte nálam az egész kezdésre rányomta a bélyeget.

A 2×02-ben viszont már sokkal minőségibb tálalást kaphattunk. A nyitányban megismert démonok által egyszerre adtak újabb réteget a sorozat átívelő üzenetének: a veganizmusnak; illetve az anime univerzumát is elkezdték kibontani.

A világépítéssel maximálisan elégedett voltam, pont annyi információt csöpögtettek, hogy ne legyek teljesen elveszve, de az érdeklődésemet azért felkeltsék. Eddig is több izgalmas dolgot láthattunk, de a démonok és emberek együtt élése számos érdekes és új felvetést tartalmaz. Pláne ennek az animének a világán belül. Úgy érzem, a kérdések egy része a későbbiekben kielégítően lesz meg válaszolva.

A megismert két új barátságos, illetve egy ellenséges démon mindenképp a részek fénypontjai voltak, a már említett módon építve a világot. A két végpont közül egyelőre csak az emberbarátibbat ismerhettük meg jobban, de a vadász személyében is látok potenciált. Ha ő lesz az idei főellenség, jó alapokat fektettek le a készítők. Stílusos és rémisztő, főleg kimértségének köszönhetően. Egyértelmű, hogy ezúttal sokkal kevésbé emberibb veszéllyel kell majd Emmáéknak megküzdeniük, mint az első évadban.

Összefoglalva az évadnyitó nekem sorozat mélypont volt, majd a folytatás már sokkal aktívabb, céltudatosabb módon kezdte el felrajzolni mire számíthatunk a közeljövőben. A gyerekeknek idén még nagyobb kihívással kell szembenézniük, mint korábban, hiszen ezúttal még a szokásosnál is ismeretlenebb és barátságtalanabb terepen kell majd lavírozniuk.

A „Neverland” feltételezhetően még mindig ott van valahol, bár meglehet, csúnya meglepetés fogja érni Emmát, Ray-t és a többi gyermeket ez ügyben. Addig meg izgulhatunk, s aggódva figyelhetjük, ahogy főhősnőnknek egyre több emberségét kell levetkőznie saját és társai túlélésének érdekében.

6 hozzászólás Ne habozz!

Silver-sama - 2021. 01. 18. 20:43

“Nem ez lenne az első eset, ahol a történet univerzumának kibontása okozná a sorozat vesztét”

Pl?

Shyllard - 2021. 01. 18. 21:39

Silver-sama: The Vampire Diaries, Prison Break, Broadchurch, és, hogy animet is említsek: Darling in the Franxx. De talán ebben az esetben a Prison Break a legjobb párhuzam, hiszen ott is egy nagyon jó szökősös első évadból lett valami teljesen más a végére. Továbbra is próbáltak beleerőltetni a kezdésben felvázolt koncepcióba. Persze ez a saját véleményem, főleg utóbbi sorozat miatt voltak aggodalmaim The Promised Neverland-del kapcsolatban.

juhaszvik - 2021. 01. 19. 08:52

Sok-sok-sok példa van arra, hogy a megváltozott történeti környezet rossz (nem a nézőknek tetsző) irányba viszi el a sztorit, és jó ideje engem is aggasztani szoktak ezek a lépések. De ezek általában elkerülhetetlen dolgok, és persze mi is vágyunk rá, hogy bővüljön az univerzum. Általában ilyenkor jön elő, hogy az eredeti koncepció kitalálója dolgozik-e a tartalom (sorozat) fejlesztésén, vagy csak egy iparos ember.
De hogy én is mondjak példát: regényben nekem ilyen volt a “The Passage” (magyarul A szabadulás): jól kibontott előzmény (hogyan szabadult el a vírus), majd egy béna posztapok világ.
Animében a Sword Art Online jut eszembe legelőször, ha elcs*szett környezetváltozásra akarok példát mondani.

Csilla - 2021. 01. 19. 09:42

Köszi az írást!

walaki - 2021. 02. 12. 15:15

És nem, nem rontották el! Legalábbis eddig nem, kifejezetten jól sikerült a környezet kitágítása.
A rejtélyeket és az izgalmakat is kellő mértékben adagolják, ahogy a meglepetéseket is!

Ha élőszereplős lenne, és nem rajzfilm, egész biztosan messze lekörözné a Stranger Things-et szvsz!

SPOILER
A démonfalu nagyon jól illik a képbe szerintem, és kifejezetten jó látni a lakóit, hogy nem fekete-fehér minden! A két renegát démonra is kiváncsi leszek, mivel szerepelnek a végén a zene alatt, gondolom lesz még szerepük.

@juhaszvik, @Shyllard: hú, ezeket nem is ismerem, de ezek szerint ne is kezdjek nekik? A SoA-val bepróbálkoztam, de az tényleg nagyon félresiklott egy idő után. Kár érte, mert az egyik legjobban kidolgozott VR-es világ koncepciónak indult.

walaki - 2021. 03. 29. 12:44

Végére értem. Megmondom őszintén, csalódtam kicsit az utolsó részben (de csak abban). Túl sokáig húzták a lelkizést, és a feloldást meg csak összecsapták az utolsó pár percre (az mondjuk hangulatosra sikerült).

Az utolsó résztől eltekintve minden más egyszerűen szenzációs ebben a sorozatban! Érdekes és jól felépített világ, érdekes karakterek (bár a mellékszereplők kissé kidolgozatlanok, a főszereplőkre nem lehet panasz), nagyszerű fordulatok, ötletes cselszövések, stb. Nehéz spoiler nélkül elmondani, hogy miért jó, és hogy mitől jobb, mint a többi. Szóval csak annyit tudok mondani, hogy bizony érdemes megnézni, nem fogtok csalódni!

Érdekesség, csináltak belőle élőszereplős változatot
https://www.imdb.com/title/tt11027510/
de amint látom, az csúfosan megbukott (nem is csoda, a rajzfilmnek van egy olyan hangulata, illetve a rajzoknak olyan, csak erre a rajzfilmre jellemző varázsa, amit képtelenség filmen visszaadni.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz