login |

Carmen Sandiego: a 4. évad

2021. 01. 21. 17:50 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Októberben már a harmadik évadját szállította a Netflix a Carmen, mestertolvaj című animációs sorozatnak, amiben a Jane The Virgin Gina Rodriguez-e és a Stranger Things Finn Wolfhard-ja szinkronizál többek között. Én csak akkor hoztam fel magam a nulláról, a pilotkritikámban szinte csak dicsértem a sorozatot.

Nem fogom hosszúra venni ezt a posztot: néztem, szerettem, de csak pillanatnyi szórakozást nyújtott. De ezt nem feltétlen venném negatívumnak (igaz, az tényleg elég rosszul hangzik, hogy a második és a harmadik évad történései alig maradtak meg, de gondolom ez sokunkkal előfordult már… ugye?), mert azalatt a 20-25 perc alatt, amíg néztem, lekötött, tudtam a karakterekkel együtt örülni, szomorkodni, izgulni értük és nevetni a beszólásokon.

Mégis nálam abba a kategóriába tartozik a CS, amit hiába fogok dicsérni bárkinek, nem fogom tudni felidézni az egész sztorit. Talán nem is baj, mert így legalább eggyel több okom van arra, hogy újra elővegyem később. Azt viszont bizton állítom, hogy végig ugyanúgy élveztem a sorozatot az első epizódtól majdnem a legvégéig.

Hogy mi az oka, hogy nem a legutolsó epizódig, azt a tovább mögött spoilerek kíséretében leírom.

Kicsit szégyellem is magam, amiért alig emlékszem a köztes évadok történéseire, de mentségemre szóljon, az epizodikusság nem az én stílusom, itt pedig elég sokszor ezt a struktúrát vették fel. Az első évad elején, ahogy a pilotnál is írtam, nem bíztak mindent a véletlenre, igen részletes alapokat fektettek le, amiből később inkább csak egy-egy Carmen vs. V.I.L.E. akciót kaptunk. Félreértés ne essék, ezeket is lehet élvezni, csak számomra nem feltétlen maradandóak.

Közben azért belecsempésztek olyan szálakat (a minden epizódban helyet kapó helyszín/nevezetesség ismertetése mellett), mint az amnéziás volt osztálytárs és a valódi szülők felkutatása, na meg a személyes kedvencemet, a V.I.L.E. egyik vezetőjének, Carmen tulajdonképpeni nevelőapjának, Shadowsan-nak a pálfordulása és a vörös csapathoz való csatlakozása. Ezeket kimondottan élveztem, csak nem voltak annyira hangsúlyosak, hogy el merjék vetni az epizodikus akciózást. Mintha kevés ötletük lett volna átíveléshez, ezért végig tartogatni akarnák őket.

Ezért sem tudom mire vélni a sorozatzárót és az azelőtti 1-2 részt. Addig szinte csak bele-bele kóstoltunk a komolyabb cselekményszálakba, de amint elrabolták Carment a 4×06 legvégén, a nyakunkba öntötték az eddig szinte bujtatott szálakat, hogy aztán túl gyors tempóban le is zárják azokat

A sorozat utolsó epizódjában Carmen végül Shadowsan segítségével magához tért, percekkel később már az A.C.M.E. segítségével fel is számolták a V.I.L.E.-t, főhősünk pedig mehetett is felkutatni édesanyját. Azért négy évadnyi folyamatos csatározás után azt gondoltam, nehezebb lesz elintézni a tolvajok szervezetét. Bizonyára a kasza is hatással volt a gyors lezárásra, de még így is lehetett volna egy kicsit nehéz a főhősnek a szervezet elintézése. Csak elárulta, hol vannak, és máris bármi nehézség nélkül legyőzték az A.C.M.E.-vel közösen.

Remélem legalábbis, hogy a család felkeresését, az agymosott Carmen-sztorit és a végső leszámolást komolyabbnak tervezték, mert a sorozatzáró után azt gondoltam, hogy pont ezek azok a szálak, amiket igazán néznék és élveznék. Jók az egy-egy epizódot kitöltő lopkodások és összecsapások Tigress-szel, de maradandóbb élmény lett volna az előbb felsoroltak közül valamelyik igényes kidolgozottsága.

Amit hiányoltam a pilotnál, azt viszont megkaptam. Carmen társai bőven több karakterizálást kaptak a sorozat végére, mint az elején, főleg Zack és Ivy, majd később Shadowsan, de végül Player is kapott egy kisebb szálat, amikor végre nemcsak a monitor előtt láthattuk, hanem az iskolapadban is, valamint Carmen előtt a büfében üldögélve. 

A sorozathoz kapcsolódik egy interaktív epizód is, a Carmen Sandiego To Steal Or Not To Steal, ahol dönthetünk, hogyan haladjon a főhős akciója. Nyilván nem egy Bandersnatch, de azért a sorozat kedvelőinek ajánlom, hogy egyszer “játszanak” vele, mert ugyanazt a szórakozást kínálja, mint egy átlagos CS-rész.

2 hozzászólás Ne habozz!

zolij - 2021. 01. 21. 18:47

Jó kis kikapcsolódás volt az egész sorozat és én is csak arra tudok gondolni, hogy az utolsó néhány rész cselekményét eredetileg jóval hosszabbra tervezték, csak a kasza miatt gyorsan kellett lezárni.

Amúgy lehet csak rég láttam a harmadik évadot, de valahogy olyan érzésem volt, hogy ebben az évadban Carment nőiesebbre animálták. Ami akár logikus is lehet, hiszen az első évadban kvázi még tini, a 4. évadban meg azért már eltelt némi idő a V.I.L.E-lal történő szakítása óta.

dzsiaj - 2021. 01. 21. 22:37

Számomra hatalmas élmény volt ez a négy évad, és elsősorban a zseniális karakterpillanatok miatt. A főszereplő persze viszi a prímet, de rajta kívül kismillió beszélő karaktert mozgat még a sorozat, akiknek az egymással való találkozásai, részekkel vagy évadokkal későbbi egymásra való rácsodálkozásai vagy újratalálkozásai teljesen a Game of Thrones vagy a Black Sails legjobb pillanatait idézték meg, és látszott is, hogy erre rendkívül tudatosan épít a széria. És miközben a történések nagy része az első 2 évadból nekem sincs meg, a bemutatott karakterek szinte mind megvannak (kicsit sajnálom, hogy Paper Star nem kapott szöveges szerepet a zárásban, imádtam, amikor creepy zenére beszökdécselt a jelenetekbe).

Hatalmas szíve volt a CS-nek, és ez is hiányozni fog. Végig érződött rajta, hogy nem egy kötelezően felmondott remake volt, hanem a készítők szívügye. Nagyon fog hiányozni. (Kíváncsi vagyok, lesz-e valami a pletykált élőszereplős filmből, ugyancsak Rodriguezzel).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz