login |

Back: az 1. évad

2021. 01. 20. 15:50 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– I’m your brother.
– No, you’re not.

Ma este végre folytatódik Simon Blackwell komédia-sorozata David Mitchell és Robert Webb főszereplésével, ami még 2017-ben indult az angol Channel 4 műsorán. Olyan rég volt, hogy annak is elkélhet egy kis visszatekintés, aki látta az 1. évadot, de aki csak most kapcsolódna be, az is könnyen szintre hozhatja magát.

A 40-es elvált Stephen úgy érzi, végre eljött az ő ideje, amikor átveheti a családi kocsma vezetését. Csakhogy az apa temetésén váratlanul felbukkan Andrew, a család 30 éve nem látott nevelt gyereke, és teljesen felborítja a kvázi-testvér Stephen középszerű életét. Két merőben más karakter, de ha valaki ismeri a Peep Show-t, a szerepkiosztáson nem fog meglepődni.

Középosztálybeli státusza ellenére Stephen (David Mitchell) igazi kisember, akinek az ambíciói se túl nagyratörőek. A John Barleycorn mindig is egy egyszerű vidéki angol pub volt, minek kéne ezen változtatni. A férfi családja körében is csak mérsékelten népszerű, de tenni nem is nagyon tesz ellene, meg ha éppen akarna is, gyakran rosszul sül el. Az a típus, aki makacsságában képes inkább alázatosan tűrni és szenvedni, mint hogy beismerné, ha tévedett. Andrew-t ellenségesen fogadja, meg van róla győződve, hogy csak a szája nagy, és igazából nem is az, akinek-aminek mondja magát.

Andrew (Robert Webb) sármos, nagydumás, világot látott ember, de már a pilot elejétől érezhetjük, hogy minimum nagyotmondó, de simán lehet profi szélhámos is. Barátságos modorával, pozitív attitűdjével, figyelmesnek tűnő tanácsaival hamar és könnyen megnyeri környezete bizalmát – Stephent kivéve, aki komoly riválist lát benne, joggal.

– The John Barleycorn needs to look like an authentic country pub.
– Great, it already does. Because it is an authentic country pub.
– But it doesn’t look authentic.

Flashback-ekből ismerjük meg a két rivális fivér egymáshoz, illetve kocsmáros apjukhoz való viszonyát gyerekkorukból. Az egy-egy képre vagy röpke jelenetre bevillanó flashbackek képi világa zseniális, ahogy a két ellentétes karakter teljesen másféle emlékeit, illetve eltérő nézőpontját mutatja meg – ld. a két képet alul.

Rajtuk kívül van még pár állandó figura, Stephen spirituális útkeresésben lévő anyja, kissé elszállt művészlélek húga Cass (Loiuse Brealey), zizzent nagybátyja Geoff, a volt feleség Alison, aki egyben a család ügyvédje és az Andrew utáni nyomozásban Stephen szövetségese, és két pultos, akik tulajdonképpen a kocsma tartozékai.

A színészekre nincs panasz, igazából elemükben vannak, csak annyi megjegyzés, hogy David Mitchell nagyon David Mitchell-es. De bírom a pasast, úgyhogy nekem nem gond ez a zsörtölődő, szókimondó figura, aki most a szokásosnál is szabadabban öntheti ki frusztrációját.

A Back nem kifejezetten harsányan röhögős, de szabadszájú komédia, amiben szatirikus él, de kínos humor is akad. Számomra a vidéki helyszín és a jeleneteket összekötő zenei motívum is dob rajta egy kicsit. Peep Show-rajongóknak értelemszerűen kötelező, de ha valakinek az nem jött be (vagy nem is ismeri), az is tehet vele próbát, kellően más a sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz