login |

Dr. Stone: kezdett a 2. évad

2021. 01. 20. 19:39 - Írta: Shyllard

14 hozzászólás | kategória: anime, kritika,

Az idei év anime felhozatalára eddig semmi panaszom sem lehet. Jelenleg 7 erős japán szériát is követek hétről hétre, miközben általában örvendhetek, ha 2-nél tudok várni rendszeres új epizódokra. Idővel, ha évadnyitókról nem is, de legalább évadzárókról fogok írni, mert van itt mit csemegéznie nem csak a műfaj rajongóinak.

Az Attack on Titan utolsó visszatéréséről volt már szó az oldalon, most egy idehaza kevésbé ismert darabra hívnám fel a figyelmet: A Dr. Stone-ra. Ennél fogva ezt a bejegyzést amolyan sorozatajánlónak is szánom, átfogóan is ismertetve az alapfelvetését és főbb erényeit az animének.

A történet lényege, hogy jelen korunkban egy rejtélyes katasztrófa következtében az egész emberiség, illetve számos más élőlény kővé dermedt. Főhősünk, Senkuu viszont nem átlagember, rendkívüli intelligenciával és makacssággal rendelkezik, így ő nem adja fel a harcot. Ahelyett, hogy hagyná mentális funkcióit lassan leépülni, elhatározza, hogy fejszámolással követni fogja az idő múlását. Ezen tevékenységének és más csodának köszönhetően a katasztrófa után 3700 évvel sikerrel ki is tör börtönéből.

Eszméletre ébredését követően először túlélésére, majd helyzetének elemzésére teszi a hangsúlyt. A bolygó felszíne felette uralmat a természet visszanyerte, így jelentős energiát kell fektetnie az életben maradásra is. Felderítve az okát az „életre kelésének”, elhatározza, hogy más embertársait is visszahoz az élők sorába. Elsők között találja meg Taiju-t és Tsukasa-t, akik mindketten sokkal inkább testi erővel, mint rendkívüli agyi képességekkel rendelkeznek. Míg előbbi hű társa és barátja Senkuu-nak, utóbbival az emberiség jövőbeli lehetőségein vitatkozva ellenségekké válnak.

A társaság szakadását követően, pedig versenyfutás veszi kezdetét, s a tét nem más, mint a fajunk és bolygónk sorsa. A kettejük ellentéte, még ha nem is tökéletesen kifejtett, legalább elgondolkodtató. Mindkét oldalról hallunk jogos érveket, még ha eddig egy pillanatra sem tüntették fel Tsukasa-t pozitív színben. Ezt kicsit sajnálom, mert elgondolásaiban személy szerint több rációt látok, mint Senkuu-éban, csak előbbinek a módszere erősen problematikus.

Általában azok a gonoszak szoktak jók lenni, akik valamilyen maradandó, karakterépítő hatással is vannak hőseinkre, amire mindenképpen meg van itt a lehetőség. Még ha eddig nem igen igyekeztek ezen irányba haladni a készítők.

A fő fókusz ugyanis Senkuu problémamegoldásán és civilizációépítésén van, ahogy minden tudását latba vetve igyekszik visszahozni az eltűnt kor találmányait, és technológia által nyújtott lehetőségeit. Nagyon izgalmas nézni, ahogy konkrétan a semmiből, csupán tudományt alkalmazva teremt megélhetést és eszközöket maga körül, bizonyítva rátermettségét és intelligenciáját is. Mindeközben mi nézők is rengeteget tanulunk, hiszen minden új találmány létrehozásánál többször is elmondják, milyen módszerekkel és lépésekkel érik el a kívánt célt.

Az ismeretterjesztő részletek humorosan, könnyen érthetően vannak elmagyarázva, valóságban is elvégezhető kísérleteket bemutatva. Sosem voltam jó sem kémiából, sem fizikából, így nekem külön élvezet, hogy az anime képes szórakoztatva tanítani. Utoljára a Cosmos: Space Time Odyssey-nél tapasztaltam ugyanezt.

S nem elég, hogy van egy kifejezetten jó, még ha nem is túlságosan elmélyített központi konfliktus, remek tanító célzat, még egy nagyszerű szereplőgárdával is büszkélkedhet a Dr. Stone. Idővel mindkét oldalról kibővülnek a támogatók, számos színes egyéniséget felvonultatva. Bizonyítéka a mellékszereplők minőségének, hogy a mostani folytatásnál is rögtön beugrott mindenkinek a személyes története és főbb tulajdonságai. Sok, hasonló mennyiségű beszélő mellékszereplőt tartalmazó animénél ez nem mindig elmondható.

A tovább mögött folytatom a mostani szezonkezdéssel.

Az új epizód rögtön a 1. évad lezárása után veszi fel a fonalat, kiélezve Senkuu és Tsukasa elkerülhetetlen összecsapását. Mivel utoljára 2019 decemberében láthattuk a hőseinket, az első pár percet az előzmények rövid összegzésével tölthettük. Ennek tálalása jobb nem is lehetett volna, beépítették valamennyire az epizódba is, illetve a főbb események felelevenítését én sem bántam annyira.

Az összegzést követően viszont minden ment tovább régi kerékvágásba. Senkuu újabb találmánnyal örvendeztette meg társait, gárda nagy része is megkapta legalább jó pár epizódra a célját, majd véget is ért az epizód. Klasszikus évadnyitót kaptunk, miközben képesek voltak a készítők nem azzal elütni 20 perccel az időt, hogy mindenkit újra felhelyeztek a sakktáblára. A rész akár egy évadközepi epizód is lehetett volna, szerkezetében és tartalmában is a legjobbját nyújtott a sorozatnak.

Előzőek fényében többet nem is tudok mondani az évadnyitásról. Remek, pörgős és izgalmas évadnak nézünk elébe, remélhetőleg Tsukasa-t is jobban kidolgozva. Viszont mivel elsősorban senki sem ezért nézi, én sem leszek elégedetlen, ha utóbbi vágyamat végül nem teljesítik a készítők. Teljes bizalommal és örömmel várom milyen találmányokat és történéseket tartogat a Dr. Stone idei évadja.

14 hozzászólás Ne habozz!

walaki - 2021. 01. 20. 22:10

Tényleg jó, érdemes nézni. Még a legfontosabb kritikus, a kisfiam szűrőjén is átment, ráadásul mindjárt az egyik kedvence lett. (Megjegyzem, a rajzfilmeket mindig előnézem, mielőtt megmutatnám neki, ezalatt az animék 90%-át kikukázom (legtöbbje vagy pocsék, vagy nem gyerekeknek való). A megmutatott 10%-ból meg kb 1-2% tetszik a lurkónak, szóval ami mindkét szűrőn átmegy, az tényleg tud valamit.) Félreértés ne essék, komoly mese, bár vannak benne poénok, nem gyerekes, nagyon is komoly. És tényleg nagyon jól tálalja a tudományt, pontosan így kell ezt! A Senkuu – Tsukasa ellentét is a helyén van, és jól mondod, az ő érvei sokkal meggyőzőbbek, mint Senkuué, csupán a módszereivel van gond (mert mi alapján és ki döntheti el, hogy egy ember feléleszthető-e? Politikusok és bankárok nyilván kuka, na de a többiekről ki mondhatja meg, hogy jó ember-e?).

Láttam írtál a Promised Neverlandről is, na azt a gyereknek semmiképp nem mutatom meg (szigorúan csak felnőtteknek, nem a látvány, hanem a mondanivalója miatt), viszont nekem nagyon bejött. Abszolút nem várt meglepetés volt anno. Örülök, hogy kezdett a 2. évad ott is!

juhaszvik - 2021. 01. 21. 08:26

Vannak benne nagyon jó ötletek, látszik, hogy a témához értő emberek is ötleteltek rajta, de azért itt-ott kilóg a lóláb (tudományos szemmel). De szórakoztató és ismeretterjesztő, ügyesen kerüli a McGyver-szerűséget, vagyis nem azért jön létre úgy, abban a formában egy probléma, hogy csakis a főhős skilljével lehessen megoldani (még ha ez is történik), sokkal gördülékenyebb és kevésbé kiszámítható.

Szerintem Tsukasa egy tipikus 20. századi populista diktátor skicce, ideológia alapú, kegyetlen tömeggyilkos (–> össze akarja törni a felnőttek szobrát). Nyilván vannak (animés) rétegei, van karizmája, de melyik diktátornak nem volt?

Amúgy Shylard, mi az a hét sorozat, amit nézel? Kellenének ötletek, de már ritkábban veszem rá magam, hogy bepróbáljak újakat (vagy még nem látott régieket), kell a tipp, kell az ösztönzés :)

wasd78 - 2021. 01. 21. 08:46

Tsusaka érvelése annyi, hogy van egy csoport aki gyerekkorában rosszul bánt vele, emiatt a csoport többi tagját is meg kell ölni, ilyet már láttunk a történelemben, csak itt nem vallási stb. alapú a népirtás, hanem kor alapú egy gyerekkori trauma miatt

Shyllard - 2021. 01. 21. 09:50

juhaszvik: perpill, amik futnak: Attack On Titan, Dr. Stone, The Promised Neverland, Yuru Camp (iszonyat jó, minimal stresszes kajálós-túrázós), Beastars, Jujutsu Kaisen (ténylegesen kreatív és jó shounen) Re: Zero, That Time I Got Reincarnated as a Slime. (utóbbi kettő az nekem inkább bűnös élvezetes) Ok, ez nyolc :D meg mostanában darálom a Mushi-shi-t, de az meg olyan, hogy kb. napi 2 résznél nem érdemesebb többet nézni, de valami piszkosul erős anime, eddigi egyik kedvenc worldbuildingemmel, de baromi lassú (a karakterek animaciojat leszámítva)

wasd78: motivációja persze ennyi, de a világképében van ráció. Senkuu lényegében mindent vissza akar tekerni eredeti állapotába, miközben Tsusaka annyit mond, hogy mindez ugyanahhoz az állapothoz fog vezetni, ami a “világvégét” eredményezte. De igen, a karakter perpill annyi, amit mondasz, de a gondolatmenet, amit képvisel ennél jóval több.

juhaszvik - 2021. 01. 21. 11:53

Shyllard: van átfedés az általam nézettekkel. Nekem a Re:Zero második évad nagy csalódás, 3 rész után elengedtem (lehet csak ideiglenesen). A Slime-mal is le vagyok maradva, még csak az első évad volt meg, de most már attól is félek kicsit. AoT-t (“évadot”) egyben akarom nézni.

wasd78 - 2021. 01. 21. 12:24

Shyllard: manga olvasóként tudom mi fog történni később, és hogy Tsusaka hogyan fog változni
Én csak az ellentétes álláspontot képviselem az érvekkel, és Senkuu pártján állok, az előző kommentemben miatt is, de azért ismert szerintem Senkuu érvelése meggyőzőbb, miért ne lehetne a földet mindenki számára lakhatóvá tenni tudomány segítségével

juhaszvik: a 2021 téli évadból nézős még a:

Tatoeba Last Dungeon Mae no Mura no Shounen ga Joban no Machi de Kurasu Youna Monogatari
(hősünket egész életében gyengének tartották, falujában, de ő katonának akar állni és fővárosba megy, ott kiderül… )

Kumo desu ga, Nani ka? (isekai, pók)

Ore dake Haireru Kakushi Dungeon (ecchi, a gyereknek nem ajánlom, nagyon szórakoztató, főhős az egyetelen aki egy titkos “Dungeon”-ba be tud lépni, ahol új képességek birtokába kerül)

Hataraku Saibou!!: 2. évad (emberi test működése)

Hataraku Saibou Black: első évad (emberi test működése, a test tulajdonosa káros szenvedélyeknek hódol)

SK∞: (sport, gördeszkázás, Bones)

A Slime 2/1. évad a manga ismeretében érdekes lesz. Az 2/1 évad az első 2 rész alapján remélem eljut a … kiszabadulásáig, biztató, hogy az openingben szerepelt.

juhaszvik - 2021. 01. 21. 15:01

Köszi wasd78 (neked is Shyllard), valami ilyesmire számítottam. :)

walaki - 2021. 01. 22. 00:30

@wasd78: mangát nem olvastam, de szerintem egyáltalán nem ez az érvelése.
“miért ne lehetne a földet mindenki számára lakhatóvá tenni tudomány segítségével”
Mert vannak emberek, akiknek fontosabb a saját kis nyamvadt zsebük és kicsinyes érdekeik, mint az emberiség jóléte. Lásd akik meglincselték Hüpatiát, bebörtönözték Galileit, vagy szegénységbe döntötték Teslát, stb. stb. stb. Hogy az olyan szemétládákat ne is említsem, akik áltudománnyal csalják ki a hiszékenyek pénzét, ld. Hobbard, Elisabeth Holmes, az összes közgazdász, stb. stb. stb.

Nagyon is érhető és helyes, hogy Tsusaka meg akar szabadulni az ilyen alakoktól. A probléma abban van, mi alapján dönti el egy kőszoborról, hogy jó ember-e?

@juhaszvik: a Re:Zero első évada nekem is bejött, és a másodikat én is kaszáltam, igaz 5-6 rész után. Sajnos nem lesz jobb a 3. rész után se. A többi sorozatot nem ismerem, van viszont még a

Mushoku Tensei – főhős egy mágiával rendelkező világban születik újjá, és mivel kiskorától emlékszik az előző _felnőtt_ életére, eléggé hogy is mondjam. Érdekes egy sorozat így két rész után, néhol kissé megbotránkoztató, mindenképp egyedi és más, mint a többi, az biztos. Nem gyerekeknek.

wasd78 - 2021. 01. 23. 10:34

walaki:

És Tsusaka érvelésében mi garantálja, hogyaz általa feléleszteni kivánt genereció tagjai közül mindenki jó ember lesz?

Lásd később Hyoga mit művelt a társaival

Shyllard - 2021. 01. 23. 12:50

wasd78: Igen, pont ez a probléma az ő módszerével. Viszont, amit el akar élni, az szerintem semmiképp sem elítélendő, és valamennyire érthető is. Legalábbis számomra, a két végcél közül, Tsusaka-é sokkal vonzóbb (bár én is csak az anime alapján vélekedek erről), mint Senkuu-é.

wasd78 - 2021. 01. 23. 13:39

Shyllard

Igen 2 főhősünk van. Az egyiknek a céljával lehet egyetérteni, a módszereivel nem. A másiknál a cél kétséges, hogy pl. hogyan fognak etetni annyi embert stb., de a módszerei alapján elhiszem neki, hogy megoldja.

Pont ezért tetszik az anime.

Raisen89 - 2021. 02. 07. 09:14

Nem kevésbé ismert ez, az animés társadalomban igen is népszerű cucc! :) nekem is nagy kedvencem.

Raisen89 - 2021. 02. 07. 09:16

Nézzétek még a Mushoku Tensei Isekai Ittara Honki Dasu című animét. a jelenlegi szezon egyik legjobbja! itthon és külföldön is.

walaki - 2021. 02. 12. 15:23

@Raisen89: igen, azt én is javasoltam, de csak óvatosan, nem való mindenkinek. Érzékenyebb lelkületűeknél ki fogja verni a biztosítékot, az tuti.

A Dr. Stone kapcsán még mindig hiányolom, hogy nincs eléggé kifejtve Tsusaka birodalma. Stone egy kicsit tényleg átment MacGyverbe, kezd egyre képtelenebb dolgokat csinálni, amihez biztos nincs kellő technikai fejlettségük. Pl. egy dugattyú kivitelezéséhez nagyon-nagyon precíznek kell lenni, nem lehet csak úgy ukk-mukk-fukk önteni, mert tökéletesen kell illeszkednie, különben elszökik a nyomás. De ez elnézhető hiba még, mert az elmélet rendben van, és egyébként jópofa a rajzfilm.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz