login |

Tiny Pretty Things: az 1. évad – írta Caroline

2021. 01. 18. 15:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Mivel még nem született poszt a Netflix tavaly év végi újoncáról, gondoltam, írok egy rövid kibeszélő-alapot neki.

A balerinákról szóló A rivaldafény ára (a könyvet az itthon is kiadott The Belles – A szépség ára írója jegyzi) már az első előzetes megnézésekor felkeltette az érdeklődésemet. Persze elfogult vagyok, mert imádom a táncos sorozatokat, amelyeket ha rejtéllyel vegyítenek, akkor még jobb. 

Az első rész rögtön egy tetőről lezuhanó balerinával indul. A lány, Cassie helyét az iskolában az egy egyszer már elutasított, de most mégis felvételt nyert reménység, Neveah veszi át. A beilleszkedés azonban nem megy zökkenőmentesen.

A kérdés megválaszolása, hogy ki lökte le Cassie-t, az évad fő rejtélye, a nyomozás elég lassan halad, viszont az apró nyomokkal állandóan fent tartja az ezzel kapcsolatos érdeklődést.

Nekem a tánccal kapcsolatos részek voltak a kedvenceim, még a szerepért folyó “harcot” is tudtam élvezni. A koreográfiákat meg nagyon profin kiviteleztek. Azt mondjuk hozzátenném, hogy a szereplők nagy része profi táncos volt, de ez nem von le az érdemből, sőt, már csak emiatt is megérte végignéznem az első szezont.

A táncok mellett további pozitívum, hogy a sorozat megmutatja a táncos, csillogó világ mögötti világot is. Vagyis a táncosok sok órányi gyakorlás, önsanyargatás, és sérüléssel való próbák után is színpadra állnak, mert számukra az előadás a legfontosabb, és az, hogy ők legyenek a sok közül azok, akinek sikerül, és profi táncos lesz belőlük. Más kérdés, hogy a színfalak mögött komoly rivalizálás folyik, ami szó szerint vérre mehet, ráadásul, ezeket az iskolákat támogatják, és nem mindig a jó szándék vezérli a támogatókat.

Összességében 6,5/10-re értékelném az első évadot, amely nekem tetszett  de csak olyanoknak ajánlanám, akik el tudnak tekinteni a tini drámától, és nem zavarják a kissé életszerűtlennek ható csavarok sem.

A tovább mögött pár spoileres gondolattal folytatom.

A beilleszkedésnél azt hittem, hogy a szokásos tini drámázást fogjuk látni, ami részben így is lett, mert időközben kiderül, hogy mindenkinek van egy titka, és Cassie-től többen is meg szerettek volna szabadulni, vagyis inkább úgy fogalmazok, hogy nem bánják az állapotát. A lány ugyanis nem halt meg a zuhanás után, kómába került, és sokáig úgy tűnt, hogy valóban meg fog halni. Nálam az évad mélypontja a gépekről való lekapcsolás utáni csodás felébredés volt, de tinisorozat lévén szemet hunytam felette. 

A karakterek még érdekesek is lennének, hiszen mindenki rejteget valamit. A történések azonban eléggé tipikus tinisorozatosak, vagyis megvan a mindenki kavar, köztük azzal, akivel nem lenne szabad, a meleg jóbarát, és a rivális a szerepért. 

A tettes kiléte meglepetés volt, de inkább az utána következő csavar, amelyre aztán egyáltalán nem lehetett számítani. Ezzel a húzással szépen árnyalták Bette karakterét is, aki bebizonyította, hogy méltó a vezetéknevére. Arra azért kíváncsi leszek, hogy olyan egyszerűen fog-e ebből kimászni, ahogyan az anyja vázolta. 

A második évad még nincsen berendelve, de bízom benne, hogy lesz, hiszen komoly fordulattal ért véget az első.

8 hozzászólás Ne habozz!

SzilKa - 2021. 01. 11. 21:09

Elkezdtem nézni, mert szeretem a balettet, a Black Swan-t pedig imádtam, de ez a sorozat valami rossz vicc… Nem tudom eldönteni, hogy ezek ennyire amatőr színészek, vagy táncosok, és azért nem megy nekik…. a rendezés is olyan fura, az egész borzasztóan amatőr, és idegesítő stílusú, a lányok tök flegmán nézve mondják fel a szövegűket, nulla színészi játékkal, egy szóval full gáz az egész. 4-5 rész után feladtam, nem bírtam.

damien. - 2021. 01. 16. 16:18

Hat nekem ez nagyon bejott! Ket nap alatt letoltam, varom a masodik evadot!

Trallala - 2021. 01. 18. 16:23

Nekem nagyon tetszett. Nem szeretem a balettet, nem is értek hozzá, de a történet és a szereplők miatt nagyon élveztem. Részemről jöhet a folytatás.

troublemaker. - 2021. 01. 18. 16:48

Ledaráltam kb 2 nap alatt. A karakterek szerintem is jól ki vannak találva, és a kémia is tök jól működik a szereplők között. A történet nagyon gördülékeny, megvolt a “csak megnézem a következő rész elejét és csak utána megyek aludni” érzés. A táncos részek csodálatosak voltak és nem is volt túl nagy arányban jelen. Sajnálnám ha nem lenne második évad.

Orso-borso - 2021. 01. 18. 17:00

Elkezdtem, mert szeretem a balettot, én is művelem amatőr szinten, de ez a sorozat nagyon nem jött be. OK, kinőttem már a tinikorból. :)

Pippa - 2021. 01. 18. 22:00

A balett miatt kezdtem el nézni, és mivel nem vagyok táncos, nem tudom valóban mennyire profik, így lenyűgöztek. Mivel a legtöbb színész, amúgy táncos főként, így ezt a gyengeségét a sorozatnak elengedtem. Maradok ha lesz 2. évad.

alma - 2021. 01. 19. 00:05

par resz utan feladtam , zavar hogy neger a foszereplo, aki amugy is egy frusztralt szerencsetlen
normalis szereplokkel talan jo lehetett volna, mint mondjuk a “make it or break it” az az etalon

Florabell - 2021. 02. 07. 00:08

Bár eleinte nagyon sablonosnak éreztem, végül mégis sikerült berántania. A táncok nagyon jók voltak és a szereplők is mélyültek a részek előrehaladtával. Bette karakterével nagyon jól játszottak a készítők. A végső csavarok pedig ütöttek. Szívesen megnéznék egy 2.évadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz