login |

Lupin: vége az 1. évad első felének

2021. 01. 19. 21:30 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Ritkán akadok ki ennyire üzleti döntésen, mint a Lupin első évadjának félbevágásán. Káromkodni lett volna kedvem az 5. rész végén, és nem a cliffhanger miatt, hanem mert egyszerűen felhúztak vele.

A sorozat a Netflixre érkezett, és a története röviden annyi, hogy egy férfi az Arsene Lupin-könyvek által inspirálva alakította ki karrierjét, és a saját morális kódjával rabolta végig az életét. Még egy utolsó nagy fogás után ki akar szállni, és a kiszemelt kincs, egy nyaklánc a saját múltjához is kapcsolódik.

Innen arrafelé bontják ki a történetet, hogy a pilotban érhető módon sikerül a rablás (úgyis a kivitelezése a lényeg, ha valakinek ez az első írás a sorozatról amit olvas, és nem a pilotról elmélkedésem), és emiatt megtud valamit, ami a személyes érdeklődését, motivációját felpörgeti, és nem tud rögtön kiszállni, mivel ki kell bogoznia az ügyet.

Lehet, hogy a pozitívumokat kéne sorolnom, ami miatt “beosztva” 3 nap alatt lement a sorozat, de nem tudom, mert az 5. rész után ott ülhettem mindenféle jó érzés nélkül. Igen, a sorozatoknak szokása, hogy cliffhanger van a végén, és tényleg nem az a gond, ami konkrétan történt, hanem ami kimaradt.

Egy igazi évadfinálé (csak számomra?) olyan, hogy amiket korábban felvetettek, azt egy kicsit megoldják, viszont kiderül valami új, vagy valaki veszélybe kerül. Erre szinte mellékszálon történik minden, amit itt látunk, egy épphogy felvezetett köztes gonosszal. Nem, itt már a kutyaugatás kiváltónak is fel kellett volna tűnni, és nem csak közvetve beavatkozni. Aztán persze megúsznia.

Tudjátok, jól kell kezdeni és jól kell befejezni, ez az igazi szabály, amit sosem szabad elfelejteni, és akkor szinte mindegy milyen a közepe, de itt kényszerűségből megtették. Pedig maga a sorozat remek, ezt a tényleges technikai hibái ellenére is mondom.

Egyrészt ott van, hogy Omar Sy eltűnik a szerepben, megy neki a Lupin ezer arca, álruhája dolog, hihető, hogy átver embereket. Plusz eszméletlen karizmája van főszereplőként simán repíti előre a gyengébb részeket is. Amire szükség is van, mivel nekem nem is szőrszált hasogatva is olyan érzésem volt a végéig, mintha ez még a 90-es években íródott volna, némelyik “zseniális rabló fogás” nagyon-nagyon nem működött volna manapság. Pont ezért is volt az a legjobb, amikor egyszerűbb szélhámosságot tolt az újságíróval.

Viszont mindezek után feltehetően nem kell sokat várnunk a folytatásra. Tippem szerint nyilván a Netflix látta, hogy ez minőség és félbevágható, elhúzható jobban, tölthető vele az az év, amikor talán kevesebb puskaporuk van talonban a Covid miatt, de rossz érzést hagyott maga után.

Na meg azt is, hogy ott leszek a folytatásnál, mert imádtam mégis az évadot, és szerintem kicsit kidolgozottabb rablásokkal ez lehetne az új Sherlock is simán.

10 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2021. 01. 19. 23:00

Nekem is ez jutott eszembe, hogy ha egy (jó pár) fokkal kidolgozottabb lenne a sztori, akkor lehetne ez az új Sherlock, az alapok meg vannak benne hozzá, de egyelőre sajnos a megvalósítás messze van attól.

A félévad zárással nem volt bajom, mivel tudom, hogy ez az évad közepe és egy évad közepén nagyjából ilyen fordulatok szoktak lenni. Az biztos, hogy arra jó volt ez az ötödik rész, hogy rávegyen arra, hogy majd folytassam, ha jönnek az új részek.

TamKir - 2021. 01. 20. 07:29

Nagyon tetszett, hogy egy igazi mai “Lupin” jelent meg a képernyőn, aki a hagyományos megtévesztés mellett lazán használja a modern kor vívmányait, a deepfake technológiától a drónokig. Ugyanakkor zavar, hogy egy csavaros gondolkodasú főhős, aki mindig két lépéssel a rendőrök előtt jár és minden helyzetből kivágja magát, bődületesen amatőr hibát követ el, ha a forgatókönyv úgy kívánja (a tévécsatornás jelenetre gondolok).

iscope - 2021. 01. 20. 08:50

Ugye a wikipédián visszakereshető hogy ki szerkesztett, ki törölt, és hogy mit. Ehhez képest minek kellett bele a fantomkép rajzolós rész?
A mai napig nem tudok e felett napirendre térni.

winnie - 2021. 01. 20. 08:54

Egy sorozatban sok mindent lehet magyarázni azzal a joker-kifogással, hogy bizonyos dolgok nem úgy működnek, mint a mi világunkban – mégiscsak egy olyan világról van szó, amiben nem létezik az Életrevalók, vagy abban a filmben más volt a főszereplő:)

Road Lee - 2021. 01. 20. 11:23

Én ezt írtam róla, amikor befejeztem:

“Ott van a kutya elesve, hogy pont az hiányzott a sorozatból, amit én a legjobban szerettem Arséne Lupinben: a mesterterv. Hogy 5-6 lépéssel előre gondolkodik, és nincs olyan fordulat a történetben, amire ne lenne megoldása – és ha úgy is tűnik olykor, hogy ráfarag: arról is kiderül hamarosan, hogy pont így akarta, és a tervének eleve szerves része volt. :thumbsup: :respect:

Szerettem benne a csavaros észjárását, és hogy mindenkit átvert – hiába hitték sokan, hogy túljárhatnak az eszén, mindig ő győzött.

Arséne Lupinben a zsenialitását szerettem. Az átverhetetlenségét. A legyőzhetetlenségét. És hogy minden rész végén jót lehetett röhögni vele együtt az éppen átvert dúsgazdag okostóbiáson.

Egy Naszreddin Hodzsa, egy Till Eulenspiegel, egy Lúdas Matyi, egy Robin Hood. :respect:

Na – ez nincs az Omar Sy-féle miniben… Pont ez nincs. :-PPP

Az első két rész még így indul – ám a negyedik-ötödikre már teljesen kicsúszik a talaj a főhős lábai alól, és csak kapkodva sodródik az eseményekkel.

Ez nem egy modern Arséne Lupin sorozat, ez nem Arséne Lupin tribute.

Ez egy olyan sorozat, amit Lupinnek hívnak, mert a főhős szereti a történeteit – de annyira van Lupinhez köze, mintha valaki cilindert venne a fejére, és azzal illegetné magát, hogy ő Lupin, miközben semmi másban nem hasonlítanak… :-P”

speranza - 2021. 01. 20. 12:36

Szerintem éppen erre utaltak az alcímmel: “Lupin árnyékában”. Hogy nem ő Lupin, csak próbál a nyomdokain járni. :)
A forgatókönyvről ugyanazt gondoltam, amit human is ír. Olyan, mintha egy húsz-huszonöt évvel ezelőtti munka lenne, amit csak átemeltek a jelenbe.
Ha ezt húsz évvel ezelőtt látom (kb. akkoriban, amikor a Thomas Crown-ügy is ment a mozikban), nem csodálkoztam volna ennyire a sok amatőrségen. De ezzel együtt is szórakoztató volt, és várom a folytatását. :)

human - 2021. 01. 20. 14:01

igen, a thomas crowne jó példa, bár az is remake volt. pl nekem a börtönös rész volt a legdurvább, de a tévébe menős is

wellmanster - 2021. 01. 21. 06:54

Szerintem az első rész nézhető volt a többi folyamatosan romlott. A második résznél kiszálltam de aztán láttam, hogy folyamatosan a topban van megpróbáltam a többi részt is de nemhogy javult volna csak rosszabb lett. Nem értem miért ez nagy Hype körülötte szerintem nem működik, gagyi. Vicc kategória a “főenemy” is…

winnie - 2021. 01. 21. 08:48

Szerintem nagyjából az összes sikeres sorozatra igaz, hogy az ember, ha nem tetszik neki, nem fogja érteni, hogy mire fel a hype. Arra fel, hogy sokaknak nagyon tetszik:) Viccen kívül, a két kritikában és pár kommentben is leírták páran, hogy ők miért szerették.

senki - 2021. 02. 07. 16:30

SPOILER!

Azt mondja meg nekem valaki, hogy miért nem ismerték a videokazetta digitalizálást? A kompromitáló felvételt kazettán adják oda a tv társaságnak aki meg is vágja, hogy ne legyen gondja a főgonosznak. Ha már bedobták a twittert mint eszközt a hírek elterjesztéséhez, a videót miért nem dobták fel oda vagy a youtube-ra? Nem szoktam problémázni filmes megoldásokon, de ez rendesen felcseszett. Twitterezik, okos aszisztenst hekkel, tényleg nem lehet azt mondani, hogy technológiailag elmaradott lenne Lupin, erre ekkora bakit elkövet. Rég találkoztam ekkora idióta írással…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz