login |

A West Wing Special, azaz Az elnök emberei-különkiadás

2021. 01. 24. 15:50 - Írta: Shannen

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Sorozatos szempontból is különleges év volt 2020, hiszen idén az átlagoshoz képest sokkal több reuniont láthattunk, a járvány alatt ugyanis több régebbi sorozat készítői gárdája összejött online, hogy beszélgessenek vagy akár fel is olvassanak egy-egy klasszikus epizódot az adott sorozatból, sokszor adománygyűjtési céllal egybekötve. Az elnök emberei csapata azonban nem a járvány miatt talált újra egymásra, hanem az amerikai választások kapcsán.

Ráadásul az A West Wing Special to Benefit When We All Vote címet kapó különkiadás nem szimplán egy olvasópróba volt, hanem a színészek konkrétan eljátszották egy üres színházban a sorozat egyik ikonikus epizódját, egész pontosan a harmadik évad 14. részét a Hartsfield’s Landinget.

A különkiadás, ahogy a címéből is kiderül, azért készült el, hogy növelje a szavazókedvet és erre az epizód üzenete, azaz, hogy a demokrácia egyik legszebb és legfontosabb eleme az, hogy mi magunk dönthetünk szabadon arról, hogy kiket választunk meg vezetőinknek, jól rímelt.

Persze, ha belegondolunk, hogy ez a különkiadás az HBO Max-ra került fel (ahova egyébként maga a sorozat is átkerült a napokban az amerikai Netflixről), és eleinte csak az előfizetéssel rendelkezők tudták megnézni (majd egy időre elérhetővé tették bárki számára), felmerül a kérdés, hogy mégis mennyire volt képes elérni a célját és rávenni az embereket, hogy menjenek el szavazni?

Nyilván nincs róla statisztika, de valószínűleg bátran kijelenthetjük, hogy kevéssé. Rekordrészvétel ide vagy oda, nehezen tudom elképzelni, hogy valaki azután döntötte el, hogy elmegy szavazni, miután megnézte a kedvenc régi sorozata különkiadását. Ráadásul van egy olyan érzésem, hogy aki The West Wing-fan volt, az van annyira aktív politikailag, hogy él a választójogával, amikor lehetősége van rá.

De akkor mi értelme volt, hogy újra láthattuk kedvenc politikai sorozatunk szereplőit, ahogy 19 évvel idősebben újra belebújnak ikonikus karaktereik bőrébe? Pontosan ez, hogy újra láthattuk Toby-t, Josh-t, CJ-t és a többieket, és újra részeseivé válhattunk egy idealizált világnak, ahol az elnök és a stábja kompetens, értelmes emberekből áll, akik mindig tudják, hogy mit kell mondani és tenni.

Arról nem is beszélve, hogy a The West Wing, mely a 2000-es évek elején egyike volt azon sorozatoknak, amelyek újradefiniálták milyen is lehet egy tévésorozat, máig kultikus státuszban van és rengetegen fedezik fel maguknak még most is. Aki arról szeretne olvasni, miért is kiemelkedő Aaron Sorkin sorozata, annak ajánlom a nosztalgiázós posztomat, és human írásait, aki pont idén kezdte újranézni a sorozatot.

Na de pontosan milyen is volt ez a különkiadás?

A készítő, Aaron Sorkin elmondta, hogy semmiképp nem akart egy olvasópróba-szerű reuniont, így esett a döntés arra, hogy színházi környezetben, jelzésértékű díszlettel tulajdonképpen újrajátsszák az egyik epizódot. A végső produktum egy kicsit közelebb állt egy színházi közvetítéshez, de annál azért filmesebb volt, hiszen a kamera sokszor a színpadon a színészek között, körül volt és nemcsak a nézőtér szemszögéből láttuk az eseményeket.

Sőt, Thomas Schlamme, a TWW egykori házi rendezője, arra is figyelt, hogy, az egyébként tényleg szép, színháztermet is belekomponálja egy-egy jelenetbe. Ráadásul az egész rendezés tele volt jó ötletekkel, aminek köszönhetően nem igazán volt hiányérzete a nézőnek.

Ez nyilván annak is köszönhető, hogy a sorozatot mindig is a színészek és az írás tette kiemelkedővé, és hát itt a forgatókönyv nem változott, illetve csak annyiban, hogy Emily Procter felolvasta a jelenetek elején a rendezői utasításokat, a zseniális színészgárda pedig nyilván semmit nem veszített a tehetségéből.

Az már más kérdés, hogy bizony eltelt közel 20 év és már nem a 30-40-es Donna-t, CJ-t és Josh-t látjuk, hanem az 50-60 éves Janel Moloney-t, Alison Janney-t és Bradley Whitfordot. Hogy ez zavaró-e az epizód közben? Lehet, hogy valakinek az, nekem abszolút nem volt az. Méghozzá azért nem, mert a színészek annyira jól ismerik ezeket a karakteret, hogy egy szempillantás alatt vissza tudnak bújni a bőrükbe.

A fentieknek volt köszönhető, hogy nem az tűnik fel, hogy Martin Sheen kevésbé energikusan mozog, vagy Whitford mennyire megőszült, hanem szimplán jól esik látni őket újra együtt, ahogy Josh kiabálja, hogy ‘Donna!’, ahogy CJ és Charlie szívatják egymást és hallani azokat a remek párbeszédeket Jed és Sam, illetve Jed és Toby között sakkozás közben.

Sajnos nem mindenki tudott visszatérni a különkiadásra, John Spencer még az utolsó évad forgatása közben elhunyt, ebben a részben azonban szerepel Leo, akit most Sterling K. Brown alakított hatalmas alázattal és tisztelettel. Nem akarta Spencer-t utánozni, egyszerűen fogta a karaktert és a saját értelmezésben interpretálta.

Bár Spencer nem lehetett ott, azért így is sok korábbi szereplő feltűnt, olyanok is, akik az adott részben eredetileg nem szerepeltek (pl. Marlee Matlin). Nem kell megijedni, nem hozzáköltöttek a részhez, hanem a “reklámszünetekben” a színészek és más meghívott vendégek beszéltek a kampányról, ami kapcsán a különkiadás készült és biztatták szavazásra a nézőket. Elég illusztris volt a lista: Samuel L. Jackson, Michelle Obama, Bill Clinton és Lin Manuel-Miranda is feltűnt pár percre.

Talán mondanom sem kell, de minden TWW-fannak érdemes belenéznie, sőt, ha valaki elég lelkes, akkor ajánlom, hogy előbb az eredeti epizódot nézze meg és majd csak utána a különkiadást. Igazán libabőrös élmény egymás után nézni a két részt, amely között amúgy közel 20 év telt el. Az, hogy így is működik, az elsősorban az időtálló írásnak köszönhető és minden idők egyik legerősebb színészcsapatának.

Meglettünk volna a különkiadás nélkül is? Biztosan. Jó volt látni a színészeket újra a kedvenc karaktereinkbe bújni? Naná. És nekem ennyi elég is volt, hogy az egyik legjobb 2020-as sorozatos élményem legyen ez a különleges epizód.

5 hozzászólás Ne habozz!

Turbo - 2021. 01. 24. 16:45

Leo nagyon hiányzott nekem, de egyébként iszonyat élvezetes volt. Ugye ebben az epizódban mondja Bartlet, Sam-nek, hogy egyszer majd ő is elnök lesz. Én meg bizakodva várom a sorozat folytatását, ahol Will kapja Leo posztját (Chief of Staff), Charlie meg Josh-ét (Deputy CoS) utána meg kiveszem a kezem a biliből.

tumpara - 2021. 01. 24. 19:21

Zseniális lett, ahogy maga a sorozat is az volt. Kár, hogy Sorkin már csak nagyfilmeket csinál.

Energiavampir - 2021. 01. 24. 19:25

szinkronos is lesz? vagy feliratos?

Nikita - 2021. 01. 24. 22:25

HBO Go-ra mikor kerül fel? Nekem nincs HBO Maxom.

winnie - 2021. 01. 24. 22:47

bennem nem fordult meg, hogy itthon felkerülnek az hbo go-ra. persze nem zárható ki, de eddig fel sem merült bennem, hogy opció lehet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz