login |

Headspace: Guide to Meditation – írta Banguli

2021. 01. 19. 15:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: animáció, doku, kritika,

Kis túlzással, de valahol mégis igaz, hogy formabontó új animált dokusorozattal köszöntötte a 2021-es évet a Netflix.

A január elsejétől rögtön magyar szinkronnal is elérhető Headspace – Út a meditációhoz a látásunk mellett ugyanis sokkal inkább a hallásunkra és az éber figyelmünkre épít. A húszperces epizódok különlegessége, hogy a második felükben rendre egy kábé 10 perces meditációt próbálhatunk ki, ajánlottan csukott szemmel.

A sorozat címében szereplő Headspace egyébként egy 66 milliós felhasználói bázisú, és ma már több mint 2 millió előfizetőt kiszolgáló meditációs alkalmazás. Na, ennek a készítői állapodtak meg a tavaly kezdődő karanténidőszak alatt a Netflix-szel, hogy ha a körülményeket nem is tudják megváltoztatni, de a tudásukat és tapasztalatukat nagyképernyőre átültetve, segítenek fejben kicsit elviselhetőbbé tenni a sokak számára megváltozott élethelyzetet.

A nyolc rész egyébként iszonyú rohamtempóban, csupán hat hét alatt készült el, amelyeken párhuzamosan négy animációs csapat dolgozott egy art director irányítása mellett. Az epizódok narrációját a korábban buddhista szerzetesként is élő, ma már Headspace társtulajdonos Andy Puddicombe vállalta magára, akinek itthon a valóban nyugalmat árasztó Miller Zoltán kölcsönözte a magyar hangját.

De nézzük, mit is kínál a sorozat!

Az már a témájából adódóan sejthető, hogy ez nem az a tipikusan gyorsan, egyhuzamban ledarálós tartalom. Leginkább azoknak adhat egy hasznos lökést vagy mankót, akik már ugyan kacérkodtak a meditáció gondolatával, de még bizonytalanok az első lépéseket illetően vagy elvesztek a sok, különböző lehetőség között.

Minden rész három jól elkülöníthető elemből áll össze: A problémafelvetés után Andy a saját kapcsolódó élményeiről mesél, majd nemzetközi kutatási eredményekkel igyekszik ráerősíteni a meditációk különböző jellegű jótékony hatásaira, végül jönnek maguk a gyakorlatok.

A nyolc részben az alapok mellett olyan technikákat ismerhetünk meg, amelyekkel könnyebb elengedni a bennünket emésztő rossz érzéseket, növelhetjük a hála, az elfogadás és együttérzés érzetét, elcsendesíthetjük a folyton zajongó belső magnónkat, vagyis a gondolatainkat, vagy éppen a fájdalomhoz való viszonyunkat változtathatjuk meg.

A bemutatott meditációk egyszerre nyúlnak vissza a több ezer éves, egyszerűbb buddhista gyakorlatokhoz és a nyugaton abból kinövő, de ismertebb, 8 hetes mindfulness tanfolyamok elemeihez. Ellenben senkitől sem követelik meg, hogy üljön fegyelmezett lótuszülésben, sokkal inkább az első pozitív élményekhez kívánnak hozzájárulni.

Éppen ezért a nyugodtabb, könnyebb testi érzeten túl, őrült nagy csodát nem is érdemes várni az egyes részek vagy az egésze évad után. Hiszen a meditáció egyik lényegesen pontja, ahogy azt Andy is többször hangsúlyozza, éppen a rendszeresség, vagyis hogy miként az izmainkat, úgy az elménket is napról napra eddzük, hogy az rugalmasabb és nyitottabb legyen. Így ezekben a húsz perces etapokban az így kialakítandó szokáshoz kaphatunk többféle gyakorlati inspirációt.

Abból pedig, hogy a dokusorozat az első héten a Netflix hazai toplistáján aktuálisan az első tízben mozog, azért szerencsére látszik, hogy az itthoni előfizetők egy része is érdeklődik a platformon egy ilyen újszerű, befelé figyelésre.

2 hozzászólás Ne habozz!

etlen - 2021. 01. 20. 15:54

Csak az elején nem tetszett az amikor azt mondja, hogy én elmondom neked ezeket a meditációs formákat, hogy neked már ne kelljen elmenni szerzetesnek. Azaz igazság, hogy a buddhizmus nagyon jól beilleszthető a neoliberális kapitalizmusba, mert a Buddha is segítő nélkül világosult fel. Meditálj sokat, hogy aztán még jobban kizsákmányolhasd magad. Kb. ezt mondja a mindfullness, de a Buddhizmus, azért megjegyzi, hogy ha a meditáció bejött, és tényleg kevésbé akarsz szenvedni, akkor ott van a 4 nemes igazság, aminek a 4 igazsága a nemes nyolcrétű ösvény… (Amúgy én ledaráltam, de én szoktam meditálni, vipassana elvonuláson tanultam, hogyan.) A halandóknak azért nem árt egy közösség akivel együtt meditálhatnak.

Banguli - 2021. 01. 21. 09:02

@etlen:
Szerintem tök jól látod.
Ez a 8 rész arra jó (de többet talán nem is ígér), hogy valaki a kislábujját belemártsa az egyszerű meditációkba. Azt csak remélni lehet, hogy utána esetleg felmerül a nézőkben az igény a többre, egy belső útra, amit aztán ki-ki érettsége és személyisége alapján megtalálhat a mindfulnessben, a vallásokban, buddhizmusban, egyszóval a spiritualitásban.
De igen, ezek már túlmutatnak a képernyőn és hús-vér, élő tapasztalatokat igényelnek, meg persze rengeteg munkát magunkon. :-)
Mindenesetre bízom ennek a Netflixes kezdőlökésnek a hatásában.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz