login |

The Hustler

2021. 01. 21. 15:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, vetélkedő,

Hey, hey, different show, different show!

Craig Ferguson visszatért és ismét elemében van! Végre szabadabban improvizálhat!

Ferguson ugye a Junkie táján kultikus arcnak számít, ő volt James Corden elődje a Late Late Show-ban, zseniális figura (aki nem ismeri, számos posztunkat csekkolhatja vagy a YouTube-ot – érte még a celebinterjúkat is érdemes volt nézni). A talkshow-ja nem meglepő módon nem is lett mainstream, azóta pedig ide-odacsapódott, volt sorozatpilotban, vezetett vetélkedőt, beszélgetős sorozatot a History-n, rádióműsort és egy komikus, dokus reality-ben is láthattuk. És most visszatért egy rejtélyközpontú játékban.

Az ABC vetélkedőjéről szakmai szemmel nagyon sok mindent lehetne dumálni, és remek kihívás lenne még érdekesebbé tenni, mert az az igazság, hogy így nem az igazi. Azonban számomra nézős marad. Egyrészt a műsorvezető miatt, másrészt pedig azért, mert a rejtett szerepjátszós koncepciót mindig is szerettem, akár társasjátékról (pl. Werewolf), akár olyan reality-ről van szó, mint a The Mole, azaz, ahogy itthon volt ismert, A tégla.

A játék lényege nagyon röviden, hogy van 5 játékos, akik kapnak 10 kérdést, és minden helyes válaszért 10 ezer dollárt. Azonban van közöttük egy beépített ember (ő a hustler), aki minden kérdésre tudja a választ. És aki a játék során kiejti két társát. És aki a végén hazaviheti a nyereményt, ha a megmaradt két társa a végén nem jön rá, hogy ki ő. Ha rájönnek, azaz a leleplezés előtt egyhangúan a hustler-re tippelnek, akkor ők osztoznak a végső nyereményen. Aki tévés pályára akar menni, annak most érdemes látatlanban végiggondolnia, hogy ebből hogyan csinálna érdekes műsort.

Tehát arról van szó, hogy mindenkinek az a célja, hogy minél több helyes válasz szülessen, ebben segít a hustler, azonban mivel mindenki arra utazik, hogy kitalálja, hogy ki tudja a válaszokat a kérdésekre, ezért a hustler gondban van, hiszen ha nyuszi, akkor a saját nyereményét csökkenti, ha pedig bevállalós, akkor leleplezheti magát. A játékosok előtt is adott a dilemma, hiszen aki túl okos, az magára terelheti a gyanút, mondhatni mindenkinek az a célja, hogy tudják a választ, de senki nem akarja, hogy neki kelljen megmondania. Így többféle taktikával is neki lehet vágni az egésznek.

“The hustler plays online backgammon every day.” Well, things just got a little sexy,

A hustler ráadásul a kérdések közötti interakciók során is hazudhat, és ugye kiejthet a 3. és a 6. kérdés után valakit. Jó esetben azt, aki jó nyomon van, de ez sem biztos, hogy megéri, hiszen ezzel is magára terelheti a gyanút. Alapvetően tökéletes a koncepció, minden benne van, hogy szuper legyen, de sajnos számtalan buktató van benne, ami miatt messze nem 10/10-es a végeredmény. De ettől még nézős.

Abban biztos vagyok, hogy, mint a Big Brother-t, játszani nagyon jó lehet a Hustler-t, remek dolog próbálkozni mások “olvasásával” és különféle saját stratégiák bevetésével, azonban nézőként már nem olyan izgalmas. A gond ugyanis az, hogy a (használjuk ezt a skatulyát) vetélkedő kemény dió készítői szempontból: nem lehet túl bő lére ereszteni, mert unalmas lenne, ahogy egymást vádolják és érdektelen kérdésekre válaszolnak, viszont az sem annyira működik, amit látunk agyonvágva, mert mi nézőként sokkal kevésbé tudunk “nyomozni”.

Sokszor alig kapunk interakciókat a játékosok között a kérdések megvitatásán kívül (nyilván sok percnyi dumát kivágnak), másrészt nagyon függ a végeredmény a castingtól, hiszen a legjobb játékos lehet, hogy legszívesebben csendes megfigyelő lenne végig. A játék irányba állításán hivatott segíteni az, hogy minden kérdés előtt kapunk a játékosokkal egy infót a hustler-ről, ami újabb és újabb témákat adhat a találgatásokhoz.

Craig Ferguson bár műsorvezetőként nem kap annyira sok szerepet (például a beszélgetésekben nem vesz részt), de mivel nem tud semmit, ezért együtt játszhat kvázi a játékosokkal, improvizálhat, szívathatja őket, mindenféle spoiler elhintése nélkül húzhatja őket, nagyon elemében is van. Ha pedig nincs éppen “képben”, akkor is elbohóckodik a régimódi szobabelsős díszletben – ráadásul élő közönség előtt, akiket csak konzervnek gondoltam, de az 1×02 végén mutatják őket egy snitten.

A játék tehát elég sokáig kellemesen, de mégsem annyira pörgősen és berántósan csordogál, azonban a végén egyszerre több szintet is ugrik – mostanság ez a trend. Amikor a 10 kérdésen túl vannak és a nyeremény nagysága is ismert, akkor indul be a paranoia a megmaradt 3 játékos között, akiknek ki kell találnia, hogy ki a hustler. Ehhez leírnak egy nevet, majd 2 percen át kidumálhatják ezt és meggyőzhetik egymást, hogy ők nem beépített emberek.

Nagyon szeretem ezt a pszichológiailag a maximumra pörgetett szituációt, mint a Tíz kicsi négerben, amikor az ember tudja a vele szemben álló két társáról, hogy az egyik a gyilkos, a másikkal meg össze kell fognia a túlélés reményében. És utóbbi is tisztában van ugyanezzel – csak épp egymás kilétét nem ismerik. A gyilkos pedig nyugodtan megtehet mindent, hogy egymás ellen hangolja a másik kettőt, és neki elég az egyik bizalmát elnyernie, hogy “kinyírhassák” a harmadikat, és ezzel ő érhesse el a céljait.

Ez az a pontja a játéknak, ahol feltárulnak a taktikák és a előkerülnek a korábbi infók. És ez az a pontja, ahol az addig jólfésült körítés indulatosabba is átmehet, hiszen iszonyatosan bosszantó lehet egy “ártatlannak”, ha egy másik társa meg van győződve arról, hogy ő a hustler, és ezért egy hajszálon múlik, hogy elesik a nagy pénztől. (Több szcenárió is előállhat, de érdekes volt látni, hogy az első 3 részben kétszer is ketten egymásra mutogattak és kvázi a harmadik páholyból dönthetett.)

Egy nagyon okos húzás van a végén, miszerint a 10. kérdésre a helyes válasz duplázza az addigi nyereményt, a rossz válasz meg felezi. És ez azért jó, mert a hustler-t ki lehet ugrasztani a bokorból vele. Hiszen valaki a játék során hagyatkozhat arra, hogy a többiek válaszolják meg a kérdéseket, és úgy álljon hozzá, hogy mindegy, hogy mennyit nyer, a lényeg, hogy nyerni fog (meg egyébként is, egy rossz válasz 10 ezer virtuális dollár bukása, talán belefér), de a legvégén már szinte biztos, hogy teperni fog azért, hogy többet nyerjen, mert nagyon nem mindegy, hogy 40 vagy 160 ezerről van szó, így az utolsó kérdés alapján lehet leginkább következtetni a hustler kilétére.

– I’m stressed!
– You stressed? I’ve gotta do this and look great.

A végén pedig mindenre fény derül, némi lecsengetés keretében a stáblista alatt búcsúinterjúk vannak a játékosokkal, és a hustler is rendbe tesz pár korábbi clue-t a nézők kedvéért.

Mint írtam, részemről a The Hustler nézős marad, de nem tudom, hogy lehetne jobb, mert az egy dolog, hogy sokszor nincs idő kifejteni a kiejtéseket és ez ráadásul teljesen feszültségmentes, nem érezni a tétet, mert míg a játékosok paráznak, addig nekünk kötődés sokáig híján teljesen mindegy, hogy ki megy haza, azonban, ha mélyebben “karakterizálnának”, akkor a 40 percnél sokkal hosszabb lenne a játékidő. Épp ezért sajnáltam, hogy mi a legvégéig igazából nem nyomozhatunk, maximum áruló jelekre csaphatunk le.

Pár elég lelógó utószinkronos snitt mellett még az jelenthet némi negatívumot, hogy nem adnak meg időt a kérdések megválaszolására, legalábbis mi nem látunk órát, épp ezért fura, amikor a műsorvezető elkezd pattogni, hogy csak 10 másodperc van dönteni

4 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2021. 01. 21. 17:12

Köszi az írást, Ferguson már hiányzik egy ideje, lehet bepróbálkozok vele. Vagy remélhetőleg idővel ebből is felkerülnek a legjobb részletek youtube-ra.

Edete - 2021. 01. 21. 17:22

Az én ötletem a javításra az lenne, hogy kevesebb legyen a kérdés. Nekünk nézőként nem az az izgalmas ami nekik játékosként, vagyis hogy nyerjenek, hanem hogy megfejtsük a rejtélyt. Ehhez az kell hogy ne legyen tök mindegy ki megy haza először és hogy rögtön az elejétől érdekes beszéd/vita alakuljon és ne csak a végén.
A kérdések értéke is lehetne dinamikusabb, pl lehetne olyan hogy egyszer csak jön egy kérdés amivel nem lehet növelni a nyereményt, csak megfelezni a rossz válasszal. Ez a játék közepén mindenképpen aktivizálná a beépített játékost, és kiküszöbölné a “játék közben csendben van majd a végén dupláz és reménykedik hogy nem jönnek rá” taktikát amit szerintem sokan megpróbálnak majd és nézőként unalmas lesz.

Illetve talán az is segítene, ha a kiejtés közül csak az egyik lenne fix, a másik meg szabadon felhasználható hogy mikor, mert így nagyobb lenne a hustler mozgástere és lenne még egy változó a képletben.

Még egy ötlet (lehet rossz de egyszer megérné kipróbálni) valahányadik kérdés után meg lehetne szavaztatni a közönséget (ha már ott van) hogy ők kire tippelnek (ugye a vágatlan anyag többet mutat így élőben inkább mérvadóak az első benyomások) és az eredményt megmutatni a még versenyben lévő játékosoknak. Kíváncsi lennék mennyire befolyásolná a véleményüket a “tömeg”

gromit - 2021. 01. 22. 00:29

A bevezetőbe bele lehet venni még a Doc Martint is :) Fergusont a Saving Grace (Fűbenjáró bűn) filmből ismertem meg és jegyeztem meg, és mivel írója is volt a filmnek, a spin-off sorozat Doc Martinban máig kapja a kreditet

A flamand tévében volt pár éve egy beépített emberes műveltségi vetélkedő helyi celebekkel (De allesweter – “a mindentudó”). Többfordulós egyéni kvíz volt pergős kérdésekkel, amiben az egyik játékosnak a fülébe mondták a jó választ.
Volt olyan forduló, ahol a pillanatnyi gyanúsított büntetésből “kimaradt a következő dobásból”, aztán persze a köv kérdésre jól válaszoló magára vonhatta a figyelmet, és simán rá kerülhetett a bünti (a közönség nyomta a gombot, a 2. évadban viszont egy kéttagú zsűri büntetgetett, más szabályokkal). Szóval két dologra ment ki a játék, hogy ki nyer és kitalálni, hogy ki volt akinek közben súgtak.

winnie - 2021. 01. 26. 13:40

hahh, az 1×04-ben de szép volt a vége, ahogy ketten győzködik a harmadikat, hogy a másik a hustler, és ugye ebben benne van, hogy a harmadikra senki sem gondol, és ha esetleg ő a hustler, akkor az mekkora nagy flash:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz